Ἐγὼ τώρα ἐξαπλώνω ἰσχυρὰν δεξιὰν καὶ τὴν ἄτιμον σφίγγω πλεξίδα τῶν τυράννων δολιοφρόνων . . . . καίω τῆς δεισιδαιμονίας τὸ βαρὺ βάκτρον. [Ἀν. Κάλβος]


******************************************************
****************************************************************************************************************************************
****************************************************************************************************************************************

ΑΙΘΗΡ ΜΕΝ ΨΥΧΑΣ ΥΠΕΔΕΞΑΤΟ… 810 σελίδες, μεγέθους Α4.

ΑΙΘΗΡ ΜΕΝ ΨΥΧΑΣ ΥΠΕΔΕΞΑΤΟ… 810 σελίδες, μεγέθους Α4.
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

****************************************************************************************************************************************

TO SALUTO LA ROMANA

TO SALUTO  LA ROMANA
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
****************************************************************************************************************************************

ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΠΟΔΕΙΞΙΣ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΕΩΣ ΤΩΝ ΓΙΓΑΝΤΩΝ

ΕΥΡΗΜΑ ΥΨΗΛΗΣ ΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΤΟΣΟΝ ΔΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗΝ ΤΗΣ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑΣ ΟΣΟΝ ΚΑΙ ΔΙΑ ΜΙΑΝ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΘΕΜΕΛΙΩΣΙΝ ΤΗΣ ΙΔΕΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΚΑΤΑΚΛΥΣΜΙΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ Η ΑΝΕΥΡΕΣΙΣ ΤΟΥ ΜΟΜΜΙΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΟΥ ΔΑΚΤΥΛΟΥ! ΙΔΕ:
Οι γίγαντες της Αιγύπτου – Ανήκε κάποτε το δάχτυλο αυτό σε ένα «μυθικό» γίγαντα
=============================================

.

.
κλικ στην εικόνα

.

.
κλικ στην εικόνα

.

.
κλικ στην εικόνα

27 Μαρτίου 2013

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ-Σε κοινωνικό χάος οδηγεί την ήπειρο η Ευρωζώνη

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ :: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ

Σε κοινωνικό χάος οδηγεί την ήπειρο η Ευρωζώνη
Ανάστατοι οι Ευρωπαίοι πολίτες από την αρπαγή των καταθέσεων στην Κύπρο, φοβούνται γενίκευση αυτής της ληστείας από όλες τις κυβερνήσεις
27/3/2013
Σοκ και δέος έχει προκαλέσει όχι μόνο στην Κύπρο και στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρωζώνη και τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ η πραγματική ληστεία των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες.
Σοκ και δέος έχει προκαλέσει όχι μόνο στην Κύπρο και στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρωζώνη και τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ η πραγματική ληστεία των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες. Η απότομη συνειδητοποίηση από τους Ευρωπαίους πολίτες ότι κατ' εντολήν της Γερμανίας οι κυβερνήσεις τους ανά πάσα στιγμή θα κατάσχουν όποιο τμήμα των καταθέσεών τους επιθυμούν έχει προκαλέσει εντονότατα αισθήματα ανησυχίας που αγγίζουν τα όρια του πανικού σε πολλές περιπτώσεις, αλλά και σφοδρότατα συναισθήματα εναντίον της Γερμανίας, της Ευρωζώνης και της ΕΕ.
«Τα αντιγερμανικά συναισθήματα έχουν πάρει φωτιά στη νότια Ευρώπη» ήταν την Κυριακή π.χ. ο χαρακτηριστικός κεντρικός πρωτοσέλιδος τίτλος της γαλλικής εφημερίδας «Λε Μοντ». Εύγλωττοι και οι υπότιτλοι - πάντα στην πρώτη σελίδα: «Αγκυλωτοί σταυροί και μουστάκια του Χίτλερ ανθούν στους δρόμους της Αθήνας και της Λευκωσίας. Το Βερολίνο ανησυχεί γι' αυτά. Υπό κατηγορία η απούσα διακυβέρνηση της ΕΕ και η εξαφάνιση της Γαλλίας». Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Ολλανδός πρόεδρος του Eurogroup, δεν δίστασε να διακηρύξει επισήμως προς όλους τους Ευρωπαίους ότι η αρπαγή των καταθέσεων είναι η νέα πολιτική της Ευρωζώνης και της ΕΕ, ασχέτως αν στη συνέχεια επιχείρησε να μετριάσει τη θύελλα αντιδράσεων «διορθώνοντας» δήθεν την αρχική του δήλωση - μια «διόρθωση» άλλωστε που κανένας δεν πήρε στα σοβαρά.
Ο Ολλανδός ήταν όντως σαφέστατος: «Την κρίση θα την πληρώνουν μέτοχοι και καταθέτες» δήλωσε χωρίς περιστροφές, τονίζοντας ότι η ληστεία των καταθέσεων θα εφαρμοστεί σε όλες τις χώρες που θα αντιμετωπίζουν κρίση και θα έχουν μεγάλο τραπεζικό τομέα. «Το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε για την Κύπρο αντιπροσωπεύει ένα νέο μοντέλο λύσης τραπεζικών προβλημάτων στην Ευρωζώνη» διακήρυξε. Ο φόβος για το ότι επίκειται γενική επιδρομή των κυβερνήσεων για αρπαγή των καταθέσεων εξαπλώθηκε ακαριαία σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, της Γερμανίας συμπεριλαμβανoμένης.
«Είναι ακόμη σίγουρα τα χρήματά μας;» αναρωτιόταν ο τίτλος μεγάλης ανάλυσης στο κυριακάτικο φύλλο της σοβαρής δεξιάς γερμανικής εφημερίδας «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε», η οποία προσπαθούσε να καθησυχάσει τους αναγνώστες της. «Οι Γερμανοί ανησυχούν για τις αποταμιεύσεις τους λόγω της Κύπρου» ομολογούσε στον υπότιτλο και υπογράμμιζε ότι το 49% των Γερμανών διακατεχόταν από αίσθημα ανασφάλειας για τις καταθέσεις του, όπως έδειξε δημοσκόπηση για το τηλεοπτικό γερμανικό δίκτυο ZDF με το 64% των ερωτηθέντων Γερμανών να δηλώνει ότι πιστεύει πως η κρίση του ευρώ θα οξυνθεί. Είναι φανερό ότι ελάχιστους Ευρωπαίους πολίτες καθησυχάζουν οι διαβεβαιώσεις των αξιωματούχων της Ευρωζώνης ή της Γερμανίας ότι η Κύπρος είναι «μοναδική» περίπτωση.
Τι «μοναδική»; «Μοναδική» δεν αποκαλούσαν και την περίπτωση της Ελλάδας, αλλά και της Ιρλανδίας κ.λπ.; Η Μέρκελ και ο Σόιμπλε πανηγυρίζουν που επέβαλαν τους όρους τους στην Κύπρο, δεν δείχνουν όμως να συναισθάνονται ότι αυτή η πολιτική που ακολουθούν ναι μεν βοηθά την ευημερία της Γερμανίας, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύει την αξιοπιστία του ευρώ και της ΕΕ στις συνειδήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών.
Εξέφρασε τα αισθήματα αυτά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας: «Η απόφαση της ΕΕ (σ.σ. για την Κύπρο) δεν είναι ανεκτή» υπογράμμισε «γιατί είναι επιλεκτική. Θα πρέπει η ΕΕ να μην επιλέγει τα θύματά της όπως εκείνη νομίζει ότι πρέπει να επιλέγει, γιατί δημιουργεί ένα χάσμα μεταξύ των ονείρων των ευρωπαϊκών λαών ότι μπορεί η ΕΕ να είναι μια στέγη για όλους τους αδύναμους».
Η αλήθεια είναι πως ελάχιστοι πια έχουν την ψευδαίσθηση ότι η ΕΕ είναι «στέγη για όλους τους αδύναμους». Αντιθέτως, πολύ πιο διεισδυτική είναι η κριτική που ασκεί με άρθρο του στο γερμανικό περιοδικό «Ντερ Σπίγκελ» ο Γιάκομπ Αουγκστάιν ο οποίος τονίζει μεταξύ άλλων αναφερόμενος στην απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο: 
«Το δράμα της περασμένης εβδομάδας ταιριάζει απόλυτα με την εικόνα της Ευρώπης. Ανεύθυνοι τραπεζίτες χάνουν τα χρήματα πλουσίων που κάνουν ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και στη συνέχεια οι πολιτικοί βοηθούν και τους δύο να διασωθούν εις βάρος των απλών ανθρώπων, οι οποίοι δεν έχουν ούτε τους πόρους ούτε την επιρροή να διαφυλάξουν τους εαυτούς τους. Και όλα αυτά γίνονται υπό τη γερμανική κυριαρχία. Οπως έγινε δύο φορές στην πρόσφατη ιστορία τους, οι Γερμανοί έρχονται σε όλο και πιο βαθιά σύγκρουση με τους γείτονές τους, χωρίς να υπολογίζουν το κόστος και έχοντας έναν μοναδικό στόχο: τη γερμανική πολιτική κυριαρχία στην ήπειρο». Αυτή είναι η πικρή αλήθεια. Το Τέταρτο Ράιχ οικοδομεί η Γερμανία πάνω στο ευρώ και την ΕΕ, καμιά «στέγη για όλους τους αδύναμους»...

