Ἐγὼ τώρα ἐξαπλώνω ἰσχυρὰν δεξιὰν καὶ τὴν ἄτιμον σφίγγω πλεξίδα τῶν τυράννων δολιοφρόνων . . . . καίω τῆς δεισιδαιμονίας τὸ βαρὺ βάκτρον. [Ἀν. Κάλβος]


******************************************************
****************************************************************************************************************************************
****************************************************************************************************************************************

ΑΙΘΗΡ ΜΕΝ ΨΥΧΑΣ ΥΠΕΔΕΞΑΤΟ… 810 σελίδες, μεγέθους Α4.

ΑΙΘΗΡ ΜΕΝ ΨΥΧΑΣ ΥΠΕΔΕΞΑΤΟ… 810 σελίδες, μεγέθους Α4.
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

****************************************************************************************************************************************

TO SALUTO LA ROMANA

TO SALUTO  LA ROMANA
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
****************************************************************************************************************************************

ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΠΟΔΕΙΞΙΣ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΕΩΣ ΤΩΝ ΓΙΓΑΝΤΩΝ

ΕΥΡΗΜΑ ΥΨΗΛΗΣ ΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΤΟΣΟΝ ΔΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗΝ ΤΗΣ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑΣ ΟΣΟΝ ΚΑΙ ΔΙΑ ΜΙΑΝ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΘΕΜΕΛΙΩΣΙΝ ΤΗΣ ΙΔΕΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΚΑΤΑΚΛΥΣΜΙΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ Η ΑΝΕΥΡΕΣΙΣ ΤΟΥ ΜΟΜΜΙΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΟΥ ΔΑΚΤΥΛΟΥ! ΙΔΕ:
Οι γίγαντες της Αιγύπτου – Ανήκε κάποτε το δάχτυλο αυτό σε ένα «μυθικό» γίγαντα
=============================================

.

.
κλικ στην εικόνα

.

.
κλικ στην εικόνα

.

.
κλικ στην εικόνα

5 Ιουνίου 2010

ΤΙ ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ

Το ελληνικό ντόμινο «γονατίζει» την Ευρωζώνη!


Το ελληνικό ντόμινο «γονατίζει» την Ευρωζώνη!






