Ἐγὼ τώρα ἐξαπλώνω ἰσχυρὰν δεξιὰν καὶ τὴν ἄτιμον σφίγγω πλεξίδα τῶν τυράννων δολιοφρόνων . . . . καίω τῆς δεισιδαιμονίας τὸ βαρὺ βάκτρον. [Ἀν. Κάλβος]


******************************************************
****************************************************************************************************************************************
****************************************************************************************************************************************

ΑΙΘΗΡ ΜΕΝ ΨΥΧΑΣ ΥΠΕΔΕΞΑΤΟ… 810 σελίδες, μεγέθους Α4.

ΑΙΘΗΡ ΜΕΝ ΨΥΧΑΣ ΥΠΕΔΕΞΑΤΟ… 810 σελίδες, μεγέθους Α4.
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

****************************************************************************************************************************************

TO SALUTO LA ROMANA

TO SALUTO  LA ROMANA
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
****************************************************************************************************************************************

ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΠΟΔΕΙΞΙΣ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΕΩΣ ΤΩΝ ΓΙΓΑΝΤΩΝ

ΕΥΡΗΜΑ ΥΨΗΛΗΣ ΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΤΟΣΟΝ ΔΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗΝ ΤΗΣ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑΣ ΟΣΟΝ ΚΑΙ ΔΙΑ ΜΙΑΝ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΘΕΜΕΛΙΩΣΙΝ ΤΗΣ ΙΔΕΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΚΑΤΑΚΛΥΣΜΙΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ Η ΑΝΕΥΡΕΣΙΣ ΤΟΥ ΜΟΜΜΙΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΟΥ ΔΑΚΤΥΛΟΥ! ΙΔΕ:
Οι γίγαντες της Αιγύπτου – Ανήκε κάποτε το δάχτυλο αυτό σε ένα «μυθικό» γίγαντα
=============================================

.

.
κλικ στην εικόνα

.

.
κλικ στην εικόνα

.

.
κλικ στην εικόνα

13 Οκτωβρίου 2012

Χρίστος Γούδης-Επαναστατική Διακήρυξη της Λας Πάλμας

Επαναστατική Διακήρυξη της Λας Πάλμας



Για την Ιστορία, το ανωτέρω κείμενο (σε δική μου μετάφραση) είναι απόσπασμα της Διακήρυξης που υπογράφει ο Γενικός Διοικητής των Καναρίων Νήσων (Manifiesto de Las Palmas), στη Σάντα Κρούζ της Τενερίφης, στις 18 Ιουλίου του 1936, στρατηγός Φρανσίσκο Φράνκο. Ήταν η έναρξη του Alzamiento Nacional, της Εθνικής Εξέγερσης της Ισπανίας, ενάντια στην «Κυβέρνηση της Δημοκρατίας» (Gobierno de la Republica).
Χρίστος Γούδης
Πατριώτες, όλους εσάς που νιώθετε ιερή αγάπη για την Πατρίδα, όλους εσάς που στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων έχετε ως σύμβολο πίστεως την υπηρεσία στην Πατρίδα, όλους εσάς που ορκιστήκατε να την προασπίσετε ενάντια στους εχθρούς της μέχρι να χάσετε την ζωή σας, το Έθνος σάς καλεί να το υπερασπισθείτε.
Η κατάσταση της χώρας γίνεται κάθε μέρα που περνάει όλο και πιο κρίσιμη. Η αναρχία βασιλεύει στην πλειονότητα των πόλεων και της υπαίθρου. Με πιστόλια και καλάσνικωφ επιλύουν τις διαφορές τους οι συμμορίες των πόλεων που ύπουλα και προδοτικά δολοφονούν, χωρίς οι δυνάμεις του κράτους να μπορούν να επιβάλουν την ειρήνη και την δικαιοσύνη.
* * *
Τα πλέον βαριά κακουργήματα διαπράττονται στις πόλεις και στην περιφέρεια ενώ οι δυνάμεις της δημόσιας τάξης παραμένουν αδρανείς, διαβρωμένες από την απελπισία που προκαλεί η τυφλή υπακοή σε κυβερνώντες που προσπαθούν να τις απαξιώσουν. Οι Ένοπλες Δυνάμεις γίνονται στόχος των πλέον βρώμικων και συκοφαντικών επιθέσεων ακριβώς από εκείνους που θα έπρεπε να υπερασπίζονται την τιμή τους.
* * *
Το Σύνταγμα, απ’ όλους ακυρωμένο και τραυματισμένο, υφίσταται ολική έκλειψη. Ούτε ισότητα έναντι του νόμου, ούτε ελευθερία, ούτε αδελφοσύνη, όταν το μίσος και το έγκλημα έχουν υποκαταστήσει τον αμοιβαίο σεβασμό. Ούτε ενότητα της Πατρίδας, η οποία απειλείται με αποσύνθεση που η ίδια η εξουσία την προκαλεί, ούτε συνοχή και υπεράσπιση των συνόρων μας, καθώς στην καρδιά της χώρας μας ακούγονται οι ξένες εκπομπές που προφητεύουν την καταστροφή και τον διαμελισμό των εδαφών μας.
* * *
Στο επαναστατικό και απερίσκεπτο πνεύμα των εξαπατημένων μαζών, των χειραγωγούμενων από πράκτορες, προστίθεται η κακοβουλία και η παραβατική αδιαφορία των αρχών πάσης φύσεως που, οχυρωμένες πίσω από μια υποχωρητική εξουσία, στερούνται του κύρους και της εκτίμησης για να επιβάλουν την τάξη και την κυριαρχία της ελευθερίας και της δικαιοσύνης.
Είναι δυνατόν να συναινέσουμε έστω και για μία ακόμη μέρα σε αυτό το επαίσχυντο θέαμα που προσφέρουμε στον κόσμο;
Είναι δυνατόν να παραδώσουμε την χώρα μας στους εχθρούς της Πατρίδας, επιδεικνύοντας μια συμπεριφορά δειλών και προδοτών, και εγκαταλείποντάς την χωρίς αγώνα και χωρίς αντίσταση;
Αυτό ποτέ!! Αυτό το πράττουν οι προδότες, αλλά δεν το πράττουμε εμείς, όσοι ορκιστήκαμε να την υπερασπισθούμε!!
* * *
Αυτήν τη στιγμή είναι ολόκληρη η χώρα που εξεγείρεται ζητώντας ειρήνη, αδελφοσύνη και δικαιοσύνη. Σε όλες τις περιοχές οι Ένοπλες Δυνάμεις και οι δυνάμεις της δημόσιας τάξης εξορμούν για να υπερασπισθούν την Πατρίδα. Οι ενέργειες για την διατήρηση της τάξεως θα είναι ανάλογες του μεγέθους της αντίστασης που θα συναντήσουν.
* * *
Επειδή η αγνότητα των προθέσεών μας μάς αποτρέπει να καθυποτάξουμε εκείνες τις κατακτήσεις που αποτελούν πλεονέκτημα για την κοινωνικοπολιτική βελτίωση, και το πνεύμα του μίσους και της εκδίκησης δεν φωλιάζει στα στήθη μας, από το εξαναγκαστικό ναυάγιο που θα υποστούν ορισμένες νομοθετικές διατάξεις, γνωρίζουμε πώς θα διασώσουμε εκείνες που θα είναι συμβατές με την εσωτερική ηρεμία της χώρας και την ζητούμενη αξιοπρέπειά της, κάνοντας πράξη στην Πατρίδα μας, για πρώτη φορά, και με την ακόλουθη σειρά, την τριλογία:
ΑΔΕΛΦΟΣΥΝΗ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και ΙΣΟΤΗΤΑ.
Πατριώτες:  Ζήτω η Πατρίδα!!!
Ζήτω ο τιμημένος λαός της Πατρίδας μας!!!
----------------------------------------
ΑΙ ΕΠΟΧΑΙ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΥΝ ΑΛΛΗΛΑΣ!

