Ἐγὼ τώρα ἐξαπλώνω ἰσχυρὰν δεξιὰν καὶ τὴν ἄτιμον σφίγγω πλεξίδα τῶν τυράννων δολιοφρόνων . . . . καίω τῆς δεισιδαιμονίας τὸ βαρὺ βάκτρον. [Ἀν. Κάλβος]

******************************************************

ΘΕΡΙΝΟΝ ΗΛΙΟΣΤΑΣΙΟΝ

ΘΕΡΙΝΟΝ ΗΛΙΟΣΤΑΣΙΟΝ
.
****************************************************************************************************************************************
****************************************************************************************************************************************

ΑΡΡΩΣΤΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ, Ιστορική ανάλυσις της Εποχής της Νεωτερικότητος απ'τον 18ον αιώνα ως σήμερον

ΑΡΡΩΣΤΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ, Ιστορική ανάλυσις της Εποχής της Νεωτερικότητος απ'τον 18ον αιώνα ως σήμερον
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

****************************************************************************************************************************************

TO SALUTO LA ROMANA

TO SALUTO  LA ROMANA
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
****************************************************************************************************************************************

ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΠΟΔΕΙΞΙΣ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΕΩΣ ΤΩΝ ΓΙΓΑΝΤΩΝ

ΕΥΡΗΜΑ ΥΨΗΛΗΣ ΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΤΟΣΟΝ ΔΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗΝ ΤΗΣ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑΣ ΟΣΟΝ ΚΑΙ ΔΙΑ ΜΙΑΝ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΘΕΜΕΛΙΩΣΙΝ ΤΗΣ ΙΔΕΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΚΑΤΑΚΛΥΣΜΙΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ Η ΑΝΕΥΡΕΣΙΣ ΤΟΥ ΜΟΜΜΙΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΟΥ ΔΑΚΤΥΛΟΥ! ΙΔΕ:
Οι γίγαντες της Αιγύπτου – Ανήκε κάποτε το δάχτυλο αυτό σε ένα «μυθικό» γίγαντα
=============================================

.

.
κλικ στην εικόνα

.

.
κλικ στην εικόνα

.

.
κλικ στην εικόνα

15 Μαΐου 2012

Η ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ ΖΩΗ ΣΤΟΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ

Η ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ ΖΩΗ ΣΤΟΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ
{ΠΟΥ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟΛΑΥΣΑΜΕ ΤΟΣΟ ΛΙΓΟ ΚΑΙ ΓΙ' ΑΥΤΟ ΛΥΠΟΥΜΕΘΑ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΔΕΞΙΟΙ ΑΠΟΛΟΓΟΥΜΕΘΑ}

Καλοθρεμμένοι ροδαλοί τρισευτυχισμένοι αγρότες που απολαμβάνουν ηδονικά 
τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, την Δημοκρατία, την υγεία, την αφθονία και (προ πάντων) τον σίτο!


ΔΕΚΑΤΡΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΘΕΜΑ: HOLODOMOR_1932-33
ΣΤΟ http://hercolano2.blogspot.com/
----------------------------------------------------

Β. Βιλιάρδος - ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΕΚΤΟΣ ΟΡΙΩΝ


ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΕΚΤΟΣ ΟΡΙΩΝ: Η υφεσιακή πολιτική φαίνεται να προετοιμάζει την έλευση απολυταρχικών καθεστώτων σε ολόκληρη την ΕΕ, μέσα από μεγάλες κοινωνικές αναταραχές, διαδοχικές καταρρεύσεις κυβερνήσεων, επικίνδυνες αντιπαραθέσεις και εκρηκτικές διαμαρτυρίες.

Η Ελλάδα μοιάζει με ένα πολυτελέστατο, πλούσιο κρουαζιερόπλοιο, το οποίο ευρίσκεται στο κέντρο μίας τρομακτικής καταιγίδας, έχοντας καταληφθεί από δύο αντίπαλες «συμμορίες» – οι οποίες επιμένουν ότι, σκοπός τους είναι να βοηθήσουν, αφού διαφορετικά το καράβι κινδυνεύει να βυθιστεί.

Οι «πειρατές» έχουν τοποθετήσει δικό τους καπετάνιο, τρομοκρατούν και εκβιάζουν το πλήρωμα, σχεδιάζουν προσεκτικά τη λεηλασία ότι πολύτιμου ανακαλύψουν, ενώ ρίχνουν στη φουρτουνιασμένη θάλασσα τους πιο φτωχούς επιβάτες - ισχυριζόμενοι ότι, μόνο με αυτόν τον τρόπο, ελεύθερο περιττών βαρών δηλαδή, θα καταφέρει το καράβι να ξεφύγει από την τρικυμί
α”.

Η κατοχή δεν μπορεί να είναι ανθρώπινη. Υπάρχουν επομένως δύο επιλογές: ή αποδέχεσαι την κατοχή και όλες τις μεθόδους που είναι αναγκαίες για την επιβολή της ή, διαφορετικά, την απορρίπτεις εξ ολοκλήρου και όχι μόνο κάποια συγκεκριμένα μέρη της (Simone de Beauvoir).

Κατ’ αναλογία, με το ΔΝΤ και με τη Γερμανία δεν διαπραγματεύεσαι – είτε τους αποδέχεσαι όπως είναι, είτε τους απορρίπτεις εξ ολοκλήρου. Όλα τα υπόλοιπα είναι απλά για «τα μάτια» - για τις ψήφους, για τα προνόμια και για τις (απολύτως θεμιτές, εάν δεν είναι εις βάρος της πατρίδας σου) φιλοδοξίες
".


Άρθρο

Στην Τοσκάνη, το Σάββατο το πρωί, άγνωστοι έριξαν βόμβες μολότοφ στην ιδιωτική εταιρεία είσπραξης φόρων – στα πλαίσια συνεχών επιθέσεων και διαμαρτυριών εναντίον των εισπρακτικών εταιρειών της Ιταλίας (Equitalia), τις οποίες ενοχοποιούν οι Πολίτες για τα μέτρα λιτότητας, καθώς επίσης για τις φορολογικές επιδρομές της κυβέρνησης του τεχνοκράτη, πρώην υπαλλήλου της Goldman Sachs. Μεταξύ άλλων, στα κεντρικά της "ιδιωτικής εφορίας" της Ρώμης, ανακαλύφθηκε ένα πακέτο με πυρίτιδα, το οποίο όμως δεν ήταν ενεργό.

Την Παρασκευή στη Νάπολη, αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χωρίς προειδοποίηση στην έδρα της εκεί Equitalia - ρίχνοντας δυστυχώς αυγά, πέτρες, μπουκάλια και σάκους απορριμμάτων εναντίον των δυνάμεων της αστυνομίας, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πάνω από 10 αστυνομικοί.

