Ἐγὼ τώρα ἐξαπλώνω ἰσχυρὰν δεξιὰν καὶ τὴν ἄτιμον σφίγγω πλεξίδα τῶν τυράννων δολιοφρόνων . . . . καίω τῆς δεισιδαιμονίας τὸ βαρὺ βάκτρον. [Ἀν. Κάλβος]


******************************************************
****************************************************************************************************************************************
****************************************************************************************************************************************

ΑΙΘΗΡ ΜΕΝ ΨΥΧΑΣ ΥΠΕΔΕΞΑΤΟ… 810 σελίδες, μεγέθους Α4.

ΑΙΘΗΡ ΜΕΝ ΨΥΧΑΣ ΥΠΕΔΕΞΑΤΟ… 810 σελίδες, μεγέθους Α4.
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

****************************************************************************************************************************************

TO SALUTO LA ROMANA

TO SALUTO  LA ROMANA
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
****************************************************************************************************************************************

ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΠΟΔΕΙΞΙΣ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΕΩΣ ΤΩΝ ΓΙΓΑΝΤΩΝ

ΕΥΡΗΜΑ ΥΨΗΛΗΣ ΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΤΟΣΟΝ ΔΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗΝ ΤΗΣ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑΣ ΟΣΟΝ ΚΑΙ ΔΙΑ ΜΙΑΝ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΘΕΜΕΛΙΩΣΙΝ ΤΗΣ ΙΔΕΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΚΑΤΑΚΛΥΣΜΙΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ Η ΑΝΕΥΡΕΣΙΣ ΤΟΥ ΜΟΜΜΙΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΟΥ ΔΑΚΤΥΛΟΥ! ΙΔΕ:
Οι γίγαντες της Αιγύπτου – Ανήκε κάποτε το δάχτυλο αυτό σε ένα «μυθικό» γίγαντα
=============================================

.

.
κλικ στην εικόνα

.

.
κλικ στην εικόνα

.

.
κλικ στην εικόνα

7 Αυγούστου 2010

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΔΕΗ

Τα τέσσερα καυτά μέτωπα της απελευθέρωσης

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο 7 Αυγούστου 2010


Σε τέσσερα μέτωπα εστιάζονται οι πιέσεις που δέχεται η χώρα μας και η ΔΕΗ από την Ευρωπαϊκή Ενωση κατά κύριο λόγο αλλά και από την τρόικα για αλλαγές στη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτά είναι: 
 
1 Ελλιπής ανταγωνισμός στην παραγωγή
Σήμερα η ΔΕΗ ελέγχει το 90% της παραγωγής ενέργειας, έναντι 85% της αντίστοιχης εταιρείας στη Γαλλία, 81% του Βελγίου, 55% της Πορτογαλίας, 46% της Ιρλανδίας, 42% της Δανίας και της Σουηδίας, 30% της Ιταλίας και της Ισπανίας, 25% της Γερμανίας και της Φινλανδίας και μόλις 18% της Βρετανίας. Στην Ελλάδα λειτουργούν 6 ιδιωτικές μονάδες, 2.200 ΜW που ελέγχουν το 18% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος της χώρας. Στην πράξη όμως, επειδή λειτουργούν με φυσικό αέριο και άρα έχουν αρκετά υψηλότερο κόστος από τις λιγνιτικές της ΔΕΗ, μπαίνουν στο σύστημα πολύ λιγότερες ώρες και παράγουν μόλις το 5% της συνολικής ενέργειας.

Επειδή η Πολιτεία παραδέχεται ότι υπάρχουν στρεβλώσεις όπως αυτές στην αγορά χονδρικής, όλες οι παραπάνω μονάδες επιδοτούνται με εγγυημένο έσοδο της τάξεως των 35.000 ευρώ ανά μεγαβάτ το έτος και εξετάζεται να αναπροσαρμοστεί προς τα πάνω αυτό το ποσό για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους. [ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ???? ΑΠΕΦΑΣΙΣΑΝ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΝΑΕΠΕΝΔΥΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ Ο ΛΑΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΣΗ ΓΙΑ ΗΝ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ!!!! ΘΡΑΣΟΣ ΑΠΥΘΜΕΝΟ!!! ΤΡΟΦΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ  ΛΑΪΚΗ ΤΥΦΛΩΣΗ ΚΑΙ ΒΛΑΚΕΙΑ!!!!]

