Όπως τις αποφάσεις των ανθρώπων για τι θα πράξουν το ορίζουν τα ζωτικά τους συμφέροντα έτσι συμβαίνει με τις πράξεις των χωρών. Τα συμφέροντα κάθε χώρας θα ορίσουν τη στάση της απέναντι στο μέλλον του ευρώ, της Ευρωζώνης και της Ε.Ε.
 
Οι χειρότερες επιλογές για την Ελλάδα είναι η μερική ή ολική χρεοκοπία και η έξοδος από το ευρώ. Σε μια τέτοια περίπτωση για την πλειοψηφία των Ελλήνων το μικρότερο πλήγμα θα ήταν η απώλεια μέρους ή η δραχμοποίηση των καταθέσεων.
 
Η επιστροφή σε επιτόκια δραχμής (>15-20%) και η υποτίμηση θα περιέπλεκαν και θα δυσκόλευαν το πρόβλημα αντί να το λύσουν.[ΕΜΕΙΣ ΠΙΣΤΕΥΟΜΕ ΟΤΙ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΛΥΣΙΣ] Η πιθανότητα χρεοκοπία και εξόδος από το ευρώ για οικονομία με 20 δισ. εξαγωγές και 60 δισ. εισαγωγές σημαίνει για χρόνια σημαντικές  ελλείψεις φαρμάκων, τροφίμων και καυσίμων.[ΓΙΑ ΑΧΡΗΣΤΑ ΕΙΔΗ ΠΟΥΤΕΛΕΙΑΣ, ΟΠΩΣ ΠΟΛΥΤΕΛΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ, ΠΟΣΑ ΔΙΔΟΜΕ?--ΛΥΣΙΣ: ΝΑ ΚΛΕΙΣΗ ΠΛΕΟΝ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ!!-ΕΚ ΝΕΟΥ  ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΣΤΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ!! ΦΑΡΜΑΚΑ: ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΠΑΣΟΚ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΤΗΝ ΑΥΤΑΡΚΗ ΚΑΙ ΕΞΑΓΩΓΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΦΑΡΜΑΚΩΝ! ΤΡΟΦΙΜΑ: ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΣΟΣΤΩΣΙΣ ΕΦΕΡΑΝ Ο ΑΝΗΚΟΥΣΤΟΝ: ΝΑ ΔΙΔΟΜΕ ΕΤΗΣΙΩΣ 5 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΙΑ ΝΑ ΕΔΙΣΑΧΘΗ ΣΠΑΝΑΚΙ (ΙΔΕ ΣΧΕΤΙΚΗΝ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΙΝ)!! ΚΑΙ ΤΙ ΔΕΝ ΕΣΟΦΙΣΘΗΣΑΝ ΟΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΔΟΥΛΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΔΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ??? ΙΔΕ π.χ. ΤΟΝ ΝΟΜΟΝ ΠΟΥ ΟΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΝ ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΟΝ ΕΝΤΑΥΘΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΤΑΙ ΜΕ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΗΝ ΕΙΣΦΟΡΑΝ ΙΣΗΝ ΜΕ ΤΟΝ ΔΑΣΜΟΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ!]  
 
Η μόνη εφικτή λύση είναι η μείωση των δαπανών και του κόστους εργασίας [ΔΗΛΑΔΗ, ΝΑ ΠΕΣΟΥΝ ΤΑ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΑ??? ΠΟΣΟ ΝΑ ΠΕΣΟΥΝ???] με στόχο τους πλεονασματικούς προϋπολογισμούς σε συνδυασμό με τη δημιουργία κλίματος οικονομικής ανάπτυξης, με στόχο τον έλεγχο του χρέους. Επώδυνη, αλλά ειλικρινής και τίμια..
 
Με αυτό τον τρόπο το βιοτικό επίπεδο μπορεί να προσγειωθεί στα προ 15ετίας επίπεδα, αλλά με τη χρεοκοπία θα προσγειωθεί στα προς 50ετίας.[ΠΡΩΤΗ ΛΥΣΙΣ= ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΗ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΣ--ΠΑΡΑΓΕΙ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΥΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ, ΔΗΛ. ΙΣΧΥΡΗ ΜΕΣΑΙΑ ΤΑΞΙ, ΑΝΑΣΤΗΛΩΝΕΙ ΤΗΝ ΧΩΡΑ!!! --ΕΠΙΠΕΔΟ 1960: ΑΦΘΟΝΙΑ ΦΘΗΝΩΝ ΝΤΟΠΙΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΟΙΟΤΗΤΟΣ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΥ ΣΗΜΕΡΟΝ! ΠΟΛΥΠΛΗΘΕΣΤΑΤΗ ΜΕΣΑΙΑ ΤΑΞΙΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ, ΜΙΚΡΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ!!!! ΚΑΛΗ, ΑΝΕΤΗ ΚΑΙ ΑΠΛΗ ΖΩΗ! ΚΑΝΕΝΑ ΚΑΚΟ ΔΕΝ ΕΙΧΕ!---ΔΕΥΤΕΡΗ ΛΥΣΙΣ= ΠΟΛΥ ΠΕΙΝΑ ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΘΟΥΜΕ ΩΣ ΧΑΜΗΛΟΜΙΣΘΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΣΤΙΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΠΟΥ ΘΑΧΟΥΝ ΑΡΠΑΞΕΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΕΝΑΠΟΜΕΝΟΝΤΑ ΕΘΝΙΚΟ ΜΑΣ ΠΛΟΥΤΟ (ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΑΝΤΟΥ ΤΟ ΔΝΤ --ΙΔΕ ΒΡΖΙΛΙΑ, ΑΡΓΕΝΤΙΚΗ-- ΑΠΟΓΥΜΝΩΝΕΙ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ)! ΔΗΛΑΔΗ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΙΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΣ!!
 
Άλλοι αποφασίζουν…
 
Η τύχη της χώρας όμως δεν εξαρτάται μόνο από τις δικές μας προσπάθειες. Το πρόβλημα του χρέους απειλεί πλέον ολόκληρο το νότο και με βάση τη λογική των αλληλεπιδράσεων του ντόμινο όλη της Ευρωζώνη και τη λοιπή παγκόσμια οικονομία.
 
Πολλοί συμπατριώτες μας φοβούνται τα χειρότερα όπως είναι, η εκπαραθύρωση της Ελλάδας από το ευρώ [ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΓΙΝΗ!!], η επιστροφή στη δραχμή και η απώλεια των καταθέσεων [ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΑΠΟΛΕΣΘΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ??? ΑΠΛΟΥΣΤΑΤΑ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΔΡΑΧΜΕΣ!!!---ΠΡΟΣΟΧΗ!!! ΟΥΔΕΙΣ ΑΝΗΣΥΧΗΣΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΟΤΑΝ ΩΘΗΣΑΝ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΣΚΕΜΜΕΝΩΣ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΗΣΤΗΡΙΟΝ ΤΟ 75% ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΩΝ ΤΩΝ!!!]. Αν και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον, το σενάριο αυτό φαίνεται να έχει λίγες πιθανότητες. Οι αγγλοσάξονες ειδικοί που προτείνουν «φύγετε από το ευρώ να σωθείτε» έχουν τις δικές τους σκοπιμότητες.[ΟΧΙ! ΔΕΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΟΥΝ ΑΠΟ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ, ΟΥΤΕ ΟΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ, ΟΠΩΣ Ο ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΑΣ Π. ΚΡΟΥΓΚΜΑΝ, ΟΥΤΕ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ, ΟΠΩΣ Ο Π. ΜΠΙΟΥΚΑΝΑΝ!!!--έχομε αναρτήσει  πολλά κείμενά των!!] 
 
Από τεχνική σκοπιά είναι σχεδόν αδύνατο να εκπαραθυρώσουν την Ελλάδα. Το ίδιο ισχύει και για τις υπόλοιπες χώρες του νότου που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.
 