Αρχές της εβδομάδας ένας κατασκευαστής στο Μιλάνο επιτέθηκε εναντίον δύο φορολογικών ελεγκτών – με αποτέλεσμα να τους τραυματίσει σοβαρά. Το Μάρτιο ένας οικοδόμος αυτοπυρπολήθηκε, επειδή δεν μπορούσε να πληρώσει τα χρέη του στην εφορία – φέρνοντας στην επιφάνεια την αύξηση των αυτοκτονιών στην Ιταλία, όπου από την αρχή του έτους έχουν αποφασίσει να δώσουν τέλος στη ζωή τους, λόγω της κρίσης, 32 άτομα.

Σύμφωνα με την ιταλική εφορία (Equitalia), «Η υπερβολική ελαφρότητα, με την οποία ενοχοποιείται η υπηρεσία μας για τις αυτοκτονίες, αυξάνει επικίνδυνα τις κοινωνικές εντάσεις». Από την άλλη πλευρά, η ιταλική κυβέρνηση σχεδιάζει τη δραστηριοποίηση του στρατού, για την προστασία των βιομηχανιών και των (ιδιωτικών) εταιρειών είσπραξης φόρων (ας σημειωθεί εδώ ότι, το δημόσιο χρέος της Ιταλίας ξεπέρασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ, φτάνοντας το Φεβρουάριο το 1,93 τρις € - από 1,89 τρις € στα τέλη του 2011, με τα δημόσια έσοδα να μειώνονται κατά 3,6% το Μάρτιο).

Περαιτέρω, στην Ισπανία χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους την Κυριακή, οι Πορτογάλοι, οι Ιρλανδοί και οι Βέλγοι είναι στα όρια, οι Αυστριακοί τρέμουν για τις τράπεζες τους και οι Ολλανδοί, έχοντας τεράστιο εξωτερικό χρέος (300% του ΑΕΠ τους), βλέπουν τα συνεχώς αυξανόμενα επιτόκια και τα σκοτεινά σύννεφα της ύφεσης να προειδοποιούν για την έλευση μίας μεγάλης καταιγίδας, στο μέχρι πρότινος γαλάζιο ουρανό τους.

Αν και το πραγματικό πρόβλημα της Ευρωζώνης είναι η Ισπανία, στην οποία τράπεζες, δήμοι, νοικοκυριά και επιχειρήσεις είναι βυθισμένοι στα χρέη (μαζί με το δημόσιο, το συνολικό χρέος της Ισπανίας υπολογίζεται στο αστρονομικό ποσόν των 3,1 τρις €), η Γαλλία δεν βρίσκεται σε καθόλου καλύτερη θέση - με όλα όσα κάτι τέτοιο συνεπάγεται, για τη συνοχή της ζώνης του ευρώ.

Δυστυχώς, η πολιτική λιτότητας της «άκαμπτης» βερολινέζας νοικοκυράς, φαίνεται να προετοιμάζει την έλευση απολυταρχικών καθεστώτων σε ολόκληρη την ΕΕ, μέσα από μεγάλες κοινωνικές αναταραχές, διαδοχικές καταρρεύσεις κυβερνήσεων, επικίνδυνες εθνικές αντιπαραθέσεις και εκρηκτικές διαμαρτυρίες
.


Η Ελλάδα ευρίσκεται στα όρια του χάους, με τη δημιουργική καταστροφή «προ των πυλών» – γεγονός όμως που τρομάζει κυρίως ορισμένους διεφθαρμένους πολιτικούς, οι οποίοι φοβούνται την τιμωρία, καθώς επίσης τη διεθνή κοινότητα, η οποία φοβάται τους δικούς της Πολίτες.

Σύμφωνα τώρα με μία πρόσφατη μελέτη των οικονομολόγων μεγάλης επενδυτικής τράπεζας, υπάρχει ένα όριο ταχύτητας (speed limit) στην επιδιωκόμενη πολιτική λιτότητας και περιορισμού των ελλειμμάτων μίας χώρας. Ειδικότερα, όταν οι μειώσεις των δαπανών και οι αυξήσεις των φόρων φτάσουν σε ένα ορισμένο «ανώτατο» μέγεθος, τότε επενεργούν αρνητικά σε μία Οικονομία, δυσχεραίνοντας «αντιπαραγωγικά» τη συνολική της θέση και προοπτική.

Το όριο αυτό επιτυγχάνεται, κατά μέσον όρο, όταν οι κυβερνήσεις προσπαθούν να περιορίσουν αμέσως (μεμιάς) τα «δομικά ελλείμματα» της χώρας τους, προ τόκων, περισσότερο από το 2% του ΑΕΠ της – σύμφωνα με τους αναλυτές. Για να έχουμε μία συγκριτική εικόνα, η Ελλάδα, κατά τους Ftd, έχει μειώσει το «δομικό» της έλλειμμα περισσότερο από το 12% του ΑΕΠ της από το 2009 – κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ μέχρι σήμερα σε μία ανεπτυγμένη οικονομία (η Γερμανία, κατά τη διάρκεια της εφαρμογής του δικού της προγράμματος λιτότητας, με την ονομασία «Agenda 2010», δεν είχε υπερβεί ποτέ το 2% του ΑΕΠ της).

Πάντοτε κατά την ίδια μελέτη, τα επιτρεπόμενα «όρια ταχύτητας» μείωσης των δομικών ελλειμμάτων, διαφέρουν από χώρα σε χώρα και από εποχή σε εποχή – ενώ μπορεί να είναι χαμηλότερα από το 2%, αλλά ποτέ υψηλότερα. Εάν η οικονομία ενός κράτους είναι εξαγωγική, όπως στο παράδειγμα της Γερμανίας ή της Ολλανδίας, τότε η ζημία που προκαλούν τα προγράμματα λιτότητας είναι μικρότερη, επειδή η μείωση της εσωτερικής κατανάλωσης αντισταθμίζεται από την αύξηση των εξαγωγών – για εκείνο το χρονικό διάστημα όμως και εφόσον η ανάπτυξη στις υπόλοιπες χώρες του εξωτερικού είναι θετική.

Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι, στις σημερινές συνθήκες παγκόσμιας ύφεσης, καθώς επίσης μίας γενικότερης κρίσης χρέους και δανεισμού, το 2% «δομική λιτότητα», ακόμη και για ένα εξαγωγικά ισχυρό κράτος, θα ήταν αδύνατον να επιτευχθεί – πόσο μάλλον σε μία αδύναμη εξαγωγικά χώρα, όπως η Ελλάδα, η οποία οδηγείται στην κυριολεξία στο «ικρίωμα» από τη Γερμανία, ένα κράτος που γνωρίζει πολύ καλά ότι, απαιτεί το ανέφικτο από τη χώρα μας.