Γιώργος Κύρτσος-O τελευταίος παρακαλείται να κλείσει την πόρτα


Άλλος για Λουξεμβούργο τράβηξε κι άλλος για Ελβετία.
O τελευταίος παρακαλείται να κλείσει την πόρτα
Την περασμένη εβδομάδα δύο πολύ γνωστές εταιρείες ανακοίνωσαν εντυπωσιακές κινήσεις μέσα από τις οποίες προσπαθούν να περιορίσουν την έκθεσή τους στον ελληνικό κίνδυνο.

Περιορισμός του ελληνικού κινδύνου
Η ΦΑΓΕ της οικογένειας Φιλίππου μεταφέρει την έδρα της στο Λουξεμβούργο. Οι δραστηριότητες της εταιρείας στην Ελλάδα θα ελέγχονται από τη Fage International S.A., τη μητρική που θα εδρεύει στο Λουξεμβούργο, και θα διεκπεραιώνονται από την ελληνική θυγατρική Fage Dairy Industry S.A. Σύμφωνα με τη διεύθυνση της εταιρείας, η μεταφορά της έδρας εκτός Ελλάδας δεν οδηγεί στη διακοπή των παραγωγικών δραστηριοτήτων της ΦΑΓΕ στη χώρα μας, ούτε σε περιορισμό της απασχόλησης στα τρία εργοστάσια της εταιρείας, που βρίσκονται στη Μεταμόρφωση Αττικής, στο Αμύνταιο Φλώρινας και στα Τρίκαλα Θεσσαλίας. Ο όμιλος ΦΑΓΕ πραγματοποιεί ήδη το 68,4% των συνολικών πωλήσεών του στο εξωτερικό και ακολουθεί μία εντυπωσιακά ανοδική πορεία στην εξαιρετικά ανταγωνιστική αγορά των ΗΠΑ. Είναι φανερό ότι οι παγκοσμιοποιημένες δραστηριότητες της ΦΑΓΕ θα εξυπηρετηθούν καλύτερα με τη μεταφορά της έδρας του ομίλου στο Λουξεμβούργο. Η πρόσβαση στην τραπεζική χρηματοδότηση θα βελτιωθεί, η φορολογική μεταχείριση του ομίλου θα γίνει ευνοϊκότερη και κυρίως θα περιοριστεί η εξάρτηση της δραστηριότητάς του από την οικονομική και κοινωνική κατάσταση στη χώρα μας.
Ανάλογοι υπολογισμοί οδηγούν στην απόσυρση, με τη σημερινή της μορφή, της Coca-Cola Ελληνική Εταιρία Εμφιαλώσεως Α.Ε. από το ελληνικό Χρηματιστήριο και στη μεταφορά της έδρας της στην Ελβετία. Οι βασικοί μέτοχοι της Coca-Cola Ελληνική Εταιρία Εμφιαλώσεως Α.Ε. προχωρούν στη δημιουργία μιας ελβετικής εταιρείας συμμετοχών με στόχο την αναβαθμισμένη παρουσία του νέου εταιρικού σχήματος στα Χρηματιστήρια Αξιών του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης. Η Coca-Cola 3E είναι μία εταιρεία-πρωταθλητής, με βάση την κεφαλαιοποίησή της, τον κύκλο εργασιών και την κερδοφορία της. Είναι φανερό ότι δεν διεκδικεί πλέον τον τίτλο του εθνικού πρωταθλητή και δίνει απόλυτη προτεραιότητα στην ανάπτυξη της παγκοσμιοποιημένης στρατηγικής της.

Έξοδος Ελλήνων επενδυτών
Η ΦΑΓΕ και η Coca-Cola 3Ε είναι κορυφαία παραδείγματα επιτυχημένων ελληνικών επιχειρήσεων που διεθνοποίησαν τις δραστηριότητές τους και θέλουν να περιορίσουν τα ελληνικά χαρακτηριστικά τους για προφανείς επιχειρηματικούς, οικονομικούς λόγους. Οι εταιρικές ανακοινώσεις είναι προσεκτικά διατυπωμένες, γιατί ο κύκλος εργασιών τους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την καλή διάθεση των Ελλήνων καταναλωτών.
Άλλες εταιρείες με εντυπωσιακή διαδρομή περιορίζουν την ελληνική τους διάσταση μέσα από την ουσιαστική ένταξή τους σε διεθνείς ομίλους με ευρύτερη στρατηγική.
Προ ημερών ανακοινώθηκε η πώληση του 67,7% της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρείας αρδευτικών συστημάτων Eurodrip στον αμερικανικό επενδυτικό οίκο Paine & Partners έναντι 68 εκατ. ευρώ. Από αυτά η Global Finance του Άγγελου Πλακόπιτα, η οποία ελέγχει το 56,4% της Eurodrip, θα εισπράξει ένα ποσό της τάξης των 38,3 εκατ. ευρώ.
Η Eurodrip ειδικεύεται σε ολοκληρωμένες εφαρμογές στον τομέα της στάγδην άρδευσης, οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα στους αγρότες να μεγιστοποιούν την απόδοση της καλλιέργειας χωρίς να σπαταλούν νερό. Η εταιρεία έχει εγκαταστάσεις στην Ελλάδα, τις ΗΠΑ, την Τουρκία, την Αίγυπτο, την Ιορδανία και το Περού, και εμπορική παρουσία σε 70 χώρες. Πραγματοποιώντας το 93% των πωλήσεών της στο εξωτερικό, μπορεί να αποκτήσει νέες δυνατότητες σαν τμήμα ενός αμερικανικού ομίλου με μεγάλες επενδύσεις στον τομέα των τροφίμων και της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων.
Εντυπωσιακή είναι και η συμφωνία μεταξύ της Folli Follie Group και της ελβετικής Dufry AG για τη μεταβίβαση του 51% των Καταστημάτων Αφορολόγητων Ειδών (ΚΑΕ) έναντι τιμήματος 200,5 εκατ. ευρώ, που θα αξιοποιηθεί για τη μείωση του δανεισμού της Folli Follie. Τα ΚΑΕ είχαν το 2011 κύκλο εργασιών 291 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 80% προήλθε από διεθνείς ταξιδιώτες. Η δυναμική εταιρεία απασχολεί 1.910 υπαλλήλους και χάνει την ελληνική της ταυτότητα προκειμένου να υπερβεί τις δυσκολίες χρηματοδότησης και να αξιοποιήσει πλήρως τις ευκαιρίες που προσφέρει η παγκοσμιοποιημένη στρατηγική των Ελβετών επενδυτών. Οι τελευταίοι διατηρούν τη δυνατότητα να αποκτήσουν και το υπόλοιπο 49% των μετοχών κατά τη διάρκεια της επόμενης τετραετίας.
Οι απόλυτα λογικές, από οικονομική και επιχειρηματική άποψη, επιλογές των βασικών μετόχων της Eurodrip και των ΚΑΕ οδηγούν στην απόσυρση Ελλήνων επενδυτών σε όφελος ισχυρών ξένων επενδυτών, που ακολουθούν στρατηγική που στηρίζεται λιγότερο στην παρουσία στην Ελλάδα.

