Moody’s: Υποβαθμίζει την Ελλάδα σε “Ba1” από “A3”
http://www.capital.gr/News.asp?id=990645
Η Moody΄s υποβάθμισε επίσης τη βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε “Not-Prime” από “Prime-1” ενώ διατήρησε το country ceiling για τις τραπεζικές καταθέσεις στο “Aaa”. Το outlook για όλες τις αξιολογήσεις είναι σταθερό.
“Η αξιολόγηση ‘Ba1’ αντανακλά την ανάλυση μας για τα πλεονεκτήματα και τους κινδύνους που σχετίζονται με το πακέτο στήριξης της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ. Το πακέτο εξαλείφει όλους τους βραχυπρόθεσμους κινδύνους για χρεοκοπία λόγω ρευστότητας και ενθαρρύνει την εφαρμογή ενός αξιόπιστου και αποτελεσματικού σετ δομικών μεταρρυθμίσεων, το οποίο έχει υψηλή πιθανότητα να σταθεροποιήσει τις απαιτήσεις εξυπηρέτησης του χρέους σε διαχειρίσιμα επίπεδα,” αναφέρει η επικεφαλής αναλύτρια του οίκου για την Ελλάδα, Sarah Carlson.
“Εντούτοις, οι μακροοικονομικοί κίνδυνοι και οι κίνδυνοι εφαρμογής που σχετίζονται με το πρόγραμμα είναι σημαντικοί και περισσότερο συμβατοί με την αξιολόγηση Ba1”.
Η Moody΄s πιστεύει πως το πακέτο στήριξης έχει προφυλάξει την ελληνική κυβέρνηση από τις αγορές καθώς ενεργοποιεί τα πολύ φιλόδοξα δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας και τις δομικές μεταρρυθμίσεις.
Οι μεταρρυθμίσεις αυτές έχουν τη δυνατότητα να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στην αγορά, ανάλογα με την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης και να βάλουν τη χώρα σε μία περισσότερο σταθερή μεταβατική περίοδο. Σύμφωνα με τον οίκο εάν η οικονομία ανταποκριθεί θετικά στις μεταρρυθμίσεις η σταθεροποίηση του χρέους ως προς το ΑΕΠ μπορεί να επιτευχθεί νωρίτερα από το 2013.
“Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για τη χρονική στιγμή και την επίδραση αυτών των μέτρων στην ανάπτυξη της χώρας, ειδικά σε ένα λιγότερο υποστηρικτικό διεθνές οικονομικό περιβάλλον,” σημειώνει η Ms Carlson. “Αυτή η αβεβαιότητα αντιπροσωπεύει ένα κίνδυνο που οδηγεί τη Moody΄s να πιστέψει πως η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας είναι τώρα συμβατή με την αξιολόγηση Ba1 που συνιστά ένα μεγαλύτερο αλλά χαμηλό κίνδυνο πτώχευσης,” προσθέτει η αναλύτρια του οίκου.
Το σταθερό outlook αντανακλά τη σημαντική πιθανότητα μη αλλαγής της αξιολόγησης τους επόμενους 12 έως 18 μήνες. Οι βασικοί παράγοντες που θα επηρεάσουν την άποψη του οίκου θα είναι η απόδοση της ελληνικής οικονομίας, ειδικά του ΑΕΠ και των φορολογικών εσόδων.
Τι απαντά το ΥΠΟΙΚ για την υποβάθμιση από Moody΄s
Ανακοίνωση σχετικά με την υποβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο Moody΄s εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών. Στην ανακοίνωση τονίζεται πως η υποβάθμιση δεν αντανακλά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τους τελευταίους μήνες καθώς τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού δείχνουν ότι το πρόγραμμα το οποίο έχει συμφωνήσει η Ελλάδα με την Ε.Ε., την ΕΚΤ και το ΔΝΤ εκτελείται με το έλλειμμα να έχει μειωθεί 40% σε σχέση με το 2009.
Ακολουθεί η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ.
"Η σημερινή υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody’s κατά κανένα τρόπο δεν αντανακλά ούτε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τους τελευταίους μήνες ούτε τις προοπτικές που διανοίγονται από τη δημοσιονομική εξυγίανση και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας.
Τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού δείχνουν με μεγάλη σαφήνεια ότι το πρόγραμμα το οποίο έχει συμφωνήσει η Ελλάδα με την Ε.Ε., την Ε.Κ.Τ. και το Δ.Ν.Τ. εκτελείται κανονικά, με το έλλειμμα να έχει μειωθεί 40% σε σχέση με το 2009. Αυτή η σημαντική βελτίωση έχει αναγνωρισθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Επιπλέον, η ύφεση κατά το πρώτο τρίμηνο είναι μικρότερη από αυτή που προβλέπεται για ολόκληρο το έτος από το Μνημόνιο. Οι εισπράξεις από Φ.Π.Α., που δημιουργήθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο, αυξήθηκαν κατά 6% ενώ πέρυσι είχαν μειωθεί κατά 11%.
Όλες οι διαφορετικές διαρθρωτικές δράσεις που προβλέπονται στο Μνημόνιο Συνεργασίας υλοποιούνται κανονικά και πολλές είναι ήδη μπροστά από το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί. Η δε πορεία του χρέους, παρότι σήμερα ανοδική, αναμένεται να αποκλιμακωθεί από το 2013 και ίσως και νωρίτερα εφόσον φαίνεται να διαμορφώνονται σταδιακά πιο ευνοϊκές συνθήκες.
Η Ελληνική Κυβέρνηση παραμένει απολύτως προσηλωμένη στο έργο της δημοσιονομικής προσαρμογής και της βελτίωσης των αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας."
Η Fitch δεν σκοπεύει να προχωρήσει στο άμεσο μέλλον στην υποβάθμιση της Ελλάδας στην κατηγορία junk σύμφωνα με δηλώσεις του αναλυτή του οίκου Chris Pryce στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.
“Έχουμε ήδη πει πως, εκτός και αν υπάρξει κάποια σημαντική, απρόβλεπτη εξέλιξη, θα περιμένουμε μέχρι τους τελευταίους μήνες του έτους για να εξετάσουμε το κατά πόσο η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να εφαρμόσει τις συμφωνημένες πολιτικές,” ανέφερε ο Pryce. Σημειώνεται πως η Fitch διατηρεί αξιολόγηση “BBB-” για την Ελλάδα με αρνητικό outlook.