Τραβιούνται… από παντού οι κλωστές του μεγαλεπήβολου σχεδίου διάσωσης των 750 δις. ευρώ: Τρόμος για κατάρρευση ευρωπαϊκών τραπεζών, έντονες φήμες για τεράστιες ζημιές της SocieteGenerale, κλονίζεται το ευρώ – Νέο σοκ από Ουγγαρία, ανεβαίνουν ταCDS ακόμη και για τα ομόλογα Αυστρίας, Γαλλίας, Γερμανίας – «Δεν έχουμε αρκετά κεφάλαια για να σώσουμε την Ευρώπη», ομολογεί το ΔΝΤ
Η ευρωπαϊκή κρίση υπερχρέωσης άρχισε μεν από την Ελλάδα, αλλά εξαπλώνεται με ρυθμούς… ιού Έμπολα στις αγορές, απειλώντας να ξηλώσει εντελώς το… πουλόβερ του μεγαλεπήβολου ευρωπαϊκού σχεδίου σταθεροποίησης των αδύναμων οικονομιών με κεφάλαια 750 δις. ευρώ. Το νέο, χθεσινό «αιματοκύλισμα» στις αγορές δείχνει πλέον ότι η κατάσταση ξεφεύγει από τον έλεγχο κυβερνήσεων και κεντρικών τραπεζών, απειλώντας την παγκόσμια οικονομία με το δεύτερο –και δυσκολότερο- γύρο κρίσης, μετά τους κλυδωνισμούς που είχε προκαλέσει το 2008 η κατάρρευση της Lehman.
Οι αγορές θεωρούν ήδη «ξοφλημένο» το σχέδιο σταθεροποίησης της Ελλάδας, με πρωτοφανή μέτρα λιτότητας, που υπολογίζεται ότι θα φθάσουν το 16% του ΑΕΠ την επόμενη τριετία. Ο Νούριελ Ρουμπίνι δήλωσε χθες, ότι η μόνη ελπίδα για την Ελλάδα είναι μια ομαλή διαδικασία αναδιάρθρωσης χρέους και πλέον με την άποψη αυτή συμφωνούν οι περισσότεροι διεθνείς αναλυτές, επενδυτές και κερδοσκόποι, καθώς είναι προφανές ότι ούτε η ελληνική οικονομία, ούτε η κοινωνία, ούτε το τραπεζικό σύστημα, ούτε καν το πολιτικό σύστημα της χώρας μπορούν να αντέξουν τους κραδασμούς που προκαλεί το πρωτοφανούς σκληρότητας σχέδιο λιτότητας.
Όμως, το πρόβλημα της Ελλάδας, όσο κι αν αυτό φαίνεται περίεργο, αποτελεί χθεσινή ιστορία για τις αγορές, που βλέπουν να ξεδιπλώνεται ένα εφιαλτικό σενάριο για την Ευρωζώνη, το οποίο μέχρι πρόσφατα θα χαρακτηριζόταν παρατραβηγμένη καταστροφολογία:
-         Το τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης είναι φανερό πλέον ότι αντιμετωπίζει κραδασμούς που ίσως αποδειχθούν δύσκολα διαχωρίσιμοι, καθώς είναι πολύ αμφίβολο πλέον αν οι υπερχρεωμένες κυβερνήσεις έχουν περιθώρια να προσφέρουν νέες, τεράστιες ενέσεις κεφαλαίων στο σύστημα.
-         Οι ευρωπαϊκές τράπεζες ακόμη και του σκληρού πυρήνα του Βορρά εκφράζονται έντονοι φόβοι ότι θα κληθούν να πληρώσουν το λογαριασμό της αλόγιστης παροχής πιστώσεων στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, καθώς μετά την Ελλάδα φαίνεται ότι στις «μαύρες» ζώνες του ευρωπαϊκού χάρτη προστίθεται τώρα και η οικονομία της Ουγγαρίας, μετά τη χθεσινή ομολογία της κυβέρνησής της, ότι αντιμετωπίζει σοβαρότατο δημοσιονομικό πρόβλημα, που δεν αποκλείεται να εξελιχθεί… α λα ελληνικά.
-         Αυτή η προειδοποίηση από την εκτός Ευρωζώνης ευρισκόμενη Ουγγαρία, στην οποία όμως έχουν τεράστια ανοίγματα οι τράπεζες της Αυστρίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, ήλθε να προστεθεί στην αγωνία για την τύχη της Πορτογαλίας, αλλά και στο σκεπτικισμό για τη δυνατότητα της Ισπανίας να εφαρμόσει ένα εξαιρετικά επώδυνο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, διαλύοντας μεταξύ άλλων και το μοντέλο που έχει εφαρμοσθεί για χρόνια στην αγορά εργασίας της χώρας, παρά τις ισχυρές αντιστάσεις των συνδικάτων.
