Βάσει των στοιχείων αυτών, η Ελλάδα ανήκει σε εκείνα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. των «27» (μαζί με την Κύπρο, τη Σουηδία και την Ιταλία) όπου οι τιμές διαμορφώνονται έως και 10% πάνω από το μέσο κοινοτικό όρο. Αν και οι τιμές των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών στην Ελλάδα ανήλθαν στο 101% του μέσου όρου των «27», οι τιμές στο γάλα, στο τυρί και στα αυγά ανήλθαν στο 132% του μέσου κοινοτικού όρου, στο 117% για το ψωμί και τα δημητριακά και στο 95% για το κρέας. Οι υψηλότερες τιμές, έως και 40% πάνω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο, καταγράφηκαν στη Δανία, την οποία ακολουθούν η Ιρλανδία, η Φινλανδία, το Λουξεμβούργο, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γερμανία και η Γαλλία, με τιμές που κυμαίνονται από 10% έως 30% άνω του μέσου όρου των Ε.Ε. των «27».
Στο 95%
Το μέγεθος της ακρίβειας που μαστίζει την ελληνική αγορά θα πρέπει να συνδυαστεί και με τους μισθούς και τα εισοδήματα των Ελλήνων καταναλωτών. Είναι χαρακτηριστικό πως, βάσει πρόσφατων στοιχείων από τη Eurostat, το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ελλάδα διαμορφώθηκε το 2009 στο 95% του μέσου κοινοτικού όρου, καταλαμβάνοντας την προτελευταία θέση στην Ε.Ε. των «15» και τη 15η θέση στην Ε.Ε. των «27». Δεδομένων των κυβερνητικών ρυθμίσεων για την περικοπή των μισθών στο δημόσιο τομέα και των συντάξεων, αλλά και το τριετές «πάγωμα» των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, είναι ευκόλως αντιληπτή η προοπτική της περαιτέρω μείωσης της αγοραστικής δύναμης των ελληνικών νοικοκυριών.
Νέες ανατιμήσεις λόγω ΦΠΑ
Την ίδια στιγμή, οι καταναλωτές στην Ελλάδα είναι αντιμέτωποι με τους υψηλότερους φόρους που επιβάλλονται στην Ε.Ε. σε φυσικά πρόσωπα. Από το 2000 έως το 2010 το μέσο ποσοστό του ΦΠΑ αυξήθηκε κατά 5% (έναντι 1% στην Ε.Ε. των «27» την ίδια περίοδο), ενώ νέες ανατιμήσεις αναμένονται από μεθαύριο Πέμπτη, όταν και αναμένεται να τεθούν σε ισχύ οι νέοι αυξημένοι συντελεστές του ΦΠΑ. Συγκεκριμένα, ο ΦΠΑ θα αυξηθεί στο 23% (από 21%), επιβαρύνοντας τις τιμές σε προϊόντα ένδυσης-υπόδησης, τηλεπικοινωνίες, υπηρεσίες, έπιπλα, αυτοκίνητα, καύσιμα, αλκοολούχα ποτά, ακίνητα κ.ά., στο 11% (από 10%) σε τρόφιμα, μη αλκοολούχα ποτά, ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, εστιατόρια, εισιτήρια ΜΜΜ και στο 5,5% (από 5%) σε εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία και θέατρα. Ακριβότερες γίνονται επιπλέον οι υπηρεσίες που θα παρέχουν οι δικηγόροι και οι συμβολαιογράφοι αλλά και ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, καθώς για πρώτη φορά επιβαρύνονται με ΦΠΑ, ενώ νέες ανατιμήσεις αναμένονται στα καύσιμα αλλά και στα διόδια.
Έκκληση για απορρόφηση
Να απορροφήσουν τη νέα αύξηση του ΦΠΑ καλεί τους εμπόρους η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, κάνοντας λόγο για «υποχρέωση και όχι για επιλογή» τους. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΕΣΕΕ, η μηνιαία επιβάρυνση σε κάθε νοικοκυριό από τους αυξημένους συντελεστές ΦΠΑ θα είναι κατά μέσο όρο 60 ευρώ, ενώ προβλέπει ότι η τουριστική περίοδος και οι θερινές εκπτώσεις θα δώσουν κάποια ανάσα στο εμπόριο, πριν από την άφιξη ενός ιδιαίτερα προβληματικού Σεπτεμβρίου.
Αν και η ΕΣΕΕ υποστηρίζει πως υπάρχουν τομείς όπου οι αυξήσεις του ΦΠΑ δεν θα απορροφηθούν (π.χ. οι λογαριασμοί της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, της ΕΥΔΑΠ, της κινητής τηλεφωνίας και άλλοι όπου δεν μπορεί να υπολογιστεί η επιβάρυνση, π.χ. δικηγόροι), αναφέρει ότι με συντηρητικές εκτιμήσεις η απορρόφηση του ΦΠΑ που θα επιχειρηθεί από το ελληνικό εμπόριο είναι περίπου 1 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 30% της συνολικής επιβάρυνσης ΦΠΑ.
Βλέπουν «λουκέτο» 5 στους 10
Βάσει των στοιχείων που παρουσίασε χθες η ΕΣΕΕ, 2 στους 10 καταστηματάρχες αλλάζουν έδρα, πηγαίνοντας σε χώρους με χαμηλότερα ενοίκια και γενικά με μικρότερα λειτουργικά έξοδα, 3 στους 10 επεξεργάζονται το ενδεχόμενο να περιορίσουν περαιτέρω τον αριθμό των εργαζομένων τους, ενώ οι μισοί εξετάζουν σοβαρά την περίπτωση να διακόψουν τη λειτουργία τους.
Αυτό άλλωστε το σενάριο δικαιολογείται από το ότι 4 στους 10 δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, ενώ 7 στους 10 δηλώνουν ότι έχουν σταματήσει να έχουν κερδοφορία. Είναι, επίσης, χαρακτηριστικό πως 9 στους 10 υποστηρίζουν πως δεν έχουν καμία σημαντική βοήθεια από το κράτος, ενώ οι 8 στους 10 επικαλούνται τραπεζικές συνθήκες ασφυξίας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.