ΣΚΕΨΕΙΣ: ΣΤΗΝ ΑΝΟΧΥΡΩΤΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΥΨΙΣΤΗ ΑΦΑΛΕΙΑ!

ΑΦΟΥ ΚΑΤΗΡΓΗΘΗ Η ΠΟΙΝΗ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ, Η ΜΟΝΗ ΠΟΙΝΗ ΠΟΥ ΟΧΥΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΙ ΗΘΙΚΟΠΟΙΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΩΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, ΤΩΡΑ ΨΑΧΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΦΥΛΑΚΕΣ ΥΨΙΣΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΕΛΟΥΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ!
ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ, ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ-ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ, ΚΑΤΙ ΗΞΕΡΕ Ο ΛΕΝΙΝ ΠΟΥ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΗΤΟ Η ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΠΟΙΝΗΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ!
==============================

ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ!


 
ΣΥΡΙΖΑ: Μεθοδεύτηκε από την Αθήνα η παραδειγματική τιμωρία της Κύπρου
Βολές κατά της Λευκωσίας και της Αθήνας εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ
Βολές κατά της Λευκωσίας και της Αθήνας εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την οδυνηρή απόφαση για την Κύπρο στο Eurogroup.

«Η Κύπρος θα μπορούσε να αποφύγει αυτήν την εξέλιξη αν αυτοί που διαχειρίστηκαν το περήφανο ΟΧΙ του Κυπριακού λαού, δεν ήταν οι ίδιοι άνθρωποι που είχαν υποστηρίξει το ΝΑΙ την περασμένη Παρασκευή», σημειώνει και καταγγέλλει την ελληνική κυβέρνηση ότι «όχι μόνο δεν έδωσε στήριγμα στην Κύπρο», αλλά «μεθόδευσε την παραδειγματική της τιμωρία, προκειμένου να δείξει στον ελληνικό λαό ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν της υποταγής».

Παράλληλα, το ΚΚΕ τονίζει ότι «αποκαλύπτεται το παραμύθι της φιλολαϊκής διαπραγμάτευσης, εντός ΕΕ και με τα μονοπώλια κυρίαρχα στην οικονομία» και προσθέτει ότι «η διαχείριση της κρίσης ‘εντός των τειχών', ανεξάρτητα με ποια συνταγή, σχέδιο ή διεθνή συμμαχία γίνει, έχει πάντα θύμα τον εργαζόμενο λαό ο οποίος καλείται να κάνει σκληρές θυσίες για να στηρίξει την ανάκαμψη του κεφαλαίου».

Αναλυτικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Η Κύπρος κάτω από το βάρος εκβιασμών και απειλών οδηγήθηκε χθες βράδυ στο Γιούρογκρουπ σε έναν οδυνηρό συμβιβασμό.

»Η Κύπρος θα μπορούσε να αποφύγει αυτήν την εξέλιξη αν αυτοί που διαχειρίστηκαν το περήφανο ΟΧΙ του Κυπριακού λαού, δεν ήταν οι ίδιοι άνθρωποι που είχαν υποστηρίξει το ΝΑΙ την περασμένη Παρασκευή. Και κυρίως αν η Κύπρος δεν έμενε απελπιστικά μόνη στο Γιούρογκρουπ.

»Με τη στάση τους στην υπόθεση της Κύπρου οι χώρες του Νότου πυροβόλησαν τα πόδια τους. Το γενικευμένο κούρεμα στις καταθέσεις, μετά το δεδομένο της Κύπρου, πολύ σύντομα θα αποτελεί επιλογή και για τα δικά τους προγράμματα διάσωσης.

»Ιδιαίτερα δε η Ελλάδα, με τη στάση της άνοιξε τη κερκόπορτα της ολικής καταστροφής. Η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο δεν έδωσε στήριγμα στη Κύπρο, αλλά ταυτίστηκε απόλυτα με τους εκβιασμούς των δανειστών.

»Είναι φανερό ότι η ελληνική τρόικα έχει ταυτίσει τα δικά της πολιτικά συμφέροντα με αυτά  των δανειστών. Γι’ αυτό όχι μόνο δεν σκέφτηκε ποτέ να βοηθήσει τη Κύπρο, αλλά μεθόδευσε την παραδειγματική της τιμωρία, προκειμένου να αποδείξει στον ελληνικό λαό ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν της υποταγής, που η ίδια έχει επιλέξει.

»Αρνήθηκε να δώσει στη Κύπρο, 2 μόνο δις από τα 50 της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, όταν το ελληνικό PSI κόστισε 4,5 δις στις κυπριακές τράπεζες. Αρνήθηκε ακόμα και τη δυνατότητα να παρέχει προσωρινή ρευστότητα μέσω του ELA, ώστε να ακυρωθεί το εκβιαστικό χρονοδιάγραμμα του Γιούρογκρουπ και να δοθεί χρονικό περιθώριο διαπραγμάτευσης στην κυπριακή πλευρά.

»Μάλιστα, οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί του καταστροφικού PSI για την Ελλάδα και την Κύπρο, μας εγκάλεσαν για ανόητη επιλογή. Προφανώς, η δική τους νοημοσύνη δεν χωρά επιλογές σωτηρίας μιας χώρας και ενός λαού από τη λαίλαπα του νεοφιλελευθερισμού, παρά μόνο επιλογές υποταγής.

»Μέρα που είναι σήμερα, ίσως πρέπει να αναλογιστούμε ότι ραγιάδες δεν είναι μόνο όσοι ανέχονται τις αλυσίδες, αλλά και όσοι έχουν αλυσοδέσει τη σκέψη τους στα όρια που βάζουν οι αφέντες
».

Αναλυτικό έγγραφο από τον ΣΥΡΙΖΑ για όσα συνέβησαν τις τελευταίες μέρες
Επίθεση στην κυβέρνηση για τη στάση της έναντι της Κύπρου, αλλά και εναντίον της ΝΔ γιατί χρησιμοποιεί έναν μηχανισμό συνειδητής παραπληροφόρησης» για τα τελευταία γεγονότα, εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας μάλιστα λόγο για εγκατάλειψη του κυπριακού λαού από την ελληνική κυβέρνηση.

