Τις προηγούμενες ημέρες η αμηχανία στους κύκλους της αξιωματικής αντιπολίτευσης έφθασε στα όρια του εκνευρισμού και του πολιτικού αδιεξόδου, με αποτέλεσμα την απόφαση για μια δραματική αναδίπλωση τόσο στη φρασεολογία όσο και στην τακτική της, καθώς ο επίσημος ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε να πάρει σαφείς αποστάσεις από ακραίες εκδηλώσεις και από θέσεις συνιστωσών, που ως σήμερα αποτελούν οργανικά τμήματα του σχηματισμού.
Χτύπησε δυνατά το καμπανάκι
Στην Κουμουνδούρου, και πρωτίστως στα ηγετικά της κλιμάκια, δεν κρύβουν την ανησυχία τους και δεν αποφεύγουν μια σειρά παραδοχές και μια εσπευσμένη αυτοκριτική: κατ' αρχάς, δεν αρνούνται ότι υπάρχει πράγματι μια τάση στασιμότητας στη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ· και εν συνεχεία αναγνωρίζουν ότι αυτό οφείλεται στη διάψευση των προσδοκιών που οι ίδιοι είχαν καλλιεργήσει και ειδικότερα ως προς τις δυνατότητές τους να εμποδίσουν την ψήφιση των μέτρων και να προκαλέσουν εκλογές σε σύντομο χρονικό διάστημα, μέσω των οποίων η κυβέρνηση θα κατέρρεε και ο ΣΥΡΙΖΑ θα ερχόταν στην εξουσία.
«Διαπιστευτήρια» στον Σόιμπλε
Διαμηνύει ότι επιθυμεί «φυσιολογικές σχέσεις με κυβερνήσεις που παίζουν ρόλο στα ελληνικά πράγματα» και σε ό,τι αφορά το μνημόνιο διευκρινίζει εν είδει αυτοκριτικής ότι «καλό είναι να καταγγέλλεις, αλλά το ζήτημα είναι να ψάξουμε τις λύσεις», επιχειρώντας έτσι ακόμη ένα βήμα προσέγγισης με τα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων. Παράλληλα, όπως διεφάνη ξεκάθαρα στην πρόσφατη συνέντευξή του στον Real FM, ο κ. Τσίπρας αλλάζει τη στάση του απέναντι στην Ανγκελα Μέρκελ, προβλέποντας μάλιστα ότι το κόμμα της θα κάνει περίπατο στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας ετοιμάζεται και για ένα ταξίδι του στην Ουάσιγκτον στα τέλη του άλλου μήνα. Εκεί θα μιλήσει στο Ινστιτούτο Brookings, όπου κατά το πρόσφατο παρελθόν ομιλητές ήταν ο κ. Γ. Παπανδρέου και η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου.
Αποδοκιμασία καταλήψεων
Με δεδομένη την πενιχρή πολιτική και επικοινωνιακή απόδοση των «κοκορομαχιών» με την κυβέρνηση για τις καταλήψεις κτιρίων και των γραφείων της ΔΗΜΑΡ, η Κουμουνδούρου αναγκάστηκε εν τέλει να αποδοκιμάσει κατηγορηματικά τον βουλευτή της κ. Ευ. Διαμαντόπουλο και κάθε σχέση με τον αναρχικό χώρο. Αυτό συνέβη τόσο με αναφορές του ιδίου του κ. Τσίπρα, ο οποίος δηλώνει πλέον ότι «η παραβατικότητα πρέπει να παταχθεί» και ότι «είμαστε κι εμείς νοικοκυραίοι και ασχολούμαστε με τα προβλήματα της μεσαίας τάξης», όσο και με μια αναδίπλωση του ιδίου του κ. Σκουρλέτη, ο οποίος βρέθηκε στη θέση να πει για τις δηλώσεις Διαμαντόπουλου περί αναρχισμού ότι είναι «το λιγότερο άστοχες και είναι απόψεις που δεν είναι μέσα στο πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ».