Τραπεζική υποχώρηση
Το παράδειγμα για δραστική μείωση του ελληνικού κινδύνου στο χαρτοφυλάκιό τους έδωσαν οι γαλλικές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας χάνοντας πολλά δισεκατομμύρια ευρώ. Η Crédit Agricole περιορίζεται σε συμβολική παρουσία στην Emporiki Bank, μεταβιβάζοντάς τη στην Alpha Bank. Η επίσης γαλλική Société Générale, η οποία ελέγχει τη Γενική Τράπεζα, ετοιμάζει την αποχώρησή της από την ελληνική αγορά, παραχωρώντας την τελευταία στην Τράπεζα Πειραιώς. Και οι δύο συμφωνίες πραγματοποιούνται χωρίς να καταβάλουν οι ελληνικές τράπεζες οποιοδήποτε τίμημα. Αναλαμβάνουν όμως ρητές δεσμεύσεις για τον τρόπο που θα ρευστοποιηθούν περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών, προκειμένου να περιορίσουν οι Γάλλοι επενδυτές τις ζημιές τους.
Σύνθετη επιχείρηση μείωσης του ελληνικού κινδύνου ήταν και η αυτονόμηση της Eurobank από τον διεθνή τραπεζικό όμιλο του κ. Λάτση, με παράλληλο πέρασμα των μετοχών στην πολυπληθέστερη νέα γενιά της οικογένειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, και η Millennium Bank μοιάζει να εγκαταλείπεται από τον βασικό της μέτοχο, την πορτογαλική τράπεζα BCP, που θέλει κι αυτή να περιορίσει την έκθεσή της στον ελληνικό κίνδυνο.
Με βάση τα παραπάνω, οι συγχωνεύσεις των τραπεζών και η δημιουργία μεγαλύτερων τραπεζικών ομίλων δεν οφείλονται σε επιθετικές κινήσεις που θα κάνουν τον τραπεζικό τομέα περισσότερο ανταγωνιστικό, αλλά σε μια αμυντική στρατηγική, που οφείλεται στην αποχώρηση ή στον περιορισμένο ζήλο των επενδυτών και θα έχει τεράστιο κόστος για το ελληνικό Δημόσιο και τους φορολογούμενους πολίτες.

Καπιταλιστική παραίτηση
Εάν κρίνουμε από την επιχειρηματική δυναμική που αναπτύσσεται, ο ελληνικός καπιταλισμός μπαίνει σε φάση αυτοκατάργησης. Εταιρείες που θα μπορούσαν να παίξουν το ρόλο εθνικών πρωταθλητών οργανώνουν τη μετεγκατάστασή τους στο εξωτερικό, σε αναζήτηση καλύτερης παγκοσμιοποιημένης τύχης. Έλληνες κεφαλαιούχοι που απέδειξαν στη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών ότι συνδυάζουν το ταλέντο με το δυναμισμό κρίνουν ότι έφτασε η ώρα να ρευστοποιήσουν τη συμμετοχή τους και να παραδώσουν τον έλεγχο των επιχειρήσεών τους σε ξένους επενδυτές, η στρατηγική των οποίων ελάχιστα επηρεάζεται από τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Εάν στα παραπάνω προσθέσουμε την οργανωμένη έξοδο μεγάλων επενδυτών από τον τραπεζικό τομέα και τη λειτουργία του τελευταίου ουσιαστικά με δημόσιο χρήμα, δεν μένουν πολλά από τον ελληνικού τύπου καπιταλισμό.
Στους πλούσιους Έλληνες, που, όπως μας υπενθυμίζει κάθε τόσο η κ. Μέρκελ, έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό αντί να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της δημοσιονομικής, οικονομικής κρίσης, προστίθενται και οι επενδυτές που εγκαταλείπουν ή περιορίζουν την παρουσία τους στην ελληνική οικονομία σε μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο.
Η καπιταλιστική παραίτηση που παρατηρείται στη χώρα μας είναι απόλυτα λογική με βάση τους κανόνες λειτουργίας του συστήματος, εφόσον οι περισσότεροι σοβαροί επενδυτές δεν θέλουν να εγκλωβιστούν στη μίζερη ελληνική πραγματικότητα τη στιγμή που έχουν πολλές επιλογές σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Δεν είναι δύσκολο να προβλέψουμε ότι το 75% των Ελλήνων που δέχεται φοβερή οικονομική και κοινωνική πίεση εξαιτίας της κρίσης δεν πρόκειται να εκτιμήσει τη συμπεριφορά των κορυφαίων του επιχειρηματικού κόσμου και πως τα αντισυστημικά κόμματα της Αριστεράς και της άκρας Δεξιάς θα αντλήσουν σημαντικά πολιτικά οφέλη από την κατάσταση που διαμορφώνεται.

Γιώργος Κύρτσος-Στατιστικά νεκρή η ελληνική οικονομία



Εντυπωσιακές αλλαγές εκτιμήσεων από ΕΛΣΤΑΤ και ΔΝΤ.
Στατιστικά νεκρή η ελληνική οικονομία
Εάν κρίνουμε από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία και τις νέες εκτιμήσεις των ειδικών του ΔΝΤ, η ελληνική οικονομία θα παραμείνει βυθισμένη στην ύφεση, θα καταγράψει νέο ρεκόρ ανεργίας και δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί το χρέος του ελληνικού Δημοσίου, που εξακολουθεί να βρίσκεται σε φάση εξαιρετικά δυναμικής ανόδου.
Σχεδόν όλοι οι βασικοί δείκτες της οικονομίας δημιουργούν την εντύπωση ότι ο Έλληνας ασθενής πνέει τα λοίσθια. Είναι γεγονός πάντως ότι τα στατιστικά στοιχεία και οι προγνώσεις δεν δεσμεύουν τις οικονομικές εξελίξεις. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μία ευχάριστη έκπληξη, αλλά το πιθανότερο σενάριο είναι σενάριο καταστροφής.

Αναθεώρηση προς τα κάτω
Πριν από μία εβδομάδα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ολοκλήρωσε την αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για βασικά οικονομικά μεγέθη της τελευταίας πενταετίας. Σε αντίθεση με την αναθεώρηση των επίσημων στοιχείων που πραγματοποιήθηκε το 2007 από την προκάτοχο της ΕΛΣΤΑΤ, την ΕΣΥΕ, η οποία είχε οδηγήσει στην αναθεώρηση του ΑΕΠ της περιόδου 2000-2005 προς τα επάνω κατά 25,7%, η φετινή αναθεώρηση οδήγησε σε μείωση του ΑΕΠ των προηγούμενων χρόνων.
Να θυμίσουμε ότι οι υπερβολικά αισιόδοξοι υπολογισμοί της ΕΣΥΕ, οι οποίοι προέκυψαν από τη στατιστική ένταξη ενός μεγάλου μέρους της παραοικονομίας στο επίσημο ΑΕΠ, δεν είχαν βρει σύμφωνη τη Eurostat, που παρενέβη για να περιορίσει τη στατιστική αύξηση του ΑΕΠ στο 9,6%. Η αύξηση του ΑΕΠ με πρωτοβουλία της ΕΣΥΕ διευκόλυνε τη διαχείριση του δημόσιου χρέους, εφόσον το μείωσε σημαντικά σαν ποσοστό επί του ΑΕΠ, μέχρι την κρίση υπερχρέωσης που εκδηλώθηκε το 2009 και οδήγησε στη συνέχεια στο μνημόνιο.
Η ΕΛΣΤΑΤ είναι πολύ πιο αυστηρή στην προσέγγισή της απ’ ό,τι ήταν η ΕΣΥΕ, γεγονός που εξηγεί την ενισχυμένη αξιοπιστία της μεταξύ των πολιτικών και των τεχνοκρατών των Βρυξελλών. Τα ευρήματα των ειδικών της ΕΛΣΤΑΤ δεν διευκολύνουν πάντως την κυβέρνηση Σαμαρά στη διαχείριση της κρίσης. Με βάση τους νέους υπολογισμούς, η πτώση του ΑΕΠ που σημειώθηκε το 2010 είναι της τάξης του 4,9% και όχι 3,4%, όπως εκτιμήθηκε αρχικά. Αναθεωρήθηκε και ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ το 2011 από -6,9% σε -7,1%. Η στατιστική εικόνα κάνει την ύφεση βαθύτερη και μεγαλώνει την πτώση του ΑΕΠ. Το ΑΕΠ του 2011 υποχώρησε στο ποσό των 208,5 δισ. ευρώ, έναντι 215 δισ. ευρώ που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση. Η προσαρμογή των επίσημων στατιστικών στοιχείων διευρύνει αυτόματα το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2011 από 9% του ΑΕΠ σε 9,3%, κάνοντας ακόμη πιο δύσκολη την αφετηρία εκκίνησης για τη μείωση του ελλείμματος του 2012 και του 2013.
Τα νέα επίσημα στατιστικά στοιχεία αυξάνουν το δημόσιο χρέος από 145% σε 148,3% του ΑΕΠ το 2010 και το εκτοξεύουν από 165,3% σε 170,5% του ΑΕΠ το 2011.
Η αναθεώρηση των επίσημων στατιστικών στοιχείων που έγινε το 2012 οδήγησε σε μείωση του ΑΕΠ των προηγούμενων χρόνων και αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος και του δημόσιου χρέους σαν ποσοστό επί του ΑΕΠ. Είχε δηλαδή το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα από τη «χαλαρή» και πολιτικά ιδιοτελή αναθεώρηση των επίσημων στατιστικών στοιχείων που πραγματοποιήθηκε το 2007.