Σε αναλυτικό έγγραφό του για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, από την ψηφοφορία στην κυπριακή βουλή, μέχρι την απόφαση του Eurogroup, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι διαδίδει πως «ακόμη και για την καταστροφή που επέβαλλαν στην Κύπρο, φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Ο κόσμος γνωρίζει ότι η πρώτη απόφαση του Eurogroup έκλεισε τις κυπριακές τράπεζες και τραυμάτισε ανεπανόρθωτα την οικονομία του νησιού. Το ΟΧΙ της Κυπριακής Βουλής άνοιξε ένα παράθυρο ελπίδας το οποίο έσπευσε να κλείσει η κυβέρνηση Αναστασιάδη, υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει ότι «οι μνημονιακές δυνάμεις στην Ελλάδα ίδρωσαν από το ΟΧΙ της Κυπριακής Βουλής».

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει στην κυβέρνηση το ερώτημα αν θα αποδεχθεί κούρεμα καταθέσεων και στην Ελλάδα, αν αυτό ζητηθεί και υπενθυμίζει ότι «η κυβέρνηση Χριστόφια δεν υπέγραψε κούρεμα καταθέσεων και δεν έφτασε ποτέ σε συμφωνία» και ότι αυτό το έχει ομολογήσει ο ίδιος ο Ν. Αναστασιάδης σε ενημέρωση της κυπριακής βουλής για το Εurogroup.

Σχετικά με τη συζήτηση για τα δύο δισ. που φέρεται να έχει ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση η Κυπριακή Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ παραπέμπει σε δηλώσεις Κύπριων αξιωματούχων που το επιβεβαιώνουν και προσθέτει ότι «είναι σαφές ότι ο κρυπτόμενος πρωθυπουργός αγωνιούσε μήπως η Κύπρος κερδίσει κάτι σημαντικό γιατί θα κατέρρεε και αυτός και τα ψέματα και η κυβέρνησή του». Επίσης κατηγορεί τον «μηχανισμό προπαγάνδας της ΝΔ» για τις επιθέσεις κατά του κ. Τσίπρα, για το θέμα αυτό σημειώνοντας:

«Υποστηρίζει ο μηχανισμός προπαγάνδας της Νέας Δημοκρατίας ότι ο κ. Τσίπρας, ψευδώς αναφέρει ότι "ζητήθηκε από την Ελλάδα να συνδράμει στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα με το ποσό των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ από τα χρήματα που προορίζονται για την τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση το αρνήθηκε μέσω του κ. Προβόπουλου". Στη Νέα Δημοκρατία παρακολουθούν άραγε τις εξελίξεις ή ψεύδονται συνειδητά; Ο ίδιος ο αντιπρόεδρος του κόμματος του Δημοκρατικού Συναγερμού Λευτέρης Χριστοφόρου μιλώντας σε εκπομπή του ΡΙΚ στην Κύπρο τις προηγούμενες ημέρες, επέρριψε ευθύνες στην ελληνική πλευρά καταγγέλλοντας ότι ενώ η Κύπρος ζήτησε βοήθεια ύψους 2 δισ. ευρώ από την Ελλάδα, ο ίδιος ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος ήταν άτεγκτος σε ότι αφορά την άρνησή του να παράσχει βοήθεια στην Κύπρο. Ο αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ δήλωσε ότι με το PSI η Ελλάδα κούρεψε 5 δισ. κυπριακών χρημάτων αλλά αρνήθηκε να δώσει τα 2 πίσω, με αποτέλεσμα στη συνέχεια η Λευκωσία να αναγκαστεί να προσφύγει για βοήθεια στη Μόσχα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει επίσης ότι ο «μηχανισμός συνειδητής παραπληροφόρησης της Νέας Δημοκρατίας υποστήριξε στην άτυπη «ενημέρωση» που πραγματοποίησε ότι «Ελλάδα και Κύπρος έχουν καταλάβει καλά, ποιός αγωνίζεται υπέρ της μαρτυρικής Κύπρου» και προσθέτει:

«Πράγματι ο ελληνικός λαός βιώνει καθημερινά τα αποτελέσματα της λαοκτόνας πολιτικής της τρικομματικής συγκυβέρνησης Σαμαρά: Την έκρηξη της ανεργίας, την διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής, τα λουκέτα σε χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, την αύξηση των φόρων, την μονιμοποίηση του «χαρατσιού», τις μειώσεις σε μισθούς και σε συντάξεις, την κατατρομοκράτηση του κοινωνικού συνόλου, την καταστολή και την περιστολή των κοινωνικών δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, την διάλυση του κοινωνικού κράτους, του τομέα της υγείας και της εκπαίδευσης.

Αλλά και ο κυπριακός λαός, βίωσε τα τελευταία 24ωρα, την εγκατάλειψη του από την Ελλάδα και την τρικομματική κυβέρνηση, η οποία επέλεξε να σταθεί στο πλευρό των δανειστών και του καταστροφικού διδύμου Μέρκελ - Σόιμπλε και να συνδράμει στην εκδήλωση της εκδικητικής μανίας σε βάρος του κυπριακού λαού και τελικά στην χθεσινή οδυνηρή συμφωνία του Eurogroup».

ΚΚΕ: Τεράστιες οι απώλειες για τα ασφαλιστικά ταμεία
Στο σχόλιό του το  ΚΚΕ τονίζει: «Η απόφαση του Eurogroup για την ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών θα οδηγήσει σε τεράστιες απώλειες τα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων στην Κύπρο, σε απολύσεις, σε νέα σκληρά μέτρα, όπως αυτά που βιώνει ο ελληνικός λαός.

»Άλλωστε, η κυπριακή κυβέρνηση χρησιμοποιεί απέναντι στον κυπριακό λαό τους ίδιους εκβιασμούς και αντιλαϊκά μέτρα που χρησιμοποιεί η ελληνική κυβέρνηση απέναντι στον ελληνικό.

»Αποκαλύπτεται το παραμύθι της φιλολαϊκής διαπραγμάτευσης, εντός ΕΕ και με τα μονοπώλια κυρίαρχα στην οικονομία. Η διαχείριση της κρίσης "εντός των τειχών", ανεξάρτητα με ποια συνταγή, σχέδιο ή διεθνή συμμαχία γίνει, έχει πάντα ένα θύμα: Tον εργαζόμενο λαό ο οποίος καλείται να κάνει σκληρές θυσίες για να στηρίξει την ανάκαμψη του κεφαλαίου.   

»Οι λαοί της Ελλάδας και της Κύπρου μπορούν να βγάλουν συμπεράσματα και να δυναμώσουν την πάλη τους για την αποδέσμευση από τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ και την ανατροπή αυτής της πολιτικής
».