Οι επιθέσεις κατά δημοσιογράφων
Σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και υπό την αισθητή πίεση και ορατή απειλή των κυβερνητικών επικοινωνιακών κέντρων, τα οποία έσπευσαν να συνδέσουν γενικώς και αορίστως τον ΣΥΡΙΖΑ με τις επιθέσεις, ο κ. Τσίπρας και το κόμμα του καταδίκασαν με κατηγορηματικό τρόπο τη βία και τονίζουν ότι η απειλή κατά της ανθρώπινης ζωής δεν συμβαδίζει με το αξιακό περιεχόμενο της Αριστεράς. Κατά πολλούς όμως το συγκεκριμένο στοιχείο απετέλεσε τη βασική αιτία για τη συνολική στροφή της Κουμουνδούρου.
Η λίστα των εντυπώσεων και όχι της ανατροπής
Ολα διαδραματίζονται στη σκιά της κοινοβουλευτικής σύγκρουσης με αφορμή την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ», την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη δείχνει ότι προσπαθεί να χειριστεί με τη μεγαλύτερη δυνατή προσοχή και τις λιγότερες δυνατές προσδοκίες. Χωρίς περιστροφές ο ίδιος ο κ. Αλ. Τσίπρας δηλώνει ότι η πορεία της κυβέρνησης δεν συνδέεται με την προανακριτική επιτροπή, μετριάζοντας έτσι τις σχετικές φιλοδοξίες για το πολιτικό αποτέλεσμα της διαδικασίας.
Με τα ευρήματα μάλιστα των εν εξελίξει ερευνών να περιπλέκουν σημαντικά τη νομική εικόνα της υπόθεσης, η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρεί ήδη μια μερική αναδίπλωση και σε αυτό το πεδίο. Χωρίς να εγκαταλείπει την υπόθεση και δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα των χειρισμών και της μη αξιοποίησης της λίστας, η ηγεσία την Κουμουνδούρου δείχνει ήδη ότι αυτό που προσδοκά είναι τουλάχιστον να κερδίσει την πολιτική μάχη εντυπώσεων που ούτως ή άλλως θα δοθεί στο Κοινοβούλιο. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου δεν συμπεριλαμβάνεται στην πρόταση, με κατηγορηματικές μάλιστα επισημάνσεις κοινοβουλευτικών στελεχών (όπως ο κ. Ν. Βούτσης) περί του ότι «ο κ. Παπανδρέου δεν είχε στην τσέπη του αυτό το στικάκι, ούτε το έκρυβε» και ότι «ποτέ δεν ήταν συνυπεύθυνος από πρώτη ματιά στην απόκρυψη».
Η απόφαση αυτή κατά πολλούς συνδέεται με τη στρατηγική προσέλκυσης ψήφων από τον χώρο του ΠαΣοΚ, αλλά και με τη νέα στρατηγική συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία ο κ. Τσίπρας περιγράφει λέγοντας ότι «δεν μπορούμε μόνοι μας» και ότι «σε αυτήν συμπεριλαμβάνονται χωρίς ιδεολογικές αγκυλώσεις και ιδεοληψίες ακόμη και συνεργασίες με δυνάμεις εκτός Αριστεράς, όσο αυτές είναι εντός του δημοκρατικού τόξου».
===================================
Την ίδια ακριβώς στιγμή, το κόμμα του δήλωνε επισήμως ότι οι επιθέσεις αυτές είναι«απόλυτα καταδικαστέες πράξεις» όχι επειδή σκοτώνουν, καταστρέφουν ή εκφοβίζουν, αλλά επειδή «δίνουν άλλοθι στην κυβέρνηση να συνεχίσει το έργο της περιστέλλοντας την ίδια τη δημοκρατία» - λες και τα γκαζάκια τα έβαλε η κυβέρνηση!..
Την ίδια ακριβώς στιγμή, η ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ που ονομάζεται left.gr αναρτούσε κείμενο σε περίεργα ελληνικά που άρχιζε ως εξής:
«Εκβιάζουν, φιμώνουν, λογοκρίνουν, συκοφαντούν. Τα media της διαπλοκής και μια δράκα μεγαλόσχημων δημοσιογράφων βάζουν στο στόχαστρο τους αγώνες, τη νεολαία, τους εργαζόμενους. Οι μιντιάρχες-ολιγάρχες έχουν επιβάλει τέτοια ομοφωνία υπέρ των μνημονίων στα μέσα που ελέγχουν που θα έκανε ακόμη και το καθεστώς της Βόρειας Κορέας να κοκκινίζει!».
