Ἐγὼ τώρα ἐξαπλώνω ἰσχυρὰν δεξιὰν καὶ τὴν ἄτιμον σφίγγω πλεξίδα τῶν τυράννων δολιοφρόνων . . . . καίω τῆς δεισιδαιμονίας τὸ βαρὺ βάκτρον. [Ἀν. Κάλβος]


******************************************************
****************************************************************************************************************************************
****************************************************************************************************************************************

ΑΙΘΗΡ ΜΕΝ ΨΥΧΑΣ ΥΠΕΔΕΞΑΤΟ… 810 σελίδες, μεγέθους Α4.

ΑΙΘΗΡ ΜΕΝ ΨΥΧΑΣ ΥΠΕΔΕΞΑΤΟ… 810 σελίδες, μεγέθους Α4.
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

****************************************************************************************************************************************

TO SALUTO LA ROMANA

TO SALUTO  LA ROMANA
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
****************************************************************************************************************************************

ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΠΟΔΕΙΞΙΣ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΕΩΣ ΤΩΝ ΓΙΓΑΝΤΩΝ

ΕΥΡΗΜΑ ΥΨΗΛΗΣ ΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΤΟΣΟΝ ΔΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗΝ ΤΗΣ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑΣ ΟΣΟΝ ΚΑΙ ΔΙΑ ΜΙΑΝ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΘΕΜΕΛΙΩΣΙΝ ΤΗΣ ΙΔΕΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΚΑΤΑΚΛΥΣΜΙΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ Η ΑΝΕΥΡΕΣΙΣ ΤΟΥ ΜΟΜΜΙΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΟΥ ΔΑΚΤΥΛΟΥ! ΙΔΕ:
Οι γίγαντες της Αιγύπτου – Ανήκε κάποτε το δάχτυλο αυτό σε ένα «μυθικό» γίγαντα
=============================================

.

.
κλικ στην εικόνα

.

.
κλικ στην εικόνα

.

.
κλικ στην εικόνα

1 Μαρτίου 2012

ΤΟ ΜΕΓΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟΝ ΤΗΣ ΑΟΖ - Ανοικτή επιστολή του ΕΛΛΙΝΥ στον υφ. ΥΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη +ΣΧΟΛΙΟΝ

 ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Η ΑΟΖ ΚΑΙ Η ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΙΣ ΤΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΤΕΙΟ (ΟΠΩΣ ΕΙΠΕ Ο κ. Β. ΜΑΡΚΕΖΙΝΗΣ, "Η ΑΟΖ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΠΟΥ ΓΙ' ΑΥΤΗΝ ΟΦΕΙΛΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΗΣ ΠΟΛΕΜΟ") ΕΙΝΑΙ ΖΗΤΗΜΑ ΩΗΣ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΜΑΣ! ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΑΣ Η Η ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΙΣ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΥΝΙΣΤΑ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΣΧΑΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ ΚΑΙ ΧΡΗΖΕΙ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΕΩΣ ΥΠΟ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΔΙΚΕΙΟΥ (ΚΑΤΑ ΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΝ ΑΥΤΟΥ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΤΩΝ ΕΞ, ΑΚΡΙΒΩΣ !!!)!

Ανοικτή επιστολή απέστειλε ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Υδρογονανθράκων (ΕΛΛΙΝΥ) προς τον υπουργό ΥΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη αναφορικά με τις δηλώσεις του περί «διακεκαυμένων ζωνών στο Καστελόριζο». Η επιστολή έχει ως εξής:
 
 Αξιότιμε κ. Υφυπουργέ,        
Με έκπληξη διαβάσαμε την ανακοίνωση-απάντηση σας στην επιστολή μας, όπου σχολιάσαμε τα όσα είπατε - περί «Διακεκαυμένων ζωνών» και « Ασαφούς τοπίου» - γύρω από την περιοχή της εν δυνάμει Ελληνικής ΑΟΖ του Καστελόριζου - που δεν είναι ούτε  Διακεκαυμένη, ούτε Ασαφής αλλά καθαρά Ελληνική.  Επειδή το Ινστιτούτο μας δεν δημιουργήθηκε για να αντιδικεί αλλά για να προσφέρει, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής και να ξεκαθαρίσουμε τις θέσεις μας :

. Δημοσιοποιήσατε χάρτες σεισμικών ερευνών μη αποκλειστικής χρήσης -
στους οποίους η Ελληνική θαλάσσια ερευνητική περιοχή διακόπτεται αδικαιολόγητα απότομα ανατολικά και νοτιοανατολικά της Κρήτης. Διαφημίζετε ταυτόχρονα την περίφημη «μέση γραμμή» του Ν.4001/2011. Ομως και οι δύο ενέργειες σας, δεν απέτρεψαν την Τουρκία απο το να δημοσιοποιήσει χάρτες παραχωρήσεων στην Κρατική της Εταιρεία ΤΡΑΟ, στους οποίους  περιλαμβάνεται με ευκρίνεια τμήμα της  Ελληνικής ΑΟΖ Νότια του Καστελόριζου, Ανατολικά και Νοτιοανατολικά της Κρήτης γεγονός το οποίο παραβιάζει πολλαπλώς και ποικιλοτρόπως την εθνική μας κυριαρχία στις ζώνες αυτές.

. Με δεδομένο ότι το Γαλλικό Ινστιτούτο Πετρελαίων (BEICIP) προσελήφθη
ως Σύμβουλος του Υπουργείου σας μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, θα πρέπει να γνωστοποιήσετε στην κοινή γνώμη βάσει ποίων επίσημων εισηγήσεων στρατηγικού σχεδιασμού και σχετικής επικαιροποιημένης «Έρευνας της Διεθνούς Αγοράς Πετρελαίου» προσέλκυσης επενδύσεων, καταρτίστηκε και εκτελείται σήμερα το πρόγραμμα σας. Σας υπενθυμίζουμε ότι ο Γύρος Παραχωρήσεων της ΔΕΠ-ΕΚΥ το 1996 έγινε μετά από σχετική «Διεθνή Έρευνα Αγοράς» από παγκοσμίου φήμης Οίκο του εξωτερικού που διήρκεσε περίπου 8 μήνες.

. Γιατί δεν προχωρήσατε κατά προτεραιότητα - όπως προβλέπεται από τον
Νόμο και την οδηγία της Ε.Ε - σε παραχωρήσεις προς πετρελαϊκές εταιρίες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για ορισμένες περιοχές της χώρας, ώστε να έχουμε πιο σύντομα ουσιαστικά αποτελέσματα; Αντίθετα επιλέξατε  την διαδικασία του "open door" και την εκτέλεση μη αποκλειστικών καταγραφών που ενώ και αυτά
προβλέπονται από τον Νόμο  συνεπάγονται καθυστερήσεις τουλάχιστον δύο
χρόνων;

. Σας ζητάμε  να δημοσιεύσετε τα ονόματα των ειδικών επιστημόνων
πετρελαίου, μελών των επιτροπών και εμπειρογνωμόνων που χρησιμοποιείτε στο Υπουργείο σας με συγκεκριμένη αναφορά στην εμπειρία τους στα συγκεκριμένα θέματα (γύρο παραχωρήσεων, διαπραγματεύσεις με εταιρίες, παρακολούθηση συμβάσεων, προσέλκυση επενδύσεων και εν γένει πετρελαϊκές εργασίες που αφορούν στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων). 

. Παραπλανητικά αναφέρεστε σε  εκβιαστικές οικονομικές απαιτήσεις του
ΕΛΛΙΝΥ προσπαθώντας να  δημιουργήσετε εντυπώσεις. Γνωρίζετε όμως ότι αυτού του είδους η προσφορά υπηρεσιών παγκοσμίως παρέχεται με εξαιρετικά υψηλές αμοιβές ακριβώς για να μην κινούνται υποψίες και συνειρμοί αμοιβών «κάτω από το τραπέζι». Επίσης η εθελοντική δωρεάν προσφορά εργασίας από ιδιωτική
εταιρία   και ο τρόπος  διαχείρισης του κρατικού ερευνητικού αρχείου, θα
μπορούσε να ακυρώσει κάθε προσπάθεια εμπέδωσης κλίματος διαφάνειας και υγιούς ανταγωνισμού. Όπως φαίνεται από την δημοσιευμένη αλληλογραφία μας οι «εκβιαστικές οικονομικές απαιτήσεις μας» περιελάμβαναν αποκλειστικά τα έξοδα μας, συγχρόνως όμως θέλοντας να δείξουμε πνεύμα συνεργασίας και αλληλεγγύης ήδη 2 μέλη μας  συμμετέχουν χωρίς αμοιβή σε επιτροπές σας. 

.   Το ΕΛΛΙΝΥ είναι σήμερα ο μοναδικός ανεξάρτητος φορέας της
πραγματικής και εφαρμοσμένης γνώσης στον τομέα της έρευνας υδρογονανθράκων.Δεν έχουμε  καμιά απολύτως αντιδικία με τους εξαίρετους πανεπιστημιακούς  οι οποίοι συγκροτούν τις επιτροπές του ΥΠΕΚΑ (εξάλλου Πανεπιστημιακός είστε και εσείς κ. Μανιάτη).
Εμείς προερχόμαστε από την πετρελαϊκή βιομηχανία, η οποία έχει τελείως διαφορετικούς κανόνες από τα Πανεπιστήμια. Η έρευνα πετρελαίου είναι επιχείρηση υψηλού ρίσκου και έντασης κεφαλαίου και η συγκρότηση των ξένων εταιριών αποτελείται κατά κανόνα από έμπειρους τεχνοκράτες και όχι καθηγητές. Όσον αφορά τους Πανεπιστημιακούς συναδέλφους, εμείς θεωρούμε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να συνεργαστούμε όλοι μαζί στα κοινά θέματα που μας απασχολούν, συμπληρώνοντας αλλήλους, ο καθένας στο δικό του αντικείμενο . 

. Τέλος, στην προσπάθεια σας να απαντήσετε στην τεκμηριωμένη
ανακοίνωση του ΕΛΛΙΝΥ, με το να δημοσιοποιήσετε σχετική παλιότερη αλληλογραφία του με το ΥΠΕΚΑ, χαιρόμαστε ιδιαίτερα διότι προωθούνται οι ξεκάθαρες θέσεις μας. Από την άλλη  θεωρούμε ότι σας εκθέτει προσωπικά, καθότι και απλή ανάγνωση των 3 επιστολών (τις οποίες έχουμε αναρτήσει και στην ιστοσελίδα του ΕΛΛΙΝΥ) αποδεικνύει από την μία την τεκμηρίωση των δικών μας επιστολών και από την άλλη, την αρνητική και μη τεκμηριωμένη ανταπόκριση σας.

. Είναι τουλάχιστον παράξενο και λυπηρό, να εγκαλείτε επιστήμονες με
πραγματική εμπειρία στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων ότι διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και «...χαίρονται για ενδεχόμενη αποτυχία της προσπάθειας της χώρας». Αυτό  δείχνει, αν μη τι άλλο,  την  έλλειψη ψυχραιμίας.  Πιστεύουμε ότι το δικό σας έργο πρέπει να είναι συνθετικό και όχι διαιρετικό, βάζοντας στο περιθώριο μια γενιά καταξιωμένων Ελλήνων επιστημόνων με αποδεδειγμένο έργο. 

. Κύριε υφυπουργέ, μετά τα παραπάνω πιστεύουμε ότι για σας το ΕΛΛΙΝΥ,
όπως  και κάθε τι που δεν ελέγχετε και σας ενοχλεί, αποτελεί μια «διακεκαυμένη ζώνη».. την οποίαν θέλετε να απαξιώσετε η να εξαφανίσετε. Δεν θα σας κάνουμε το χατίρι.