2 Μόνο 3% των καταναλωτών σε άλλους παρόχους
Στον τομέα αυτό υπάρχει η μεγαλύτερη στρέβλωση. [ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ??? ΕΙΝΑΙ ΣΤΡΕΒΛΩΣΗ Ο "ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΜΙΣΘΟΣ" ΤΟΥ ΧΑΜΗΛΟΥ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ!!!! ΔΕΝ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΤΑ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΑ ΠΙΡΑΝΧΑΣ!!!! ΒΒΑΙΩΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΡΕΒΛΩΣΗ, ΔΙΟΤΙ ΤΟ ΟΙΚΙΑΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ, ΕΩΣ ΜΙΑ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΕΩΣ ΟΦΕΙΛΕ ΝΑΝΑΙ ΔΩΡΕΑΝ!!!] Ανέκαθεν τα τιμολόγια της ΔΕΗ διατηρούνταν για κοινωνικούς λόγους σε επίπεδα ακόμη και κάτω του κόστους, [ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑΝΑΙ!!!!] γι΄ αυτό και είναι από τα χαμηλότερα της Ε.Ε. Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, το οικιακό τιμολόγιο είναι μέχρι και 40% χαμηλότερο του κόστους παραγωγής και το αγροτικό μέχρι και 60%. Πώς τα βγάζει τότε πέρα η ΔΕΗ; Από τα εμπορικά τιμολόγια, που επί χρόνια διατηρούνται πολύ υψηλά, ακριβώς για να «επιδοτεί» τη ζημία από τα οικιακά. Τα τελευταία είναι τόσο χαμηλά ώστε δεν αφήνουν περιθώριο κέρδους σε τυχόν ιδιώτες να ανταγωνιστούν τη ΔΕΗ.

Αποτέλεσμα των παραπάνω, είναι μόνο 3% των καταναλωτών της ΔΕΗ (κυρίως εμπορικοί) να έχουν αλλάξει πάροχο και αυτό μόλις τον τελευταίο χρόνο, όταν εμφανίστηκαν οι πρώτοι ανταγωνιστές στη λιανική. Υστερούμε ακόμη και από τη Βουλγαρία όπου έχει μετακινηθεί το 13% από το κρατικό μονοπώλιο σε άλλες εταιρείες, από τη Δανία όπου έχει αλλάξει πάροχο το 14%, τη Γερμανία και την Ισπανία (10%), τη Σουηδία (9%), την Πολωνία (8%), την Πορτογαλία (7%), την Ιταλία (5%) κ.ο.κ.

Δείγμα του πόσο ανταγωνιστική είναι η αγορά, είναι και το μερίδιο των λιανεμπόρων που δραστηριοποιούνται. Οι τρεις μεγαλύτεροι παίκτες στο retail ελέγχουν μόνο το 30% στη Νορβηγία, το 40% στη Φινλανδία, το 43% στη Ρουμανία και την Πολωνία, το 45% στη Γερμανία, το 60% στην Ιταλία και το 65% στην Αυστρία. Στην Ελλάδα φυσικά ελέγχουν το 100%, αφού μόνο η ΔΕΗ κατέχει μερίδιο άνω από 90% (οι άλλοι δύο είναι η Verbund και η Αegean Ρower που πωλούν κυρίως σε εμπόρους).

3 Το αγκάθι των δικτύων
Στην Ελλάδα τα δίκτυα μεταφοράς (υψηλή τάση) έχουν μεταφερθεί σε έναν κατ΄ όνομα ανεξάρτητο διαχειριστή, τον ΔΕΣΜΗΕ, το 51% του οποίου ανήκει στο Δημόσιο και το 49% στη ΔΕΗ. Σε άλλες χώρες όπως η Γαλλία το μάνατζμεντ γίνεται από ανεξάρτητο διαχειριστή, [ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ , ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙ ΑΛΛΟΙ ΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΤΗΣ ΔΕΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΛΑΪΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ!!!! ΑΠΟΨΙΛΩΣΙ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ!!!!---ΤΗΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΣΤΟΥΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΥΣ, ΣΤΙΣ ΥΑΙΝΕΣ ΠΟΥ ΚΑΙΡΟΦΥΛΑΚΤΟΥΝ!!! ] γεγονός που μείωσε αισθητά τις κατηγορίες εναντίον της κρατικής εταιρείας ΕDF για αλχημείες και νόθευση του ανταγωνισμού. Το 15% μάλιστα του γαλλικού διαχειριστή ελέγχεται από ιδιώτες, έναντι 49% σε Πορτογαλία και Αυστρία, 64% στο Βέλγιο, 70% στην Ιταλία, 80% στην Ισπανία, 88% στη Φινλανδία και 100% σε Βρετανία και Γερμανία. Ακόμη και μικρότερες χώρες έχουν κάνει βήματα προς την κατεύθυνση αυτή, όπως η Λιθουανία. Αντίθετα στην Ελλάδα συχνά πυκνά ο ΔΕΣΜΗΕ κατηγορείται ότι μεροληπτεί υπέρ της ΔΕΗ, από την οποία άλλωστε προέρχεται το προσωπικό του. Π.χ., τον Μάιο υποβλήθηκε καταγγελία στη ΡΑΕ, σύμφωνα με την οποία καθ΄ όλο το 2009, ο Διαχειριστής δήλωνε ότι λειτουργούσαν και παρήγαν υδροηλεκτρική ενέργεια- την πιο φθηνή μορφή ενέργειαςπολύ περισσότερα εργοστάσια της ΔΕΗ από όσα στην πραγματικότητα. «Τούτο είχε σαν συνέπεια, η τιμή στη χονδρεμπορική αγορά να διατηρηθεί τεχνητά καθ΄ όλο το έτος σε πολύ χαμηλά επίπεδα προς όφελος της ΔΕΗ, πρακτική στην οποία οφείλεται εν μέρει και η περυσινή υψηλή της κερδοφορία, της τάξης του 1 δισ. ευρώ», αναφέρει η καταγγελία που εξετάζει η ΡΑΕ. Τα δίκτυα διανομής (χαμηλή και μέση τάση) ανήκουν επίσης στη ΔΕΗ. Η οδηγία με την οποία η Ελλάδα πρέπει να έχει συμμορφωθεί οπωσδήποτε μέχρι και τον Μάρτιο, δίνει τρεις δυνατότητες στις χώρες μέλη: παραχώρηση της κυριότητας των δικτύων σε ιδιώτες (όπως είχε ζητήσει αρχικά η τρόικα), μεταβίβασή τους σε ανεξάρτητο διαχειριστή και η τελευταία αλλά λιγότερη αποτελεσματική λύση την οποία θα ήθελε και η ΔΕΗ, είναι η μεταφορά τους απλώς σε μια νέα θυγατρική της, κυρίαρχης όμως εταιρείας.

