Ἐγὼ τώρα ἐξαπλώνω ἰσχυρὰν δεξιὰν καὶ τὴν ἄτιμον σφίγγω πλεξίδα τῶν τυράννων δολιοφρόνων . . . . καίω τῆς δεισιδαιμονίας τὸ βαρὺ βάκτρον. [Ἀν. Κάλβος]


******************************************************
****************************************************************************************************************************************
****************************************************************************************************************************************

ΑΙΘΗΡ ΜΕΝ ΨΥΧΑΣ ΥΠΕΔΕΞΑΤΟ… 810 σελίδες, μεγέθους Α4.

ΑΙΘΗΡ ΜΕΝ ΨΥΧΑΣ ΥΠΕΔΕΞΑΤΟ… 810 σελίδες, μεγέθους Α4.
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

****************************************************************************************************************************************

TO SALUTO LA ROMANA

TO SALUTO  LA ROMANA
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
****************************************************************************************************************************************

ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΠΟΔΕΙΞΙΣ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΕΩΣ ΤΩΝ ΓΙΓΑΝΤΩΝ

ΕΥΡΗΜΑ ΥΨΗΛΗΣ ΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΤΟΣΟΝ ΔΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗΝ ΤΗΣ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑΣ ΟΣΟΝ ΚΑΙ ΔΙΑ ΜΙΑΝ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΘΕΜΕΛΙΩΣΙΝ ΤΗΣ ΙΔΕΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΚΑΤΑΚΛΥΣΜΙΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ Η ΑΝΕΥΡΕΣΙΣ ΤΟΥ ΜΟΜΜΙΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΟΥ ΔΑΚΤΥΛΟΥ! ΙΔΕ:
Οι γίγαντες της Αιγύπτου – Ανήκε κάποτε το δάχτυλο αυτό σε ένα «μυθικό» γίγαντα
=============================================

.

.
κλικ στην εικόνα

.

.
κλικ στην εικόνα

.

.
κλικ στην εικόνα

13 Απριλίου 2012

“Γκέτο” ναρκωτικών το κέντρο της Αθήνας



Σε πραγματικό “γκέτο” έχουν μετατρέψει κάποια σημεία στην καρδιά της Αθήνας τα κυκλώματα εμπορίας ναρκωτικών

Μέσα σε διάστημα τριών ωρών οι αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες σε έναν Νιγηριανό και σε έναν Έλληνα στην οδό Σερίφου, ενώ το σκηνικό επαναλήφθηκε λίγες ώρες αργότερα με τη σύλληψη ενός Τυνήσιου. Και οι τρεις λειτουργούσαν ως “βαποράκια” των κυκλωμάτων ναρκωτικών.
NEWSIT

Η Αίτνα ξύπνησε πάλι



Για έκτη φορά μέσα στο 2012 εξερράγη το ηφαίστειο.

Το πιο ενεργό ηφαίστειο στην Ευρώπη άρχισε να βγάζει λάβα για 6η φορά μέσα στιο 2012 και για τρίτη φορά τον τελευταίο μήνα.

Αν και ο ουρανός της Σικελίας έχει καλυφθεί απο καπνό, οι αρχές πάντως δεν έχουν εκδώσει μέχρι στιγμής καμία προειδοποίηση για τις γύρω περιοχές καθώς η λάβα κινείται πολύ αργά.

NEWSIT

Προωθείται ανεξάρτητο Κουρδιστάν με τις ευλογίες των ΗΠΑ;

Προωθείται ανεξάρτητο Κουρδιστάν με τις ευλογίες των ΗΠΑ;
13-04-2012 15:37:12


  Ο ενεργειακός κολοσσός ExxonMobil φαίνεται να μην εισακούει τις απειλές της Βαγδάτης και να αποφάσισε να συνεργαστεί κανονικά με τους Κούρδος του Βορείου Ιράκ. Σύμφωνα με την κυβέρνηση του Ιρακινού Κουρδιστάν η αμερικανική εταιρία την διαβεβαίωσε πως θα συνεχίσει την συνεργασία και θα τιμήσει το συμβόλαιο που έχει υπογράψει με το Ερμπίλ ανεξαρτήτως των απειλών και οχλήσεων από τη κεντρική κυβέρνηση στη Βαγδάτη.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν, ότι ο πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί συναντήθηκε στην Ουάσιγκτον με τον διευθύνοντα σύμβουλο της αμερικανικής εταιρίας Ρεξ Τάιλερσον ο οποίος του ανακοίνωσε πως η εταιρία του θα συνεχίσει τις εργασίες της στο Κουρδιστάν. Υπενθυμίζεται πως η ExxonMobil έχει υπογράψει με το Ερμπίλ συμφωνία από τον Νοέμβριο του 2011 με σκοπό να εκμεταλλευτεί έξι «οικόπεδα» στο Κουρδιστάν.

Η Βαγδάτη θεωρεί πως κάθε συμφωνία μεταξύ εταιριών και οργανισμών «τοπικής αυτοδιοίκησης» η οποία δεν έχει τη συγκατάθεσή της είναι «άκυρη» ενώ απειλεί πως σε περίπτωση που μία εταιρία «διαλέξει» για συνεργάτη κάποιον χωρίς τη συγκατάθεσή της, αναφορικά με τους όρους της συνεργασίας, θα την αποκλείσει αυτομάτως από κάθε άλλη δραστηριότητα σε ολόκληρη της χώρα.

Στην προκειμένη περίπτωση η Βαγδάτη απειλεί την ExxonMobil πως δεν πρόκειται να τη συμπεριλάβει στο πρόγραμμα ανάπτυξης και εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων στα νότια της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί πως η ένταση μεταξύ Κούρδων και της σιιτικής κυβέρνησης του Νούρι Αλ-Μάλικι αυξάνεται καθημερινά, αφού το τελευταίο επεισόδιο εμπεριείχε κατηγορίες προς τους Κούρδους πως πουλάνε λαθραία πετρέλαιο στο Ιράν, κάτι το οποίο το Ερμπίλ αρνείται κατηγορηματικά.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Αιγαίο-Ειρηνικός Ωκεανός, μια ευθεία! - Ρωσική πρόταση για την αγορά του ΟΣΕ

Αιγαίο-Ειρηνικός Ωκεανός, μια ευθεία! - Ρωσική πρόταση για την αγορά του ΟΣΕ
13-04-2012 19:24:51