Μη βιώσιμο το χρέος
Τα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δεν έχουν ληφθεί ακόμα υπόψη από τους ειδικούς του ΔΝΤ, οι οποίοι προχώρησαν στη δική τους αναθεώρηση για τα βασικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας και την προοπτική τους. Προκαλεί δυσάρεστη εντύπωση η ευκολία με την οποία αλλάζουν οι εκτιμήσεις των ειδικών του ΔΝΤ από τη μία εξαμηνιαία έκθεση στην άλλη. Η έκθεση του Απριλίου 2012 προέβλεπε ανεργία 19,4% το 2012 και το ίδιο ποσοστό για το 2013. Στην έκθεση του Οκτωβρίου 2012 εκτιμάται ότι το ποσοστό ανεργίας στη χώρα μας θα φτάσει το 23,3% το 2012 και θα ανέβει στο 25,4% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού το 2013. Μέσα σε ένα εξάμηνο αυξήθηκε η πρόγνωση για το ποσοστό ανεργίας κατά 6 μονάδες, ενώ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για τον Ιούλιο το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα μας σκαρφάλωσε ήδη στο 25,1%.
Στα τέλη του 2011 οι ειδικοί του ΔΝΤ προέβλεπαν μείωση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 3% το 2012, στην έκθεση του Απριλίου 2012 ανέβασαν την εκτίμηση για την ύφεση στο 4,8% και στην έκθεση του Οκτωβρίου 2012 κάνουν λόγο για πτώση του ΑΕΠ κατά 6%, ενώ το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης παραδέχεται ότι αυτή η πτώση θα ξεπεράσει το 6,5%.
Καταστροφικές είναι οι αποκλίσεις και στην εκτίμηση της πορείας του ελληνικού δημόσιου χρέους. Στην έκθεση του Απριλίου 2012 οι ειδικοί του ΔΝΤ εκτιμούσαν το δημόσιο χρέος στο 153,2% για το 2012, με προοπτική να αποκλιμακωθεί στο 136,8% το 2017. Με την έκθεση του Οκτωβρίου 2012 το ελληνικό δημόσιο χρέος τοποθετείται στο 170,7% του ΑΕΠ το 2012, με προοπτική να παραμείνει στο 152,8% του ΑΕΠ το 2017.
Είναι γνωστό ότι σύμφωνα με τους κανόνες του ΔΝΤ το χρέος μιας χώρας θεωρείται βιώσιμο εάν δεν ξεπερνά το 120% του ΑΕΠ. Επειδή βάσει του καταστατικού του το ΔΝΤ δεν μπορεί να δανειοδοτεί χώρες των οποίων το χρέος δεν έχει προοπτική βιωσιμότητας, αποφεύγεται να διατυπωθεί η εκτίμηση για το ύψος του χρέους του ελληνικού Δημοσίου, σαν ποσοστό επί του ΑΕΠ, το 2020. Μέχρι σήμερα οι ειδικοί του ΔΝΤ περιόριζαν, με τη βοήθεια της δημιουργικής λογιστικής και αυθαίρετων εκτιμήσεων για τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις και το ουσιαστικά ανύπαρκτο πρόγραμμα «Ήλιος», το χρέος του ελληνικού Δημοσίου στο 120% του ΑΕΠ το 2020. Τώρα εγκαταλείπουν αυτή την προσπάθεια και σταματούν τους υπολογισμούς το 2017. Η διαπίστωση ότι δεν υπάρχει προοπτική βιωσιμότητας του χρέους του ελληνικού Δημοσίου βρίσκεται στον πυρήνα της διαμάχης που έχει ξεσπάσει μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων εταίρων και πιστωτών μας. Το ΔΝΤ δεν θέλει να ρίξει κι άλλα λεφτά στη χαμένη ελληνική υπόθεση και οι Ευρωπαίοι εταίροι και πιστωτές δεν θέλουν να αναλάβουν το κόστος ενός νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, που αυτή τη φορά θα χρηματοδοτηθεί από τον λεγόμενο επίσημο τομέα.

Τεχνοκράτες για κλάματα
Η προκλητική αστοχία στις εκτιμήσεις και στις προγνώσεις των ειδικών του ΔΝΤ ενισχύει την άποψη ότι εφαρμόστηκε μία οικονομική πολιτική που δεν είχε σχέση με την ελληνική πραγματικότητα και δημιούργησε περισσότερα προβλήματα από αυτά που έλυσε. Η αστοχία στις προγνώσεις και στις εκτιμήσεις οδηγεί και στην κλιμάκωση της κρίσης αξιοπιστίας που εκδηλώνεται διεθνώς σε βάρος της ελληνικής οικονομίας. Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ κ. Ολιβιέ Μπλανσάρ απέδωσε τη μεγάλη απόκλιση μεταξύ προγράμματος και αποτελέσματος στον… δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή. Με βάση αυτόν υπολογίζουν οι ειδικοί του ΔΝΤ πόσο θα μειωθεί το ΑΕΠ μιας χώρας ύστερα από την εφαρμογή αυστηρών δημοσιονομικών μέτρων. Το ΔΝΤ θεωρεί ότι ο βασικός δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής, στον οποίο στηρίζονται οι προγνώσεις, είναι της τάξης του 0,5. Αυτό σημαίνει ότι όταν λαμβάνονται περιοριστικά μέτρα ύψους 1 δισ. ευρώ προβλέπεται ότι το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 500 εκατ. ευρώ. Στην πράξη, όμως, ο δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής που παρατηρήθηκε σε χώρες στις οποίες εφαρμόστηκαν αυστηρά προγράμματα λιτότητας είναι από 0,9 έως 1,7, δηλαδή μέτρα ύψους 1 δισ. ευρώ μείωσαν το ΑΕΠ από 900 εκατ. ευρώ έως 1,7 δισ. ευρώ. Με τέτοιας ποιότητας καθοδηγητές των ελληνικών κυβερνήσεων, εξηγούνται αρκετά εύκολα η φοβερή επιδείνωση της κρίσης και ο στατιστικός θάνατος της ελληνικής οικονομίας.

Γιώργος Κύρτσος-Το νεοελληνικό όνειρο δίνει τη θέση του στον οικονομικό εφιάλτη



Η σκλήρυνση της λιτότητας θα δοκιμάσει την αντοχή της κοινωνίας και του πολιτικού συστήματος.
Το νεοελληνικό όνειρο δίνει τη θέση του στον οικονομικό εφιάλτη



Τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εκπροσώπων των πιστωτών του ελληνικού Δημοσίου είναι ιδιαίτερα αρνητικά για το βιοτικό επίπεδο των περισσότερων Ελλήνων και την προοπτική της ελληνικής οικονομίας. Ο κ. Σαμαράς, ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Κουβέλης ετοιμάζονται να κλείσουν ένα «πακέτο» μέτρων χωρίς ιστορικό προηγούμενο κατά τη διάρκεια της μετεμφυλιακής περιόδου.