4 Χωρίς ισχυρές αρμοδιότητες η ΡΑΕ
Τη χειρότερη βαθμολογία παίρνει η Ελλάδα και στον τέταρτο κρίσιμο δείκτη, αυτόν που αφορά το πόσο ισχυρές αρμοδιότητες έχει ο ρυθμιστής της αγοράς.


Ανοιξαν την αγορά, δεν πούλησαν μονάδες

Στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες πλην της Ιταλίας η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας έγινε χωρίς να πωληθούν σε ιδιώτες μονάδες της ελεγχόμενης από το κράτος επιχείρησης. Πρόκειται για αγορές που λειτουργούν σήμερα με επαρκή ανταγωνισμό και με ισχυρό τον ρόλο του κράτους Γερμανία: ανταγωνισμός προτού το επιβάλει η Ε.Ε.
Προτού καν η Κοινότητα ασχοληθεί με το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας, στη Γερμανία λειτουργούσαν πέραν της μίας επιχειρήσεις. Ειδικότερα υπήρχαν αρκετές εταιρείες παραγωγής και πολλές μικρότερες στη διανομή, στη κυριότητα των οποίων ανήκαν τα δίκτυα, ακόμη και σε επίπεδο δήμων. Επομένως, όταν εφαρμόστηκαν οι κοινοτικές οδηγίες, η χώρα ήταν ήδη έτοιμη και το μόνο που συνέβη ήταν μια μεγάλη συγκέντρωση δυνάμεων. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2008, στη διάρκεια μάλιστα της διαπραγμάτευσης σε κοινοτικό επίπεδο για τον διαχωρισμό των δικτύων και ενώ η κυβέρνηση προωθούσε τη λύση της παραμονής τους σε θυγατρική, η ΕΟΝ, ένας από τους δύο κολοσσούς μαζί με την RWΕ, ανακοίνωσε ότι θέλει να τα πουλήσει. Αποφάνθηκε ότι αυτή δραστηριότητα, για τη χρήση της οποίας από τρίτους επιβάλλονταν ρυθμιζόμενες χρεώσεις, δεν θα της απέφερε πολλά κέρδη και, προκειμένου να αποκομίσει σημαντική ρευστότητα για να αναπτύξει τις κύριες δραστηριότητές της στην παραγωγή ενέργειας και στην εμπορία, αποφάσισε να πουλήσει τα δίκτυα.