-         Αντιμέτωπες με βουνά πιθανών ζημιών και ανεξέλεγκτους πιστωτικούς κινδύνους, οι τράπεζες της Ευρωζώνης έχουν «παγώσει» κάθε δραστηριότητα παροχής πιστώσεων, είτε στη διατραπεζική αγορά, είτε στην πραγματική οικονομία, τραβώντας και πάλι την οικονομία στην ύφεση. Είναι χαρακτηριστικό, ότι στο «παράθυρο» αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ, με αποτρεπτικό επιτόκιο 0,25% ετησίως είχαν «παρκάρει» την Πέμπτη 320 δις. ευρώ ρευστότητας των ευρωπαϊκών τραπεζών, οι οποίες προτιμούν να πληρώνουν φύλακτρα στην ΕΚΤ, παρά να διοχετεύσουν πιστώσεις σε άλλες τράπεζες. Τέτοια φαινόμενα είχαν να εμφανισθούν από την εποχή της κατάρρευσης της Lehman και η ΕΚΤ δεν φαίνεται ότι διαθέτει επαρκή εργαλεία και αποφασιστικότητα για να επαναφέρει την ομαλότητα.
-         Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος «βούλιαξε» χθες τα χρηματιστήρια, καθώς διαδόθηκε μέσω τουReuters η φήμη, ότι η ισχυρή γαλλική τράπεζαSociete Generale έχει υποστεί τεράστια, «κρυφή» ζημιά από θέσεις στις αγορές παραγώγων, όπως άλλωστε είχε συμβεί στην ίδια τράπεζα και στη διάρκεια του πρώτου γύρου της κρίσης –οι ζημιές τότε είχαν αποδοθεί, πολύ βολικά, στις δραστηριότητες ενός και μόνου «κακού» trader. ΗSociete άφησε την πληροφορία ασχολίαστη, τροφοδοτώντας τον πανικό στην αγορά.
-         Τα φαινόμενα που εκδηλώθηκαν χθες σχολιάζονται από τραπεζικά στελέχη ως πρωτοφανή και δείχνουν πόσο ξεφεύγει εκτός ελέγχου η κρίση: οι συναλλαγές στα CDS ουγγρικών ομολόγων «πάγωσαν» εντελώς, ενώ σημειώθηκαν πρωτοφανή φαινόμενα ανόδου στα CDS της Γαλλίας, της Αυστρίας, αλλά και της ίδιας της Γερμανίας. Τοspread των γαλλικών ομολόγων έναντι των γερμανικών διευρύνθηκε επικίνδυνα, αντανακλώντας για πρώτη φορά τις ανησυχίες για το σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης, ενώ το ευρώ βυθίσθηκε και πάλι κοντά στο 1,20 δολ., δηλαδή στα χαμηλά της τετραετίας.
-         Μέσα σε όλα αυτά, το ερώτημα που προβάλλει πλέον στις αγορές δεν είναι πώς θα σωθεί η Ελλάδα, αλλά πώς θα διασωθεί η Ευρωζώνη! Στο αγωνιώδες αυτό ερώτημα, κορυφαίο στέλεχος του ΔΝΤ, ο Γιούσεφ Μπούτρος Γκάλι, έδωσε μια ανησυχητική απάντηση: τα σημερινά κεφάλαια του ΔΝΤ θα πρέπει να διπλασιασθούν για να έχει αρκετά «πυρομαχικά» για τη διάσωση της Ευρωζώνης. Δηλαδή, ακόμη και το ΔΝΤ δηλώνει αδυναμία σήμερα να δώσει συνολική λύση σε μια εκτεταμένη κρίση χρέους, αν οι βασικοί του χρηματοδότες, δηλαδή οι ήδη υπερχρεωμένες κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης δεν εξασφαλίσουν πρόσθετη χρηματοδότηση του Ταμείου.
-         Όσοι περίμεναν «φως» από την αμερικανική αγορά εργασίας, που θα έδινε κάποια ελπίδα πειστικής ανάκαμψης της οικονομίας των ΗΠΑ, ώστε να σηκώσει το βάρος της διάσωσης των άλλων υπερχρεωμένων οικονομιών της Δύσης, απογοητεύθηκαν από τα χθεσινά στοιχεία, που έδειξαν «καθαρή» απώλεια 226.000 θέσεων εργασίας και ρεκόρ ποσοστού μακροχρόνιων ανέργων, που έφθασαν το 46% του συνολικού αριθμού των ανέργων.  