Νέο ρεκόρ λιτότητας
Με το νέο «πακέτο» μέτρων η λιτότητα παίρνει απρόβλεπτες διαστάσεις. Η κυβέρνηση Σαμαρά διαπραγματεύτηκε με την τρόικα μέτρα ύψους 11,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014, τα οποία τώρα αποκαλύπτεται ότι θα κινηθούν μεταξύ 13 και 15 δισ. ευρώ.
Βασικός στόχος της κυβέρνησης Σαμαρά ήταν η επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής, προκειμένου να μην ασκηθεί μεγάλη πίεση στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις σε περίοδο ύφεσης για την ελληνική οικονομία. Αντί για τη διετή παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής έχουμε ένα εμπροσθοβαρές «πακέτο» μέτρων, με περικοπές και φόρους ύψους 9 δισ. να εφαρμόζονται το 2013. Πρόκειται για ένα βάρος που δεν μπορεί να σηκώσει η ελληνική οικονομία, γι’ αυτό όλοι οι ειδικοί αλλάζουν τις προγνώσεις τους προς το χειρότερο. Το ΑΕΠ, το οποίο βρίσκεται σε πτώση από το 2008, θα γνωρίσει μία επιπλέον μείωση της τάξης του 2% το 2013, εξαιτίας του εμπροσθοβαρούς «πακέτου» μέτρων.
Παράλληλα, ομολογείται η αδυναμία της ελληνικής πλευράς να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχει συμφωνήσει με τους πιστωτές του ελληνικού Δημοσίου, γι’ αυτό προετοιμάζονται ήδη πρόσθετα μέτρα για τη διετία 2015-2016. Οδεύουμε δηλαδή σε ένα είδος αναγκαστικής επιμήκυνσης της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής, η οποία όμως θα χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη και όχι από μικρότερη δόση λιτότητας.
Τα μέτρα μείωσης συντάξεων, μισθών, επιδομάτων, δημόσιων δαπανών και αύξησης των φορολογικών εσόδων συμπληρώνονται από 89 προαπαιτούμενες δράσεις, οι οποίες περιγράφονται με κάθε λεπτομέρεια στο νέο μνημόνιο που υπέγραψαν ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος το Φεβρουάριο του 2012 και στη συνέχεια αγνόησαν επιδεικτικά για λόγους πολιτικής και εκλογικής σκοπιμότητας.
Ο προϋπολογισμός του Φεβρουαρίου του 2012, που έχει επικυρωθεί από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, παρουσιάζεται τώρα, σε ακόμη χειρότερες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες. Μερικές από τις προαπαιτούμενες δράσεις που θα συμβάλουν στην πτώση του πραγματικού εισοδήματος και του βιοτικού επιπέδου των περισσότερων συμπολιτών μας είναι:
• Προσδιορισμός του κατώτατου μισθού με κυβερνητικές αποφάσεις και χωρίς σοβαρή διαπραγμάτευση με τους κοινωνικούς εταίρους.
• Αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στην κάλυψη του κόστους των φαρμάκων.
• Αλλαγές στο ωράριο εργασίας, προκειμένου να μειωθούν οι υπερωρίες και γενικότερα το μισθολογικό κόστος.
• Νέα περικοπή του εφάπαξ.
• Νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ 9%-15% έως το τέλος του 2012.
• Δέσμευση των πόρων υπέρ τρίτων υπέρ του κρατικού προϋπολογισμού και σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων σημαντικών επαγγελματικών κλάδων.
Οι προαπαιτούμενες δράσεις δεν περιορίζονται βέβαια στη μείωση των μισθών και διάφορες οικονομικές επιβαρύνσεις, αλλά έχουν και μία αναπτυξιακή διάσταση. Είναι σχεδιασμένες για την αντιμετώπιση διαρθρωτικών προβλημάτων του πολιτικού, διοικητικού συστήματος, όπως οι υπέρογκες και χωρίς έλεγχο δαπάνες για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ και για τα φάρμακα και η αναποτελεσματική πάταξη της φοροδιαφυγής και της ιδιοτελούς κακοδιαχείρισης του δημόσιου χρήματος.

Αρνητικό περιβάλλον
Η σκλήρυνση της λιτότητας θίγει πάνω από το 75% των συμπολιτών μας. Αρκεί να αναφέρουμε ότι για τη διετία 2013-2014 προβλέπονται περικοπές στις συντάξεις ύψους 4,9 δισ. ευρώ, μειώσεις μισθών των δημοσίων υπαλλήλων 1,7 δισ. ευρώ, ενώ οι περικοπές επιδομάτων εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης των 1,2 δισ. ευρώ.
Δεν υπάρχει το οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον για την αποτελεσματική εφαρμογή του «πακέτου» μέτρων για τη διετία 2013-2014 ύψους 13-15 δισ. ευρώ και των 89 προαπαιτούμενων μέτρων-δράσεων.
Πρώτον, παρατηρείται μία φοβερή κόπωση σε επίπεδο οικονομίας, που εκφράζεται μεταξύ των άλλων με πτώση του ΑΕΠ κατά 7% το 2012 και ένα ποσοστό ανεργίας που ξεπέρασε τον Ιούλιο το 25% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού. Τα νέα μέτρα θα μπορούσαν ίσως να εφαρμοστούν με επιτυχία στο ξεκίνημα της εφαρμογής του μνημονίου, το 2010, στις σημερινές συνθήκες όμως οδηγούν σε οικονομικό αδιέξοδο.
Δεύτερον, η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων που θίγεται από τα νέα μέτρα καλείται να αναλάβει νέα οικονομικά, φορολογικά βάρη χωρίς να υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να βγει η οικονομία από το «τούνελ» τα αμέσως επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με την κυβερνητική επιχειρηματολογία, καλούμαστε να συμβιβαστούμε με μία οικονομική πολιτική που δεν οδηγεί πουθενά, για να μη μας βρει μία οικονομική καταστροφή –με τη μορφή της αναγκαστικής εξόδου από το ευρώ– στο άμεσο μέλλον. Το δίλημμα είναι υπαρκτό, δεν δημιουργεί όμως θετική οικονομική και κοινωνική δυναμική. Απλώς συμβάλλει στην ανάπτυξη μιας ιδιόμορφης οικονομικής τρομοκρατίας.
Τρίτον, η αποτυχία της κυβέρνησης Σαμαρά να παρακάμψει ή έστω να βελτιώσει κάπως το νέο μνημόνιο την εγκλωβίζει σε πορεία μετωπικής αντιπαράθεσης με τη μεγάλη πλειονότητα των συμπολιτών μας.
Τα 18 μέτρα του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ, το οποίο πρόβαλε στην πορεία προς τις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου 2012, περιγράφουν ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που ετοιμάζεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση συνασπισμού. Για παράδειγμα, περιλαμβάνονται υποσχέσεις για αυξήσεις των χαμηλών συντάξεων, χρονική παράταση της καταβολής του επιδόματος ανεργίας για ένα χρόνο, αποτροπή νέας μείωσης των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, διορθωτικές αυξήσεις για τα ειδικά μισθολόγια των ενστόλων που μειώθηκαν, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με στόχο την άμεση και δραστική μείωση της ανεργίας κ.λπ.
Με δυο λόγια, η κυβέρνηση Σαμαρά δεν έχει τη λαϊκή εντολή και την πολιτική νομιμοποίηση για την προγραμματισμένη σκλήρυνση της λιτότητας με βάση το περιεχόμενο του νέου μνημονίου. Δεν είναι δύσκολο να προβλέψουμε ότι η εφαρμογή των νέων μέτρων θα προκαλέσει μεγάλα πολιτικά προβλήματα στη ΝΔ, ενώ είναι αρκετά πιθανό να εξαφανίσει από τον εκλογικό χάρτη το ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου και τη Δημοκρατική Αριστερά.
Τέταρτον, το 75% των συμπολιτών μας που βλέπει το πραγματικό του εισόδημα και το βιοτικό του επίπεδο να απειλούνται από την κυβερνητική πολιτική διαπιστώνει ότι οι οικονομικά ισχυροί, οι πολιτικά και κομματικά έμπιστοι και τα κυκλώματα της παραοικονομίας εξακολουθούν να θριαμβεύουν σε βάρος των δημόσιων οικονομικών και της προοπτικής της εθνικής οικονομίας.
Η πολιτική προστασία της μεγάλης κλίμακας φοροδιαφυγής, φοροκλοπής είναι εξαιρετικά ισχυρή, όπως δείχνουν οι αποκαλύψεις για τη συμπεριφορά των πρώην υπουργών Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και Ευ. Βενιζέλου. Η στήριξη και η επιδότηση των ιδιωτικοποιήσεων και των ιδιωτικών τραπεζών με δημόσιο χρήμα ξεπερνάει κάθε ιστορικό προηγούμενο. Από τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης ΔΕΚΟ και ανακεφαλαιοποίησης των ιδιωτικών τραπεζών θα προκύψουν επιβαρύνσεις που μπορεί να ξεπεράσουν τα 5.000 ευρώ για κάθε πολίτη. Ο κ. Σαμαράς, ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Κουβέλης διαχειρίζονται με απόλυτα ταξικό τρόπο την κρίση, εξυπηρετώντας τη διαπλοκή, επιδοτώντας πλουσιοπάροχα τα μεγάλα συμφέροντα και επιβάλλοντας σκληρά οριζόντια μέτρα σε βάρος της πλειονότητας των συμπολιτών μας. Η ταξική πολιτική που ακολουθείται θα οδηγήσει, με μαθηματική ακρίβεια, σε εξαιρετικά σκληρές κοινωνικές και πολιτικές συγκρούσεις.
Πέμπτον, με το εφοπλιστικό κεφάλαιο να κάνει ό,τι μπορεί για να κρατήσει αποστάσεις ασφαλείας από την ελληνική οικονομία, πολλές δυναμικές επιχειρήσεις να αποβάλλουν τα ελληνικά χαρακτηριστικά τους και να εφαρμόζουν παγκοσμιοποιημένη στρατηγική με έδρα στο εξωτερικό ή και ξένους μετόχους, και τους μεγαλοκαταθέτες και την αφορολόγητη μεσαία τάξη να έχουν βγάλει πολλές δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ στο εξωτερικό, επιταχύνεται η κατάρρευση του προβληματικού οικονομικού συστήματος.
Δεκαετίες λιτότητας και στερήσεων
Θα πληρώσουμε ακριβά την ιδιοτελή κακοδιαχείριση των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.
Τα μέτρα του νέου μνημονίου και οι 89 προαπαιτούμενες δράσεις δεν πρόκειται να λύσουν το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας. Γι’ αυτό άλλωστε έχει ξεσπάσει αντιπαράθεση μεταξύ του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για το ποιος θα πληρώσει τελικά το λογαριασμό της ελληνικής αποτυχίας.