Περαιτέρω, εάν υπάρχουν επί πλέον σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες, όπως στην περίπτωση των χωρών-μελών της Ευρωζώνης,  οι οποίες αποκλείουν την υποτίμηση του νομίσματος, τα «όρια ταχύτητας» μείωσης των δομικών ελλειμμάτων είναι ακόμη μικρότερα. Επίσης, όταν η εκάστοτε κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να βοηθήσει, μειώνοντας τα βασικά επιτόκια δανεισμού.

Στην περίπτωση λοιπόν της Ελλάδας, οι εξαγωγές της οποίας είναι της τάξης του 10% του ΑΕΠ, ενώ η κεντρική της τράπεζα δεν μπορεί να βοηθήσει, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι, το ΑΕΠ της έχει συρρικνωθεί σχεδόν κατά 20% από το ξεκίνημα της κρίσης – επίσης δεν αποτελεί έκπληξη το ότι, το ποσοστό του δημοσίου χρέους της, ως προς το ΑΕΠ, συνεχίζει να αυξάνεται, παρά τη τρομακτική πολιτική λιτότητας.

Εδώ οι «υποδείξεις» της Ευρώπης, σχετικά με τη δήθεν επιτυχημένη εφαρμογή της πολιτικής λιτότητας από τηνΙρλανδία, είναι ανόητες και δεν βοηθούν κανέναν. Η οικονομία της Ιρλανδίας είναι σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό εξαγωγική, κυρίως λόγω της εγκατάστασης των αμερικανικών πολυεθνικών (οι οποίες εκμεταλλεύονται τη μικρή φορολογία, καθώς επίσης την συμμετοχή της Ιρλανδίας στην Ευρωζώνη), ενώ η «αναδιάρθρωση» και η «θεραπεία» της, έλαβε χώρα σε εποχές που η παγκόσμια ανάπτυξη ήταν σχεδόν εκρηκτική – αν και τα αποτελέσματα της όλης διαδικασίας είναι μάλλον «πενιχρά».

Σε κάθε περίπτωση, από την εποχή που η παγκόσμια οικονομία έπαψε να αναπτύσσεται, από το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης δηλαδή, η Ιρλανδία βυθίστηκε επίσης στην ύφεση. Το ΑΕΠ της είναι κατά 12% χαμηλότερο από την εποχή προ της κρίσης, οι επενδύσεις στη χώρα είναι κατά πολύ μικρότερες από την περίοδο του 1990, ενώ το δημόσιο χρέος της συνεχίζει να αυξάνεται, παρά τα συνεχή προγράμματα λιτότητας – από περίπου 30% του ΑΕΠ το 2007 στο 130% σήμερα.

Αντίθετα η Μ. Βρετανία επιβράδυνε σημαντικά τη λιτότητα, μετά από δύο αναμφίβολα αποτυχημένα έτη εφαρμογής της – ενώ η οικονομία της παραμένει σε ύφεση και η ανεργία έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων είκοσι ετών. Η κυβέρνηση της Μ. Βρετανίας σχεδιάζει την αύξηση του ελλείμματος του προϋπολογισμού της (νέα χρέη), κατά σχεδόν 100 δις στερλίνες τον επόμενο χρόνο – το διπλάσιο ποσόν δηλαδή, από αυτό που είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός της το 2010, όταν ανέλαβε την κυβέρνηση.

Αυτό σημαίνει ότι, η Μ. Βρετανία «επενδύει» ξανά στην ανάπτυξη, αντί στη λιτότητα – με πιθανότερο αποτέλεσμα να μειώνεται με μικρότερο μεν ρυθμό το «δομικό» της έλλειμμα αλλά, όμως, σε σταθερή, βιώσιμη βάση – το ακριβώς αντίθετο από αυτό που δυστυχώς συμβουλεύει την Ελλάδα η Τρόικα, γεγονός που δεν επιτρέπει καμία αμφιβολία σε σχέση με τις πραγματικές επιδιώξεις της. 

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Όταν στη Γερμανία το 2005 επικράτησε η κούραση από τα προγράμματα λιτότητας (agenda 2010), η κυρία Merkel, μετά την εκλογή της, σταμάτησε αμέσως την εφαρμογή τους – ένα γεγονός που δεν έχει αλλάξει μέχρι σήμερα.

Εκτός αυτού, η τότε νεοεκλεγείσα καγκελάριος διευκόλυνε τη διεξαγωγή νέων επενδύσεων, νομοθετώντας εξαιρετικά συμφέρουσες φορολογικές απαλλαγές για τις επιχειρήσεις – ένα de facto πρόγραμμα ανάπτυξης δηλαδή, βασισμένο στο δανεισμό και στα χρέη, με την ειδική, «χαριστική» συμφωνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όταν λοιπόν απαιτείται το εντελώς αντίθετο από εμάς τους Έλληνες, σε χρόνο μηδέν, θα έπρεπε τουλάχιστον να τεκμηριωθεί το πώς φαντάζονται, αυτοί που μας υποχρεώνουν σε τέτοια εγκληματικά μέτρα, ότι θα καλυτερέψει το μέλλον της χώρας μας – έστω μακροπρόθεσμα, εάν όχι μεσοπρόθεσμα. Διαφορετικά είναι αδύνατον να μπορέσει η οποιαδήποτε κυβέρνηση της Ελλάδας να πείσει και να εφαρμόσει ένα τέτοιο πρόγραμμα – ακόμη και αν θα ήταν η καλύτερη του κόσμου.

Μέχρι στιγμής, μετά από κάθε καινούργιο «διαρθρωτικό πακέτο», ακολουθούσε η επόμενη τρομακτική είδηση – επειδή οι μειώσεις των μισθών, των κοινωνικών δαπανών κλπ., σε συνδυασμό με την αύξηση των φόρων, επιδείνωναν την ύφεση, την ανεργία, τις χρεοκοπίες, τη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Η πραγματικότητα αυτή έχει ριζώσει βαθιά μέσα στους Έλληνες, οι οποίοι πλέον δεν πιστεύουν τίποτα και κανέναν – με αποτέλεσμα να είναι πια αδύνατον να εφαρμοσθεί το οποιοδήποτε νέο μέτρο, εάν δεν επιθυμεί κανείς να προκαλέσει μία «κοινωνική επανάσταση» άνευ προηγουμένου, αντίστοιχη των απρόβλεπτων εκλογικών αποτελεσμάτων. Ενδεχομένως δε το ίδιο να ισχύει και στην Πορτογαλία, στην Ιρλανδία, στην Ισπανία, στην Ιταλία και αλλού – κάτι που ίσως να σημαίνει πως φτάνει μία μικρή σπίθα, για να ακολουθήσει μία τεράστια έκρηξη, στην «μπαρουταποθήκη» της Δύσης.      

Ολοκληρώνοντας, επαναλαμβάνουμε ακόμη μία φορά πως είναι επικίνδυνα ανόητο να ισχυρίζεται κανείς ότι, δεν υπάρχουνεναλλακτικές λύσεις εκτός, δήθεν, από την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη – κάτι για το οποίο δεν μπορεί να την υποχρεώσει κανένας απολύτως, ούτε άμεσα, ούτε έμμεσα, ενώ θα ισοδυναμούσε με την επιλογή της αυτοκτονίας, για την αποφυγή της φτώχειας

   
Αθήνα, 15. Μαΐου 2012

ΣΥΡΙΖΑ: Το κομματικό photoshop!


ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η γνήσια φωτογραφία με τα εμβλήματα της Κομμουνιστικής Οργάνωσης Ελλάδας (ΚΟΕ)
Η γνήσια φωτογραφία με τα εμβλήματα της Κομμουνιστικής Οργάνωσης Ελλάδας (ΚΟΕ)
Το ίδιο θέμα με τα εμβλήματα εξαφανισμένα
Το ίδιο θέμα με τα εμβλήματα εξαφανισμένα
Τα πρόσωπα που η σταλινική λογοκρισία εξαφανίζει είναι ο Νικολάι Γιεζόφ (αριστερά) και ο Αλεξάντερ Μαλτσένκο (δεξιά)
Τα πρόσωπα που η σταλινική λογοκρισία εξαφανίζει είναι ο Νικολάι Γιεζόφ (αριστερά) και ο Αλεξάντερ Μαλτσένκο (δεξιά)
Ο Λένιν μιλάει το 1920 σε στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού που πάνε προς το μέτωπο της Πολωνίας, έχοντας κοντά του τους Τρότσκι και Καμένεφ. Η λογοκρισία του σταλινικού καθεστώτος τους εξαφάνισε, προκε
Ο Λένιν μιλάει το 1920 σε στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού που πάνε προς το μέτωπο της Πολωνίας, έχοντας κοντά του τους Τρότσκι και Καμένεφ. Η λογοκρισία του σταλινικού καθεστώτος τους εξαφάνισε, προκειμένου να μειωθεί η συμμετοχή τους στα ιστορικά γεγονότα.
Δραστήριες στον λαό, ευάλωτες στο κομματικό photoshop

Οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ

Δραστήριες στον λαό, ευάλωτες στο κομματικό photoshop
14/5/2012
Στην εποχή του Στάλιν, που με κάθε ευκαιρία ξορκίζει, γύρισε η «Αυγή». Με τρόπο σχεδόν απροσδόκητο παραποίησε φωτογραφία από τους πανηγυρισμούς των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ το βράδυ της Κυριακής των εκλογών στα Προπύλαια. Από την κόκκινη σημαία, που ανέμιζε πίσω από τον περιχαρή Αλέξη Τσίπρα, αφαιρέθηκαν περίτεχνα τα εμβλήματα της ΚΟΕ, μιας από τις ένδεκα συνιστώσες της συνασπισμένης ριζοσπαστικής Αριστεράς.
Πρόκειται για κλασική περίπτωση λογοκρισίας. Ανακαλεί στη μνήμη την πρακτική του Αντρέι Ζντάνοφ. Ήταν ο Κομισάριος Κουλτούρας στη Σοβιετική Ρωσία την εποχή, που παντοδύναμος στο Κρεμλίνο δέσποζε ο Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Τζουγκασβίλι, ο «άνθρωπος από ατσάλι». Το καθετί, που ενοχλούσε την κομματική ηγεσία, εξαφανιζόταν από το προσκήνιο.
Το περισσότερο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι φωτογραφίες, που απαθανάτιζαν κορυφαία κομματικά και κρατικά στελέχη σε ιστορικές στιγμές.
Την εποχή των Μεγάλων Εκκαθαρίσεων, κορυφαίες μορφές του Κομμουνιστικού Κόμματος συνελήφθησαν, εξορίστηκαν, εκτελέστηκαν. Η σταλινική ηγεσία φρόντισε να σβήσει κάθε εικόνα, που θα θύμιζε ακόμα και την ύπαρξή τους. Απάλειψε από τις φωτογραφίες και τις κινηματογραφικές ταινίες τα ανεπιθύμητα πρόσωπα, διατηρώντας μόνο τους ηγέτες και τους πιστούς στην ηγεσία.
Κράτησε, ασφαλώς, το πορτρέτο του Λένιν. Αλλά πέταξε τον Τρότσκι, όπου τον βρήκε να στέκεται δίπλα του.
Αποθέωσε το πρόσωπο του Στάλιν, αλλά έσβησε από το κάδρο τον Ζινόβιεφ και τον Κάμενεφ, τον Μπουχάριν και τον Τσουχατσέφσκι.
Τώρα οι «κοκκινοφρουροί» της Κουμουνδούρου εξαφάνισαν τα εμβλήματα της Κομμουνιστικής Οργάνωσης Ελλάδας, της ΚΟΕ, που είναι μια από τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, από τις πιο δραστήριες.
Στις εκλογές της 6ης Μαΐου ανέδειξε τρεις βουλευτές, συμμετέχοντας στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι οι Βασίλης Χατζηλάμπρου (Αχαΐας), Βασίλης Κυριακάκης (Φθιώτιδας), Δημήτρης Κοδέλας (Αργολίδας).
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ με σχόλιό του στο facebook παραπονέθηκε για την κριτική, που ασκείται από τον Τύπο στις ενέργειές του τον τελευταίο καιρό. Μάλιστα,σχολίασε ειρωνικά:
«Θα μπορούσε η εβδομάδα 6 – 13 Μαΐου να γιορτάζεται κάθε χρόνο ως εβδομάδα ανεξάρτητης και αντικειμενικής δημοσιογραφίας»
Σύμφωνοι. Μήπως, όμως, την κορυφαία (αν όχι αποκλειστική) θέση στη γιορτή θα έπρεπε να έχει το δημοσιογραφικό όργανο της Κουμουνδούρου; Το κατόρθωμά του δύσκολα ξεπερνιέται…

Πρακτικά από τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο δημοσιοποίησε ο Π.Καμμένος -ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Πρακτικά από τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την Κυριακή, δημοσιοποίησε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο οποίος αναμένεται να περάσει εκ νέου, αύριο το μεσημέρι το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου.
----------------

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατίας): Κύριε Πρόεδρε, καλωσορίσατε. Δεν νομίζω ότι υπάρχει ανάγκη να σας περιγράψω την κατάσταση. Την ζείτε, την βιώνετε και εσείς. Νομίζω ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να πορεύεται ακυβέρνητη σε στιγμές μάλιστα που χρειάζεται μία κυβέρνηση, για να χειριστεί πολύ σημαντικά πράγματα. Αναφέρομαι στο αυριανό ECOFIN, στη συνάντηση του ΝΑΤΟ την Πέμπτη, στη Συνάντηση Κορυφής την Παρασκευή. Δεν μπορεί να λείπει η Ελλάδα ή να είναι μία Ελλάδα χωρίς κυβέρνηση.
Αυτό δεν σας κρύβω ότι έχει δημιουργήσει και πολλές ανησυχίες στους εταίρους μας. Χθες με πήραν ο κ. Ρομπάι και ο κ. Σουλτς και με ρωτούσαν εναγωνίως τι γίνεται στην Ελλάδα. Τους είπα ότι γίνεται μία προσπάθεια να υπάρξει μία κυβέρνηση και είμαι καταρχήν αισιόδοξος ότι μάλλον θα καταλήξουμε θετικά.
Πριν πάρετε το λόγο, θα ήθελα να δείτε αυτό το χαρτί πάνω στα οικονομικά μας, το οποίο μου έστειλε για δική μου χρήση ο κύριος Πρωθυπουργός. Διαβάστε το, όπως το έκαναν και οι τρεις Αρχηγοί που ήρθαν εδώ το πρωί.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων): Κύριε Πρόεδρε, καταρχήν σας ευχαριστώ. Βλέπω αυτήν την επιστολή του κυρίου Πρωθυπουργού, αλλά νομίζω ότι θα ήταν πολύ πιο σημαντικό και για τον ελληνικό λαό να είναι σε γνώση του η πραγματική οικονομική κατάσταση, πράγμα που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα. Μάλιστα, η Κυβέρνηση αρνείται να παραθέσει στους Αρχηγούς των κομμάτων στοιχεία της οικονομίας, τα οποία για εμάς είναι σημαντικά, όπως η έκθεση για την κατάσταση των τραπεζών. Αυτό είναι κατά παράβαση και του Συντάγματος και της πολιτικής ηθικής. Η Κυβέρνηση του κ. Παπαδήμου αρνείται να δώσει στοιχεία στη Βουλή των Ελλήνων και στον ελληνικό λαό. Οπότε, μία επιστολή, η οποία δεν είναι δημοσιοποιήσιμη, θα μου επιτρέψετε να μην τη λάβω υπ’ όψιν μου. Εάν είναι στοιχείο το οποίο μπορούμε να δημοσιοποιήσουμε στον ελληνικό λαό, με χαρά να το διαβάσω. Όμως, δεν δεσμεύομαι με το απόρρητο, για να μην τη μεταδώσω στον ελληνικό λαό.

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατίας): Ωραία. Δώστε την μου πίσω.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων): Πάρτε την, κύριε Πρόεδρε.
ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατίας): Ευχαριστώ πολύ.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων): Η απειλή, την οποία δέχονται οι Έλληνες συνεχώς από την Κυβέρνηση Παπαδήμου και από την κυβέρνηση των τραπεζιτών, είναι μία συνεχής απειλή που έχει οδηγήσει τον ελληνικό λαό σε αδιέξοδο.
Είναι βέβαιο ότι η Ελλάδα βαδίζει προς τη χρεοκοπία, απ’ ό,τι οι ίδιοι διαρρέουν. Ήδη, ο Αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως, ο κ. Πάγκαλος, μίλησε για τα τραπεζικά διαθέσιμα, τα οποία είναι ικανά να εξυπηρετήσουν την ελληνική οικονομία για τις επόμενες τρεις εβδομάδες. Αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά οφείλουμε να διασφαλίσουμε την ασυλία της χώρας έναντι των δανειστών, να διασφαλίσουμε τη δημόσια και την ιδιωτική περιουσία των Ελλήνων. Σ’ αυτό το πλαίσιο οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα κινηθούμε.
Κύριε Πρόεδρε, θέλω να σας πω ότι μας στεναχωρεί ιδιαιτέρως ο τρόπος με τον οποίον έγιναν οι συσκέψεις των πολιτικών Αρχηγών, με τους τρεις πρώτα που συμμετείχαν στις διερευνητικές εντολές και εν συνεχεία με κόμματα, όπως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, που εκπροσωπούμε το 10%.
Εμείς θα θέλαμε να σας καταθέσουμε τις προτάσεις μας βάσει των οποίων θα γίνει ο διάλογος, να τις λάβουν υπ’ όψιν τους οι πολιτικοί Αρχηγοί, να έχουμε πλήρη δημόσια ενημέρωση από την Κυβέρνηση για την οικονομική κατάσταση, για την κατάσταση στην εξωτερική πολιτική και την κατάσταση στην εθνική ασφάλεια της χώρας. Με αυτά τα επίσημα και δημόσια στοιχεία θα μπορέσουμε να πάρουμε θέση. 
Θέλω να θυμίσω ότι στην Ισλανδία, όταν ακόμα και η Βουλή ψήφισε ένα σχέδιο το οποίο δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτό, ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το αρνήθηκε. Τέτοιο ρόλο θα θέλαμε, κύριε Πρόεδρε, γνωρίζοντας την ιστορία σας και σεβόμενοι απόλυτα την ιστορία σας, να έχετε και εσείς. Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να βρεθεί λύση για τη χώρα. Όμως, για να βρεθεί λύση, πρέπει να υπάρχει ειλικρίνεια, να υπάρχει αλήθεια και να είναι συμμέτοχος ο ελληνικός λαός και όχι εν κρυπτώ, πράγμα το οποίο έγινε τον τελευταίο καιρό.
Εμείς, κύριε Πρόεδρε, έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις.
Πρώτα απ’ όλα, θα θέλαμε πλήρη ενημέρωση, όπως σας είπα, από το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών, από το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών, από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, από το Διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατίας): Τα ζητήσατε αυτά;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων): Το ζητώ από εσάς τώρα.
ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατίας): Από εμένα; Εγώ δεν είμαι κυβέρνηση.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων): Ζήτησα από τη Βουλή, όσον αφορά για τις τράπεζες,, την έκθεση της «Blackrock» και αρνήθηκαν να μας την δώσουν. Ζητώ ενημέρωση από το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και αυτό να γίνει στα πλαίσια της συνάντησης των πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να έχουμε πλήρη εικόνα της χώρας. Με απειλές, οι οποίες είναι σε non paper, δεν μπορούμε να συζητήσουμε με τους Έλληνες και δεν μπορούμε και να πείσουμε τους Έλληνες.
Ζητούμε, λοιπόν, κύριε Πρόεδρε…