Και κατέληγε μιλώντας για «ευρισκόμενους σε διατεταγμένη υπηρεσία λακέδες των αφεντικών».
«Φαίνεται ότι η στρατηγική της έντασης που κυβερνητικοί κύκλοι καλλιεργούν συστηματικά προχωρά».
Είτε ο έγκριτος δημοσιογράφος που προεδρεύει της ΕΣΗΕΑ γνωρίζει από κάπου ότι τα γκαζάκια τα βάζει η κυβέρνηση είτε απλώς είχε διαβάσει την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.
Λίγες ημέρες νωρίτερα, άγνωστοι έβαλαν φωτιά και κατέστρεψαν ολοκληρωτικά το εξοχικό του εκδότη Φ. Μπόμπολα στα Σφακιά, αφού πρώτα πυροβόλησαν τις πόρτες και έγραψαν στον τοίχο «Γερμανοπροδότη». Ευτυχώς, ο άνθρωπος βρισκόταν στην Αθήνα.
Την ίδια ακριβώς μέρα με τον εμπρησμό, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εκδώσει άλλη ανακοίνωση με σειρά ασυνάρτητων ερωτημάτων προς τον γράφοντα - μεταξύ των οποίων αν γνωρίζει την κίνηση των λογαριασμών που διατηρούν ενδεχομένως στο εξωτερικό οι μέτοχοι του MEGA, μεταξύ των οποίων και ο Φ. Μπόμπολας!
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέληγε στην ίδια ανακοίνωση να αμφισβητεί τους όρους υπό τους οποίους πήρε δάνειο το MEGA από πέντε τράπεζες - οι οποίες, είναι αλήθεια, είχαν παραλείψει να θέσουν τη δανειακή σύμβαση υπόψη του Π. Σκουρλέτη...
Τρεις ημέρες μετά την ανακοίνωση για το MEGA, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξηγούσε στην ΚΟ του κόμματός του τα εξής:
«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αξιωματική αντιπολίτευση όχι μόνο στην κυβέρνηση Σαμαρά, αλλά στην κυβέρνηση μέσων-τραπεζών-πολιτικού προσωπικού που εγκαθίδρυσαν η τρόικα και οι δανειστές στον τόπο μας».
Οπως προκύπτει άλλωστε από τον έλεγχο του ΣΥΡΙΖΑ, οι τελευταίοι είναι εκ προοιμίου ύποπτοι επειδή δεν ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ.
Αλλά ευτυχώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τους έδωσε τη λύση:
«Οποιος είναι ήσυχος με τη συνείδησή του δεν έχει παρά να κάνει το αυτονόητο, ο ίδιος να ζητήσει να ελεγχθεί».
Υποθέτω, από επιτροπή ελεγκτών του ΣΥΡΙΖΑ υπό τη Ζωή Κωνσταντοπούλου!..
Με αυτά και με άλλα, με τη Βίλα Αμαλία και τη Βίλα Μαρία Κάλλας, με το MEGA και τα γκαζάκια, με τον Διώτη και τη λίστα Λαγκάρντ, με τους ανεκδιήγητους βουλευτές και τις απίστευτες ανακοινώσεις τους, με τους ανεξάντλητους καβγάδες και τις ακατάσχετες υστερίες, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε μέσα σε δέκα ημέρες να γκρεμίσει την καρδάρα με όλο το γάλα που μάζευε από τον περασμένο Ιούνιο.
Η «Μεγάλη Αριστερά» που ονειρεύονται επανεμφανίστηκε με τα χαρακτηριστικά ενός ακροαριστερού κόμματος του 4%. Εξτρεμισμός, επιθετικότητα, στόμφος, αμετροέπεια, οξεία ρητορική, συνωμοσιολογία.
Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν ήδη τη δυσφορία που προκάλεσαν στον κόσμο τα χαρακτηριστικά αυτά.