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΝ: Ημερήσιο κραχ και επιστροφή στο σημείο μηδέν για το Γ.Δ.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΝ:

Ημερήσιο κραχ και επιστροφή στο σημείο μηδέν για το Γ.Δ.


Με ένα ημέρησιο κραχ έκλεισε την εβδομάδα ο ΓΔ καταγραφοντας απώλειες της τάξης του 5,03% κλείνοντας στις 1484 μονάδες, Έτσι, ο ΓΔ έφτασε στο σημείο μηδέν του χαμηλού του περασμένου Μαρτίου, το οποίο αποτελεί ένα ορόσημο στην ιστορία του ΧΑ, καθώς σε αυτό βρήκε στήριξη και το 2003 αλλά και το 1998.
Η προϋπόθεση που είχε θέσει το 3F2010 για να μη βαθμολογήσει αρνητικά τη βραχυπρόθεσμη τάση του ΓΔ, δηλαδή η παραμονή του πάνω από τις 1550 μονάδες, δεν ίσχυσε, με αποτέλεσμα να βαθμολογούνται αρνητικά για ακόμη μία φορά και οι 3 βασικές τάσεις του.
Η νέα πτώση του ΓΔ επιβεβαιώνει το βασικό μας συμπέρασμα πως η επίθεση στο ελληνικό χρηματιστήριο δεν έχει παρέλθει, γεγονός που φάνηκε από τη συντριπτική πτώση της ΕΤΕ, που για άλλη μία φορά οδήγησε το σύνολο του ΧΑ χαμηλότερα. Την ίδια στιγμή τα ελληνικά CDS κατέγραψαν σημαντική άνοδο κλείνοντας την εβδομάδα στις 760 μονάδες βάσης με την πιθανότητα πτώχευσης της Ελλάδας, με βάση αυτά να αποτιμάται στο 46,7%, ποσοστό που είναι το μεγαλύτερο από την ημερομηνία της έγκρισης του πακέτου βοήθειας για τη χώρα.

Παράλληλα, σε έντονη ανοδική τροχιά έχουν περάσει και τα CDS της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας αλλά και της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας. Την Παρασκευή το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου της Ισπανίας κατέγραψε νέο υψηλό 30 ημερών πλησιάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ του και ασκώντας πολύ έντονες πιέσεις στη χώρα.
 

Πανικό στις αγορές προκαλεί η Ουγγαρία


Πανικό στις αγορές προκαλεί η Ουγγαρία

Από Factorx | Παρ. 04 Ιουν 2010, http://www.antinews.gr/?p=48589
Η δραματική κατάσταση της ευρωπαϊκών οικονομίας και ειδικά ορισμένων χωρών, προκαλεί πανικό στις διεθνείς αγορές με τα χρηματιστήρια να καταγράφουν σημαντικές απώλειες. Στην Ελλάδα το φράγμα των 1.500 μονάδων έσπασε κάτω από απανωτές αρνητικές ειδήσεις και με το φόβο ότι η χρεοκοπία είναι ante portas. Όμως, όπως όλα δείχνουν, η κρίση μετατρέπεται σε ντόμινο και επηρεάζει κι άλλες χώρες. Ούγγρος αξιωματούχος δήλωσε ότι η χώρα του είναι πολύ κοντά στη χρεοκοπία, προκαλώντας ταραχή στην Ευρώπη καθώς η Ουγγαρία είναι η πρώτη χώρα της ΕΕ που μπήκε στο ΔΝΤ. Εκτάκτως, μέλη του ταμείου μεταβαίνουν στη Βουδαπέστη για συνομιλίες με την κυβέρνησης.
Όλοι πλέον τρέμουν στην ιδέα της κατάρρευσης της Πορτογαλίας, Ισπανίας και Ιταλίας. Κόκκινος συναγερμός έχει χτυπήσει στις Βρυξέλλες καθώς το ευρώ δέχεται απίστευτες πιέσεις και βρίσκεται στο 1,20 δολάρια.
Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά η ΕΤ συνεχίζει και αγοράζει “τοξικά” ομόλογα από γαλλικές τράπεζες, ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Το “μάζεμα” αυτό εκτιμάται από πολλούς ότι η χώρα μας πολύ σύντομα θα κηρύξει στάση πληρωμών.
-        Το ευρώ υποχώρησε έναντι του δολαρίου στο 1,2017, στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας τετραετίας, ενώ λίγο πριν τις 5 το απόγευμα τα χρηματιστήριο του Μιλάνου και της Μαδρίτης κατέγραφαν απώλειες 3,60%, το Παρίσι 2,73% και το Λονδίνο και Φρανκφούρτη 2%.
- Μεγάλη πτώση άνω του 5% καταγράφει και το χρηματιστήριο της Αθήνας, υποχωρώντας κάτω από τις 1.500 μονάδες. ΕΚΛΕΙΣΕ ΣΤΣ 1.483 μονάδες!