Με εκτίμηση, για την Δ.Ε του ΕΛΛΙΝΥ
Ο Πρόεδρος   Δρ. Βασ. Καρκούλιας
Ο Γραμματέας    Λεόντιος Πορτοκαλάκης M.Sc

Αθήνα, 01 Μαρτίου 2012
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr 
--------------------------------------------------------

Σκελετοί αγνοουμένων Ελλήνων και Ελληνοκυπρίων θαμμένοι σε τουρκική φυλακή

ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΝΑΓΑΓΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΩΝ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ [[ΤΟΝ ΛΥΚΟ ΤΟΝ ΒΛΕΠΟΥΜΕ, ΤΟΝ ΤΟΡΟ ΤΟΥ ΖΗΤΑΜΕ!!! Ο ΝΤΕΚΤΑΣ ΤΟΧΕΙ ΔΗΛΩΣΕΙ ΕΠΙΣΗΜΩΣ: "ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ, ΤΟΥΣ ΕΦΟΝΕΥΣΑΜΕ ΟΛΟΥΣ" -ΤΟΛΜΗΣΕ Η ΕΛΛΑΣ, Η ΚΥΠΡΟΣ ή ΑΛΛΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΝΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΗ ΣΤΗΝ ΧΑΓΗ ??? ΟΧΙ!!!! ΤΟΝ ΕΙΧΑΜΕ ΓΙΑ ΣΥΜΠΡΟΕΔΡΟ !!!!]]! ΣΤΗΝ ΧΑΓΗ ΠΑΝΕ ΜΟΝΟΝ ΟΙ ΚΑΚΟΜΟΙΡΗΔΕΣ ΠΟΥΧΑΣΑΝ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ!!!

Σκελετοί αγνοουμένων Ελλήνων και Ελληνοκυπρίων θαμμένοι σε τουρκική φυλακή
01-03-2012 20:10:28


Τριάντα οκτώ (38) σκελετοί που βρέθηκαν στις φυλακές του Ντιαρμπακίρ στην Τουρκία φαίνεται ότι ανήκουν σε φυλακισμένους Έλληνες και Ελληνοκύπριους αιχμαλώτους αγνοουμένους  της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974. Την σοκαριστική πληροφορία μετέφερε στο  Ευρωκοινοβούλιο, η Ευρωβουλευτής του ΔΥΣΥ και του ΕΛΚ, Ελένη Θεοχάρους.
Πριν από λίγο καιρό βρέθηκαν θαμμένοι 38 σκελετοί στις φυλακές του Ντιαρμπακίρ με τρύπες στο κεφάλι από όπλο των 9 χλστ. Η ανακάλυψη αυτό προκάλεσε περισσότερα ερωτηματικά όταν μετά από εξετάσεις DNA αποκαλύφτηκε ότι οι σκελετοί αυτοί δεν ανήκαν ούτε σε Τούρκους αλλά ούτε και σε Κούρδους.
Επισημαίνεται ότι στις φυλακές του Ντιαρμπακίρ είχαν μεταφερθεί αριθμός ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το καλοκαίρι του 1974.
Οι ανακαλύψεις μαζικών τάφων στην Τουρκία έχει μετατραπεί σε ένα συνηθισμένο φαινόμενο που αποκαλύπτει την φρικιαστική πολιτική των μαζικών εκτελέσεων Κούρδων πολιτών και Τούρκων αντιφρονούντων των κυβερνήσεων της δεκαετίας του 1990.
Όμως η αποκάλυψη ότι 38 εκτελεσθέντα άτομα δεν έχουν DNA που να εμπίπτει σε Τούρκους και Κούρδους πολίτες αποτελεί μία απίστευτη εξέλιξη η οποία θα πρέπει να διερευνηθεί και να εξακριβωθεί αν πρόκειται τελικά για ελληνοκύπριους αιχμαλώτους των οποίων οι συγγενείς ακόμα περιμένουν να μάθουν την μοίρα τους.
Η Κύπρια Ευρωβουλευτής ήγειρε το ζήτημα χθες ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών του Ευρωκοινοβουλίου και ζήτησε την διερεύνηση.  Το αίτημα της Ε. Θεοχάρους έγινε δεκτό από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο οποίος κάλεσε την Εισηγήτρια για την έκθεση αξιολόγησης της τουρκικής ενταξιακής πορείας Ρία Όμεν να διευθετήσει συνάντηση με τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Τουρκίας στην ΕΕ για να συζητήσει και να διερευνήσει το θέμα.
Για μία ακόμα φορά η Τουρκία θα κληθεί να απολογηθεί για τα εγκλήματα που προκάλεσε στο παρελθόν και για μία ακόμη φορά είναι βέβαιο ότι θα αρνηθεί να συνεργαστεί για την εξακρίβωση των ταυτοτήτων αυτών των άτυχων ανθρώπων.
Τόσο η κυπριακή όσο και η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ζητήσουν την σύσταση μίας διεθνούς επιτροπής η οποία θα επιληφθεί της έρευνας διαφορετικά ένα ακόμα τουρκικό έγκλημα όπως αυτό των εμπρησμών στα ελληνικά δάση θα βρεθεί στις καλένδες της ελληνικής πολιτικής.
------------------------------------------

Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΥΡΑΝΝΩΝ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ - Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΙΣ Ενβέρ Χότζα - Μανώλη Γλέζου

Όταν ο Γλέζος προσκύναγε τον Ένβερ Χότζα



Στις 11 Απριλίου 1985 ο Αλβανός Σταλινικός Δικτάτορας Ενβέρ Χότζα πεθαίνει...
Η κηδεία του θυμίζει κάτι από την κηδεία του Βορειοκορεάτη παράφρονα που ζήσαμε πριν λίγο καιρό.. Τα σύνορα της Αλβανίας ανοίγουν ΜΟΝΟ για τους στενούς ιδεολογικούς φίλους του καθεστώτος, ώστε να μπορέσουν να παραβρεθούν στην κηδεία.
Ανάμεσά τους ο Μανώλης Γλέζος. Με υψωμένη την γροθιά χαιρετάει σοσιαλιστικά τον σφαγέα των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών στο φέρετρο του που είχε τεθεί σε δημόσιο προσκύνημα. Χαριεντίζεται με τον αντικαταστάτη του, τον «σύντροφο» δικτάτορα Ραμίζ Αλία, που ακολουθούσε κατά γράμμα την ίδια πολιτική και συμπάσχει με την οικογένεια του Ενβέρ Χότζα.
Με την άνοδο του σταλινιστή Ενβέρ Χότζα στην ηγεσία της Αλβανίας, ξεκίνησε μια αβάσταχτη περίοδος για τον Ελληνισμό της Βόρειας Ηπείρου 

Ο Χότζα έλαβε δρακόντια μέτρα κατά του ελληνικού πληθυσμού της Βορείου Ηπείρου: απαγόρευσε την διδασκαλία της ελληνικής ιστορίας και στα ελληνικά σχολεία διδάσκονταν απλά μεταφράσεις της αλβανικής ιστορίας και πολιτισμού, η 'μειονοτική ζώνη' μειώθηκε από 103 σε 99 χωριά (αποκλείστηκε η Χειμάρρα), πολλοί βορειοηπειρώτες μεταφέρθηκαν με τη βία εκτός μειονοτικής ζώνης, σε άλλες περιοχές της Αλβανίας, χάνοντας έτσι τα 'μειονοτικά' τους δικαιώματα. Επίσης τοπωνύμια αλλά και προσωπικά ονόματα 'μεταλλάχτηκαν', με τη βία, προς το αλβανικότερο, ενώ η χρήση της ελληνικής γλώσσας απαγορεύτηκε εκτός της μειονοτικής ζώνης αλλά και σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και εντός αυτής.

Η χώρα υπήρξε απομονωμένη όλο αυτό το διάστημα, και η συνηθισμένη ποινή για κάποιον που προσπαθούσε να διαφύγει στην Ελλάδα ήταν αυτή του θανάτου καθώς και της εξορίας των συγγενών του για εργασία στα ορυχεία της κεντρικής και βόρειας Αλβανίας. Επίσης, μεταφέρθηκαν έποικοι από άλλες περιοχές (κυρίως μουσουλμανικής θρησκείας) και δημιουργήθηκαν οικισμοί μεταξύ της 'μειονοτικής ζώνης' και περιοχών με επίφοβη αλβανική εθνική συνείδηση.
Το αλβανικό κράτος από το 1967 κατάργησε επισήμως όλες τις θρησκείες και έγινε το πρώτο άθεο κράτος. Οποιαδήποτε θρησκευτική εκδήλωση, είτε δημόσια είτε σε ιδιωτικό χώρο, απαγορεύτηκε αυστηρά. Όλες οι εκκλησίες, τα μοναστήρια και γενικά η εκκλησιαστική ακίνητη περιουσία μετατράπηκε σε αποθήκες, εργοστάσια ή γυμναστήρια. Ο κλήρος φυλακίστηκε, η κατοχή θρησκευτικής εικόνας αποτελούσε αδίκημα για τον αλβανικό νόμο. Ο ελληνικός πληθυσμός που η παράδοσή του ήταν στενά συνυφασμένη με τη θρησκεία δέχτηκε δυσανάλογο πλήγμα, αποκομμένος από τις πολιτιστικές του ρίζες.
Ολόκληρη η Βόρεια Ήπειρος φυλακίζεται στην κυριολεξία με ηλεκτροφόρα συρματοπλέγματα, ολόκληρη η Αλβανία βρίσκεται σε καθεστώς πλήρους απομόνωσης.
Κατά τη διακυβέρνησή του, ο Χότζα δήμευσε τις περιουσίες μεγάλων γαιοκτημόνων και οργάνωσε κολχόζ κατά τα σοβιετικά πρότυπα. Σύντομα, η προπαγάνδα του καθεστώτος του Χότζα άρχισε να μιλά για μια Αλβανία με πλήρη αυτάρκεια γεωργικών προϊόντων. Το ίδιο συνέβη και στον τομέα της βιομηχανίας. Η πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος έδειξε μια παντελώς διαφορετική εικόνα: η Αλβανία όχι μόνο δεν ήταν αυτάρκης και βιομηχανική χώρα, αλλά ήταν οπισθοδρομική ακόμα και σε σύγκριση με άλλες ανατολικοευρωπαϊκές χώρες. Ένα από τα έργα που άφησε πίσω το καθεστώς του Χότζα είναι τα περίπου 600.000 πολυβολεία (τα αποκαλούμενα bunker) διάσπαρτα σε όλη την Αλβανία για τον φόβο ξένων επιδρομέων.
-------------------------------------------------------

Χρ. Παπουτσής - επισήμως υποψήφιος για την προεδρία στο ΠαΣοΚ -η δήλωσή του

Χρ. Παπουτσής: επισήμως υποψήφιος για την προεδρία στο ΠαΣοΚ
Στη δήλωσή του κάνει λόγο για ένα «ένα σύγχρονο κόμμα της Κεντροαριστεράς»
Χρ. Παπουτσής: επισήμως υποψήφιος για την προεδρία στο ΠαΣοΚ

  Με αναφορές στην κεντροαριστερά, στην ανάγκη να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές, να διασφαλιστεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, αλλά να δοθεί και αγώνας ανατροπής «της αδιέξοδης και νεοφιλελεύθερης πολιτικής της ΕΕ», ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΠαΣοΚ ο κ. Χρ. Παπουτσής. Σε ότι αφορά το ΠαΣοΚ, ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, περιέγραψε ένα κόμμα «ισχυρό, δημοκρατικό και πατριωτικό»,
«ανοικτό και πολυσυλλεκτικό» όχι μικρό και καθαρό.

