Ἐγὼ τώρα ἐξαπλώνω ἰσχυρὰν δεξιὰν καὶ τὴν ἄτιμον σφίγγω πλεξίδα τῶν τυράννων δολιοφρόνων . . . . καίω τῆς δεισιδαιμονίας τὸ βαρὺ βάκτρον. [Ἀν. Κάλβος]


******************************************************
****************************************************************************************************************************************
****************************************************************************************************************************************

ΑΙΘΗΡ ΜΕΝ ΨΥΧΑΣ ΥΠΕΔΕΞΑΤΟ… 810 σελίδες, μεγέθους Α4.

ΑΙΘΗΡ ΜΕΝ ΨΥΧΑΣ ΥΠΕΔΕΞΑΤΟ… 810 σελίδες, μεγέθους Α4.
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

****************************************************************************************************************************************

TO SALUTO LA ROMANA

TO SALUTO  LA ROMANA
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
****************************************************************************************************************************************

ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΠΟΔΕΙΞΙΣ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΕΩΣ ΤΩΝ ΓΙΓΑΝΤΩΝ

ΕΥΡΗΜΑ ΥΨΗΛΗΣ ΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΤΟΣΟΝ ΔΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗΝ ΤΗΣ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑΣ ΟΣΟΝ ΚΑΙ ΔΙΑ ΜΙΑΝ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΘΕΜΕΛΙΩΣΙΝ ΤΗΣ ΙΔΕΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΚΑΤΑΚΛΥΣΜΙΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ Η ΑΝΕΥΡΕΣΙΣ ΤΟΥ ΜΟΜΜΙΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΟΥ ΔΑΚΤΥΛΟΥ! ΙΔΕ:
Οι γίγαντες της Αιγύπτου – Ανήκε κάποτε το δάχτυλο αυτό σε ένα «μυθικό» γίγαντα
=============================================

.

.
κλικ στην εικόνα

.

.
κλικ στην εικόνα

.

.
κλικ στην εικόνα

23 Απριλίου 2012

Φούσκωσαν ξανά το έλλειμμα του 2009 για να γλιτώσουν το εδώλιο

Φούσκωσαν ξανά το έλλειμμα του 2009 για να γλιτώσουν το εδώλιο
23-04-2012 14:05:31


Δεύτερο στη σειρά σκάνδαλο στην ΕΛΣΤΑΤ για να καλύψουν την πλαστογράφηση του ελλείμματος και να προφυλαχθεί ο συνεργάτης των Γερμανών και της τρόϊκας γενικός διευθυντής της υπηρεσίας Α.Γεωργίου, τοποθετημένος από τον πρώην ΥΠΟΙΚ Γ.Παπακωνσταντίνου: Αύξησαν ξανά με λογιστικό τρικάκι το έλλειμμα και το χρέος του 2009 και του 2010, με αποτέλεσμα να έχουμε ακόμα μία αλλαγή των στοιχείων του 2009 εν έτει 2012!
Σαφώς θορυβημένοι από την πρώτη εξεταστική επιτροπή που όσο στημένη και να ήταν έφερε στην επιφάνεια συγκλονιστικά στοιχεία για την πλαστογράφηση του ελλείμματος που έσυρε την χώρα στο ΔΝΤ και στις αλλεπάλληλες δανειακές συμβάσεις και οδήγησαν εν τέλει στην εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας, οι Α.Γεωργίου και ο προϊστάμενός του Φ.Σαχινίδης, το διέπραξαν και αυτό: Προχώρησαν σε τρίτο (ή τέταρτο) "φούσκωμα" του ελλείμματος! 
Η προσπάθειά τους κια τα κίνητρά τους είναι ευκόλως αντιληπτά: Να ενισχύσουν την θέση του Α.Γεωργίου και να μην υπάρξουν ποινικές ευθύνες σε βάρος του. Μόνο που τώρα μπλέκεται άμεσα και ο Φ.Σαχινίδης...Έτσι το έλλειμμα του 2011 το φτάνουν στο 9,1% επί του ΑΕΠ ή 19,6 δις ευρώ. Και το ενοποιημένο χρέος στο τέλος του 2011 355,6 δισ ευρώ ή 165,3% επί του ΑΕΠ.

Αυτά είναι οι προσωρινές καταγραφές  (πόσον καιρό θα μετρούν και θα αλλάζουν;) της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat για την Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η ΕΛΣΤΑΤ κατάρτισε τα δημοσιονομικά στοιχεία των ετών 2008‐2011 (και τα προαναφερθέντα) με την βοήθεια της Eurostat, στα πλαίσια της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος (ΔΥΕ), για την πρώτη  κοινοποίηση του έτους 2012 και υποβλήθηκαν σε εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Ελλάδας.

Αυτό σημαίνει άλλο ένα καρφί για την Ελλάδα η οποία οδηγείται χάρη στις διαδικασίες και τις "μετρήσεις" αυτές, με τη Διαδικασία του Υπερβολικού Ελείμματος. Με άλλα λόγια, ενώ έχουμε μία τεράστια διεθνή κρίση που επιδεινώνεται (τελευταίο παράδειγμα η Ολλανδία) η Ελλάδα θεωρείται αφερέγγυα και όχι θύμα της κρίσης.

Με βάση τις νέες συνθήκες, θα πληρώνει και πρόστιμο από πάνω... Διαμορφώνεται έτσι η δυνατότητα να καλυφθούν εκ των υστέρων οι ενέργειες των Παπανδρέου, Παπακωνσταντίνου, Γεωργίου για όλες τις διαδικασίες που ακολούθησαν για την είσοδο της χώρας σε καθεστώς ΔΝΤ, με την προσθήκη περισσότερης "σκόνης" στα ίχνη…

Σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση του Οκτωβρίου, το έλλειμμα του 2009 εμφανίζεται υψηλότερο κατά 0,2% (από 15,6% στο 15,8%) και το έλλειμμα του 2010 υψηλότερο κατά 0,3% στο 10,6% από 10,3%. Ανεβασμένη κατά 0,1% εμφανίζεται και η μέτρηση του χρέους του 2009 (129,4% του ΑΕΠ) και του 2010 (14% του ΑΕΠ).  Οι διαφορές λέει η ΕΛΣΤΑΤ, οφείλονται κυρίως στους παρακάτω λόγους:

-Η νέα αύξηση του ελλείμματος των ετών 2009 και 2010 οφείλεται κυρίως στην αλλαγή του τρόπου καταγραφής των συναλλαγών που σχετίζονται με το πρόγραμμα στήριξης των τραπεζών του 2008 από την Κυβέρνηση. Η επίπτωση είναι 0,2% στο έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ. Η αλλαγή οφείλεται στις προμήθειες που καταβάλλουν οι τράπεζες στο κράτος για τις κρατικές εγγυήσεις που παρέχονται σε αυτές για  τον διατραπεζικό  δανεισμό και καταγράφονται πλέον σε δεδουλευμένη και όχι σε ταμειακή βάση.

Οφείλεται και στις προνομιούχες μετοχές, που τώρα καταγράφηκαν ως δάνεια και το 10% εισπρακτέο εισόδημα έχει τώρα αναταξινομηθεί ως “τόκοι” αντί για “μερίσματα” και έχει καταγραφεί σε δεδουλευμένη βάση...

 -Οι αναθεωρήσεις στα ποσοστά του χρέους οφείλονται κυρίως σε επικαιροποιημένα
δεδομένα σχετικά με τα  δάνεια που έχουν λάβει οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ).

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Αλέκα Παπαρήγα : «Το μεταναστευτικό δεν λύνεται, και το ΚΚΕ δεν έχει πρόταση»!

Αλέκα Παπαρήγα : «Το μεταναστευτικό δεν λύνεται, και το ΚΚΕ δεν έχει πρόταση»!
23-04-2012 12:38:02


  «Το μεταναστευτικό δεν λύνεται, και το ΚΚΕ δεν έχει πρόταση» παραδέχθηκε τη Δευτέρα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ η γενική γραμματέας της ΚΕ του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα. Ζήτησε κέντρα φιλοξενίας μεταναστών με χώρους διαμονής που δεν θα είναι τριτοκοσμικοί, και χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων.

Τόνισε ότι πολλοί μετανάστες έχουν συμβάλλει στην ενίσχυση του εθνικού πλούτου της χώρας. «Θα τους πνίξουμε στη θάλασσα τους μετανάστες;» διερωτήθηκε.

Απαντώντας στο ερώτημα γιατί αρνείται τη συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ και άλλα αριστερά κόμματα, η γγ. του ΚΚΕ έφερε ως παράδειγμα προς αποφυγήν την πολιτική συνεργασιών του γαλλικού κομμουνιστικού κόμματος, αναφέροντας ότι «αν το εργατικό κίνημα και το κομμουνιστικό κόμμα ενσωματωθεί στη λογική της ΕΕ αναπτύσσεται γενικός συντηρητισμός που μπορεί να εκφραστεί πολύμορφα».

«Αν το ΚΚΕ υποκύψει να ανταλλάξει τις θέσεις του για να πάρει περισσότερες βουλευτικές θέσεις το κίνημα θα είναι πλήρως αφοπλισμένο α λα Γαλλία. Το κάποτε πανίσχυρο ΚΚΓ έχει φτάσει να είναι ένα κόμμα του τίποτα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Τόνισε δε, ότι αν ψήφιζε στις γαλλικές εκλογές, τότε θα ψήφιζε λευκό.

«H επόμενη ημέρα των εκλογών δεν θα φέρει τη λύση και πρέπει να βρει το λαό ετοιμοπόλεμο. Η λύση θα εξαρτηθεί από το λαό» ξεκαθάρισε.

Η Αλέκα Παπαρήγα ζήτησε δε να πάρει ο λαός στα χέρια του στην εξουσία, τονίζοντας ότι και η γαλλική επανάσταση 50 χρόνια πριν γίνει φαινόταν απραγματοποίητη. Αποκάλεσε την ακροδεξιά και τον εθνικοσοσιαλισμό γέννημα του συστήματος.[ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ Ο ΜΑΡΞΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ!]

«Το ’89 υποστήκαμε κοσμοϊστορική ήττα αλλά το σοσιαλιστικό κίνημα ανατράπηκε από τα πάνω. Το σοσιαλιστικό κίνημα δανείστηκε στοιχεία από τον καπιταλισμό» δήλωσε για την πτώση των καθεστώτων της Ανατολικής Ευρώπης.

Tόνιζε ότι το ΚΚΕ θέλει την αποδέσμευση από την ΕΕ και όχι μόνο από την ευρωζώνη, ενώ επανέλαβε ότι «εμείς δεν είμαστε κόμματα της Αριστεράς, είμαστε κομμουνιστές».

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Yποψήφιος βουλευτής ΝΔ: "Στα @@ μου αν αυτοκτονούν"!

Yποψήφιος βουλευτής ΝΔ: "Στ'αρχ ... α μου αν αυτοκτονούν"!      
23-04-2012 14:11:20


Απίστευτες θέσεις εκφράζουν στη ΝΔ για τις αυτοκτονίες των πολιτών λόγω της κρίσης και των πολιτικών του Μνημονίου που έχει υπογράψει το κόμμα τους.
Ιδού λοιπόν τι έγραψε ο υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ στο νομό Αχαΐας, Γιάννη Δριμάλα στην σελίδα του στο facebook ο οποίος σε απάντησή του σε άλλον χρήστη του διαδικτύου, απλά "γράφει στα αρχ...δια του αυτούς που αυτοκτονούν"! 
Σύμφωνα με την καταγγελία πολίτη «Ο Κύριος Giannis Drimalas πολιτευτής της ΟΝΝΕΔ & της ΝΔ ο οποίος μου έστειλε αίτημα φιλίας, με αφορμή ανάρτηση στον τοίχο του όπου έγραψε αυτολεξί τα λόγια του Αντώνη Σαμαρά στην πολιτική διαφήμιση της ΝΔ όπου και καταλήγει «ΜΑΖΙ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ» και του απάντησα «Πάλι σήμερα είχαμε 3 αυτοκτονίες Γιάννη. Έχει δίκιο ο Σαμαράς. Θα τα καταφέρουμε. Να μην μείνει κανένας ζωντανός» μου έστειλε το ακόλουθο μήνυμα στα εισερχόμενά μου:

«kalhspera!!!epidi den me 3ereis kai den se 3erw … gia na min paragnwristoume 8a protimousa na min 3anasxoliaseis ston teixo mou …. sta @@ mou an pe8anan – autoktonisan – skwto8ikan …. opws kai esena sta @@ sou an skwto8ikan 1000 stin tinisia ton perasmeno mhna!!! mporeis na kaneis oti goustareis stis ekloges apla min me enoxleis….. euxaristw gia ton xrono sou!»»
Μετά την έκταση που πήρε το θέμα ο Γιάννης Δριμάλας έσπευσε αμέσως να αλλάξει τις φωτογραφίες του προφίλ του, ενώ στη συνέχεια άλλαξε το όνομά του και διέγραψε το επίμαχο σχόλιο. Δυστυχώς όμως γι αυτόν ο ιντερνετικός συνομιλητής του φρόντισε να αποθηκεύσει το απαράδεκτο σχόλιο, το οποίο και έχουμε στην διάθεσή μας.
Τμήμα ειδήσεων defencenegt.gr

Συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας ΗΠΑ-Αφγανιστάν

Συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας ΗΠΑ-Αφγανιστάν
23-04-2012 08:57:23


Το Αφγανιστάν και οι ΗΠΑ οριστικοποίησαν την συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας που καθορίζει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, μετά την αποχώρηση των συμμαχικών μάχιμων δυνάμεων από τη χώρα το 2014.
Ανακοίνωση από το γραφείο του αφγανού Προέδρου, Χαμίντ Καρζάι, αναφέρει ότι το προσχέδιο της συμφωνίας προσυπέγραψαν την Κυριακή ο Σύμβουλος για θέματα Εθνικής Ασφάλειας του Αφγανιστάν Ρανγκίν Ντατφάρ Σπάντα και ο αμερικανός πρέσβης σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στην Καμπούλ. Η συμφωνία είναι έτοιμη για να υπογραφεί πλέον από τον Πρόεδρο Ομπάμα και τον Πρόεδρο Καρζάι.

Ο κ. Σπάντα συνεχάρη τις δύο χώρες και τόνισε ότι η συμφωνία παρέχει «ισχυρά θεμέλια για την ασφάλεια στο Αφγανιστάν, την ευρύτερη περιοχή αλλά και ολόκληρο τον κόσμο».

Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας επαίνεσε το προσχέδιο της συμφωνίας, λέγοντας ότι προωθεί «μια μόνιμη συνεργασία με το Αφγανιστάν που ισχυροποιεί την ανεξαρτησία, την σταθερότητα και την ευημερία της χώρας» και ότι αυτά τα στοιχεία συμβάλλουν στην μάχη κατά της Αλ Κάιντα και των εξτρεμιστών συνεργατών της.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Απόπειρα δημιουργίας τεχνητής μειονότητας "Μακεδόνων" στην Ελλάδα με 7.000 προσφυγές

Απόπειρα δημιουργίας τεχνητής μειονότητας "Μακεδόνων" στην Ελλάδα με 7.000 προσφυγές
23-04-2012 13:20:48

Μία οργανωμένη και παχυλά χρηματοδούμενη προσπάθεια τεχνητής δημιουργίας "μακεδονικής μειονότητας" ανακόπηκε από το Διεθνές Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου, όταν το τελευταίο απέρριψε ομαδική προσφυγή Σκοπιανών, που υποστήριζαν ότι "κατάγονται από την Ελλάδα και τους έχει κατασχεθεί παράνομα η περιουσία τους" και ζητούσαν να επανακτήσουν την ελληνική ιθαγένεια και να τους επιστραφούν οι περιουσίες, που απώλεσαν μετά τον ανταρτοπόλεμο το 1949 και την φυγή τους!
Όλα αυτά εν μέσω της πρωτοφανούς εγκατάλειψης των εθνικών θεμάτων. ειδικά από το 2009 και μετά. 
Το Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα ως αναρμόδιο και παρέπεμψε τους Σκοπιανούς στα ελληνικά δικαστήρια ως αρμόδια για να κρίνουν επί της ουσίας την υπόθεση.
Το εντυπωσιακό που καταδεικνύει και το οργανωμένο της υπόθεσης είναι ο αριθμός των Σκοπιανών που προσέφυγαν κατά της χώρας μας: Περισότεροι από 7.000! Αρκετοί για να δημιουργήσουν πολιτικό πρόβλημα, αλλά και κοινωνικό πρόβήμα, αφού αφορά περιουσίες, σε περίπτωση που γινόταν δεκτό του αίτημά τους.
Πάντως σκοπιανά ΜΜΕ, υποστηρίζουν, πως μεγάλος αριθμός όσων προσέφυγαν στο Στρασβούργο, αδυνατούν να αποδείξουν τους ισχυρισμούς τους, αφού δεν διαθέτουν έγγραφα που να αποδεικνύουν πως κατάγονται από την Ελλάδα ή είναι κάτοχοι περιουσίας. Δηλαδή ούτε οι ίδιοι οι Σκοπιανοί είναι σε θέση να στηρίξουν τη "προσπάθειά τους" αυτή αφού δεν έχουν κανένα αποδεικτικό στοιχείο.

Πρόκειται στην μεγάλη τους πελιοψηφία για απόγόνους σλαβικής συνείδησης πρώην Ελλήνων πολιτών ή κομμουνιστών που με τη λήξη του ανταρτοπολέμου το 1949 κατέφυγαν στην τότε Γιουγκοσλαβία, προκειμένου να αποφύγουν την ελληνική δικαιοσύνη, αφού μεγάλο μέρος από αυτούς συνεργάστηκαν με δυνάμεις που στόχο είχαν την απόσπαση της Μακεδονίας από την ελληνική επικράτεια, εξυπηρετώντας τα σχέδια του Τίτο και του Στάλιν.
Τμήμα ειδήσεων defencnet.gr

Τσεχία: Διαλύεται ο κυβερνητικός συνασπισμός εν μέσω λαϊκής οργής

Τσεχία: Διαλύεται ο κυβερνητικός συνασπισμός εν μέσω λαϊκής οργής
23-04-2012 07:44:24


Ο κυβερνητικός συνασπισμός τριών κομμάτων στην Τσεχία συμφώνησε να διαλυθεί χθες, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός Πετρ Νέτσας πρόκειται να διαπιστώσει σήμερα εάν διαθέτει επαρκή πλειοψηφία ώστε να αποφύγει την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
Ο συνασπισμός πάσχισε να αντιμετωπίσει μια σειρά σκανδάλων που έπληξαν τον ήσσονα εταίρο του, το κόμμα Δημοσίων Υποθέσεων, και την αυτομόληση της αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Καρολίνας Πικ.
Ο Νέτσας έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να συνεχίσει να συγκυβερνά με το κόμμα Δημοσίων Υποθέσεων αφότου ο ηγέτης του Βιτ Μπάρτα καταδικάστηκε σε 18 μήνες φυλάκιση με αναστολή αυτόν τον μήνα διότι δωροδόκησε βουλευτές για να εξασφαλίσει την πειθαρχία τους.
"Οι πρόεδροι των τριών κομμάτων θα προτείνουν στα κόμματά τους την διάλυση της κυβέρνησης συνασπισμού ως την Παρασκευή", δήλωσε ο Νέτσας, διαβάζοντας μια σύντομη ανακοίνωση εκ μέρους των ηγετών των τριών κομμάτων. Τα κόμματα δεσμεύτηκαν ταυτόχρονα να υποστηρίξουν τα μέτρα που εισηγήθηκε η κυβέρνηση νωρίτερα αυτό τον μήνα, παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό—την αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας, του φόρου εισοδήματος γενικά, καθώς και τις περικοπές δαπανών 57 δισ. κορονών (2,2 δισ. ευρώ) το 2013, είπε ο Νέτσας.
Η κοινή γνώμη αντιμετωπίζει με εντεινόμενη οργή τις περικοπές και τις αυξήσεις φόρων, καθώς και μια σειρά σκανδάλων διαφθοράς.
Η Πικ έχει δεσμευτεί ότι η ομάδα της θα στηρίξει το Νέτσας και την κυβέρνησή του. Αναλυτές εκτιμούν ότι θα εξασφαλίσει αρκετή υποστήριξη ώστε να είναι σε θέση να κάνει πράξη την δέσμευσή της, αν και χθες έμοιαζε να μην διαθέτει τις 10 ψήφους που χρειάζονται για να σχηματίσει νέα κοινοβουλευτική ομάδα και να δώσει στην κυβέρνηση την "ασφαλή πλειοψηφία" που απαιτεί ο Νέτσας.
Εάν η Πικ δεν καταφέρει να εξασφαλίσει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών, ο Νέτσας είπε ότι θα επιδιώξει την προκήρυξη πρόωρων εκλογών για τον Ιούνιο. Με δεδομένο το χρόνο που χρειάζεται για τις προετοιμασίες, ο Νέτσας όρισε τη σημερινή ημέρα ως την προθεσμία για να κριθεί η τύχη της κυβέρνησης.
Η δημοτικότητα του Νέτσας και της κυβέρνησής του βρίσκονται στο ναδίρ στο μέσον της τετραετούς θητείας του, γεγονός που έγινε σαφές αυτό το σαββατοκύριακο με μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις μετά το 1989. Περίπου 90.000 άνθρωποι συμμετείχαν σε μια πορεία στην Πράγα το Σάββατο διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα λιτότητας και την διαφθορά και απαιτώντας να γίνουν νέες εκλογές.
Εάν γίνουν πρόωρες εκλογές, δύο χρόνια μετά τις προηγούμενες, τη νίκη αναμένεται να εξασφαλίσουν οι Σοσιαλδημοκράτες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που έχουν προβάδισμα σχεδόν 20% στις δημοσκοπήσεις έναντι του κεντροδεξιού Δημοκρατικού Κόμματος των Πολιτών του Νέτσας.
Οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν δεσμευτεί να ακυρώσουν ορισμένες από τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης, περιλαμβανομένων των αυξήσεων των φόρων και την επιβράδυνση στις αυξήσεις των συντάξεων, και να φορολογήσουν τις επιχειρήσεις και τους πλούσιους περισσότερο ώστε να διατηρήσουν υπό έλεγχο τον προϋπολογισμό.
Τα μέτρα λιτότητας που προώθησε η κυβέρνηση Νέτσας επιβραβεύτηκαν από επενδυτές και οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης με τα κόστη δανεισμού της Τσεχικής Δημοκρατίας να μειώνονται μετά την αναβάθμιση της βαθμίδας στην οποία τοποθετείται η χώρα, αντίθετα με ό,τι συνέβη με τις περισσότερες άλλες χώρες της ΕΕ, που είδαν τις αξιολογήσεις τους να μειώνονται.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Πέφτει σήμερα λόγω λιτότητας η Ολλανδική κυβέρνηση

NEWSIT

Με το σύνθημα ''δεν θα επιτρέψουμε να πληρώσουν οι Ολλανδοί πολίτες τις παράλογες απαιτήσεις των Βρυξελλών'' το ακροδεξιό κόμμα απέσυρε τη στήριξη του προς την κυβέρνηση.

Μετά την αποχώρηση των ακροδεξιών του Geert Wilders η Ολλανδική κυβέρνηση στηρίζεται πλέον μόνο από το ένα τρίτο της Βουλής και για αυτό πιθανολογείται πως σήμερα ο πρωθυπουργός θα υποβάλει την παραίτηση του στην Βασίλισσα της Ολλανδίας.

Ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος δεν στηρίζει πλέον την ολλανδική κυβέρνηση λέγοντας ''δεν θα επιτρέψει να πληρώσουν οι Ολλανδοί πολίτες για τις παράλογες απαιτήσεις των Βρυξελλών.Δεν θέλουμε να ακολουθήσουμε τις επιταγές των Βρυξελλών. Δεν θέλουμε να ματώσουν οι συνταξιούχοι μας για τις διαταγές των Βρυξελλών''.


Το πρόβλημα είναι πως το έλλειμμα της Ολλανδίας θα φτάσει στο 4,3% του ΑΕΠ το 2013, όταν το δημοσιονομικό σύμφωνο ''ζητάει'' έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ.


Και βέβαια οι ειρωνείες δεν λείπουν για τον Ολλανδό πρωθυπουργό που ήταν υπέρμαχος της λιτότητας για την ευρωζώνη, με συχνές κατηγορίες κατά της Ελλάδας και του ευρωπαικού νότου, και τώρα ''πέφτει'' γιατί δεν κατάφερε να συγκρατήσει το έλλειμμα στη χώρα του.

Η ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΣΗΚΩΝΕΙ ΚΕΦΑΛΙ!


Συνάντηση-σκάνδαλο Φ.Σαχινίδη με ΔΝΤ-Κ.Λαγκάρντ

Συνάντηση-σκάνδαλο Φ.Σαχινίδη με ΔΝΤ-Κ.Λαγκάρντ
22-04-2012 22:36:06


Συνάντηση-σκάνδαλο εν μέσω προεκλογικής περιόδου με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είχε ο υπουργός Οικονομικών της ουσιαστικά υπηρεσιακής κυβέρνησης, Φίλιππος Σαχινίδης, στην Ουάσινγκτον, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του Ταμείου. Όλα αυτά την στιγμή που το ΔΝΤ και οι εξωφρενικές δανειακές συμβάσεις που έχουν φορτώσει την χώρα αποτελούν αντικείμενο της προεκλογικής ατζέντας και απορρίπτονται από το 65% τουλάχιστον των πολιτών όπως καταγράφεται από όλες τις έρευνες της κοινής γνώμης.
Με ποιο δικαίωμα και ποια νομιμοποίηση ο Φ.Σαχινίδης είδε την Κ.Λαγκάρντ; Η κυβέρνησή του και οι αποφάσεις της αναφορικά με το ΔΝΤ και τις δανειακές συμβάσεις δεν υφίστανται διαρκούσης της προεκλογικής περιόδου από την στιγμή που έχει τεθεί το ζήτημα ακυρότητας των συμφωνιών επίσημα από όλα τα κόμματα πλην ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. 

Μάλιστα μετά την συνάντηση ο Φ. Σαχινίδης προέβη στην ακόλουθη δήλωση: "Η συζήτηση με την κα Λαγκάρντ έγινε σε θετικό κλίμα, το οποίο διαμορφώνεται μετά την έγκριση του προγράμματος και την επιτυχή υλοποίηση του PSI. Σήμερα υπάρχει μεγαλύτερη αισιοδοξία για την έξοδο της χώρας από την κρίση.
Συζητήθηκε η πρόοδος στην εφαρμογή του προγράμματος και η εντός των στόχων εκτέλεση του προϋπολογισμού στο πρώτο τρίμηνο του 2012.

Έγινε αναφορά στην ανακεφαλαιοποίση των τραπεζών και στη συνεργασία που έχουμε με το ΔΝΤ και τα άλλα μέλη της Τρόικας.

Επισημάνθηκε πόσο σημαντικό είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της κεφαλαιακής θωράκισης, ώστε οι τράπεζες να μπορούν να ανταποκριθούν στον αναπτυξιακό τους ρόλο".
Πρόκειται για απύθμενο θράσος ενός Έλληνα πολιτικού που ενημερώνει τους ξένους, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, για καθαρά ελληνικά, εθνικά ζητήματα, πατώντας πάνω στις συμβάσεις που υπέγραψε μια κυβέρνηση που δεν υπάρχει...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΠΑΣΟΚ: "Παλιά μου τέχνη, κόσκινο" - Εισαγωγή ψηφοφόρων από Αλβανία & Μπάγκλαντες!

ΠΑΣΟΚ: "Παλιά μου τέχνη, κόσκινο" - Εισαγωγή ψηφοφόρων από Αλβανία & Μπάγκλαντες!
22-04-2012 21:03:39



Το πρωτοσέλιδο της κυριακάτικες αλβανική εφημερίδα «Gazeta Shqiptare» έχει τίτλο «PASOK importon vota nga Shqiperia”/Το ΠΑΣΟΚ εισάγει ψήφους από την Αλβανία» και αναφέρεται στην λήψη ιθαγένειας με απόφαση του "υπουργού Εσωτερικών που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, Τάσου Γιαννίτση σε 129 πολίτες από την Αλβανία που έλαβαν την ελληνική ιθαγένεια, στο διάστημα 2 – 20 Απριλίου!
Που να ήξεραν ότι το ΠΑΣΟΚ έχει νικήσει το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας από τις εκλογές του 2000, δίνοντας την ιθαγένεια σε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ξένους διαφόρων υπηκοοτήτων και καθορίζοντας τόσο το αποτέλεσμα εκείνων των εκλογών που κρίθηκαν για 75.000 ψήφους, όσο και πολλών εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση, όπως οι εκλογές του 2010. 
Συγκεκριμένα η εφημερίδα αναφέρει ότι της εκλογικής περιόδου επωφελούνται ακόμα και από το Μπαγκλαντές. Αλλά σημειώνει ότι, εκτός από τις μειονότητες, τη «γενναιοδωρία» του Υπουργείου Εσωτερικών έχουν επωφεληθεί και πολλοί Αλβανοί πολίτες από διάφορες πόλεις της χώρας, οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με τις μειονοτικές περιοχές, ή που δεν είναι ορθόδοξοι.

Συνεχίζει η εφημερίδα λέγοντας παρά το γεγονός ότι οι Αλβανοί τρέχουν χρόνια πίσω από τις πόρτες των ελληνικών ιδρυμάτων για να αποκτήσουν την ιθαγένεια, λίγες περιπτώσεις όπου η ελληνική πλευρά έχει υιοθετήσει, πραγματοποιούνται μετά από μια μακρά πομπή μαρτυρίου και ατελείωτες τεκμηρίωσεις. Αλλά ξαφνικά βρισκόμαστε ενώπιον μιας κατάστασης όπου, όπως ποτέ πριν, η ελληνική ιθαγένεια μπορεί να δίνεται σχεδόν αμέσως.

"Φημολογείται ότι λόγοι για αυτή την πρωτοβουλία είναι δύο. Το πρώτο έχει να κάνει με ένα νόμο που ψηφίστηκε μόλις πριν από λίγα χρόνια από την ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με τον οποίο κάθε μειονότητα μπορεί να αποκτήσει εύκολα την ελληνική ιθαγένεια.Το δεύτερο, που μπορεί να θεωρηθεί ως το πιο σημαντικό, είναι οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα που κυκλοφορούν σε ορισμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τα blogs της γειτονικής χώρας (σ.σ.: στην Ελλάδα αναφέρεται η εφημερίδα)  μάθαμε ότι αυτό είναι μια κίνηση που πραγματοποιέιται από τον Υπουργό Εσωτερικών της Ελλάδας Αναστάσιο Γιαννίτση, του ΠΑΣΟΚ,για να κερδίσει περισσότερες ψήφους από τους " νέους Έλληνες ""
Αυτά είναι σχολιασμοί της αλβανικής εφημερίδος όχι δικά μας και όμως η χάρη του ΠΑΣΟΚ έφτασε μέχρι εκεί. Η εφημερίδα δημοσιεύει και τα ονόματα των "τυχερών".

Αξίζει να σημειώσουμε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ είναι το αγαπημένο κόμμα των Αλβανών. Στελέχη του προτιμούν να δίνουν συνεντεύξεις σε αλβανικές εφημερίδες (όπως ο Ραγκούσης στην Τριμπούνα).

Ο σημερινός Έλληνας Πρέσβης στην Αλβανία που είπε ότι το Βορειοηπειρωτικό ανήκει στο παρελθόν ήταν συνεργάτης του κ. Παπανδρέου, τα γραφείου του αλβανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αλβανίας στεγάζονται στην Ιπποκράτους (φανταστείτε τι θα έλεγε η «πατριωτική αριστερά» αν το κόμμα του Μπερίσα στεγάζονταν στη ΝΔ …) ενώ δεν έχει και πολύ άδικο ο Π. Παναγιωτόπουλος που έλεγε ότι για το ΠΑΣΟΚ το Βορειοηπειρωτικό είναι πιο πολύ εμπόδιο στις ελληνοαλβανικές σχέσεις.
Τμήμα ειδήσεων defencnet.gr
 

Τι εννοεί ο ποιητής;

 http://www.kourdistoportocali.com/articles/10963.htm
Παρακολουθήσαμε με προσοχή το πρώτο τηλεοπτικό σποτ της ΝΔ σε μια προσπάθεια να αντιληφθούμε τι εννοεί ο ποιητής. Το είδαμε ξανά και ξανά. Χαμπάρι δεν πήραμε. Άνθρωποι που περπατάνε στο δρόμο, ενώ ακούγονται κάτι ακαταλαβίστικα και στο τέλος εμφανίζεται ο Σαμαράς με κοστούμι και γραβάτα-για να μη ξεχνιόμαστε-και μέσα από ένα βαρετό μονόλογο καταλήγει στην ανάπτυξη και στο ότι θα τα καταφέρουμε. Το μόνο που περιγράφει με σαφήνεια το σποτ είναι τα διλήμματα του ίδιου του αρχηγού της ΝΔ τη διάρκεια της διετίας. Χαμένα τα’ χουν…

-----------------------

ΑΛΩΝΙΖΟΥΝ ΟΙ ΑΛΓΕΡΙΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΥΤΕΛΙΣΜΕΝΗ ΕΛΛΑΔΑ!


Άρπαξαν με βία τις αλυσίδες από το λαιμό τους

Τρεις Αλγερινοί συνελήφθησαν αφού προηγουμένως είχαν κλέψει τις αλυσίδες απο δύο γυναίκες.

Στην πρώτη περίπτωση οι δύο Αλγερινοί, μαζί με συνεργό τους που αναζητείται, επιτέθηκαν σε μία γυναίκα από την Τσεχία την ώρα που εκείνη βρισκόταν επί της οδού Αθηνάς και τής άρπαξαν την αλυσίδα που φορούσε στο λαιμό της.

Τα ξημερώματα συνελήφθη στου Ζωγράφου άλλος ένας υπήκοος Αλγερίας γιατί προηγουμένως άρπαξε απο μία ηλικιωμένη την αλυσίδα της.
NEWSIT

Στέφανος Μάνος - Ο δικομματισμός μάς έφερε στο χείλος του γκρεμού


Στέφανος Μάνος, πρόεδρος της Δράσης
Ο δικομματισμός μάς έφερε στο χείλος του γκρεμού
Όταν συζητά κανείς με τον Στέφανο Μάνο, μπορεί είτε να συμφωνήσει εξολοκλήρου είτε να διαφωνήσει – και πάλι ολοκληρωτικά μάλλον. Το βέβαιο είναι πάντως ότι ο συνομιλητής μας καταθέτει ευθέως πολύ συγκεκριμένες ιδέες και προτάσεις, επί των οποίων ζητά να κριθεί στις επικείμενες εκλογές η συνεργασία Δράσης και Φιλελεύθερης Συμμαχίας.

Ποιο το είναι το δίλημμα των εκλογών, κ. πρόεδρε;
ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μας λένε σήμερα «εμπιστευτείτε μας γιατί εμείς θα εφαρμόσουμε το μνημόνιο για να μείνουμε στην Ευρώπη». Με άλλα λόγια, το δίλημμα που μας θέτουν είναι «Ευρώπη ή έξω από την Ευρώπη». Μα αν φτάσαμε στο δίλημμα αυτό, οφείλεται αποκλειστικώς στις δικές τους πράξεις. Αυτά τα δύο κόμματα μας έφεραν στο χείλος του γκρεμού, αυτά φούσκωναν το κράτος και το έτρεφαν με φόρους και δανεικά. Τα δανεικά τελείωσαν όμως, και τότε είπαν «θα βάλουμε περισσότερους φόρους». Αλλά κάνοντας αυτό, με την ανοχή της τρόικας, έχουν διαλύσει την ιδιωτική οικονομία. Με ποια λογική να πω ότι τα δύο αυτά κόμματα είναι ικανά να μας λύσουν το πρόβλημα; Με αυτή τη λογική ως ψηφοφόρος δεν θα ψήφιζα τίποτε! Αλλά ως διά μαγείας εμφανίστηκε η Δράση - Φιλελεύθερη Συμμαχία, αυτή είναι και η μόνη σοβαρή επιλογή.

Ήσασταν στη ΝΔ μέχρι πριν από δεκατέσσερα χρόνια. Πώς περιγράφετε τη σημερινή ΝΔ του Α. Σαμαρά;
Ασήμαντη, θα έλεγα, και πολύ υπεύθυνη γι’ αυτό το χάλι. Βέβαια η ΝΔ που έκανε την πολύ μεγάλη ζημιά ήταν αυτή του Κώστα Καραμανλή. Ο κ. Σαμαράς μπήκε προς το τέλος στην κυβέρνηση αυτή και σε μια θέση που δεν επηρέαζε πολύ. Αλλά το προσωπικό που έχει γύρω του είναι αυτοί που συμμετείχαν σε αυτή τη διαδικασία. Τους βλέπω στη Βουλή και καταλαβαίνω ότι δεν έχουν βάλει μυαλό. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που μας διέλυσαν. Ο Παπανδρέου είχε απίστευτες ευθύνες, αλλά τα δύο τελευταία χρόνια της κυβέρνησης Καραμανλή έγιναν ακατανόητα πράγματα.

Γιατί δεν τα βρήκατε με την κ. Μπακογιάννη; Εκείνη μας έλεγε, σε συνέντευξή της στην «F.S.» πριν από δύο εβδομάδες, ότι θα ήταν ωφέλιμο αν υπήρχε συμφωνία, επέρριψε όμως την ευθύνη σ’ εσάς, κ. Μάνο. Η δική σας εκδοχή ποια είναι;
Να συμφωνήσω ότι θα ήταν χρήσιμο αν μπορούσαμε να είχαμε συνεργαστεί. Από τον Οκτώβριο είχαμε ξεκινήσει τις συζητήσεις και με την κ. Μπακογιάννη και με τον κ. Τζήμερο και με τον Κοινωνικό Σύνδεσμο. Εμείς κάναμε αυτές τις συζητήσεις. Αυτό που έκανε δύσκολη τη συνεργασία με την κ. Μπακογιάννη ήταν ότι στη Δημοκρατική Συμμαχία έχουν συγκεντρωθεί πολλά στελέχη της επαγγελματικής πολιτικής: πρώην βουλευτές και στελέχη της ΝΔ. Εμείς, αντιθέτως, είμαστε –πλην εμού– ερασιτέχνες. Έχουμε διαφορετικές λογικές. Πέραν τούτου, η κ. Μπακογιάννη εννοούσε τη συνεργασία υπό την αίρεση ότι θα ηγείτο εκείνη του συνασπισμού. Το ήθελε οπωσδήποτε αυτό. Και κάποιοι μου λένε το εξής: Δεν πέρασε από το μυαλό σας ότι η κ. Μπακογιάννη δεν έχει καταφέρει να συνεννοηθεί με τον αδερφό της;

700 ευρώ σύνταξη σε όλους
Να δούμε το πρόγραμμά σας σε λεπτομέρειες; Και πρώτα, τι προτείνετε για τις συντάξεις;
Προτείνουμε την κατάργηση του σημερινού συνταξιοδοτικού συστήματος. Εγγυόμαστε σε κάθε Έλληνα ότι στα 67 του θα του δώσουμε 700 ευρώ μηνιαία σύνταξη.

Βρίσκετε επαρκές το ποσό αυτό με βάση τις σύγχρονες ανάγκες;
Είναι πολύ μεγαλύτερο από τον εναρκτήριο μισθό στον ιδιωτικό τομέα ή το επίδομα ανεργίας. Και θα το δίνουμε σε όλους ανεξαιρέτως χωρίς καμία εισφορά. Και κάντε τις συγκρίσεις με τις συντάξεις που παίρνουν σήμερα οι αγρότες, επίσης οι ελεύθεροι επαγγελματίες κατά μέσο όρο. Ο βουλευτής, ο αγρότης, ο εργαζόμενος στη ΔΕΗ, όλοι θα παίρνουν 700 ευρώ. Ούτε ένσημα, ούτε κρατήσεις, ούτε τίποτε! Ενώ θα έχουμε και περίσσευμα περίπου 2,88 δισ. το χρόνο. Στην πράξη, το ασφαλιστικό σύστημα είναι μια καταβόθρα χρημάτων, μπαίνουν πολλά λεφτά, τα οποία δεν πάνε στους συνταξιούχους, αλλά στο σύστημα.

Και με αυτούς που παίρνουν τώρα μεγαλύτερες συντάξεις;
Αυτούς δεν θα τους πειράξουμε.

Και ποια η πρόβλεψη για τον σημερινό εργαζόμενο, που έχει καταβάλει εισφορές;
Θα σταματήσει να καταβάλλει εισφορές και αν βάσει των ενσήμων του δικαιούται μεγαλύτερη σύνταξη, θα την πάρει. Ενώ όποιος θέλει μεγαλύτερη σύνταξη, ας κάνει ιδιωτική. Την ημέρα, έτσι, που θα εφαρμοστεί το μέτρο αυτό, θα αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα του εργαζομένου, γιατί θα σταματήσουν οι κρατήσεις! Επιπλέον, το κόστος για την επιχείρηση θα πέσει κατά 35%-40% και με μία μόνο κίνηση θα έχουμε ανακτήσει όλη μας την ανταγωνιστικότητα. Ο επιχειρηματίας δεν θα έχει συμφέρον να απασχολεί εργαζόμενους στη μαύρη εργασία. Το 70% θα πάρει μεγαλύτερες συντάξεις και το σύστημα θα κοστίζει λιγότερο.

Με την περίθαλψη τι θα γίνει;
Όλοι θα έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, οι εύποροι όμως θα συμμετέχουν στη δαπάνη. Δεν με ενδιαφέρει αν ο γιατρός ή το νοσοκομείο θα είναι δημόσια ή ιδιωτικά. Θα είναι συμβαλλόμενα με το σύστημα υγείας, δηλαδή το κράτος θα λειτουργεί ως μια πολύ μεγάλη ασφαλιστική εταιρεία.

Φόρος 20%
Προτείνετε ενίαια, επίπεδη φορολογία (flat tax), με αφορολόγητο στα 5.000 ευρώ και για τα ποσά πάνω από αυτό, 20% φόρο ως τα 100.000, 25% από κει και πάνω κ.ο.κ.
Ναι, αυτή είναι η λογική.

Δεν είναι άδικο όμως να πληρώνει 20% φόρο και αυτός που έχει 6.000 ευρώ εισόδημα και εκείνος με τα 90.000 ευρώ εισόδημα;
Όλα είναι άδικα και όλα μπορούμε να τα κάνουμε δίκαια. Άδικο είναι ότι η φορολογία είναι τόσο πολύπλοκη σήμερα, που επιτρέπει στους μισούς να μη φορολογούνται. Προτείνουμε μια απλή φορολογία, χωρίς κόλπα και εξαιρέσεις. Με αυτό το σύστημα δεν μπορεί να γίνει πια δεκτή η φοροδιαφυγή. Να διευκρινίσω ότι μια τετραμελής οικογένεια θα έχει αφορολόγητο στα 20.000 ευρώ. Επιπλέον, θα φορολογείται ως εισόδημα η υπεραξία κατά την αγοραπωλησία ακινήτων. Αντιθέτως, καμία φορολογία δεν θα επιβάλλεται για την κατοχή ακινήτου.

Φιλοδοξείτε, δηλαδή, ότι ένα απλούστερο φορολογικό σύστημα θα μας κάνει περισσότερο έντιμους σε μία μέρα;
Όχι, σε μία μέρα δεν γίνεται τίποτε. Όσο πιο απλό όμως είναι το σύστημα, τόσο πιο εύκολα ελέγχεται. Ίσως καμιά φορά, λόγω των υπερβολικών ποσοστών φόρου, εξωθείται ο κόσμος στη φοροδιαφυγή. Δεν σας κάνει εντύπωση ότι οι Έλληνες που μετανάστευσαν προσαρμόστηκαν αμέσως στο νέο σύστημα; Δεν είναι θέμα νοοτροπίας, είναι ζήτημα ανυπαρξίας ελέγχου.

Προτείνετε, πάντως, σημαντική ελάφρυνση γι’ αυτόν που είναι στα 70.000-80.000 ευρώ εισόδημα...
Το πιθανότερο είναι ότι είναι φοροφυγάς!

Και μπορεί να συνεχίσει και με το σύστημα που προτείνετε...
Εγώ λέω ότι θα μειωθεί ο φόρος, προειδοποιώ όμως ότι αν τον βρω, θα τον τσακίσω.

Δεν ήταν μόνος του ο Άκης
Ποια είναι η αίσθησή σας από την υπόθεση Τσοχατζόπουλου;
Οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν το 1999-2000 και τότε ήμουν βουλευτής. Είχα χαλάσει τον κόσμο με τα υποβρύχια τότε και ήρθα σε μεγάλη σύγκρουση με τον κ. Τσοχατζόπουλο στις τηλεοράσεις και τις εφημερίδες. Εγώ δεν ήξερα τίποτε, απλώς έβλεπα τους αριθμούς, είχα κάνει συγκρίσεις και είχα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι πληρώνουμε απίστευτα λεφτά. Θυμάμαι σειρά επιστολών στην εφημερίδα «Τα Νέα» από μένα και τον κ. Τσοχατζόπουλο, που μου απαντούσε. Ενώ λοιπόν τα έλεγα αυτά, κανείς από την τότε κυβέρνηση δεν αναρωτήθηκε «τι είναι αυτά που λέει ο Μάνος;». Η Δικαιοσύνη τώρα θα κάνει τη δουλειά της, αλλά είναι επίσης γεγονός ότι όλο το πολιτικό σύστημα, η κυβέρνηση στην οποία ανήκε ο κ. Τσοχατζόπουλος, αρνήθηκε τότε να ασχοληθεί με αυτά τα οποία έλεγα.
 
Οι επίμαχες συμβάσεις, όμως, φτάνουν ως τις μέρες μας...
Το ξέρω. Κανείς δεν θέλει να τις ακουμπήσει. Δεν δέχομαι ότι τέτοιες δουλειές έγιναν μόνο από έναν άνθρωπο. Υπήρχε συμμετοχή, έστω και διά της σιωπής ή διά της ανοχής. Το αυτί του ΚΥΣΕΑ δεν φαίνεται να ίδρωσε τότε.
--------------------------------------------------------

Ο Ολάντ «τελειώνει» την Ευρώπη;

Οι πολιτικοί της Ευρώπης δεν «εξαπατούν» πλέον τις αγορές, διαπιστώνουν οι Financial Times. Ένα σύστημα όπου οι ρυθμιστές λειτουργούν κυρίως υπό την πίεση των αγορών, ενώ παράλληλα πιστεύουν ότι οι αγορές είναι μυωπικές και μπορούν να τις ξεγελάσουν, είναι όχι μόνο ασταθές αλλά και ανεπαρκές. Αυτό αποδεικνύεται περίτρανα τις τελευταίες εβδομάδες, όπου η κρίση έχει ενταθεί και απειλεί για μια ακόμη φορά τον πυρήνα του ευρώ.
Το κόστος δανεισμού της Ισπανίας βρίσκεται στην επικίνδυνη ζώνη του 6%, ενώ ανοδικά κινούνται και τα spreads των ιταλικών ομολόγων. Όμως, το πλέον ανησυχητικό είναι ότι αυτή η πίεση στις αποδόσεις διαχέεται πλέον και στην καρδιά του ευρώ, στην «αυλή» της Γαλλίας. Τα γαλλικά CDS κινούνται σε υψηλό 3 μηνών εν όψει του α’ γύρου των προεδρικών εκλογών αλλά και των φημών για υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας. Υπενθυμίζεται πως στα μέσα Ιανουαρίου η Γαλλία έχασε την άριστη αξιολόγηση ΑΑΑ από την Standard & Poor’s. Την Πέμπτη το Παρίσι άντλησε 10,5 δισ. ευρώ από δημοπρασίες ομολόγων έναντι στόχου για 11 δισ. ευρώ. Τα επιτόκια ήταν «τσιμπημένα» στις εκδόσεις, και συγκεκριμένα το μέσο yield στην 5ετή έκδοση ήταν 1,83% σε σχέση με το 1,78% στη δημοπρασία του Μαρτίου.

Οικονομικοί και επενδυτικοί κύκλοι τονίζουν πως οι προεδρικές εκλογές στη Γαλλία έχουν τεράστια σημασία για την το μέλλον του κοινού νομίσματος. Σύμφωνα με τις ίδιους κύκλους μία νίκη του Φρανσουά Ολάντ, του εκπροσώπου των Γάλλων Σοσιαλιστών θα προκαλέσει αναταραχές στις αγορές μετοχών, ομολόγων και νομισμάτων. Και αυτό διότι ο Ολάντ στις προεκλογικές του εξαγγελίες έχει υποστηρίξει πως θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του φορολογικού συστήματος και σε υιοθέτηση αυστηρότερων κανόνων κατά της κερδοσκοπίας, των φορολογικών παραδείσων και των υψηλών αμοιβών. Αν στα παραπάνω προστεθεί και η επιθετική στάση που κράτα ο Ολάντ απέναντι στη Γερμανία, τότε γίνεται σαφές γιατί κάποιοι στην Ευρώπη και κυρίως ο γερμανικός άξονας δεν θέλουν τον Ολάντ στα Ηλύσια Πεδία.
Φυσικά η πρώτη που δεν βλέπει με καθόλου καλό μάτι το ενδεχόμενο διαδοχής του δεξιού Νικολά Σαρκοζί -τον οποίο δείχνει ότι ξέρει πως να «χειριστεί»- από τον σοσιαλιστή Ολάντ, είναι η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ. Εξάλλου ο Ολάντ έχει κατακρίνει ανοικτά το Βερολίνο για τη στάση του. Μάλιστα ο Ολάντ έχει σχολιάσει με πολύ αρνητικό τρόπο τη γερμανική άρνηση για το ευρωομόλογο λέγοντας: «Και επειδή δεν το θέλουν οι Γερμανοί; Η Μέρκελ τι ακριβώς αποφάσισε λοιπόν να υποστούν οι Έλληνες;». Παράλληλα, απέναντι στη λιτότητα της Μέρκελ αντιτείνει μέτρα ανάπτυξης, αλλαγή του ρόλου της ΕΚΤ και επαναδιαπραγμάτευση του δημοσιονομικού συμφώνου. Ένας από τους αντιπροέδρους του γερμανικού αριστερού κόμματος Die Linke υποστήριξε πως ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών βρίσκεται πιο κοντά στις θέσεις του κινήματός του απ' ό,τι σε εκείνες των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD). Οι παραπάνω λόγοι εξηγούν γιατί η Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε δημοσίως τη στήριξή της στον Σαρκοζί ενόψει των προεδρικών εκλογών.

Ο ειδικός αναλυτής της Natixis, Eric Chaney, υποστηρίζει πως οι γαλλικές εκλογές είναι ίσως το πολιτικό γεγονός της χρονιάς. «Και οι δύο υποψήφιοι έχουν τονίσει ότι θα σεβαστούν το Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ που προβλέπει έλλειμμα στο 3%, όμως ο Σοσιαλιστής υποψήφιος, Φρανσουά Ολάντ, έχει τονίσει επανειλημμένως ότι θα επαναδιαπραγματευτεί το νέο σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας που συμφώνησε ο Σαρκοζί με τη Μέρκελ», επισημαίνει. Και συνεχίζει: «Αν χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να επιτύχει το 3% του ελλείμματος, αυτό θα εκληφθεί αρνητικά από τις αγορές». Όπως υποστηρίζει, σε περίπτωση που η Γαλλία διαφοροποιηθεί από τη Γερμανία, τα spreads θα εκτοξευθούν.

Φαίνεται λοιπόν πως εκλογές στη Γαλλία μπορεί να εξελιχθούν σε βόμβα στα θεμέλια του ευρώ, η οποία ένα εκραγεί θα προκαλέσει πτωτικό ντόμινο στα χρηματιστήρια και θα θέσει σε κίνδυνο την ενότητα της Ευρωζώνης. Ενδεικτικό της ανησυχίας που επικρατεί είναι το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Fοcus, το οποίο υποστήριξε πως η 6η Μαΐου –ημέρα που θα γίνουν οι εκλογές σε Ελλάδα και Γαλλία- μπορεί να αποβεί μοιραία για το ευρώ.

SOS - Σβήνει η παράκτια αλιεία

 ΣΧΟΛΙΟΝ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΙΣΧΟΣ! ΤΟΣΟ "ΑΧΡΗΣΤΟΙ" ΗΜΑΣΤΕ! ΑΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΟΙ ΒΑΡΒΑΡΟΙ ΗΜΑΣΤΕ ΠΟΥ ΧΩΡΙΣ ΣΚΕΨΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΚΕΨΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΜΕ ΤΟ ΒΙΟΣ ΜΑΣ! Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΕΞΟΡΓΙΖΕΙ ΚΑΘΕ ΣΤΙΓΜΗ, ΠΩΣ ΝΑ ΛΥΠΗΘΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΤΗΣ, ΤΟ ΜΟΙΡΑΙΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟ ΤΗΣ!
--------------------------------------------------
ΥΠΕΡΑΛΙΕΥΣΗ
Αδειάζουν οι θάλασσες
Η ευφάνταστη διαφήμιση με τον  Έλληνα ιχθυοπώλη που κινητοποιούσε όλο το διαθέσιμο δυναμικό του για την αναζήτηση κουτσομούρας προκειμένου να ικανοποιηθεί άμεσα ο υποψήφιος αγοραστής από το Λονδίνο παρουσίαζε με έξυπνο τρόπο τη δυναμική και τις δυνατότητες που μπορούν να αναπτύξουν μέσω της τεχνολογίας οι ελληνικές επιχειρήσεις με εξαγωγικό χαρακτήρα. Μόνο που ο Βρετανός καταναλωτής μάλλον θα καθυστερούσε να προμηθευτεί το προϊόν του λόγω της δραματικής μείωσης του πληθυσμού της κουτσομούρας και γενικότερα των ιχθυαποθεμάτων που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στις ελληνικές θάλασσες.
Τα ευρήματα έρευνας που διενήργησε και δημοσίευσε τον περασμένο Ιούνιο το εξαιρετικά δραστήριο Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» είναι χαρακτηριστικά για την κατάσταση των ιχθυαποθεμάτων. 

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι τα συνολικά αλιεύματα στην περιοχή του ανατολικού Αιγαίου την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2011 εμφάνισαν μείωση κατά 51% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010, με τη μείωση να φτάνει στο 60% για τα πιο συνηθισμένα είδη που αλιεύονται στην περιοχή –μπαρμπούνι, γόπα– και στο 88% για τα πιο εμπορικά είδη, όπως η κουτσομούρα, το λυθρίνι και η συναγρίδα.

Καταστροφικές πρακτικές
Στις διαπιστώσεις του το Ινστιτούτο επισήμαινε πως καταγράφεται βαθιά υποβάθμιση στα αλιευτικά πεδία και κατάρρευση των ιχθυαποθεμάτων στο ανατολικό Αιγαίο, αποδίδοντας την κατάσταση αυτή στις παράνομες, καταστροφικές αλιευτικές πρακτικές αλλά και στην αδυναμία των αρμόδιων λιμενικών αρχών να τις ελέγξουν και να τις περιορίσουν. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, πέρα από τις μηχανότρατες και τα γρι-γρι, που αλιεύουν αδιάκοπα και σε πολύ μικρή απόσταση από την ακτή, παραβιάζοντας την ελληνική και την κοινοτική νομοθεσία, καταγράφονται μια σειρά από περιστατικά, όπως η αλίευση με κάθε είδους εκρηκτικά, τα οποία παραμένουν ατιμώρητα και διαιωνίζονται ως πρακτική. Όπως επισημαίνει το «Αρχιπέλαγος», η παράνομη αλιευτική δραστηριότητα δυναμιτιστών είναι εκτός ελέγχου στις νότιες Κυκλάδες, με επίκεντρο τα Κουφονήσια, όπου η μείωση των ιχθυαποθεμάτων φτάνει για ορισμένα είδη ακόμα και στο 80%.

Σβήνει η παράκτια αλιεία
Την αγωνία της για την κατάσταση της ελληνικής αλιείας και την ανάγκη προστασίας της θάλασσας εξέφρασε πρόσφατα και η Greenpeace, κατόπιν συνάντησης που είχαν μέλη της περιβαλλοντικής οργάνωσης με παράκτιους αλιείς από τη Σύρο και τη Μύκονο. «Πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία βάσει των οποίων το 82% των ψαριών στη Μεσόγειο υπεραλιεύεται, δηλαδή αλιεύεται με πιο συχνό ρυθμό απ’ ότι αυτά μπορούν να αποκατασταθούν και να αναπαραχθούν. Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα το 65% με 70% των εμπορικών ψαριών υπεραλιεύεται, τη στιγμή που το πρόβλημα επιδεινώνεται από τις καταστροφικές μεθόδους αλιείας, όπως είναι, για παράδειγμα, οι μηχανότρατες, οι οποίες, πέρα από το ότι καταστρέφουν το θαλάσσιο περιβάλλον και τα οικοσυστήματα που χρειάζονται εκατοντάδες χρόνια για να σχηματιστούν (π.χ. τα λιβάδια Ποσειδωνίας*), σπαταλούν τη θαλάσσια ζωή. Είναι χαρακτηριστικό πως το 45% της ψαριάς τους απορρίπτεται πίσω στη θάλασσα, διότι πρόκειται είτε για ψάρια “μη δημοφιλή”, που θεωρούν ότι δεν θα μπορέσουν να διοχετεύσουν στην αγορά, είτε για μικρά ψάρια, γόνους, τα οποία επίσης δεν μπορούν να εμπορευτούν, καθώς είναι παράνομο. Ως αποτέλεσμα, τουλάχιστον 15.000 τόνοι εμπορεύσιμων ψαριών πετιούνται σε ετήσια βάση πίσω στη θάλασσα» λέει στην «F.S.» η Άντζελα Λάζου, υπεύθυνη Εκστρατείας για το Θαλάσσιο Περιβάλλον της Greenpeace, η οποία αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «για κάθε ψάρι που τρώμε από μηχανότρατα, υπάρχει ένα ψάρι που απορρίπτεται στη θάλασσα και δεν φτάνει ποτέ στην αγορά». Τη δραματική μείωση των ιχθυαποθεμάτων επιβεβαιώνουν και οι παράκτιοι ψαράδες, οι οποίοι, επικαλούμενοι την εμπειρία της καθημερινότητας και του επαγγέλματός τους, διαπιστώνουν χρόνο με το χρόνο πως χρειάζεται να ταξιδέψουν ακόμα πιο μακριά και για περισσότερη ώρα προκειμένου να έχουν μια ψαριά που θα τους επιτρέψει να καλύψουν τα έξοδά τους.

Θαλάσσια καταφύγια
Με το πρόβλημα να βαίνει διαρκώς επιδεινούμενο, όπως διαπιστώνουν επιστημονικοί φορείς, περιβαλλοντικές οργανώσεις και επαγγελματίες ψαράδες, έχει γίνει περισσότερο από σαφές ότι πρέπει επειγόντως να βρεθεί μια δραστική λύση, η οποία θα αντιμετωπίζει συνολικά τα κακώς κείμενα τόσο της μέσης αλιείας όσο και των παράκτιων αλιέων.
«Η λύση είναι η βιώσιμη αλιεία. Το όραμά μας περιλαμβάνει την παράκτια αλιεία, τη μικρή αλιεία με κάποια περιοριστικά μέτρα και τη δημιουργία θαλάσσιων καταφυγίων. Δηλαδή προστατευόμενων θαλάσσιων περιοχών οι οποίες θα έχουν έναν πυρήνα όπου δεν θα μπορεί να αναπτυχθεί καμία αλιευτική δραστηριότητα, αφήνοντας με αυτό τον τρόπο τους πληθυσμούς να αποκατασταθούν και να αναπαραχθούν, και μια ευρύτερη ζώνη γύρω από τον πυρήνα, όπου θα μπορεί να δραστηριοποιείται η μικρής έκτασης αλιεία» επισημαίνει η κ. Λάζου.
Ο ευρωπαϊκός κανονισμός 1967/2006 σχετικά με τα μέτρα διαχείρισης για τη βιώσιμη εκμετάλλευση των αλιευτικών πόρων στη Μεσόγειο, πέρα από την απαγόρευση της δραστηριοποίησης της μέσης αλιείας σε απόσταση 1,5 ναυτικών μιλίων από την ακτή –διάταξη με την οποία η ελληνική νομοθεσία κατάφερε να εναρμονιστεί ύστερα από τρία χρόνια παλινωδίων, με υπουργικές αποφάσεις που είτε παραβίαζαν είτε ερμήνευαν κατά το δοκούν τον ευρωπαϊκό κανονισμό– προβλέπει ότι τα μεσογειακά κράτη που είναι μέλη της Ε.Ε. θα πρέπει να προχωρήσουν στον καθορισμό προστατευόμενων θαλάσσιων περιοχών, υποχρέωση την οποία η Ελλάδα δεν έχει εφαρμόσει, αν και θα έπρεπε να το είχε πράξει από το 2007. Τα θετικά αποτελέσματα της ύπαρξης θαλάσσιων καταφυγίων ανέδειξε πρόσφατη έρευνα επιστημόνων από το «National Geographic» στη Μεσόγειο, σύμφωνα με την οποία οι περισσότεροι πληθυσμοί ψαριών καταγράφηκαν στη δυτική και όχι στην ανατολική Μεσόγειο (Ελλάδα, Τουρκία), εξέλιξη που αποδόθηκε στο ότι στη Γαλλία, στην Ισπανία και στην Ιταλία υπάρχουν πολύ περισσότερα θαλάσσια καταφύγια. Εκτιμάται ότι στις χώρες αυτές υπάρχουν περίπου 70 θαλάσσια καταφύγια, όταν στην Ελλάδα –πέρα των θαλάσσιων περιοχών στη Ζάκυνθο για την Caretta caretta και στην Αλόννησο για τη φώκια – δεν υπάρχει καμία περιοχή στην οποία λαμβάνονται περιοριστικά μέτρα για την αλιεία.

Πρωτοβουλία για τις Β. Κυκλάδες
Τη δημιουργία ενός θαλάσσιου καταφυγίου στην περιοχή των βόρειων Κυκλάδων ζητά η Greenpeace. «Υπάρχει μια ώριμη πρόταση για την περιοχή αυτή, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει το παράδειγμα για να ακολουθήσουν κι άλλες. Έχουμε τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας και των παράκτιων ψαράδων, οι οποίοι, επειδή βλέπουν το επάγγελμά τους να χάνεται και δυσκολεύονται να βγάλουν τα προς τα ζην, καταλαβαίνουν ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα και για τη μέση αλιεία και για τους ίδιους, προκειμένου να έχουν αύριο ψάρια» λέει η κ. Λάζου, τονίζοντας πάντως ότι για να εξασφαλιστεί η επιτυχία του εγχειρήματος απαιτείται η αναγκαία πολιτική βούληση τόσο για να οριστούν οι περιοχές αυτές όσο και για να εξασφαλιστεί ο απαραίτητος έλεγχός τους.
Όσον αφορά το πώς φαντάζεται την κατάσταση των ιχθυαποθεμάτων στις ελληνικές θάλασσες τα επόμενα χρόνια, η κ. Λάζου εμφανίζεται αισιόδοξη ότι θα έχουν δημιουργηθεί θαλάσσια καταφύγια σε δύο με τρεις περιοχές, ότι θα έχουν ληφθεί περιοριστικά μέτρα για τη μέση αλιεία και ότι θα έχουν κάνει την εμφάνισή τους τα πρώτα θετικά αποτελέσματα, όπως η μεγαλύτερη απόδοση της αλιείας και οι περισσότεροι πληθυσμοί ψαριών.

---------------------
*Τα υποθαλάσσια λιβάδια της Ποσειδωνίας

Η οικολογία της Ποσειδωνίας 
 Η Ποσειδωνία (επιστ. ονομασία Posidonia oceanica) είναι θαλάσσιο φυτό και προέρχεται από ανθόφυτα (αγγειόσπερμα φυτά) της στεριάς που προσαρμόστηκαν στο θαλάσσιο περιβάλλον πριν από 65 – 100 εκατομμύρια χρόνια.
Αντίθετα με τα θαλάσσια φύκη, η Ποσειδωνία ανθίζει [είναι ΦΑΝΕΡΟΓΑΜΟ], έχει μίσχους και φύλλα και αναπτύσσει ριζικό σύστημα μέσω του οποίου προσλαμβάνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από το θαλάσσιο ίζημα.
Οι περισσότεροι θαλάσσιοι συγγενείς της Ποσειδωνίας (οικογένεια: Posidoniaceae) απαντώνται γύρω από τη νότια Αυστραλία, αλλά η Posidonia oceanica απαντάται αποκλειστικά στη Μεσόγειο Θάλασσα.
Η Posidonia oceanica αναπτύσσεται σε βυθούς με μαλακό υπόστρωμα (κυρίως αμμώδεις) και σχηματίζει υποθαλάσσια λιβάδια (πυκνές πράσινες συστάδες), τα οποία εκτείνονται έως και πέρα από τα 50 μέτρα βάθους σε πολύ διαυγή νερά.
Υπολογίζεται ότι τα λιβάδια Ποσειδωνίας καλύπτουν περίπου το 25% του βυθού της Μεσογείου Θάλασσας σε βάθη από 0 έως 40 μέτρα. Είναι προφανές ότι ο κρίσιμος περιοριστικός παράγοντας της εξάπλωσης των υποθαλάσσιων λιβαδιών είναι το μέγιστο βάθος διείσδυσης του ηλιακού φωτός στο θαλασσινό νερό, που άμεσα εξαρτάται από τη διαύγεια (ή «καθαρότητα») του τελευταίου.
Το ηλιακό φως παρέχει την απαραίτητη ενέργεια για τη φωτοσύνθεση. Μέσω της διαδικασίας της φωτοσύνθεσης στη θάλασσα, στην οποία συμμετέχουν τα θαλάσσια φυτά, αλλά και τα φύκη, δεσμεύεται από την ατμόσφαιρα το διοξείδιο του άνθρακα και απελευθερώνεται πολύτιμο οξυγόνο.
Υπολογίζεται ότι το 60% του συνολικού οξυγόνου που αποδεσμεύεται στη γήινη ατμόσφαιρα προέρχεται γενικά από τη θαλάσσια βλάστηση.
Τα υποθαλάσσια λιβάδια Ποσειδωνίας συμβάλλουν σημαντικά στη διατήρηση της ισορροπίας της παράκτιας ζώνης, για τους παρακάτω λόγους:

ΑΝΘΟΣ ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑΣ
1. Πηγή τροφής Κάποιοι θαλάσσιοι οργανισμοί, όπως χελώνες, αχινοί, ορισμένα ψάρια και καρκινοειδή (π.χ. καβούρια), τρέφονται από τα φύλλα της ζωντανής Ποσειδωνίας. Αλλά και η νεκρή οργανική ύλη που παράγεται από την αποσύνθεση των νεκρών φύλλων από τα βακτήρια, «επανεισάγεται» στη τροφική αλυσίδα ως τροφή για κατοίκους του βυθού όπως σκουλήκια, καβούρια, ανεμώνες και ασκίδια. Επιπλέον, η αποσύνθεση των νεκρών φύλλων απελευθερώνει θρεπτικά άλατα (ενώσεις του αζώτου και του φωσφόρου) στο θαλάσσιο νερό, τα οποία επαναχρησιμοποιούνται είτε από τις ίδιες τις Ποσειδωνίες είτε από το φυτοπλαγκτόν. Με τη σειρά του, το φυτοπλαγκτό αποτελεί τροφή του ζωοπλαγκτού που κατόπιν καταναλώνεται από θαλάσσιους οργανισμούς που βρίσκονται ψηλότερα στην τροφική αλυσίδα, όπως είναι τα ψάρια και κάποια οστρακοειδή.
2. Καταφύγιο Στα λιβάδια Ποσειδωνίας καταφεύγουν πολλά είδη ψαριών τόσο για να αναπαραχθούν όσο και για να εξασφαλίσουν ένα ασφαλές καταφύγιο για τα νεαρά τους άτομα. Επίσης, τα φύλλα της Posidonia εξασφαλίζουν ένα σταθερό υπόβαθρο για την ανάπτυξη επίφυτων (δηλαδή οργανισμών που ζούν πάνω σε άλλους οργανισμούς), όπως σφουγγαριών, υδρόζωων, βρυόζωων κ.α. Τα επίφυτα αποτελούν τροφή για τα νεαρά ψάρια, με τα οποία μοιράζονται το καταφύγιο των λιβαδιών Ποσειδωνίας.
3. Φυσική προστασία των ακτών Τα φυτά της Ποσειδωνίας σταθεροποιούν τα μαλακά υποστρώματα στα οποία αναπτύσσονται και διατηρούν το νερό διαυγές. Τα φύλλα και οι κατακόρυφοι μίσχοι τους ελαττώνουν την ένταση των παράκτιων ρευμάτων, ενώ το ριζικό τους σύστημα συγκρατεί τα ιζήματα μειώνοντας τη διάβρωση.

Η «οικονομική αξία» και η οικονομική σημασία
Η αξία των λιβαδιών Ποσειδωνίας ως τμήματος του φυσικού περιβάλλοντος οπωσδήποτε δεν μπορεί να αποδοθεί με οικονομικούς όρους, αφού η απώλεια τους δεν μπορεί να αναπληρωθεί. Η συμβολή όμως των υποθαλάσσιων λιβαδιών στην οικονομία μπορεί να εκτιμηθεί, αν ληφθεί υπόψη ότι αυτά αποτελούν καταφύγιο και οικότοπο για πολλά εμπορεύσιμα είδη αλιευμάτων. Για την έρευνα της λειτουργίας και της χρησιμότητας των οικοτόπων Ποσειδωνίας, ο Υδροβιολογικός Σταθμός της Ρόδου (Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών) εκπόνησε διετή χωροχρονική μελέτη σε επιλεγμένες παράκτιες περιοχές του νησιού, αντιπροσωπευτικές της εμφάνισης υποθαλάσσιων λιβαδιών. Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Fish Biology, συνολικά 43 είδη ψαριών ταυτοποιήθηκαν ως εξαρτώμενα από τα λιβάδια Ποσειδωνίας. Από αυτά, τα 25 έχουν εμπορική σημασία και είτε καταφεύγουν στα υποθαλάσσια λιβάδια ως νεαρά άτομα (άσπρος και μαύρος γερμανός, μελανούρι, σπάρος, μπαρμπούνι, κοτσομούρα, λιθρίνι κ.α.) είτε τα χρησιμοποιούν σ΄ όλη τη διάρκεια της ζωής τους τόσο για αναπαραγωγή όσο και για ανεύρεση τροφής (μαρίδα, γόπα, λούτσος κ.α.).
Η Ποσειδωνία ως δείκτης ποιότητας και απειλούμενο είδος
Η παρουσία και η ανάπτυξη των υποθαλάσσιων λιβαδιών Ποσειδωνίας είναι σημαντικός «δείκτης» υγείας των παράκτιων οικοσυστημάτων και χρησιμοποιείται ως τέτοιος τόσο στην Ευρωπαϊκή Οδηγία Πλαίσιο για τα Ύδατα όσο και από την Συνθήκη της Βαρκελώνης για την Προστασία της Βιοποικιλότητας στη Μεσόγειο.
Σήμερα όμως οι οικότοποι της Ποσειδωνίας βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση και παρουσιάζουν τάσεις υποχώρησης ή και εξαφάνισης, απειλούμενα κυρίως από τα συρόμενα αλιευτικά εργαλεία.
Ως ένα από τα πιο πολυποίκιλα και ζωτικά θαλάσσια οικοσυστήματα στον κόσμο, που χρήζουν προστασίας, τα υποθαλάσσια λιβάδια Ποσειδωνίας περιλαμβάνονται στην “κόκκινη λίστα” της Διεθνούς Ένωσης για την Διατήρηση της Φύσης (IUCN), μαζί με τους κοραλλιογενείς υφάλους και τις μαγκρόβιες περιοχές υψηλής παραγωγικότητας. Στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η Ελλάδα, οι χρήζοντες προστασίας οικότοποι περιγράφονται από την ευρωπαϊκή οδηγία 92/43.
Η μελέτη και η προστασία των λιβαδιών Ποσειδωνίας
Η καλύτερη κατανόηση, μέσω της ωκεανογραφικής έρευνας, των παραγόντων που επηρεάζουν τη λειτουργία των θαλάσσιων οικοτόπων Ποσειδωνίας, είναι κρίσιμη για τον ορθολογικό σχεδιασμό των μέτρων προστασίας και διαχείρισης των οικοτόπων αυτών. Αρχικά, είναι απαραίτητη η ακριβής αποτύπωση των λιβαδιών της Ποσειδωνίας έτσι ώστε να καταγράφονται οι διακυμάνσεις της εξάπλωσης τους και της πυκνότητας τους στην πάροδο του χρόνου. Επίσης, η καταγραφή των φυσικών, χημικών, βιολογικών και γεωλογικών – γεωχημικών παραμέτρων των υποθαλάσσιων περιοχών ανάπτυξης των λιβαδιών Ποσειδωνίας.
Μέχρι σήμερα, έχει καταγραφεί μόνο το 10% της χωρικής εξάπλωσης της Ποσειδωνίας στον ελλαδικό χώρο και αυτό με τη χρήση κυρίως αεροφωτογραφιών, δηλαδή με μία όχι και τόσο αξιόπιστη μέθοδο. Οι περιοχές που έχουν αποτυπωθεί με τον τρόπο αυτό προστατεύονται στο πλαίσιο των περιοχών Natura 2000. Η σύγχρονη όμως τεχνολογία της ωκεανογραφικής και περιβαλλοντικής έρευνας παρέχει εργαλεία για την αποτύπωση του θαλάσσιου βυθού, με υψηλή, σχεδόν φωτογραφική, ακρίβεια. Με τέτοια εργαλεία και συγκεκριμένα με πολυδεσμικά ψηφιακά βυθόμετρα (Multi-beam Sonars), με συστήματα πλευρικής διασκόπησης του θαλάσσιου πυθμένα (Side Scan Sonars) και με τηλεχειριζόμενα υποβρύχια όχηματα (Remotely Operated Vehicles) διαθέτει το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.). Σκοπός του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. είναι η διεξαγωγή επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας και η διάδοση και εφαρμογή των αποτελεσμάτων της έρευνας αυτής, ιδιαίτερα στους τομείς της μελέτης και προστασίας της υδρόσφαιρας, των οργανισμών της, των ορίων της με την ατμόσφαιρα, την ακτή και το βυθό, των φυσικών, χημικών, βιολογικών και γεωλογικών συνθηκών που επικρατούν και διέπουν τα παραπάνω συστήματα.
------------------------------------------------

Απαγορευτικό το κόστος της λαθρομετανάστευσης

Γιώργος Κύρτσος
Απαγορευτικό το κόστος της λαθρομετανάστευσης
Στο επίκεντρο του προεκλογικού προβληματισμού και της αντιπαράθεσης βρίσκεται το ζήτημα της μαζικής λαθρομετανάστευσης. Πριν από μερικά χρόνια το θέμα απασχολούσε ελάχιστους πολιτικούς και διαμορφωτές της κοινής γνώμης, σε βάρος των οποίων εκτοξευόταν η κατηγορία του «ακροδεξιού», του «ξενοφοβικού» ή απλά του υπερσυντηρητικού. Με το πέρασμα του χρόνου η Ελλάδα πέρασε από τα πολυπολιτισμικά οράματα του Γιώργου Παπανδρέου στη σκληρή οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα που διαμορφώνει η μαζική λαθρομετανάστευση. Ορισμένοι εκτιμούν τον αριθμό των παράνομων μεταναστών που βρίσκονται στη χώρα μας σε πολλές εκατοντάδες χιλιάδες, ενώ άλλοι τους τοποθετούν μεταξύ ενός και δύο εκατομμυρίων. Ακριβή στατιστικά στοιχεία δεν μπορούν να υπάρξουν, το μόνο που γνωρίζουμε είναι ο αριθμός των «συλλήψεων» που καταγράφονται από τις αστυνομικές αρχές. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για απλές συναντήσεις μεταξύ των Ελλήνων αστυνομικών, συνοριοφυλάκων και παράνομων μεταναστών, με τους τελευταίους να εξασφαλίζουν άδεια παραμονής στη χώρα και να προωθούνται, σε διάστημα λίγων 24ώρων, στο κέντρο της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων. Είναι λογικό να συμπεράνουμε ότι ο αριθμός των παράνομων μεταναστών που εισέρχονται στην Ελλάδα ξεπερνά κατά πολύ αυτούς οι οποίοι «συλλαμβάνονται» και καταγράφονται.

Μοναδική περίπτωση
Η Ελλάδα έχει αναδειχτεί τα τελευταία χρόνια, με ευθύνη των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, σε μοναδική περίπτωση χώρας-μέλους της Ε.Ε. όπου το επίσημο κράτος αδιαφορεί πλήρως για τη μαζική λαθρομετανάστευση και τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειές της.
Ενδεικτικό από την άποψη αυτή είναι το ρεπορτάζ της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Το Ποντίκι» (Πέμπτη 11 Απριλίου 2012), στο οποίο αναφέρονται εντυπωσιακά στοιχεία του FRONTEX (Ευρωπαϊκός Οργανισμός για τη Διαχείριση της Επιχειρησιακής Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα της Ευρωπαϊκής  Ένωσης).
Με βάση λοιπόν τα επίσημα στοιχεία του FRONTEX, η Ελλάδα απορροφούσε το καλοκαίρι του 2008 (Ιούλιος-Αύγουστος-Σεμπτέμβριος) το 47% του συνόλου των μεταναστών που εισέρχονταν παράνομα στην Ε.Ε. των «27». Το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 25% για την Ιταλία και 15% για την Ισπανία.
Το 2009, με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ, η κατάσταση είχε αλλάξει σε βάρος της Ελλάδας, εφόσον, με βάση πάντα τα στοιχεία του FRONTEX, η χώρα μας απορροφούσε το 75% του συνόλου των μεταναστών που εισέρχονταν παράνομα στην Ε.Ε. Η κατάσταση έγινε πραγματικά αφόρητη το 2010, με ευθύνη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, οπότε η Ελλάδα έφτασε να απορροφήσει το 91% των μεταναστών που εισήλθαν παράνομα στην Ε.Ε. Η Ισπανία κατασκεύασε έναν ειδικό φράχτη για να περιορίσει την είσοδο παράνομων μεταναστών από τη Βόρεια Αφρική, η Ιταλία συνήψε συμβάσεις με τις βορειοαφρικανικές χώρες για να ελεγχθούν οι μεταναστευτικές ροές και, όπως όλοι γνωρίζουμε, η Ελλάδα δεν έκανε απολύτως τίποτα με «γαλάζια» ή «πράσινη» κυβέρνηση. Το πρόβλημα επιδεινώθηκε εξαιτίας και της πρωτοβουλίας που πήρε η Τουρκία, η οποία ουσιαστικά οργάνωσε το πέρασμα παράνομων μεταναστών από τη Βόρεια Αφρική στη χώρα μας. Οι παράνομοι μετανάστες μπορούν να αξιοποιήσουν την αεροπορική σύνδεση των χωρών τους με την Κωνσταντινούπολη και να μετακινηθούν στη συνέχεια προς τα ελληνικά σύνορα χωρίς καν να χρειάζονται βίζα για το πέρασμα από την Τουρκία.

Εκτός ΟΝΕ
Η μαζική λαθρομετανάστευση έχει τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος για την Ελλάδα και μας θέτει ουσιαστικά εκτός ΟΝΕ. Είναι πρακτικά αδύνατο να επιτύχουμε ευρωπαϊκού επιπέδου οικονομικές επιδόσεις, πολύ περισσότερο να διαχειριστούμε το χρέος του ελληνικού Δημοσίου, με πολλές εκατοντάδες χιλιάδες παράνομους μετανάστες συγκεντρωμένους στα μεγάλα αστικά κέντρα και κυρίως στην Αθήνα.
Η απομάκρυνση των παράνομων μεταναστών από το κέντρο της πρωτεύουσας αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για να λειτουργήσει αποτελεσματικά το οικονομικό, εμπορικό και διοικητικό κέντρο της χώρας και να αναβαθμιστεί ο βασικός τουριστικός προορισμός που διαθέτουμε. Εάν δεν αποκατασταθεί η κοινωνική συνοχή στην πρωτεύουσα και οι βασικές οικονομικές, διοικητικές λειτουργίες, αποκλείεται να ανακάμψει η ελληνική οικονομία. Δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο ευρωπαϊκής χώρας που να βγήκε από μια πολυδιάστατη οικονομική και κοινωνική κρίση με την πρωτεύουσά της να κινείται σε επίπεδα Αφγανιστάν, Πακιστάν, Ιράκ ή Σομαλίας.
Η Ελλάδα έχει περίπου το 2% του συνολικού πληθυσμού της Ε.Ε. και υποδέχεται πάνω από το 90% των παράνομων μεταναστών που εισέρχονται στις 27 χώρες-μέλη. Αναλογικά, θα έπρεπε η Γερμανία να είναι σε θέση να υποδεχτεί 10-12 εκατομμύρια Πακιστανούς, Ιρακινούς, Αφγανούς, Σομαλούς, Μαροκινούς, Νιγηριανούς κ.ά., διατηρώντας την πολύ καλή κοινωνική της υποδομή και τις εντυπωσιακές οικονομικές επιδόσεις της. Το πιθανότερο είναι ότι η Γερμανία θα πήγαινε δεκαετίες πίσω και η οικονομική και κοινωνική αποσταθεροποίηση θα δημιουργούσε μεγάλες πολιτικές εντάσεις.

Θύματα οι μη προνομιούχοι
Με τη συγκέντρωση εκατοντάδων χιλιάδων παράνομων μεταναστών στην Αθήνα και σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα, αμφισβητούνται βασικά οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα των μη προνομιούχων συμπολιτών μας. Η υποδομή του κράτους πρόνοιας δέχεται τεράστια πίεση από τους παράνομους μετανάστες, οι οποίοι βέβαια δεν συμβάλλουν στη χρηματοδότησή της. Η αγορά εργασίας αποσυντίθεται, εφόσον υπάρχει εργατικό δυναμικό που διατίθεται με συμβολική ή και μηδενική αμοιβή και χωρίς κοινωνική ασφάλιση. Η παραβατικότητα και η εγκληματικότητα σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, εφόσον εκτιμάται ότι είναι σε ποσοστό 60%-70% εισαγώμενες. Ολόκληρες γειτονιές της πρωτεύουσας έχουν μετατραπεί σε «γκέτο», ενώ παρατηρείται γενικότερη εξασθένηση της κοινωνικής συνοχής. Η μαζική λαθρομετανάστευση οδηγεί και στην επικράτηση της ανομίας, εφόσον η επιβολή της έννομης τάξης είναι σε πολλές περιπτώσεις πρακτικά αδύνατη – χαρακτηριστικά τα όσα συμβαίνουν με συμμετοχή παράνομων μεταναστών σε ορισμένα ΑΕΙ της πρωτεύουσας.
Τέλος, υπάρχει κι ένα ζήτημα εθνικής ασφάλειας, εφόσον παρατηρείται μεγάλη συγκέντρωση παράνομων μεταναστών που προέρχονται από μουσουλμανικές χώρες όπου κυριαρχεί ο ισλαμικός φονταμενταλισμός.

Τουριστική υποβάθμιση
Ειδικά στην Αθήνα η μαζική λαθρομετανάστευση οδηγεί στην τουριστική υποβάθμιση. Το 2011 παρατηρήθηκε μικρή μείωση των αφίξεων επιβατών από το εξωτερικό στο διεθνές αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ενώ σε περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, όπως του Ηρακλείου και της Ρόδου, καταγράφηκε εντυπωσιακή αύξηση αφίξεων της τάξης του 20%-30%.
Η δυναμική της τουριστικής υποβάθμισης της πρωτεύουσας ενισχύεται το 2012, εάν κρίνουμε και από τα στοιχεία για την τουριστική κίνηση του Φεβρουαρίου. Η πληρότητα των αθηναϊκών ξενοδοχείων έπεσε από το 49,2% το 2011 μόλις στο 41,3% το 2012, που αποτελεί και το χαμηλότερο ποσοστό μεταξύ των πρωτευουσών ευρωπαϊκών χωρών με ισχυρό τουριστικό τομέα. Επιπλέον, η μέση τιμή ανά δωμάτιο υποχώρησε από 91,7 ευρώ το Φεβρουάριο του 2011 σε 88,3 ευρώ το Φεβρουάριο του 2012. Η αρνητική τουριστική δυναμική που συνδέεται με τη μαζική λαθρομετανάστευση συνέβαλε στο κλείσιμο 18 ξενοδοχείων στο κέντρο της πρωτεύουσας και στην εξαφάνιση από τον τουριστικό χάρτη περίπου του 20% των τουριστικών κλινών.

Πολιτικοί ελιγμοί
Η μαζική λαθρομετανάστευση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο από το 2008, με ευθύνη των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Το τελευταίο διάστημα οι εκπρόσωποι του δικομματισμού επιδίδονται σε πολιτικούς ελιγμούς με στόχο να περιορίσουν το εκλογικό κόστος που συνδέεται με τα λάθη και τις παραλείψεις τους σε αυτό το μεγάλης σημασίας ζήτημα. Το ΠΑΣΟΚ πέρασε από το φράχτη στον Έβρο, την κατασκευή του οποίου προωθούσε τότε ο κ. Παπουτσής από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, στις τηλεοπτικές και φυσικά αναποτελεσματικές επιχειρήσεις-σκούπα του σημερινού υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοΐδη. Όσο για την ηγεσία της ΝΔ, υπόσχεται την «απελευθέρωση» της Αθήνας από το πρόβλημα που ξέφυγε από τον έλεγχο το 2008-2009 με ευθύνη της κυβέρνησης Καραμανλή και των συναρμόδιων υπουργών.