Η ευρωζώνη είναι παρελθόν


 
Η ευρωζώνη είναι παρελθόν

Ποτέ άλλοτε στην ιστορία ένα νόμισμα δεν κατάφερε να κάνει τόσο κακό όσο έκανε τα τρία τελευταία χρόνια το δήθεν «κοινό» νόμισμα της δήθεν «ενωμένης» Ευρώπης. Το νόμισμα που «πέτυχε» μόνον να διχάσει και να αναιρέσει ουσιαστικά μια προσπάθεια ενοποίησης λαών και κρατών που κράτησε μισό αιώνα και που ήταν το αποτέλεσμα σκληρότατου πολέμου. Όμως, αυτή τη στιγμή, ακριβώς αυτό ζούμε: τον τρόπο με τον οποίο το ευρώ, λειτουργώντας ως «μεταμφιεσμένο μάρκο», όχι μόνον δεν οδηγεί τελικά σε βαθύτερη ένωση την Ευρώπη, αλλά, αντιθέτως, οδηγεί στη διάσπασή της.
Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ασελμπορν επιτέθηκε σκληρότατα στη Γερμανία, λέγοντας ότι το μόνο που επιδιώκει πραγματικά το Βερολίνο είναι να αποκτήσει την ηγεμονία στην Ευρώπη. Η μικρή χώρα με τον τεράστιο τραπεζικό τομέα, έχει φοβηθεί από τα όσα συνέβησαν με την Κύπρο: και δικαίως, καθώς ο Ολλανδός πρόεδρος του eurogroup Ντάιζενμπλουμ έδωσε προχθές τον τόνο λέγοντας ότι το μοντέλο για την Κύπρο είναι κάτι νέο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά. Πολλοί πίστεψαν ότι πήρε πίσω μετά τις δηλώσεις του, αλλά δεν είναι αλήθεια: αυτά που είπε μετά, δεν αναίρεσαν τα πρώτα, απλώς τα «μαλάκωσαν». Αλλωστε και οι δηλώσεις του επιτρόπου Μπαρνιέ, κινήθηκαν στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση, όπως επίσης και του Φινλανδού πρωθυπουργού Κατάινεν. Την ίδια στιγμή, ο Monde έγραφε ότι η Γερμανία έχει θέσει ως στόχο την ισοπέδωση των χωρών του νότου της Ευρώπης: ίσως επειδή θυμήθηκε ότι η Γαλλία είναι κι εκείνη και χώρα του νότου…
Όταν γινόντουσαν όλα αυτά, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Σόιμπλε εξηγούσε ότι η χώρα του είναι ο «καλός μαθητής» τον οποίοι ζηλεύουν οι άλλοι «κακοί μαθητές» στην Ευρώπη! Εκανε όμως δύο λάθη με αυτή τη δήλωσή του, που ξεπερνά πλέον κατά πολύ τα όρια, καθώς προσβάλει εξόφθαλμα τον ίδιο τον πυρήνα της έννοιας «Ευρώπη» χωρίζοντάς τη, και φυσικά αυθαίρετα, σε αυτές τις δύο γελοίες κατηγορίες.
Το πρώτο λάθος, είναι ότι η Γερμανία δεν είναι μαθητής: επιμένει να κάνει το δάσκαλο και μάλιστα εκείνου του παλιού τύπου που δέρνει τους μαθητές για να ικανοποιήσει τη διαστροφή του. Το δεύτερο λάθος, ακόμα μεγαλύτερο, είναι ότι η Γερμανία δεν είναι από κανέναν αξιοζήλευτη: είναι πια, ειδικά μετά την υπόθεση της Κύπρου, ας επιτραπεί ο όρος γιατί είναι πραγματικός, απεχθής σε πολλά εκατομμύρια ευρωπαίων, που τη βλέπουν πια ως βίαιη απειλή και ως τίποτε άλλο.
Με όλα αυτά, ένα είναι πια σίγουρο για όποιον δεν θέλει να κοροιδεύει τον εαυτό του: ότι το ευρώ, είναι στη διαδικασία της αποδόμησης του: ουσιαστικά, είναι ήδη παρελθόν. Η ζημιά που έχει γίνει είναι τόσο βαθειά και τόσο πολυεπίπεδη, που, πλέον, δεν διορθώνεται.
Καλά θα κάνει λοιπόν η Ελλάδα να το αντιληφθεί αυτό πρώτη απ’ όλους: το δίλλημα δεν είναι πια αν θα φύγει ή θα μείνει η χώρα στο κοινό νόμισμα. Το δίλλημα είναι το πώς θα προετοιμαστεί κατάλληλα για να σταθεί στα πόδια της όταν αυτό θα μπει στη φάση της αποσύνθεσης που αργά αλλά σταθερά έχει ξεκινήσει, όσο κι αν πολλοί δεν τολμούν ούτε να το σκεφτούν. Η ευρωζώνη, όπως τουλάχιστον την ξέραμε, είναι ήδη παρελθόν όχι φυσικά από δικές μας ευθύνες, όπως πολλοί μπορεί να θέλουν ακόμα και τώρα να πιστεύουν: είναι παρελθόν, επειδή οι Γερμανοί με την ηγεμονική μανία τους την έσπρωξαν στο γκρεμό. Κι η Ελλάδα πρέπει να σχεδιάσει το πώς θα επιβιώσει.