Γαλλία: διαχώρισε εγκαίρως τα δίκτυα
Δειλά δειλά τα τελευταία χρόνια άρχισαν να ανεξαρτητοποιούνται κάποια τμήματα της παραγωγής, παρ΄ όλα αυτά η Εdf παραμένει ο εθνικός πρωταθλητής, ελέγχοντας το 85% της παραγωγής ηλεκτρισμού. Αν και η χώρα σε μια σειρά τομέων άργησε να προσαρμοστεί με τις κοινοτικές της υποχρεώσεις, εν τούτοις έχει κάνει πολλά βήματα στον τομέα του διαχωρισμού των δικτύων, δημιουργώντας ανεξάρτητες εταιρείες στις οποίες συμμετέχουν ιδιώτες σε ποσοστό 15%. Το 2005 συνέστησε θυγατρική (RΤΕ) στο δίκτυο μεταφοράς, με ανεξάρτητο μάνατζμεντ, γεγονός που συνέβαλε στο να πάψει να κατηγορείται για αλχημείες και νόθευση του ανταγωνισμού, όπως συνέβαινε μέχρι τότε. Το δίκτυο έτσι δεν μεροληπτεί υπέρ ενός παίκτη και, αν μη τι άλλο, χαλάρωσε κάπως η κριτική που δεχόταν η Εdf από τους ανταγωνιστές της. Σημειωτέον ότι η Εdf ακολουθεί πολύ επιθετική πολιτική πανευρωπαϊκά, έχοντας εξαγοράσει αρκετές εταιρείες, ανάμεσα στις οποίες και η ιταλική Εdison, με παρουσία στην Ελλάδα.


Τέλος στην κρατική παρέμβαση
ΓΡΑΦΕΙ Ο κ. Σταμπολής, αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Ενέργειας Ν.Α. Ευρώπης (ΙΕΝΕ)

Οπως και στους άλλους τομείς της ελληνικής οικονομίας έτσι και στην αγορά ηλεκτρισμού, αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που επιβάλλονται από το κοινοτικό δίκαιο και δεν έγιναν τα τελευταία 12 χρόνια πρέπει να γίνουν μέσα σε λίγους μήνες. Στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας το ζητούμενο είναι η δημιουργία ουσιαστικού ανταγωνισμού με τη συμμετοχή σε αυτήν και άλλων παικτών πέραν της ΔΕΗ. Τα τελευταία 5 χρόνια εμφανίστηκαν σταδιακά νέοι παίκτες, μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες, γνωστοί ως Ανεξάρτητοι Παραγωγοί Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΙΡΡ), οι οποίοι ανέλαβαν το επιχειρηματικό ρίσκο και επένδυσαν κατασκευάζοντας νέες θερμοηλεκτρικές μονάδες με φυσικό αέριο, έτσι ώστε σήμερα μεταξύ τους να ελέγχουν 6 μονάδες συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 2.200 ΜW, ενώ μέχρι τα τέλη του 2011 πιθανό να έχει φθάσει τα 3.000 ΜW.

Η πρόσβαση των Ανεξάρτητων Παραγωγών Ηλεκτρισμού στην ημερήσια χονδρεμπορική αγορά που λειτουργεί ο Διαχειριστής του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ)- που ουσιαστικά αποτελεί παρακλάδι της ΔΕΗ- ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από την ΔΕΗ η οποία εκμεταλλευόμενη τις αδυναμίες του Κώδικα Λειτουργίας του Συστήματος χειραγωγεί συστηματικά την αγορά εμποδίζοντας την πρόσβαση σε αυτήν τόσο των παραγωγών όσο και των προμηθευτών- εισαγωγέων. Επιπλέον, οι παραγωγοί χρησιμοποιούν αποκλειστικά ως καύσιμο το φυσικό αέριο, το οποίο θεωρείται ακριβό, μη έχοντας πρόσβαση στον «φθηνό» λιγνίτη που εκμεταλλεύεται αποκλειστικά η ΔΕΗ. Η δε προσπάθεια της προηγούμενης κυβέρνησης για την αξιοποίηση νέων κοιτασμάτων λιγνίτη (π.χ. κοίτασμα Βεύης) από τους Ανεξάρτητους Παραγωγούς με παράλληλη κατασκευή από αυτούς σύγχρονης λιγνιτικής θερμοηλεκτρικής μονάδας τορπιλίστηκαν από τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.

Γιατί επιμένει η Κομισιόν
Το αποτέλεσμα είναι ότι σήμερα, παρά το γεγονός ότι οι Ανεξάρτητοι Παραγωγοί ε λέγχουν το 18% της συνολικής εγκατεστημένης ηλεκτρικής ισχύος της χώρας, παράγουν κάτι λιγότερο από το 5% της ηλεκτρικής ενέργειας. Γι΄ αυτό και η Κομισιόν επιμένει ότι ο μόνος σίγουρος και αποτελεσματικός τρόπος για την επίτευξη ισότιμων όρων ανταγωνισμού είναι η δυνατότητα πρόσβασης των ανεξάρτητων παραγωγών σε ένα μέρος της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί σχετικά γρήγορα με την πώληση αντιστοίχων παγίων της ΔΕΗ.