Η Ρωσία κατέθεσε πρόταση για την αγορά του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ) της πλέον ζημιογόνου ΔΕΚΟ της ΕΕ και μάλιστα η πρόταση δεν αφορά τον τεμαχισμό ή κανιβαλισμό της με κάποια κομμάτια "φιλέτα", αλλά ολόκληρη τον Οργανισμό, ο οποίος επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 1 δισ. ευρώ περίπου ετησίως!
Στην πρόταση προβλέπεται η διασύνδεση με το σύνολο των ευρωπαϊκού σιδηροδρομικού δικτύου, αλλά και με το σύνολο του αχανούς δικτύου σιδηροδρόμων της Ρωσίας! Οπως σημείωνε Ρώσος, στέλεχος της κρατικής εταιρείας σιδηροδρόμων "Θα μπορεί κάποιος να επιβιβάζεται στην Αθήνα και να φτάνει μέχρι το Βλαδιβοστόκ στον Ειρηνικό Ωκεανό"!
Συνολικά τρεις είναι οι μοναδικές εταιρείες που έχουν ενδιαφερθεί να αγοράσουν τον ΟΣΕ και η μία (η ρουμανική GFR) δεν πρέπει να θεωρείται ότι είναι πρώτης γραμμής φαβορί. Αντίθετα η γαλλική SNCF με μεγάλη εμπειρία στην διαχείριση σιδηροδρομικών δικτύων είναι ένας επίσης ισχυρός υποψήφιος αγοραστής έστω και κατά πολύ μικρότερος από την ρωσικής εταιρεία σιδηροδρόμων, αλλά το κυριότερο μειονέκτημα της πρότασης είναι ότι ενδιαφέρεται μόνο για τμήματα του ΟΣΕ.
Σε τηλεγράφημα του Reuters, αναφέρεται ότι "Η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο να αγοράσει ολόκληρο το σιδηροδρομικό δίκτυο της Ελλάδας καθώς και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ ενώ η μεγαλύτερη ιδιωτική σιδηροδρομική εταιρεία της Ρουμανίας, η Grup Feroviar Roman (GFR) έχει εκφράσει ενδιαφέρον για το κομμάτι των εμπορικών δρομολογίων, σύμφωνα με μη κατονομαζόμενους υψηλόβαθμους Έλληνες αξιωματούχους".
Ρώσος αξιωματούχος ανέφερε ότι έχει συζητηθεί η αγορά όλου ή τμήματος του δικτύου ενώ ο επικεφαλής των ρωσικών σιδηροδρόμων (RZD), Βλαντίμιρ Γιακούνιν, ανέφερε στο βρετανικό πρακτορείο: «Είμαστε σε επαφή με τους Έλληνες. Δεν έχουν ακόμη αποφασίσει για το μοντέλο που θα ακολουθήσουν, για αυτό είναι πολύ νωρίς για να μιλάμε για τη συμμετοχή μας. Πάντωε εμείς θέλουμε ολόκληρο τον ΟΣΕ όχι μόνο ένα κομμάτι του».
Ο ένας από τους Έλληνες αξιωματούχους ανέφερε πως η γαλλική SNCF θέλει να αναλάβει τα εμπορικά και επιβατικά δρομολόγια. Σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν ήδη γίνει επαφές και συνομιλίες, που έφτασαν μέχρι και το επίπεδο των υπουργών Μεταφορών, στην Αθήνα και το Παρίσι το 2010 και στα τέλη του 1011.
Εκπρόσωπος των SNCF από το Παρίσι ανέφερε ωστόσο ότι η εταιρεία δεν επιδιώκει να αγοράσει την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ούτε οποιαδήποτε σιδηροδρομική εταιρεία ή σιδηροδρομική γραμμή στην Ελλάδα.
Παράλληλα, δύο Έλληνες κυβερνητικοί αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες είπαν ότι ασκούνται πιέσεις από αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να πωληθούν οι ελληνικοί σιδηρόδρομοι νωρίτερα από το προβλεπόμενο στο χρονοδιάγραμμα, γεγονός που, όπως είπαν, θα είναι επιζήμιο αφού η τιμή της εκχώρησής τους θα είναι χαμηλή.

Το βασικό εμπόδιο για την πώληση είναι η εκκρεμότητα με την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τη χορήγηση κρατικής ενίσχυσης στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τον ΟΣΕ. «Κανείς σοβαρός επενδυτής δεν θα αγόραζε την εταιρεία χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί το θέμα αυτό» ανέφερε μία από τις πηγές.

Aπογοήτευση στο ΠΑΣΟΚ από τις δημοσκοπήσεις και το κακό κλίμα...

Aπογοήτευση στο ΠΑΣΟΚ από τις δημοσκοπήσεις και το κακό κλίμα...
13-04-2012 18:43:07



Απογοήτευση και απαισιοδοξία επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ λίγες μόνο εβδομάδες μετά την "τεχνητή" όπως αποδεικνύεται ικανοποίηση από την δήθεν "μεγάλη συμμετοχή" στην εσωκομματική ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου στο Κίνημα.
Βασική αιτία η εικόνα στις δημοσκοπήσεις που δείχνει ότι σταθεροποιείται σε επίπεδα κοντά σε αυτά του 1977 (13% τότε, 15% σήμερα) και μάλιστα με πτωτική τάση. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει καταλάβει ότι το πρόβλημα δεν ήταν ο Γ.Παπανδρέου, αλλά η πολιτική γραμμή που και ο ίδιος υπηρέτησε πιστά με την εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας στους ξένους και τώρα θα κάνει μια απέλπιδα προσπάθεια να "πάρει το παιχνίδι επάνω του" με περιοδείες σε όλη την Ελλάδα.
Η πίστη του ότι το ΠΑΣΟΚ θα "εκτοξευόταν" περί το 25% άμεσα με την αλλαγή της ηγεσίας του, αποδείχθηκαν "φρούδες ελπίδες".
Χθες ετοιμάστηκαν τα πρώτα τηλεοπτικά σποτ αν και υπάρχει ακόμα το "βαρίδι" που λέγεται "Γιώργος Παπανδρέου: Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, χθες επισκέφθηκε τον Λουκά Παπαδήμο στο Μέγαρο Μαξίμου, και δεν δείχνει διατεθειμένος να αποχωρήσει από την πολιτική σκηνή και να κάνει τους ψηφοφόρους να "ξεχάσου" τον ίδιο και την εγκληματική για τα εθνικά συμφέροντα, πολιτική του.
Εν τω μεταξύ, τα ψηφοδέλτια, δεν λένε να κλείσουν: Και πως να γίνει αυτό, όταν δεν θα ξεπέράσουν τους 4--45 οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που θα εκλεγούν, υπό ιδανικές συνθήκες (ίσως να περιοριστούν και στους 35). 
Αυτό όμως που ανησυχεί πολή τη νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είναι να μην καταφέρουν να συγκυβερνήσουν την επομένη των εκλογών με τη ΝΔ, αν και οι δύο δεν καταφέρουν να συμπληρώσουν πάνω από 155 έδρες και κατ'αυτό τον τρόπο να μην εφαρμοστούν τα όσα αντεθνικά έχουν υπογράψει τα δύο κόμματα...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Ένας στους πέντε οικονομικά ενεργούς πολίτες της χώρας είναι άνεργος


 
Διαρκής ο γολγοθάς των ανέργων
Στο 21,8% η ανεργία τον Ιανουάριο
Ένας στους πέντε οικονομικά ενεργούς πολίτες της χώρας είναι άνεργος, ενώ πλέον ο αριθμός των  ανέργων ανεβαίνει ανεξέλεγκτα κάθε μήνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας το ποσοστό ανεργίας τον μήνα Ιανουάριο του 2012 ανήλθε σε 21,8%, έναντι 14,8% τον Ιανουάριο του 2011 και 21,2% το Δεκέμβριο του 2011.

Το σύνολο των απασχολουμένων κατά το Ιανουάριο του 2012 ανήλθε σε 3.880.120 άτομα. Οι άνεργοι έφθασαν τα 1.084.668 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 3.342.853 άτομα.

Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 363.369 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2011 (μείωση 8,6%) και κατά 25.953 άτομα σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2011 (μείωση 0,7%).

Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 344.913 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2011 (αύξηση 46,6%) και κατά 32.331 άτομα σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2011 (αύξηση 3,1%).

Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας εμφανίζει η Αττική με 23,2% και ακολουθεί Μακεδονία – Θράκη με 22,6%. Οι γυναίκες πλήττονται περισσότερο εμφανίζοντας ποσοστό 25,7% ενώ οι άνδρες 18,7%.

Οι οικονομικά μη ενεργοί, δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, αυξήθηκαν κατά 21.066 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2011 (αύξηση 0,6%) και μειώθηκαν κατά 2.965 άτομα σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2011 (μείωση 0,1%). 

ΚΑΙΡΟΣ ΗΤΑΝ: Επέλαση των "σκληρών" της Δεξιάς: Χ.Α. 6.3%!

Επέλαση των "σκληρών" της Δεξιάς: Χ.Α. 6.3%!