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατίας): Ζητήσατε από τον κ. Προβόπουλο να σας ενημερώσει και δεν σας ενημέρωσε;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων): Ζητήθηκε στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου –το ζήτησα και εγώ από τον κ. Βενιζέλο χθες- να έχουμε τις εκθέσεις για την κατάσταση των τραπεζών και δεν τις έχουμε στα χέρια μας. Δεν μπορεί, λοιπόν, να είναι ενημερωμένοι…

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατίας): Ο κ. Βενιζέλος;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων): Ο κ. Βενιζέλος.
ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατίας): Αυτός θα σας τις έδινε;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων): Από τον κ. Βενιζέλο το ζήτησα. Ζητήθηκε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση, απαντήθηκε ότι είναι απόρρητο έγγραφο, ότι δεν δίδεται στη Βουλή, άρα και σε εμάς. Το ζήτησα και χθες, το ζητώ και από εσάς, κύριε Πρόεδρε, σήμερα, να έχουμε πλήρη εικόνα της πραγματικής...

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατίας): Εγώ δεν είμαι κυβέρνηση.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων): Ζητάμε, λοιπόν, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στα πλαίσια της συσκέψεως των πολιτικών Αρχηγών να έρθουν εδώ ενώπιον των πολιτικών Αρχηγών οι χειριστές των θεμάτων, δηλαδή το Υπουργείο Οικονομικών -ο Γενικός Γραμματέας- το Υπουργείο Εξωτερικών -ο Γενικός Γραμματέας- ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδας, για να έχουμε πλήρη, αληθινή εικόνα του τι συμβαίνει στη χώρα και όχι με επιστολές, των οποίων δεν μπορούμε να κάνουμε χρήση προς τον ελληνικό λαό. Αυτό είναι το πρώτο.
Δεύτερον, θα θέλαμε τις θέσεις που εμείς θα διατυπώσουμε να τις διατυπώσουμε προς όλους τους πολιτικούς Αρχηγούς, διότι πιστεύουμε οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ότι μπορεί να βρεθεί λύση και πρέπει να βρεθεί λύση για τη χώρα. Να κυβερνηθεί η χώρα, όχι όμως υπό επιτροπεία. Και εάν πράγματι αυτό το οποίο περιγράφουν για την κατάσταση που οδηγεί στη χρεοκοπία να προχωρήσουμε σε συνέχιση συμφωνιών, όπως τα μνημόνια 1 και 2, τα οποία θεωρούμε άκυρα και αντισυνταγματικά και τα οποία θα οδηγήσουν στην απώλεια της ασυλίας της χώρας και της εθνικής κυριαρχίας της χώρας και επειδή οι στιγμές είναι πάρα πολύ σημαντικές, σας ζητώ, κύριε Πρόεδρε, με τη συνταγματική ιδιότητα που έχετε, να το κάνουμε τώρα, για να μπορέσουμε όλοι μαζί να συναποφασίσουμε μία εθνική στροφή.

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατίας): Να κάνουμε τι, κύριε Πρόεδρε; Δεν σας κατάλαβα.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων): Να ενημερωθούμε για την πραγματική οικονομική κατάσταση της χώρας και όχι με non paper, να ενημερωθούμε για την κατάσταση στα εξωτερικά, για τα ζητήματα εθνικής ασφάλειας και να ενημερωθούμε από το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για την πραγματική οικονομία, ώστε να μπορέσουμε να αποφασίσουμε.
Κύριε Πρόεδρε, θέλω να σας εκθέσω τις επτά βασικές πολιτικές θέσεις των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, οι οποίες εμείς θεωρούμε ότι είναι προϋπόθεση για οποιαδήποτε συζήτηση από εδώ και πέρα και θα ήθελα να σας παρακαλέσω, βάσει του εθνικού σας ρόλου, να τις διαβιβάσετε στους υπόλοιπους πολιτικούς Αρχηγούς. Από τη στιγμή που θα υπάρχει συμφωνία, εμείς είμαστε διατεθειμένοι να προχωρήσουμε στη συμμετοχή μας σε αυτήν την κυβέρνηση, στη στήριξή μας σε αυτήν την κυβέρνηση με οποιονδήποτε τρόπο.
Καταρχήν, θέλω να σας πω ότι όλα αυτά προκύπτουν από την ιδρυτική μας διακήρυξη και έχουμε την εντολή του ελληνικού λαού να το πράξουμε.
Το πρώτο είναι η άμεση ανακήρυξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, σύμφωνα με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας σε όλη την Επικράτεια και σε πλήρες εύρος.
Δεύτερον, η άμεση ανάληψη του καταστατικού ελέγχου και της μετοχικής πλειοψηφίας της Τράπεζας της Ελλάδος. Αυτό το δεύτερο σημείο το θεωρούμε απολύτως απαραίτητο, διότι η Τράπεζα της Ελλάδος είναι ουσιαστικά εκείνη η οποία έχει υπογράψει μαζί με τους δανειστές τις συμβάσεις δανεισμού. Δεν μπορεί, λοιπόν, η Τράπεζα της Ελλάδος να βρίσκεται σε χέρια ιδιωτών και μάλιστα μη Ελλήνων.
Η τρίτη πολιτική θέση και προϋπόθεση είναι η συγκρότηση επιτροπής λογιστικού ελέγχου του χρέους της χώρας από το 1974 μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβανομένου και του προγράμματος της πρώτης δανειακής σύμβασης, του PSI και της δεύτερης δανειακής σύμβασης.
Η τέταρτη βασική πολιτική θέση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων είναι η καταγγελία των δανειακών συμβάσεων και των μνημονίων επί τη βάσει των αρχών που καθορίζονται στις ευρωπαϊκές συνθήκες.
Η πέμπτη θέση είναι η ομόφωνη διακομματική πρόταση αναθεωρήσεως του άρθρου 86 του Συντάγματος περί ευθύνης Υπουργών με άμεση εφαρμογή ήδη από την πρώτη συνεδρίαση της Βουλής και έλεγχος του «πόθεν έσχες» πολιτικών προσώπων από το 1974 και μέχρι σήμερα, με άμεση απόδοση ευθυνών. Η ατιμωρησία, κύριε Πρόεδρε, έχει οδηγήσει σε αναξιοπιστία πλέον των πολιτικών εκ μέρους των πολιτών. Είναι θέμα δημοκρατίας και όπως είχα την τύχη να σας πω την ημέρα που συναντηθήκαμε για τη δημιουργία των Ανεξάρτητων Ελλήνων, για εμάς είναι το βασικότερο θέμα, η απόσταση πλέον μεταξύ της λαϊκής βούλησης και της πολιτικής εκπροσωπήσεως.
Το έκτο θέμα, που για εμάς είναι βασική πολιτική θέση, είναι η ενημέρωση του συνόλου της Εθνικής Αντιπροσωπείας σχετικά με τα πεπραγμένα των προηγούμενων κυβερνήσεων από το 2009 μέχρι και σήμερα, με παράλληλη αποδέσμευση όλων των εγγράφων, συμφωνιών και τυχόν κρυφών πρωτοκόλλων που έχουν συμφωνηθεί ή υπογραφεί από μέρους των ελληνικών κυβερνήσεων.
Έβδομον, η εξάντληση του συνόλου των νομικών, πολιτικών και άλλων εργαλείων για την είσπραξη του συνόλου των οφειλών της Γερμανίας από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Εννοώ τις πολεμικές αποζημιώσεις, τα δάνεια, όπως επίσης και τις ζημιές που έχουν γίνει σε εγκαταστάσεις και σε ανθρώπινο δυναμικό.
Αυτές είναι οι προϋποθέσεις, κύριε Πρόεδρε, με τις οποίες είμαστε διατεθειμένοι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες να συμμετέχουμε σε περαιτέρω διάλογο με τους υπολοίπους Αρχηγούς κομμάτων.