Οι δε αντιπροτάσεις της κυβέρνησης περί πώλησης ισοδύναμης (δηλαδή 40%) εικονικής λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος στους ΙΡΡ με ετήσιους διαγωνισμούς δεν πείθουν την Κομισιόν γιατί πιστεύει, όχι αβάσιμα, ότι όσο θα εξακολουθεί να ελέγχεται ο ΔΕΣΜΗΕ από τη ΔΕΗ η ημερήσια αγορά θα χειραγωγείται. Γι΄ αυτό και το άλλο βασικό αίτημα της Κομισιόν, και υποχρέωση βάσει των κοινοτικών οδηγιών και του 3ου ενεργειακού πακέτου, είναι να υπάρξει ο πλήρης ιδιοκτησιακός διαχωρισμός του δικτύου από τη ΔΕΗ.

Μία ρεαλιστική λύση για την άμεση επίτευξη υγιούς περιβάλλοντος ανταγωνισμού θα ήταν η μερική πώληση παγίων της ΔΕΗ (π.χ.

20% ισχύος) με παράλληλη πώληση εικονικής ισχύος (υπόλοιπο 20%) για περιορισμένο χρονικό διάστημα (π.χ. 3 χρόνια)- όσος καιρός θα χρειασθεί για την κατασκευή μιας μεγάλης λιγνιτικής μονάδας από τους Ανεξάρτητους Παραγωγούς.

Τέλος, πρέπει να διευκρινιστεί ότι με την πώληση κάποιων μονάδων της ΔΕΗ δεν ιδιωτικοποιείται η επιχείρηση αφού δεν αλλάζει η μετοχική της σύνθεση. Τα δε έσοδα από την πώληση μπορεί να χρησιμοποιηθούν από τη ΔΕΗ για τη μείωση του υπέρογκου δανεισμού της (πάνω από 4 δισ. ευρώ και με τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις της καλυμμένες από τον κρατικό προϋπολογισμό) και την υλοποίηση του επενδυτικού της προγράμματος. Ουσιαστικά προσφέρεται μία άριστη ευκαιρία στην ΔΕΗ να εκσυγχρονίσει την υποδομή της, αλλά και να ανοιχτεί σε νέες αγορές (π.χ. Δύση, Βαλκάνια) ακολουθώντας το παράδειγμα των άλλων μεγάλων ηλεκτρικών εταιρειών της Ευρώπης που πέρασαν από παρόμοια διαδικασία (π.χ. ΕΝΕL, ΕDF, RWΕ κ.λπ.).



Η πώληση δεν είναι λύση


ΓΡΑΦΕΙ Ο κ. Κάπρος, καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας στο ΕΜΠ, πρώην πρόεδρος της ΡΑΕ
Η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας άρχισε το 1996 στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το 1999 στην Ελλάδα. Δέκα χρόνια μετά την ίδρυση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας της Ελλάδας, η εξέλιξη της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Καθώς δεν μπόρεσε να αναπτυχθεί ανταγωνισμός με υγιή τρόπο ήταν αναπόφευκτο να τεθεί, αργά ή γρήγορα, ζήτημα βίαιης προσαρμογής στους κοινοτικούς κανόνες για την ενιαία, εσωτερική αγορά ενέργειας.

Η χώρα καλείται πλέον να επιλύσει χρονίζοντα και δισεπίλυτα προβλήματα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, τόσο στον τομέα της ενέργειας όσο και σε άλλους τομείς. Οπως αναμενόταν, η πολιτική του να «ξορκίσουμε το κακό» έφθασε στο τέλος της. Είχαμε προειδοποιήσει σχετικά με την αδιέξοδη αυτή πορεία ήδη από το 2001-2002 (Αρχές Τιμολογιακής Πολιτικής, ΡΑΕ 2001, Πρόταση σχεδίου νόμου για την αγορά ενέργειας, ΡΑΕ 2002, και άλλες προτάσεις).

Κατά τη δεκαετία της «απελευθέρωσης» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ΓΙΑΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ "ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ" ΓΙΑΤΙ????  όλες οι κυβερνήσεις αρνήθηκαν να θεωρήσουν την απελευθέρωση ως ευκαιρία εκσυγχρονισμού του κλάδου και των δημοσίων επιχειρήσεων, αλλά την αντιμετώπισαν αμυντικά, ως «αναγκαίο κακό» λόγω της συμμετοχής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Το πολιτικό κόστος από τυχόν δυσαρέσκεια του συνδικάτου κυριάρχησε στην πολιτική ατζέντα, αδιαφορώντας για θέματα αποτελεσματικότητας, κόστους και επενδύσεων.

Δύο μόνο εκσυγχρονιστικές κινήσεις έγιναν στο διάστημα αυτό: η μετοχοποίηση της ΔΕΗ το 2001- 2002 και ο Νόμος 3175/2003 με τον οποίο καθιερώθηκε η Ημερήσια Χονδρεμπορική Αγορά Ενέργειας.