Π.Κρούγκμαν: «Η Κύπρος να φύγει από το ευρώ. Τώρα!»


"ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΘΑ ΣΤΑΘΕΙ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΤΗΣ"


Π.Κρούγκμαν: «Η Κύπρος να φύγει από το ευρώ. Τώρα!»

  Ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν υποστηρίζει ότι «η Κύπρος πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ. Τώρα», ενώ πρόσφατα προσέφυγε ακόμα και στη βωμολοχία για να περιγράψει το μέγεθος του οικονομικού προβλήματος της Κύπρου.

  Όπως είπε, ένας ανταποκριτής που σέβεται του ζήτησε να πει ξεκάθαρα τι πιστεύει ότι θα έπρεπε να κάνει η Κύπρος, αφήνοντας στην άκρη όλα τα ζητήματα πολιτικού ρεαλισμού.
  Εξηγώντας τους λόγους αυτής της τοποθέτησής του, ο Κρούγκμαν τονίζει ότι, η παραμονή στο ευρώ σημαίνει απίστευτη οικονομική κατάπτωση, η οποία θα διαρκέσει για πολλά χρόνια, ενώ η Κύπρος προσπαθεί να χτίσει έναν νέο εξαγωγικό τομέα. Αφήνοντας το ευρώ και εν συνεχεία αφήνοντας το νέο νόμισμα να υποτιμηθεί σημαντικά, θα επιταχυνθεί αυτή η αναδόμηση.

  «Αν κοιτάξεις το εμπορικό προφίλ της Κύπρου, βλέπεις πόσο μεγάλη ζημιά πρόκειται να υποστεί. Είναι μία πολύ ανοικτή οικονομία με δύο βασικούς εξαγωγείς, τις τραπεζικές υπηρεσίες και τον τουρισμό και ο ένας από τους δύο μόλις εξαφανίστηκε. Αυτό θα οδηγήσει σε σοβαρή πτώση από μόνο του. Επίσης, η τρόικα απαιτεί μία μεγάλη νέα λιτότητα, παρόλο που η χώρα υποτίθεται ότι έχει χοντρικά ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Δεν θα με εξέπληττε αν έβλεπα μία πτώση του ΑΕΠ της τάξης του 20%».


  Σύμφωνα με τον Κρούγκμαν, η Κύπρος χρειάζεται να έχει μία «τουριστική έκρηξη», καθώς και μία ταχεία ανάπτυξη άλλων εξαγωγικών τομέων, όπως ο αγροτικός. Ο προφανής τρόπος για να φτάσει εκεί είναι μέσω μίας μεγάλης υποτίμησης.

  Επίσης, ο νομπελίστας οικονομολόγος υποστηρίζει ότι φθάνοντας στο ίδιο σημείο μέσω της μείωσης των ονομαστικών μισθών θα πάρει πολύ περισσότερο χρόνο και θα προκαλέσει πολύ μεγαλύτερη ανθρώπινη και οικονομική ζημιά.
  «Είναι όμως δυνατό να εγκαταλείψει το ευρω;», διερωτάται ο Κρούγκμαν. Το επιχείρημα ότι έστω και μία ένδειξη εξόδου θα προκαλούσε πανικό με φυγή κεφαλαίων και bank runs αντικρούεται από το ότι οι τράπεζες είναι κλειστές και τα κεφάλαια ελέγχονται. «Έτσι, αν ήμουν δικτάτορας, θα επέκτεινα το κλείσιμο των τραπεζών όσο θα χρειαζόταν για να προετοιμαστώ για το νέο νόμισμα», σημειώνει.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr