Ἐγὼ τώρα ἐξαπλώνω ἰσχυρὰν δεξιὰν καὶ τὴν ἄτιμον σφίγγω πλεξίδα τῶν τυράννων δολιοφρόνων . . . . καίω τῆς δεισιδαιμονίας τὸ βαρὺ βάκτρον. [Ἀν. Κάλβος]


******************************************************
****************************************************************************************************************************************
****************************************************************************************************************************************

ΑΙΘΗΡ ΜΕΝ ΨΥΧΑΣ ΥΠΕΔΕΞΑΤΟ… 810 σελίδες, μεγέθους Α4.

ΑΙΘΗΡ ΜΕΝ ΨΥΧΑΣ ΥΠΕΔΕΞΑΤΟ… 810 σελίδες, μεγέθους Α4.
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

****************************************************************************************************************************************

TO SALUTO LA ROMANA

TO SALUTO  LA ROMANA
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
****************************************************************************************************************************************

ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΠΟΔΕΙΞΙΣ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΕΩΣ ΤΩΝ ΓΙΓΑΝΤΩΝ

ΕΥΡΗΜΑ ΥΨΗΛΗΣ ΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΤΟΣΟΝ ΔΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗΝ ΤΗΣ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑΣ ΟΣΟΝ ΚΑΙ ΔΙΑ ΜΙΑΝ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΘΕΜΕΛΙΩΣΙΝ ΤΗΣ ΙΔΕΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΚΑΤΑΚΛΥΣΜΙΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ Η ΑΝΕΥΡΕΣΙΣ ΤΟΥ ΜΟΜΜΙΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΟΥ ΔΑΚΤΥΛΟΥ! ΙΔΕ:
Οι γίγαντες της Αιγύπτου – Ανήκε κάποτε το δάχτυλο αυτό σε ένα «μυθικό» γίγαντα
=============================================

.

.
κλικ στην εικόνα

.

.
κλικ στην εικόνα

.

.
κλικ στην εικόνα

14 Σεπτεμβρίου 2013

Εκπομπή στο Russia Today για τους Δίδυμους Πύργους λέγει ότι το κτύπημα είχε σχεδιαστεί από "μέσα" (inside job)

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ

Εκπομπή στο Russia Today για τους Δίδυμους Πύργους μιλάει για την ‘Επιχείρηση Gladio’ και ότι το κτύπημα είχε σχεδιαστεί από "μέσα" (inside job) - (video)


Σημειώνεται ότι το Russia Today είναι κρατικό τηλεοπτικόδίκτυο στη Ρωσία. 550 εκατομμύρια άνθρωποι σε πάνω από100 χώρες παρακολουθούν το πρόγραμμά τουΤο 2011 ήταν το δεύτερο πιο δημοφιλές ξένο ειδησεογραφικό κανάλι στις ΗΠΑ μετά το BBC.

Δείτε το βίντεο:


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ (ΚΟ):

RT : Το όνομά μου είναι Daniel Bushell. Ανώτατοιαξιωματούχοι λένε ότι ο Λευκός Οίκος είναι πίσω από τηντρομοκρατία του λαού τους, και νέα στοιχεία για την 11/9 καταφθάνουν.

Εκφωνητής.

Διαρροές από συνομιλίες πληροφοριοδοτών των ΗΠΑ με τον επικεφαλής της Αλ - Κάιντα.

Το World Trade 7 εμφανίζεται στην Times Square .

Και ο πατέρας ενός θύματος των Δίδυμων Πύργων μας λέει ότι δέχεται επίθεση από τα mainstream μέσα ενημέρωσης .

RT : Δεκαετίες τρόμου εναντίον του ίδιου τους του λαού, με κατηγορίες για "εξτρεμιστές", έχουν πράγματι χρηματοδοτηθεί και σχεδιαστεί από τον Λευκό Οίκο, επιβεβαιώνουν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης και της CIA. Η εκστρατεία γνωστή ως ‘Gladio’ ονομάζεται από τον πρώην επικεφαλής της CIA Bill Colby ως «μεγάλη επιχείρηση».

Σε ένορκη μαρτυρία ένας από τους συνωμότες ομολόγησε : «Θα πρέπει να επιτεθείς σε αμάχους, άντρες, γυναίκες, παιδιά μακριά από κάθε πολιτικό παιχνίδι, έτσι ώστε οι αρχές να φέρουν μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης".

Δρ Daniele Ganser, συγγραφέα του ‘Οι Κρυφοί Στρατοί τουΝΑΤΟ’ (‘NATO's Secret Armies’), σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την παρουσία σου. Έτσι, τα mainstream μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν το αναφέρουν αυτό, αλλά είναι πλέον στο αρχείο και έχει καταγραφεί επισήμως ότι δεκαετίες τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον του λαού τους στην πραγματικότητα έχουν οργανωθεί από την CIA και τον Λευκό Οίκο .

Δρ Daniele Ganser: Επιχείρηση Northwoods με στοιχεία τηςΕπιχείρησης Gladio, έχουμε τα διαθέσιμα στοιχεία σήμερα.Και τότε οι άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι αυτό υπάρχει, αλλά εξακολουθούν να έχουν μια δυσκολία ψυχολογικά, στο να το πιστέψουν, επειδή είναι άσχημα νέα. Αυτό σημαίνει ουσιαστικά ότι η τρομοκρατία μπορεί να κατευθυνθεί προκειμένου να οδηγηθούν οι άνθρωποι σαν τα πρόβατα. Και αν σας πούνε ότι είστε πρόβατα, που σημαίνει ότι οδηγείστε από την ψευδή σημαία της τρομοκρατίας, αυτό είναι πραγματικά κάτι που δεν θέλετε να ακούσετε .

RT : Συνεχώς βρίσκουμε αυτόν τον όρο «στρατηγική της έντασης» από τον Λευκό Οίκο. Τι σημαίνει αυτό;

Ganser : Στρατηγική της έντασης σημαίνει στην πραγματικότητα να ανατινάζεις μια βόμβα και να λες ότι ο εχθρός σου το έκανε. Αυτό που έχουμε είναι η απόδειξη ότι αυτή η στρατηγική της έντασης συνεχίζεται και δεν έχει τελειώσει .

RT : "Μεγαλύτερο από το Watergate", αποκάλεσε ο Dennis Saccher του FBI την Θωράκιση της Αλ - Κάιντα από τις ΗΠΑ μέχρι το 2001, και το Veterans Today αναφέρει ότι είναι ακόμα εν εξελίξει .

Ο πληροφοριοδότης του FBI Sibel Edmonds αποκάλυψε τις "αμέτρητες τακτικές συναντήσεις" που έγιναν μεταξύ των αντιπροσώπων των ΗΠΑ και του υπαρχηγού του Μπιν Λάντεν, τώρα επικεφαλής της Αλ Κάιντα Αϊμάν αλ - Ζαουάχρι, που φτάνουν μέχρι το Σεπτέμβριο του 2001.

Ιούλιος 2001: πράκτορες του FBI που πλησιάζουν τους συνωμότες της 9/11 αποδεσμεύονται από την υπόθεση και απειλούνται με διώξεις .