Τα κοινά συμφέροντα του νότου όμως δεν εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη συνέχεια του ευρώ όπως είναι σήμερα. Χρειάζεται και η συναίνεση της Γερμανίας. Από τεχνική σκοπιά  είναι περισσότερο  εφικτή η αποχώρηση της Γερμανίας και μερικών δορυφόρων της παρά της Ελλάδας και των γειτόνων της.
 
Αυτό δεν διαφαίνεται αυτή τη στιγμή. Αλλά θα μπορούσε να αποτελεί μια δυνητική επιλογή για τους Γερμανούς αν στη θέση της Ελλάδας βρεθεί μια οικονομία του μεγέθους της Ισπανίας ή της Ιταλίας.  Είναι χώρες με ΑΕΠ 1,05 και 1,5  τρισ.  αντίστοιχα και συνολικό χρέος  κοντά στα 2 τρισ. έκαστη. Η Γερμανία είναι μια χώρα με ΑΕΠ 2,3 τρισ. ευρώ και δημόσιο και συνολικό χρέος 73% και 285% αντίστοιχα.
 
Το κόστος της σωτηρίας  μεγεθών σαν της  Ισπανίας είναι πιθανό να οδηγούσε τους Γερμανούς σε έξοδο από το ευρώ για να μην παρασυρθούν στην πτώση.
 
Ούτε η Ελλάδα, ούτε η Πορτογαλία φαίνεται να δημιουργούν την κρίσιμη εκείνη μάζα που μπορεί να οδηγήσει στη διάλυση της ευρωζώνης.  Η Ελλάδα και η Πορτογαλία γράφουν ΑΕΠ 234 δισ. και 149 δισ. ευρώ και δημόσια και συνολικά χρέη 115% και 248% του ΑΕΠ  για Ελλάδα και 76,8% και 323% για Πορτογαλία.
 
Όσοι ενδιαφέρονται για το τι μέλλει γενέσθαι με τις καταθέσεις τους ή έχουν κερδοσκοπικές βλέψεις,  παράλληλα με τα δικά μας, πρέπει να έχουν στραμμένη την προσοχή στις εξελίξεις στην Ισπανία.  Η πορεία της θα έχει μεγαλύτερη βαρύτητα στις εξελίξεις.
  
Παραλειπόμενα
 
Αγορά: Οι λιγότερες θέσεις εργασίας από τις αναμενόμενες, αλλά και τα προβλήματα της Ουγγαρίας βύθισαν τις αγορές την Παρασκευή και ουσιαστικά εγκαινίασαν τη δεύτερη φάση της διόρθωσης στις αγορές.
Η διάσπαση των 1.000 μονάδων του S&P 500 μοιάζει πλέον πολύ πιθανή εξέλιξη. Για περισσότερα για τη συγκυρία που μπαίνουν η διεθνής οικονομίας και οι αγορές Βλέπε: Διόρθωση ή δεύτερη κατάρρευση;…

Διόρθωση ή δεύτερη κατάρρευση;

Το πρώτο ουσιαστικό μήνυμα της ανάκαμψης της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη μετά την ύφεση που ακολούθησε τη κρίση του 2008 ήταν η θεαματική αύξηση του αμερικάνικου ΑΕΠ πάνω από 5,5% στο τέταρτο τρίμηνο του 2009. Η άνοδος των αγορών που προηγήθηκε από το Μάρτη του 2009 αυτή την ανάκαμψη προεξοφλούσε.
 
Από την Άνοιξη του 2009 είχαμε επισημάνει ότι το κρίσιμο τεστ αυτής της χρηματιστηριακής ανόδου αλλά και της οικονομικής ανάκαμψης θα ήταν στο πρώτο εξάμηνο του 2010.  Αυτός είναι και ο λόγος που κρίναμε σαν σωστή τακτική τη μείωση της έκθεσης σε μετοχές από το Οκτώβρη του 2009 20%, τον Ιανουάριο του 2010 άλλο -20% και τον Απρίλιο 2010 άλλο ένα -20%.  Στις ξένες αγορές αυτές οι μειώσεις ολοκληρώθηκαν τις πλέον κατάλληλες στιγμές. Η έναρξη της πρόσφατης διόρθωσης βρήκε τα χαρτοφυλάκια με πολύ ελεγχόμενη έκθεση.
 