Αποφεύγει να απαντήσει ο κ. Παπανδρέου για τον διακανονισμό των ομολόγων


Αποφεύγει να απαντήσει ο κ. Παπανδρέου για τον διακανονισμό των ομολόγων

Σήμερα (Παρ. 04 Ιουν 2010) συζητήθηκε στην Βουλή η πρώτη του επίκαιρη ερώτηση του Αντώνη Σαμαρά προς τον Πρωθυπουργό με θέμα το τεράστιο ζήτημα του διακανονισμού των συναλλαγών για τα ελληνικά ομόλογα (Τ3, Τ10 κλπ) κατά την διάρκεια των κερδοσκοπικών επιθέσεων που σημειώθηκαν από το Νοέμβριο του 2009 έως τον Απρίλιο του 2010 και οδήγησαν πρακτικά σε αδυναμία δανεισμού.
Στην ερώτησή του ο πρόεδρος της ΝΔ επικαλείται την σχετική ερώτηση των «δέκα» της Βάσως Παπανδρέου και καλεί τον Πρωθυπουργό να απαντήσει για την «δριμύτατη κριτική που ασκείται  στο Υπουργείο Οικονομικών και στην Τράπεζα της Ελλάδας για παραλείψεις και πράξεις αντιστοίχως, που οδήγησαν σε αλλαγή των διαδικασιών διακανονισμού των συναλλαγών για τα ελληνικά ομόλογα. Μια αλλαγή που προκάλεσε μεγάλα περιθώρια υποτιμητικής κερδοσκοπίας και χειραγώγησης σε βάρος τους».
Πως  απάντησε σήμερα ο κ. Παπανδρέου; Δήλωσε …ανοικτός σε κάθε πρόταση που θα βελτιώσει τις διαδικασίες για την αποκατάσταση της διαφάνειας στη χώρα μας,
Ενώ, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ, σημείωσε: «Απαίτησή μας ήταν να διαλευκανθεί η υπόθεση των ομολόγων, αλλά δική σας απάντηση ήταν να απολύσετε τον έναν άνθρωπο που είχε αναλάβει τη διερεύνηση, τον κ. Ζορμπά». «Βοηθήστε λοιπόν να ξεκαθαρίσουν αυτές οι τεράστιες πληγές που αφήσατε πίσω σας για να γυρίσουμε επιτέλους σελίδα στη χώρα… να βάλουμε τάξη στην πατρίδα μας… (γιατί) αν δεν μπει τάξη στη χώρα, αν δεν υπάρξει ευνομία, θα μας πάρουν όλους με τις πέτρες. Απαιτώ κ. Σαμαρά τη συμβολή σας στα θέματα αυτά και τις προτάσεις σας»,.
A. Σαμαράς: Απάντηση εκτός θέματος
Λαμβάνοντας το λόγο, ο πρόεδρος της ΝΔ, τόνισε ότι η απάντηση του πρωθυπουργού στην ερώτησή του ήταν κομματική, αμυντική και εκτός θέματος. «Γεια σου, Γιάννη, κουκιά σπέρνω», ε’ίπε χαρακτηριστικά και συνέχισε:
Ζητάμε σήμερα την απάντηση της Κυβέρνησης σε ένα σοβαρό ζήτημα, που έθεσαν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, διάφορες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, όχι μόνο από τον Αντιπολίτευση αλλά κι από το ίδιο το ΠΑΣΟΚ. Καθώς και ποικίλα δημοσιεύματα του Τύπου. Και μην μου λέτε να εξηγήσω εγώ αυτά που λέω στο Ευρωπαϊκό λαϊκό κόμμα. Να τα εξηγήσετε πρώτα εσείς και οι 10 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που έχουν κάνει σχετική ερώτηση.
Το θέμα είναι αρκετά τεχνικό. Αλλά και πολύ αποκαλυπτικό ταυτόχρονα:
Οι συναλλαγές πάνω στα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου διενεργούνται κυρίως στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων, την ΗΔΑΤ, που τη διαχειρίζεται η Τράπεζα Ελλάδος. Ο διακανονισμός των συναλλαγών αυτών ολοκληρώνεται την τρίτη εργάσιμη ημέρα από την πραγματοποίηση της συναλλαγής. Αυτό είναι το περιβόητο Τ+3…
Τι συνέβαινε μέχρι τον περασμένο Οκτώβριο για όσες συναλλαγές δεν μπορούσαν να διακανονιστούν, αν ο πωλητής δεν διέθετε τα ομόλογα που έπρεπε να παραδώσει; Προβλεπόταν η διενέργεια δημοπρασιών!
Τον Οκτώβριο, αμέσως μόλις ανέλαβε η κυβέρνησή σας, αυτό άλλαξε: Αποφασίστηκε να επανεισάγονται αυτοματοποιημένα στο σύστημα  και όχι  πια χειροκίνητα. Αυτό που γινότανε ξεκίνησε να γίνεται το Μάιο του ’09 δηλαδή για ελάχιστες περιπτώσεις συναλλαγών που δεν είχαν τακτοποιηθεί στις τρεις εργάσιμες μέρες. Και μάλιστα για επί πλέον διάστημα δέκα ημερών. Δηλαδή να τους δίνεται νέα διορία. Αυτό είναι το λεγόμενο recycling: αυτοματοποιημένη επανεισαγωγή των μη διακανονισθεισών συναλλαγών. Κι αυτές οι επί πλέον 10 μέρες διορία ονομάστηκαν T+10.