13-04-2012 14:32:25
  
Εντύπωση προκαλεί όχι μόνο η δημοσκοπική είσοδος στη Βουλή της Χρυσής Αυγής αλλά και το ρεύμα ανόδου των ποσοστών της σε "εξωπραγματικά" επίπεδα. 
Αν κάποιος μιλούσε για ποσοστά της τάξης του 7% πριν δύο χρόνια θα το θεωρούσαν τρελό και συν τοις άλλοις θα κινδύνευε να χαρακτηριστεί "φασίστας" [ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ ΝΑΙ "ΦΑΣΙΣΤΑΣ", ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΝΑΣΑΙ ΟΠΑΔΟΣ ΤΩΝ ΡΟΥΖΒΕΛΤ-ΤΣΩΡΤΣΙΛ-ΣΤΑΛΙΝ-ΔΙΕΘΝΩΝ ΤΟΚΟΓΛΥΦΩΝ, ΚΑΛΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΜΑΣ ΣΦΙΓΓΟΥΝ ΤΗΝ ΘΗΛΙΑ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ!!] μόνο που θα τόλμούσε να το διανοηθεί. 
Φανερό επίσης γίνεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής καρπώνεται τη δημοφιλία που του προσέδωσαν οι αποκαλύψεις για τους σχεδιασμούς εναντίον του από το ξένο παράγοντα, κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του, αλλά καρπώνεται επίσης και τα "εγκλήματα" που οδήγησαν στη καταστροφή τη χώρας, της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου δείχνοντας ότι κακώς πίστεψαν οι πολίτες το συγκεκριμένο άτομο για πρωθυπουργό.
Επίσης διαφαίνεται μια σταθεροποίηση της τάξης του 10% για τους Ανεξάρτητους Έλληνες κάτι πολύ ικανοποιητικό για ένα φρέσκο πολιτικό σχηματισμό ένα μήνα πριν τις εκλογές.

Eπικρατέστερος στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας παραμένει ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής με ποσοστό 58,7% σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis, που δημοσιεύεται στην «Ημερησία» που κυκλοφορεί σήμερα.

Τα ποσοστά προτίμησης των ψηφοφόρων της ΝΔ διαμορφώνονται ως εξής:

Κώστας Καραμανλής 58,7%
Δημήτρης Αβραμόπουλος 54,4%
Άρης Σπηλιωτόπουλος 41,1%
Κυριάκος Μητσοτάκης 38,7%
Προκόπης Παυλόπουλος 38,3%
Ευάγγελος Μεϊμαράκης 37,8%
Πάνος Παναγιωτόπουλος 31,9%
Σταύρος Δήμας 31,7%
Κωστής Χατζηδάκης 28,6%
Ανδρέας Λυκουρέντζος 22,7%

Παράλληλα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση στη νέα Βουλή μπαίνουν οκτώ κόμματα.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου τα ποσοστά των κομμάτων είναι ως εξής:



    ΝΔ:  16,5%
    ΠΑΣΟΚ:  10,4%
    ΚΚΕ:  7,4%
    Ανεξάρτητοι Έλληνες:  6,5%
    ΣΥΡΙΖΑ:  6,4%
    ΔΗ.ΜΑΡ.:  5,5%
    Χρυσή Αυγή:  4,3%
    Οικολόγοι Πράσινοι:  3%
    ΛΑΟΣ 2,9%
    Δημοκρατική Συμμαχία 1,4% Α
    Αλλο κόμμα 3,6%
    Λευκό 1,7%
    Κανένα/Ακυρο 12%
    Αναποφάσιστοι 8,9%
    Δεν απαντώ 9,9%

Με αναγωγή επί των εγκύρων τα κόμματα λαμβάνουν:

    ΝΔ: 24,3%
    ΠΑΣΟΚ: 15,4%
    ΚΚΕ: 10,9%
    Ανεξάρτητοι Έλληνες: 9,6%
    ΣΥΡΙΖΑ: 9,5%
    ΔΗΜ.ΑΡ.: 8%
    Χρυσή Αυγή: 6,3%
    Οικολόγοι Πράσινοι: 4,4%
    ΛΑΟΣ: 4,2%
    Δημοκρατική Συμμαχία: 2,1%
    Άλλο Κόμμα: 5,3%


Καταλληλότερος για πρωθυπουργός θεωρείται ο Αντώνης Σαμαράς με 15%, έναντι 11,5% για τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ωστόσο, το 46,6% των ερωτηθέντων απαντά «κανένας».

Η πανελλαδική έρευνα διεξήχθη το διάστημα 20 Μαρτίου-6 Απριλίου σε δείγμα 2.010 πολιτών άνω των 18 ετών.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΟ "ΚΟΥΡΕΜΑ"