Η εικόνα που έχουν τώρα είναι ότι η οικονομική ανάκαμψη φθίνει. Στο πρώτο εξάμηνο του 2010 οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 3-4%. Πρόκειται για μια οριακή αύξηση αφού οι εκτιμήσεις απαιτούν αύξηση τουλάχιστον 3,5% για να δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας και να υπάρχει δημιουργία ενάρετου κύκλου οικονομικής ανάπτυξης...
 
Οι περισσότεροι δείκτες που προβλέπουν την οικονομική πορεία συγκλίνουν ότι η οικονομική ανάπτυξη της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη φθίνει. Τα στοιχεία του ECRI (Economic Cycle Research Institute) που σηματοδοτούσαν την οικονομική ανάπτυξη για τέσσερις μήνες τον Απρίλιο, έπεσαν στο χαμηλό των τελευταίων 47 εβδομάδων. Δεν δείχνουν ακόμη ύφεση, αλλά η τάση δείχνει ότι σύντομα η αύξηση του ΑΕΠ μπορεί να πέσει στο 1-1,5%. Αυτό σημαίνει αύξηση της ανεργίας...
 
Άλλες μετρήσεις όπως Consumer Metrics Institute κάνουν προβολές των στοιχείων τους προμηνύουν στο τρίτο τρίμηνο μείωση του αμερικάνικου ΑΕΠ περί το 2%.  (Βλέπε πίνακα 1)
 
Όλα αυτά, αν τα συνδυάσει κάποιος με τη σκιά που ρίχνει στις αγορές η δημοσιονομική κρίση στην Ευρώπη  αυξάνουν τις επιφυλάξεις για την εικόνα των χρηματιστηριακών αγορών στους επόμενους μήνες.
 
Αν μπούμε σε μια δεύτερη ύφεση οι χρηματιστηριακοί δείκτες θα δοκιμαστούν. Πέρυσι τον Μάρτη η στήλη είχε θεωρήσει σαν επικρατέστερο σενάριο αυτό του W. Οι ενδείξεις στα τέλη του πρώτου εξαμήνου του 2010 ενισχύουν την πιθανότητα αυτού του σεναρίου.
 
Τότε θεωρούσαμε σαν πιθανό οι αγορές να έχουν δει τα χαμηλά το Μάρτη του 2009. Για τις διεθνείς αγορές αυτό ισχύει ακόμη. Υπάρχει όμως μια παράμετρος που έχει προστεθεί. Είναι η δημοσιονομική κρίση που πλήττει τη ζώνη του Ευρώ. Η εξέλιξη αυτή επιβαρύνει τις εξελίξεις και ενισχύει τις πιθανότητες ενός νέου χρηματιστηριακού πανικού.
 
Το δυστύχημα είναι ότι η Ελλάδα χάρη στην καταστροφική διακυβέρνηση Καραμανλή-Αλογοσκούφη κυρίως, αλλά και τις αστοχίες στους χειρισμούς της κυβέρνησης Παπανδρέου εν μέρει, κατάφερε να βρεθεί στη δίνη της δεύτερης φάσης της κρίσης που ξεκίνησε το 2008. Δυστυχώς για τη χώρα μας υπάρχουν ανοιχτά πλέον πολλά αρνητικά ενδεχόμενα ικανά να την σημαδέψουν για δεκαετίες.
 
Οι επόμενοι δώδεκα μήνες λογικά θα δημιουργήσουν αρκετές ευκαιρίες επανατοποθέτησης σε μετοχές σε πολύ ελκυστικές τιμές κατά πάσα πιθανότητα, με επίκεντρο αυτού του δωδεκαμήνου τα τέλη του καλοκαιριού με τα τέλη του Φθινοπώρου.

.