Μπορεί να συζητιόταν μήνες πριν. Αλλά από τον Οκτώβριο εισήχθηκε στο αυτοματοποιημένο σύστημα συναλλαγών.
Είναι αλήθεια, βεβαίως, ότι αυτή η de facto επέκταση της διορίας διακανονισμού δεν συνιστά «εφεύρεση» της Τράπεζας Ελλάδος. Όπως βεβαιώνει η επιστολή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, συζητείται ευρέως στα ευρωπαϊκή fora ως πρακτική αντιμετώπισης των μη εμπροθέσμως διακανονισθεισών συναλλαγών. Πράγματι!
Εσείς αποφασίσατε να χαλαρώσετε την εποπτεία και να διευρύνετε de facto τις προθεσμίες την περίοδο που άρχιζε η μεγάλη αστάθεια….Αν και τα στοιχεία που μας έδωσε η Τράπεζα Ελλάδος δείχνουν ότι, για μήνες, δεν είχαμε πολλές τέτοιες «μη διακανονισθείσες συναλλαγές», τελικά κάποια στιγμή έγινε κι αυτό: Στις 30 Απριλίου, τη Μεγάλη Τρίτη, προέκυψε ξαφνικά υψηλός όγκος τέτοιων χρεωστικών θέσεων σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου. Εκείνη τη μέρα έγινε επανέκδοση ομολόγων, προκειμένου να διακανονιστούν άμεσα οι μη διακανονισθείσες συναλλαγές. Και τρεις εργάσιμες μέρες αργότερα, στις 7 Απριλίου, την Τρίτη του Πάσχα, η Τράπεζα Ελλάδος ζήτησε να υπάρξει υποχρεωτική δημοπρασία για να κλείσουν οι ανοιχτές θέσεις και επανέφερε το Τ+3 και τις δημοπρασίες μετά την παρέλευση των τριών ημερών.
Δηλαδή, κατόπιν εορτής και αφού λόγω της αναποτελεσματικής άσκησης εποπτείας επιτράπηκε σε κάποιους να διενεργούν ακάλυπτες ανοικτές πωλήσεις και να χτίζουν χρεωστικές θέσεις σε Ελληνικά ομόλογα, οι Ελληνικές Αρχές κατάλαβαν το λάθος τους και το διόρθωσαν. Άρα υπήρχε λάθος ως τότε… Κι ακόμα, αναγκάστηκαν, έστω και για μία φορά, να «καλύψουν» τους κερδοσκόπους, που έπαιζαν σε βάρος του Ελληνικού δανεισμού. Μπορεί να μην είχαν άλλη επιλογή εκείνη τη στιγμή. Να το δεχθούμε… Μπορεί να μην ήθελαν να συγκρουστούν με τις διεθνείς Αγορές, αφού ελπίζαμε ακόμα ότι θα βγούμε να δανειστούμε διεθνώς και θα αποφύγουμε το μηχανισμό στήριξης. Να το δεχθούμε κι αυτό…        Αλλά το λάθος έγινε από τον Οκτώβριο!
Επί μήνες, ήμασταν στο στόχαστρο των κερδοσκόπων και το ίδιο διάστημα, με δική μας πρωτοβουλία, είχαμε διευρύνει τα περιθώρια κερδοσκοπίας. Για να αναγκαστούμε, τελικά, να τα περιορίσουμε πάλι. Δηλαδή, μόνοι μας παραλείψαμε να ελέγξουμε τους κερδοσκόπους, ενώ εμείς οι ίδιοι ήμασταν τα κυρίως θύματα της κερδοσκοπίας!
Αυτό το λάθος δεν έχει εξήγηση.
Τουλάχιστον ας το παραδεχθείτε!
Όπως βλέπετε εξαντλούμε την καλοπιστία απέναντί σας.
Λάθος σας καταλογίζουμε. Δεν λέω κατ΄ ανάγκη πρόθεση…Ξεκινήσατε σαν να υπάρχει η μύγα που σας μυγιάζει, αλλά είναι λάθος αυτό το οποίο συνέβη. Ήταν λάθος σοβαρό. Γιατί δεν επιδείξαμε την κατάλληλη άμυνα που έπρεπε να επιδείξουμε.
Και ασυγχώρητο.
Κι αποδεικνύει ότι δεν ξέρατε τι κάνατε.
Δεν καταλαβαίνατε!
Φοβάμαι, ότι ακόμα δεν καταλαβαίνετε…
Τέλος, ο κ. Σαμαράς  γνωστοποίησε ότι σε λίγες μέρες η ΝΔ «θα παρουσιάσει και πάλι ολοκληρωμένη πρόταση για το ευρύτερο ζήτημα της οικονομίας, της ανάγκης για ανάταξη, δηλαδή του δικαιώματος της προοπτικής για ανάπτυξη, με συγκεκριμένες προτάσεις, χωρίς τη μόνιμη προσφυγή στο χθες, αλλά πάντοτε παρακολουθώντας τις εξελίξεις του σήμερα».

