Ἐγὼ τώρα ἐξαπλώνω ἰσχυρὰν δεξιὰν καὶ τὴν ἄτιμον σφίγγω πλεξίδα τῶν τυράννων δολιοφρόνων . . . . καίω τῆς δεισιδαιμονίας τὸ βαρὺ βάκτρον. [Ἀν. Κάλβος]


******************************************************
****************************************************************************************************************************************
****************************************************************************************************************************************

ΑΙΘΗΡ ΜΕΝ ΨΥΧΑΣ ΥΠΕΔΕΞΑΤΟ… 810 σελίδες, μεγέθους Α4.

ΑΙΘΗΡ ΜΕΝ ΨΥΧΑΣ ΥΠΕΔΕΞΑΤΟ… 810 σελίδες, μεγέθους Α4.
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

****************************************************************************************************************************************

TO SALUTO LA ROMANA

TO SALUTO  LA ROMANA
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
****************************************************************************************************************************************

ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΠΟΔΕΙΞΙΣ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΕΩΣ ΤΩΝ ΓΙΓΑΝΤΩΝ

ΕΥΡΗΜΑ ΥΨΗΛΗΣ ΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΤΟΣΟΝ ΔΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗΝ ΤΗΣ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑΣ ΟΣΟΝ ΚΑΙ ΔΙΑ ΜΙΑΝ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΘΕΜΕΛΙΩΣΙΝ ΤΗΣ ΙΔΕΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΚΑΤΑΚΛΥΣΜΙΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ Η ΑΝΕΥΡΕΣΙΣ ΤΟΥ ΜΟΜΜΙΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΟΥ ΔΑΚΤΥΛΟΥ! ΙΔΕ:
Οι γίγαντες της Αιγύπτου – Ανήκε κάποτε το δάχτυλο αυτό σε ένα «μυθικό» γίγαντα
=============================================

.

.
κλικ στην εικόνα

.

.
κλικ στην εικόνα

.

.
κλικ στην εικόνα

10 Φεβρουαρίου 2012

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου-Η επιστολή παραιτήσεως

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Αθήνα, 10 Φεβρουαρίου 2012
Πρωθυπουργό της Ελλάδας
κ.Λουκά Παπαδήμο
Κύριε Πρόεδρε, 

Γνωρίζω και αναγνωρίζω τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλετε από κοινού με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, καθώς και τις δύσκολες και επίπονες διαπραγματεύσεις που διεξάγετε σε ένα ιδιαίτερα δυσμενές περιβάλλον για τη χώρα μας.
Ως Υπουργός υπεύθυνη για τα Ευρωπαϊκά θέματα, έχοντας θητεύσει τα τελευταία 25 χρόνια σε πολλές ευρωπαϊκές θέσεις ευθύνης και πιστεύοντας σταθερά στην ευρωπαϊκή θέση της Ελλάδας, αισθάνομαι απογοήτευση και διάψευση από τη διγλωσσία και την ιδεοληψία που επιδεικνύει η Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι στη κρίση και στις επιλογές που επιχειρεί, μέσω της Τρόικα, να επιβάλλει στη Βουλή και τον Ελληνικό λαό. 

Στην πραγματικότητα η εμμονή αυτή παραβιάζει ευθέως την ίδια τη Συνθήκη της Λισσαβόνας που αναγνωρίζει ως βασικές αρχές την κοινωνική συνοχή, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και την αυτονομία των κοινωνικών εταίρων, κάτι που εξάλλου αναφέρει και η νέα Συνθήκη της Δημοσιονομικής Ένωσης που συμφωνήθηκε στο πρόσφατο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 30 Ιανουαρίου.
Δυστυχώς, η Τρόικα και οι θεσμοί που εκπροσωπεί δεν λαμβάνουν υπόψη τα διδάγματα από την εφαρμογή του πρώτου μνημονίου, γιατί πέραν των όποιων αδυναμιών και καθυστερήσεων έχουν υπάρξει στην υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών, επιχειρούν να επιβάλλουν μέτρα που τελικά θα αυξήσουν δραματικά την ύφεση και θα ωθήσουν ακόμη περισσότερο την κοινωνία σε απόγνωση.
Η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου, κυρίως μέσα από την ολοκλήρωση του PSI και τη μείωση του χρέους αποτελεί χειροπιαστή ελπίδα για την ανάκαμψη της χώρας μας, εφόσον όμως η διαδικασία αυτή συνοδευθεί, πέραν της αναγκαίας δημοσιονομικής προσαρμογής, με πολιτικές που αντιμετωπίζουν την ύφεση και αναθερμαίνουν την οικονομία, στηρίζοντας ταυτόχρονα τον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό. 

Η προσπάθεια για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας δεν μπορεί να βασίζεται στη μείωση των μισθών και στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων. Δεν μπορεί να τίθεται ως προϋπόθεση και στόχος του νέου προγράμματος η «βαλκανοποίηση» της ελληνικής κοινωνίας και η κατάλυση δημοκρατικών κοινωνικών κατακτήσεων που αποτελούν πολύτιμο και αναπόσπαστο κομμάτι του ευρωπαϊκού πολιτικού και νομικού πολιτισμού. 

Σ’ αυτές τις κρίσιμες ώρες για τη χώρα μας και με αίσθημα ευθύνης σας υποβάλλω την παραίτηση μου από την θέση της Αναπληρωτού Υπουργού Εξωτερικών, επειδή δεν μπορώ να συνυπογράψω τα μέτρα που καταλύουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τα εργασιακά δικαιώματα.

Σας ευχαριστώ πολύ για την εμπιστοσύνη σας.
Με τιμή
Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου 
-------------------------------------------------------

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ 10/2/2012

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ 10/2/2012

    Η σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου είναι εξαιρετικά σημαντική και κρίσιμη. Το Υπουργικό Συμβούλιο καλείται να εξετάσει και να εγκρίνει το νέο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας, το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για τη χρηματοδοτική στήριξη της χώρας κατά τα επόμενα χρόνια. Είναι ώρα ιστορικής ευθύνης για το Υπουργικό Συμβούλιο.
    Αυτή την ώρα δοκιμάζονται και οι αντοχές της κυβέρνησης. Και είναι σαφές πως δεν μπορούν όλοι να σηκώσουν το βάρος της ευθύνης. Η χρεοκοπία της Ελλάδας ωστόσο δεν είναι επιλογή που μπορούμε να επιτρέψουμε. Τις συνέπειες θα τις πληρώσει η χώρα πανάκριβα, και ιδιαίτερα όσοι παλεύουν σήμερα να τα βγάλουν πέρα σε μια δύσκολη πραγματικότητα. Αυτή την ώρα προέχει η ανάγκη να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να εγκριθεί το νέο οικονομικό πρόγραμμα και να προχωρήσει η νέα δανειακή σύμβαση. Κάθε άλλη εξέλιξη θα ήταν καταστροφική. Είναι αυτονόητο πως όποιος διαφωνεί και δεν ψηφίσει το νέο πρόγραμμα δεν μπορεί να παραμείνει στην κυβέρνηση.

    Tο οικονομικό πρόγραμμα και η νέα δανειακή σύμβαση που θα το συνοδεύει είναι βαρύνουσας σημασίας. Είναι απόλυτα αναγκαία προκειμένου να ολοκληρωθεί η προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από δύο περίπου χρόνια για τη δημοσιονομική εξυγίανση, την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και την ανόρθωση της οικονομίας. Με την υλοποίηση του προγράμματος και τη χρηματοδοτική στήριξη που θα το συνοδεύει θα κατοχυρώσουμε το μέλλον της πατρίδας μας στην Ευρωζώνη και θα ξεπεράσουμε τη σημερινή οικονομική κρίση.

    Η νέα δανειακή συμφωνία θα επιτρέψει την ομαλή χρηματοδότηση της Ελλάδας με 130 δισεκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα χρόνια και θα μας δώσει τη δυνατότητα να μειώσουμε το δημόσιο χρέος κατά περίπου 100 δισεκατομμύρια ευρώ. Με αυτό τον τρόπο θα απελευθερωθούν πολύτιμοι πόροι για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική προστασία, θα δημιουργηθούν συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας, θα αυξηθεί η εμπιστοσύνη στις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας μας και θα επανέλθει η οικονομία σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης.

    Το νέο οικονομικό πρόγραμμα είναι προϊόν εντατικής και σκληρότατης διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με την τρόικα. Αποτυπώνει τις ακραίες συνθήκες ανάγκης στις οποίες εξακολουθεί να βρίσκεται η χώρα μας. Οι πολιτικοί αρχηγοί των δύο κομμάτων που συμμετέχουν και στηρίζουν την κυβέρνηση συμφώνησαν με το περιεχόμενο του νέου προγράμματος.

    Το πρόγραμμα, δηλαδή οι οικονομικές και χρηματοπιστωτικές πολιτικές που προβλέπεται να εφαρμοστούν την περίοδο 2012-2014, περιγράφονται στα κείμενα που έχουν διανεμηθεί:

    «Greece - Memorandum of Economic and Financial Policies»,
    «Memorandum of Understanding on Specific Economic Policy Conditionality»,
    Technical Memorandum of Understanding».

    Θέλω να κάνω τρεις βασικές επισημάνσεις για τους σκοπούς και τα μέσα πολιτικής του προγράμματος.
    Πρώτον, προκειμένου να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα, να προωθηθεί η ανάπτυξη και να αυξηθεί η απασχόληση, το πρόγραμμα περιλαμβάνει διαρθρωτικές αλλαγές στην αγορά εργασίας, αγαθών και υπηρεσιών (στο κεφάλαιο Ε, παράγραφοι 28-33). Οι ρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν για την αγορά εργασίας αποσκοπούν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του κόστους και τη μείωση της ανεργίας -ιδίως των νέων- που έχει φτάσει σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα. Μεταρρυθμίσεις στην αγορά υπηρεσιών και προϊόντων αποβλέπουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη συμπίεση των τιμών.

    Δεύτερον, προκειμένου να αποκατασταθεί η δημοσιονομική σταθερότητα και η εμπιστοσύνη του κοινού και των αγορών προβλέπεται πρόσθετη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος με περιορισμό των κρατικών δαπανών που αντιστοιχούν σε 1,5% του ΑΕΠ το 2012, η εφαρμογή σειράς διαρθρωτικών μέτρων, και ένα νέο φορολογικό σύστημα που θα συντελέσει στον περιορισμό της φοροδιαφυγής και τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών (κεφάλαια Α και Β, παράγραφοι 5-15). Οι μεταρρυθμίσεις των ασφαλιστικών ταμείων και η προσαρμογή των συντάξεων αποσκοπούν στη διασφάλιση της βιωσιμότητας των ταμείων με τρόπο που προφυλάσσει τους χαμηλο­συνταξιούχους. Η υλοποίηση του σχεδίου αποκρατικοποιήσεων προβλέπει έσοδα ύψους τουλάχιστον 19 δισ. ευρώ έως το 2015 ώστε να μειωθεί το δημόσιο χρέος (Κεφάλαιο Δ, παράγραφοι 23-27).

    Τρίτον, προκειμένου να διασφαλιστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει την εφαρμογή μιας συνολικής στρατηγικής για τον τραπεζικό τομέα που θα ενισχύσει την κεφαλαιακή θέση και ευρωστία των τραπεζών και τη ρευστότητα της οικονομίας με τρόπο που προάγει το δημόσιο συμφέρον και σέβεται την επιχειρηματική αυτονομία των τραπεζών. Η εφαρμογή της στρατηγικής αυτής θα συμβάλει στην αύξηση της πιστωτικής επέκτασης και τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας.

    Η συνολική δημοσιονομική προσαρμογή την περίοδο 2012-2014 αντιστοιχεί σε 7% του ΑΕΠ και αποσκοπεί στη διαμόρφωση πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 4,5% του ΑΕΠ το 2012, ώστε να αρχίσει η σταδιακή μείωση του δημόσιου χρέους. Εάν η οικονομική ύφεση είναι μεγαλύτερη από την εκτιμώμενη στο τρέχον έτος και τις αρχές του 2013, η διαχρονική διάρκεια της δημοσιονομικής προσαρμογής μπορεί να προσαρμοστεί και να επεκταθεί έως το 2015.

    Oι στόχοι του προγράμματος είναι φιλόδοξοι αλλά εφικτοί. Η επιτυχής εφαρμογή του θα απαιτήσει συντονισμένη προσπάθεια και αποτελεσματική διαχείριση. Η εφαρμογή δεν θα είναι εύκολη. Το άμεσο κόστος της οικονομικής προσαρμογής θα είναι σημαντικό. Βραχυπρόθεσμα θα έχει επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα και το διαθέσιμο εισόδημα. Όμως η εφαρμογή του προγράμματος θα οδηγήσει μεσοπρόθεσμα -πιθανότατα στη διάρκεια του 2013- στην ανάκαμψη της οικονομίας. Χωρίς περαιτέρω μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και χωρίς την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας δεν είναι δυνατή η ανόρθωση της οικονομίας και η διαμόρφωση συνθηκών για υψηλή και βιώσιμη ανάπτυξη. Το πρόγραμμα προβλέπει ανάκαμψη της οικονομίας το 2013 και ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 2,5% το 2014 και 2015.

    Ο τελικός και ουσιαστικός σκοπός όλων μας είναι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Τα τελευταία πέντε χρόνια η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση. Δυστυχώς αυτό ήταν αναμενόμενο. Σε μια οικονομία που αναπτυσσόταν χάρη στον υπερδανεισμό, όταν ο δανεισμός αυτός εκλείψει η κατανάλωση υποχωρεί, το κράτος δεν μπορεί να χρηματοδοτεί δαπάνες, και η οικονομική δραστηριότητα συρρικνώνεται. Το μοντέλο ανάπτυξης που είχαμε μέχρι το 2009 δεν ήταν βιώσιμο. Ήταν καταδικασμένο να τερματιστεί, και αυτό έγινε όταν τα δημοσιονομικά ελλείμματα διαμορφώθηκαν σε εξαιρετικά -πρωτοφανή- υψηλά επίπεδα, κληροδοτώντας μας ένα τεράστιο χρέος.

    Ευθύνεται επίσης για την ύφεση το ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον οικονομικής στασιμότητας, που δεν επιτρέπει στην οικονομία μας να ανακάμψει μέσα από μεγαλύτερη αύξηση των εξαγωγών. Όμως ο πιο καθοριστικός παράγοντας είναι η αστάθεια και η αβεβαιότητα για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ο φόβος της χρεοκοπίας και της εξόδου από το ευρώ, που σκιάζει τους αποταμιευτές, αναστέλλει τις επενδυτικές αποφάσεις, παγώνει την οικονομική δραστηριότητα, εμποδίζει την ανάκαμψη της οικονομίας. Στην αβεβαιότητα, την αστάθεια και την ανασφάλεια θέτει τέρμα η συμφωνία για την αναδιάρθρωση του χρέους και το αξιόπιστο οικονομικό πρόγραμμα που τη συνοδεύει.

    Η προσαρμογή της οικονομίας μας δεν τελειώνει σε ένα χρόνο. Για την ολοκλήρωση των αλλαγών θα χρειαστεί σκληρή προσπάθεια, συνέχεια και συνέπεια, δημιουργική συνεργασία και πνεύμα ενότητας των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων. Εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας και πίστη στην ανάγκη να αλλάξουμε τη χώρα μας.

    Το πρόγραμμα περιέχει πολλές ρυθμίσεις τις οποίες θα έπρεπε να είχαμε υιοθετήσει από μόνοι μας προ πολλού. Αν τις είχαμε εφαρμόσει όταν οι συνθήκες ήταν ευνοϊκότερες, ποτέ δεν θα είχαμε φτάσει σε τόσο δεινή κρίση.

    Το πρόγραμμα αυτό περιέχει και ρυθμίσεις που καμία κυβέρνηση δεν θα υιοθετούσε υπό ομαλές συνθήκες. Μέτρα που δοκιμάζουν τις αντοχές και πλήττουν το εισόδημα μεγάλου μέρους της κοινωνίας μας. Έχουμε απόλυτη επίγνωση ότι το οικονομικό αυτό πρόγραμμα συνεπάγεται οδυνηρές θυσίες για τους Έλληνες, οι οποίοι έχουν ήδη δοκιμαστεί σκληρά.

    Λένε ορισμένοι: από ένα τέτοιο οικονομικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει επώδυνα μέτρα, προτιμότερη θα ήταν η χρεοκοπία. Πλανώνται οικτρά όσοι υποστηρίζουν κάτι τέτοιο, ή δημαγωγούν επικίνδυνα. Μια άτακτη χρεοκοπία θα έριχνε τη χώρα μας σε μια καταστροφική περιπέτεια. Θα δημιουργούσε συνθήκες ανεξέλεγκτου οικονομικού χάους και κοινωνικής έκρηξης. Οι δυσμενείς συνέπειες μιας άτακτης χρεοκοπίας θα ήταν πολλαπλές και εξαιρετικά επώδυνες για την ελληνική οικονομία και κοινωνία.

    Το κράτος θα αδυνατούσε να πληρώσει μισθούς, συντάξεις, να καλύψει στοιχειώδεις λειτουργίες, όπως τα νοσοκομεία και τα σχολεία, καθώς έχει ακόμα πρωτογενές έλλειμμα ύψους 5,2 δισ. ευρώ. Δηλαδή τα έσοδα του κράτους δεν αρκούν για να καλύψουν τις δαπάνες, ακόμα κι αν παύαμε να εξυπηρετούμε το χρέος.

    Οι άμεσες περικοπές δαπανών στις οποίες θα έπρεπε να προχωρήσουμε, στην περίπτωση μιας άτακτης χρεοκοπίας, θα οδηγούσαν σε πραγματική κατάρρευση μισθών και συντάξεων, καθώς μάλιστα θα ήταν ακόμα πιο δύσκολη η είσπραξη των φόρων.

    Η εισαγωγή βασικών αγαθών, όπως φάρμακα, πετρέλαιο, μηχανήματα κτλ., θα γινόταν ιδιαίτερα προβληματική, αφού η χώρα, τόσο ο δημόσιος όσο και ο ιδιωτικός τομέας, θα έχανε κάθε δυνατότητα πρόσβασης σε δανεισμό και η ρευστότητα θα συρρικνωνόταν. Επιχειρήσεις θα έκλειναν μαζικά, αδυνατώντας να αντλήσουν χρηματοδότηση.

    Το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων στην περίπτωση μιας άτακτης χρεοκοπίας θα κατέρρεε, και η χώρα θα παρασυρόταν σε μια μακρά δίνη ύφεσης, αστάθειας, ανεργίας και εξαθλίωσης.

    Οι εξελίξεις αυτές θα οδηγούσαν, αργά ή γρήγορα, στην έξοδο από το ευρώ. Από χώρα του πυρήνα της Ευρωζώνης, η Ελλάδα θα καταντούσε χώρα αδύναμη, στο περιθώριο της Ευρώπης.

    Κοιτάμε τον ελληνικό λαό στα μάτια με πλήρη συναίσθηση της ιστορικής ευθύνης. Το κοινωνικό κόστος που συνεπάγεται το πρόγραμμα αυτό θα είναι περιορισμένο σε σύγκριση με την οικονομική και κοινωνική καταστροφή που θα ακολουθούσε εάν δεν το υιοθετήσουμε.

    Tο Eurogroup στη χθεσινή του συνεδρίαση δεν ενέκρινε το νέο πακέτο χρηματοδοτικής στήριξης της Ελλάδας και κατά συνέπεια την εκκίνηση της διαδικασίας για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους με τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών (του PSI). Ανέβαλε τη λήψη απόφασης κυρίως λόγω αβεβαιοτήτων και προβληματισμών που αφορούν το πολιτικό περιβάλλον μέσα στο οποίο θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα. Εκφράστηκαν έντονες αμφιβολίες αν υπάρχει ουσιαστική πολιτική βούληση και ενότητα για την υλοποίηση της οικονομικής πολιτικής και αξιοποίηση των χρηματοδοτικών πόρων που θα τη συνοδεύσουν. Ζητείται η έγγραφη δέσμευση των πολιτικών αρχηγών ότι θα στηρίξουν την εφαρμογή του προγράμματος, καθώς και λεπτομερέστερη εξειδίκευση του τρόπου με τον οποίο θα επιτευχθεί η προβλεπόμενη μείωση των δαπανών και ένα αναλυτικότερο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των προαπαιτούμενων δράσεων. Τονίστηκαν οι κίνδυνοι ανεπαρκούς υλοποίησης της οικονομικής πολιτικής εξαιτίας πολιτικών σκοπιμοτήτων και της αδυναμίας του κρατικού μηχανισμού. Οι συσσωρευμένες καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν στο παρελθόν έχουν έντονα προβληματίσει και έχουν δημιουργήσει κλίμα γενικευμένης αμφισβήτησης της αξιοπιστίας της χώρας. Όλα αυτά οδήγησαν στην αναβολή της απόφασης.

    Ταυτόχρονα, όμως, είναι γεγονός ότι και οι αντοχές του ελληνικού λαού αγγίζουν τα όριά τους. Ο ελληνικός λαός και οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας προβληματίζονται γιατί παραβλέπεται, υποτιμάται ή δεν αναγνωρίζεται η μεγάλη πρόοδος που έχει σημειωθεί στην αποκατάσταση της δημοσιονομικής σταθερότητας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, καθώς και οι τεράστιες θυσίες μας. Δύο αριθμοί συνοψίζουν την πρόοδο αυτή: Κατά τα τελευταία δύο έτη έχει περιοριστεί το πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμμα κατά 8 εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, ενώ παράλληλα έχει ανακτηθεί περίπου το 1/3 της ανταγωνιστικότητας που χάθηκε κατά τα προηγούμενα δέκα έτη. Παρά τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων έχουμε κατορθώσει πολλά με μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό κόστος, όπως καταγράφεται από τη συνεχιζόμενη ύφεση και την αύξηση της ανεργίας σε επίπεδο υψηλότερο του 20%. Η μη αναγνώριση της προσπάθειας που γίνεται, της προόδου που συντελείται, του τεράστιου οικονομικού και κοινωνικού κόστους προσαρμογής, και παράλληλα η επικριτική στάση ορισμένων εταίρων προβληματίζουν και απογοητεύουν τον ελληνικό λαό και αποδυναμώνουν την προσπάθεια ολοκλήρωσης της διαδικασίας αναδιάρθρωσης της οικονομίας.

    Στις 11 Νοεμβρίου του 2011 μέσα σε δραματικό κλίμα κλήθηκε η κυβέρνηση αυτή για να πετύχει έναν ιστορικά εθνικό σκοπό. Να αποτρέψει τη χρεοκοπία της χώρας, να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της διεθνώς και να δώσει στον έλληνα πολίτη μια προοπτική και αισιοδοξία για το μέλλον της Ελλάδας. Η συρρίκνωση του ελλείμματος, η αναδιάρθρωση της λειτουργίας των αγορών, η εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος δεν είναι παρά εργαλεία για την επίτευξη αυτών των εθνικών σκοπών.

    Στην πορεία αυτή όλοι γνωρίζαμε ή οφείλαμε να γνωρίζουμε ότι θα είχαμε ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο. Δύσκολο πολιτικά, δύσκολο οικονομικά, δύσκολο κοινωνικά. Ο ελληνικός λαός όμως εναπόθεσε στην κυβέρνηση αυτή και στα κόμματα που τη στηρίζουν ελπίδες και αγωνίες που εκφράζουν τις μεγάλες προσπάθειες και θυσίες του.

    Τρεις μήνες μετά, σήμερα, είμαστε σε απόσταση αναπνοής από το σημείο μηδέν. Είτε καταλήγουμε σε μια συμφωνία που θα βάλει τη χώρα σε μια νέα τροχιά, είτε αν κάνουμε πίσω, δειλιάζοντας άλλη μια φορά στην ιστορία μας, θα πάμε σε κατάρρευση. Θέλω να είμαι σαφής. Οι στιγμές δεν είναι απλώς κρίσιμες, είναι δραματικές για τη χώρα. Έχουμε κορυφαία ιστορική ευθύνη όλοι μας. Ο καθένας μας θέλει να κάνει το καλύτερο για τη χώρα αυτή - για τον κόσμο που αγωνιά σήμερα. Σε μια τέτοια κατάσταση για μένα δεν υπάρχει δίλημμα. Υπάρχει ένα και μόνο ζητούμενο: να υπερβούμε, ίσως για μια και μοναδική φορά στην προσωπική και πολιτική ζωή του καθενός, ό,τι αφορά το άτομό μας και να δώσουμε ολόκληρο τον εαυτό μας και τα πάντα για να σωθεί η χώρα και να αποτρέψουμε τη χρεοκοπία και μια εθνική ήττα. Πατριωτικό σήμερα δεν είναι να ρίξουμε τις ασπίδες, αλλά ενωμένοι, ακόμα και με σφιγμένα τα δόντια, να πάρουμε τις αναγκαίες δύσκολες αποφάσεις για τη σωτηρία της χώρας.

    Έχω πλήρη συνείδηση, ότι όσα πρέπει να αποφασίσουμε είναι εξαιρετικά επώδυνα. Αν θεωρώ ότι πρέπει να συνεχίσουμε είναι γιατί ο εναλλακτικός δρόμος θα μας επιφυλάξει μια πραγματικότητα που θα είναι πολλαπλάσια επώδυνη. Ιστορικά επώδυνη. Στον δημόσιο λόγο περίπου 11 εκατομμύρια πολίτες αυτής της χώρας ακούνε συνεχώς για αδιέξοδα, ακούνε την απαξίωση, ακούνε την απαισιοδοξία, χωρίς να βλέπουν μια εθνική ανάταση να ξεφύγουμε από τη μοιρολατρία. Την ίδια ώρα, ένα εκατομμύριο πολίτες ζουν την ανεργία. Σήμερα 11 εκατομμύρια Έλληνες πρέπει επιτέλους να ακούσουμε και ένα λόγο για το πού θα φτάσουμε αν αρνηθούμε να βάλουμε στην άκρη όσα λάθη έγιναν και μας οδήγησαν εδώ, και για το πώς θα ξεφύγουμε από εδώ, για το πώς θα υπερβούμε την κρίση.

    Θα είναι μια τεράστια αδικία της ιστορίας, η χώρα από την οποία ξεκίνησε ο ευρωπαϊκός πολιτισμός, που τα τελευταία 65 χρόνια βίωσε έναν εμφύλιο και μια δικτατορία, αλλά πρόκοψε, οικοδόμησε την ευημερία της, οικοδόμησε μια δημοκρατία, θεσμούς και αξίες, να φτάσει στην πτώχευση και να βρεθεί, από ένα ακόμα λάθος, σε εθνική απομόνωση και εθνική απόγνωση.

    Το πρόγραμμα που έχετε μπροστά σας και η χρηματοδοτική στήριξη που θα το συνοδεύει είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να διασώσουμε τα σημαντικότερα κεκτημένα των τελευταίων δεκαετιών, για να διασφαλίσουμε τη θέση της Ελλάδας στην ομάδα των πιο αναπτυγμένων χωρών της Ευρώπης και στο ευρώ. Και είναι απολύτως αναγκαίες για να προστατεύσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα. Αυτή η κυβέρνηση συνεργασίας συγκροτήθηκε με μια κύρια αποστολή, που αποτυπώνει τη βούληση της πλειονότητας του ελληνικού λαού: να πράξουμε ό,τι απαιτείται προκειμένου να αποτραπεί μια άτακτη χρεοκοπία και οι καταστροφικές συνέπειες που θα προκαλούσε. Είμαι βέβαιος ότι το Υπουργικό Συμβούλιο έχει επίγνωση της ιστορικής κρισιμότητας και θα πράξει το καθήκον του.
--------------------------------------

ΕΕ: Mαταίωση των εκλογών+ ΣΧΟΛΙΟΝ:Οι Τοκογλύφοι δείχνουν πλέον τα δόντια τους

 ΣΧΟΛΙΟΝ ΤΟΥ ΜΠΛΟΓΚ ΜΑΣ:
Οι Τοκογλύφοι δείχνουν πλέον τα δόντια τους!!! 
Δείχνουν τι εννοούν οταν υποχρεώνουν τους λαούς να υιοθετήσουν το σύστημα της Δημοκρατίας: Θέλουν έναν μοχλό επεμβάσεως, οταν τον θέλουν και ΜΟΝΟΝ ΟΤΑΝ είναι βέβαιοι οτι χειραγωγούν την λαϊκή ψήφο με τα χυδαία τεχνασματά τους (πελατειακή σχέσι, πλύσι εγκεφάλου απο τις ομοβροντίες των ΜΜΕ, άθλιοι ψυχικοί εκβιασμοί του τύπου "ή τα μέτρα ή χάνεις τον μισθό σου", μαζική δαιμονοποίησι του αντιπάλου του τύπου "να πώς σκοτώνουμε τους φασίστες" κ.ο.κ.)! ΟΠΩΣ στην Αυστρία επετέθησαν ξεδιάντροπα στον κυρίαρχο (αστειάκι) λαό γιατί ψήφισε κάτι που δεν ήτο της απολύτου αρεσκείας τους (δεν ήταν δα και τίποτε πολύ!), ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ επιτίθενται κατά του Ελληνικού λαού (ΑΥΤΟΝ που πρώτος μαστίγωσε ως "ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟ" ο εκλεκτός τους τέως πρωθυπουργός) ΚΑΙ ΤΟΝ ΥΒΡΙΖΟΥΝ ως ΑΝΩΡΙΜΟ, διότι υποπτεύονται οτι ΔΕΝ θα ψηφίση κατά την απόλυτο αρέσκειά τους! 
ΞΕΧΑΣΑΝ τα ψευτικά λόγια ότι "Ο ΛΑΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΟΦΟΣ", και ΑΥΤΟΙ και ΤΑ ΤΣΙΡΑΚΙΑ ΤΟΥΣ οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (ξέρουν οτι δεν θα επανεκλεγούν και τους πέταξαν το κόκκαλο "άλλα δυό χρόνια βουλευτής") και της Ν.Δ. (τους πέταξαν το κόκκαλο"θασαι εσύ ο εκλεκτός μου αντιπρόσωπος, δοσίλογος, θα σε διορίσω εσένα δεσμοφύλακα στον ΓΚΟΥΛΑΓΚ που θάναι πλέον η Ελλάδα")!
ΟΜΩΣ... Ποιός φταίει στους Ελληνες?
Ποιός φταίει στους Ελληνες? ΑΥΤΟΙ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΜΕ ΑΦΘΑΣΤΟ ΗΡΩΪΣΜΟ για να γίνουν ΑΠΟΛΥΤΟΙ κυριοι του ΚΟΣΜΟΥ όλου οι ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΙ και το αφθάστου τελειότητος και αποτελεσματικότητος εργαλείον τους υποταγής και εξαθλιώσεως των λαών, το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό σύστημα!!! 
ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΔΡΕΨΟΥΝ ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΑ του υπερόχου ΗΡΩΪΣΜΟΥ ΤΟΥΣ (λυπούμαι που θίγω την θυσία σου, ανθυπολοχαγέ, αλλά ΔΕΝ αρκεί να ΠΟΛΕΜΑΣ ως ΗΡΩΑΣ, πρέπει να ξέρεις ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ πολεμάς!!! Οταν στην μάχη μεταξύ της Αστυνομίας και των "ληστών με τα καλάσνικωφ" πολεμάς ΗΡΩΪΚΟΤΑΤΑ υπέρ των ληστών, τότε είσαι απλώς-απλούστατα ένας ΗΡΩΪΚΟΣ (βάλε την λέξι) και διόλου ΔΕΝ ευσταθεί η δικαιολογία σου ότι βρίσκεις στην Αστυνομία μεγάλα ψεγάδια --και ειδικώς ΕΣΥ!, ευσταλή Κρητικέ, που πήρες το καρυοφίλι για να φέρης στην παγκόσμια ηγεμονία τις ύαινες που ορέγονται όσο τίποτε άλλο στον κόσμο το νησί σου!!)!! 
ΘΕΡΜΑ ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ!!!
-----------------------

ΕΕ: “Mαταίωση των εκλογών και διατήρηση της κυβέρνησης Παπαδήμου μέχρι το 2013”
10-02-2012 14:48:18

Στην ματαίωση των εκλογών και στην διατήρηση της κυβέρνησης Παπαδήμου μέχρι το 2013 προσανατολίζεται η ΕΕ μετά από την ανάλυση της πολιτικής κατάστασης στην χώρα και του τρόπου με τον οποίο τα πολιτικά κόμματα αλλά και η κοινωνία αντιδρά στα σκληρά μέτρα που πρόκειται να εφαρμοστούν ώστε η χώρα να λάβει το επόμενο δάνειο.

Η ανησυχία των Ευρωπαίων εταίρων είναι έκδηλη αφού εκτός από την Ελλάδα η Ιταλία η Ισπανία και η Πορτογαλία σύντομα θα έχουν να λάβουν δύσκολες αποφάσεις στο κοντινό μέλλον. 
Σύμφωνα με πληροφορίες  οι δανειστές της Ελλάδας είναι έντονα προβληματισμένοι από τις αντοχές του πολιτικού συστήματος αλλά και την ικανότητα του κυβερνητικού συνασπισμού να σηκώσει στους ώμους του το βάρος των επώδυνων οικονομικών μέτρων.

Παρά τη φαινομενική ηρεμία και την ανοχή που οι Έλληνες πολίτες έχουν δείξει στα μέχρι σήμερα ληφθέντα μέτρα όλοι πλέον γνωρίζουν ότι τα νέα μέτρα αγγίζουν πια τον πυρήνα της κοινωνίας και ότι δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μία ανεξέλεγκτη κοινωνική έκρηξη στην Ελλάδα η οποία θα μπορούσε να εξαπλωθεί και στις υπόλοιπες χώρες που αντιμετωπίζουν την ίδια κατάσταση.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
------------------------------------

Μιλένα Αποστολάκη-Δεν ψηφίζει το Μνημόνιο-Καίριες διαπιστώσεις

 "Είναι ανυπόστατο πλέον το επιχείρημα ότι αποτρέπουμε την χρεωκοπία της χώρας"         


   10-02-2012 14:53:39


Δεν ψηφίζει τα νέα μέτρα δήλωσε η ανεξάρτητη βουλευτής, Μιλένα Αποστολάκη.

Η δήλωση της ανεξάρτητης Βουλευτή Β' Αθήνας έχει ως εξής:

««Έχοντας διαβάσει, όπως είχα χρέος, το μνημόνιο όπως επίσης και τις ρυθμίσεις του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής, συνέβαλα με την ψήφο μου στην υιοθέτηση μιας σειράς πρωτόγνωρα σκληρών και ταυτόχρονα άδικων μέτρων με οριζόντιο τις περισσότερες φορές χαρακτήρα.

Η θετική μου ψήφος υπαγορεύτηκε από την πίστη ότι η εφαρμογή των συμφωνημένων, παρά τις αστοχίες και αδικίες που περιείχοντο στις απαιτήσεις των δανειστών, θα έσωζε άμεσα και οριστικά τη χώρα από τον κίνδυνο της χρεωκοπίας και της εξόδου από το ευρώ και ταυτόχρονα θα επέτρεπε την ανάληψη αναπτυξιακών πρωτοβουλιών ως αντίδοτου στην κλιμακούμενη ύφεση και ανεργία.Οι ασυγχώρητες καθυστερήσεις όπως για παράδειγμα στον τομέα της συγχώνευσης ζημιογόνων οργανισμών καθώς και οι μοιραίες αστοχίες, όπως για παράδειγμα στο ζήτημα της εργασιακής εφεδρείας σε συνδυασμό με σειρά λανθασμένων εκτιμήσεων της Τρόικας, οδήγησαν σε αλλεπάλληλες αποκλίσεις από τα συμφωνηθέντα χρονοδιαγράμματα και τις ανειλημμένες υποχρεώσεις. Ως παρεπόμενο αποτέλεσμα αυτών ακολούθησε μια σειρά από νέα οριζόντια φορολογικά μέτρα, τη στιγμή που όλοι γνωρίζαμε ότι η φοροδοτική ικανότητα μισθωτών και συνταξιούχων είχε από καιρό εξαντληθεί και ότι η ύφεση βάθαινε επικίνδυνα.

Μετά από αυτόν τον διετή πλέον φαύλο υφεσιακό κύκλο αλλά και την εκτίμηση που κάνει η ίδια η νέα δανειακή σύμβαση ότι λόγω των συμφωνηθέντων μέτρων και της επιδείνωσης του διεθνούς περιβάλλοντος θα σημειωθεί περαιτέρω συρρίκνωση της οικονομίας κατά 4-5% στη διετία 2012-2013, οι νέες απαιτήσεις των δανειστών προκειμένου να υπογραφεί η νέα σύμβαση και να εκταμιευθεί η επόμενη δόση, συνιστούν μια αδιέξοδη επανάληψη ενός σχεδίου εξόντωσης των αντοχών της ελληνικής κοινωνίας αλλά ταυτόχρονα και μια συνταγή διάλυσης της χειμαζόμενης οικονομίας μας, τη στιγμή που για μια ακόμη φορά απουσιάζει παντελώς η λήψη αναπτυξιακών μέτρων.

Η ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης δεν βάζει τέλος στο σενάριο χρεωκοπίας της χώρας. Διασφαλίζει προσωρινά μόνο την εξυπηρέτηση του εξωτερικού χρέους καθιστώντας την ίδια στιγμή βέβαιη τη λήψη νέων επώδυνων μέτρων στο αμέσως προσεχές διάστημα. Εξάλλου, τόσο στη συνοδευτική επιστολή όσο και στο κύριο κείμενο της σύμβασης υπάρχει ρητή δέσμευση για την υιοθέτηση νέων διορθωτικών μέτρων μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και στοχευμένες μειώσεις στους μισθούς του δημοσίου, στην περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι. Είναι ανυπόστατο πλέον το επιχείρημα ότι η ψήφισή της αποτρέπει τη χρεωκοπία της χώρας και για όλους αυτούς τους λόγους θα την καταψηφίσω στην επικείμενη ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής. »»

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr


ΣΩΣΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΙΡΙΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ κ. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ
------------------------------- 

Cemetery of giant creatures found in Central Africa-Mysterious giants inhabit Eurasian lakes

Distant galaxies look too mature for Big Bang

Ηuman body did not evolve

Σ. ΛΥΓΕΡΟΣ-Το Μνημόνιο, ο φόβος και η δημοκρατία

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Το Μνημόνιο, ο φόβος και η δημοκρατία

Tου Σταυρου Λυγερου

Το 2010 έθεσαν στον ελληνικό λαό το δίλημμα «Μνημόνιο ή χρεοκοπία». Το 2011 του έθεσαν το «Μεσοπρόθεσμο ή δραχμή» και τώρα του θέτουν το «διάσωση ή χρεοκοπία». Πρόκειται για παραλλαγές του ίδιου εκβιαστικού διλήμματος, που επιδέχεται μία μόνο απάντηση. Είναι ο γνωστός μονόδρομος της κυβερνητικής -και όχι μόνο- ρητορικής.

Ορισμένοι εξ αυτών δεν περιορίζονται στα όρια της φθηνής - αντιαισθητικής προπαγάνδας που στηρίζεται στην άμετρη κινδυνολογία. Καταφεύγουν και στην ιδεολογική τρομοκρατία, χαρακτηρίζοντας «εθνική προδοσία» τη διαφορετική άποψη! Δεν ακυρώνουν μόνο την έννοια της πολιτικής, αλλά και την ίδια τη δημοκρατία. Αναμενόμενο. Η θεραπεία - σοκ στηρίζεται αποκλειστικά στην καλλιέργεια του φόβου και γι’ αυτό είναι από τη φύση της ασύμβατη με τη δημοκρατία. Υπενθυμίζουμε ότι πρωτοεφαρμόστηκε στη Χιλή με εργαλείο τα τανκς του Πινοσέτ. Στη σημερινή Ελλάδα δεν υπάρχει ο φόβος των τανκς. Καλλιεργείται συστηματικά, όμως, ο «μεταμοντέρνος» φόβος ότι το πιο μικρό «όχι» στην τρόικα θα οδηγήσει σε ολοκληρωτική καταστροφή. Είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να παραλύουν και να κατακερματίζουν την κοινωνία.

Το πραγματικό ερώτημα δεν είναι «χρεοκοπία ή διάσωση», αλλά εάν το νέο πακέτο (PSI, δανειακή σύμβαση και νέο Μνημόνιο) έχει τις προϋποθέσεις να αποτρέψει τη χρεοκοπία και να ανατάξει την οικονομία.
Καθόλου τυχαίο ότι η επίσημη συζήτηση δεν εστιάσθηκε στο καθοριστικό για το μέλλον της Ελλάδας αυτό ερώτημα, αλλά σε επιμέρους πτυχές, όπως οι συντάξεις και ο κατώτατος μισθός. Καθόλου τυχαίο, επίσης, ότι οι σταυροφόροι του Μνημονίου προβάλλουν μονομερώς και με κραυγαλέα υπερβολή τις αρνητικές συνέπειες της παύσης πληρωμών, αλλά αποφεύγουν επιμελώς να πουν πού οδηγεί το νέο πακέτο.

Στο σημείο που έχει φθάσει η Ελλάδα όλοι οι δρόμοι είναι δύσβατοι. Μία ορθολογική συζήτηση θα έπρεπε να βάλει νηφάλια στο τραπέζι τα συν και τα πλην κάθε πολιτικής, ώστε να επιλέξουμε το μικρότερο κακό, την πολιτική που έχει συνδυαστικά το μεγαλύτερο οικονομικό αποτέλεσμα και το μικρότερο κοινωνικό κόστος. Το πολιτικό σύστημα δεν διεξάγει μία τέτοια συζήτηση για τον ίδιο λόγο που δεν επεξεργάσθηκε ένα ρεαλιστικό εθνικό σχέδιο για την ανάταξη της οικονομίας.

Η άποψή μας επιγραμματικά είναι πως με το νέο πακέτο θα συμβεί ό,τι με το πρώτο Μνημόνιο. Θα αγοράσουμε πανάκριβα χρόνο, αλλά δεν θα αποτρέψουμε τη χρεοκοπία. Αντιθέτως, θα τη βρούμε μπροστά με πολύ δυσμενέστερους όρους.  
Παρά τα αντικοινωνικά μέτρα, η οικονομία θα βυθισθεί βαθύτερα στον φαύλο κύκλο της ύφεσης, με αποτέλεσμα τον εκτροχιασμό του προγράμματος. Ο εκτροχιασμός θα προκαλέσει δυναμική ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας - κατάρρευσης, η οποία πιθανότατα θα πετάξει την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης. Η Ελλάδα, γεμάτη οικονομικά και κοινωνικά ερείπια, θα έχει στερηθεί τη δημόσια περιουσία και τα εργαλεία που είναι αναγκαία για την ανασυγκρότησή της. Με άλλα λόγια, θα καταστεί για πολλά χρόνια έρμαιο των δανειστών της. Κι αυτά, εάν δεν μεσολαβήσει κοινωνική έκρηξη.

Οι «κόκκινες γραμμές» του Eurogroup...


Οι «κόκκινες γραμμές» του Eurogroup...

Της Ζέζας Ζήκου

Οι πιέσεις έγιναν αφόρητες, καθώς οι εταίροι μας αμφισβητούν τη συμφωνία της Αθήνας και αν αυτή θα εφαρμοστεί και μετά τις εκλογές. Η χώρα μπορεί να σωθεί. Αρκεί οι πολιτικοί να αποσύρουν το κράτος, να ανοίξουν με διαδικασίες «εδώ-και-τώρα» τις αγορές και να αφήσουν τις επιχειρήσεις να κάνουν τη δουλειά τους. Οι λαοί έστειλαν τους πρωθυπουργούς των Μνημονίων στο σπίτι τους. Πρώτα τον Ισλανδό, ύστερα τον Ούγγρο, κατόπιν τον Ιρλανδό και μετά τον Πορτογάλο. Και επιθυμούν να αλλάξει η σελίδα και στη χώρα μας. Eτσι, τα πάντα δείχνουν... εκλογές. Τον λόγο έχει ο λαός τόσο για να αποφασίσει τι θέλει για το μέλλον του όσο και για την ανανέωση του πολιτικού συστήματος.

Αν το πολιτικό θρίλερ των ημερών επιταχύνει τη διαδικασία ραγδαίας απονομιμοποίησης και αποσάθρωσης του πολιτικού συστήματος, θα μπορούσε κανείς να πει «τέλος καλό, όλα καλά; Φοβούμαι πως όχι, επειδή είναι αργά. Αν μια αναβάπτιση λειτουργούσε ως ανάταξη της χαμένης εμπιστοσύνης των δύσπιστων δανειστών μας προς την αξιοπιστία μας να την οδηγήσουν σε κάποια –με τα δικά τους έστω μέτρα– ανάταξη, θα υπήρχε κάποιο κέρδος απ’ όλα αυτά. Αλλά αντί εμπιστοσύνης από το Eurogroup... εκπέμπεται μεγάλη, καθολική και οριστική δυσπιστία.

Η κρίση του χρέους και οι επιχειρήσεις «αλληλεγγύης», στις οποίες σκόπιμα επιδίδονται οι «ισχυροί» για μας, αποκαλύπτουν πολλά πράγματα, που πάντοτε υποψιαζόμασταν, αλλά, παρ’ όλα αυτά, πάντοτε ελπίζαμε πως ποτέ δεν θα έβγαιναν τόσο αληθινά: επιβολή σκληρών προγραμμάτων λιτότητας, που θα εφαρμοστούν με ψυχρή ωμότητα. Ετσι εξαπολύεται μια επίθεση - τιμωρία κατά των δημοσίων υπαλλήλων, των μισθωτών και των συνταξιούχων, σαν αυτοί να ήταν οι φταίχτες της κρίσης. Αυτοί θα πληρώσουν τον λογαριασμό. Oλους τους λογαριασμούς...

Το κοινωνικό σκηνικό στη χώρα μας βράζει... Εκείνοι που επλήγησαν από την οικονομική κατάρρευση ήταν οι φτωχές και οι μεσαίες τάξεις. Δουλειές χάθηκαν, σπίτια θάφτηκαν κάτω από τα ασήκωτα βάρη των στεγαστικών δανείων και των φόρων, ευκαιρίες για σπουδές εξανεμίστηκαν... Τα «πακέτα διάσωσης», που υποτίθεται πως θα σταθεροποιούσαν την οικονομία, κατέληξαν στις τσέπες εκείνων ακριβώς που προκάλεσαν την κατάρρευση. Πολλοί εξ αυτών, εκμεταλλευόμενοι τις «τρύπες» του φορολογικού συστήματος, φυγάδευσαν τα χρήματα αυτά σε φορολογικούς «παραδείσους». Οι φτωχές και μεσαίες τάξεις, που δεν προκάλεσαν την κατάρρευση, έπεσαν, ωστόσο, θύματά της, υποβάλλονται και πάλι σε νέες θυσίες. Οι περισσότεροι ανησυχούν για τις δουλειές τους. Τις δουλειές που έχασαν, τις δουλειές που κινδυνεύουν να χάσουν... Και διψούν για καλύτερη παιδεία, περισσότερα δημόσια έργα, πιο ανθρώπινο περιβάλλον – όλα εκείνα, δηλαδή, που θυσιάζονται στον βωμό της λιτότητας.


Το ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Leap/Europe 2020 προειδοποιούσε αρκετά νωρίς πως η κρίση θα φέρει κοινωνική αναταραχή – ιδίως σε χώρες με ανεπαρκή κοινωνική προστασία. Ολα τα σήματα κινδύνου είναι πια αναμμένα. Ο κοινωνικός ιστός μοιάζει να έχει διαρραγεί ανεπανόρθωτα. Και οι εξωραϊστές του συστήματος, όσο κι αν λένε πως η κατάσταση θα διορθωθεί αν γίνουν όλα όσα έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση, έχουν πάψει από καιρό να είναι πειστικοί. Το μόνο που έχουν στο μυαλό τους είναι το να σωθεί το σύστημα, για να το επαναφέρουν στην αρχική μορφή του. Είναι σαν να ζουν σε μια δική τους χώρα, διαφορετική από εκείνη στην οποία ζει ο λαός.

Τα πλήθη που διαδηλώνουν, αγωνιώντας για τις δουλειές, τους μισθούς και τις συντάξεις τους, δύσκολα θα «χορτάσουν» με λαϊκίστικες εξαγγελίες. Αυτό που είναι εκπληκτικό στην Ελλάδα σήμερα είναι ότι τα συνδικάτα, που πάντοτε πίστευαν ότι θα υπάρχουν απεριόριστα ευρωπαϊκά χρήματα για να καλοπερνούν, συνεχίζουν να είναι γραπωμένα στα προνόμιά τους. Οι λαϊκιστές λένε μεγάλα λόγια, κατηγορώντας τη Μέρκελ, αλλά χαϊδεύουν τους ένοχους συμπολίτες τους. Προτιμούν να τα βάζουν με κάποιον απόμακρο μπαμπούλα, παρά να κοιταχτούν στον καθρέφτη.

Αυτή η αδυναμία, η έλλειψη αυτοκριτικής, αυτή είναι η πραγματική ελληνική κρίση.

«Η Ελλάδα ζει με την αίσθηση ότι εξαιρείται από τις απαιτήσεις της πολιτικής και οικονομικής πειθαρχίας, επισημαίνουν οι ξένοι: «Οι αρχαίοι Eλληνες δεν δοξάστηκαν για το εμπόριό τους. Το απαξίωσαν τόσο ο Πλάτωνας όσο και ο Αριστοτέλης. Οι πολίτες το άφηναν στα χέρια των μετοίκων και των ξένων και γι’ αυτό οι Γερμανοί τραπεζίτες ανησυχούν όταν οι πολιτικοί της Ελλάδας αντλούν έμπνευση από τα έπη και τους αρχαίους ήρωες... γράφει ο γερμανικός Τύπος.

Αγροτική Τράπεζα: Ένα διαχρονικό σκάνδαλο...

CAPITAL.GR
Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2012 - 01:46

Αγροτική Τράπεζα: Ένα διαχρονικό σκάνδαλο...

Η αποκάλυψη ενός από τα μεγαλύτερα πολιτικά σκάνδαλα των τελευταίων δεκαετιών βρισκότανε σε εξέλιξη. Η διοίκηση Μηλιάκου στην Αγροτική Τράπεζα τοποθετούσε τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων σε δομημένα προϊόντα. Έπαιζε στον τζόγο περισσότερα από 700 εκατ. ευρώ, όταν τα χρήματα αυτά ήταν το προϊόν αύξησης κεφαλαίου, δίχως την οποία η τράπεζα θα έχανε την άδεια λειτουργίας της. Ξαφνικά, όλα σταμάτησαν. Οι αποκαλύψεις, οι καταγγελίες. Μαντέψτε!

Ναι! Το ΠΑΣΟΚ πήρε τότε ένα μεγάλο δάνειο και μπόρεσε με αυτό να συνεχίσει την μισθοδοσία του προσωπικού του και να οραματίζεται την ανάληψη της εξουσίας για τη σωτηρία της χώρας. Έκτοτε έχουμε χορτάσει από σωτήρες και το ζητούμενο είναι αν θα μπορέσει το ΠΑΣΟΚ, όπως και τα άλλα κόμματα, να επιστρέψουν τα δανεικά στην Αγροτική Τράπεζα. Ίσως πάλι δεν χρειαστεί. Μαντέψτε και πάλι!

Ναι, η Αγροτική Τράπεζα κινδυνεύει για άλλη μία φορά να σωριαστεί στο έδαφος. Και το ελληνικό δημόσιο καλείται για άλλη μία φορά να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη και να βρει κεφάλαια που δεν έχει για να ορθοποδήσει η τράπεζα της υπαίθρου. Δεν  έχουν ακόμη ρωτήσει πως η τότε διοίκηση Μηλιάκου είχε τοποθετήσει τόσα πολλά λεφτά σε ακραίες μορφές επενδύσεων και δίχως να έχει η τράπεζα την δυνατότητα να τις παρακολουθήσει αποτελεσματικά.  Ωστόσο,  είναι διατεθειμένοι να  εμπιστευτούν στα τυφλά και στις επόμενες διοικήσεις μερικές ακόμη εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Στο κάτω – κάτω της γραφής, ποιος έχει δώσει λογαριασμό σε αυτή την χώρα για να δώσουν λογαριασμό οι παλιές διοικήσεις της Αγροτικής...

Σήμερα ο κ. Πανταλάκης παρουσιάζεται από οργανωμένα κέντρα παραπληροφόρησης ως ο κύριος υπαίτιος της χρεοκοπίας της Αγροτικής. Λυπούμαστε, αλλά όφειλε να προσέχει. Από την στιγμή που δεν τόλμησε να αντιμετωπίσει τα τρωκτικά, φυσικό ήταν να τα βρει στην συνέχεια μπροστά του.

Ευθύνη, βέβαια, έχουν και οι διοικήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος. Διότι επέτρεψαν τότε ένα μεγάλο πάρτι στα ασφαλιστικά ταμεία και στην Αγροτική Τράπεζα. Τα δομημένα προϊόντα ήταν ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν. Δεν είμαστε βέβαιοι ότι πέρασαν τις εξετάσεις. Όπως δεν τις πέρασαν και σε άλλες περιπτώσεις στην συνέχεια. Διότι μπορεί τα κόμματα να έχασαν το αποκούμπι της Αγροτικής, αλλά δεν έμειναν σε αυτό! Μαντέψτε!

Τώρα τα κόμματα παίρνουν δάνεια από άλλα κορυφαία τραπεζικά ιδρύματα της χώρας. Διότι αυτή είναι μία βιομηχανία που δεν πρόκειται να τελειώσει έτσι απλά. Η χώρα μπορεί να χρεοκοπήσει, οι τράπεζες να ανακεφαλαιωθούν μερικές φορές, αλλά τα δάνεια των κομμάτων είναι μία σταθερή αξία. Και μαντέψτε για μία τελευταία φορά: Δεν θα υπάρξει άνθρωπος να ψάξει το σκάνδαλο της Αγροτικής. Μην σας πω ότι σε λίγο θα μας πείσουν ότι ο κ. Πανταλάκης φταίει για όλα. Για όσα έχουν συμβεί από την εποχή ακόμη του αείμνηστου Αλέξανδρου Παπαναστασίου...

Θανάσης Μαυρίδης

thanasis.mavridis@capital.gr

ΖΟΥΜΕ ΣΕ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΥ "ΞΗΛΩΝΕΙ" ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΗΣ-η κατάληψη της Νομικής

 ΠΙΚΡΟ ΣΧΟΛΙΟ:
ΚΥΒΕΡΝΗΣΙ-"ΦΟΙΤΗΤΕΣ" (ΤΗΣ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑΣ)- "ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΙ"- ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ- ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΕΣ, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, ΕΝ ΑΓΑΣΤΗ ΣΥΜΠΝΟΙΑ, ΔΙΑΛΥΟΥΝ ΚΑΘΕ ΕΝΝΟΙΑ ΤΑΞΕΩΣ ΚΑΙ ΕΥΝΟΜΙΑΣ (ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΠΟΥ ΜΟΛΙΣ ΤΩΡΑ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΘΗΚΕ ΜΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΧΑΧΟΛΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΕΙ ΜΙΑ ΒΡΕΓΜΕΝΗ ΣΑΝΙΔΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΙΩΞΗ!) ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΙΔΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΛΟΕΝΑ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΣΤΟ ΧΑΟΣ, ΣΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ  ΣΤΗΝ ΧΛΕΥΗ ΤΗΣ ΥΦΗΛΙΟΥ!!
ΖΟΥΜΕ ΣΕ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΥ "ΞΗΛΩΝΕΙ" ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΗΣ! ΠΡΟ ΟΛΙΓΩΝ ΕΤΩΝ ΣΥΝΕΒΗ ΤΟ ΕΞΗΣ, ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΑΥΤΟ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ, Σ' ΑΥΤΟ ΕΔΩ ΤΟ ΛΟΜΠΥ (που βλέπετε, το μόλις ανακαινισμένο που το "κατέλαβαν" για να το ξηλώσουν πάλι!) : ΕΝΑΣ ΠΑΡΑΤΥΧΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΣΥΛΛΑΒΗ ΕΝΑΝ ΦΟΙΤΗΤΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΥ ΞΗΛΩΝΕ ΤΟ ΜΑΡΜΑΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΙΧΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΠΑΡΑΠΕΜΨΗ ΣΤΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ! ΤΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ (ΠΡΟΣΟΧΗ! ΑΠΟΤΕΛΟΥΜΕΝΟ ΑΠΟ ΝΟΜΟΜΑΘΕΙΣ! ΣΚΕΨΟΥ ΝΑ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΚΑΠΟΙΑΣ ΣΧΟΛΗΣ ΜΕ ΚΑΘΗΓΗΤΑΣ ΠΟΥ ΑΓΝΟΟΥΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥΣ!) ΤΟΝ ΑΘΩΩΣΕ ΔΙΟΤΙ ΑΠΕΦΑΝΘΗ ΟΤΙ (ΚΡΑΤΗΘΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΚΑΡΕΚΛΑ ΣΑΣ) ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΟ, ΕΘΙΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ-ΞΗΛΩΝΟΥΝ-ΓΚΡΕΜΙΖΟΥΝ ΤΑ ΚΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ!!! "ΤΡΕΛΛΑΘΗΚΑΜΕ ΟΛΟΙ" ??? ΝΑΙ, ΚΑΙ ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ ΟΔΕΥΟΜΕ ΠΛΗΣΙΣΤΙΟΙ ΚΑΙ ΜΕ ΟΔΗΓΟ "ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ" ΚΑΤΑ ΚΡΗΜΝΩΝ!!! ΠΕΙΡΑΖΕΙ ?? ΟΧΙ! ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ, ΒΕΒΑΙΑ! ΤΟΣΟΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟΙ ΛΑΟΙ ΕΠΕΣΑΝ ΣΤΟΝ ΚΡΗΜΝΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ! ΕΔΩ, ΕΞΕΛΕΙΠΟΝ ΟΙ ΧΕΤΤΑΙΟΙ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ?

Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η κατάληψη της Νομικής


Υπό κατάληψη παραμένει για δεύτερη ημέρα το κτήριο της Νομικής Σχολής Αθηνών, επί της οδού Σίνα, από ομάδες φοιτητών και άλλους πολίτες, με στόχο να εγκαταστήσουν εκεί το «στρατηγείο» τους, εν όψει των αντιμνημονιακών κινητοποιήσεων του τετραημέρου για την ψηφοφορία στη Βουλή.

Οι καταληψίες έχουν ήδη ανακοινώσει ότι η Νομική θα είναι το «κέντρο δράσεων στο πλαίσιο του θερμού τετραημέρου και της γενικής απεργίας που θα γίνει».

«Η κυβέρνηση 'έκτακτης ανάγκης' που έχει αναλάβει τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, αποτυγχάνει να συντηρήσει την εργασιακή και συνάμα καταναλωτική δύναμη του πληθυσμού. Τα νέα μέτρα, με τα οποία το κράτος επιδιώκει να διασφαλίσει την επιβίωση του ελληνικού έθνους στο διεθνή οικονομικό πόλεμο, οδηγεί σε πλήρη στάση πληρωμών για τον κόσμο της εργασίας.  Η περικοπή του βασικού μισθού, και τυπικά πλέον, έρχεται σε πλήρη συνάφεια με την κατάργηση κάθε μορφής άμεσου ή κοινωνικού μισθού» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.
Newsroom ΔΟΛ

Κουβέλης-Ρεπούση vs. Aγίου Πειραιώς +ΣΧΟΛΙΟΝ

Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2012

http://www.eglimatikotita.gr/2012/02/blog-post_6086.html

Απέναντι στον Φώτη Κουβέλη ο Σεραφείμ Πειραιώς για τη Ρεπούση 

Οι επιθέσεις από αριστεριστές κατά του μητροπολίτη Πειραιά, με αφορμή την αντίδρασή του στη διαφαινόμενη υποψηφιότητα της Μαρίας Ρεπούση (τομεάρχης Παιδείας της Δημοκρατικής Αριστεράς) στον Πειραιά (Β'), κλιμακώνονται με ασεβείς χαρακτηρισμούς εναντίον του. Την ίδια ώρα, ο δημοφιλής στο μεγάλο λιμάνι ιεράρχης, δεν σκοπεύει, όπως διαφαίνεται, να βάλει νερό στο κρασί του, απέναντι σε μια εθνομηδενιστική όσο και προκλητική για όλους τους Έλληνες υποψηφιότητα.
Όπως μαθαίνουμε......
στα μικρασιατικά σωματεία της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, επικρατεί αναστάτωση, καθώς η Δημοκρατική Αριστερά ξεκινά την εκστρατεία της στον Πειραιά, με την ανακοίνωση μιας υ όλες τις μαρτυρίες Ελλήνων που έζησαν τα γεγονότα.

Ένας αριστεριστής εν ονόματι Νότης Ανανιάδης, επιτίθεται με δριμύτητα στον ιεράρχη, μιλώντας για «απροκάλυπτη, θρασύτατη, μισαλλόδοξη και προκλητική αυτή επίθεση του Πειραιώς», που «υποχρεώνει κάθε δημοκρατικό πολίτη του Πειραιά, πολύ περισσότερο κάθε αριστερό, να πάρει ευθέως θέση: κατά του παπά, δίπλα στη Μαρία».


Απλά πράγματα: δεν υπάρχει πιο βέβηλη, ιερόσυλη, ασεβής, απεχθής και σταλινική ενέργεια (ξέρει από τις τελευταίες ως αριστερός ο κ. Ανανιάδης), από την ασέλγεια εις βάρος της μνήμης των αναρίθμητων θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής. Η αντι-επιστημονική τυμβωρυχία που επιχείρησε, ευτυχώς ανεπιτυχώς, η Μαρία Ρεπούση, προσβάλλοντας βάναυσα εκατομμύρια Έλληνες, την καθιστά ανεπιθύμητο πρόσωπο όχι μόνο στον Πειραιά, αλλά παντού.


Όσο για τη λέξη «ιταμός» που ο προαναφερόμενος κύριος χρησιμοποιεί για τον ιεράρχη στο γραπτό του, λέει πολλά για την ποιότητα όλων όσων έχουν αναλάβει την προώθηση των εθνομηδενιστικών μυθευμάτων περί «συνωστισμού».

--------------------------------------------------
ΣΧΟΛΙΟΝ ΤΟΥ ΜΠΛΟΓΚ ΜΑΣ:
ΖΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ 1974 ΤΗΝ ΛΥΣΣΑΛΕΑ ΕΠΙΘΕΣΙ ΚΑΤΑΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣΕΩΣ-ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΕΩΣ-ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟΥ-ΧΛΕΥΑΣΜΟΥ-ΕΚΜΗΔΕΝΙΣΕΩΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ-ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ-ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ-ΤΩΝ ΟΣΙΩΝ ΚΑΙ ΙΕΡΩΝ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ, ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΞΑΠΟΛΥΣΕΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ-ΜΕΘΟΔΙΚΑ-ΟΛΟΜΕΤΩΠΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΣΤΟ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΠΟΥ ΣΥΝΕΠΗΞΑΝ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ-ΟΜΑΔΕΣ-ΓΚΡΟΥΠΟΥΣΚΟΥΛΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, ΒΟΗΘΟΥΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΟΧΗ ΣΙΩΠΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΤΗΣ Ν.Δ. ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ "ΔΕΞΙΩΝ" ΔΥΝΑΜΕΩΝ (ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ, ΤΗΝ ΣΥΜΠΑΙΓΝΙΑ: ΟΤΑΝ ΚΥΒΕΡΝΟΥΣΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΗΤΑΝ ΕΠΑΝΔΡΩΜΕΝΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΩΣ ΜΕ ΣΥΡΙΖΑΙΟΥΣ, ΟΤΑΝ ΚΥΒΕΡΝΟΥΣΕ Η Ν.Δ. ΤΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΗΤΑΝ ΕΠΑΝΔΡΩΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΑΛΙ, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΩΣ ΜΕ ΣΥΡΙΖΑΙΟΥΣ!!! ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ, Η κ. ΡΕΠΟΥΣΗ ΗΤΟ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ Ν.Δ. ΤΟ ΔΕ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟΝ ΒΙΒΛΙΟΝ ΤΗΣ κ. ΡΕΠΟΥΣΗ, ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΚΑΙ ΥΠΕΣΤΗΡΙΞΕ ΣΘΕΝΑΡΩΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ ΤΗΣ Ν.Δ.) !
ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΛΥΣΣΑΛΕΑ ΑΥΤΗ ΕΠΙΘΕΣΙ ΑΤΥΧΩΣ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΠΟΥ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑΝ ΗΣΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΙΕΡΑΡΧΕΣ ΤΩΝ Χ.Ο. !!!
ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ, ΟΙ --ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ-- ΑΜΕΣΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ, ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΖΟΝΤΕΣ, ΟΙ ΔΩΔΕΚΑΘΕΪΣΤΑΙ ΚΛΠ. ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ, ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΔΕΝ ΑΝΤΕΤΑΧΘΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΚΤΟΝΟ ΕΠΙΘΕΣΙ, ΑΛΛΑ ΣΥΝΗΘΩΣ ΤΗΝ ΥΠΕΣΤΗΡΙΞΑΝ ΚΑΙ ΥΠΕΡΘΕΜΑΤΙΣΑΝ ΣΕ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΣΜΟ!!! ΑΥΤΑ ΤΑ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΜΕ ΠΟΝΟ ΨΥΧΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΛΟΓΟΥ ΓΝΩΣΕΩΣ!!! ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΜΕ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΗΡΙΞΑΜΕ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΦΤΙΑΞΑΜΕ ΤΗΝ "ΓΝΩΣΤΟΤΗΤΑ" ΤΟΥΣ, ΕΧΟΥΜΕ ΥΠΟΣΤΗ ΔΕΙΝΟΥΣ ΛΙΘΟΒΟΛΙΣΜΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΕΛΛΗΝΟΦΡΟΝΑΣ ΔΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΠΗ ΣΤΑΣΙΝ ΜΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΩΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ!
ΔΙΑΤΙ ΣΥΝΕΒΗ/ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ?? ΜΙΑ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΠΟΥ ΔΙΔΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Ο ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟΣ ΜΑΣ ΧΩΡΟΣ ΕΧΕΙ ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΕΙ ΑΠΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ (ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ, ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, ΤΗΣ ΚΑ ΓΚΕ ΜΠΕ, ΤΗΣ ΣΙΑ κι ο,τι άλλο φανταστείτε) ΠΟΥ ΤΟΝ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΚΟΠΙΜΩΣ ΚΑΤΑ ΚΡΗΜΝΩΝ !!!
ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΛΕΓΕΙ ΟΤΙ ΑΠΛΟΥΣΤΑΤΑ Ο ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟΣ ΜΑΣ ΧΩΡΟΣ ΕΧΕΙ ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΝΕΠΑΓΓΕΛΤΟΥΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ, ΑΝΑΡΧΙΚΟΥΣ, ΑΘΕΟΥΣ ΚΛΠ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΖΕΙΝ ...ΜΑΡΞΙΣΜΟ !!!!
ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΑΠΛΟΥΣΤΑΤΑ Ο ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟΣ ΜΑΣ ΧΩΡΟΣ ΕΧΕΙ ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΝΟΗΤΟΥΣ !!!
Ο ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΑΣ ΚΑΜΕΙ ΤΙΣ ΙΔΙΚΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ!!!
----------------------------------------------

Θα το πληρώσουμε χρυσό το τζαμί στο Βοτανικό!

Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2012

Θα το πληρώσουμε χρυσό το τζαμί στο Βοτανικό! Ήδη αρχίσαμε, εν μέσω κρίσης 


Κοντά 320.000 ευρώ πληρώσαμε μέσα στην κρίση για να μετακομίσουν υπηρεσίες του ΠΝ από το Βοτανικό για άλλες εγκαταστάσεις του ΠΝ.Μετάξύ αυτών και η Υπηρεσία Διακίνησης Διαβαθμισμένων Εκδόσεων του ΠΝ ,η οποία μεταφέρθηκε από το Βοτανικό στη Ναυτική Βάση ΚΑΝΕΛΟΠΟΥΛΟΣ.




Από τα εγκαίνια είναι η φωτογραφία.

Όχι δεν είχαν καμία πρόθεση από το ΠΝ ούτε να μετακομίζουν,ούτε να πληρώνουν τόσα λεφτά μέσα στη κρίση.Αντιθέτως…Όμως βλέπετε στο Βοτανικό έχουμε υποσχεθεί ότι θα φτιάξουμε τζαμί. Και μπορεί να είμαστε φτωχοί πλην είμαστε τίμιοι και πάνω απ΄ όλα καρατάμε τις υποσχέσεις μας.Ειδικά όταν πρόκειται για το τζαμί....


Σχόλιο..Δεν έχουν για Υγεία, Παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες ούτε ένα ευρώ....Που στο π@#$ο βρήκαν αμέσως τα λεφτά για το τζαμί;;;;;;;

Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ-Τετέλεσται!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ

Τετέλεσται! Οι Ελληνες εν τάφω...

Νέα Κατοχή. Οι αρχηγοί ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ παρέδωσαν την Ελλάδα άνευ όρων στους ξένους δανειστές




Αβουλοι, μοιραίοι, σπιθαμιαίοι. Τίποτα δεν διαπραγματεύθηκαν. Τίποτα δεν διέσωσαν. Υπέκυψαν ασυζητητί σε όλους τους όρους και τις απαιτήσεις των επικυρίαρχων υπαλλήλων της ΕΕ και του ΔΝΤ, βυθίζοντας τη χώρα μας στο πιο βαθύ σκοτάδι της σύγχρονης ιστορίας της. Ο λόγος για τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της συγκυβέρνησης - τον Γιώργο Παπανδρέου του ΠΑΣΟΚ, τον Αντώνη Σαμαρά της ΝΔ και τον Γιώργο Καρατζαφέρη του ΛΑΟΣ. Εξαιρετικά εύκολο αποδείχθηκε να καμφθούν οι επί μήνες ανέξοδα διαφημιζόμενες ως δήθεν ανυποχώρητες «κόκκινες γραμμές» του προέδρου της ΝΔ - σαν παγωτό χωνάκι στον ήλιο της Σαχάρας! 

Για τον Γ. Παπανδρέου και τον Γ. Καρατζαφέρη δεν υπήρχε φυσικά καμιά αμφιβολία ως προς το τι θα έπρατταν, αφού αυτοί είχαν ψηφίσει ήδη το πρώτο Μνημόνιο, αλλά αποδείχθηκε ότι και ο Α. Σαμαράς δεν είχε την κρίσιμη στιγμή το σθένος να διαφοροποιηθεί από αυτούς που σωστά λοιδωρούσε, κατατασσόμενος τελικά στην ίδια με αυτούς κατηγορία στη συνείδηση του ελληνικού λαού.


Τα ονόματα όλων αυτών που κατείχαν θέσεις ευθύνης και συναίνεσαν να παραδώσουν την Ελλάδα στις απαιτήσεις των κοινωνικών βαρβάρων της ΕΕ και του ΔΝΤ θα γραφτούν με μαύρα γράμματα στις δέλτους καταισχύνης της ελληνικής ιστορίας - πράγμα που φυσικά τους ίδιους καθόλου δεν τους νοιάζει.
Το μέλλον της χώρας διαγράφεται ζοφερό μετά από την παράδοσή της στους ξένους δανειστές. Εκατομμύρια Ελληνες θα πέσουν θύματα της οικονομικής Κατοχής.


Ηδη ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο οι πρώτοι «νεκροί» - οι άνεργοι δηλαδή που προκάλεσε η πολιτική που υπαγόρευσε το πρώτο Μνημόνιο: 1.029.000 οι άνεργοι τον Νοέμβριο - όταν δηλαδή πολλές επιχειρήσεις ακόμη κρατιόντουσαν με τα δόντια, με την ελπίδα ότι ίσως οι γιορτές τούς έδιναν το φιλί της ζωής.

Τώρα που κάθε ελπίδα οικονομικής ανάκαμψης εξέλιπε, πολύ φοβόμαστε ότι ο αριθμός των ανέργων θα έχει ξεπεράσει τον Ιούνιο το ενάμισι εκατομμύριο, υπερβαίνοντας το 30% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού από 20,9% που ήταν ήδη τον Νοέμβριο.

Η «δικτατορία των δανειστών» δεν πρόκειται να επιδείξει κανένα έλεος απέναντι στην οικονομική δυστυχία του πληθυσμού της υποτελούς Ελλάδας. Ξένοι είναι έτσι κι αλλιώς, τι να τους νοιάξει για τους Ελληνες; Αυτοί το πώς θα παίρνουν τα δισεκατομμύριά τους έχουν μοναδικό μέλημα, όπως όλοι οι τοκογλύφοι σε όλες τις εποχές.

Δεν είναι φιλανθρωπικό ίδρυμα για να τους νοιάζει αν οι Ελληνες πεινάνε, αν τα σχολεία μας κλείνουν, αν τα νοσοκομεία μας καταρρέουν.
Το πολύ πολύ να βάλουν τους Γερμανούς παπάδες να οργανώσουν και καμιά... φιλανθρωπική αποστολή για να μοιράσει συσσίτια σε πεινασμένους Ελληνες για να τα δείχνουν στη γερμανική τηλεόραση ώστε να ενισχυθεί η προπαγάνδα του Βερολίνου ότι... μας έσωσαν και μας ταΐζουν κι από πάνω!

Η ΕΕ και το ΔΝΤ προωθούν μεθοδικά και αποτελεσματικά τον στόχο τους που δεν είναι άλλος από το να ρίξουν τους μισθούς των Ελλήνων, σχηματικά μιλώντας, γύρω στο πεντακοσάρικο και μέχρι χιλιάρικο το πολύ, τις συντάξεις στα τρία - τέσσερα κατοστάρικα, να απολύσουν εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους και εκατομμύρια στον ιδιωτικό τομέα ώστε μέσω αυτής της κατοχικής εξαθλίωσης να υποβιβαστεί η Ελλάδα -όπως άλλωστε και όλες οι υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού νότου- στην κατηγορία των φτηνών και εξαθλιωμένων επαρχιών του Τέταρτου Ράιχ.
 Τέτοιες είναι όλες οι χώρες του αλήστου μνήμης «υπαρκτού σοσιαλισμού» που μπήκαν στην ΕΕ και «σώθηκαν» κι αυτές!

Ζοφερές εποχές για την Ελλάδα και τους Ελληνες. Η πορεία προς την άβυσσο δεν έχει πάτο, καθώς η αρπακτικότητα των Ευρωπαίων δυναστών δεν έχει κορεσμό. Οσο στη χώρα μας δεν σημειώνεται παρατεταμένη κοινωνική έκρηξη, η λογική των επικυρίαρχων είναι και θα είναι «το υποζύγιο αντέχει, φόρτωσέ το κι άλλο!».
Προανήγγειλαν ήδη ότι τον Ιούνιο θα πάρουν κι άλλα μέτρα. Θα κόψουν τις συντάξεις αυτή τη φορά. Τώρα πια δεν φοβούνται να προαναγγέλλουν τα δεινά στα οποία υποβάλλουν τον ελληνικό λαό. Ουαί τοις ηττημένοις...


Ελεγχος
Δεν συμφέρουν την ΕΕ οι εκλογές

 
Οργίαζαν χθες οι φήμες για άμεση προκήρυξη εκλογών. Δεν τις συμμεριζόμαστε. Είναι σωστό το επιχείρημα ότι τώρα που ο Α. Σαμαράς μετατράπηκε από «αντιμνημονιακό λυκόσκυλο» σε «μνημονιακή σκυλίτσα της αγκαλιάς», θα ήταν εντελώς ακίνδυνη για την ΕΕ μια κυβέρνηση με πυρήνα τη ΝΔ. Αν γίνουν όμως σύντομα εκλογές, τότε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ με το ζόρι θα φτάσουν συνολικά το 50% των ψήφων, ενώ σήμερα μπορούν να ισχυρίζονται ότι εκπροσωπούν το 80% του ελληνικού λαού. Γιατί οι Γερμανοί και η ΕΕ να προτιμήσουν ένα κατά πολύ ασθενέστερο του σημερινού κυβερνητικό σχήμα; Ο,τι κι αν λέει τώρα πια ο Σαμαράς, ποιος του δίνει σημασία;
-------------------------------------------

ΡΕΠΠΑΣ-ΝΕΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥΣ!

 ΕΘΝΟΣ
ΠΕΡΝΑ «ΚΡΥΦΕΣ» ΑΥΞΗΣΕΙΣ

Και ο Ρέππας το βιολί του...

Την ίδια ώρα που η τρόικα συμπιέζει το μισθολογικό κόστος στον ιδιωτικό τομέα, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επαναφέρει με νέο νόμο το σύστημα αυτόματης απόδοσης των ωριμάνσεων

Ο Δ. Ρέππας αναθεώρησε διάταξη για το βαθμολόγιο στο Δημόσιο η οποία είχε θεσμοθετηθεί μετά από συμφωνία με την τρόικα
 
Ο Δ. Ρέππας αναθεώρησε διάταξη για το βαθμολόγιο στο Δημόσιο η οποία είχε θεσμοθετηθεί μετά από συμφωνία με την τρόικα

Την απόδοση μικρών αυξήσεων στους βασικούς μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων περιλαμβάνει «κρυφή» διάταξη του πολυνόμου 4038/2012 που ψηφίστηκε στις αρχές του Φεβρουαρίου, όπου προβλέπεται ότι υπολογίζεται ο πλεονάζων χρόνος στη βαθμολογική κατάταξη των υπαλλήλων.
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ. Ρέππας συνεχίζοντας την? τακτική που ακολούθησε με το θέμα των απολύσεων, κατήργησε διάταξη που είχε θεσμοθετηθεί κατόπιν συμφωνίας με την τρόικα μέσω της νέας ρύθμισης που ψηφίστηκε.
Συγκεκριμένα, ο νόμος 4024/11 με τον οποίο το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θεσμοθέτησε το νέο Βαθμολόγιο - Μισθολόγιο στο Δημόσιο Τομέα, προέβλεπε το «πάγωμα» των μισθών στο Δημόσιο για 2 χρόνια τουλάχιστον, αφού δεν υπολογιζόταν ο πλεονάζων χρόνος που διέθεταν οι υπάλληλοι μετά την κατάταξή τους στο νέο βαθμολόγιο.

Ωστόσο, τέσσερις μήνες μετά, στον νόμο 4038/12 και συγκεκριμένα στο άρθρο 32, παράγραφο 3, ψηφίστηκε η κατάργηση του «δεύτερου εδαφίου της παραγράφου 1 του άρθρου 29 του ν. 4024.2011», δηλαδή θεσμοθετήθηκε η αναγνώριση του πλεονάζοντος χρόνου για την απόδοση των ωριμάνσεων.
Και όλα αυτά τη στιγμή που η τρόικα ζητεί στη νέα δανειακή σύμβαση επανεξέταση του συστήματος προαγωγών και της απόδοσης μισθολοκών κλιμακίων, προκειμένου να μειωθεί και άλλο το μισθολογικό κόστος, ενώ αφήνει ανοιχτό το θέμα νέων μειώσεων στους μισθούς των δημοσίων υπάλλήλων.

Εισήγηση
 
Κύκλοι του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης σημειώνουν ότι η ρύθμιση για τον υπολογισμό του πλεονάζοντος χρόνου έχει ψηφιστεί μετά από εισήγηση του υπουργείου Οικονομικών.
Συγκεκριμένα, με τον υπολογισμό των ωριμάνσεων ένας υπάλληλος, για παράδειγμα, ΠΕ με 12 χρόνια και 11 μήνες προϋπηρεσία, κατατάσσεται στο νέο Βαθμολόγιο στον βαθμό Δ στο 1ο Μισθολογικό Κλιμάκιο με μισθό 1.409 ευρώ. Με τον πλεονάζοντα χρόνο που διαθέτει θα λάβει σε έναν μήνα τις αποδοχές του 2ου Μισθολογικού Κλιμακίου που ανέρχονται σε 1.437 ευρώ, ενώ με το προηγούμενο καθεστώς θα έπρεπε να περιμένει 2 χρόνια προκειμένου να «ανέβει» μισθολογικά.
Συνδικαλιστικοί κύκλοι των δημοσίων υπαλλήλων αναφέρουν ότι παρά το γεγονός ότι θεσμοθετήθηκε η αυτόματη απόδοση των ωριμάνσεων, οι μηδαμινές αυξήσεις που θα λάβουν οι εργαζόμενοι, «ροκανίζονται» από την καθυστέρηση που καταγράφεται στην διαδικασία της αξιολόγησης για την κατάταξη σε ανώτερο βαθμό των δημοσίων υπαλλήλων που διαθέτουν την ανάλογη προϋπηρεσία.
Τρόικα

Απειλή για νέα ρύθμιση
 
Η νέα ρύθμιση αναμένεται να δημιουργήσει νέο αλαλούμ στις υπηρεσίες διοικητικού του Δημοσίου, αφού θα πρέπει να επανακαθορίσουν τη διαδικασία απόδοσης των Μισθολογικών Κλιμακίων. Οι μικρές -έστω- αυξήσεις θα έδιναν μια «ανάσα» στους «πετσοκομμένους» μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά όπως αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες, η διαπραγμάτευση, που έχει γίνει μεταξύ του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και των δανειστών για το θέμα της μείωσης του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο, δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε νέα νομοθετική ρύθμιση που θα επιβάλει το «πάγωμα» των αποδοχών για τα επόμενα τρία χρόνια, χωρίς να γίνει παρέμβαση στη διάρθρωση του βαθμολογίου.
Στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφέρουν ότι το νέο βαθμολόγιο έχει εφαρμοστεί κυρίως στα υπουργεία, ενώ η πλειονότητα των δήμων δεν έχουν ακόμα καταφέρει να κατατάξουν το προσωπικό.
ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ

VODAFONE-Βγάζουν στο Λονδίνο τις εισπράξεις από τους Ελληνες

 ΕΘΝΟΣ
ΔΗΛΩΣΗ-ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗ VODAFONE

Βγάζουν στο Λονδίνο τις εισπράξεις από τους Ελληνες

Σε τράπεζες της Βρετανίας σε καθημερινή βάση βγάζει τα έσοδα από τις εγχώριες δραστηριότητές της η Vodafone σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για το μέλλον της χώρας μας, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Bloomberg

Βγάζουν στο Λονδίνο τις εισπράξεις από τους Ελληνες
Εκτός Ελλάδας, σε τράπεζες της Βρετανίας σε καθημερινή βάση, βγάζει τα έσοδα από τις εγχώριες δραστηριότητές της η Vodafone, σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για το μέλλον της χώρας μας.
Η μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο, μάλιστα, εμφανίζεται να εξετάζει και το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας.
Αυτό αναφέρει σε τηλεγράφημά του το διεθνές πρακτορείο Bloomberg. Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο γενικός οικονομικός διευθυντής του ομίλου Vodafone, Αντι Χάλφορντ, δήλωσε χθες, στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης που ακολούθησε την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του γ' τριμήνου (Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2011), ότι «κάθε απόγευμα» μεταφέρονται τα χρήματα από την Ελλάδα στη Βρετανία, καθώς, όπως αναφέρει, «η εταιρεία φοβάται τις επιπτώσεις της κρίσης χρέους».
Επισήμανε μάλιστα ότι η εταιρεία φροντίζει να είναι έτοιμη «σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη» να τιμολογήσει σε άλλο νόμισμα. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας, ο κ. Χάλφορντ δήλωσε πως «προφανώς είναι κάτι που παρακολουθούμε στενά».

211 εκ. ευρώ
 
Να σημειωθεί ότι τη Vodafone Ελλάδας εμπιστεύονται σήμερα πάνω από 4 εκατομμύρια Ελληνες συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας, ενώ τα έσοδα από υπηρεσίες στη χώρα μας ξεπέρασαν την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου τα 211 εκατομμύρια ευρώ.
Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των δηλώσεων, πηγές της Vodafone Ελλάδας σημείωναν ότι η μεταφορά των εσόδων αποτελεί συνήθη πρακτική της εταιρείας για τις δραστηριότητές της στο εξωτερικό. Συμπλήρωναν, μάλιστα, ότι η ερώτηση που υποβλήθηκε στον κ. Χάλφορντ δεν αναφερόταν στην Ελλάδα, αλλά γενικότερα στον τρόπο διαχείρισης της διαθέσιμης ρευστότητας από τον όμιλο, προσθέτοντας ότι πρόσφατα η εταιρεία επένδυσε το ποσό των 168,5 εκατομμυρίων ευρώ για την επέκταση της άδειάς της στην Ελλάδα.

Λίγο αργότερα η διοίκηση της Vodafone Ελλάδας, προχωρώντας σε αναδίπλωση συγκριτικά με τις δηλώσεις που μετέδωσε το διεθνές πρακτορείο, απέστειλε διευκρινιστική ανακοίνωση στην οποία τονίζει: «Για περισσότερα από δέκα χρόνια, ο Ομιλος Vodafone εφαρμόζει στο πλαίσιο της λειτουργίας του, ως συνήθη πρακτική παγκοσμίως, σε όλες τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται στην Ευρώπη, στην Ασία, και στην Αφρική, τη διαχείριση των διαθεσίμων μετρητών σε κεντρικό επίπεδο. Η σχετική πρακτική ουδεμία σχέση έχει με τις οικονομικές συνθήκες της Ευρώπης ή της Ελλάδας».
Το ζήτημα προέκυψε μόλις λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της διακοπής των διαπραγματεύσεων με τη Wind Ελλάς για τη συγχώνευση των δύο εταιρειών, καθώς διαφαινόταν ότι το εγχείρημα δεν θα έπαιρνε το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Ωστόσο, όπως επισήμανε χθες στην ίδια τηλεδιάσκεψη ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone, Vittorio Colao, η εταιρεία στη χώρα μας βρίσκεται ξανά σε συζητήσεις με τη Wind, αυτήν τη φορά για την κοινή χρήση δικτυακών υποδομών. «Είναι ένα ενδεχόμενο που πρέπει να εξετάσουμε πολύ σύντομα» σημείωσε.
Ως προς τα οικονομικά αποτελέσματα της Vodafone, όπως προκύπτει από τη χθεσινή ανακοίνωση, στο γ' τρίμηνο του οικονομικού έτους της τα έσοδα από υπηρεσίες στην Ελλάδα παρουσίασαν μείωση 8,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο και διαμορφώθηκαν στα 211,77 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι νέες συνδέσεις ανήλθαν στις 84.000.

Σάλος
Πάνω από 4 εκατ. οι Ελληνες συνδρομητές
 
Αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη του οικονομικού γενικού διευθυντή της Vodafone Αντι Χάλφορντ ότι ο βρετανικός τηλεπικοινωνιακός κολοσσός μεταφέρει καθημερινά τα έσοδά του σε βρετανικές τράπεζες.
Την ίδια ώρα στην Ελλάδα την εταιρεία εμπιστεύονται πάνω από 4 εκατομμύρια συνδρομητές, ενώ και η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να δίνει ψήφο εμπιστοσύνης σε υψηλόβαθμα στελέχη της Vodafone επιλέγοντάς τα για διορισμό σε Διοικητικό Συμβούλιο Οργανισμού που ελέγχεται από το Δημόσιο.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Vodafone Ελλάδας, Νίκος Σοφοκλέους, διορίστηκε το 2010 από τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλο Γερουλάνο, στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΠΑΠ.
Την περίοδο εκείνη ο κ. Σοφοκλέους κατείχε και τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Vodafone Ελλάδας, την οποία είχε αναλάβει από το 2008.

Ελλάδα, καλώς ήλθες στη Μεγάλη Ύφεση!

Ελλάδα, καλώς ήλθες στη Μεγάλη Ύφεση!

 
Οι ηγέτες των δύο – και όχι των τριών αφού σήμερα αναμένουμε ανακοινώσεις αποχώρησης  Καρατζαφέρη – κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου έκλεισαν τελικά χτες το μεσημέρι και την τελευταία εκκρεμότητα του πακέτου άγριας λιτότητας και μεταρρυθμίσεων που είχε απομείνει από την προχθεσινή ολονύχτια σύσκεψή τους ανοίγοντας  το δρόμο στη δεύτερη – και θανατερή; – ελληνική διάσωση, ελάχιστες ώρες πριν αρχίσει η σύνοδος των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες για το ελληνικό ζήτημα.
Ο Υπουργός Οικονομικών Βαγγέλης Βενιζέλος, μετά από μια νύχτα αγρύπνιας, είχε ξεκινήσει για τις Βρυξέλλες χωρίς να έχει στις βαλίτσες του μια ολοκληρωμένη συμφωνία, ενώ τα δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού Τύπου μιλούσαν καυστικά για την Ελλάδα και της επέρριπταν κατηγορίες για παραβίαση δεσμεύσεων και εβδομάδες καθυστερήσεων που έθεταν σε κίνδυνο την εξέλιξη του ελληνικού PSI και της δεύτερης δανειακής σύμβασης διακυβεύοντας τη χρεοκοπία στις 20 Μαρτίου.
Η εκκρεμότητα από τη νύχτα της Τετάρτης αφορούσε 600 εκ. ευρώ που έπρεπε να προέλθουν από την περικοπή των επικουρικών συντάξεων. Τελικά ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία συμφώνησαν το μισό από αυτό το ποσό να προέλθει από περικοπές στην άμυνα και τα υπόλοιπα 300 να αναζητηθούν από περικοπές συντάξεων σε νέες συνομιλίες με την τρόικα. 

Η ανακοίνωση Παπαδήμου για τη συμφωνία μεταξύ των πολιτικών αρχηγών γύρω στο μεσημέρι προκάλεσε ανακούφιση, οδήγησε στην ενίσχυση του ευρώ και στην πτώση των σπρεντ των ιταλικών, ισπανικών και βελγικών ομολόγων. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που επρόκειτο να παρουσιάσει  στο Eurogroup τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης για περικοπές ύψους 3.3 δις ευρώ, δήλωσε πριν μπει στην αίθουσα: ‘Χρειαζόμαστε τώρα την πολιτική στήριξη της Ευρωομάδας για τα τελικά βήματα’. Αλλά οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Οικονομικών είπαν ότι δεν θα υπάρξουν οριστικές αποφάσεις στη σημερινή συνάντηση. ‘Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει ότι δεν εφάρμοσε από το πρώτο πρόγραμμα πριν αποφασίσουμε για τη δεύτερη διάσωση’, επισήμανε δηκτικά ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. 

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος παρουσίασε επίσης τις βασικές γραμμές της συμφωνίας με τους ιδιώτες πιστωτές για την ανταλλαγή των ελληνικών τίτλων σύμφωνα με το οποίο οι διαγραφές θα φτάσουν το 70% της ονομαστικής αξίας του χρέους.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δήλωσε πεπεισμένος ότι όλα τα στοιχεία της συμφωνίας για το ελληνικό χρέος μπαίνουν στη θέση τους και αποκάλυψε ότι η ΕΚΤ θα προσφέρει έμμεση βοήθεια στην Ελλάδα δίχως να παραβιάσει τις συνθήκες που της απαγορεύουν να χρηματοδοτεί κυβερνήσεις. Εκπρόσωπος του ΔΝΤ χαρακτήρισε τη συμφωνία ένα πρώτο σημαντικό βήμα και δήλωσε ότι η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ θα ζητήσει διαβεβαιώσεις ότι τα ελληνικά κόμματα θα παραμείνουν δεσμευμένα στη συμφωνία, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των κοινοβουλευτικών εκλογών του Απριλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες οι Ευρωπαίοι θα ζητήσουν από τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου γραπτές δεσμεύσεις για την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος στο σύνολό του, δηλαδή για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τις αλλαγές στο δημόσιο, τα εργασιακά και τις περικοπές των συντάξεων. 

Το νέο πρόγραμμα θα σημάνει δραστική πτώση στη ζωή των Ελλήνων και την περαιτέρω εμβάθυνση της ύφεσης που ήδη βρίσκεται στον πέμπτο χρόνο της. Τα τελευταία νούμερα για την καταγεγραμμένη ανεργία δείχνουν ότι το Νοέμβριο έφτασε στο ιστορικό υψηλό του 20,9% - άρα η πραγματική μπορεί να βρίσκεται στο 25% και το 1 εκατομμύριο των ανέργων καλείται να ζήσει με ένα επίδομα 359 ευρώ για ένα χρόνο. Το οικονομικό αδιέξοδο φαίνεται κι από τα νούμερα της βιομηχανικής παραγωγής που το Δεκέμβριο έπεσε κατά 11,3%. Κατόπιν τούτων δεν είναι να απορεί κανείς που ο χρόνος μπήκε με υστέρηση στα φορολογικά έσοδα – κατά 7% στο σύνολο και κοντά στο 16% το ΦΠΑ – για ποιους στόχους μιλάμε; Στην Αθήνα και στις άλλες πόλεις τα συσσίτια καλά κρατούν – κατά βάθος δεν πρέπει να απορούμε που η Εκκλησία κλείνει ραδιοφωνικούς σταθμούς, υπάρχουν πια άλλες προτεραιότητες. Καλώς ήλθατε στη Μεγάλη Ύφεση!

Η νοσταλγία της δραχμής

Η νοσταλγία της δραχμής

Τώρα μας λείπουν τα μηδενικά. Τα πολλά μηδενικά της δραχμής. Οταν την αποχαιρετούσαμε στις αρχές του 2001, κανείς δεν φανταζόταν πόσο θα τη νοσταλγούσαμε. Είχε τα άσχημά της βέβαια. Μας φαίνονταν ακριβά τα γερμανικά αυτοκίνητα, τα γαλλικά αρώματα, τα ιταλικά ρούχα. Ακρίβεια, πληθωρισμός, υψηλά επιτόκια. Οχι όμως κατάρρευση. Ούτε δάνεια από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ για να ξεπληρώσουμε τα άλλα δανεικά. Τα δάνειά μας τότε σε δραχμές ήταν. Αν δεν είχαμε να τα πληρώσουμε, ο Χολαργός να ’ταν καλά. Τυπώναμε δεκαχίλιαρα, αν και τώρα μάλλον θα είχαμε βγάλει και το πενηνταχίλιαρο. Ομως στην εποχή του ευρώ, τα πράγματα άλλαξαν. Και μπορεί τελευταία στιγμή να γλιτώσαμε την πτώχευση. Αλλά το ρολόι μετράει τον χρόνο μέχρι την αναδιαπραγμάτευση του χρέους. Το Χρηματιστήριό μας το έχει ήδη καταγράψει το «κούρεμα», όπως λέγεται στις αγορές η χασούρα στο κεφάλαιο. Μένει τώρα και το κούρεμα των ομολογιούχων. Οι οποίοι, και αυτοί, μάλλον τώρα νοσταλγούν τις δραχμές.

Ευρωπαίοι;

Εντεκα χρόνια περάσανε σχεδόν από την είσοδο του ευρώ στη ζωή μας. Οταν τα μεσάνυχτα της Πρωτοχρονιάς του 2001 τα ΑΤΜ των τραπεζών άρχισαν να μοιράζουν ευρώ, αισθανθήκαμε δικαιωμένοι. Γίναμε επιτέλους Ευρωπαίοι. Δεν καταλάβαμε όμως ότι η αλλαγή δεν ήταν η απλή ανταλλαγή των δραχμών με τα καινούργια, κολλαριστά χαρτονομίσματα. Οταν κλείδωσε η ισοτιμία του ευρώ έναντι της δραχμής στο 340,75 δεν καταλάβαμε ότι η αλλαγή δεν ήταν μια απλή λογιστική πράξη. Και πώς θα μπορούσε άλλωστε να είναι; Οπως και τώρα, μια μικρή χώρα, χωρίς βιομηχανία και εξαγωγές, ήμασταν. Από τον τουρισμό ζούσαμε και ήμασταν φθηνοί. Φθηνοί τουλάχιστον για τους άλλους. Τους Γερμανούς, τους Αμερικανούς, τους Ολλανδούς. Ακόμα και για τους Ιταλούς, φθηνοί ήμασταν. Και αυτό ήταν το βασικό ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα και κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να το κρατήσουμε. Από το 1981 και μετά, κατά μέσο όρο η δραχμή διολίσθαινε περίπου 11% κάθε χρόνο. Οταν η διολίσθηση δεν έφθανε, κάναμε και μία υποτίμηση ώστε να έρθουμε πάλι στα ίσια μας. Μπακαλίστικο το σύστημα, αλλά λειτουργούσε. Ανάπτυξη είχαμε, τουλάχιστον ονομαστική, και αυτό μας έφθανε. Το χρέος μας σε δραχμές ήταν κυρίως και αυτό μας βόλευε αφάνταστα. Και εμάς και τους πιστωτές μας. Η διολίσθηση της δραχμής έφερνε πληθωρισμό και ξεπληρώναμε τα δανεικά με πληθωρισμένες δραχμές. Το ξέραμε εμείς, το ήξεραν και οι αγορές, οι οποίες μας δάνειζαν με διψήφια επιτόκια για να αντιμετωπίσουν το ρίσκο του νομίσματος. Αλλάζοντας νόμισμα, το οικονομικό μας σύστημα έπρεπε να είχε αλλάξει. Να νοικοκυρευτεί, να γίνει πιο «ευρωπαϊκό», τουλάχιστον όπως το ερμήνευαν οι Γερμανοί, οι οποίοι επέβαλαν και τους όρους της Συνθήκης του Μάαστριχτ προκειμένου να εγκαταλείψουν το μάρκο. Δεν καταλάβαμε; Δεν ξέραμε; Δεν έχει σημασία. Αν απομακρυνθείς από το ταμείο, κανένα λάθος δεν αναγνωρίζεται.

Οι δραχμές του 2011

Το βασικό μας πρόβλημα σήμερα είναι ότι η οικονομία μας δεν είναι ανταγωνιστική. Πιο συγκεκριμένα, είμαστε ακριβοί. Ακριβοί στους μισθούς, ακριβοί στις συντάξεις, αλλά κυρίως ακριβοί στις τιμές των αγαθών. Ακριβοί όμως είμαστε σε ευρώ. Αν είχαμε μείνει στις δραχμές θα ήταν μια άλλη ιστορία. Από το 1981 μέχρι τα τέλη του 2000, η μέση ετήσια διολίσθηση της δραχμής έναντι του γερμανικού μάρκου ήταν σχεδόν 11%. Οταν «κλείδωσε» η ισοτιμία, αυτή είχε διαμορφωθεί στο 175 περίπου, από 24 στις αρχές του 1981. Αν είχε διατηρηθεί ο ίδιος ρυθμός διολίσθησης έκτοτε, σήμερα η ισοτιμία της δραχμής έναντι του μάρκου θα ήταν σχεδόν 500, δυόμισι φορές δηλαδή παραπάνω. Καθώς η ισοτιμία έχει διατηρηθεί σταθερή τα τελευταία δέκα χρόνια, αυτή είναι και μια καλή ένδειξη της απώλειας της ανταγωνιστικότητάς μας. Σε δέκα χρόνια γίναμε 3 φορές πιο ακριβοί για τους Γερμανούς. Βέβαια και οι άλλοι Νοτιοευρωπαίοι ακολουθούσαν αντίστοιχη στρατηγική. Η είσοδός της Ιταλίας στο ευρώ, στοίχησε και σε αυτή σε ανταγωνιστικότητα έναντι των Γερμανών. Η αλήθεια είναι ότι αυτό παραγνωρίζει μερικά σημαντικά πλεονεκτήματα από την είσοδο στο ευρώ. Είναι όμως αυτά τα πλεονεκτήματα επαρκή για να ξεπεράσουν τα μειονεκτήματα; Για τους Γάλλους, τους Ιταλούς, ακόμα και για τους Ισπανούς, αυτό είναι ιδιαίτερα πιθανό. Για μας, όμως, εξαιρετικά αμφίβολο.

Το Χ.Α. και το ευρώ

Αν είχε διατηρηθεί η δραχμή, μεγάλο μέρος της πτώσης του Χ.Α. θα είχε απορροφηθεί από τη διολίσθησή της. Ο Γενικός Δείκτης θα βρισκόταν σήμερα στις 4.500 μονάδες και οι απώλειες θα ήταν τουλάχιστον 20% χαμηλότερες. Πιθανόν να μην είχε καν σημειωθεί η κρίση στη χώρα μας. Οι αγορές βέβαια δεν λειτουργούν ξαναγράφοντας την Ιστορία. Προσαρμόζονται στην πραγματικότητα και αυτό ακριβώς έγινε και στο Χ.Α. Η συνολική κεφαλαιοποίηση, η συνολική αξία δηλαδή των εισηγμένων εταιρειών, έχει πέσει από τα 180 δισ. ευρώ στα τέλη του 2007 σε λιγότερο από 34 δισ. σήμερα. Δεν είναι συμπτωματικό ότι αυτό αντιστοιχεί περίπου στη διαφορά της ισοτιμίας μεταξύ της πληθωρισμένης δραχμής και του μάρκου. Γιατί αν η οικονομία μας ήταν ακριβή, τότε όλα ακριβά ήταν. Ακόμα και οι τιμές των μετοχών. Και οι αγορές απλώς προσαρμόστηκαν στην πραγματική ισοτιμία, επιβάλλοντας βίαιο «κούρεμα» στους επενδυτές. Αυτό όμως δεν μπορεί να σταματήσει εδώ.

Oι ομολογιούχοι στο «κουρείο»

Και τώρα είναι η σειρά των ομολογιούχων να περάσουν από το «κουρείο». Το σχέδιο απομείωσης του ελληνικού χρέους εισέρχεται στην τελική και οι ιδιώτες θα υποστούν ζημίες κοντά το 70% σε όρους καθαρής παρούσας αξίας, ενώ το επιτόκιο των νέων ομολόγων θα κυμανθεί στο 3,5%. Η δημόσια διαδικασία του PSI θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα ή το αργότερο την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου. Δηλαδή το υπουργείο Οικονομικών θα απευθύνει πρόσκληση προς τους ομολογιούχους της Ελλάδας ανά την υφήλιο να προσέλθουν στην ανταλλαγή των ομολόγων. Ταυτόχρονα θα δημοσιοποιηθεί και η λίστα με τα περίπου 80 ομόλογα τα οποία εντάσσονται στο PSI, όπως επίσης και οι κωδικοί των δανείων που έχουν λάβει οι ΔΕΚΟ και τα οποία έχει εγγυηθεί το Δημόσιο. Η δημόσια ανακοίνωση του PSI θα θέτει προθεσμία στους πιστωτές να απαντήσουν μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου και να δηλώσουν εγγράφως πως αποδέχονται τους όρους του PSI και να κοινοποιήσουν τους κωδικούς και την ποσότητα των ομολόγων που κατέχουν. Στόχος είναι η συμμετοχή του 100% των ομολόγων προκειμένου να αποφευχθεί η ενεργοποίηση της ρήτρα συλλογικής δράσης, αλλά θεωρείται απίθανη εξέλιξη να προσεγγίσει το 100% η εθελοντική συμμετοχή. Στις αρχές του Μαρτίου προχωρεί με ταχύτατες διαδικασίες η διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων λίγο πριν (στις 20 Μαρτίου) τη λήξη του τριετούς ομολόγου ύψους 14,4 δισ. ευρώ. Στους κατόχους ελληνικών ομολόγων δίδονται μετρητά (15% της αρχικής ονομαστικής αξίας) και νέα ομόλογα ονομαστικής αξίας στο 35% της αξίας των ακυρωθέντων.