Ο κ. Παπουτσής, δεν θέλησε να αποκαλύψει στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε, αν έχει συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό υπογραφών, διευκρίνησε όμως ότι θα τις παρουσιάσει στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου. Ο πρώην υπουργός, πρόσθεσε, ότι εφόσον τα κόμματα αποφασίσουν να δώσουν παράταση στις  βουλευτικές εκλογές, τότε κατά την άποψή του δεν ισχύει η 18η Μαρτίου ως ημέρα εκλογής του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Συνεργάτες του διευκρίνιζαν ότι η άποψη αυτή στηρίζεται στην απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου η οποία αναφέρει ότι η αλλαγή του προέδρου θα γίνει τον  Μάρτιο λόγω των επικείμενων εθνικών εκλογών την άνοιξη του 2012. Οι ίδιες πηγές σχολίαζαν ότι η επίθεση που γίνεται στον κ. Μιχ. Καρχιμάκη είναι άνανδρη, καθώς οι εσωκομματικές εκλογές θα διεξαχθούν από την εκλογική επιτροπή και την Επιτροπή Δεοντολογίας και όχι από τον γραμματέα του ΠαΣοΚ.  

Ο κ. Παπουτσής όπως έχει δηλώσει δημοσίως επιθυμεί την επιστροφή των βουλευτών που έχουν διαγραφεί από την ΚΟ του ΠαΣοΚ και θεωρεί ότι δεν μπορεί να «ποινικοποιείται η αγωνία των ανθρώπων».

Οι συνεργάτες του έλεγαν επίσης ότι σε ότι αφορά το καταστατικο του ΠαΣοΚ θα πρέπει να γίνεται απολύτως σεβαστό και όχι να εφαρμόζεται α λα καρτ ή να εμφανίζονται οικονομικά εμπόδια στην τήρηση των διαδικασιών -κάποιοι απαιτούσαν πριν από λίγο καιρό την αποκαθήλωση του εκλεγμένου προέδρου επειδή πέρασε ένας μήνας από τη λήξη της θητείας του». «Αν το ΠαΣοΚ έχει χρεοκοπήσει γιατί δεν έγιναν δεκτές απόψεις που υποστήριζαν να στηθούν κομματικές κάλπες έπειτα από τις εθνικές εκλογές;», έθεταν το ερώτημα.  

Ο κ. Παπουτσής, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πιστεύει ότι το ΠΑΣΟΚ είναι εντάξει με την συνείδησή του και ότι ως κυβέρνηση έκανε ότι μπορούσε σε ένα ασταθές οικονομικό περιβάλλον διεθνώς, επιτυγχάνοντας επιπλέον τη δημιουργία του  ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης. Πρόσθεταν, μάλιστα, ότι όπως αποκάλυψε ο κ. Γ. Παπανδρέου σε μια συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου όταν είχαν φουντώσει οι σχετικές φήμες,  για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στον μηχανισμό στήριξης υπήρχε συγκεκριμένη πίεση από την ΕΕ. «Η βοήθεια στην
Ελλάδα δόθηκε με το σταγονόμετρο και ωμό εκβιασμό», πρόσθεταν.

Η δήλωση του κ. Χρήστου Παπουτσή

Είναι ώρα ευθύνης και απόφασης. Στο ΠΑΣΟΚ γυρνάμε σελίδα. Το αύριο της μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης είναι υπόθεση όλων μας. Είναι υπόθεση του κάθε δημοκράτη πολίτη. Η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμες στιγμές. Σε ένα ιστορικό μεταίχμιο.

Η Ελλάδα οφείλει να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της και να κατοχυρώσει τη θέση της στην Ευρώπη.

Να προχωρήσουμε με θάρρος, ταχύτητα και αποτέλεσμα στις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές. Mε αταλάντευτη ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Με διαρκή αγώνα για να αλλάξει η σημερινή συντηρητική, αδιέξοδη και νεοφιλελεύθερη πολιτική της ΕΕ. Με διαρκή και ουσιαστική διαπραγμάτευση για την κατοχύρωση των συμφερόντων του ελληνικού λαού.

Η Ευρώπη είναι πεδίο συνεχούς και σκληρής διαπραγμάτευσης, πολυεπίπεδων συμμαχιών, ιδεολογικής αναμέτρησης, δημοκρατικών και κοινωνικών αγώνων.

Τώρα, χωρίς καθυστέρηση πρέπει να οργανώσουμε το μέλλον της οικονομίας και της κοινωνίας μας.

Με προοδευτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Κράτος Δικαίου, Ισονομία και Διαφάνεια. Ανάπτυξη, Ανταγωνιστικότητα, Νέες θέσεις εργασίας. Δίκαιη αναδιανομή των βαρών και των ωφελημάτων. Κατοχύρωση των κοινωνικών δικαιωμάτων.
Καθαρές πολιτικές επιλογές με προοδευτική κατεύθυνση.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ απαιτούνται ισχυροί αντιπροσωπευτικοί θεσμοί, λαϊκή συμμετοχή, ισχυρά κόμματα και αποφασισμένοι πολιτικοί. Για να εγγυηθούμε την αυτονομία της πολιτικής και την ουσία της δημοκρατίας. Σε αυτό τον αγώνα πιστεύω. Αυτή την προοπτική θέλω να εκφράσω.

Για ένα ΠΑΣΟΚ ευθύνης απέναντι στη χώρα. Με αταλάντευτο ευρωπαϊκό προσανατολισμό.  Το ΠΑΣΟΚ που θα αποκαταστήσει τους δεσμούς εμπιστοσύνης με τους πολίτες.

Και τώρα στις νέες δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνονται, να εκφράσει ξανά τον κόσμο της εργασίας και του μόχθου, όσους βιώνουν την ανεργία και έχουν ανάγκη.  Για να εκφράσουμε τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας και τους νέους ανθρώπους. Ένα ισχυρό, δημοκρατικό, πατριωτικό Κίνημα.

Ένα σύγχρονο πολιτικό κόμμα, βασικό πυλώνα του κεντρώου χώρου και της Αριστεράς. Ανοικτό σε όσους πιστεύουν στην αξία της οργανωμένης συλλογικής δράσης. Σε όσους πιστεύουν στην ηθική της πολιτικής και της δημοκρατικής λειτουργίας, στο ρόλο του ενεργού πολίτη στη σύγχρονη κοινωνία.

Ένα ΠΑΣΟΚ ανοικτό στα σύγχρονα ρεύματα σκέψης, πολυσυλλεκτικό, σε μια νέα και ελπιδοφόρα προοδευτική ενότητα.

Η περίοδος είναι κρίσιμη. Οι στιγμές είναι δραματικές. Τα διλήμματα υπαρξιακά. Οι αποφάσεις βασανιστικές.

Σε ότι με αφορά πορεύτηκα πάντα με τις ιδέες μου, τις θέσεις μου και τις προτάσεις μου. Πάντα στην πρώτη γραμμή.
Στις νίκες και τις ήττες.

Με γνώμονα πάντα. Την ενότητα και την προοπτική της παράταξης

Τώρα είναι ξανά η ώρα της μάχης. Ίσως της πιο κρίσιμης μάχης. Απευθύνομαι στην καρδιά και την ψυχή της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης και σε όλες τις γενιές που την εκφράζουν. Απευθύνομαι σε κάθε μέλος και φίλο του ΠΑΣΟΚ.
Απευθύνομαι σε όλα τα στελέχη μας.

Απευθύνομαι σε όλους χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση, σε όλους όσους πορευτήκαμε και αγωνιστήκαμε μαζί. Για τις ίδιες αρχές και αξίες.

Και θέτω στην κρίση τους την υποψηφιότητά μου θέση του προέδρου του Κινήματος.
------------------------------------

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για μια κυβέρνηση της αριστεράς - ΟΛΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Δέκα άξονες για συνεργασία «στηριγμένη στο κίνημα» κατέθεσε η Συντονιστική Επιτροπή

Δέκα κεντρικούς προγραμματικούς άξονες προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για μια αριστερή ριζοσπαστική πολιτική, την οποία θα μπορούσε να εφαρμόσει μια κυβέρνηση της Αριστεράς, «στηριγμένη σε ένα ενωτικό, αγωνιστικό, μαχητικό μαζικό κίνημα».

Σύμφωνα με το τελικό κειμενο απόφασης της πρόσφατης Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ (18-19.2.2012), το οποίο παρουσιάζει σήμερα το «Βήμα», η πρόταση αφορά την περίοδο μέχρι τις εκλογές, τις ίδιες τις εκλογές, αλλά και τη μετεκλογική περίοδο.

Κρίνεται ως αναγκαία η δημιουργία ενός αριστερού, προοδευτικού αντιμνημονιακού-αντινεοφιλελεύθερου μετώπου πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, το οποίο θα εκφράσει την ευρύτερη δυνατή συσπείρωση των δυνάμεων της Αριστεράς, των δυνάμεων της ριζοσπαστικής οικολογίας και των δυνάμεων που απομακρύνονται οριστικά από τις επιλογές και την πολιτική της κυβέρνησης και των κομμάτων του δικομματισμού.

Οπως σημειώνεται στο κείμενο, «όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι μια Αριστερά συσπειρωμένη σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο είναι σε θέση να ανατρέψει το πολιτικό σκηνικό. Γι’ αυτό και η συσπείρωση της Αριστεράς είναι αίτημα της κοινωνίας και οι ηγεσίες των πολιτικών δυνάμεων της Αριστεράς οφείλουν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να ανταποκριθούν σε αυτό το αίτημα της κοινωνίας».

Μάλιστα, επισημαίνεται ότι μπροστά στον πόλεμο που έχουν εξαπολύσει οι ελίτ, οι τράπεζες, οι «αγορές», το κεφάλαιο ενάντια στον κόσμο της εργασίας, η Αριστερά οφείλει να αντιπαραβάλει μια εναλλακτική πρόταση απέναντι στην κρίση και μια εναλλακτική κυβερνητική πρόταση.

Στην κατεύθυνση αυτή, οι κύριοι άξονες της προγραμματικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι εξής:

-Απεμπλοκή από το μνημόνιο. Η τρόικα «πρέπει να απομακρυνθεί από τη χώρα». Ένας νέος συνασπισμός εξουσίας με ισχυρή λαϊκή εντολή θα καταγγείλει το Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο, θα καταργήσει όλα τα αντιλαϊκά μέτρα που απορρέουν από αυτά, καθώς και τις δανειακές συμβάσεις και τις δεσμεύσεις τους.

-Ανατροπή της νέας δανειακής σύμβασης και των μέτρων που τη συνοδεύουν.

-Ανατροπή της λιτότητας/ αναδιανομή του πλούτου / εξεύρεση νέων πόρων.

Περιλαμβάνονται μέτρα όπως: φορολόγηση των μεγάλων εισοδημάτων, κατάργηση των προκλητικών φοροαπαλλαγών, δήμευση περιουσίας σε περιπτώσεις διαφθοράς, ειδική εισφορά στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, άρση του τραπεζικού και εμπορικού απορρήτου, διαχωρισμός κράτους-Εκκλησίας, κρατικοποίηση της μεγάλης εκκλησιαστικής και μοναστηριακής περιουσίας, διεκδίκηση του γερμανικού κατοχικού δανείου, των επανορθώσεων και αποζημιώσεων για τα θύματα της κατοχής.

Ως κύρια άμεσα μέτρα επιβίωσης του λαού αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: αύξηση μισθών και συντάξεων, κατάργηση όλης της αντεργατικής νομοθεσίας των τελευταίων χρόνων, κατάργηση των άτυπων, μερικών και ελαστικών σχέσεων εργασίας, μείωση των έμμεσων φόρων, κατάργηση των χαρατσιών, μείωση της φορολόγησης των χαμηλών εισοδημάτων. Κατάργηση του Φ.Π.Α. στα είδη ευρείας λαϊκής κατανάλωσης, κατάργηση του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα. Δέσμευση υπέρ των εργαζομένων της προσωπικής περιουσίας εργοδοτών που δεν καταβάλλουν τους μισθούς.

- «Προτεραιότητα για την Αριστερά είναι η κοινωνία και οι ανάγκες της». Η κρίση χρέους , σημειώνεται, χρησιμοποιείται ως μοχλός πίεσης χάριν των συμφερόντων του κεφαλαίου.