Χάνουν την ανοχή της κοινωνίας....


«H πτώσις μας είναι βεβαία… »

«Μια κρίσιμη βίαιη στιγμή είναι η ιστορική εποχή μας ετούτη, ένας κόσμος γκρεμίζεται, ένας άλλος δεν έχει ακόμα γεννηθεί… κιντυνεύουμε μέσα στο χάος, πνιγόμαστε. Δεν χωρούμε  πια στις παλιές αρετές κι ελπίδες, στις παλιές θεωρίες και πράξεις. Ο άνεμος του ολέθρου φυσάει…»
Νίκου Καζαντζάκη, «Ασκητική» σελ. 80-81
Ο Peter Turchin,  Kαθηγητής  Οικολογίας και Εξελικτικής Βιολογίας,  έχει διατυπώσει μια ενδιαφέρουσα  θεωρία,  την   Cliodynamics. Η  θεωρία του ονομάστηκε έτσι από τη μούσα Κλειώ, τη προστάτιδα της ιστορίας. Κατά τον Turchin,  η ιστορία, με τη χρήση μαθηματικών μοντέλων, μπορεί να γίνει πειραματική επιστήμη!  Μ’ άλλα λόγια, μπορούμε πλέον, σταθμίζοντας κάποιες παραμέτρους, να προβλέψουμε την εξέλιξη, άρα και το μέλλον της!  Αν και πρόκειται για υπεργενίκευση, ως θεωρία είναι ενδιαφέρουσα!  Κάποιοι μάλιστα, χρησιμοποιώντας τα μοντέλα του Turchin, προαγορεύουν  την κατάρρευση των ΗΠΑ!
Ο Turchin  βεβαίως  αντλεί τα περισσότερα  παραδείγματά του από τις μάχες που γίνονται στο ζωϊκό βασίλειο μεταξύ θηρευτών και θηραμάτων, π.χ.  τα λιοντάρια πριν επιτεθούν, προσπαθούν να εντοπίσουν τα μικρά ή τα αδύναμα θηράματα. Αυτά στοχεύουν και εναντίον αυτών επιτίθενται.  (μήπως οι διεθνείς κερδοσκόποι, δεν επέλεξαν την Ελλάδα, επειδή η οικονομία της ήταν μικρή και αδύναμη;). Κάποιοι άλλοι, χρησιμοποιούν παραδείγματα από τον αθλητισμό, π.χ. στο βόλεϊ, κατευθύνεις το σερβίς στον πιο  κακό αμυντικό της αντίπαλης ομάδας. Στο μπάσκετ, οι προπονητές δίνουν εντολή στους περιφερειακούς να κυκλοφορούν τη μπάλα,  μέχρι να αποκτήσουν πλεονέκτημα είτε με κοντύτερο παίχτη, είτε με αδύναμο  αμυντικό. Για το ποδόσφαιρο, ακολουθούνται παρόμοιες στρατηγικές. Στην πολιτική όμως;
«Η  άσκηση της εξουσίας αποκαλύπτει τις αδυναμίες σου»
Στον κ. Παπανδρέου, οφείλουμε να  αναγνωρίσουμε, ότι εκτός από τον άκρατο λαϊκισμό που χρησιμοποίησε για να υφαρπάξει τη ψήφο του ελληνικού λαού,  φρόντισε  προηγουμένως, να αποστασιοποιηθεί ο ίδιος και να αποπέμψει τους αδύναμους κρίκους του ΠΑΣΟΚ.  Αφ’ ενός  για να μην απολογείται για τα πεπραγμένα τους και αφ’ ετέρου   γιατί είχαν προκαλέσει την κοινή γνώμη, με τη συμπεριφορά τους. Ονόματα  μη λέμε, είναι γνωστά . Όμως, η ιστορία, μπορεί να ξεχνιέται, αλλά δεν διαγράφεται.  Δεύτερον, «η  εξουσία είναι  άτιμο πράγμα,  αποκαλύπτει τις αδυναμίες σου», μου είπε κάποτε συνεργάτης, ενός μεγάλου έλληνα πολιτικού. Το σημείωσα κάπου για να μην το ξεχάσω.
Χάνουν την ανοχή της κοινωνίας:
Ήδη, στην κοινωνία εμφανίζονται πρόδρομα σημάδια που δείχνουν  ότι η κυβέρνηση έχει  απωλέσει την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης. Από  την άλλη πλευρά, λειτουργεί με τρόπο που υποδηλώνει πανικό. Επιπροσθέτως, το τελευταίο διάστημα, όλο και περισσότερο, έρχονται στο φώς της δημοσιότητας, τριβές, διαφωνίες,  διαφορετικές εκτιμήσεις και απόψεις, που ουσιαστικά την παραλύουν. Βαβέλ!  Ο  κ. Παπανδρέου και η Κυβέρνησή του,  πριν ακόμα συμπληρώσουν ένα χρόνο εξουσίας, εισήλθαν σε μια φάση προϊούσας φθοράς, η οποία από το Σεπτέμβριο μπορεί να   είναι ραγδαία. Επειδή το ΠΑΣΟΚ, δεν έχει μάθει να διαχειρίζεται καταστάσεις και προβλήματα με την κοινωνία απέναντι (βλέπετε μια ζωή είχαν μάθει να μοιράζουν)  θα δυσκολευτεί πολύ να διατηρήσει τη συνοχή του και να συνεχίσει χωρίς σοβαρές απώλειες. Το πιθανότερο είναι ότι δε θα τα καταφέρει. Ας δούμε ποια είναι   τα σημάδια που ενισχύουν αυτήν την άποψη:
Αποτυχία της οικονομικής πολιτικής: Ακόμα  και οι πλέον φανατικοί οπαδοί του κ. Παπανδρέου, παραδέχονται ότι η ακολουθούμενη  οικονομική πολιτική, πέραν του ότι οδηγεί στην  κοινωνική  εξαθλίωση, θα καταλήξει σε τραγικό αδιέξοδο.  Ήδη, οι ρυθμίσεις του ασφαλιστικού προκαλούν «σοκ και δέος» και τα νέα   εισπρακτικά μέτρα είναι προ των πυλών. Στην κοινή γνώμη  παγιώνεται η αντίληψη  για  επικείμενη κατάρρευση της  οικονομίας μας, που δύσκολα ανατρέπεται, εξ αιτίας της αδυναμίας της κυβέρνησης να διαχειριστεί τα πράγματα.  Ο κ. Παπανδρέου, δεν έχει πολλά περιθώρια χρόνου για να το  συνειδητοποιήσει  και να αλλάξει πορεία.  Εκτιμούμε, όμως,  ότι θα αντιδράσει, όπως ο καπετάνιος του Τιτανικού.