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατίας): Μπορώ να έχω αυτόν τον κατάλογο των προτάσεών σας;

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων): Ευχαρίστως να τον δώσω στη Γραμματεία σας σε μία επιστολή. Μάλιστα, μπορώ να σας πω ότι εμείς οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεσμευόμαστε στο σύνολο της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας. Το λέω αυτό, διότι δεσμευόμαστε ότι οποιαδήποτε λύση μπορεί να δοθεί, πέραν της συμφωνίας των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, και από τη Βουλή των Ελλήνων. Εσείς, που είστε ο παλαιότερος ίσως κοινοβουλευτικός, πριν πάρετε τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ξέρω ότι πιστεύετε στην κοινοβουλευτική δημοκρατία. Και εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να συνεδριάσει η Βουλή των Ελλήνων μετά την ορκωμοσία και να ερωτηθούν οι εκπρόσωποι του ελληνικού λαού.

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατίας): Με ποιο ερώτημα;

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων): Με τα ερωτήματα τα οποία προηγουμένως σας ανέφερα. Αυτά τα επτά θέματα. Επίσης, πρέπει να υπάρξει πλήρης ενημέρωση για όλα τα θέματα. Η Βουλή των Ελλήνων οφείλει να γνωρίζει. 
Εύχομαι η Παναγία να βοηθήσει τη χώρα μας! Εσείς ως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας πιστεύω ότι θα κάνετε ό,τι μπορείτε.

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατίας): Αυτό είναι αλήθεια, αλλά ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη. Όλοι μας πρέπει να βάλουμε «πλάτη».

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων): Σας δίνω και το συγκεντρωτικό οικονομικό πρόγραμμα -σας το καταθέτω- στο οποίο περιγράφεται κατά την άποψή μας τι μπορεί ακριβώς να γίνει σε ένα μήνα, σε έξι μήνες, σε δεκαοκτώ μήνες και στο σύνολο της επόμενης τετραετίας, προκειμένου κατά την άποψη των Ανεξάρτητων Ελλήνων να υπάρχει μία απελευθέρωση ουσιαστικά της χώρας από το ζυγό των δανειστών.

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατίας): Μπορώ να σας ρωτήσω κάτι; Αισθάνεστε την ανάγκη ότι πρέπει να αποκτήσει ο τόπος κυβέρνηση;

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων): Κύριε Πρόεδρε, έχω πέντε παιδιά, από δεκαοκτώ χρονών έως δύο μηνών. Θεωρώ ότι πρέπει να αποκτήσει η Ελλάδα κυβέρνηση, η οποία κυβέρνηση όμως να υπηρετεί το εθνικό συμφέρον και όχι το συμφέρον των δανειστών. Η κυβέρνηση η οποία απέρχεται, του κ. Παπαδήμου, που στηρίχθηκε από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, ήταν μία κυβέρνηση η οποία υπηρέτησε τα συμφέροντα των δανειστών κατά παράβαση και του Συντάγματος κατά τη δική μας άποψη. Πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει μία εθνική στροφή, να γίνει μία κυβέρνηση η οποία θα εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον. Η χώρα βρίσκεται προ της χρεοκοπίας και πιστεύω ότι πρέπει να προστατευθούν οι Έλληνες.

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατίας): Πώς θα λέγεται αυτή η Κυβέρνηση;

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων): Οικουμενική Κυβέρνηση, κύριε Πρόεδρε, με το σύνολο των κομμάτων ή με εκείνα τα κόμματα τουλάχιστον τα οποία πιστεύουν ότι ο τόπος πρέπει να κυβερνηθεί και μάλιστα με εθνικό προσανατολισμό.

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατίας): Και μία τέτοια κυβέρνηση θα την στηρίζατε εφόσον;

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων): Εφόσον καλύπτεται η εθνική κυριαρχία της χώρας, η εδαφική ακεραιότητα της χώρας και δίνεται προοπτική στη χώρα. Πιστεύουμε ότι με τα μνημόνια, τα οποία έχουν υπογραφεί από μία παράνομη κυβέρνηση, δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν αυτά.

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατίας): Δηλαδή, απ’ ό,τι καταλαβαίνω, μιλάτε για την ανατροπή των μνημονίων.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων): Δεν θεωρώ ότι είναι επίσημα κείμενα, τα οποία έχουν ουσιαστικά και νομιμοποίηση. Να σας δώσω ένα παράδειγμα ακόμα, κύριε Πρόεδρε. Η πρώτη δανειακή σύμβαση η οποία είχε υπογραφεί, περιελάμβανε υποχρέωση των δανειστών να δώσουν 110 δισεκατομμύρια στη χώρα. Η χώρα πήρε 87 δισεκατομμύρια και χρησιμοποίησε την ίδια απειλή, την οποία χρησιμοποιεί ο κ. Παπαδήμος σήμερα με το non paper το οποίο σας απέστειλε, εκβιάζοντας τους Έλληνες…

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατίας): Με συγχωρείτε, όχι! Αυτό είναι δική σας εκτίμηση. Αυτό είναι ένα ενημερωτικό έγγραφο για το πού βρίσκεται η ελληνική οικονομία.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων): Δεν μπορούμε να το έχουμε αυτό, να το ξέρουν οι Έλληνες; Πρέπει να είναι κρυφό από τους Έλληνες;

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατίας): Αυτό το έστειλε για δική μου ενημέρωση.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων): Νομίζω ότι έχει υποχρέωση ο κ. Παπαδήμος να ενημερώσει τους Αρχηγούς των κομμάτων και τον ελληνικό λαό.