«Καμία θυσία για τα κέρδη του κεφαλαίου, καμία θυσία για το ευρώ, καμία υποταγή στα ψεύτικα διλήμματα μνημόνιο ή χρεοκοπία, ευρώ ή καταστροφή», επισημαίνεται. Διατυπώνεται επίσης η άποψη ότι η νεοφιλελεύθερη δομή, λειτουργία και πολιτική της Ε.Ε. πρέπει να ανατραπεί και προβάλλεται ως αναγκαία η οικοδόμηση ενός πανευρωπαϊκού μετώπου που θα παλέψει για μια άλλη Ευρώπη, «μια Ευρώπη της ειρήνης, της εργασίας, των κοινωνικών δικαιωμάτων, της ισότητας ανάμεσα στα φύλα, της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, μια Ευρώπη σοσιαλιστική».

-Προτάσσεται η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, χωρίς μνημόνια λιτότητας. Σε αυτή την κατεύθυνση, «πρέπει να αξιοποιηθούν όλα τα όπλα επιθετικής αναδιαπραγμάτευσης του χρέους, τα οποία δίνουν χρόνο για να εξελιχθεί ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης της οικονομίας της χώρας».

Στη θέση «της αδιέξοδης και καταστροφικής διαδικασίας του PSI», αντιπροτείνεται αναστολή πληρωμών προς τους πιστωτές για εύλογο χρονικό διάστημα. Αν αυτό το διάστημα ήταν, π.χ., τρία χρόνια, θα υπήρχε εξοικονόμηση άνω των 50 δις. μόνο από τόκους, τα οποία, σε συνδυασμό με ένα πρόγραμμα αναδιανομής του πλούτου, θα έκαναν εφικτή τη δυνατότητα χρηματοδότησης των κοινωνικών αναγκών, της απασχόλησης και της ανάπτυξης, ενώ ταυτόχρονα θα υπήρχε και χρόνος για μια αναδιαπραγμάτευση του χρέους.

«Αν οι διεθνείς τοκογλύφοι, το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η Ε.Ε. δεν αποδεχτούν αυτή την κατεύθυνση, η μονομερής αναστολή πληρωμών χωρίς τη συναίνεση των πιστωτών, που θα συνοδεύεται από ένα πρόγραμμα αντίστασης και επιβίωσης της κοινωνίας, είναι η αναγκαία εξέλιξη (...)».

- Δημόσιο χρηματοπιστωτικό σύστημα υπό κοινωνικό-δημοκρατικό έλεγχο. Εθνικοποίηση/κοινωνικοποίηση των τραπεζών.

-Μέτρα για την οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας και για ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο, στη βάση των αναγκών της κοινωνίας και της προστασίας του περιβάλλοντος

-Υπεράσπιση δημόσιων αγαθών Υγείας – Παιδείας – Κοινωνικής Ασφάλισης.

-Υπεράσπιση της δημοκρατίας (εισαγωγή μορφών άμεσης και συμμετοχικής δημοκρατίας και κοινωνικού ελέγχου, η διεκδίκηση νομιμοποίησης και ίσων δικαιωμάτων για τους μετανάστες και τις μετανάστριες [ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΩΡΑΙΟ ΓΥΑΛΙΣΤΕΡΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΠΑΚΕΤΤΟ ΜΕ ΤΗΝ ΡΟΖ ΚΟΡΔΕΛΛΙΤΣΑ, ΝΑΤΗ Η ΒΟΜΒΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΤΙΝΑΞΗ Ο,ΤΙ ΑΠΕΜΕΙΝΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΥΟΝΤΑ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ!!], η απλή αναλογική, η ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος)

-Λαϊκή κυριαρχία, ανεξαρτησία. Ριζικός αναπροσανατολισμός της εξωτερικής πολιτικής, απεγκλωβισμός από το ΝΑΤΟ και «τον επικίνδυνο άξονα στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ». Υιοθέτηση μιας νέας, πολυδιάστατης και ενεργητικής, εξωτερικής πολιτικής με στόχο την ειρήνη, τη σταθερότητα και τη συνεργασία των λαών.
-----------------------------------------------
ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ:

Απόφαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, 18 και 19 Φεβρουαρίου 2012

Ο ΣΥΡΙΖΑ, το μέτωπο πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων και η
εναλλακτική πρόταση εξουσίας


Αυτές τις μέρες, και μετά από δύο χρόνια πρωτοφανούς λιτότητας, ένας δοτός πρωθυπουργός και μια κυβέρνηση χωρίς καμιά νομιμοποίηση, σε αγαστή συνεργασία με την τρόικα (∆ΝΤ, Ε.Ε., ΕΚΤ), πήραν αποφάσεις που οδηγούν τη μεγάλη πλειονότητα της κοινωνίας της χώρας μας σε ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια και εξαθλίωση, αποφάσεις που μετατρέπουν τη βαθιά και πολλαπλή κρίση της κοινωνίας σε κοινωνικό ολοκαύτωμα. Έχει γίνει πια σαφές στους πάντες ότι το «κούρεμα» και η νέα δανειακή σύμβαση μόνο δεινά θα φέρουν στο σύνολο των εργαζομένων, συνταξιούχων, ανέργων, επαγγελματιών, αγροτών και νέων που ζουν σε τούτη τη χώρα.
Ωστόσο, η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-Ν∆, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού- τραπεζίτη, δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει το έργο της, προς όφελος μόνο των πλούσιων, των τοκογλύφων και των τραπεζών. Είναι ολοφάνερο πια ότι η σημερινή σύνθεση της βουλής δεν βρίσκεται σε αντιστοιχία με τις διαθέσεις του ελληνικού λαού, ότι η κυβέρνηση αυτή δεν έχει καμία λαϊκή νομιμοποίηση.
Η πολιτική αυτή δεν πρέπει να εφαρμοστεί.
Η εκτροπή αυτή πρέπει να σταματήσει.
Η κυβέρνηση αυτή πρέπει να ανατραπεί.
Τώρα είναι η ώρα να μιλήσει ο λαός.
Καθώς η παγκόσμια κρίση του καπιταλιστικού συστήματος γίνεται κάθε μέρα
και πιο βαθιά, τίθεται με μεγαλύτερη οξύτητα το ερώτημα ποιος θα πληρώσει την κρίση: ο κόσμος της εργασίας ή το κεφάλαιο. Η φανερή πια αδυναμία του καπιταλιστικού συστήματος να εξασφαλίσει αξιοπρεπείς αμοιβές και συνθήκες εργασίας, αλλά και παροχές δημόσιας υγείας και παιδείας, κάνει επιτακτική αλλά και επίκαιρη τη σοσιαλιστική προοπτική. Μπροστά στον πόλεμο που έχουν εξαπολύσει οι ελίτ, οι τράπεζες, οι «αγορές», το κεφάλαιο ενάντια στον κόσμο της εργασίας, η Αριστερά οφείλει να αντιπαραβάλει μια εναλλακτική πρόταση απέναντι στην κρίση και μια εναλλακτική κυβερνητική πρόταση.
Ήδη από την 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψή του, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει την πρόταση για τη δημιουργία ενός αριστερού, προοδευτικού αντιμνημονιακού- αντινεοφιλελεύθερου μετώπου πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, το οποίο θα εκφράσει την ευρύτερη δυνατή συσπείρωση των δυνάμεων της Αριστεράς, των δυνάμεων της ριζοσπαστικής οικολογίας και των δυνάμεων που απομακρύνονται οριστικά από τις επιλογές και την πολιτική της κυβέρνησης και των κομμάτων του δικομματισμού. Ενός μετώπου που θα μπορέσει να διατυπώσει με τον πιο αξιόπιστο τρόπο αυτή την εναλλακτική πρόταση και να προωθήσει τη συγκρότηση μιας νέας λαϊκής πλειοψηφίας, ενός νέου συνασπισμού εξουσίας, με πυρήνα τη ριζοσπαστική Αριστερά.
Η πρόταση αυτή του ΣΥΡΙΖΑ αφορά τόσο το πολιτικό όσο και το κοινωνικό επίπεδο. Είναι σε ευθεία αντίθεση με παρωχημένα «κεντροαριστερά σενάρια» που επιχειρούν να αναστήσουν, υπό νέες συνθήκες, ένα παρελθόν υπεύθυνο για τη σημερινή κατάσταση. Απαντά με επιθετικό τρόπο στην προσπάθεια να στηθεί ένα διπολικό μνημονιακό σύστημα που θα αντικαταστήσει τον δικομματισμό με συμμαχίες είτε προς τα «δεξιά» είτε προς τα «αριστερά». Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, όπου αυτά ζουν και δίνουν τους αγώνες τους, στις γειτονιές, στα συνδικάτα, στα κινήματα,
σε όλες τις ενωτικές επιτροπές και πρωτοβουλίες, παλεύουν για την υλοποίηση της ενωτικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ στη βάση.
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αφορά όλη την περίοδο αυτής της μάχης ενάντια στον «μονόδρομο» των μνημονίων. Είναι, δηλαδή, μια πρόταση που αφορά την περίοδο μέχρι τις εκλογές, τις ίδιες τις εκλογές, αλλά και τη μετεκλογική περίοδο.
Άλλωστε, όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι μια Αριστερά συσπειρωμένη σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο είναι σε θέση να ανατρέψει το πολιτικό σκηνικό. Γι’ αυτό και η συσπείρωση της Αριστεράς είναι αίτημα της κοινωνίας και οι ηγεσίες των πολιτικών δυνάμεων της Αριστεράς οφείλουν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να ανταποκριθούν σε αυτό το αίτημα της κοινωνίας.
Στην κατεύθυνση αυτή, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει τους κεντρικούς προγραμματικούς άξονες μιας ριζοσπαστικής πολιτικής που απαιτεί αλλαγές στους πολιτικούς και κοινωνικούς συσχετισμούς, την οποία θα μπορούσε να εφαρμόσει μια κυβέρνηση της Αριστεράς, στηριγμένη σε ένα ενωτικό, αγωνιστικό, μαχητικό κίνημα. Οι κύριοι άξονες της προγραμματικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι εξής:

1. Άμεση απεμπλοκή από το μνημόνιο, ανατροπή της πολιτικής που μας βυθίζει στην ύφεση και οδηγεί την κοινωνία στην καταστροφή. Ακύρωση του Μνημονίου και των μέτρων που απορρέουν από αυτό.
Η τρόικα πρέπει να απομακρυνθεί από τη χώρα. Ένας νέος συνασπισμός εξουσίας με ισχυρή λαϊκή εντολή θα καταγγείλει το Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο, θα καταργήσει όλα τα αντιλαϊκά μέτρα που απορρέουν από αυτά, καθώς και τις δανειακές συμβάσεις και τις δεσμεύσεις τους.

2. Ανατροπή της νέας δανειακής σύμβασης και των μέτρων που τη συνοδεύουν.