Στη συνέχεια, όταν αστυνομικοί συλλαμβάνουν τον Mohammed Khalifa, που συνδέεται άμεσα με τον πιο καταζητούμενο τρομοκράτη της Αμερικής, τον Ραμζί Γιουσέφ, ο ίδιος ο υπουργός παρεμβαίνει και ο Khalifa αμέσως απελαύνεται για τη Σαουδική Αραβία και απελευθερώνεται.

Ο Δρ Kevin Barrett είναι ο συγγραφέας του ‘Questioning the War on Terror’ (‘Αμφισβητώντας τον Πόλεμο κατά της Τρομοκρατίας’), χαίρομαι που σας μιλώ. Έχουμε πραγματικά ηγέτες που παραδέχονται ότι αυτοί οι τρομοκράτες είναι απλά εργαλεία.

Δρ Kevin Barrett : Και αυτό είναι η Αλ Κάιντα. Είναι το πόδι της γάτας για τις Δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών. Και το έχουμε ακούσει αυτό από τον κορυφαίο πολιτικό σχολιαστή του αραβικού κόσμου, Mohamed Heikal, ο οποίος μας είπε αμέσως μετά την 11/9 ότι η επίσημη ιστορία της 9/ 11 είναι γελοία. Είπε ότι όταν ήταν στα υψηλότερα επίπεδα της κυβέρνησης στην Ευρώπη ήταν αυτός που ήταν υπεύθυνος ουσιαστικά για την διείσδυση και την πραγματική λειτουργία της λεγόμενης Αλ - Κάιντα. Είπε ότι η Αλ Κάιντα είναι γεμάτη από ανθρώπους από τις μυστικές υπηρεσίες της Σαουδικής Αραβίας, από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες και φυσικά από τις αιγυπτιακές μυστικές υπηρεσίες και δεν μπορούσε να κάνει τίποτα από μόνη της.

Ο Βρετανός λόγιος Nafeez Ahmed, ο οποίος είναι ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες στον κόσμο σχετικά με την τρομοκρατία, μιλά για ένα περιστατικό που συνέβη στην Τουρκία - πιστεύω ότι ήταν λίγο πριν από την 11/9. ένας φερόμενος ανώτερος διοικητής της Αλ - Κάιντα συνελήφθη στην Τουρκία και οι φρουροί της φυλακής που ήταν μουσουλμάνοι παρατήρησαν ότι δεν προσευχόταν, ζητούσε να φάει χοιρινό κρέας και του είπαν : «Νομίζαμε ότι είσαι ένας φανατικός μουσουλμάνος» και αφού κάπως γέλασε είπε, «Όχι, όλα αυτά είναι απλώς μια στρατηγική έντασης».

RT : Κορυφαίοι φυσικοί, πιλότοι, μηχανικοί του κόσμου ενώνονται με οικογένειες των θυμάτων της 11/9 προκειμένου να παρακάμψουν τον τοίχο της σιωπής που έχουν στήσει τα mainstream μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Τεράστιες πινακίδες στην πλατεία Times Square και σε όλες τις πολιτείες μιλάνε για το γεγονός που οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν γνωρίζουν, ότι ένας τρίτος γιγάντιος πύργος στις 11/9 δεν είχε χτυπήσει από κάποιο αεροπλάνο, αλλά με κάποιο τρόπο κατέρρευσε με ελεύθερη πτώση .

Στις 5:20 μ.μ. το κτίριο 7 του World Trade ξαφνικά, όμορφα και συμμετρικά απλά δίπλωσε σαν τηγανίτα.

Roland Angle P.E., πολιτικός μηχανικός : Πρόκειται για απλή φυσική λυκείου.

Jonathan Smolens : Ένα κτίριο δεν μπορεί να κάνει μια ελεύθερη πτώση με 40.000 τόνους δομικού χάλυβα και του διαρθρωτικού του συστήματος, χωρίς να έχει ανατιναχτεί.

RT : Η εκδοχή της κυβέρνησης είναι ότι πυρκαγιές στα γραφεία έκανε όλες τις 84 ατσάλινες κολώνες να σπάσουν την ίδια στιγμή, αλλά υπάρχουν και άλλες εκδοχές.

Ο Jon Cole, ανάμεσα σε χιλιάδες από τους κορυφαίους ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες αρχιτέκτονες και μηχανικούς για την ‘9/11 Truth’. Xαίρομαι που σας μιλάω. Έτσι λοιπόν, ποιος το έκανε ;

Jon Cole, αρχιτέκτονες και μηχανικοί της 9/11 Truth : Αυτός που δεν το έκανε είναι οι 19 αεροπειρατές που φέρεται να πέταξαν τα αεροπλάνα. Είναι αδύνατο να λιώσει ο χάλυβας από τις πυρκαγιές σε γραφεία, ή από τα καύσιμα των τζετ, ή με το να καταρρεύσει το ίδιο. Είναι μια φυσική αδυναμία. Δεν μπορεί να αναπαραχθεί πειραματικά. Αψηφά τους νόμους της φυσικής .

Αν βάλεις στην άκρη την πολιτική σου, αν αναιρέσεις τις πεποιθήσεις και τη θρησκεία σου και χρησιμοποιήσεις την επιστημονική μέθοδο, το World Trade Center 7 είναι βασικά μια κλασική ελεγχόμενη κατεδάφιση, όταν ένα κτίριο πέφτει ελεύθερα και σωριάζεται κατ’ ευθείαν στο δικό του αποτύπωμα.

Είναι η μόνη εξήγηση που εξηγεί όλα τα στοιχεία : ο νανο - θερμίτης, τα μικροσφαιρίδια από σίδηρο, οι υψηλές θερμοκρασίες που βρέθηκαν εκεί, η ελεύθερη πτώση, η ομοιόμορφη επιτάχυνση των πύργων, όταν εκείνοι έπεσαν κάτω δεν υπήρχε καμία επίπτωση ή τράνταγμα όταν χτύπησε το άθικτο παρακάτω. Επειδή δεν υπήρχε τράνταγμα, κάτι φύσηξε αυτούς τους πύργους επιτρέποντας την ομοιόμορφη επιτάχυνση προς τα κάτω .

Το μόνο πράγμα που μοιάζει να έχει λογική, από επιστημονική άποψη, είναι ότι οι πύργοι ανατινάχτηκαν.

RT : Ο Jon έκανε μια παρωδία των mainstream ιστοσελίδων NatGeo και PopMechanics, που έχουν προσπαθήσει απελπισμένα, για παράδειγμα, να δείξουν ότι 175 λίβρες στρατιωτικού νανο - θερμίτη δεν θα μπορούσαν να διασπάσουν τις κολώνες. Ο Jon έκανε, με μόλις 1 λίβρα.

Η διάσημη βιβλιοθηκάριος και ερευνήτρια Elizabeth Woodworth έχει έρθει για να βοηθήσει στο σχηματισμό του πάνελ ‘Consensus 911’, επιβεβαιώνοντας ότι χρησιμοποιεί «βέλτιστες πρακτικές» με την πιο αυστηρή αξιολόγηση από συναδέλφους. Ευχαριστώ πολύ που είστε μαζί μας. Υπάρχει αυτή η εξαιρετικά υψηλή συναίνεση μεταξύ των εμπειρογνωμόνων ότι η εκδοχή της κυβέρνησης δεν μπορεί να είναι σωστή.

Elizabeth Woodworth : Έχουμε μερικούς από τους κορυφαίους εμπειρογνώμονες μαζί μας, οι οποίοι έχουν δημοσιεύσει σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, και ναι, αυτά τα επιστημονικά περιοδικά υπάρχουν, όπως το ‘Heritage Study’, αλλά ποτέ δεν καλύπτονται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Αν ο κόσμος ήξερε για την έρευνα, θα το έβρισκαν συναρπαστικό. Ο Δρ Γκρίφιν δήλωσε ότι δεν έχει ακούσει κάποιον που είδε τις αποδείξεις, να άλλαξε γνώμη και μετά να ξανά άλλαξε.

RT : Η ομάδα έχει κάνει ήδη την κυβέρνηση να αλλάξει την ιστορία της και να παραδέχεται την ελεύθερη πτώση του κτιρίου 7.

Woodworth : Αυτό είναι αλήθεια, ο David Chandler είναι ένας εξαιρετικός model maker. Ο Chandler είναι στον πάνελ και επινόησε ένα μοντέλο για να αποδείξει ότι οι  πάνω όροφοι έπεσαν χωρίς αντίσταση. Υπάρχει μόνο ένας τρόπος που μπορεί να συμβεί αυτό και αυτό είναι ότι οι 84 κολώνες κόπηκαν κατά την ίδια στιγμή.

RT : Ο Dr Graeme McQueen είχε πρόσβαση στα αρχεία της Πυροσβεστικής της Νέας Υόρκης από εκείνη την ημέρα. Χαίρομαι που είστε μαζί μας. Ποτέ δεν μεταδόθηκαν από τα mainstream μέσα ενημέρωσης, αλλά πάνω από 100 μάρτυρες έχουν αναφέρει τα εκρηκτικά που έριξαν κάτω τους Δίδυμους Πύργους .

Ο Δρ Graeme McQueen , Ερευνητής αυτοπτών μαρτύρων : Εδώ ήταν οι περίπου 10.000 σελίδες του εξαιρετικά πλούσιου υλικού αυτοπτών μαρτύρων και ανακάλυψα ότι υπήρχαν 118 άτομα που σαφώς αντιλήφθηκαν εκρήξεις .

Ξέρετε, έχουμε πυροσβέστες που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση της μεγάλης αύξησης των πυρκαγιών, που έχουν συνηθίσει να αντιμετωπίζουν εκρήξεις καπνού και λέβητες, και όμως χρησιμοποιούν τις λέξεις βόμβες. Δενταυτίζονται με τα πράγματα που θα περίμενε κανείς.

RT : Ο Bob McIlvane ήθελε απαντήσεις γιατί ο θανάσιμος τραυματισμός του γιου του Μπόμπι που βρέθηκε στο Βόρειο Πύργο, συνάδει όχι με μπάλες από φωτιά, αλλά εκρηκτικά.

Ωστόσο, η mainstream παρουσιάστρια Rachel Maddow πρόσφατα έγραψε σαρκαστικά ότι όχι μόνο είναι θεωρητικός συνωμοσίας που κάνει ερωτήσεις, αλλά και προσπάθησε να τον συνδέσει με τη βία και την Αλ - Κάιντα. (KO: Η Maddow είναι γνωστή ομοφυλόφιλη λίμπεραλ τηλε-παρουσιάστρια με εβραϊκή καταγωγή).

Rachel Maddow, στο ‘The Rachel Maddow Show’: Όλες αυτές οι ειδεχθείς συνωμοσίες για κυβερνητικά σχέδια, να σκοτωμούς, και συνωμοσίες και συγκάλυψη της πραγματικής αλήθειας, θέλω να πω αυτά τα πράγματα είναι τόσο γελοία, όσο και επικίνδυνα.

RT : Ο πατέρας του Μπόμπι μας ενώνει ... Πώς αισθάνεσαι πρώτα να χάνεις το γιο σου, και τώρα να παρουσιάζεσαι κακός;

Bob McIlvane : Ο γιος μου πέθανε, πέθανε από μια έκρηξη. Μπορώ να το αποδείξω ότι πέρα από κάθε αμφιβολία. Αν ήμουν σε μια δικαστική αίθουσα μια κριτική επιτροπή δεν θα μπορούσε να μην το δεχθεί ως απόδειξη. Έτσι, έχουμε πρόβλημα - όταν λέω, "Λοιπόν, αυτό είναι μια δουλειά από μέσα, ο γιος μου πέθανε από μια εσωτερική δουλειά, από κάποιον που έβαλε βόμβες."

Θα ήθελα να την κάθιζα σε αυτή την αίθουσα και να της έλεγα αυτό που μόλις είπα σε σένα, και τότε θα της έλεγα " Μ****η  τώρα θα με πεις συνωμοσιολόγο".

Δείχνει πόσο απαίσια είναι τα media μας. Δεν θέλω να την πω μ***η, αλλά είναι μια τσ***α των media. Βγάζει πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια και να της λένε τι να πει.

Μια δημοσιογράφος από την περιοχή της Φιλαδέλφειας μου είπε, "Ξέρεις Bob, ως δημοσιογράφος, είμαι το πρόβλημα, γιατί θα χάσουμε τις δουλειές μας . Αν δεχτώ λίγα από όσα είπες, ο εκδότης θα το συντρίψει. Γι’ αυτό σου λέω τώρα δεν μπορώ να παρουσιάσω την ιστορία σου."

Οι ιδιοκτήτες των media δεν θα το επέτρεπαν.

Ο τύπος δεν θα το κάλυπτε, έτσι απλά, διότι θα έβαζε μια μικρή αμφιβολία στο μυαλό των ανθρώπων.

RT : Ποιος φταίει για όλα αυτά ;

McIlvane : Φταίνε και ο λαός των Ηνωμένων Πολιτειών, επειδή απλά θέλουν να πιστεύουν ότι είμαστε καλοί άνθρωποι, είμαστε μια εξαιρετική χώρα, αλλά αυτό που οι κυβερνήσεις κάνουν, είναι πολύ μακιαβελικό. Τώρα έχουμε ένα ατελείωτο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας .

Ξέρω τι περνάνε αυτοί οι άνθρωποι στο Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη, το Αφγανιστάν, επειδή όλοι χάνουν παιδιά. Και αυτό συμβαίνει παντού – χάνουν μέλη της οικογένειας. Είναισκέτη κόλαση .

Έτσι, αυτό είναι όλο Daniel.

RT : Αύριο το Κογκρέσο ψηφίζει για τον βομβαρδισμό της Συρίας, το τελευταίο πόλεμο της εποχής μετά την 9/11 .

Οι ΗΠΑ θα είναι πλέον επίσημα η Πολεμική Αεροπορία της Αλ Κάιντα, σημειώνει ο πρώην γερουσιαστής Kucinich .

Αλλά η Αμερική δεν αντέχει άλλο. Εννέα στους δέκα αντιτίθενται σε αυτήν την εισβολή, η λιγότερο δημοφιλής στην ιστορία.

Όσον αφορά την 11/9 , ένα τεράστιο 84 τοις εκατό Αμερικανών λένε τώρα ότι η κυβέρνηση λέει ψέματα.

Έχουμε τώρα ντοκουμέντα τεκμηριωμένα, ότι η αμερικάνικη κυβέρνηση προετοιμάστηκε να διαπράξει τα υπέρτατα εγκλήματα κατά του λαού της.

Ακριβώς αυτό που συνέβη στις 11/9 μπορεί να υποστηριχθεί τόσο από τους λεγόμενους «θεωρητικούς συνωμοσίας» όσο και τις αρχές. Αυτό που είναι αναμφισβήτητο είναι ότι στις 11 Σεπτεμβρίου, ο κόσμος θα ενωθεί για να θρηνήσουν τους σχεδόν 3.000 αθώους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους .

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ 

ΝΟΡΒΗΓΙΑ: Αφρικανή καλλιτέχνης απειλεί τους Νορβηγούς «να έχουν το νου τους» όταν σε λίγο οι μειονότητες θα γίνουν η κυρίαρχη ομάδα

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ

ΝΟΡΒΗΓΙΑ: Αφρικανή καλλιτέχνης απειλεί τους Νορβηγούς «να έχουν το νου τους» όταν σε λίγο οι μειονότητες θα γίνουν η κυρίαρχη ομάδα

Η εικονιζόμενη Αφρικανική καλλιτέχνης ονόματι Hannah Wozene Kvam, η οποία ζει στη Νορβηγία, ξεκάθαρα δηλώνει ότι οι Νορβηγοί «θα πάψουν να κοιμούνται ήσυχοι», («θα κοιμούνται με το ένα μάτι ανοικτό»), όταν οι «καταπιεζόμενες μειονότητες» θα είναι η κυρίαρχη ομάδα και με την οποία δεν θα έχει κανένα νόημα να τα βάλεις.

Η Kvam, έγραψε ένα μεγάλο άρθρο στην Aftenposten, την μεγαλύτερη νορβηγική εφημερίδα, όπου κατήγγειλε μια Νορβηγίδα κωμικό με το όνομα Else Kåss Furuseth, η οποία σε μια εκπομπή του καναλιού TV2, έβαψε το πρόσωπό της μαύρο για να μιμηθεί την πάμπλουτη Αφροαμερικάνα τηλεπαρουσιάστρια Oprah Winfrey. Αυτό είναι «ρατσισμός» και «διακρίσεις» για την γεννημένη στην Αιθιοπία, Kvam.

Το άρθρο αποτελεί μια σούπα εξηγήσεων και προσωπικών εμπειριών, καθώς και ένα είδος μαθήματος ιστορίας πάνω στο θέμα «ρατσισμός». Η ουσία του άρθρου είναι ότι ο μαύρος είναι πάντα το θύμα που χρειάζεται ειδική μεταχείριση και κατανόηση. Το ότι βρίσκεται σε μια ξένη χώρα και πρέπει να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον του, αυτό είναι κάτι το άγνωστο για την Kvam και την κάθε Kvam.

Η Kvam η οποία είναι και ηθοποιός, ανήκει στο λεγόμενοNordic Black Theatre (Νορδικό Μαύρο Θέατρο), ένα θέατρο που εστιάζει στο χρώμα του δέρματος και την εθνοτική καταγωγή των μελών του που είναι από χώρες της Αφρικής. Είναι συνεπώς ξεκάθαρα ρατσιστικό. Εάν υπήρχε ένα «Νορδικό Λευκό Θέατρο» θα είχε ξεσηκώσει τη μήνη των «αντιρατσιστών», έτσι δεν είναι;

Η Kvam βρίσκεται επίσης, πίσω από την πρωτοβουλία “Afrikan history week” (Εβδομάδα Αφρικανικής Ιστορίας).
Nordic Black Theater
Οι οπαδοί των πολυπολιτισμικών κοινωνιών και της δήθεν «ένταξης» (ή «ενσωμάτωσης») των μεταναστών, κάνουν ότι δεν βλέπουν ότι οι μετανάστες (και λαθρομετανάστες) που έρχονται από χώρες του τρίτου κόσμου στην Ευρώπη, πάντα οργανώνονται, για να ζήσουν και να εργαστούν με βάση την εθνότητά τους και όχι με σκοπό να ενταχθούν στην ντόπια κοινότητα. Γιατί λοιπόν, στη συνέχεια διαμαρτύρονται, ότι η πλειοψηφία δεν δέχεται τις διαφορετικές πολιτιστικές τους ευαισθησίες, όταν οι ίδιοι κατασκευάζουν συνεχώς νέα τείχη γύρω από την δική τους εθνικότητα και τον δική τους κουλτούρα ;

 Η απειλή θανάτου εναντίον των Νορβηγών

Η Kvam καταλήγει στο μακρύ και χωρίς νόημα υβρεολόγιο της με μια απειλή θανάτου για τους Νορβηγούς, παραθέτοντας ένα τραγούδι που αποκαλεί ρατσιστική χώρα τη Νορβηγία. Αλλά η Kvam δεν είναι μόνη. Δεν πάει πολύς καιρός που η Kohinor Nordberg, με καταγωγή από το Μπαγκλαντές, και σύζυγος του Σομαλού ναρκομανή που έγινε γνωστός το 2007 με ένα περιστατικό «ρατσισμού» στο Sofienbergparken) η οποία κέρδισε το βραβείο «Årets Nordmann» 2007), δήλωσε ότι Νορβηγία είναι μια «Δημοκρατία λευκών σκουπιδιών».

Συμπέρασμα: Το να λες τους Νορβηγούς «ρατσιστές» και «λευκά σκουπίδια» σε κάνει να κερδίζεις βραβεία.

Εδώ είναι το πώς τελειώνει το άρθρο της Kvam :

You wanna keep me down keep me down,
Revolution against this racist institution,
The white man shall forever sleep with one eye open”

«Θέλεις να με κρατήσεις κάτω, να με κρατήσεις κάτω,
Επανάσταση κατά αυτού του ρατσιστικού ιδρύματος (θεσμού)
Ο λευκός άνθρωπος θα κοιμάται πάντα με το ένα μάτι ανοικτό».

(Είναι στίχοι από το τραγούδι “Shoot'n Up And Gett'n High” της Αφροαμερικάνας bisexual μουσικού Meshell Ndegeocello)

Πώς να αντέδρασε άραγε η Kvam, όταν βγήκε εκείνη η αμερικάνικη σαχλοταινία “White chicks”, όπου δύο Αφροαμερικανοί ηθοποιοί έπαιζαν δύο λευκές ξανθές, έχοντας βάλει χλωμές μάσκες;

Αξίζει να σημειωθεί ότι το άρθρο που δημοσιεύθηκε στην Aftenposten, δεν ήταν ανοικτό σε σχόλια, προφανώς από το φόβο της αντίδρασης του νορβηγικού λαού για την ξεκάθαρη απειλή δολοφονίας.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ 

Β. Βιλιάρδος - Η ΛΕΥΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑ


Η ΛΕΥΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑ: Σύμφωνα με τους προγόνους μας, η μοίρα χτυπάει βάναυσα και ανελέητα τα θύματα της, αφού συμβάλλει προηγουμένως στη απομόνωση τους – κάτι που δυστυχώς δεν έλαβε καθόλου υπ’ όψιν η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας

Η Τουρκία θυμίζει σήμερα ένα εξοπλισμένο με γερμανικά κυρίως όπλα υπερωκεάνιο, με τη συντριπτική πλειοψηφία των επιβατών του στοιβαγμένη στα αμπάρια. Η πρώτη θέση, «εν ανυπαρξία μεσαίας», έχει συνωστισθεί στο πολυτελές κατάστρωμα -επιδιώκοντας να συλλέξει τα λάφυρα ενός διπλανού πλοίου, της Ελλάδας, το οποίο «παραδέρνει στα κύματα», πλέοντας μεταξύ της Σκύλλας και της Χάρυβδης (ΔΝΤ και Γερμανίας).

Την ίδια στιγμή, το πλήρωμα του υπερωκεανίου «χαζεύει» την όλη διαδικασία – χωρίς να αντιλαμβάνεται το τεράστιο παγόβουνο που διαφαίνεται ήδη στον ορίζοντα, επάνω στο οποίο οδηγείται με συνεχώς αυξανόμενη ταχύτητα. 

Φυσικά δεν ευχόμαστε σε καμία περίπτωση τη συντριβή του διπλανού μας πλοίου, όσο και αν μας ενοχλεί - ενώ είναι δυνατόν να αποφευχθεί, εάν «αφυπνισθεί» το πλήρωμα του αντιλαμβανόμενο ότι, όχι μόνο κινείται προς το μέρος του θανατηφόρου παγόβουνου, αλλά έχει στο πλάι του πολλά άλλα μικρότερα (Συρία, Κουρδιστάν κλπ.), εξίσου απειλητικά.

Περαιτέρω, όπως διαπιστώνεται από την κατάσταση της γειτονικής μας χώρας, καθώς επίσης πολλών άλλων κρατών στο παρελθόν (Βραζιλία, Αργεντινή κλπ.), η πολιτική που επιβάλλει το ΔΝΤ δημιουργεί «μανιοκαταθλιπτικές» οικονομίεςΕιδικότερα,ο κεντρικός στόχος του είναι ασφαλώς η εγκατάσταση της δικτατορίας της ελίτ και του χρηματοπιστωτικού τέρατος στην ήπειρο μας - με την Ελλάδα να έχει διαδραματίσει το ρόλο του πολιορκητικού κριού, του Δούρειου Ίππου καλύτερα, όσον αφορά την Ευρωζώνη.

Πρώτος παράπλευρος στόχος του είναι η ενδυνάμωση των εκάστοτε τοπικών ελίτ στις επί μέρους χώρες - μέσω της δημιουργίας φθηνού, υπάκουου και πειθαρχημένου εργατικού δυναμικού, καθώς επίσης νέων επενδυτικών ευκαιριών, παράλληλα με τον περιορισμό του ανταγωνισμού και την καταστροφή της μεσαίας τάξης.

Για να μπορέσει να επιτύχει τον πρώτο παράπλευρο στόχο του, «παράγει» μία όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ανεργία - ενώ, όσον αφορά το δεύτερο σκέλος, προωθεί έντονα τις ιδιωτικοποιήσεις. Το τρίτο σκέλος επιτυγχάνεται κυρίως με την υπερβολική αύξηση της φορολογίας η οποία, σε συνδυασμό με την ύφεση που προκαλείται, οδηγεί στη χρεοκοπία χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις - επίσης, στον «αφανισμό» της αστικής τάξης, η οποία αποτελεί το βασικό στήριγμα της δημοκρατίας. 

Ο δεύτερος παράπλευρος στόχος του ΔΝΤ είναι η ενδυνάμωση ορισμένων «χωρών-ελίτ», οι οποίες «εκτρέφονται» από τις ασθενέστερες, με πολλούς και διάφορους τρόπους (εξαγορά παραγωγικών επιχειρήσεων στις «ελλειμματικές», δημιουργία οικονομικών ζωνών ειδικού σκοπού κλπ.). Σκοπός είναι η εγκατάσταση συστημάτων ελέγχου, έτσι ώστε οι Η.Π.Α., ο εργοδότης του, να μπορεί να επιβάλλει τις πάσης φύσεως επιθυμίες του.

Ιδανικότερη «χώρα-φύλακας» στην Ευρώπη είναι ασφαλώς η «αστυνομική», πειθαρχική και αποκρατικοποιημένη πλέον Γερμανίαη οποία είχε «χρησιμοποιηθεί» ανάλογα, για τον έλεγχο της Ρωσίας, κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου.

Ο τρίτος και τελευταίος στόχος του ΔΝΤ είναι η διαχρονική λεηλασία του πλούτου, καθώς επίσης των πλουτοπαραγωγικών πηγών, εκ μέρους της παγκόσμιας ελίτ - εύκολα και χωρίς ιδιαίτερο κόπο, κυρίως με τη βοήθεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος”.

Ανάλυση

Το παραπάνω κείμενο προέρχεται από την ανάλυση μας «Ο Τιτανικός του Βοσπόρου», η οποία δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2013 – όταν ακόμη το χρηματιστήριο της γειτονικής χώρας ήταν στα ανώτατα επίπεδα του, ενώ η αξία της λίρας ήταν φυσιολογική. Εκείνη την εποχή, κανένας δεν είχε ακόμη αναφερθεί στα προβλήματα της τουρκικής οικονομίας – τα οποία είχαμε επισημάνει πολύ πιο πριν (Ιούλιος του 2011), αναφερόμενοι στη λεηλασία της από το ΔΝΤ (ανάλυση μας). 

Συμπληρώναμε δε ότι, για να αποφύγει η πατρίδα μας το μοιραίο, θα έπρεπε να σταματήσει να δανείζεται, καθώς επίσης να διώξει το ΔΝΤ από την επικράτεια της - επιλέγοντας την αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας της, με δικά της αποκλειστικά μέσα, ανεξαρτήτως κόστους. Αναλυτικότερα γράφαμε τα παρακάτω:

Στα πλαίσια αυτά, αφού προηγουμένως εκδιωχθεί η Τρόικα (πρώτη προτεραιότητα μας), θα πρέπει να είμαστε όλοι πρόθυμοι να συμβάλλουμε στην εξυγίανση της πατρίδας μας, με τα μέσα που ο καθένας μας έχει τη δυνατότητα να διαθέσει – έχοντας τη βεβαιότητα ότι, μπορούμε και μόνοι μας να τα καταφέρουμε, αφού έχουμε τη μεγάλη τύχη να ζούμε σε μία πάμπλουτη, πολλαπλά προικισμένη χώρα, η οποία υποφέρει αποκλειστικά και μόνο από τα δικά μας λάθη και παραλείψεις.

Ο δρόμος αυτός δεν είναι φυσικά εύκολος, ούτε τόσο απλός, όσο ίσως νομίζουμε. Εν τούτοις, είναι απολύτως εφικτός, ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στην υπόλοιπη Ευρωζώνη – τις οποίες οφείλουμε να περιμένουμε υπομονετικά, απασχολούμενοι με την επίλυση των δικών μας προβλημάτων, έτσι ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι για ότι και αν συμβεί (μηδενισμός διδύμων ελλειμμάτων, αναβίωση της παραγωγικής μας βάσης, ορθολογικό επιχειρηματικό πλαίσιο, αύξηση της παραγωγικότητας του δημοσίου τομέα κλπ.).

Ειδικά επειδή, εάν δεν καταπολεμηθούν άμεσα οι ευρωπαϊκές ασυμμετρίες. η Ευρωζώνη θα καταρρεύσει με έναν εκκωφαντικό θόρυβο – κάτι που εμείς τουλάχιστον ευχόμαστε να αποφευχθεί, αφού κάτι τέτοιο θα αποτελούσε μία πολύ μεγάλη «δοκιμασία» για ολόκληρο τον πλανήτη. Εν τούτοις, οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι, με πρώτη προτεραιότητα ίσως την επέκταση του «ζωτικού εμπορικού χώρου» μας στην Τουρκία, στα Βαλκάνια (στην κάποτε «ζώνη της δραχμής»), καθώς επίσης στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης”.  


Πρόσφατα τώρα, αναφερθήκαμε στα νέα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Τουρκία (άρθρο μας), καθώς επίσης στους κινδύνους μίας εκκωφαντικής κατάρρευσης της – χωρίς φυσικά συναισθήματα χαιρεκακίας, παρά την ανέκαθεν εχθρική της αντιμετώπιση.

Δυστυχώς για τους Πολίτες της, ο πρωθυπουργός της προσβλήθηκε από τον ιό της αλαζονείας – με αποτέλεσμα να απομονώσει τη χώρα του από όλους σχεδόν τους φίλους και συμμάχους της. Όπως είναι γνωστό δε από τους προγόνους μας, “η μοίρα χτυπάει βάναυσα και ανελέητα τα θύματα της, αφού συμβάλλει προηγουμένως στη απομόνωση τους” – κάτι που δυστυχώς δεν έλαβε καθόλου υπ’ όψιν η κυβέρνηση της Τουρκίας.

Ήταν εύλογο λοιπόν το επόμενο χτύπημα, το οποίο αυτή τη φορά προήλθε από το ΔΝΤ – στηριζόμενο στη συνεχή επιδείνωση πολλών άλλων οικονομικών μεγεθών της. Ειδικότερα τα παρακάτω, υπενθυμίζοντας ότι καμία χώρα δεν παίρνει εύκολα «διαζύγιο» από το ΔΝΤ – το οποίο λειτουργεί όπως εκείνος ο υδραυλικός, ο οποίος επιδιορθώνει μεν τα μηχανήματα, για τα οποία τον καλεί κάποιος, φροντίζοντας όμως παράλληλα να χαλάσουν ξανά στο μέλλον.  

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΔΝΤ

"Εάν τυχόν στερέψει η παγκόσμια ρευστότητα, καθώς επίσης εάν περιορισθεί η διάθεση ανάληψης ρίσκου εκ μέρους των επενδυτών, η τουρκική οικονομία θα φρενάρει απότομα", προειδοποίησε το ΔΝΤ στην τελευταία έκθεση του. Παράλληλα, σύμφωνα με μία αναφορά της Morgan Stanley από τον Ιούνιο, η Τουρκία συμπεριλαμβάνεται σε εκείνες τις πέντε χώρες, οι οποίες μπορούν να πληγωθούν περισσότερο, από ενδεχόμενες εκροές κεφαλαίων.

Περαιτέρω, τα ξένα κεφάλαια αναθεωρούν τα επενδυτικά σχέδια τους για την Τουρκία - με πρόσφατο παράδειγμα το Abu Dhabi, το οποίο ανακοίνωσε πως δεν θα επενδύσει τελικά τα 12 δις $ που σχεδίαζε, για την κατασκευή ενός εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από λιγνίτη, "λόγω άλλων επενδυτικών προτεραιοτήτων".

Η πραγματική αιτία βέβαια, πίσω από τη συμπεριφορά των διεθνών κεφαλαίων, είναι το υψηλό εξωτερικό χρέος της Τουρκίας - το οποίο έχει σχεδόν τριπλασιαστεί από το 2002, ξεπερνώντας τα 350 δις $. Επειδή δε το 50% αυτού του χρέους είναι βραχυπρόθεσμο και θα πρέπει να αναχρηματοδοτηθεί εντός ενός μόνο έτους, οι επενδυτές αναρωτιούνται εάν τελικά θα τα καταφέρει η Τουρκία - εάν δηλαδή μπορέσει να «εξυπηρετήσει» το χρέος της, χωρίς να ζητήσει ξανά τη βοήθεια του ΔΝΤ, για να αποφύγει τη στάση πληρωμών. 

Συνολικά, οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της Τουρκίας αντιστοιχούν στο 25% του ΑΕΠ της - είναι λοιπόν διπλάσιες έως τριπλάσιες, συγκριτικά με αυτές της Βραζιλίας ή της Ινδίας. Παρά το ότι δε ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας είπε πως θα τις εξοφλήσει με τη βοήθεια των συναλλαγματικών αποθεμάτων που διαθέτει, δεν μπόρεσε να πείσει.

Η αιτία είναι το ότι, τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας είναι κατά πολύ μικρότερα, από αυτά πολλών άλλων αναδυομένων οικονομιών – ακόμη και από τα αποθέματα των υπολοίπων επικίνδυνων χωρών, δηλαδή της Ν. Αφρικής, της Ινδονησίας, της Ινδίας και της Βραζιλίας (Πίνακας Ι).  

ΠΙΝΑΚΑΣ Ι: Εξωτερικό χρέος, συναλλαγματικά αποθέματα και ποσοστό τους ως προς το εξωτερικό χρέος - σε δις $ το 2012

Χώρα
Εξωτερικό χρέος
Συναλλαγματικά Αποθέματα
Ποσοστό




Τουρκία
336,9
119,2
35,38
Ν. Αφρική*
137,5
50,7
36,95
Ινδονησία
251,2
112,8
44,90
376,3
297,8
79,14
Βραζιλία
428,3
373,1
87,11
Πηγή: World Factbook
Πίνακας: Β. Βιλιάρδος
* Σε σχέση με το ΑΕΠ, το 2012 το εξωτερικό χρέος της Τουρκίας ήταν στο 42,4%, ενώ της Ν. Αφρικής στο 35,7%. Σήμερα έχει ξεπεράσει το 50% - υπενθυμίζοντας ότι, η Αργεντινή χρεοκόπησε με χαμηλότερο εξωτερικό χρέος, από αυτό της Τουρκίας.   

Εάν λοιπόν ακολουθούσε μία επίθεση εναντίον της τουρκικής λίρας, ανοιχτές τοποθετήσεις δηλαδή με στόχο την αποκόμιση κερδών από την εύλογη υποτίμηση της, παράλληλα με την έξοδο των επενδυτικών κεφαλαίων, η κεντρική τράπεζα δεν θα είχε αρκετά χρήματα στη διάθεση της για να την αντιμετωπίσει.

Συνεχίζοντας, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας εκτινάχθηκε στα ύψη το 2011, φθάνοντας τα 78,4 δις $ (στο 10% περίπου του ΑΕΠ) – «υποδηλώνοντας» μία οικονομία, η οποία αναπτυσσόταν από την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης επί πιστώσει (όπως η Ελλάδα στο παρελθόν). Αμέσως μετά, η λίρα έχασε το 20% της αξίας της - γεγονός που προκάλεσε μαζικές αυξήσεις τιμών (πληθωρισμό).

Η κεντρική τράπεζα τώρα υποχρεώθηκε να αυξήσει τα επιτόκια, με αποτέλεσμα να μειωθεί απότομα ο ρυθμός ανάπτυξης - από 8,8% το προηγούμενο έτος, στα 2,2%. Προφανώς δε, η υποτίμηση της λίρας είχε προκαλέσει τη ραγδαία πτώση του ΑΕΠ σε όρους δολαρίου - ένας κίνδυνος που δεν είναι εύκολα ορατός σε όλους ενώ συνεχίζεται ακόμη, αφού η λίρα έχασε πάνω από το 15% της αξίας της αυτό το έτος (προφανώς μειώνονται οι πραγματικές αμοιβές των εργαζομένων κοκ.).

Η κατάσταση στην πραγματική οικονομία της χώρας δεν είναι καθόλου καλύτερη - αφού η καταναλωτική εμπιστοσύνη, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία, περιορίσθηκε σε μεγάλο βαθμό. Ο τζίρος, σε ορισμένα μεγάλα καταστήματα ένδυσης, μειώθηκε κατά 23% το πρώτο τρίμηνο του έτους - ενώ η βιομηχανία παραγωγής αυτοκινήτωνn Tofas (πηγή WSJ), η οποία κατασκευάζει μοντέλα της Fiat, δήλωσε ότι δεν θα πετύχει τους στόχους της.

Ολοκληρώνοντας, η πιθανότητα να ξεσπάσει πόλεμος στη Συρία, το ενδεχόμενο ανακήρυξης ενός κουρδικού κράτους στα σύνορα, με πρόσβαση στη θάλασσα, συμπληρωματικό αυτού στο Β. Ιράκ, η πρόσφατη άρνηση των Κούρδων να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις, οι μαζικές διαδηλώσεις των Πολιτών εναντίον του καθεστώτος και διάφορα άλλα πολιτικά γεγονότα στην περιοχή, δεν συμβάλλουν στην καλυτέρευση της οικονομικής κατάστασης της Τουρκίας.

Όπως δήλωσε δε δυστυχώς ο ηγέτης του απαγορευμένου κόμματος των Κούρδων (ΡΚΚ), “Δεν θα συνεχίσουμε να αποσύρουμε τους πολεμιστές μας από την Τουρκία. Εάν διαπιστώσουμε ότι, ο τουρκικός στρατός κατευθύνεται εναντίον μας, θα αμυνθούμε με όλες μας τις δυνάμεις. Η Άγκυρα θέλει πόλεμο”.    

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Όπως συμβαίνει σε πολλές άλλες χώρες, η ιδιωτική κατανάλωση αποτελεί το 70% του ΑΕΠ της Τουρκίας – στηριζόμενη κυρίως στο δανεισμό. Ο τρόπος τώρα, με τον οποίο εξασφαλίζεται συνήθως αυτός ο δανεισμός, είναι οι πιστωτικές κάρτες – γεγονός που οφείλεται στις τράπεζες, οι οποίες επιτρέπουν την αποπληρωμή του υπολοίπου των καρτών με τόσες δόσεις, καθώς επίσης με μία τέτοια «ποικιλία», όσο ίσως σε καμία άλλη χώρα στον πλανήτη.

Σαν  αποτέλεσμα της συγκεκριμένης πρακτικής των τραπεζών, επιδεινώνεται συνεχώς η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών, αφού τα δάνεια τους, από 43,5% του μέσου εισοδήματος το 2010, έφτασαν στο 50,7% το 2012 -  ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό, συγκρινόμενο με τα περιουσιακά στοιχεία, καθώς επίσης με τις καταθέσεις των Τούρκων.

Η κατάσταση αυτή έγινε τόσο προβληματική για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, ώστε η κεντρική τράπεζα της χώρας απαγόρευσε το 2012 την παροχή δανείων σε εκείνα τα νοικοκυριά, τα οποία δεν θα είχαν εξοφλήσει τουλάχιστον το 50% των οφειλών των πιστωτικών καρτών τους. 

Ένα επόμενο πρόβλημα είναι το ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών, το οποίο περιορίζεται με ραγδαίους ρυθμούς – εν μέρει λόγω της μη εμπιστοσύνης τους στο νόμισμα της χώρας. Μεταξύ των ετών 2002 και 2007, το ποσοστό αποταμίευσης ήταν 25,5%, όταν το μέσο παγκόσμιο ήταν 22,5%. Έκτοτε, η εικόνα αντιστράφηκε εντελώς – αφού το μέσο παγκόσμιο αυξήθηκε στο 23,5%, ενώ στην Τουρκία κατέρρευσε στο 14,3%.

Με δεδομένο δε το ότι, πάνω από 2 εκ. νεαροί Τούρκοι είναι υπερχρεωμένοι, σε συνδυασμό με το επερχόμενο «σπάσιμο» της φούσκας ακινήτων, καθώς επίσης με τη ραγδαία επιδείνωση όλων των οικονομικών συντελεστών, προβλέπονται τεράστιες επισφάλειες για τις τράπεζες – αρκετές από τις οποίες δύσκολα θα καταφέρουν να επιβιώσουν. Πολύ περισσότερο, επειδή οι καταθέσεις είναι βραχυπρόθεσμες, προερχόμενες κυρίως από το εξωτερικό, ενώ τα δάνεια ως επί το πλείστον μακροπρόθεσμα.    

Η «ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ», ΛΕΥΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑ

Η μεσαία και η ανώτερη τάξη της Κωνσταντινούπολης, κυρίως βέβαια η ελίτ της Τουρκίας, η οποία όχι μόνο δεν έχασε από την επέλαση του ΔΝΤ αλλά, αντίθετα, κέρδισε αρκετά χρήματα (το ΔΝΤ, για να διευκολύνει το «έργο» του, αμείβει συνήθως αδρά την εκάστοτε τοπική «ελίτ», χειραγωγώντας παράλληλα τα ΜΜΕ, μέσω των ιδιοκτητών τους), φαίνεται να επιθυμεί την απελευθέρωση της, την ανεξαρτησία της καλύτερα, από την πολύ φτωχή μερίδα του πληθυσμού – η οποία κατοικεί κυρίως στις περιοχές της Ανατολίας. 

ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΕΠΤΑ ΠΕΡΙΟΧΩΝ (ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ) ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

 

Όπως φαίνεται από τον παραπάνω χάρτη, η Ανατολία είναι η μεγαλύτερη σε έκταση περιοχή – ενώ το μεγαλύτερο διαμέρισμα, με κριτήριο τον πληθυσμό, είναι αυτό του Μαρμαρά (Πίνακας ΙΙ).

ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΙ: Γεωγραφικά διαμερίσματα της Τουρκίας

Διαμέρισμα
Έκταση (τ.χλμ.)
Πληθυσμός



Ανατολική Ανατολία
171.000
6.100.000
Κεντρική Ανατολία
162.000
12.105.975
Νοτιοανατολική Ανατολία
61.000
7.210.000
Διαμέρισμα Μαύρης Θάλασσας
146.178
8.439.213
Διαμέρισμα Μεσογείου
122.100
9.000.000
Διαμέρισμα Αιγαίου
85.000
9.594.019
Διαμέρισμα Μαρμαρά
67.300
21.515.000
ΠηγήWP  

Στο διαμέρισμα του Μαρμαρά, ένα μεγάλο μέρος του οποίου υπάγεται γεωγραφικά στην Ευρωπαϊκή Τουρκία, μένει το μεγαλύτερο, καθώς επίσης το πλουσιότερο «κομμάτι» του πληθυσμού – το οποίο έχει επί πλέον πολύ πιο «ευρωπαϊκές αντιλήψεις». Φαίνεται λοιπόν ότι, ενδεχομένως μαζί με τα διαμερίσματα της Μεσογείου και του Αιγαίου (ουσιαστικά, περιοχές της μητροπολιτικής Ελλάδας προ Χριστού), δεν θα είχε καμία αντίρρηση να «αποσχισθεί» από τα υπόλοιπα - να ανεξαρτητοποιηθεί δηλαδή, όπως συμβαίνει με την Καταλονία στην Ισπανία, με τους Φλαμανδούς στο Βέλγιο κοκ.    

Ειδικότερα, η οικονομική επιβάρυνση (μέσω της φορολογίας) των πλουσιότερων περιοχών, της «Λευκής Τουρκίας» όπως αποκαλείται από πολλούς, από τα υπόλοιπα διαμερίσματα και ειδικά από αυτά της Ανατολίας (στην οποία ευρίσκεται ένα μέρος του μελλοντικού κουρδικού κράτος), έχει προκαλέσει την αντίδραση τους.

Εκτός αυτού, το απίστευτα χαμηλό βιοτικό επίπεδο των κατοίκων στα ενδότερα της Τουρκίας, λόγω της ελάχιστης παραγωγικότητας τους, έχει σαν αποτέλεσμα τη μαζική μετακίνηση φτωχών προς την Κωνσταντινούπολη και αλλού - μία κατάσταση που θεωρείται απειλητική για την ελίτ, η οποία αντιστέκεται παράλληλα στην προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλλει τον αυστηρό μουσουλμανικό τρόπο ζωής.  

Περαιτέρω η Τουρκία, ως έχει, είναι αδύνατον ποτέ να συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση - παρά τις συνεχείς προσπάθειες της. Εν τούτοις, το διαμέρισμα του Μαρμαρά κατά πρώτο λόγο, δευτερευόντως δε αυτά της Μεσογείου και του Αιγαίου, εάν ήταν ανεξάρτητα, έχοντας επιλέξει μία δική τους δημοκρατική, «κοσμική», φιλελεύθερη κυβέρνηση, θα μπορούσαν κάλλιστα να ενταχθούν στην Ε.Ε. - αποτελώντας τα νέα σύνορα της.

Στην περίπτωση αυτή, η συνεργασία τους με την Ελλάδα, με την Κύπρο, καθώς επίσης με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, θα ήταν αμοιβαία επωφελής - ενώ θα εξασφάλιζε στην τουρκική, πολιτισμένη ελίτ, μία ακόμη μεγαλύτερη ευημερία, προστατεύοντας την παράλληλα τόσο από τα «ασιατικά» μεταναστευτικά ρεύματα, όσο και από τις γεωπολιτικές αναταράξεις της ευρύτερης περιοχής.            

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Από το ξεκίνημα της χρηματοπιστωτικής κρίσης είχαμε αναφέρει ότι, θα αποτελείται από έξι στάδια – ενώ ενδεχομένως θα ολοκληρωθεί η δεύτερη εποχή της παγκοσμιοποίησηςτην οποία βιώνουμε από τις αρχές περίπου της δεκαετίας του 1970, όπως ακριβώς η πρώτη: με έναν παγκόσμιο πόλεμο, καθώς επίσης με την αναβίωση του προστατευτισμού.

Το πρώτο στάδιο ήταν αυτό της έκρηξης της φούσκας των ακινήτων χαμηλής εξασφάλισης στις Η.Π.Α., η οποία «πυροδοτήθηκε» από τα οικονομικά όπλα μαζικής καταστροφής (CDOsCDS κοκ.) - με αποτέλεσμα τη χρεωκοπία του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Στο δεύτερο στάδιο, μετά τη διάσωση των τραπεζών από το εκάστοτε δημόσιο, τα κράτη της Δύσης υπερχρεώθηκαν.

Τα τρίτο στάδιο, το οποίο δεν ολοκληρώθηκε ακόμη, ήταν οι κοινωνικές εξεγέρσεις - οι οποίες θα συνοδεύονταν από διακρατικούς, τοπικούς πολέμους. Τέταρτο στάδιο οι πολιτικές «αναθεωρήσεις» (κρατικός καπιταλισμός, μονοπωλιακός καπιταλισμός ή δικτατορία της ελίτ κλπ.). Πέμπτο στάδιο οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις, οι οποίες ξεκίνησαν ήδη, ενώ έκτο και τελευταίο, οι ευρύτεροι πόλεμοι - θρησκευτικοί σε κάποιο βαθμό.

Φυσικά μπορεί να κάνουμε λάθος στις προβλέψεις μας – κάτι που βέβαια ευχόμαστε. Εν τούτοις, όλα όσα διαδραματίζονται (με τα τέσσερα τελευταία στάδια να λειτουργούν παράλληλα, με «χαμηλή» φλόγα ακόμη), δεν τεκμηριώνουν ακόμη κάτι τέτοιο.Ελπίζοντας να έχουν αλλάξει οι ανθρώπινες αντιλήψεις, να είμαστε λοιπόν πολύ πιο ώριμοι από ότι στο παρελθόν, ίσως τελικά να αποφύγουμε το μοιραίο – την επανάληψη δηλαδή της ιστορίας, με πολύ πιο επώδυνο τρόπο.  

Αθήνα, 14. Σεπτεμβρίου 2013
viliardos@kbanalysis.com