Η εποποιία ενός μουλωχτού κουρέματος και τι δείχνει για το πολιτικό μας σύστημα


Τέσσερις βδομάδες μετά το αιφνιδιαστικό ‘κούρεμα’ των διαθέσιμων κεφαλαίων νοσοκομείων, πανεπιστημιακών και τεχνολογικών ιδρυμάτων και άλλων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, τις οργισμένες διαμαρτυρίες των διοικήσεών τους αλλά και τις επίμονες φημολογίες περί ‘εξυπηρέτησης φίλιων δυνάμεων’ που ξεφόρτωσαν ομόλογα και χασούρα στα ιδρύματα για να γλιτώσουν οι ίδιες τα λεφτά τους, ξεκαθάρισαν τα πώς και τα γιατί της υπόθεσης με απαντήσεις που δόθηκαν δια στόματος του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου στη Βουλή και του διαχειριστή του Κοινού Κεφαλαίου της ΤτΕ Μιχάλη Μιχαλόπουλου στην εφημερίδα ‘Βήμα’. Απαντήσεις που δεν είναι καθόλου ικανοποιητικές σε ό,τι αφορά τη μεταχείριση που επιφύλαξε η κυβέρνηση στα ιδρύματα λόγω της απελπιστικής ανεπάρκειας του πολιτικού μας προσωπικού, πείθουν όμως τουλάχιστον ότι δεν εκδηλώθηκε λαθροχειρία που να ζημίωσε τα ιδρύματα προς όφελος ‘φίλιων δυνάμεων ομολογιούχων’ .
Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Όπως είναι γνωστό σύμφωνα με το νόμο 2469 του 1997 τα ΝΠΔΔ, όπως και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, υποχρεώνονται να καταθέτουν τα διαθέσιμα κεφάλαιά τους στην Τράπεζα της Ελλάδας, στο λεγόμενο Κοινό Κεφάλαιο το οποίο επενδύεται σε κινητές αξίες του Δημοσίου, δηλαδή σε έντοκα γραμμάτια και ομόλογα. Πρόκειται για μια θέσμιση χάρη στην οποία έχει υποστηριχθεί επί σειρά ετών ο δανεισμός του ελληνικού δημοσίου και που παράλληλα εξασφάλιζε στα ιδρύματα καλές σταθερές αποδόσεις – της τάξης του 3.5% με 4.5% ετησίως κατά τα τελευταία χρόνια του ευρώ.
Με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους όμως, το λεγόμενο PSI και την υποχρεωτική επιβολή του μέσω των ρητρών συλλογικής δράσης, όπως κουρεύτηκαν τα διαθέσιμα κεφάλαια των ασφαλιστικών ταμείων, έτσι κουρεύτηκαν και τα διαθέσιμα κεφάλαια των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, των νοσοκομείων και άλλων φορέων του δημοσίου. Το κούρεμα αυτό ήταν περίπου ταυτόσημο στα ασφαλιστικά ταμεία και τα ιδρύματα, της τάξης του 70% κατά μέσο όρο, όσο δηλαδή και η μείωση της συνολικής παρούσας αξίας του ελληνικού χρέους. Υπήρχαν όμως και μερικές διαφορές.
Δύο διαφορετικά κουρέματα
Η πρώτη βασική διαφορά ανάμεσα στο κούρεμα των ασφαλιστικών ταμείων και στο κούρεμα των ΝΠΔΔ ήταν ότι για τα ασφαλιστικά ταμεία το θέμα είχε γίνει γνωστό εκ των προτέρων. Καθώς τα ασφαλιστικά ταμεία είχαν και δικά τους ξεχωριστά αποθεματικά σε ομόλογα – πέραν των αποθεματικών που διαθέτουν στο Κοινό Κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδας – οι διοικήσεις τους είχαν κληθεί από τον Υπουργό Οικονομικών Β. Βενιζέλο από το Φεβρουάριο σε αλλεπάλληλες συσκέψεις προκειμένου να συναινέσουν – εθελοντικά ή εκβιαστικά – στο PSI. Κάποιες συναίνεσαν, άλλες όχι, τελικά το κούρεμα επιβλήθηκε παντού, όμως η ουσία είναι ότι το κούρεμα των διαθεσίμων των ασφαλιστικών ταμείων τέθηκε υπό διαπραγμάτευση και ήταν γνωστό σε όλους εκ των προτέρων – πριν δηλαδή τις 12 Μαρτίου που πραγματοποιήθηκε επισήμως η ανταλλαγή των ελληνικών τίτλων. 
Δεν ίσχυε όμως το ίδιο για το κούρεμα των διαθεσίμων των ΝΠΙΔ. Πιθανόν, επειδή τα ΝΠΙΔ λόγω της σχετικής νομοθεσίας διέθεταν το σύνολο των κεφαλαίων τους στο Κοινό Κεφάλαιο της ΤτΕ κι επειδή η ΤτΕ είχε το δικαίωμα να το επενδύσει σε τίτλους ελληνικού δημοσίου, καμία εκ των ιθυνόντων αρχών, ούτε δηλαδή η ΤτΕ ούτε και το Υπουργείο Οικονομικών, ενημέρωσαν από πριν τις διοικήσεις για το ‘κούρεμα’ που επρόκειτο να τους επιβληθεί. Οι διοικήσεις πληροφορήθηκαν τις ζημιές που είχαν αναλάβει εκ των υστέρων, μετά τις 12 Μαρτίου, όταν ξαφνικά άρχισαν να καταφτάνουν στις οικονομικές υπηρεσίες τους ειδοποιήσεις της ΤτΕ που εμφάνιζαν τα διαθέσιμά τους μειωμένα κατά 70%.
Η δεύτερη σημαντική διαφορά ανάμεσα στα δύο κουρέματα ήταν ότι το κούρεμα των ασφαλιστικών ταμείων αφορούσε αποθεματικά, ενώ των ΝΠΙΔ αφορούσε όχι μόνο διαθέσιμα κεφάλαια για όσα έχουν ίδιους πόρους αλλά και το τμήμα της κρατικής αποζημίωσης που είχαν εισπράξει – δηλαδή λεφτά κρίσιμης σημασίας για τη λειτουργία τους.
Σύγχυση και καταγγελίες
Τις μέρες που ακολούθησαν το θέμα βγήκε αρχικά στο ηλεκτρονικό σάιτ ygeianews.gr, σε  δημοσίευμα που επικαλούνταν πληροφορίες των νοσοκομειακών γιατρών, πρόδιδε μια σύγχυση ως προς τους λογαριασμούς των ΝΠΔΔ αλλά και περιλάμβανε μια ανατριχιαστική καταγγελία: “Άφωνοι έμειναν πολλοί διοικητές νοσοκομείων, πρυτάνεις ΑΕΙ και υπεύθυνοι άλλων οργανισμών του Δημοσίου”, έγραφε το ygeianews.gr, “όταν ανακάλυψαν πως έχει εξαφανιστεί το 70% των χρημάτων έντοκων λογαριασμών που διατηρούσαν στην Τράπεζα της Ελλάδος. Οι λογαριασμοί αυτοί δεν είχαν καμία σχέση με ομόλογα – ήταν έντοκοι τραπεζικοί λογαριασμοί στους οποίους ‘έμπαιναν’ επιχορηγήσεις και ‘έβγαιναν’ αναλήψεις για τα έξοδα των οργανισμών. Όπως έγινε γνωστό από τους νοσοκομειακούς γιατρούς την μέρα που ‘έκλεινε’ το PSI και μάλλον λίγο πριν τα μεσάνυχτα, κυβέρνηση και διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος αγόρασαν ομόλογα από κατόχους με αυτά τα χρήματα, χωρίς να ρωτήσουν τους καταθέτες των έντοκων λογαριασμών! Οι ομολογιούχοι αυτοί ‘γλίτωσαν’ έτσι το κούρεμα, ενώ ταυτόχρονα ληστεύθηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από νοσοκομεία, πανεπιστήμια και άλλους οργανισμούς τελείως απαραίτητα για την στοιχειώδη διατήρηση της λειτουργίας τους”.
Η υποψία δηλαδή ήταν ότι η κυβέρνηση και η ΤτΕ είχαν πάρει την απόφαση να απαλλάξουν κάποιες ‘φίλιες δυνάμεις’ ομολογιούχων από τη χασούρα και πήραν από αυτούς ομόλογα στην ονομαστική τους αξία και τα ‘φόρτωσαν’ στα ιδρύματα για να γράψουν αυτά τις ζημιές. Επρόκειτο βέβαια για ένα πολύ τραβηγμένο σενάριο – για κραυγαλέα εξωθεσμική και έκνομη πράξη που αδυνατούσε να πιστέψει κανείς ότι μπορεί να έλαβε χώρα με ευθύνη των ηγετικών στελεχών της ΤτΕ. Όμως ο ισχυρισμός δεν ήταν αστήρικτος καθώς το αιφνιδιαστικό του κουρέματος και η αδιαφάνεια περί τους χειρισμούς της ΤτΕ δεν βοηθούσαν καθόλου. Χαρακτηριστικό ήταν σύμφωνα με πληροφορίες του sofokleous10 τις εβδομάδες που ακολούθησαν οι οικονομικές υπηρεσίες ορισμένων ιδρυμάτων ζητούσαν από την ΤτΕ παραστατικά για τις αγορές ομολόγων που έγιναν με τα κεφάλαιά τους αλλά εκείνη τους έστελνε πληροφορίες μόνο για την καθαρή αξία των διαθεσίμων τους.