Με κίνητρο την αγορά αυτή πραγματοποιήθηκαν σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις στην ηλεκτροπαραγωγή (μονάδες φυσικού αερίου άνω των 2000 ΜW). Ωστόσο, η ΔΕΗ, παρά τη βελτίωση της παραγωγικότητάς της, δεν κατάφερε να αντικαταστήσει μέχρι σήμερα παλαιές μονάδες με νέες, όπως προέβλεπε ο νόμος του 2003.

Ανεπίτρεπτες στρεβλώσεις στις τιμές
Κατά την πενταετία 2004- 2009 εφαρμόστηκε ο νόμος του 2003 χωρίς ωστόσο σημαντικές νέες πρωτοβουλίες, αλλά και με πολλές στρεβλώσεις και λάθη. Η λογική του πολιτικού κόστους ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ???? ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΦΘΗΝΟ "ΟΙΚΙΑΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ" ΕΙΝΑΙ "ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ", ΤΟ ΝΑ ΚΑΤΑΒΡΟΧΘΙΣΟΥΝ ΟΙ ΑΔΗΦΑΓΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΑΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ "ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ"!!!! συνεχίστηκε και σχετικά με τη ρύθμιση των τιμολογίων της ΔΕΗ με αποτέλεσμα να εξακολουθούν ακόμη και σήμερα να υφίστανται ανεπίτρεπτες στρεβλώσεις στις τιμές ιδίως μεταξύ κατηγοριών καταναλωτών. Το κράτος ανέχθηκε τη χειραγώγηση της Χονδρεμπορικής Ημερήσιας Αγοράς και τις στρεβλώσεις της λιανικής αγοράς.

Μάλιστα, αντί να ενισχύσει τον μερικώς ανεξάρτητο διαχειριστή ΔΕΣΜΗΕ, συζητάει αρκετό καιρό τώρα να τον επαναφέρει εντός της ΔΕΗ μέσω θυγατρικής εταιρείας.

Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι εκάστοτε κυβερνήσεις ενεργούσαν νομίζοντας ότι μπορούμε (υπέρ κακώς εννοούμενων κρατικομονοπωλιακών συμφερόντων) να διαφεύγουμε με ημίμετρα και απαντητικές επιστολές. Ετσι τα πράγματα έφθασαν στο απροχώρητο, πράγμα που αποτελούσε κοινή διαπίστωση ακόμη και πριν από την πρόσφατη δραματική παρέμβαση της τρόικας.

Το σημείωμα αυτό είναι πολύ σύντομο για να προτείνει λύσεις για το μέλλον, αλλά σε κάθε περίπτωση η βεβιασμένη πώληση μονάδων δεν είναι λύση. Υπάρχουν λύσεις και πρέπει να μελετηθούν οργανωμένα ώστε όχι μόνο να επιτρέψουν την ανάπτυξη υγιούς ανταγωνισμού αλλά και να διασφαλίσουν τη μετάβαση προς ένα σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας με λιγότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και σημαντικό μερίδιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ομως το πιο σημαντικό είναι να πεισθούμε και εμείς αλλά και οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση ότι έχουμε πράγματι πρόθεση να δούμε την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με θετικό- δημιουργικό τρόπο, ως ευκαιρία για εκσυγχρονισμό του κλάδου, βελτίωση της αποτελεσματικότητας, αύξηση της επιχειρηματικότητας και επενδύσεις που εξυπηρετούν τις νέες προκλήσεις που τίθενται.  Μόνο έτσι θα προχωρήσουμε μπροστά προς όφελος των καταναλωτών και της ελληνικής οικονομίας. ΝΑΙ!!! ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΑΙ ΘΑ ΔΟΥΝ ΤΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥΣ ΗΥΞΗΜΕΝΟ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΘΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ-ΕΘΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΙΣΧΥΝΤΟΥΣ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΥΣ!!!! 

Ο κ. Κάπρος είναι καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας στο ΕΜΠ, πρώην πρόεδρος της ΡΑΕ 

Το νέο τοπίο στο ρεύμα

9 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο 7 Αυγούστου 2010


1 Πότε άρχισε η απελευθέρωση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρισμού; Τυπικά το 1999 με την ψήφιση του πρώτου νόμου. Τότε καθιερώθηκε η λεγόμενη αγορά χονδρικής.