Λογιστικά κόλπα
Το νέο λογιστικό κόλπο που θα χρησιμοποιήσουν οι εκπρόσωποι των πιστωτών του ελληνικού Δημοσίου για να κατασκευάσουν μια εικόνα σχετικής ομαλότητας είναι η μετάθεση του στόχου για μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους στο 120% του ΑΕΠ από το 2020 στο 2023 και στο 2025.
Έχει αποδειχτεί στην πράξη ότι τέτοιου είδους λογιστικά τεχνάσματα λειτουργούν αποσταθεροποιητικά για την οικονομία και την κοινωνία. Μεγαλώνουν την κρίση αξιοπιστίας που εκδηλώνεται διεθνώς σε βάρος της ελληνικής οικονομίας και απογοητεύουν τους πολίτες, οι οποίοι νιώθουν εγκλωβισμένοι σε μια καταδικασμένη σε αποτυχία πολιτική.
Το γενικό συμπέρασμα από τις δηλώσεις των ξένων παραγόντων που διαχειρίζονται την ελληνική κρίση είναι ότι έχουμε μπροστά μας 10-13 χρόνια εξαιρετικά σκληρής μνημονιακής λιτότητας και στη συνέχεια άλλα 10-15 χρόνια μιας αυστηρής οικονομικής πολιτικής. Η διαχείριση της κρίσης θα κρατήσει τουλάχιστον μία 20ετία και είναι πιθανό να φτάσει και τα 25-30 χρόνια.
Αλλαγή συμπεριφοράς
Η υπερχρέωση και η χρεοκοπία στις οποίες μας οδήγησε η ιδιοτελής κακοδιαχείριση των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είναι γεγονότα ιστορικής σημασίας για την Ελλάδα, που θα προσδιορίσουν τις εξελίξεις για δεκαετίες ολόκληρες.
Έφτασε η ώρα να απαλλαγούμε από τους μύθους της μνημονιακής διαχείρισης και να αντιμετωπίσουμε τη σκληρή πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί με διαφορετικούς όρους. Η συμβατική προσέγγιση στα προβλήματα δεν οδηγεί πουθενά, απλώς αναδεικνύει τις δυσλειτουργίες του συστήματος που μας οδήγησε στη σημερινή κατάσταση.
Τα κυβερνητικά κόμματα δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν στην αποτελεσματική διαχείριση της κρίσης. Απλώς κερδίζουν χρόνο για να εξυπηρετήσουν με το αζημίωτο τα διαπλεκόμενα συμφέροντα που στηρίζουν τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, με τον όρο ότι θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο μοίρασμα των «ασημικών» του Δημοσίου.
Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ και σε μικρότερο βαθμό το ΚΚΕ αξιοποιούν τη φθορά του κυβερνητικού συνασπισμού για να διευρύνουν το ακροατήριό τους. Τα επιχειρήματα όμως που χρησιμοποιούν είναι σε πολλές περιπτώσεις εντελώς ξεπερασμένα από τις εξελίξεις, ενώ δημιουργούν την εντύπωση ότι αρκεί η καταγγελία της στρατηγικής του μνημονίου και όσων την υπηρετούν στο εσωτερικό για να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα.
Οι λύσεις της Αριστεράς παραμένουν υπερβολικά εύκολες και ευχάριστες για να είναι αξιόπιστες. Εδώ που μας έφτασαν, θα χρειαστούμε 20-30 χρόνια για να ανακάμψουμε. Η πορεία θα είναι δύσκολη, πιθανότατα και αδιέξοδη, εάν συνεχίσουμε την εφαρμογή της στρατηγικής του μνημονίου, ενώ η πολιτική ρήξη με τους πιστωτές μας μπορεί, σε πρώτη φάση, να έχει ακόμα μεγαλύτερο κόστος.

Όχι σε όλα
Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να εγκλωβιστεί σε μία παραλλαγή της στρατηγικής του ώριμου φρούτου που εφάρμοσαν παλαιότερα ο Κώστας Καραμανλής και η ΝΔ. Τα περισσότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ λένε, κυριολεκτικά, όχι σε όλα. Λένε όχι στην αξιοποίηση του Ελληνικού για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος. Λένε όχι στον περιορισμό της φαμακευτικής δαπάνης, για να μη θιγούν τα συμφέροντα των φαρμακοποιών, οι οποίοι φαίνεται να έχουν ιδιαίτερα ισχυρή εκπροσώπηση στο στελεχιακό δυναμικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει όχι στον περιορισμό των δαπανών για εξοπλισμούς στο όνομα της προστασίας των θέσεων απασχόλησης στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Προσθέστε στα παραπάνω το όχι στη μείωση των δημόσιων δαπανών, το όχι στις επενδύσεις για τη βιομηχανική επεξεργασία των απορριμμάτων στην Αττική, το όχι στις επενδύσεις για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων χρυσού στη Χαλκιδική και στη Θράκη, το όχι στην ολοκλήρωση των έργων για την εκτροπή του Αχελώου, και έχετε το απόλυτο οικονομικό και κοινωνικό μπλοκάρισμα.
Είναι τέτοια η ταχύτητα με την οποία αποδομείται το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να διαχειριστεί την απόλυτη διάλυση που προκάλεσε ο παραδοσιακός δικομματισμός χωρίς να έχει προετοιμάσει μία ολοκληρωμένη και αξιόπιστη εναλλακτική πολιτική. Οι δημοσκοπήσεις –χαρακτηριστικά τα ευρήματα του Βαρόμετρου της Public Issue για λογαριασμό του ΣΚΑΪ– δείχνουν ότι βρισκόμαστε μπροστά στη μεγάλη ανατροπή του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων. Η κοινή γνώμη κινείται πλέον μεταξύ οργής, αγανάκτησης, ανησυχίας, άγχους και απογοήτευσης και δίνει προβάδισμα 15 μονάδων στην παράσταση νίκης στον ΣΥΡΙΖΑ (48%) έναντι της ΝΔ (33%).

ΕΠΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΟΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ 132.000 ΑΚΙΝΗΤΩΝ+Η ΑΠΟΨΙΣ ΜΑΣ

   Η ΑΠΟΨΙΣ ΜΑΣ: 

Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΜΑΣ, ΟΛΟΙ ΑΣΤΕΓΟΙ, ΟΛΑ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ - ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ! ΟΛΟΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΙ!
-----------------------------------
ΣΤΗΝ ΟΙΚ. ΕΦΟΡΙΑ ΩΡΥΕΤΑΙ Ο ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ! ΑΝ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΟ ΣΠΙΤΙ! ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΕΡΙΦΗΣ?? ΚΑΤΑΛΑΒΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΙ ΤΙ ΤΟΝ ΒΑΖΕΙ ΝΑ ΛΕΕΙ? ΚΑΤΑΛΑΒΕ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΙ ΝΟΜΟΥΣ ΨΗΦΙΖΕΙ??
--------------
ΦΑΝΤΑΣΘΗΤΕ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΤΗΝ ΜΟΡΦΗ  ΤΗΣ ΑΥΡΙΑΝΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΠΟΥ ΘΑΧΕΙ ΕΦΑΡΜΟΣΘΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ (ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΛΕΜΕ? ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΜΑ!) ΚΑΙ ΙΔΟΥ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΟΥ! ΘΑΝΑΙ ΟΛΟΙ ΑΣΤΕΓΟΙ ΚΑΙ Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΚΡΑΤΟΣ/ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΘΑΧΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ! ΠΩΣ ΣΑΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ??? ΠΟΛΥ ΕΙΔΥΛΛΙΑΚΗ ΕΙΚΟΝΑ!!!
--------------
Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ κ. ΑΡΗΣ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΕΛΕΓΕ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΙ:
"Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΗΚΕ"! ΚΥΡΙΕ ΒΟΥΛΕΥΤΑ, ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕΣ ΝΑ ΤΟ ΕΙΠΗΣ ΑΥΤΟ ΣΕ ΑΛΛΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΙ, ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ! ΠΡΟΣΕΞΕ ΕΔΩ! 
---ΕΧΟΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ ΤΗΝ ΠΕΤΣΟΚΟΜΜΕΝΗ ΣΥΝΤΑΞΙ ΚΙ ΑΠ' ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΕΛΑΣΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ! ΑΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΦΑΙΡΕΣΙ ΑΠΕΜΕΝΑΝ 300 ΕΥΡΩ ΣΗΜΕΡΑ, ΕΝΩ ΑΛΛΟΤΕ 1.500, ΝΑΙ, ΠΕΣ'ΤΟ! "ΖΟΥΣΕΣ ΜΕ 1.500, ΤΩΡΑ ΘΑ ΖΗΣ ΜΕ 300! ΚΟΨΤΑ ΟΛΑ Τ' ΑΛΛΑ! ΜΟΝΟ ΦΑΓΗΤΟ! ΜΟΝΟ ΛΙΓΟ ΡΥΖΙ ΜΕ ΛΑΔΙ (ΑΚΡΙΒΗΝΕ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΤΟ ΨΩΜΙ! ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΙΕΣ! ΤΟ ΤΥΡΙ ΑΠΙΑΣΤΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΣΑΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ!)"! ΤΟΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΠΕΣ'ΤΟ  ΚΥΡΙΕ ΒΟΥΛΕΥΤΑ! 
---ΟΜΩΣ ΤΩΡΑ, ΜΗΝ ΤΟ ΛΕΣ! ΕΚΤΙΘΕΣΑΙ! ΔΙΟΤΙ ΤΟ ΑΘΡΟΙΣΜΑ ΕΣΟΔΩΝ-ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΩΝ ΕΞΟΔΩΝ ( ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΕΛΑΣΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ) ΕΙΝΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΟ! ΑΚΟΜΗ ΚΙ ΑΝ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΘΕΙ Ο ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΗ ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ, ΜΗΔΕΝ ΓΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ κλπ κλπ ΠΑΛΙ ΤΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΟ!!!

ΚΥΡΙΕ ΒΟΥΛΕΥΤΑ, ΚΑΝΑΤΕ ΕΝΑ ΛΑΘΟΣ! ΣΦΙΞΑΤΕ ΤΟΝ ΚΟΧΛΙΑ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΑΠ' ΟΤΙ ΕΠΡΕΠΕ (ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΣ, ΔΕΝ ΦΤΑΙΤΕ ΕΣΕΙΣ! ΚΑΝΑΤΕ ΣΤΟΝ ΛΑΟ ΤΕΣΤΑΚΙΑ! ΟΠΩΣ ΤΟ ΤΕΣΤΑΚΙ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΠΟΥ ΕΙΠΕ Ο ΤΟΤΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ, "ΑΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙΤΕ ΜΕ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΨΗΦΙΣΑΤΕ ΟΣΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ"! Ο ΛΑΟΣ ΤΟΤΕ ΕΙΠΕ, "ΝΑΙ, ΝΑΙ, ΣΥΜΦΩΝΩ, ΚΑΙ ΑΘΗΝΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΟΥ ΜΕΤΡΑΝΕ ΔΑΓΚΩΤΟ, ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΟΥΤΑΡΗ...."! ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ, ΟΠΟΤΕ ΜΕΤΑ ΗΛΘΕ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΙΣ-ΕΝΤΟΛΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ: "ΑΡΙΣΤΗ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΙΣ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΟΥ! ΕΠΟΜΕΝΩΣ, ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΓΥΡΙΣΟΥΜΕ ΑΛΛΕΣ ΠΕΝΤΕ-ΕΞΗ ΒΟΛΤΕΣ ΤΟΝ ΚΟΧΛΙΑ"! ΜΕΤΑ ΕΙΧΑΜΕ ΤΙΣ ΔΙΔΥΜΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ, ΟΠΟΤΕ ΟΥΔΕΙΣ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΙΠΗ ΟΤΙ ΕΚΑΝΕ ΛΑΘΟΣ! ΤΟ ΔΙΣ ΕΞΑΜΑΡΤΕΙΝ...κλπ κλπ! ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΣΟΥΠΕΡ-ΤΕΣΤ ΑΥΤΟΥ ΗΤΟ ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΟ! "ΕΟΚ ΚΑΙ ΕΥΡΩ ΚΙ ΑΣ ΚΑΕΙ ΤΟ ΠΕΛΕΚΟΥΔΙ!", ΟΠΟΤΕ ΝΕΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΙΣ! "ΠΡΩΤΟΦΑΝΩΣ ΑΡΙΣΤΗ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΙΣ, ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΑΝΤΟΧΗ, ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΟ, ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΛΛΙΣΤΑ ΝΑ ΓΥΡΙΣΟΥΜΕ ΑΛΛΕΣ ΠΕΝΤΕ-ΕΞΗ ΒΟΛΤΕΣ ΤΟΝ ΚΟΧΛΙΑ"!)! ΤΩΡΑ, ΕΔΩ ΠΟΥ ΦΘΑΣΑΜΕ, ΛΕΓΩ, ΣΕ ΚΑΛΟ ΣΑΣ ΝΑ ΣΑΣ ΒΓΗ!!!
------------------------------------