Δυσθεώρητες ζημιές
Οι ζημιές των ΝΠΔΔ ήταν μεγάλες. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής δημοσιευμένες  πληροφορίες, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων έχασε 74 από τα 106 εκατ. ευρώ των διαθεσίμων του, το Τεχνικό Επιμελητήριο περί τα 2 εκατ. ευρώ από σύνολο 2.8 εκατ ευρώ, το ΕΜΠ 31 εκατ. ευρώ, το Πανεπιστήμιο της Αθήνας 13 εκατ. ευρώ, το Πάντειο 8 εκατ. ευρώ, το ΤΕΙ της Αθήνας 9,1 εκατ. ευρώ από 11 κλπ..  Από τα διαθέσιμα των νοσοκομείων που έφταναν στα 550 εκατ. ευρώ κουρεύτηκαν τα 100 εκατ.
Έχει ενδιαφέρον το ότι κουρεύτηκε, μεταξύ των άλλων, κι ο ερανικός λογαριασμός της ΕΛ.ΑΣ, με τον οποίο οι αστυνομικοί συγκέντρωναν χρήματα από το δικό τους μισθό για να βοηθούν συναδέλφους τους που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες. Κατόπιν τούτου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων ανήγγειλε ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη, ενώ έθεσε κι αυτή με ανακοίνωσή της το θέμα της  φημολογούμενης εξυπηρέτησης ‘φίλιων δυνάμεων’ σε βάρος των νομικών προσώπων αναφέροντας: “Τη στιγμή που οι φήμες και τα δημοσιεύματα οργιάζουν για αγορά ομολόγων την τελευταία στιγμή προκειμένου να απαλλαγούν κάποιοι ‘ημέτεροι’ ομολογιούχοι από τη διαδικασία του κουρέματος, ανακύπτουν σοβαρά ερωτηματικά για το πότε τα χρήματα αυτά έγιναν ομόλογα, ποια ομόλογα αγοράστηκαν και από πού;”.
Οι εξηγήσεις του πρωθυπουργού…
Οι πρώτες απαντήσεις στις σχετικές καταγγελίες δόθηκαν την Παρασκευή 30 Μαρτίου από τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, σε συζήτηση επίκαιρης ερώτηση στη Βουλή που είχε καταθέσει ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός υποστήριξε  ότι σε αντίθεση με ό,τι ανέφεραν τα μέχρι τότε δημοσιεύματα, τα χρήματα των ΝΠΔΔ που είχαν κουρευτεί δεν προέρχονταν από ταμειακούς λογαριασμούς, αλλά από τα διαθέσιμα κεφάλαια των ιδρυμάτων που εντάσσονταν στο Κοινό Κεφάλαιο και επενδύονταν παραδοσιακά σε ΟΕΔ. Απαντώντας εμμέσως στις φήμες που κυκλοφορούσαν τις προηγούμενες μέρες περί ‘φορτώματος’ ομολόγων στα ΝΠΔΔ την τελευταία στιγμή, ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι δεν υπήρξαν αγορές ΟΕΔ την τελευταία στιγμή: οι τελευταίες αγορές ομολόγων είχαν γίνει τον Μάιο του 2011, είπε, – δηλαδή τρεις μήνες πριν αλλάξει η στρατηγική της Ευρωζώνης και της Ελλάδας και υιοθετηθεί η ιδέα του ‘κουρέματος΄ του ελληνικού χρέους τον Ιούλιο του 2011 – κι έκτοτε καμία αγορά δεν είχε γίνει, αλλά ούτε και να ρευστοποιηθούν πλέον τα ΟΕΔ γινόταν, επειδή η αξία τους είχε κατρακυλήσει στο 50%. 
Οι εξηγήσεις του πρωθυπουργού ήταν σχετικώς επαρκείς, όμως δεν κάλυπταν την πολύ  περίεργη περίπτωση των ζημιών του Νοσοκομείου Αγίων Αναργύρων στην οποία είχε αναφερθεί και το sofokleous10. Το Νοσοκομείο αυτό, σύμφωνα με έγγραφο που δημοσιεύτηκε στο φύλλο της 23ης Μαρτίου 2012 του ‘Ριζοσπάστη’, είχε μεταφέρει 700.000 ευρώ από την Εμπορική Τράπεζα στην ΤτΕ στις 27 Ιανουαρίου 2012, και το Μάρτιο πληροφορήθηκε από την ΤτΕ ότι το ποσό είχε κουρευτεί κατά 70%. Οι απαντήσεις του κ. Παπαδήμου δηλαδή δεν εξηγούσαν πώς ήταν δυνατό να κουρευτούν τα 700.000 ευρώ του Νοσοκομείου Αγίων Αναργύρων κατά 70%, αφού επρόκειτο για χρήματα που είχαν κατατέθηκαν στην ΤτΕ στις 27 Ιανουαρίου 2012, δηλαδή οκτώ ολόκληρους μήνες αφότου η ΤτΕ είχε πάψει – κατά τον κ. Παπαδήμο – να αγοράζει ομόλογα;
… και οι εξηγήσεις της ΤτΕ
Τα υπόλοιπα ανέλαβε να τα εξηγήσει ο Μιχάλης Μιχαλόπουλος, ανώτατο στέλεχος της ΤτΕ στον Γιώργο Παπαϊωάννου του ‘Βήματος’(8.4.2012). Σύμφωνα με τον κ. Μιχαλόπουλο, αυτό έγινε επειδή το Κοινό Κεφάλαιο λειτουργούσε σαν αμοιβαίο κεφάλαιο. Τα ασφαλιστικά ταμεία και τα νομικά πρόσωπα δηλαδή έβαζαν τα χρήματα τους σε αυτό και ήταν σαν να αγόραζαν ‘μερίδια’, επί τη βάση των οποίων μοιράζονταν τα κέρδη όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος ή τις ζημιές όπως συνέβη με το PSI. Έτσι, κατά τον κ. Μιχαλόπουλο, ενώ πράγματι η ΤτΕ είχε σταματήσει από τον Μάιο του 2011 να αγοράζει ομόλογα, τόσο τα ασφαλιστικά ταμεία, όσο και τα νοσοκομεία, τα ακαδημαϊκά ιδρύματα, ο ΕΟΦ, το ΤΕΕ, η ΕΛ.ΑΣ κλπ συνέχιζαν να είναι υποχρεωμένα στη βάση του νόμου 2467/97 να καταθέτουν τα διαθέσιμά τους στο Κοινό Κεφάλαιο, είτε αυτά προέρχονταν από ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, είτε από ίδιους πόρους, είτε από την κρατική επιχορήγηση. Αποτέλεσμα; Όταν ήρθε η ώρα του λογαριασμού, να αναλάβουν τη σχετική χασούρα. Όσοι δηλαδή κατέθεταν χρήματα μετά το Μάιο του 2011 – μεταξύ αυτών και το Νοσοκομείο Αγίων Αναργύρων – φορτώθηκαν ένα τμήμα των ζημιών των άλλων.
Οπότε το τελικά ερώτημα της ‘εποποιίας του κουρέματος’ των ΝΠΔΔ είναι: αφού έγιναν έτσι τα πράγματα…  κι αφού από τον Ιούλιο του 2011… ήταν πλέον και επισήμως γνωστό ότι πηγαίναμε για κούρεμα – έστω στο 20% επί της ονομαστικής αξίας των ελληνικών τίτλων αρχικά – γιατί κυβέρνηση και ΤτΕ  δεν μερίμνησαν να απαλλάξουν τα  ασφαλιστικά ταμεία και τα νομικά πρόσωπα από την νομική υποχρέωσή τους να καταθέτουν τα χρήματά τους στον Κοινό Λογαριασμό της ΤτΕ; Απλό θα ήταν, μέσα στους χιλιάδες νόμους και  ευνοϊκές ρυθμίσεις για τη μία ή την άλλη κατηγορία οργανωμένων συμφερόντων που ακόμη και εν μέσω μνημονίου περνούν οι κυβερνήσεις μας, θα μπορούσαν κάλλιστα να περάσουν μια ρύθμιση που θα προστάτευε τουλάχιστον τα νομικά πρόσωπα, που σήμερα – έχοντας χάσει και τμήμα της κρατικής επιχορήγησης η οποία κουρεύτηκε – βρίσκονται στο κόκκινο και αντιμετωπίζουν μείζονα λειτουργικά προβλήματα.
Υποψιαζόμαστε ότι απλά δεν το σκέφτηκαν καν. Ασχολούνταν με άλλα… Το ελληνικό πολιτικό σύστημα γαλουχήθηκε για πολλά χρόνια στην πελατειακή πολιτική και την εξυπηρέτηση συμφερόντων και δεν μπορεί καν να σκεφτεί με όρους δημόσιου συμφέροντος. Απλά δεν τόχει…Δεν έχει καμιά εμπειρία ή επάρκεια στον σοβαρό σχεδιασμό και τη διαχείριση κρίσεων. Δεν φτάσαμε προφανώς τυχαία στη χρεοκοπία.
Μαριάννα Τόλια