2 Πώς λειτουργεί η αγορά χονδρικής; Η χονδρεμπορική λειτουργεί σαν ένα είδος χρηματιστηρίου και σε αυτήν πωλούν μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας οι παραγωγοί και οι εισαγωγείς, με την τιμή να διαμορφώνεται ανάλογα με την προσφορά και τη ζήτηση. Τις ώρες αιχμής και τις ημέρες του καλοκαιριού με μεγάλη ζήτηση, η τιμή είναι υψηλότερη. Στην αγορά χονδρικής πωλούν ενέργεια η ΔΕΗ, οι ιδιωτικές μονάδες των ομίλων ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίου και Εlpedison, αλλά ο μόνος που αγοράζει με σκοπό να την πουλήσει στη λιανική, στους καταναλωτές δηλαδή, είναι και πάλι η ΔΕΗ. Αγοράζουν και λίγοι ιδιώτες προμηθευτές που εισήλθαν πριν από έναν χρόνο στη λιανική, προκειμένου όμως να το πουλήσουν σε συγκεκριμένες κατηγορίες καταναλωτών, δηλαδή εμπορικούς πελάτες και μεγάλους οικιακούς (βίλες, εξοχικά, κ.λπ.).

3 Γιατί στην πλειονότητα των νοικοκυριών πουλάει ρεύμα μόνο η ΔΕΗ και όχι άλλοι πάροχοι (γιατί δηλαδή δεν υπάρχει ένα μοντέλο όπως στη σταθερή τηλεφωνία όπου εκτός του ΟΤΕ, υπάρχουν και άλλοι παίκτες ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΤΟΥ ΟΤΕ!!!! ΠΑΙΚΤΕΣ ΙΔΙΩΤΕΣ ΜΕ ΟΙΚΕΙΟΠΟΙΗΣΙ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ!!! ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ!!!!); Διότι τα οικιακά τιμολόγια ανέκαθεν διατηρούνταν πολύ χαμηλά, για κοινωνικούς λόγους. Η ΔΕΗ πουλάει σε τιμές κάτω του κόστους παραγωγής, έχει δηλαδή ζημιά από τη δραστηριότητα αυτή. Γιατί ενώ η αγορά χονδρικής είναι ελεύθερη και οι τιμές διαμορφώνονται βάσει της προσφοράς και της ζήτησης, στη λιανική τα τιμολόγια ρυθμίζονται από υπουργικές αποφάσεις ΒΕΒΑΙΩΣ, ΕΤΣΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑΝΑΙ!!!!. Επομένως δεν υπάρχει περιθώριο κέρδους για έναν ιδιώτη, γι΄ αυτό και ουδείς έχει μέχρι σήμερα ενδιαφερθεί. Αυτή είναι και μια από τις βασικές στρεβλώσεις που η τρόικα ζητάει από την ελληνική κυβέρνηση να αλλάξει: τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος να αντανακλούν το πραγματικό κόστος παραγωγής, όχι όπως γίνεται σήμερα. ΟΧΙ ΚΥΡΙΕ!!!! ΤΟ ΡΕΥΜΑ,  ΤΟ ΝΕΡΟ, ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ, ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΓΑΘΑ!!!!! 

4 Και τότε,πώς καταφέρνει να έχει κέρδη η ΔΕΗ; Επιδοτεί τη «χασούρα» της από τα οικιακά τιμολόγια, με τα εμπορικά της τιμολόγια, τα οποία εδώ και πολλά χρόνια διατηρεί- ακριβώς γι΄ αυτόν τον λόγο- σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, προκαλώντας τις διαμαρτυρίες των εμπόρων. Εδώ δημιουργείται η επόμενη στρέβλωση: επειδή τα εμπορικά είναι υψηλά, βρήκαν ευκαιρία προ ενός έτους οι πρώτοι ιδιώτες προμηθευτές να εισέλθουν στη λιανική και προσφέροντας εκπτώσεις 10%-15% κατάφεραν να της αποσπάσουν σημαντικό αριθμό κυρίως εμπορικών πελατών. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο διαμαρτύρεται η ΔΕΗ και ζητάει τόσο καιρό από την πολιτεία να της επιτρέψει να άρει τις στρεβλώσεις στα τιμολόγιά της: να μειώσει δηλαδή τα εμπορικά, ώστε να εμποδίσει τη περαιτέρω φυγή πελατών της προς τους ανταγωνιστές της (έχει χάσει περί τους 30.000) και να αυξήσει ταυτόχρονα τα οικιακά. Διότι αν μειώσει τις τιμές στα εμπορικά, ναι μεν μπορεί να συγκρατήσει τους πελάτες της, αλλά τα έσοδα που θα εισπράττει θα είναι μειωμένα, δημιουργώντας στα οικονομικά της μαύρη τρύπα. Αυτή την τρύπα θα καλύψει με την αύξηση από τα ζημιογόνα σήμερα οικιακά.