3. Ανατροπή της λιτότητας – αναδιανομή του πλούτου – εξεύρεση νέων πόρων. Για την κρίση να πληρώσουν οι πλούσιοι και αυτοί που τη δημιούργησαν.
Φορολόγηση των μεγάλων εισοδημάτων, του πλούτου, της μεγάλης ακίνητης
περιουσίας, αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων, κατάργηση των προκλητικών φοροαπαλλαγών υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου. ∆ημιουργία περιουσιολογίου. ∆ήμευση περιουσίας σε περιπτώσεις διαφθοράς, διαπλοκής, ψευδούς δήλωσης περιουσίας και μαύρου χρήματος. Ειδική εισφορά στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές. Πάταξη φοροδιαφυγής/φοροκλοπής και εισφοροδιαφυγής/εισφοροκλοπής. Άρση του τραπεζικού και εμπορικού απορρήτου και έλεγχός τους από δημοκρατικούς δημόσιους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Ριζική μείωση των στρατιωτικών δαπανών, ξεκινώντας από τις νατοϊκές δαπάνες. ∆ιαχωρισμός κράτους-Εκκλησίας, κρατικοποίηση της μεγάλης εκκλησιαστικής και μοναστηριακής περιουσίας, κανονική φορολόγηση της Εκκλησίας. Συγκεκριμένα μέτρα φορολόγησης των εφοπλιστών, των μεγάλων επιχειρήσεων και της μεγάλης ακίνητης και κινητής περιουσίας. ∆ιεκδίκηση του γερμανικού κατοχικού δανείου, των επανορθώσεων και αποζημιώσεων για τα θύματα της κατοχής.
Άμεσα μέτρα επιβίωσης του λαού. Αύξηση μισθών και συντάξεων. Μέτρα για την ανεργία και τους/τις άνεργους/ες. Κανένας άνεργος χωρίς επίδομα ανεργίας. Αποκατάσταση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Υπεράσπιση των συλλογικών συμβάσεων, κατάργηση όλης της αντεργατικής νομοθεσίας των τελευταίων χρόνων, κατάργηση των άτυπων, μερικών και ελαστικών σχέσεων εργασίας. Μείωση των έμμεσων φόρων, κατάργηση των χαρατσιών, μείωση της
φορολόγησης των χαμηλών εισοδημάτων. Κατάργηση του Φ.Π.Α. στα είδη ευρείας λαϊκής κατανάλωσης. Έλεγχος της ακρίβειας και των ολιγοπωλιακών πρακτικών στην αγορά. Προστασία των δανειζομένων (εργαζομένων, συνταξιούχων, μικρομεσαίων και αγροτών) από τις τράπεζες.
Ισότητα αμοιβής για τα δύο φύλα. Καμία διάκριση στους χώρους εργασίας ανάμεσα στα δύο φύλα. Απαγόρευση των ομαδικών απολύσεων, καθώς και των μεμονωμένων σε κερδοφόρες επιχειρήσεις. Κατάργηση της πολιτικής επιστράτευσης και της έννοιας της παράνομης-καταχρηστικής απεργίας. Κατάργηση του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα. ∆έσμευση υπέρ των εργαζομένων της προσωπικής περιουσίας εργοδοτών που δεν καταβάλλουν τους μισθούς.

4. Προτεραιότητα για την Αριστερά είναι η κοινωνία και οι ανάγκες της.
Η κρίση χρέους χρησιμοποιείται ως μοχλός πίεσης χάριν των συμφερόντων του κεφαλαίου. Είναι οι ίδιες οικονομικές-πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα και την ευρωζώνη που, ενώ σε ρητορικό επίπεδο θέτουν ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους, στην πραγματικότητα η κύρια προτεραιότητά τους είναι η δραματική μείωση εισοδημάτων (μισθών, συντάξεων κ.λπ.) και η κατεδάφιση των εργασιακών κατακτήσεων και κοινωνικών δικαιωμάτων. Επομένως, οι θυσίες που ζητούν με αφορμή το χρέος δεν αφορούν ούτε τη σωτηρία της χώρας ούτε τη διάσωση του ευρώ ούτε τη βιωσιμότητα του χρέους. Οι θυσίες απαιτούνται για να αυξηθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου και η εξουσία πάνω στην εργασία.
Καμία θυσία για τα κέρδη του κεφαλαίου, καμία θυσία για το ευρώ, καμία υποταγή στα ψεύτικα διλήμματα μνημόνιο ή χρεοκοπία, ευρώ ή καταστροφή. Σήμερα που ολόκληρη η ευρωζώνη κλονίζεται και οι νέες συμφωνίες οδηγούν την Ε.Ε. σε όλο και σε πιο αυταρχική κατεύθυνση, γίνεται προφανές ότι αυτή η νεοφιλελεύθερη δομή, λειτουργία και πολιτική της Ε.Ε. πρέπει να ανατραπεί. Εργαζόμαστε, σε ρήξη με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της Ε.Ε., για την οικοδόμηση ενός πανευρωπαϊκού μετώπου που θα παλέψει για μια άλλη Ευρώπη, μια Ευρώπη της ειρήνης, της εργασίας, των κοινωνικών δικαιωμάτων, της ισότητας ανάμεσα στα φύλα, της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, μια Ευρώπη σοσιαλιστική.

5. ∆ιαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους χωρίς μνημόνια λιτότητας και εκποίησης του δημόσιου πλούτου.
Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας έχει ταξικό χαρακτήρα, είναι προϊόν τοκογλυφικών πρακτικών και δεν είναι διαχειρίσιμο, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί έκφραση των ανισότιμων σχέσεων που έχουν διαμορφωθεί εντός της ευρωζώνης. Αξιοποιείται για την επιβολή σκληρών αντιλαϊκών μέτρων λιτότητας που με τη σειρά τους βαθαίνουν την ύφεση, διογκώνοντας ξανά το χρέος και λειτουργώντας σαν ένας φαύλος κύκλος, καθώς απορροφά μεγάλο μέρος του παραγόμενου πλούτου και των αλλεπάλληλων δανείων με κύριο στόχο τον πλουτισμό των τραπεζών. Είναι αδύνατον να εξυπηρετηθεί. Αμφισβητούμε το χρέος ως χρέος των εργαζομένων.
Η θέση μας είναι ότι κοινωνική ανάγκη και δίκαιη λύση είναι η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, χωρίς μνημόνια λιτότητας, ανεργίας και εκποίησης του δημόσιου πλούτου, χωρίς αντικοινωνικές δανειακές συμβάσεις, και η εξυπηρέτηση του υπόλοιπου με ευνοϊκότερους όρους και ρήτρα ανάπτυξης της χώρας. Σε αυτή την κατεύθυνση, πρέπει να αξιοποιηθούν όλα τα όπλα επιθετικής αναδιαπραγμάτευσης του χρέους, τα οποία δίνουν χρόνο για να εξελιχθεί ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης της οικονομίας της χώρας. Στη θέση της αδιέξοδης και καταστροφικής διαδικασίας του PSI, αντιπροτείναμε αναστολή πληρωμών προς τους πιστωτές για εύλογο χρονικό διάστημα. Αν αυτό το διάστημα ήταν, π.χ., τρία χρόνια, θα υπήρχε εξοικονόμηση άνω των 50 δις. μόνο από τόκους, τα οποία, σε συνδυασμό με ένα πρόγραμμα αναδιανομής του πλούτου, θα έκαναν εφικτή τη δυνατότητα χρηματοδότησης των κοινωνικών αναγκών, της απασχόλησης και της ανάπτυξης, ενώ ταυτόχρονα θα υπήρχε και χρόνος για μια αναδιαπραγμάτευση του χρέους.
Αν οι διεθνείς τοκογλύφοι, το ∆ΝΤ, η ΕΚΤ και η Ε.Ε. δεν αποδεχτούν αυτή την κατεύθυνση, η μονομερής αναστολή πληρωμών χωρίς τη συναίνεση των πιστωτών, που θα συνοδεύεται από ένα πρόγραμμα αντίστασης και επιβίωσης της κοινωνίας, είναι η αναγκαία εξέλιξη, στον βαθμό που για μας η απάντηση στο δίλημμα «λεφτά για μισθούς, συντάξεις και κοινωνική προστασία ή για τους πιστωτές» είναι δεδομένη: προτεραιότητα για μας είναι οι ανάγκες της κοινωνίας.
Το θέμα του χρέους και η κρίση στην ευρωζώνη είναι ζητήματα που βρίσκονται σε διαρκή εξέλιξη, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να παρακολουθεί κάθε στιγμή και να τοποθετείται αναλόγως.
Το χρέος δεν είναι ελληνική ιδιομορφία. Είναι στοιχείο της καπιταλιστικής κρίσης σε πανευρωπαϊκή κλίμακα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τις δυνάμεις της ευρωπαϊκής Αριστεράς, τα συνδικάτα και τα κινήματα, θα αγωνιστεί για τη διεκδίκηση μιας δίκαιης λύσης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

6. ∆ημόσιο χρηματοπιστωτικό σύστημα υπό κοινωνικό-δημοκρατικό έλεγχο. Εθνικοποίηση/κοινωνικοποίηση των τραπεζών.
Εθνικοποίηση/κοινωνικοποίηση των τραπεζών με δημοκρατικό, κοινωνικό και εργατικό έλεγχο και ριζική αλλαγή των όρων, των κριτηρίων και του τρόπου λειτουργίας τους. Επιστροφή στο ∆ημόσιο των ∆ημόσιων Επιχειρήσεων και Οργανισμών που έχουν μερικά ή ολικά ιδιωτικοποιηθεί (∆ΕΗ, ΟΤΕ, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ, ΕΥ∆ΑΠ, Μέσα Μεταφοράς) και προώθηση της λειτουργίας τους με δημόσιο, κοινωνικό και εργατικό έλεγχο. ∆ιατήρηση ή επιστροφή στον έλεγχο και την ευθύνη του ∆ημοσίου βασικών παραγωγικών μονάδων, κρίσιμων για την ανάπτυξη της οικονομίας του τόπου (π.χ. λιμάνια, αεροδρόμια, αυτοκινητόδρομοι, ναυπηγεία, ορυκτός και ενεργειακός πλούτος κ.ά.) και δημοκρατική ανασυγκρότησή τους με δημόσιο, κοινωνικό και εργατικό έλεγχο.

7. Μέτρα για την οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας και για ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο, στη βάση των αναγκών της κοινωνίας και της προστασίας του περιβάλλοντος
Ανασυγκρότηση της παραγωγής με γνώμονα όχι τα κέρδη των ιδιωτών αλλά την κάλυψη των αναγκών της κοινωνίας, με όρους δημοσίων αγαθών και οικολογικής ισορροπίας. Ανασχεδιασμός της λειτουργίας των δημοσίων επιχειρήσεων με κοινωνικά-αναπτυξιακά κριτήρια και όχι με ιδιωτικοοικονομικά και πελατειακά. Ανάπτυξη νέων μορφών οικονομικής δράσης: ∆ημοκρατικά οργανωμένοι συνεταιρισμοί, δομές αλληλέγγυας και κοινωνικής οικονομίας, δυνατότητα εργαζομένων να αναλαμβάνουν οι ίδιοι τη λειτουργία επιχειρήσεων που κλείνουν. Μέτρα για την οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, με μοχλό τον δημόσιο και κοινωνικό τομέα, στο πλαίσιο ενός συνολικού διαφορετικού μοντέλου για την οικονομία και την κοινωνία. Γνώμονας, όχι τα κέρδη των ιδιωτών, αλλά η κάλυψη των κοινωνικών αναγκών.
Αξιοποίηση δυνατοτήτων σε κρίσιμους τομείς της μεταποίησης.
Ιδιαίτερη φροντίδα και ένα διαφορετικό αναπτυξιακό μοντέλο για περιοχές που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα, όπως τα νησιά.
Πολιτικές και μέτρα για τον οικολογικό μετασχηματισμό της παραγωγής και της κατανάλωσης, με στόχο την ταυτόχρονη αντιμετώπιση της οικονομικής και περιβαλλοντικής κρίσης: Ριζική στροφή σε δραστηριότητες στους τομείς της εξοικονόμησης ενέργειας στα κτήρια, της ανακύκλωσης των αστικών αποβλήτων, των αποκεντρωμένων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μικρής κλίμακας, των ήπιων τουριστικών εκμεταλλεύσεων, δηλαδή σε δραστηριότητες που δημιουργούν ποιοτικές θέσεις εργασίας και αποφέρουν πολλαπλά θετικά αποτελέσματα για τις τοπικές κοινωνίες και τα οικοσυστήματα. Ιδιαίτερο βάρος πρέπει να δοθεί στην αναζωογόνηση της υπαίθρου και την ανόρθωση του πρωτογενή τομέα και της αγροτικής οικονομίας, με ριζική αλλαγή στα παραγωγικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά πρότυπα.
Στο καθεστώς του Μνημονίου, το περιβάλλον της χώρας απειλείται από τις εντονότερες πιέσεις του μεγάλου κεφαλαίου και της αγοράς. Οι κυρίαρχοι κύκλοι θέτουν το ψευδεπίγραφο δίλημμα «προστασία του περιβάλλοντος ή ανάπτυξη» και προωθούν με αυταρχισμό μια πολιτική καταστροφική για τους συλλογικούς φυσικούς πόρους.
Για την Αριστερά και τη ριζοσπαστική οικολογία, το περιβάλλον και η φύση είναι αναπαλλοτρίωτος συλλογικός πόρος της κοινωνίας και κρίσιμος παράγοντας για την ευημερία των ανθρώπων αλλά και για τη μακροχρόνια βιωσιμότητα της οικονομίας.

8. Υπεράσπιση δημόσιων αγαθών Υγείας – Παιδείας – Κοινωνικής Ασφάλισης. Υπεράσπιση του δημόσιου, καθολικού, αναδιανεμητικού και κοινωνικού χαρακτήρα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. ∆ομές κοινωνικής αλληλεγγύης και μέτρα κοινωνικής προστασίας των ανθρώπων με χαμηλό εισόδημα, των ανέργων και των άστεγων. ∆έσμευση των κενών κτηρίων που ανήκουν στο ∆ημόσιο, στις τράπεζες, στους ΟΤΑ και στην Εκκλησία για τη στέγαση αστέγων. Υπεράσπιση και διεύρυνση του δημόσιου, δωρεάν και κοινωνικού χαρακτήρα της Εκπαίδευσης και δωρεάν δημόσια Υγεία για όλους/ες όσοι/ες κατοικούν σε αυτή τη χώρα. Επαναφορά των υπηρεσιών υγείας που έχουν περικοπεί. Προσλήψεις στον χώρο της υγείας.

9. Υπεράσπιση της δημοκρατίας.
Το πρώτο θύμα στην περίοδο του μνημονίου είναι η ίδια η δημοκρατία. Ο νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός, σε συνθήκες κρίσης, ανακατάταξης στους κοινωνικούς συσχετισμούς και ταξικής επίθεσης, αλλάζει ριζικά τους όρους της αστικής πολιτικής δημοκρατίας, εγκαθιστώντας το καθεστώς της «εξαίρεσης» και το κράτος «έκτακτης ανάγκης». Η πρωτοφανής ένταση της αστυνομικής βίας το τελευταίο διάστημα, με δεκάδες προληπτικές συλλήψεις και χιλιάδες δακρυγόνα, είναι ενδεικτική. Με αυτή την έννοια, η απόκρουση της καταστολής και του αυταρχισμού, του ρατσισμού και του εθνικισμού [ΙΔΟΥ ΤΟ ΑΝΤΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΗΝ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΕΛΛΗΝ ΜΕ ΤΗΝ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ-ΜΑΡΞΙΣΤΗΣ-ΔΙΕΘΝΙΣΤΗΣ], η υπεράσπιση των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, η αντίσταση στην άνοδο της ακροδεξιάς, η δημοκρατική αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος με εισαγωγή μορφών άμεσης και συμμετοχικής δημοκρατίας και κοινωνικού ελέγχου, η διεκδίκηση νομιμοποίησης και ίσων δικαιωμάτων για τους μετανάστες και τις μετανάστριες [ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΩΡΑΙΟ ΓΥΑΛΙΣΤΕΡΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΠΑΚΕΤΤΟ ΜΕ ΤΗΝ ΡΟΖ ΚΟΡΔΕΛΛΙΤΣΑ, ΝΑΤΗ Η ΒΟΜΒΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΤΙΝΑΞΗ Ο,ΤΙ ΑΠΕΜΕΙΝΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΥΟΝΤΑ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ!!], η απλή αναλογική, η ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος σε δημοκρατική, ενωτική και ταξικά μαχητική βάση, αποκτούν απόλυτη πολιτική προτεραιότητα και την ίδια στιγμή ενώνουν την πολιτική Αριστερά με τα αιτήματα των πλατειών, των κινημάτων ανυπακοής και αντίστασης και με το μαχόμενο συνδικαλιστικό κίνημα.

10. Λαϊκή κυριαρχία, ανεξαρτησία.
Αποφασιστική αντιμετώπιση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στην περιοχή μας, στη βάση της αλληλεγγύης, του διεθνισμού, της υπεράσπισης της λαϊκής κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της χώρας. Ριζικός αναπροσανατολισμός της εξωτερικής πολιτικής, απεγκλωβισμός από το ΝΑΤΟ και τον επικίνδυνο άξονα στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ. Να φύγουν οι νατοϊκές βάσεις. Να υποστηριχτούν οι πρόσφυγες πολέμου, που αποτελούν «παράπλευρες απώλειες» των νατοϊκών επεμβάσεων. Να επιστρέψουν οι στρατιωτικές μονάδες που βρίσκονται στο εξωτερικό. Υιοθέτηση μιας νέας, πολυδιάστατης και ενεργητικής, εξωτερικής πολιτικής με στόχο την ειρήνη, τη σταθερότητα και τη συνεργασία των λαών.

Η κρίση αυτή είναι πολλαπλή, αγγίζει όλα τα πεδία της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής. Η Αριστερά πρέπει να είναι πρωταγωνίστρια στους αγώνες που θα δοθούν σε όλα αυτά τα μέτωπα.
Μπροστά σε αυτή την καπιταλιστική κρίση, είναι πιο απαραίτητη από ποτέ η συγκρότηση ενός νέου ισχυρού πόλου, ενός μετώπου κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, μιας νέας λαϊκής πλειοψηφίας που θα ανατρέψει αυτές τις κυβερνήσεις και την πολιτική τους. Στον πυρήνα αυτού του μετώπου πρέπει να είναι η Αριστερά, η Αριστερά που παλεύει για να ανατρέψει αυτό το άδικο σύστημα, η Αριστερά που ανοίγει νέους δρόμους προς τον σοσιαλισμό. Γιατί, σε όλους αυτούς τους αγώνες η Αριστερά πρέπει να αφήνει το οραματικό της αποτύπωμα για μια άλλη κοινωνία, να πλάθει το αυριανό, σοσιαλιστικό, αντιπαράδειγμα στον καπιταλισμό.
Ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει την ενωτική του πρόταση γιατί πιστεύει πως απέναντι στον μύθο των νεοφιλελεύθερων μονόδρομων υπάρχει και άλλος δρόμος. Ο δρόμος της υπεράσπισης των λαϊκών συμφερόντων, ο δρόμος της Αριστεράς.
----------------------------------------------

Άννα Βαγενά: 'Περπατήστε για να δείτε την Αθήνα της ντροπής'

Άννα Βαγενά: 'Περπατήστε για να δείτε την Αθήνα της ντροπής'

 ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ

Τετάρτη, 29 Φεβρουαρίου 2012


Μια διαφορετική ομιλία από αυτές που έχουμε συνηθίσει ακούστηκε στο κοινοβούλιο από την ανεξάρτητη βουλευτή, Άννα Βαγενά. Η κα Βαγενά ανέβηκε για πρώτη και πιθανότατα τελευταία φορά στο βήμα της Βουλής, αποφασισμένη να μην χρησιμοποιήσει ξύλινο λόγο.
Η ηθοποιός κυρία Αννα Βαγενά έκανε ίσως τη πλέον βραχύβια θητεία που είχε ποτέ βουλευτής του ΠαΣοΚ. Ορκίσθηκε βουλευτής του ΠαΣοΚ, την Κυριακή, (12/2/2012) στις 12.30 μετά το μεσημέρι και διαγράφηκε από την Κοινοβουλευτική του Ομάδα μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής, με απόφαση του Γ. Παπανδρέου γιατί καταψήφισε το μνημόνιο: «Δεν ήμουν ποτέ ΠαΣοΚ, ούτε ποτέ γνώρισα τον κ. Παπανδρέου, ούτε συμφωνούσα ποτέ με την πολιτική του ΠαΣοΚ. Απλώς έτυχε να συνεργασθώ μαζί με το ΠαΣοΚ, μετά από μεσολάβηση, ορισμένων κοινών γνωστών μας», λέει χωρίς ωστόσο να θέλει να αποκαλύψει ονόματα και καταστάσεις.


--------------------------------------------

Γιατί ο Πολυπολιτισμός είναι Ρατσισμός

Γιατί ο Πολυπολιτισμός είναι Ρατσισμός

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ
Σχ. ΚΟ: Το άρθρο αυτό είναι μια κριτική στην πολυπολιτισμικότητα. Και μάλιστα, μέσα από μια όχι και τόσο συνηθισμένη οπτική. Και για αυτό παρουσιάζεται από τον Κ.Ο. Κάθε φωνή που αμφισβητεί και "σείει" τον "πολυπολιτισμικό παράδεισο" είναι κάτι θετικό. Το άρθρο είναι της Αμερικανο-Εβραίας φεμινίστριας καθηγήτριας Phyllis Chesler και αναφέρεται κυρίως στο βιβλίο ‘DELECTABLE LIE: A Liberal Repudiation of Multiculturalism’ του Ινδο-Καναδού Salim Mansur.
Η Phyllis Chesler είναι Εβραιο-Αμερικάνα συγγραφέας, ψυχοθεραπεύτρια και Ομότιμη Καθηγήτρια Ψυχολογίας και Γυναικείων Σπουδών στο Κολέγιο του Staten Island (CUNY). Είναι γνωστή ως φεμινίστρια ψυχολόγος και έχει γράψει 14 βιβλία. Την τελευταία δεκαετία, έχει γράψει σχετικά με την ακαδημαϊκή ελευθερία, τα δικαιώματα των γυναικών, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα ατομικά δικαιώματα, τα θρησκευτικά δικαιώματα των γυναικών, την τζιχάντ, και τους κινδύνους της τρομοκρατίας. Η Chesler υποστηρίζει ότι οι αριστεροί έχουν εγκαταλείψει τις δυτικές αξίες στο όνομα του πολυπολιτισμικού σχετικισμού, και ότι αυτό έχει οδηγήσει τα τελευταία χρόνια σε συμμαχία με τους μουσουλμάνους εξτρεμιστές, αύξηση του αντισημιτισμού, εγκατάλειψη των μουσουλμάνων γυναικών, των μουσουλμάνων και πρώην μουσουλμάνων φεμινιστριών, των ακτιβιστών υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών μειονοτήτων σε μουσουλμανικές χώρες.
Ο Salim Mansur είναι πολιτικός επιστήμονας ο οποίος διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Δυτικού Οντάριο στον Καναδά. Ασχολείται με θέματα που έχουν σχέση με την Μέση Ανατολή και τον ισλαμικό εξτρεμισμό. Ο ίδιος είναι μουσουλμάνος που έχει εκδηλώσει όμως μεγάλο θαυμασμό για το Ισραήλ, για το οποίο είπε ότι «αξίζει σεβασμού». Δυο φορές έχουν εκδοθεί εναντίον του ισλαμικοί φετφάδες που ζητούσαν τον θάνατό του. Ο Δρ Μανσούρ είναι μετανάστης από την Ινδία, που σιγά-σιγά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Καναδάς που κάποτε τον καλοδέχτηκε, έχει τώρα χάσει το δρόμο του, ότι έχει εγκαταλείψει τις ιστορικές φιλελεύθερες αξίες της ισότητας και του σεβασμού του ατόμου υπέρ του μάντρα της «πολιτικής ταυτότητας» ή αλλιώς της «πολυ-πολιτισμικότητας».
«Το σκουλήκι μέσα στο δόγμα του πολυπολιτισμού είναι το ψέμα ότι όλοι οι πολιτισμοί είναι άξιοι του ίδιου σεβασμού και ότι εξίσου όλοι ασπάζονται τις ατομικές ελευθερίες και τη δημοκρατία».
Το νέο βιβλίο του Dr. Salim Mansur ‘Delectable Lie: A Liberal Repudiation of Multiculturalism(‘Ένα Ελκυστικό Ψέμα: Μια Φιλελεύθερη Αποκήρυξη της Πολυπολιτισμικότητας’), έχει λάβει θετική αξιολόγηση και υποστηρίχθηκε από κάποιους - κυρίως συντηρητικούς αναθεωρητές και διακεκριμένους διανοούμενους.
Κατά τη γνώμη μου, το βιβλίο έχει υποτιμηθεί. Είναι ένα πραγματικό στολίδι. Και, παρά την πρόσφατη έξαρση άλλων σημαντικών βιβλίων για το θέμα αυτό, συμπεριλαμβανομένου του ‘Why the West Is Best’ (‘Γιατί η Δύση είναι Καλύτερη’) του Ibn Warraq, το έργο του Μανσούρ είναι μοναδικό. Ο Μανσούρ, μας δίνει πολύτιμες πληροφορίες για την ιστορία της πολυπολιτισμικότητας στον Καναδά, η οποία είναι σημαντική γιατί ο Καναδάς - όπου ο Μανσούρ ζει, γράφει και διδάσκει - μπορεί κάλλιστα να είναι η πρώτη δυτική δημοκρατία που κατοχύρωσε νομικά αυτή την πολιτική. Θα μάθουμε από κοντά, τι έχει κάνει αυτή η πολιτική.
Το 1971, σε μια εποχή ανάδυσης της «πολιτικής ταυτότητας», ο πρωθυπουργός Pierre Trudeau πέρασε την πολιτική της πολυπολιτισμικότητας. Το 1988 ήταν επίσης η χρονιά που κατοχυρώθηκε μέσω του Καναδικού Νόμου της Πολυπολιτισμικότητας. Ο Μανσούρ παρατηρεί:
Η ρητή αυτή έννοια της πολυπολιτισμικότητας ήταν η επίσημη έγκριση της άποψης ότι όλοι οι πολιτισμοί είναι ίσης αξίας και αξίζουν τον ίδιο σεβασμό.
Επιπλέον, ο Μανσούρ εξηγεί και συνδέει μια σειρά από σημαντικά πράγματα που κανείς δεν έχει κάνει στο παρελθόν - τουλάχιστον, όχι όλα μαζί.
Ο Μανσούρ μας διδάσκει ότι, ιστορικά, οι μετανάστες του 19ου και του 20ου αιώνα τόσο εκείνου του Τρίτου Κόσμου όσο και οι Ευρωπαίοι που ήρθαν στη Βόρεια Αμερική ήταν πολύ διαφορετικοί από τους μετανάστες που ήρθαν τα τέλη του 20ου και του 21ου αιώνα. Στο παρελθόν, ένας μετανάστης αναλάμβανε ένα μακρύ και μερικές φορές επικίνδυνο ταξίδι προς το Νέο Κόσμο. Για να σχεδιάσουν και να εκτελέσουν αυτό το μεταβατικό στάδιο, αυτοί οι μετανάστες συνήθως άρχιζαν να κόβουν τους δεσμούς τους με τα έθιμα της πατρίδας τους, ακόμα και με τις οικογένειές τους. Ήθελαν να αφομοιωθούν και να γίνουν "Καναδοί" ή "Αμερικανοί" ή «Άγγλοι». Οι επισκέψεις στην πατρίδα τους δεν ήταν εύκολες και πολλές φορές αδύνατες. Οι δεσμοί κόβονταν οδυνηρά - ή οι νέες ζωές, μακριά από διώξεις, ξεκινούσαν.
Αυτό δεν ισχύει πλέον. Αυτό για το οποίο μπορεί να χρειαζόταν εβδομάδες ή μήνες από την άποψη του ταξιδιού μπορεί τώρα να επιτευχθεί μέσα σε λίγες ώρες. Τα σύγχρονα αεροσκάφη σημαίνουν ότι μπορεί κάποιος να πάρει το πρωινό του στην κεντρική Ασία και αργά το βράδυ το δείπνο στο Νέο Κόσμο. Η δορυφορική τηλεόραση σημαίνει ότι ένας μετανάστης μπορεί να συνεχίσει να παρακολουθεί τις ειδήσεις και να ψυχαγωγείται στη γλώσσα της πατρίδας του.
Στο παρελθόν, η αφομοίωση σήμαινε ότι ένας νέος μετανάστης θα μάθαινε αγγλικά, καθώς και την αμερικανική ή την καναδική ιστορία και τις αξίες της χώρας που πήγαινε. Δεν είναι έτσι σήμερα. Η καλοπροαίρετη πολιτική της πολυπολιτισμικότητας επιτρέπει τώρα, ακόμα και επιμένει, ένας μετανάστης να μάθει κυρίως για τα έθιμα της χώρας που άφησε - και όχι τα έθιμα της νέας του πατρίδας. Αυτή ή αυτός μπορεί να περνούν όλη τη ζωή τους μιλώντας τη γλώσσα της δικής τους πατρίδας και κυρίως να κοινωνικοποιείται κυρίως, με άλλους που είναι σαν κι αυτόν.
Πώς έγινε αυτό;
Ο Μανσούρ εξηγεί ότι οι Καναδοί ήταν ήδη ευαισθητοποιημένοι στις απαιτήσεις των κατοίκων του Κεμπέκ που ήθελαν να αποσχιστούν και που τελικά έγινε μια δίγλωσση (γαλλόφωνη και αγγλόφωνη) επαρχία του Καναδά. Οι Καναδοί ήταν επίσης τόσο ένοχοι για τη δική τους ιστορία σε σχέση με αυτή των αυτόχθονων πληθυσμών του Καναδά και ένιωθαν φρίκη για το ρατσισμό της ναζιστικής εποχής, που οδήγησε στην εξόντωση έξι εκατομμυρίων Εβραίων. Έτσι οι Καναδοί ηγέτες δεσμεύθηκαν να αποφύγουν τη δυσωδία, το ζόρι και την αγριότητα του διωγμού εναντίον των οποιουδήποτε, επειδή ήταν "διαφορετικός", ειδικά αν το χρώμα του δέρματός του ήταν σκούρο, τα χαρακτηριστικά του δεν ήταν καυκάσια, η θρησκεία του, άλλη εκτός του χριστιανισμού και κυρίως εάν την χώρα καταγωγής του την είχαν αποικίσει προηγουμένως.
Σύμφωνα με τον Μανσούρ, από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, η νεολαία του Καναδά δεν ήξερε πολλά για την ιστορία του Καναδά.
Όπως το θέτει ο Μανσούρ: Για να διορθώσουν το ρατσιστικό παρελθόν της Δύσης, οι ακαδημαϊκοί απέρριψαν την Δυτική ιστορία ως ουσιαστικά "λευκή ιστορία" που έπρεπε να αντικατασταθεί από την «ιστορία μη-λευκών ανθρώπων». Αυτό οδήγησε στους λεγόμενους ακαδημαϊκούς «ιστορικούς πολέμους», που σε μεγάλο βαθμό επηρεάστηκαν από το προκατειλημμένο, αλλά ακόμα εξυψωμένο έργο του Edward Said. Η «Λευκή Ενοχή» (White guilt), η βαλκανοποίηση, και η εξύμνηση της βαρβαρότητας άρχισε. Ο Φυλετισμός εις βάρος της ιθαγένειας, τα δικαιώματα μιας ομάδας εις βάρος των ατομικών δικαιωμάτων. Οι "πρωτόγονες" φυλές δεν αισθάνονταν καμία ευθύνη να ανταποδώσουν το ενδιαφέρον και το σεβασμό τους σε ένα ταπεινωμένο λευκό. Όπως σημειώνει ο Μανσούρ, οι αντιδυτικοί λαοί δεν «σέβονται τις ατομικιστικές κοσμικά προσανατολισμένες αξίες της φιλελεύθερης δημοκρατίας ... οι άνθρωποι που προέρχονται από πολιτισμούς μειονοτήτων έγιναν πιο απαιτητικοί για ίσο σεβασμό των δικών τους πολιτιστικών προτύπων."
Παρακάτω ο Μανσούρ θυμίζει μια τρομακτική τρομοκρατική επίθεση από Σιχ τρομοκράτες κατά την πτήση της Air India το 1985, όπου από την ανατίναξη σκοτώθηκαν 329 Ινδο-Καναδοί και το πλήρωμα ενώ επέστρεφαν στον Καναδά.
Ο Μανσούρ περιγράφει την εξαγωγή των τριτοκοσμικών θρησκευτικών και εδαφικών πολέμων στο Νέο Κόσμο. Ο πολυπολιτισμικός Καναδάς δεν καταδίκασε, αλλά αθώωσε τους πρώτους υπόπτους για την τρομοκρατική επίθεση. Όπως λέει ο Μανσούρ:
Για την φοβερή ιστορία της τρομοκρατικής επίθεσης στο Air India... δεν μπορεί να κατηγορηθεί η πολυπολιτισμικότητα. Ωστόσο, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, ότι η πολυπολιτισμικότητα δημιούργησε το πολιτικό περιβάλλον στο οποίο μια αιματηρή σύγκρουση σε μια μακρινή γη, την Ινδία, βρήκε το έδαφος να ανθίσει με θανάσιμες συνέπειες.
Ο Μανσούρ κατανοεί ότι, στο κάτω κάτω, η πολυπολιτισμικότητα είναι ειρωνικά, παραδόξως, ένα ρατσιστικό δόγμα. Παραθέτει τον συγγραφέα Kim Bolan, ο οποίος πιστεύει ότι οι Καναδοί μπορεί να υποτίμησαν τη σημασία αυτού του εγκλήματος, επειδή "αυτό θα επηρέαζε κυρίως άτομα που δεν θεωρούνται ότι είναι δικοί μας, σκουρόχρωμοι άνθρωποι με ξενική προφορά που δεν τους δεχόμαστε ως Καναδούς .... Αλλά είναι δικοί μας. Δικά μας θύματα. Δικοί μας τρομοκράτες. "
Ο Μανσούρ καταλαβαίνει πολύ καλά ότι οι πολιτικά ορθές πολυπολιτισμικές κοινωνίες – και κοινωνίες που στηρίχθηκαν στην «πολιτική ταυτότητα» - τελικά «ανατριχιάζουν στην ελευθερία του λόγου» και «επιμένουν στη συμμόρφωση της κοινής γνώμης». Ο Μανσούρ παραθέτει στη συνέχεια τα πολλά ονόματα των μουσουλμάνων και πρώην μουσουλμάνων αντιφρονούντων καθώς και ‘απίστων’ που έχουν δολοφονηθεί, απειλούνται με θάνατο, λογοκρίνονται, και εξορίστηκαν επειδή έχουν προσβάλει κυρίως μουσουλμανικές ευαισθησίες.
Μερικά από αυτά τα ονόματα είναι γνωστά (ο Σαλμάν Ρούσντι, ο Theo van Gogh, η Ayaan Hirsi Ali), αλλά απαριθμεί προσεκτικά τα ονόματα εκείνων οι οποίοι δεν είναι γνωστοί, π.χ. τον Ιάπωνα μεταφραστή του Ρούσντι, Hitoshi Igarashi, ο οποίος μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου, τον Ιταλό και το Νορβηγό μεταφραστή του Ρούσντι, Ettore Capriolo και William Nygaard, οι οποίοι και οι δύο σοβαρά τραυματίστηκαν σε επιθέσεις με μαχαίρι. Ένας τουρκικός όχλος, αναζητώντας τον Τούρκο μεταφραστή του Ρούσντι, Aziz Nesin, έβαλαν φωτιά σε ένα κτίριο και δολοφόνησαν 37 ανθρώπους.
Ο κατάλογος του Μανσούρ συνεχίζεται - και αυτό που είναι σημαντικό είναι εκείνος – σε αντίθεση με τα Δυτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης - εστιάζει στο υψηλό τίμημα που καταβάλλεται για την αποκάλυψη της αλήθειας, ειδικά όταν μουσουλμάνοι και πρώην μουσουλμάνοι διαφωνούντες το πληρώνουν σε Μουσουλμανικές χώρες .
Ο Μανσούρ το κάνει αυτό έτσι ώστε να μπορεί να ετοιμάσει το πεδίο για τις πολύ υψηλού προφίλ περιπτώσεις, στον Καναδά, των "προσβεβλημένων" Καναδών μουσουλμάνων Syed Soharwardy και Mohamed Elmasry. Ο Soharwardy υπέβαλε καταγγελίες σε τρεις ξεχωριστές καναδικές επιτροπές ανθρωπίνων δικαιωμάτων εις βάρος του (Εβραιο-)Καναδού εκδότη και συγγραφέα Ezra Levant, ο οποίος είχε τολμήσει να αναπαράγει τα δανέζικα κινούμενα σχέδια του "Μωάμεθ", και κατά του συγγραφέα Mark Steyn.
Τα συμπεράσματα του Μανσούρ; Ότι η πολυπολιτισμικότητα οδηγεί πραγματικά σε μια μορφή "ήπιας μισαλλοδοξίας," ή όπως ο Pascal Bruckner το έχει διατυπώσει: «Ένας ρατσισμός των αντι-ρατσιστών. Κρατάει αλυσοδεμένους τους ανθρώπους στις ρίζες τους». Οι μετανάστες παραμένουν περιορισμένοι στην "ομάδα" τους και δεν ενθαρρύνονται ή αναμένουν να γίνουν «άτομα» και «πολίτες» της σύγχρονης δημοκρατίας.
Ακόμη και αν οι Καναδοί είναι απασχολημένοι στο να κολακεύουν τους εαυτούς τους ότι έχουν δημιουργήσει μια δίκαιη, ανεκτική και πολυπολιτισμική κοινωνίας - μαντέψτε κάτι: Μετά από περισσότερα από 40 χρόνια πολυπολιτισμικής πολιτικής, οι Καναδοί ψήφισαν πρόσφατα ότι εξακολουθούν να έχουν τις προκαταλήψεις τους. Ενώ το "72 τοις εκατό των Καναδών σκέφτονται θετικά για τον χριστιανισμό, μόνο το 28 τοις εκατό βλέπει ευνοϊκά το Ισλάμ. Μόνο το 30 τοις εκατό βλέπει θετικά τον Σιχισμό (τα στοιχεία για τον Ινδουισμό, τον Βουδισμό, τον Ιουδαϊσμό ήταν, αντίστοιχα, το 41 τοις εκατό, 57 τοις εκατό, και 53 τοις εκατό). "Το 62 τοις εκατό έως το 74 τοις εκατό του πληθυσμού του Καναδά τώρα πιστεύει ότι "οι νόμοι και οι κανόνες δεν θα πρέπει να τροποποιούνται προς όφελος των μειονοτήτων. "
Ο Μανσούρ απορρίπτει την πολυπολιτισμικότητα, όχι μόνο επειδή απέτυχε να δουλέψει, αλλά επειδή έχει οδηγήσει - και δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά - σε μία «τυραννία της πλειοψηφίας» που απειλεί την ελευθερία και την "ασφάλεια" του ατόμου. Ο Μανσούρ θεωρεί το «άτομο» ως την "απόλυτη μειοψηφία του ενός εις βάρος της πλειοψηφίας, που μπορεί να μετατραπεί σε όχλο. "Αυτή η ελευθερία και η ασφάλεια είναι αυτό που καθορίζει μια «φιλελεύθερη δημοκρατία » και δεν πρέπει να παραιτηθεί. Και κλείνει:
«Το σκουλήκι μέσα στο δόγμα του πολυπολιτισμού είναι το ψέμα ότι όλοι οι πολιτισμοί είναι άξιοι του ίδιου σεβασμού και ότι όλοι εξίσου ασπάζονται τις ατομικές ελευθερίες και τη δημοκρατία».
ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή
---------------------------------------

Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ - «Oχι» είπαν πάλι οι διαγραφέντες

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ

«Oχι» είπαν πάλι οι διαγραφέντες
Ανυποχώρητοι 37 βουλευτές. Πιθανότητες εισόδου στη Βουλή των δύο νέων αντιμνημονιακών κομμάτων
1/3/2012
 
Το κόμμα Π. Καμμένου έχει ιδεολογική υπεροχή, ενώ εκείνο της Λ. Κατσέλη στοχεύει στους ΠΑΣΟΚτζήδες που τάσσονται υπέρ του Φ. Κουβέλη!

Απέτυχε παταγωδώς η επιχείρηση επιστροφής των διαγραφέντων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Η προσπάθεια δελεασμού τους από τις αντίστοιχες ηγεσίες έπεσε στο κενό. Ενας και μοναδικός από τους 22 διαγραφέντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ «αλλαξοπίστησε» και ψήφισε «Ναι». Αλλά και στη ΝΔ 16 βουλευτές είτε είπαν εκ νέου «Oχι» είτε απείχαν από την ψηφοφορία. Μόλις 5 ήταν αυτοί που ανταποκρίθηκαν στην κατ' ουσίαν έκκληση του Αντώνη Σαμαρά και υπερψήφισαν τον εφαρμοστικό νόμο, ανοίγοντας τον δρόμο ενδεχόμενης επιστροφής τους στο κόμμα.
Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι αυτό που ενδιαφέρει τα εκατομμύρια Ελλήνων πολιτών είναι τα ολέθρια για τα εισοδήματα και το βιοτικό τους επίπεδο μέτρα που ψηφίστηκαν τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη.

Η επιστροφή του λαού μας είκοσι, τριάντα ή και περισσότερα χρόνια πίσω είναι αυτό που βασανίζει και τρομάζει τον κόσμο. Ο εφιάλτης της φτώχειας και όχι το κομματικό θέατρο σκιών επισύρει την προσοχή όλων. Η ανατριχιαστική «Ελλάδα του νέου Μνημονίου» είναι το καθοριστικό, όχι η μοίρα και το βόλεμα των ανάξιων εκπροσώπων του στο Κοινοβούλιο. Αυτό είναι δεδομένο. Δεδομένο, όμως, είναι και ότι η πολιτική ζωή θα συνεχιστεί και μάλιστα με πρωταγωνιστές τους υπαίτιους της οικονομικής συμφοράς. Ως εκ τούτου δεν είναι άνευ νοήματος η προσπάθεια ανάλυσης των επιπτώσεων που θα έχουν στο πολιτικό σκηνικό όσα συνέβησαν τις προηγούμενες μέρες.

Το γεγονός ότι 21 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και 16 βουλευτές της ΝΔ βρίσκονται εκτός των κομμάτων με τα οποία εξελέγησαν έχει ιδιαίτερη σημασία. Δίνει θεωρητικά τη δυνατότητα να αποκτήσουν υπολογίσιμη οντότητα και να προσδοκούν βάσιμα την είσοδό τους στη Βουλή τα νέα αντιμνημονιακά κόμματα στους χώρους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ - τόσο δηλαδή το ιδρυθέν κόμμα το Πάνου Καμμένου όσο και το υπό ίδρυση κόμμα της Λούκας Κατσέλη και του Χάρη Καστανίδη.

Αναγκαία προϋπόθεση για να αποκτήσουν θεωρητικά τέτοια δυνατότητα είναι βεβαίως να ενταχθούν στο καθένα από αυτά αρκετοί από τους διαγραμμένους βουλευτές. Αναγκαία συνθήκη πολιτικής εμβέλειας, αλλά όχι και ικανή για να διασφαλίσει την κοινοβουλευτική τους εκπροσώπηση. Και για τα δύο νέα κόμματα, πάντως, σε καμιά περίπτωση δεν είναι ανυπέρβλητος ο στόχος της υπέρβασης του 3% εφόσον, φυσικά, συντρέξουν μια σειρά προϋποθέσεις. Το καθένα από τα δύο κόμματα έχει διαφορετικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Το κόμμα του Π. Καμμένου έχει πρωτίστως μια ιδεολογική υπεροχή. Εμφανίζεται ως συνεχιστής της αντιμνημονιακής γραμμής στην οποία διαπαιδαγώγησε τους οπαδούς και ψηφοφόρους της ΝΔ ο Α. Σαμαράς. Στην αντιμνημονιακή γραμμή του, άλλωστε, εδραίωσε την πολιτική κυριαρχία του στο κόμμα της ΝΔ ο πρόεδρός της και βεβαίως καθόλου δεν ενθουσίασε τους δεξιούς ψηφοφόρους η «πολιτική κωλοτούμπα» του. Ο Π. Καμμένος δηλαδή απευθύνεται σε μια δεξαμενή ψηφοφόρων που ενστερνίζεται τα όσα λέει αυτός, ασχέτως αν παραμένει στη μεγάλη πλειοψηφία της στη ΝΔ. Αν μάλιστα υλοποιηθεί η προσχώρηση του Γιάννη Μανώλη με την απήχηση και τη διεισδυτικότητα που αυτός έχει στα λαϊκά και εργατικά στρώματα, η υπέρβαση του 3% θα αποδειχθεί εφικτή, βοηθούσης και της προσχώρησης αριθμού διαγραφέντων βουλευτών.

Το υπό ίδρυση κόμμα Κατσέλη - Καστανίδη δεν έχει βεβαίως ιδεολογικό πλεονέκτημα, αφού τόσο οι μέχρι στιγμής ηγέτες του όσο και εκείνοι οι διαγραφέντες βουλευτές που θα το ακολουθήσουν βαρύνονται με την υπερψήφιση του πρώτου Μνημονίου και την υπηρέτηση ακόμη και από υπουργικούς θώκους της κυβερνητικής γραμμής του Γιώργου Παπανδρέου.
Το κόμμα αυτό έχει ένα άλλο πλεονέκτημα. Μπορεί να αλιεύσει ψηφοφόρους από εκείνο το ποσοστό ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, το οποίο παραμένει ΠΑΣΟΚ, αλλά δημοσκοπικά και μόνο τάσσεται χαλαρά υπέρ του Φώτη Κουβέλη. Το ποσοστό αυτό υπερβαίνει ίσως το 10% κατά την άποψή μας και ενδεχομένως πολλοί από αυτούς εύκολα θα στρέφονταν προς ένα αμιγώς ΠΑΣΟΚογενές κόμμα, το οποίο ταυτόχρονα θα διαφοροποιείται από την ευρύτατα αποδοκιμαζόμενη πολιτική του κυβερνητικού ΠΑΣΟΚ.

ΑΝΑΚΑΤΑΤΑΞΕΙΣ
Μεταβατικά σχήματα σε ρόλο καταλύτη

 
Η ίδρυση και η ενδεχόμενη κοινοβουλευτική εκπροσώπηση των δύο αντιμνημονιακών κομμάτων στον χώρο του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ κατά κανένα τρόπο δεν σημαίνει ότι τα κόμματα αυτά θα συνεχίσουν να υπάρχουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η αιτία γέννησής τους (τα μνημόνια και η εξ αυτών απορρέουσα κυβερνητική πολιτική) τα καθιστά μεταβατικά κόμματα, όπως η Πολιτική Ανοιξη ή το ΔΗΚΚΙ στο παρελθόν. Είναι όμως βέβαιο ότι η δημιουργία τους και ιδίως η κοινοβουλευτική τους εκπροσώπηση, αν λάβει χώρα, θα παίξουν ρόλο καταλύτη στην αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού. Τα κόμματα αυτά θα καλύψουν τεράστιο κοινωνικό και πολιτικό κενό στη Δεξιά και στο Κέντρο, γι' αυτό και η επιρροή τους στις εξελίξεις θα υπερβεί κατά πολύ το ποσοστό τους.
-------------------------------