Πρώτο σε επισκεψιμότητα πολιτικό κόμμα στο διαδίκτυο είναι η Χρυσή Αυγή!



Την περίοδο αυτή, που η κρίση έχει επηρεάσει και τη διαφημιστική φιλοσοφία των κομμάτων, μεγάλη έμφαση δίνεται στο διαδίκτυο και για αυτό πολλά κόμματα που δίνουν βάρος πλέον στο ίντερνετ έχουν βελτιώσει τη δημοτικότητα τους σε αυτό σε σχέση με το παρελθόν.

Το στοιχείο όμως που διαφέρει σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια είναι πως η Χρυσή Αυγή έχει πάρει. κεφάλι στη κούρσα του διαδικτύου παρόλο που δεν έχει ολοκληρωμένη ιστοσελίδα

και είναι το πρώτο πολιτικό κόμμα σε δημοτικότητα μπροστά από τους Ανεξάρτητους Έλληνες που έρχονται δεύτεροι και το Πασόκ που έρχεται τρίτο!
-----------------------------------------------------------

ΚΑΙΡΟΣ ΗΤΑΝ - Στο αυτόφωρο για τις καταλήψεις δημόσιων κτιρίων




Στο αυτόφωρο για τις καταλήψεις δημόσιων κτιρίων

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου παρήγγειλε να ακολουθείται η αυτόφωρη διαδικασία στις καταλήψεις δημόσιων κτιρίων.





Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες παρήγγειλε στους συναδέλφους του να παρεμβαίνουν άμεσα στις περιπτώσεις καταλήψεων Πανεπιστημίων, υπουργείων και άλλων δημοσίων κτιρίων και να ακολουθείται η αυτόφωρη διαδικασία, σε περίπτωση που οι καταληψίες αρνούνται να εγκαταλείψουν το χώρο ή παραμένουν σε αυτόν για μεγάλο χρονικό διάστημα ή έχουν προηγηθεί φθορές.
Μάλιστα, ο κ. Τέντες υπογραμμίζει ότι οι κατά τόπους εισαγγελείς πρέπει να αξιολογούν εάν οι πρυτανικές αρχές των Πανεπιστημίων, οι υπεύθυνοι των δημοσίων κτιρίων κ.λπ. δείχνουν ανοχή σε παρόμοιες καταστάσεις και εάν, εξ' αυτού του λόγου, διαπράττουν το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.
Ειδικότερα, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός απέστειλε σήμερα έγγραφη παραγγελία του στους προϊσταμένους των εισαγγελιών Εφετών της χώρας στην οποία επισημαίνεται ότι «τα τελευταία έτη, παρουσιάζεται συχνά το φαινόμενο της καταλήψεως διαφόρων χώρων στους οποίους στεγάζονται και λειτουργούν υπηρεσίες του Δημοσίου ή Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου». Αποτέλεσμα των καταλήψεων αυτών, συνεχίζει ο Τέντες, «είναι η διακοπή της λειτουργίας των υπηρεσιών αυτών ή η διατάραξη της ομαλής διεξαγωγής της υπηρεσίας».
Παράλληλα, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναφέρει ότι «η κατάληψη και η συνακόλουθη διακοπή λειτουργίας ή διατάραξη ενεργείται είτε με την παράνομη, δηλαδή παρά τη θέληση της υπηρεσίας είσοδο, είτε με τη νόμιμη είσοδο πολιτών στους παραπάνω χώρους και την εν συνεχεία άρνησή τους να τους εγκαταλείψουν, παρά την αντίθετη θέληση της υπηρεσίας, η οποία (θέληση) δηλώνεται από το νόμιμο εκπρόσωπο ή από αρμόδιο (εντεταλμένο) υπάλληλό της».
Η αντίθετη θέληση- συνεχίζει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου- «μπορεί να είναι είτε ρητή είτε σιωπηρή, να συνάγεται δηλαδή συμπερασματικά από τη συμπεριφορά των εκπροσώπων των υπηρεσιών».
Όμως, όλα αυτά, σημειώνει ο κ. Τέντες, συνιστούν το πλημμέλημα της διατάραξης οικιακής ειρήνης, το οποίο διώκεται αυτεπάγγελτα, επισημαίνει ο κ. Τέντες. Δηλαδή, η άσκηση ποινικής δίωξης για το επίμαχο αδίκημα δεν προϋποθέτει την προηγούμενη κατάθεση μήνυσης, αλλά οι εισαγγελικές αρχές μπορούν να παρέμβουν από μόνες τους και να ακολουθούν την αυτόφωρη διαδικασία.
Επομένως, τονίζει ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός προς τους συναδέλφους του, είναι «αυτονόητη η παρέμβασή σας, μέσω των αστυνομικών αρχών, τόσο για τη βεβαίωση των εγκλημάτων όσο και για την εξακρίβωση των στοιχείων των δραστών τους».
Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρει ο κ. Τέντες, «πρέπει να ζητείται η συμβολή των προϊσταμένων των δημοσίων υπηρεσιών προκειμένου: α) να διευκρινίζεται η συνδρομή κρίσιμων στοιχείων, όπως η δήλωση της αντιθέσεως των υπηρεσιών στην παραμονή των δραστών στους χώρους τους ή η διακοπή ή διατάραξη της ομαλής λειτουργίας τους και β) να εντοπίζεται η ταυτότητα των δραστών ή τουλάχιστον όσων πρωταγωνιστούν στις καταλήψεις, η οποία κατά κανόνα είναι γνωστή σε αυτούς».
Σε σοβαρές περιπτώσεις και «ιδίως όταν οι δράστες αρνούνται επιμόνως να απομακρυνθούν ή οι καταλήψεις έχουν μεγάλη διάρκεια ή συνοδεύονται και από άλλες παράνομες πράξεις, όπως φθορές κ.λπ.», επιβάλλεται να ακολουθείται η αυτόφωρη διαδικασία, υπογραμμίζει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου.
Κάνει, επίσης, ειδική αναφορά στις ευθύνες που έχουν οι πανεπιστημιακοί διδάσκαλοι (πρυτανικές αρχές) και όσοι είναι επικεφαλής δημοσίων κτιρίων (υπουργείων, οργανισμών κ.λπ.), αλλά και στην άρση του ακαδημαϊκού ασύλου.
Αναφέρει, συγκεκριμένα, ότι «η μεγάλης διάρκειας ανοχή των καταλήψεων από τους εκπροσώπους των υπηρεσιών ή τους αρμοδίους υπαλλήλους ή μη συνεργασία τους για τη διακοπή των καταλήψεων πρέπει να αξιολογείται, προκειμένου να κρίνεται κάθε φορά αν συντρέχει περίπτωση παραβάσεως καθήκοντος (άρθρο 259 του Ποινικού Κώδικα), αφού αυτοί έχουν την υποχρέωση να διασφαλίζουν την ακώλυτη λειτουργία των υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση των πολιτών και το δημόσιο εν γένει συμφέρον».
Τέλος, αναφορικά με το ακαδημαϊκό άσυλο, ο Τέντες επισημαίνει: «Σημειωτέον ότι με την παράγραφο 3 του άρθρου 3 του Ν. 4009/2011 καταργήθηκαν οι διατάξεις που καθιέρωναν το ακαδημαϊκό άσυλο, με την παράγραφο 2 δε του ίδιου άρθρου ορίσθηκε ότι στις αξιόποινες πράξεις που τελούνται εντός των χώρων των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) εφαρμόζεται η κοινή νομοθεσία. Επομένως, όσα εκτίθενται ανωτέρω ισχύουν και για τις καταλήψεις όλων ανεξαιρέτως των καταστημάτων ή χώρων των Α.Ε.Ι.».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Η ΙΣΠΑΝΙΑ ΤΑΡΑΖΕΙ ΤΗΝ ΟΝΕ


Κόντρα Ραχόϊ - Μόντι με φόντο τα spread

«Φταίει η Ισπανία» φέρεται να δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός – Αντίδραση από Μαδρίτη

Ενδειξη του εκνευρισμού που δημιουργεί σε Ιταλία και Ισπανία η ανησυχητική αύξηση του κόστους του δανεισμού τους αποτελούν τα φραστικά πυρά που αντήλλαξαν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών. 
Σε δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας Corriere della Sera, που διαψεύδεται από το γραφείο του κ. Μόντι, o Ιταλός πρωθυπουργός φέρεται να σχολίασε την άνοδο των αποδόσεων των ιταλικών ομολόγων δηλώνοντας πως η Ιταλία «πληρώνει την ισπανική κρίση».