Κυβερνητικός εμφύλιος. Είναι σύνηθες φαινόμενο σε περιόδους κρίσης, ο υπουργός Οικονομικών να δέχεται τα βέλη των συναδέλφων του. Συμβαίνει παντού.  Το ασύνηθες είναι το σύνολον του Υπουργικού Συμβουλίου να απορρίπτει ουσιαστικά την πολιτική  του. Μετά τα χθεσινά ο κ. Παπακωνσταντίνου δύσκολα θα παραμείνει στη θέση του. Με την πρώτη ευκαιρία θα παραδώσει την ηλεκτρική καρέκλα του  σε κάποιον που θα είναι λιγότερο αλαζόνας και εννοείται ότι θα δουλεύει περισσότερο και θα μιλάει λιγότερο. Όμως, μια αποπομπή του κ. Παπακωνσταντίνου, που για την ώρα φαντάζει μονόδρομος, και σύντομα θα αποτελέσει καθολική απαίτηση, θα είναι  μεν μια προσπάθειά κατευνασμού της κοινής γνώμης, παράλληλα, όμως, θα πλήξει καίρια το γόητρο του Πρωθυπουργού καθότι ο κ. Παπακωνσταντίνου ήτο στενός του συνεργάτης.
Η επανεμφάνιση του  παλαιού ΠΑΣΟΚ: Η ερώτηση που κατέθεσε η  κα. Βάσω Παπανδρέου  προς τον Υπουργό Οικονομικών, δεν έφερε σε δύσκολη θέση μόνο τον υπουργό, αλλά πρωτίστως, τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Και τούτο γιατί αναδεικνύει ένα θέμα, με οσμή σκανδάλου, το οποίο πλήττει ευθέως τον  Παπανδρέου σ’ ένα θέμα που το είχε κάνει σημαία του. Το ηθικό του πλεονέκτημα! Παράλληλα, η  αποκάλυψη των  αγοραπωλησιών του κ. Τσοχατζόπουλου, πρώτου Γραμματέα του Κινήματος, ιστορικού στελέχους, εξ απορρήτων του πατριάρχη του ΠΑΣΟΚ, φέρνει στον κόσμο μνήμες που θέλουν να ξεχάσουν. Και ο πρωθυπουργός, ακόμα να τον διαγράψει! Μάλλον άρχισε τις… εκπτώσεις.  Θα προβληματιστεί πολύ για να το αποφασίσει. Αντιλαμβανόμαστε τους λόγους.
Η απομυθοποίηση του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ: Η κατάθεση του κ.  Μαντέλη  και η πρότερη ομολογία του κ. Τσουκάτου,  απομυθοποιούν πλήρως το δήθεν επιτυχημένο κυβερνητικό παρελθόν  της  εκσυγχρονιστικής περιόδου. Δεν είναι τυχαία η αγχωτική και οργίλη αντίδραση του κ. Σημίτη. Το ΠΑΣΟΚ, που αυτοπαρουσιαζόταν ότι ξέρει να  διαχειρίζεται  καλύτερα τα πράγματα, σε σχέση με την «αποτυχημένη και ανίκανη Ν.Δ.», αποκαλύπτεται ότι ήταν «τροχονόμος συμφερόντων», με το αζημίωτο.  Ο εφιάλτης του κυβερνητικού παρελθόντος, επανέρχεται. Το πλεονέκτημα  στην «ικανότητα διακυβέρνησης» αποδυναμώνεται.
Τα …αστέρια του κ. Παπανδρέου: Όμως, το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον κ. Παπανδρέου είναι η αποτυχία των …νέων και άφθαρτων στελεχών του. Για τον κ. Παπακωνσταντίνου τα είπαμε. Ο κ. Λοβέρδος αυτοαναιρείται καθημερινά και κάνει τρίπλες στον εαυτό του. Η κα. Γκερέκου, υποχρεώθηκε να παραιτηθεί ντροπιασμένη. Ο κ. Ρόβλιας, γρήγορα τίναξε στον αέρα τις διακηρύξεις  περί αξιοκρατίας. Η κα. Τζάκρη, επιβεβαίωσε το ρηθέν υπό του κ. Βουλγαράκη  ό,τι  τελικά το …νόμιμο, είναι και ηθικό. Η κα. Ξενογιαννακοπούλου, συμπαθέστατη κατά τα άλλα, δεν μπόρεσε να γλυτώσει από τα …πιράγχας. Η κα. Διαμαντοπούλου, όπου εμφανίζεται  δημοσίως, αποδοκιμάζεται έντονα. Ο κ. Καστανίδης, επιχειρεί να ποδηγετήσει τη δικαιοσύνη.  Απέμεινε μόνο ο κ. Ραγκούσης να νομοθετεί για τους λαθρομετανάστες και το Καλλικράτη, αλλά έχει απέναντι του την κοινή γνώμη. Το γεγονός ότι ανακρούουν πρύμνα  για την επαναφορά του +50% επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές.
«Είν’ οι προσπάθειές μας, των συφοριασμένων, …  σαν των Τρώων…»
Ο μέγας Αλεξανδρινός, συχνά μιλάει προφητικά . Δυστυχώς με την προχειρότητα που βασιλεύει σ’ αυτή τη χώρα, δεν μαθαίνουμε τίποτα από το παρελθόν.  Τίποτα δεν  απαξιώνει την πολιτική περισσότερο από την σύντομη διάψευση των ελπίδων.  Γιατί,  όταν δεν έχεις να ελπίζεις, δεν μπορείς να υπομένεις.  Η Κυβέρνηση έχει πιαστεί   σε μια παγίδα θανάτου από την οποία δεν μπορεί και ίσως να μη θέλει να ξεφύγει!
Δυστυχώς, καταφεύγουν πάλι σε μεθόδους και τακτικές, που όλοι θέλαμε να ξεχάσουμε. Επιχειρούν τη συνολική απαξίωση της πολιτικής. Επειδή, αυτό συνήθως λειτουργεί  υπέρ της εξουσίας, νομίζουν ότι θα επιπλεύσουν. Κάνουν λάθος, γιατί θα είναι οι πρώτοι αποδέκτες της κοινωνικής οργής.  Αντί να κυβερνούν… κάνουν αντιπολίτευση στη Ν.Δ. ! Δε διστάζουν να χρησιμοποιήσουν ακόμα και καταδικαστέες πρακτικές  (που λίγο απέχουν από τη λασπολογία) για να πλήξουν την αντιπολίτευση.  Στόχος τους είναι να παγιδευτεί  ο λαός και να πιστέψει ότι δεν υπάρχει άλλη λύση και  η ακολουθούμενη πολιτική αποτελεί μονόδρομο.
Τα όσα τραγελαφικά συμβαίνουν στην Εξεταστική για τη SIEMENS, είναι δηλωτικά.  Από την άλλη πλευρά, το δήθεν πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ενώ στην ουσία πρόκειται για μαζικό ξεπούλημα δημόσιου πλούτου, δεν μαρτυρά μόνο το αδιέξοδό τους, μπορεί να οδηγήσει και σε πλήρη παράλυση κάθε κυβερνητική δραστηριότητα. Αυτό δεν είναι πολιτική.  Είναι αντίδραση απελπισμένων.
Θα καταφύγουμε πάλι στον Καβάφη:  «Όμως η πτώσις μας είναι βεβαία. Επάνω στα τείχη, άρχισε  ήδη ο θρήνος..»
Κώστας Ροδινός