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατίας): Πολύ ωραία. Θα του το μεταφέρω, αν και θα μπορούσατε να το ζητήσετε από τον κ. Παπαδήμο και είμαι βέβαιος ότι δεν θα αρνιόταν να σας ενημερώσει.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων): Αρνήθηκε ακόμα και να μας δώσει την έκθεση της «Blackrock» για τις τράπεζες. Ο Πρωθυπουργός μπορεί μόνο από εσάς να υποχρεωθεί, κύριε Πρόεδρε, και στο Συμβούλιο των πολιτικών Αρχηγών να υπάρξει μία επίσημη ενημέρωση για σοβαρά θέματα, όπως το θέμα της απόφασης του Συμβουλίου του ΝΑΤΟ για την ένταξη των Σκοπίων με το όνομα «Μακεδονία», το θέμα της Θράκης, το θέμα των λαθρομεταναστών, που οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θεωρούμε ότι είναι θέματα τα οποία αποτελούν μία «κόκκινη» γραμμή για την περαιτέρω συμμετοχή σε μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας ή μία κυβέρνηση αρκετών κομμάτων.

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατίας): Δεν νομίζετε ότι όλα αυτά τα θέματα που θέσατε είναι θέματα μιας κυβέρνησης που μπορεί να σχηματιστεί τις επόμενες ημέρες;

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων): Βεβαίως, και γι’ αυτόν το λόγο τα θέτω, κύριε Πρόεδρε. Γι’ αυτόν το λόγο τα θέτω ως προϋποθέσεις, προκειμένου αυτή η κυβέρνηση, η οποία θα αναλάβει την ευθύνη της πατρίδας μας, να μπορεί να ανταποκριθεί με υπευθυνότητα απέναντι στον ελληνικό λαό. Εάν ο ελληνικός λαός οδηγηθεί σε πτώχευση και βάσει του αγγλικού δικαίου σε κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων, θα έχουμε όλοι ευθύνη. Γι’ αυτόν το λόγο εμείς το καταθέτουμε επισήμως στα πρακτικά της σημερινής κατά μόνας συζητήσεως μαζί σας. Θα επιθυμούσαμε αυτή η συζήτηση να είχε γίνει με όλους τους πολιτικούς Αρχηγούς, να λάβουν όλοι θέση. Θεωρούμε ότι σε αυτή τη δύσκολη στιγμή για τον τόπο τουλάχιστον ο ελληνικός λαός έχει δικαίωμα στη γνώση της πραγματικής καταστάσεως, προκειμένου να αποφασίσει. Όταν κάποιος χρωστά, αυτό που θα πρέπει να διασφαλίσει πρώτα είναι την επιβίωσή του. Εμείς ενδιαφερόμαστε πρώτα για την επιβίωση του ελληνικού λαού και εν συνεχεία για την εξυπηρέτηση των δανειστών.
*******************************
ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατίας): Όλα αυτά που λέτε μπορούν να γίνουν με κυβέρνηση ή χωρίς κυβέρνηση;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων): Με κυβέρνηση, κύριε Πρόεδρε. Με ελληνική κυβέρνηση, την οποία εσείς…
ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατίας): Με ελληνική κυβέρνηση, η οποία θα αποδέχεται τις δικές προτάσεις. Είναι όροι και προϋποθέσεις, για να στηρίξετε μια τέτοια κυβέρνηση.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων): Και πιθανώς και άλλων προτάσεις, οι οποίες μπορεί να είναι καλύτερες από τις δικές μας.
ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατίας): Πολύ καλά. Δεν έχω καμία παρατήρηση να κάνω.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων): Θεωρείτε ότι θα συνεχιστεί αυτή η συζήτηση;
ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατίας): Σήμερα έχω να δω τους υπολοίπους Αρχηγούς των κομμάτων. Ελπίζω να καταλήξουμε κάπου. Εάν δεν καταλήξουμε κάπου, όπως ξέρετε, τότε θα προσφύγουμε πάλι στην κάλπη. Και αυτό δεν ξέρω πώς θα βοηθήσει την Ελλάδα.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων): Κάντε ό,τι μπορείτε καλύτερο να το αποφύγουμε αυτό και να έχουμε μία εθνική κυβέρνηση.
ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατίας): Εάν θέλουμε να το αποφύγουμε, πρέπει όλοι να κάνουμε τους συμβιβασμούς μας.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων): Δεν ξέρουμε καν τι είναι συμβιβασμός, όταν δεν έχουμε τις προτάσεις. Όταν αρνείται στο τέταρτο κόμμα η πληροφόρηση από το πρώτο, το δεύτερο και το τρίτο κόμμα διά του Προέδρου της Δημοκρατίας, νομίζω ότι δεν είναι μία βάση συζητήσεως και καλής θελήσεως. Εμείς επιθυμούμε να γνωρίζουμε τις θέσεις των υπολοίπων Αρχηγών γραπτώς, τα πρακτικά, προκειμένου να διαμορφώσουμε γνώμη.
ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατίας): Μόλις είναι έτοιμα τα πρακτικά.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων): Θα τα διαβάσουμε τότε.
ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατίας): Έχω την εντύπωση ότι δεν παραμένει αυτό ως κάτι το ανεξιχνίαστο.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων): Τώρα ενημερώνομαι, κύριε Πρόεδρε. Θα διαβάσουμε τα πρακτικά. Θα παρακαλέσω τις θέσεις μας να τις εγχειρίσετε και στους υπόλοιπους Αρχηγούς.
ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατίας): Ως Αρχηγός κόμματος έχετε τις θέσεις των άλλων κομμάτων. Δεν τις έχετε;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων): Ορισμένα εκ των κομμάτων που συμμετείχαν στην πρωινή σας σύσκεψη έχουν οβιδιακές μεταβολές. Μεταβάλλονται ανάλογα με την ώρα και το μήνα. Θα θέλαμε, λοιπόν, να ξέρουμε την τελική τους θέση ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας.
ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατίας): Εντάξει. Μόλις είναι έτοιμα τα πρακτικά, θα σας δοθούν κ. Καμμένο.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων): Ευχαριστώ. Τα σέβη μου, κύριε Πρόεδρε.