Η αντίδραση του Ισπανού πρωθυπουργού, Μαριάνο Ραχόι, ήταν να καλέσει τους Ευρωπαίους ηγέτες «να προσέχουν τι λένε όταν αναφέρονται στην Ισπανία, η οποία αγωνίζεται να πείσει τις αγορές ότι ελέγχει τα οικονομικά της». «Εμείς δεν μιλάμε για άλλες χώρες. Ευχόμαστε το καλύτερο στις άλλες χώρες της Ευρωζώνης», τόνισε ο κ. Ραχόι, για να καταλήξει πως «ό,τι είναι καλό για την Ισπανία είναι και για την Ευρωζώνη». 
Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες «θα αναλάβουν τις ευθύνες τους», που ερμηνεύθηκε από κυβερνητικές πηγές σε δυσφορία της Μαδρίτης για την ανεπαρκή στήριξη από την Ευρώπη και ειδικότερα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. 
Ωστόσο, εν μέσω φημολογιών για νέα παρέμβαση της ΕΚΤ στις αγορές χρέους, οι αποδόσεις των ισπανικών ομολόγων σημείωσαν χθες αποκλιμάκωση υποχωρώντας στο 5,81% από το 6%, στο οποίο είχαν εκτιναχθεί την Τρίτη, προκαλώντας ανησυχία για ενδεχόμενη προσφυγή της Ισπανίας στον μηχανισμό στήριξης. 
Τη φημολογία ενέτεινε, άλλωστε, και η δήλωση του Μπενουά Κερ, μέλους του Δ.Σ. της ΕΚΤ, που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου γύρου αγορών ομολόγων, όταν τόνισε πως «διαθέτουμε ένα εργαλείο που δεν έχει χρησιμοποιηθεί τελευταία, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει».
Αναφερόμενος στην Ισπανία, υπογράμμισε πως η άνοδος του κόστους δανεισμού της δεν ανταποκρίνεται στα θεμελιώδη μακροοικονομικά της μεγέθη. Σε φραστική στήριξη της Ισπανίας προέβη, άλλωστε, χθες και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, εκφράζοντας λύπη για το γεγονός ότι «οι αγορές δεν ανταμείβουν τις τεράστιες προσπάθειες της Ισπανίας, που εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις». 
Η Γαλλίδα υπουργός Προϋπολογισμού, Βαλερί Πεκρές, χαρακτήρισε «υπερβολική» την ανησυχία των αγορών για τα οικονομικά της Ισπανίας. Τα τελευταία στοιχεία φέρουν, πάντως, τη βιομηχανική παραγωγή της Ισπανίας να έχει υποχωρήσει τον Φεβρουάριο κατά 5,1% σε ετήσια βάση .
Αναμένοντας την ΕΚΤ
Η φημολογία περί νέας παρέμβασης της ΕΚΤ απέβη προς όφελος και της Ιταλίας, καθώς οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων της υποχώρησαν χθες στο 5,50% από το 5,7% στο οποίο είχαν εκτιναχθεί μία ημέρα νωρίτερα. Δεν ίσχυσε, πάντως, το ίδιο για τα έντοκα γραμμάτια που εξέδωσε χθες σε δύο παράλληλες δημοπρασίες, καθώς οι αποδόσεις τους ήταν υπερδιπλάσιες. Η γειτονική χώρα άντλησε οκτώ δισ. ευρώ από την έκδοση 12μηνων εντόκων γραμματίων με επιτόκιο 2,84%, ενώ εκείνο αντίστοιχης δημοπρασίας του προηγούμενου μήνα ήταν 1,40%. Παράλληλα, άντλησε τρία δισ. ευρώ από την έκδοση τρίμηνων εντόκων γραμματίων αλλά με επιτόκιο 1,25%, ενώ εκείνο της προηγούμενης δημοπρασίας ήταν μόλις 0,49%. Στον αντίποδα των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου παραμένει, άλλωστε, η Γερμανία, που σε χθεσινή δημοπρασία άντλησε 4,11 δισ. ευρώ με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο μόλις 1,77%. Η δημοπρασία της, όμως, δεν καλύφθηκε πλήρως αφού στόχος της ήταν η άντληση πέντε δισ. ευρώ.
-----------------------------------------

Κλειστά επαγγέλματα: Τα 28 που απελευθερώθηκαν, 13 που έπονται

Κλειστά επαγγέλματα: Τα 28 που απελευθερώθηκαν, 13 που έπονται

Πηγή:www.capital.gr

Της Δήμητρας Καδδά

Αίρονται τα εμπόδια εισόδου σε ενεργειακούς επιθεωρητές, βενζινάδικα, περίπτερα, λιμουζίνες, ΚΤΕΟ, φροντιστήρια, τουριστικά γραφεία και βρεφικούς σταθμούς.

Με καθυστερήσεις σε κάποιες περιπτώσεις που αναβάλλονται για τον Ιούνιο όπως είναι τα ιδιωτικά ΚΤΕΟ, η κατ’ οίκον διδασκαλία, και τα φροντιστήρια δευτεροβάθμιας ή τα κέντρα ξένων γλωσσών, διευκρινήσεις που εκκρεμούν για άλλα (ορκωτοί εκτιμητές και τεχνικά επαγγέλματα) προχωρά με γοργούς ρυθμούς και μετά από μήνες ακινησίας η απελευθέρωση των επαγγελμάτων.

Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο συντονίζει την εφαρμογή του σχετικού νόμου 3919/2011,το τελευταίο δίμηνο άρθηκαν οι φραγμοί εισόδου σε 28 επαγγέλματα, ενώ προγραμματίζεται σε 2 δόσεις, τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο, να συμβεί το ίδιο σε ακόμη 13. Τουλάχιστο αυτό ισχύει για τα εκατοντάδες «ανώνυμα» επαγγέλματα, αφού ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι αλλαγές που ζητά η τρόικα στα «κραταιά» επαγγέλματα των νομικών και των μηχανικών- αρχιτεκτόνων.

Εκτός από τις εκκρεμότητες που πρέπει να λυθούν στα πεδία των νομικών και των τεχνικών επαγγελμάτων, το υπουργείο Οικονομικών έθεσε ως στόχο να απελευθερώσει σε δύο στάδια τα εξής επαγγέλματα:

Α. Τέλος Ιουνίου 2012

1. Ενεργειακοί Επιθεωρητές (αρμόδια η Ειδική Γραμματεία Επιθεώρησης Περιβάλλοντος & Ενέργειας).
2. Εμπορεία Πετρελαιοειδών (ΓΓ Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής – αναμονή γνωμοδότησης ΕΑ) .
3. Καπνοπωλείο – περίπτερο – κυλικείο (Υπ Εθνικής Άμυνας -αναμονή γνωμοδότησης ΕΑ).
4. Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς & Τράπεζα της Ελλάδας – 5 επαγγέλματα (Υπ Οικονομικών).
5. Επιχείρηση ενοικίασης λιμουζίνων (ΓΓ Μεταφορών – ΓΓ Τουρισμού)
6. Λιμενεργάτες (ΓΓ Εργασίας)
7. ΙΚΤΕΟ (ΓΓ Μεταφορών)
8. Κατ’ οίκον διδασκαλία (ΓΓ Υπ. Παιδείας)
9. Διδασκαλία σε φροντιστήρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και κέντρα ξένων γλωσσών (ΓΓ Υπ. Παιδείας)

Β. Τέλος Σεπτεμβρίου 2012

1. Τουριστικά Γραφεία, πράκτορες κλπ (ΓΓ Ναυτιλίας)
3. Οινολόγος – μελισσοκόμος και άλλα 6 επαγγέλματα (ΥπΑΑΤ)
4. Εμπορία λιπασμάτων και άλλα 10 επαγγέλματα (ΥπΑΑΤ)
3. Εφημεριδοπώλες – πρακτορεία τύπου (ΓΓ Επικοινωνίας)
4. Παιδικές εξοχές – βρεφικοί σταθμοί κλπ (ΓΓ πρόνοιας)

Μέσα στον Μάρτιο, μέσω εγκυκλίων και άλλων εφαρμοστικών διατάξεων, έχουν αρθεί οι φραγμοί εισόδου σε 12 συνολικά επαγγέλματα: οδηγοί- ιδιοκτήτες ταξί, σχολές οδήγησης και εκπαιδευτές, μηχανοτεχνίτες, εκτελωνιστές, χημικοί ναυτιλίας , κομμωτές και κουρείς, τεχνίτες χεριών – ποδιών, διοργάνωση εκθέσεων, ραδιοτεχνίτες και ραδιοηλεκτρολόγοι, ενεχυροδανειστές, κλειθροποιοί και αργυραμοιβοί.

Τον Φεβρουάριο, ως προαπαιτούμενη ενέργεια για τη δόση, προχώρησε η απελευθέρωση σε ακόμη 16 κλάδους: φορτοεκφορτωτές, εταιρείες προσωρινής απασχόλησης, ιδιωτικά γραφεία συμβούλων εργασίας, ξεναγοί, μεσίτες, ορκωτοί εκτιμητές (εκκρεμούν βελτιώσεις), λογιστές και φοροτέχνες, αναλογιστές, ιδιωτικοί φορείς παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ιατρεία-πολυιατρεία, οδοντιατρεία- πολυοδοντιατρεία, διαγνωστικά κέντρα, κέντρα αποθεραπείας -αποκατάστασης), μονάδες χρόνιας αιμοκάθαρσης, οδοντοτεχνικά εργαστήρια, καταστήματα οπτικών ειδών και τμημάτων φακών επαφής, εργαστήρια φυσικοθεραπείας, αισθητικής, μονάδες αδυνατίσματος και διαιτολογικές μονάδες, ωδεία, σχολές χορού, σχολές δραματικής τέχνης και κινηματογράφου.

Τα στοιχεία για το τι ισχύει πλέον σε κάθε επάγγελμα πρέπει να αναρτώνται από τα αρμόδια υπουργεία στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών βάση σχετικής μνημονιακής υποχρέωσης. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν εκεί και όλα τα σχετικά νομικά κείμενα για να ξεκινήσουν την δραστηριότητά τους.

Ο νόμος «Αρχή της επαγγελματικής ελευθερίας, κατάργηση των αδικαιολόγητων περιορισμών στην πρόσβαση και άσκηση επαγγελμάτων» ορίζει ότι καταργούνται: περιορισμοί ως προς τον αριθμό των προσώπων που μπορούν να εξασκούν ένα επάγγελμα (πληθυσμιακά κριτήρια), η εξάρτηση της διοικητικής άδειας από την ύπαρξη «πραγματικής ανάγκης» κατά την ουσιαστική εκτίμηση της διοικητικής αρχής, οι γεωγραφικοί περιορισμοί, οι ελάχιστες αποστάσεις, η απαγόρευση δημιουργίας περισσότερων εγκαταστάσεων από το ίδιο πρόσωπο, η επιβολή υποχρέωσης στον ασκούντα το επάγγελμα να προσφέρει μαζί με τη δική του υπηρεσία και άλλες συγκεκριμένες υπηρεσίες, οι περιορισμοί που σχετίζονται με τη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο και η επιβολή υποχρεωτικών κατώτατων τιμών ή αμοιβών για τη διάθεση αγαθών ή την προσφορά υπηρεσιών.

Επίσης, καταργείται η απαίτηση χορήγησης προηγούμενης διοικητικής άδειας για την άσκηση επαγγέλματος και αντικαθίσταται με την απλή αναγγελία έναρξης επαγγέλματος, συνοδευόμενης από τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Αν μετά την παρέλευση τριμήνου από την υποβολή της αναγγελίας η αρμόδια αρχή δεν απαγορεύσει την άσκηση του επαγγέλματος, εφόσον δεν συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις, το επάγγελμα ασκείται ελεύθερα.


Πηγή:www.capital.gr

FT: «Καλύτερα το δολάριο για την Ελλάδα μετά την αποχώρησή της από το ευρώ»

Η ΓΝΩΜΗ ΜΑΣ: ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ -- Η ΔΡΑΧΜΗ ΩΣ ΕΠΙΣΗΜΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ, ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΕΡΙΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΙΣΟΤΙΜΙΩΝ -- ΤΟ ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ (ΑΓΟΡΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΒΑΣΕΙ ΟΡΙΖΟΜΕΝΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΙΣΟΤΙΜΙΑΣ)
------------------------------------------

FT: «Καλύτερα το δολάριο για την Ελλάδα μετά την αποχώρησή της από το ευρώ»
12-04-2012 19:28:26

Πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν την Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ, όχι όμως αυτή τη φορά υπέρ της δραχμής αλλά υπέρ του… δολαρίου.
Μετά τον διάσημο οικονομικό αναλυτή Matthew Lynn ο οποίος μιλώντας στις 14 Μαρτίου στο CNBC προτείνοντας το δολάριο ως το νέο νόμισμα για την Ελλάδα, αφού θα έχει εγκαταλείψει το ευρώ, η καθηγήτρια του τεχνολογικού ινστιτούτου του πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης προτείνει, με ανάρτησή της στους Financial Times, την υιοθέτηση του δολαρίου έναντι του ευρώ από τη χώρα μας.

Πρόκειται για την Pelly Periasamy, της Επιχειρηματικής Σχολής Nanyang του πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης η οποία αναφέρει στο άρθρο της στους FT::
«Η αναπόφευκτη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα απαιτήσει την εφαρμογή ενός δικού της νομισματικού συστήματος. Αλλά η επαναφορά της δραχμής θα απαιτήσει επίσης εσωτερικό σχεδιασμό και εξωτερική βοήθεια, εάν μάλιστα δεν συνοδευτεί από καλούς χειρισμούς μπορεί να επιδεινώσει τα οικονομικά προβλήματα της χώρας.

Η δραχμή δεν θα δώσει στην Ελλάδα τον απαιτούμενο «χώρο» για να λύσει τα προβλήματά της σαν ανεξάρτητο έθνος.
 
Εάν αντικαθιστούσε ωστόσο τη δραχμή με το δολάριο ως ενδιάμεσο νόμισμα, η Ελλάδα θα είχε 'χώρο να αναπνεύσει' και να ξανακτίσει το νομισματικό της σύστημα (...) Το δολάριο παραμένει το κυρίαρχο νόμισμα παγκοσμίως παρά την εξασθένησή του την τελευταία δεκαετία», προσθέτει η καθηγήτρια που θεωρεί ότι ο συνδυασμός δολαριοποίησης με ελεύθερη διακύμανση της συναλλαγματικής ισοτιμίας ήδη επιτρέπει σε πολλές χώρες να σχεδιάζουν τις δημοσιονομικές τους πολιτικές έχοντας ταυτόχρονα την προστασία ενός ισχυρού νομίσματος.

Και η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης καταλήγει:
 
«Η Ελλάδα θα μπορούσε να υιοθετήσει τη δολαριοποίηση ως ενδιάμεση λύση όταν φύγει από την ευρωζώνη. Υιοθετώντας το δολάριο η Ελλάδα θα είναι ικανή να εκμεταλλευτεί και τη δύναμή του (παγκόσμιο στάτους) αλλά και την αδυναμία του (χαμηλότερη αξία του). Κάποια στιγμή στο μέλλον, όταν η Ελλάδα αποκτήσει χρηματοοικονομική σταθερότητα, η χώρα μπορεί να εισαγάγει το δικό της νόμισμα για να ασκήσει περισσότερο έλεγχο στα οικονομικά της πράγματα ή και να επανενωθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ούσα ισχυρότερη ως μέλος».
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

26 ΝΕΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

26 ΝΕΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΟΝ ΣΤΟ:
http://hercolano2.blogspot.com/
ΣΥΝΙΣΤΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΜΑΣ ΝΑ ΕΓΓΡΑΦΟΥΝ FOLLOWERS ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΝΤΑΙ ΕΠΙ ΤΩΝ ΠΟΙΚΙΛΩΝ ΑΝΑΡΤΟΜΕΝΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
--------------------------------------------------