ΤΟ ΠΑΓΩΜΑ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΗ

Αντιμέτωποι με τον εφιάλτη των πλειστηριασμών 132.000 ιδιοκτήτες ακινήτων


ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Ρεπορτάζ Νίκος Θεοδωρόπουλος
Την απειλή να βγουν στο «σφυρί» τα σπίτια τους αντιμετωπίζουν 132.000 ιδιοκτήτες. Αυτό θα συμβεί στην περίπτωση που γίνει άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών από το νέο έτος. Το «πάγωμα» των πλειστηριασμών ισχύει μέχρι τον Δεκέμβριο του 2012 για ακίνητα που η αντικειμενική τους αξία φτάνει μέχρι τις 200.000 ευρώ.
Την ίδια στιγμή οι διευθύνσεις των τραπεζών που ασχολούνται με την είσπραξη των οφειλομένων βρίσκονται επί ποδός πολέμου εν όψει της επικείμενης άρσης της απαγόρευσης των πλειστηριασμών ακινήτων.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών των τραπεζών, αν δεν υπάρξει παράταση της απαγόρευσης, θα βγουν στο «σφυρί» δεκάδες χιλιάδες ακίνητα. Πρόκειται για μεγάλη ποσότητα ακινήτων, που είναι βέβαιο ότι θα διαμορφώσουν ένα νέο τοπίο στην αγορά σε ό,τι αφορά τις τιμές.
Τα οργανωμένα δικηγορικά και συμβολαιογραφικά γραφεία που συνεργάζονται με τις τράπεζες ετοιμάζονται για άρση των πλειστηριασμών, καθώς, όπως λένε, οι τράπεζες στην κατηγορία αυτή των δανειοληπτών έχουν χορηγήσει στεγαστικά δάνεια συνολικού ύψους 20 δισ. ευρώ.
Από την πλευρά τους οι Ενώσεις Καταναλωτών αντιδρούν έντονα στο ενδεχόμενο να ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί ακινήτων από τις τράπεζες τον ερχόμενο Ιανουάριο.
Η γενική διευθύντρια της ΕΚΠΟΙΖΩ, κ. Παναγιώτα Καλαποθαράκου, θεωρεί αναγκαίο να δοθεί παράταση τριών ετών στην απαγόρευση των πλειστηριασμών ακινήτων, λόγω της αρνητικής οικονομικής κατάστασης που επικρατεί στη χώρα. Προσθέτει ότι μια τριετής παράταση θα ανακουφίσει τις οικογένειες που παρουσιάζουν πλέον μια διαφορετική οικονομική κατάσταση σε σχέση με το παρελθόν. Τα εισοδήματα έχουν μειωθεί σχεδόν στο μισό, ενώ κάποιες άλλες οικογένειες επιβιώνουν μόνο με τα επιδόματα ανεργίας.
«Ασκό του Αιόλου» χαρακτηρίζει η κ. Παναγιώτα Καλαποθαράκου τις διαδικασίες των πλειστηριασμών και επισημαίνει ότι θα πάρουν τη μορφή «χιονοστιβάδας». Ο πρώτος πλειστηριασμός έχει ως τιμή εκκίνησης την αντικειμενική αξία του ακινήτου. Ομως στην περίπτωση που δεν θα υπάρχει ενδιαφερόμενος, η διαδικασία επαναλαμβάνεται στο 80% της αρχικής τιμής. Στην περίπτωση που δεν υπάρξει ενδιαφέρον, τότε στην επόμενη συνεδρίαση το ακίνητο θα έχει μια ελεύθερη τιμή που θα ορίζεται από τους ενδιαφερομένους.
Παράγοντες της αγοράς λένε ότι στην περιοχή των πλειστηριασμών εμφανίζονται επιτήδειοι. Αυτοί που γνωρίζουν, μιλούν για «κυκλώματα». Οσοι συμμετέχουν κάνουν λόγο για «κοράκια» που εκμεταλλεύονται την οικονομική ανέχεια των συνανθρώπων τους και πλουτίζουν σε βάρος τους, αφού αγοράζουν ακίνητα στο 1/5 της αρχικής τους αξίας.
Πάντως, οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν «ανοικτούς» λογαριασμούς με την Εφορία, δηλαδή έχουν οφειλές, είναι εφικτό η Εφορία να ζητήσει την κατάσχεση της κινητής ή ακίνητης περιουσίας τους για τα χρήματα που χρωστούν.
Να σημειωθεί ότι οι απαγορεύσεις που ισχύουν για τις τράπεζες δεν αφορούν το κράτος, το οποίο είναι σε θέση να βγάλει στο «σφυρί» ένα σπίτι για οφειλή εκατοντάδων ευρώ, όταν έχουν εξαντληθεί όλες οι διαδικασίες και ο φορολογούμενος δεν τακτοποιεί τα χρέη του.

ΠΙΣΤΟΛΙΔΙ ΣΤΟ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΟΔΟΧΕΙΟ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ.....

Άγριο πιστολίδι τη νύχτα στον Κόκκινο Μύλο! 


 (Aνανέωση 10:05:13) Νέα επιχείρηση πραγματοποιείται αυτή την ώρα από άντρες της ΕΚΑΜ σε σπίτι της οδού Ακροπόλεως στην περιοχή του Κόκκινου Μύλου στα σύνορα μεταξύ Μενιδίου και Μεταμόρφωσης.
Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι δύο από τους ενόπλους Αλβανούς που συμμετείχαν τόσο στην απόδραση του συμπατριώτη τους χθες το απόγευμα στα Τρίκαλα, όσο και στην ανταλλαγή πυροβολισμών στον Κόκκινο Μύλο, βρίσκονται κρυμμένοι στο σπίτι που πραγματοποιείται την ώρα αυτή η επιχείρηση.

Στην ίδια περιοχή στις εννιά και μισή το πρωί αστυνομικοί που πραγματοποιούσαν έρευνες σε ακατοίκητα σπίτια και αποθήκες εντόπισαν πεταμένο στο δρόμο ένα καλάσνικοφ και δύο γεμιστήρες.

Υπενθυμίζεται ότι οι έρευνες συνεχίζονται σε όλη την περιοχή που εξακολουθεί να είναι αποκλεισμένη από την αστυνομία.
______________________________________________________
Άγρια καταδίωξη τη νύχτα στον Κόκκινο Μύλο! Αστυνομικοί της ΔΙΑΣ εντόπισαν ύποπτο ΙΧ με επιβάτες 4 Αλβανούς. Οταν οι αστυνομικοί έγιναν αντιληπτοί, οι Αλβανοί πυροβόλησαν εναντίον τους με καλάσνικοφ και ακολούθησε ανθρωποκυνηγητό στο οποίο συμμετείχαν μεταξύ άλλων και δυνάμεις των ΕΚΑΜ, που έσπευσαν προς ενίσχυση καθώς και το ελικόπτερο της ΕΛΑΣ. 
Οι κακοποιοί εγκλωβίστηκαν στο νεκροταφείο του Κόκκινου Μύλου, με την αστυνομία να συλλαμβάνει έναν από αυτούς ενώ οι συνεργοί του κατάφεραν να διαφύγουν, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία απο την αστυνομία ο άνδρας που συνελήφθη φέρεται να εμπλέκεται στη θεαματική απόδραση απο το νοσοκομείο των Τρικάλων, το απόγευμα της Παρασκευής, όπου 3 Αλβανοί εισέβαλαν με καλάσνικοφ στο Νοσοκομείο, πυροβόλησαν στον αέρα, χτύπησαν ειδικούς φρουρούς και έφυγαν μαζί με συμπατριώτη τους που είχε μεταφερθεί από τις Φυλακές Τρικάλων!
Σύμφωνα με το TrikalaVoice ο Αλβανός κρατούμενος μεταφέρθηκε με δρακόντεια μέρα ασφαλείας στο Νοσοκομείο και οδηγήθηκε στα επείγοντα περιστατικά. Εκείνη την ώρα τρεις συμπατριώτες του, οι οποίοι βρίσκονταν ήδη από πριν στο χώρο του Νοσοκομείου, μπήκαν στα επείγοντα με τα όπλα στα χέρια, ακινητοποίησαν και χτύπησαν τους φρουρούς οι οποίοι δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν, ενώ γιατροί και νοσοκόμοι έτρεξαν να σωθούν.

Οι τρεις Αλβανοί πήραν τον κρατούμενο μαζί τους, μπήκαν σε αυτοκίνητο και έφυγαν με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Μάλιστα, σύμφωνα με το TrikalaVoice, πάνω στο πανικό της στιγμής, έπεσε το όπλο του ενός δράστη, την ώρα που έφευγε.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr