Αναβάλλεται η συζήτηση των νόμων SOPA/PIPA αλλά ο κυβερνοπόλεμος συνεχίζεται
Η Γερουσία, όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή, ανέβαλε επ΄αόριστο τη συζήτηση του νομοσχεδίου PIPA (Protect IP Act) που περιέχει παραπλήσιες διατάξεις με το νομοσχέδιο SOPA το οποίο έχει εισαχθεί στη Βουλή.
Η ψηφοφορία που είχε προγραμματιστεί για την προσεχή Τρίτη αναβλήθηκε, εξήγησε ο επικεφαλής της ομάδας της πλειοψηφίας στη Γερουσία, ο Χάρι Ράιντ. Ανωνύμως είχε διαρρεύσει ότι δεν υπάρχουν 60 γερουσιαστές, δηλαδή η απαιτούμενη πλειοψηφία, για να ψηφίσουν το νόμο
Ακολούθησε και ο πρόεδρος της επιτροπής για θέματα Δικαιοσύνης της Βουλής ο οποίος ανακοίνωσε ότι η συζήτηση για το νομοσχέδιο SOPA (Stop Online Piracy) θα μετατεθεί χρονικά «μέχρι να υπάρξει ευρύτερη συμφωνία για το ζήτημα».
«Πρέπει να επανεξετάσουμε την προσέγγιση για το πώς θα επιλύσουμε καλύτερα το πρόβλημα των ξένων κλεφτών που κλέβουν και πουλούν αμερικανικές εφευρέσεις και προϊόντα» είπε σε δήλωσή του ο Λάμαρ Σμιθ, πρόεδρος της επιτροπής απηχώντας σε μεγάλο βαθμό το πνεύμα αρκετών από τους Αμερικανούς βουλευτές.
Αν ψηφίζονταν τα νομοσχέδια (υπήρχε ισχυρή υποστήριξη και μάλιστα διακομματική), οποιοσδήποτε κάτοχος υλικού με πνευματικά δικαιώματα θα μπορούσε να ζητήσει και να πετύχει δικαστικά το μπλοκάρισμα της ιστοσελίδας που περιέχει το υλικό. Σε αυτή την περίπτωση η ιστοσελίδα θα ήταν αόρατη για τους χρήστες όλου του Ίντερνετ.
Ωστόσο μετά την δικτυακή απεργία της περασμένης Τετάρτης η υποστήριξη μειώθηκε.
Μεγάλοι ιστότοποι με πρώτη τη Wikipedia κατέβασαν τους διακόπτες για μία ημέρα στέλνοντας ένα πολύ ισχυρό μήνυμα σε΄ολο τον πλανήτη για τους κινδύνους που απειλούν το Ίντερνετ από την εφαρμογή των νομοσχεδίων SOPA/PIPA. Ταυτόχρονα οι σελίδες προέτρεπαν τους Αμερικανούς να τηλεφωνήσουν μαζικά στους αντιπροσώπους τους και να τους επισημάνουν την κατάσταση «γονατίζοντας το τηλεφωνικό κέντρο του Κογκρέσου.
Με την κατηγορία της παραβίασης των νόμων για την πνευματική ιδιοκτησία, οι ΗΠΑ και άλλες χώρες προχώρησαν στη σύλληψη δύο ιδρυτών, την κατάσχεση μηχανημάτων και χρημάτων και στο κλείσιμο της δημοφιλούς σελίδας που φιλοξενούσε εκατομμύρια αρχεία με εξίσου μεγάλο αριθμό χρηστών παγκοσμίως.
Η απάντηση των Anonymous, της ρευστής ομάδας χακτιβιστών, ήταν άμεση: τουλάχιστον 10 ιστοσελίδες και μεταξύ τους του υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, του FBI και της MPAA (είναι η ένωση των αμερικανικών στούντιο) βγήκαν εκτός λειτουργίας μετά από μπαράζ επιθέσεων.
Το μέλλον του Megaupload παραμένει αβέβαιο. Σε έναν από τους λογαριασμούς στο Twitter που σχετίζονται με τους Anonymous έγινε λόγος για μία προσπάθεια ανασύστασης της σελίδας αλλά τίποτα δεν είναι σαφές.
Σε κάθε περίπτωση η χρονική ταύτιση των δύο υποθέσεων (που δεν σχετίζονται άμεσα) και η ευρύτατη κάλυψη από τα μέσα κινητοποίησαν χιλιάδες ανθρώπους για ένα ζήτημα που αφορά άμεσα τις ελευθερίες τους.