5 Εφόσον λοιπόν αυξηθούν τα οικιακά, θα δοθεί κίνητρο σε άλλους παρόχους να εισέλθουν στην αγορά; Αυτό περιμένουν όλοι. Σήμερα στην Ελλάδα μόνο το 3% των καταναλωτών ρεύματος ανήκει σε άλλον πάροχο, ενώ στη Γερμανία το ποσοστό αυτό φτάνει ή ξεπερνά το 10%, καθώς σε ολόκληρη τη χώρα τουλάχιστον 900 διαφορετικές εταιρείες προσφέρουν ενέργεια στα νοικοκυριά. Στο Βερολίνο δραστηριοποιούνται 20 εταιρείες και ο κάτοικος της γερμανικής πρωτεύουσας έχει να επιλέξει ανάμεσα σε 120 διαφορετικά τιμολόγια εκείνο που ταιριάζει στις ανάγκες του σπιτιού του και της τσέπης του.

6 Τα τιμολόγια θα αυξηθούν ή θα μειωθούν; Ούτως ή άλλως θα αυξηθούν για τον λόγο που είπαμε, για να αντανακλούν στο εξής το κόστος παραγωγής, κάτι που αποτελεί δέσμευση της χώρας στο Μνημόνιο έναντι της τρόικας. Το πόσο θα αυξηθούν είναι κάτι που θα κρίνει η κυβέρνηση.  
7 Αλλες στρεβλώσεις υπάρχουν; Ναι, μια άλλη σοβαρή στρέβλωση αφορά το κόστος των ρύπων. Το κόστος αυτό δεν συνυπολογίζεται σήμερα στις τιμές χονδρικής, παρ΄ ότι θα έπρεπε. Η ΡΑΕ εισηγήθηκε πρόσφατα ο συνυπολογισμός αυτός να αρχίσει από τον Ιανουάριο του 2011 και να ολοκληρωθεί σταδιακά μέχρι και το τέλος του 2012, γεγονός που σημαίνει ότι σταδιακά από του χρόνου οι τιμές χονδρικής θα αρχίσουν να αυξάνονται. Με τον συνυπολογισμό του κόστους ρύπων στις τιμές χονδρικής των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, αυτές αυτόματα θα αυξηθούν, γεγονός που συνεπάγεται ότι θα χάσει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που έχει σήμερα έναντι των ιδιωτών. Επειδή οι μονάδες των τελευταίων χρησιμοποιούν ως καύσιμο το «ακριβότερο» φυσικό αέριο, αναγκάζονται να πωλούν σε υψηλότερες τιμές την ενέργειά τους από εκείνες της ΔΕΗ. Αυτή είναι μια από τις βασικές στρεβλώσεις της αγοράς χονδρικής, για την οποία μας εγκαλεί η Κομισιόν και εκτιμάται ότι σταδιακά θα πάψει να υφίσταται.

8 Τι θα συμβεί από το 2013 όσον αφορά το κόστος των ρύπων; Απλά θα συνυπολογίζεται στις τιμές των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων και θα πάψουν οι κυβερνήσεις να παραχωρούν δωρεάν δικαιώματα ρύπων στις ενεργοβόρες εταιρείες, όπως συμβαίνει σήμερα, μέσω του Εθνικού Σχεδίου Κατανομής.

9 Γιατί η τρόικα έθεσε θέμα διαχωρισμού των δικτύων της ΔΕΗ; Γιατί όσο το μάνατζμεντ των δικτύων παραμένει στην κυριότητα της κυρίαρχης επιχείρησης τόσο ο διαχειριστής, ο λεγόμενος Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ), μεροληπτεί υπέρ της. Δεν είναι τυχαίο ότι η ΡΑΕ εξετάζει καταγγελίες εναντίον της προηγούμενης διοίκησης του ΔΕΣΜΗΕ, ότι ο τελευταίος δήλωνε πως θα παρήγαν ρεύμα περισσότερα υδροηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ απ΄ όσα τελικά λειτούργησαν.  
[ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΤΙ ΛΕΝΕ ??? ΝΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗ ΗΑΓΟΡΑ, ΝΑ ΔΟΘΗ ΚΡΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ!!!! ΓΙΑΤΙ???? ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ ΚΑΙ Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΝΑ ΑΠΟΨΙΛΩΘΗ!!!! ΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΠΙΡΑΝΧΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΟΥΝ ΑΛΛΟΥ!!! ΘΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ!!!! ΚΑΙ ΓΙ ΑΥΤΟ, ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΙΣΜΟ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΜΑΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΗ Ο ΛΑΟΣ. ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΧΑΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΙ ΤΩΝ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ!!!! ΚΑΙ Ο ΛΑΟΣ ΑΥΤΟΣ ΑΚΟΜΗ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΗ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΗ ΟΛΟΥΣ ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΤΡΕΣ, ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ, ΚΟΜΜΑΤΑ, Ε.Ε. , ΤΡΟΪΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΟΥΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΥΣ!!!! ΑΞΙΟΙ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΟΙ!!!!]