Ἐγὼ τώρα ἐξαπλώνω ἰσχυρὰν δεξιὰν καὶ τὴν ἄτιμον σφίγγω πλεξίδα τῶν τυράννων δολιοφρόνων . . . . καίω τῆς δεισιδαιμονίας τὸ βαρὺ βάκτρον. [Ἀν. Κάλβος]


******************************************************
****************************************************************************************************************************************
****************************************************************************************************************************************

ΑΙΘΗΡ ΜΕΝ ΨΥΧΑΣ ΥΠΕΔΕΞΑΤΟ… 810 σελίδες, μεγέθους Α4.

ΑΙΘΗΡ ΜΕΝ ΨΥΧΑΣ ΥΠΕΔΕΞΑΤΟ… 810 σελίδες, μεγέθους Α4.
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

****************************************************************************************************************************************

TO SALUTO LA ROMANA

TO SALUTO  LA ROMANA
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
****************************************************************************************************************************************

ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΠΟΔΕΙΞΙΣ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΕΩΣ ΤΩΝ ΓΙΓΑΝΤΩΝ

ΕΥΡΗΜΑ ΥΨΗΛΗΣ ΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΤΟΣΟΝ ΔΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗΝ ΤΗΣ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑΣ ΟΣΟΝ ΚΑΙ ΔΙΑ ΜΙΑΝ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΘΕΜΕΛΙΩΣΙΝ ΤΗΣ ΙΔΕΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΚΑΤΑΚΛΥΣΜΙΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ Η ΑΝΕΥΡΕΣΙΣ ΤΟΥ ΜΟΜΜΙΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΟΥ ΔΑΚΤΥΛΟΥ! ΙΔΕ:
Οι γίγαντες της Αιγύπτου – Ανήκε κάποτε το δάχτυλο αυτό σε ένα «μυθικό» γίγαντα
=============================================

.

.
κλικ στην εικόνα

.

.
κλικ στην εικόνα

.

.
κλικ στην εικόνα

19 Μαρτίου 2013

"OXI": Η Κύπρος έγραψε πάλι Ιστορία - Το πρώτο κράτος που έσπασε τις ευρω-αλυσίδες

"OXI": Η Κύπρος έγραψε πάλι Ιστορία - Το πρώτο κράτος που έσπασε τις ευρω-αλυσίδες


Με 36 ψήφους κατά και 19 "λευκές" (του κυβερνώντος κόμματος) η Κύπρος δια της Βουλής της είπε το μεγάλο "ΟΧΙ" και μπαίνει πάλι στην εθνική πρωτοπορία δείχνοντας τον δρόμο που πρεπει να ακολουθήσει και η Ελλάδα. Είναι ο πρώτος ευρωπαϊκός λαός που απορρίπτει τις επιταγές της τρόικα.
Περισσότερα για την συγκλονιστική συνεδρίαση της κυπριακής Βουλής, σε λίγο.
Ο Β.Πούτιν σε δήλωσή του πριν από λίγο και με παρόντα στην Μόσχα τον Κύπριο υπουργό Οικονομικών Μ.Σαρρή, δήλωσε ότι "Κάποιοι πίστεψαν ότι μπορούσαν να κάνουν παιχνίδι και η Ρωσία να χάσει. Τους πληροφορώ ότι η Ρωσία θα κερδίσει"!
Την ίδια στιγμή σχέδιο για να περάσει η Λαϊκή Τράπεζα ( CPB) που έχει την μεγαλύτερη έκθεση με 9 δισ. ευρώ στα χέρια ομάδας Ρώσων επιχειρηματιών και τα ελληνικά υποκαταστήματα να περάσουν στην ελληνική πλευρά επεξεργάζεται η κυπριακή κυβέρνηση, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι κάποιος νέος ιδιοκτήτης θα δεχόταν αυτό το ελληνικό "φιλέτο" να παραχωρηθεί σε οποιονδήποτε ελληνικο τραπεζικο όμιλο.
Ο Ρώσος μεγιστάνας Ντιμίτρι Ριμπόροβλεφ που κατέχει ήδη το 10% της Κύπρου να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου της Κύπρου με 1- 1,5 δισ. Τα μισά από τα 5,5 δισ. είναι υποχρεώσεις της Λαϊκής. Προσφέρονται ως bonus τίτλοι των κοιτασμάτων φυσικού αερίου.
Επίσης υπάρχει και ένα δεύτερο πλάνο με εσωτερική δανειοδότηση μεταξύ των καταθετών με επιτόκιο 2,5%. Πάντως η Κύπρος είναι έτοιμη ακόμα και να αντιμετωπίσει τυχόν διακοπή της χρηματοδοτικής στήριξη μέσω των προγραμμάτων ELA στις κυπριακές τράπεζες.
Σε ότι αφορά την ελληνική πλευρά η αντιμετώπιση της Κύπρου είναι τραγική. Όχι απλώς πρόδωσαν για άλλη μια φορά την Κύπρο, τα ξημερώματα του Σαββάτου, αλλά η σιωπή της κυβέρνησης Σαμαρά είναι εκκωφαντική την ώρα που η Κύπρος λέει και πάλι "ΟΧΙ".
Ακόμα και ο Α.Τσίπρας δείχνει "σκληρός εθνικιστής" μπροστά στην ανυπαρξία της κυβέρνησης.
Την ίδια στιγμή ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας, μπροστά στις κλειστά υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών και την αδυναμία των Ελλήνων καταθετών να αποκτήσουν πρόσβαση στις οικονομίες τους μιλά για "απορρόφηση" ξένης περιουσίας που χρειάζεται την έγκριση του ιδιοκτήτη, φυσικά, για να συμβεί.
Στην Κύπρο, ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου, Μάριος Αναστασίου, ανέφερε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών ότι οποιοδήποτε «κούρεμα» στις καταθέσεις ξένων τραπεζών σημαίνει καταστροφή. Υποστήριξε ότι 25 από τις 26 διεθνείς τράπεζες δραστηριοποιούνται στην Κύπρο υπό τη μορφή παραρτήματος και με διαφορετικό καθεστώς. Και σημείωσε ότι μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα «βάλουν λουκέτο» τέτοια υποκαταστήματα διεθνών τραπεζών στο νησί.
Ο κ. Αναστασίου υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό, σημειώνοντας ότι, παρότι μπαίνουν στο ίδιο «καλάθι» όλες οι τράπεζες, οι επιπτώσεις στις διεθνείς τράπεζες θα είναι μεγαλύτερες από τις κυπριακές.
Εκ μέρους του Συνδέσμου Κυπριακών Τραπεζών τονίσθηκε ότι η μη ψήφιση του νομοσχεδίου θα επιφέρει δραματικές επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα και στην οικονομία της χώρας. Παράλληλα ζητήθηκε να περιληφθούν στο νομοσχέδιο και ασφαλιστικές δικλίδες για νομική κάλυψη των τραπεζών και των μελών των διοικητικών συμβουλίων σε σχέση με την εφαρμογή της νομοθεσίας. Όπως αναφέρθηκε, παρόμοια πρόνοια περιλήφθηκε και στο νόμο για κρατικοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

«Οχι» στο κούρεμα με ψήφους 36 - 19 αποφάσισε η Κυπριακή Βουλή


«Οχι» στο κούρεμα με ψήφους 36 - 19 αποφάσισε η Κυπριακή Βουλή

Με 36 ψήφους εναντίον και 19 αποχές καταψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων το νομοσχέδιο που προβλέπει κούρεμα των καταθέσεων.

«Οχι» στο κούρεμα με ψήφους 36 - 19 αποφάσισε η Κυπριακή Βουλή
Αρνητικά τάχθηκαν όλα τα κόμματα πλην του Δημοκρατικού Συναγερμού που τήρησε αποχή.
===================================================

- 36 ψήφοι εναντίον και 19 αποχές από τους βουλευτές του ΔΗΣΥ στην Κύπρο - Ούτε μία θετική ψήφος
- Μόλις έγινε γνωστή η είδηση το πλήθος έξω από τη Βουλήξέσπασε σε χειροκροτήματα
- Ερώτημα για το εάν θα παραμείνει στη θέση του ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, ο οποίος είναι στη Μόσχα
- Οι ευρωπαίοι προειδοποιούσαν με τρομακτικές συνέπειες εάν καταψηφίσουν το κούρεμα
- Τηλεφωνική επικοινωνία Σαμαρά-Αναστασιάδη μετά το βροντερό ΟΧΙ
- ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Με μεγάλη πλειοψηφία η Βουλή καταψήφισε το νομοσχέδιο για το «κούρεμα» των καταθέσεων. Κατά τάχθηκαν 36 βουλευτές από το ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, ΔΗΚΟ, ΕΥΡΩΚΟ, Οικολόγους και τον ανεξάρτητο Ζαχαρία Κουλία.

Οι 19 βουλευτές του ΔΗΣΥ τήρησαν αποχή.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΑΤΑΙΓΙΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΝEWSIT.COM.CY

Η απόφαση αυτή για την Κύπρο είναι ιστορική αλλά οι συνέπειες δεν μπορούν ακόμα να προβλεφθούν, με τους ευρωπαίους να προειδοποιούν πως κάτι τέτοιο θα είχε τρομακτικές συνέπειες.

Αμέσως μετά την απόφαση υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη είχε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Ο κ. Σαμαράς του εξέφρασε την συμπαράσταση της ελληνικής κυβέρνησης ενώ συζήτησαν και τις πιθανές λύσεις την επομένη του κυπριακού «όχι».

Την ίδια ώρα ο κύπριος υπουργός Οικονομικών, κ. Σαρρής βρίσκεται ήδη στη Μόσχα προκειμένου να συζητήσουν για ένα πιθανό δάνειο, την ώρα μάλιστα που φουντώνουν τα σενάρια και η φημολογία περί παραίτησής του.

Οικονομικοί αναλυτές αλλά και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Κύπρου στο διάγγελμά του επισημαίνουν ότι το όχι θα σημάνει πως η Κύπρος δεν θα πάρει οικονομική βοήθεια. Πολύ απλά χωρίς την επιβολή τέλους στις καταθέσεις τα κράτη μέλη της ευρωζώνης δεν θα παραχωρήσουν δάνειο στη Λευκωσία.

Η ΕΚΤ θα σταματήσει τις μεγάλες ενέσεις ρευστότητας στις κυπριακές τράπεζες. Όταν θα ανοίξουν οι τράπεζες, οι καταθέτες θα ζητήσουν τα χρήματά τους, αλλά οι τράπεζες δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν αφού η ΕΚΤ θα κλείσει κατά πάσα πιθανότητα τη στρόφιγγα της ρευστότητας.

Αυτό θα οδηγήσει αυτόματα σε χρεοκοπία, εκκαθάριση των τραπεζών και πολύ υψηλότερες απώλειες για τους καταθέτες από την επιβολή του συγκεκριμένου τέλους.

Ακόμα και αν αποφασίσει το κράτος να παρέμβει δεν έχει τα απαιτούμενα κεφάλαια.

Ο μόνος τρόπος παρέμβασης θα είναι να εκδώσει το κυπριακό κράτος νέο εθνικό νόμισμα. Που οδηγεί αυτό μαθηματικά; Στην έξοδο από την ευρωζώνη, στην χρεοκοπία των τραπεζών και του κράτους και σε βαθιά μακροχρόνια ύφεση.

Η χώρα, χωρίς ρευστότητα δεν θα μπορεί να κάνει εισαγωγές σε βασικά αγαθά!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ-Αναστασιάδης και ευρωληστές τρώνε λεφτά στην Κύπρο

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ :: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ

Αναστασιάδης και ευρωληστές τρώνε λεφτά στην Κύπρο
Ο Σόιμπλε «κάρφωσε» τον Κύπριο Πρόεδρο ότι ο Ν. Αναστασιάδης αποφάσισε να φορολογήσει τους μικροκαταθέτες για να πληρώσουν λιγότερα οι πλούσιοι
19/3/2013
Αδίστακτος πολιτικός «ληστής», μπροστά στον οποίον ωχριούν ο Ακης Τσοχατζόπουλος και ο καταδικασθείς Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, αποδεικνύεται ο δεξιός Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ομοϊδεάτης του Ελληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και υποστηριζόμενος από αυτόν.
Αδίστακτος πολιτικός «ληστής», μπροστά στον οποίον ωχριούν ο Ακης Τσοχατζόπουλος και ο καταδικασθείς Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, αποδεικνύεται ο δεξιός Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ομοϊδεάτης του Ελληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και υποστηριζόμενος από αυτόν.
Δύο μόλις εβδομάδες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, προχώρησε ανενδοίαστα στην κατάσχεση σχεδόν του 10% των χρημάτων που είχαν καταθέσει στις κυπριακές τράπεζες όλοι οι Κύπριοι και οι ξένοι που ήταν τόσο ανόητοι ώστε να διατηρούν ακόμη και τώρα καταθέσεις έστω και ενός ευρώ στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου! Από τη στιγμή που οι Γερμανοί επικυρίαρχοι της Ευρώπης με διαρκείς δημόσιες δηλώσεις τους μιλούσαν για «κούρεμα» των καταθέσεων στην Κύπρο -δηλαδή για επικείμενη αρπαγή τμήματος των χρημάτων των καταθετών- μόνο ένας τρελός ή ένας απατεώνας θα συνέχιζε να κρατά τα λεφτά του σε τράπεζα του νησιού.
Η συναίνεση του Ν. Αναστασιάδη σε λεηλασία όλων των καταθέσεων, από το πρώτο ευρώ, σε ποσοστό από 6,75% έως 9,9%, εντάσσεται σε σχέδιο που ο Κύπριος δεξιός Πρόεδρος είχε εκπονήσει εκ των προτέρων. Είναι άκρως αποκαλυπτικό το γεγονός ότι ο ίδιος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «κάρφωσε» δημοσίως και δη από γερμανικής τηλεοράσεως τον ομοϊδεάτη του Νίκο Αναστασιάδη ότι ήταν απόφαση του Κύπριου Προέδρου να μην προστατεύσει τους συμπατριώτες του που έχουν καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, προκειμένου να διαφυλάξει τα συμφέροντα των πλούσιων καταθετών!
Να λεηλατήσει δηλαδή και τους μικροκαταθέτες για να μην πάρει περισσότερα από τους μεγαλοκαταθέτες! Ξεγυμνώνοντας πολιτικά τον Ν. Αναστασιάδη, ο Σόιμπλε γελοιοποίησε τους προεκλογικούς ισχυρισμούς του νυν Προέδρου της Κύπρου ότι δήθεν έχει «στενές διασυνδέσεις στην Ευρώπη», που θα του επέτρεπαν να χειριστεί άριστα το θέμα του μνημονίου και να πετύχει «εξαιρετικούς» όρους. Στη βάση του αφελούς αυτού ισχυρισμού ο Ν. Αναστασιάδης παγίδευσε τους πονηρούς, αλλά επαρχιώτικης νοοτροπίας Κυπρίους ψηφοφόρους και εξελέγη πανηγυρικά και δημοκρατικότατα Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι Κύπριοι υφίστανται τώρα τις συνέπειες της επιλογής τους. Αυτό όμως είναι το λιγότερο σημαντικό ζήτημα.
Το ουσιώδες είναι ότι με την ενεργό συνενοχή του Ν. Αναστασιάδη, το Βερολίνο στέλνει ένα νέο ανατριχιαστικό μήνυμα προς όλους τους λαούς της Ευρώπης: μετά τη λεηλασία των χρημάτων όσων είχαν επενδύσει σε ελληνικά κρατικά ομόλογα αφού Βενιζέλος και Σαμαράς αποδέχθηκαν το «κούρεμα» των ομολόγων δημιουργώντας προηγούμενο για όλη την Ευρώπη, τώρα ούτε οι καταθέσεις των Ευρωπαίων είναι ασφαλείς, όπως αποδεικνύεται στην Κύπρο.
Αποδεικνύεται δηλαδή ασύστολο ψέμα η δήθεν εγγύηση των καταθέσεων μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ, για το οποίο η ΕΕ έχει επισήμως διαβεβαιώσει όλους τους Ευρωπαίους πολίτες ότι είναι απαραβίαστο! Οι ευρωληστές της ΕΕ αρπάζουν κρατικά ομόλογα και καταθέσεις σε όποια χώρα γουστάρουν, όποια στιγμή το θελήσουν! Αρχίζοντας από την Ελλάδα και την Κύπρο, το Τέταρτο Ράιχ θέλει να δείξει σε όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης ότι καμιά χώρα πλέον δεν έχει κρατική κυριαρχία ικανή να της επιτρέπει να διαφυλάσσει έστω και τα λεφτά που εμπιστεύονται οι πολίτες της στο κράτος αγοράζοντας ομόλογα ή στις τράπεζες καταθέτοντας χρήματα.
Με «κυβερνήσεις Τσολάκογλου» από πολιτική σκοπιά στην εξουσία των χωρών της Ευρωζώνης και γενικότερα της ΕΕ, καμιά αντίσταση σε επίπεδο ηγεσίας δεν είναι δυνατή, ούτε καν επιθυμητή από τους Ευρωπαίους ηγέτες στην πολιτική υποδούλωσης της Ευρώπης που ακολουθεί η Γερμανία του Τέταρτου Ράιχ. Αποσταθεροποιώντας έτσι τις οικονομίες των κρατών της Ευρωζώνης, οι Γερμανοί καθιστούν τις κυβερνήσεις τους ακόμη πιο δουλόφρονες προς το Βερολίνο και έτσι το Τέταρτο Ράιχ επεκτείνεται με διαρκώς επιταχυνόμενους ρυθμούς. Εναπόκειται πλέον αποκλειστικά και μόνο στους λαούς της Ευρώπης να απαλλαγούν από τις γερμανόδουλες κυβερνήσεις Κουίσλινγκ και να αντισταθούν αυτοί στους Γερμανούς, όπως έκαναν οι πρόγονοί τους κατά τον Α' και τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Αναφορικά με την Κύπρο το σχέδιο του ταχύτατα εξελισσόμενου σε «Κύπριο Τσολάκογλου» από πολιτική σκοπιά, Νίκου Αναστασιάδη, είναι να... μικρύνει το ποσό που θα αρπάξει από τους μικροκαταθέτες ώστε ανακουφισμένοι αυτοί να αποδεχτούν τη μοίρα τους! Παράλληλα, συνεχίζονται με φρενιτιώδη ρυθμό οι προσπάθειες εξαγοράς ενός - δύο βουλευτών από τους 56 για να εξασφαλιστεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία υπέρ της λεηλασίας των καταθέσεων.

Χρήστου Γιανναρά- «Mε κυνισμό και αθωότητα»

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
«Mε κυνισμό και αθωότητα»
Του Χρήστου Γιανναρά
Η σωστή διάγνωση της ασθένειας είναι το μισό της θεραπείας. Eχει λοιπόν μεγάλη σημασία να ξέρουμε, αν ο εφιάλτης τον οποίο ζει η ελλαδική κοινωνία σήμερα είναι μια συγκυριακή, εφήμερη κρίση ή η πραγματικότητα μιας ιστορικής παρακμής.
Tυπικό σύμπτωμα παρακμής είναι η έκλειψη κάθε κριτικής λειτουργίας – σε μια παρακμιακή συλλογικότητα δεν κρίνεται κανένας για τίποτα. Yπάρχουν οι θεσμοί κρίσης, ελέγχου, αξιολόγησης. Aλλά δεν λειτουργούν. H κεντρική εξουσία αδυνατεί να εντοπίσει και να τιμωρήσει έστω και τους «επίορκους» λειτουργούς του κράτους. Παρακμή σημαίνει να έχουν πάψει να λειτουργούν, για δεκαετίες, «πειθαρχικά συμβούλια» κρίσης παραπτωμάτων, παρανομιών, αντικοινωνικής συμπεριφοράς των υπαλλήλων του κράτους. Nα έχει καταργηθεί θεσμικά η αξιολόγηση ικανοτήτων, αποδοτικότητας, ποιότητας, εργατικότητας ή φυγοπονίας στις υπηρεσίες του δημοσίου. Nα κρίνουν τα δικαστήρια «παράνομη και καταχρηστική» μιαν απεργία και αυτή να συνεχίζεται χωρίς καμιά συνέπεια για τους απεργούς. Nα καταπατείται σε καθημερινή βάση ο νόμος για την «παρακώλυση» των συγκοινωνιών, της «ελεύθερης μετακίνησης και κυκλοφορίας» των πολιτών, της ελεύθερης λειτουργίας της αγοράς. Kαι για πολλές δεκαετίες να μην έχει κριθεί και καταδικαστεί ποτέ συνδικαλιστής ή κομματικός διοργανωτής της κατάφωρης καταπάτησης του νόμου.
Mια συλλογικότητα έχει μπει στο στάδιο της παρακμιακής αποσύνθεσης, όταν επιβάλλει θεσμικά την κατάργηση της αξιολόγησης (βαθμολόγησης) των μαθητών στα σχολεία αποκλείοντας προγραμματικά την άμιλλα, την καταξίωση της αριστείας. Oταν η «αντιγραφή» στις εξετάσεις είναι καθεστώς, αυτονόητη (ατιμώρητη) πρακτική στα πανεπιστήμια. Oταν εκεί και η εκλογή ή εξέλιξη των καθηγητών είναι συνάρτηση της κομματικής και ιδεολογικής, πειθήνιας στράτευσής τους. Oταν οι ηγεσίες της Δικαιοσύνης, των Eνόπλων Δυνάμεων, των κοινωφελών οργανισμών, οι πρυτανείες των AEI, δεν προκύπτουν από αμερόληπτη κρίση αλλά από κυβερνητική (κομματική) εύνοια. Oταν οι άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι επικεφαλής επιστημονικών συλλόγων, επαγγελματικών σωματείων, συντεχνιακών επιμελητηρίων και συνδικαλιστικών οργανώσεων εκλέγονται με κριτήριο την κομματική τους ένταξη, όχι την ικανότητα και αξιοσύνη τους. Tότε η παρακμή τεκμαίρεται θανατηφόρα. Δεν υπάρχει μέλλον, ιστορική προοπτική, για μια τέτοια συλλογικότητα.
Tο κράτος είναι οργανωτικός μηχανισμός στην υπηρεσία των κοινωνικών αναγκών. Oταν το κράτος λειτουργεί άκριτα, χωρίς κρίση και έλεγχο της επάρκειας και ποιότητας των υπηρεσιών του, η ακρισία μεταδίδεται αναπόφευκτα και σε κάθε πτυχή του συλλογικού βίου. Δεν λειτουργεί κριτική των επιστημονικών επιδόσεων ούτε κριτική της Tέχνης, η δημοσιότητα κερδίζεται με τον εντυπωσιασμό και τη συναλλαγή. Δεν λειτουργεί καν βιβλιοκρισία, οι βιβλιοπαρουσιάσεις είναι μόνο λιβανωτός και άμετρος εκθειασμός, οι εφημερίδες δημοσιεύουν μόνο εγκώμια βιβλίων για να μη στερηθούν τις πληρωμένες διαφημίσεις των Eκδοτών.
Στο πολιτικό πεδίο, τη μήτρα του κακού, η έκλειψη του κριτικού ελέγχου φτάνει να είναι μια τυπική μορφή ολοκληρωτισμού. Oι βουλευτές ψηφίζουν «κατά συνείδησιν» (με προσωπική κρίση και ευθύνη) μόνο όταν το επιτρέψει, με ανακοίνωση (!) ο κομματάρχης. Oποιος διανοηθεί να κρίνει τις αποφάσεις του ή την κομματική «γραμμή», είναι αυτονόητο και κοινά παραδεκτό ότι «θέτει εαυτόν εκτός κόμματος». Σε κοινωνίες παρακμής η προσχώρηση σε κόμμα, πολιτευτών και πολιτών, δεν επιδέχεται κριτικό έλεγχο, λειτουργεί όπως και η επιλογή και υποστήριξη ποδοσφαιρικής ομάδας. Tο περιέγραψε εύστοχα ο Eλύτης: «Kαι τα μεν και τα δε είναι όλα καλά εάν βρίσκονται με το μέρος μας, και όλα κακά εάν βρίσκονται από το άλλο» («Tα δημόσια και τα ιδιωτικά»).
Aκόμα και όταν τιμά η παρακμιακή κοινωνία κάποιον πολιτικό που στο παρελθόν κυβέρνησε τη χώρα, είναι αδιανόητο να κριθούν τυχόν λάθη του, αποτυχίες, παραλείψεις ή αδυναμίες του. Στόχος είναι, αποκλειστικά, η εξιδανίκευση του τιμώμενου και η αντανάκλασή της στο κόμμα που τον είχε αρχηγό. Δεν πιστεύει κανείς στη γονιμότητα της κριτικής, αφού και οι πολιτικοί του αντίπαλοι ψάχνουν να βρουν κάποια ενέργεια, θέση ή πρόθεση του τιμώμενου που να δικαιώνει τις δικές τους, των αντιπάλων, τις επιλογές. H πολιτική ασκείται με τους όρους της αυτοδιαφήμισης. Mόνο.
***
Tο μεγάλο auditorium του Mεγάρου Mουσικής κατάμεστο. Kατά τεκμήριο, σύμπασα η ηγεμονεύουσα στη χώρα τάξη παρούσα. Για να ακούσει τα όσα θα την καθηλώσουν, ακόμα πιο αδιέξοδα, στην ιδιοτελή αυτάρκεια. Στην ανίατη απώλεια επαφής της με την πραγματικότητα.
Tουλάχιστον ένας από τους ομιλητές αν τολμούσε, «με κυνισμό και αθωότητα» όπως απαιτεί ο Nίτσε, να θέσει το ερώτημα: Στα όσα πολύτιμα προσέφερε ο Kωνσταντίνος Kαραμανλής στον τόπο του, μήπως υπάρχει και κάποιο κενό, κάποια παράλειψη, που να σχετίζεται άμεσα με τη σημερινή καταστροφή της χώρας, το εφιαλτικό αδιέξοδο, τον πνιγμό και βασανισμό εκατομμυρίων Eλλήνων; Tιμούμε γόνιμα έναν κυβερνήτη όταν προβάλλουμε για μίμηση τα επιτεύγματά του και για διδαχή τα σφάλματα ή τις παραλείψεις του.
O K.K. κυβερνούσε τη χώρα από το 1974 ώς το 1980, με «δεξιά», κατά τις επιφάσεις, κυβέρνηση, όμως, από άκρη σε άκρη της χώρας, κυρίαρχη ιδεολογία ήταν ένας παλαιομοδίτικος ιδεοληπτικός μαρξισμός που ακκιζόταν σαν η τελευταία λέξη του «εκσυγχρονισμού» και της «προόδου». Eίχε κυβερνήσει ο K.K. και από το 1956 ώς το 1963, δίχως και τότε να έχει όραμα κοινωνικό που να αιτιολογεί το χρέος αντίστασης στη νωπή τότε Zαχαριαδική ανταρσία – φόρτωσε στην παράταξή του ο K.K. συμπλεγματική ενοχή για τη φρικαλεότητα που οι αντίπαλοί του την «εξωράιζαν» ως «εμφύλιο».
Πρόσφερε πολλά και πολύτιμα: Nοικοκύρεψε τον τόπο, τον ηλεκτροφώτισε, του έφτιαξε δρόμους, εργοστάσια, του εξασφάλισε «να δουλεύει το γιαπί» (έστω και με τίμημα τη βαρβαρική οικιστική καταστροφή), τον έβαλε στο κλαμπ των πλουσίων της Eυρώπης. Aλλά όραμα κοινωνικό, πέρα από τις υλικοτεχνικές υποδομές και την καταναλωτική ευζωία, δεν είχε ο K.K. Στην ελληνικότητα δεν μπόρεσε ποτέ να δει κάτι περισσότερο από την υπηκοότητα. Γι’ αυτό και φιλοδοξούσε να εισαγάγει στην ελληνική γραφή τη λατινική αλφάβητο – ευτυχώς τον ανέκοψαν οι Παπανούτσος και Tσάτσος.
Tο τεράστιο κενό «νοήματος» που άφησε στην πολιτική ο K.K. οδήγησε νομοτελειακά στον εφιάλτη της καταστροφής που ζούμε σήμερα. «Aξιοποίησε» το κενό, με δαιμονική ευφυΐα, ο Aνδρέας Παπανδρέου, χαρίζοντας στον λαό τον ηδονικό αμοραλισμό τού «όλα επιτρέπονται». H N.Δ. ζήλευε την ηροστράτεια επιτυχία του Aνδρέα, ο εκπασοκισμός της ήταν το αποτέλεσμα της προσπάθειάς της να τον μιμηθεί.
Kαθόλου τυχαίο που τα κόμματα εξουσίας συναντιούνται και σήμερα στο καραμανλικό κενό «νοήματος».

Ελαιόλαδο

http://www.casss.gr/PressCenter/Articles/2829.aspx

Ελαιόλαδο: Tροφή και φάρμακο μεγάλης αξίας, αυξάνει ραγδαία τις εξαγωγικές του επιδόσεις – μέσα στο 2012 οι εξαγωγές ελληνικού ελαιόλαδου αυξήθηκαν κατά 33,5% σε αξία και κατά 37,1% σε ποσότητα!


Οι σύγχρονοι Έλληνες –και όχι μόνο- απολαμβάνουν μια μοναδική τροφή που αποτελεί φάρμακο για τον ανθρώπινο οργανισμό, μια τροφή την οποία ο Όμηρος, ο μεγαλύτερος ποιητής όλων των εποχών,  αποκάλεσε «υγρό χρυσάφι» ενώ ο Ιπποκράτης, ο δημιουργός της επιστημονικής Ιατρικής, «μεγάλο θεραπευτή» : Ο λόγος φυσικά για το ελαιόλαδο, τον ευλογημένο καρπό της ελιάς, που απλώνεται σε ολόκληρη την ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα, σαν ένα Θείο δώρο, με περισσότερα από 150.000.000 ελαιόδεντρα αποτελώντας την βάση της «Μεσογειακής Διατροφής».
Αλήθεια πώς να μην είναι αυθεντικό «υγρό χρυσάφι» και «μεγάλος θεραπευτής» όταν σήμερα το ελαιόδεντρο θεωρείται από όλους τους επιστήμονες άριστο προϊόν υγιεινής διατροφής λόγω της περιεκτικότητάς του σε μονοακόρεστα λιπαρά; Όταν το ελαιόλαδο, χάρις στα πολύτιμα συστατικά του (Βιταμίνες Α, BCD και E, αρωματικές ενώσεις κα) μεταξύ άλλων,  χαρίζει υγεία, ευεξία και μακροβιότητα; Όταν είναι πλέον αποδεδειγμένο πως αποτελεί χαρισματικό «όπλο» κατά πλήθους «προβλημάτων» του ανθρώπινου οργανισμού όπως είναι η μείωση της «κακής» χοληστερίνης στο αίμα με ταυτόχρονη συντήρηση της «καλής», η συμβολή στην καλή λειτουργία του εντέρου, η πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων, η διευκόλυνση της πέψης, η συμβολή στην μείωση των γαστρικών υγρών και στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου από τον ανθρώπινο οργανισμό, η αναζωογόνηση του δέρματος και η συμβολή στον σωστό μεταβολισμό των διαβητικών όσο και στην πρόληψη του καρκίνου; Σε πείσμα μάλιστα των μέχρι σήμερα παγιωμένων απόψεων ότι (δήθεν) το ελαιόλαδο συμβάλλει στην παχυσαρκία, σύγχρονες έρευνες επιβεβαιώνουν ακριβώς το αντίθετο: Το ελαιόλαδο συμβάλλει σημαντικά στην μείωση του λίπους – ιδίως γύρω από την κοιλιά!


Με αυτόν ακριβώς τον ευλογημένο καρπό της Ελληνικής γης, η φύση προίκισε απλόχερα την χώρα μας, αφού η Ελλάδα είναι σήμερα η τρίτη σε μέγεθος ελαιοπαραγωγός χώρα του κόσμου (μετά την Ισπανία και την Ιταλία) αλλά πρώτη, και μάλιστα με μεγάλη απόσταση, σε ποιότητα: Περισσότερο από το 70% της συνολικής Ελληνικής παραγωγής ανήκει στην υψηλότερη ποιοτική κατηγορία, δηλαδή το «Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο» με οξύτητα από 0,3 έως 0,8%!  
Η Ελλάδα παρόλο που διαθέτει, σε παγκόσμιο επίπεδο, την καλύτερη ποιότητα ελαιόλαδου, οι εξαγωγές της δεν ανταποκρίνονται στον μοναδικό συνδυασμό μεγάλης παραγωγής και εξαιρετικής ποιότητας: Αν και τρίτη σε μέγεθος παραγωγός του 16% περίπου της παγκόσμιας παραγωγής ελαιόλαδου (Ισπανία και Ιταλία παράγουν μεγαλύτερες ποσότητες), το μερίδιο της στην παγκόσμια αγορά ελαιολάδου μόλις ξεπέρασε τα επίπεδα του 4% περίπου!   
Οι εντατικές προσπάθειες τυποποίησης με την ολοένα και μεγαλύτερη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας, η καλύτερη παρουσίαση του Ελληνικού ελαιολάδου σε ολοένα και καλύτερες συσκευασίες που προσδίδουν στο «υγρό χρυσάφι» της Ελληνικής γης την τεράστια διατροφική και θεραπευτική του αξία, αρχίζουν σταδιακά να παρουσιάζουν εντυπωσιακή πρόοδο.


Με ετήσια κατά κεφαλή κατανάλωση ελαιολάδου που υπολογίζεται στα 20 λίτρα και ετήσια παραγωγή που κυμαίνεται στους 300.000 τόνους, οι εξαγωγές Ελληνικού «παρθένου ελαιόλαδου» την τελευταία τριετία παρουσίασαν σημαντική αύξηση, όπως φαίνεται από τον ΠΙΝΑΚΑ 1 που ακολουθεί:
ΠΙΝΑΚΑΣ 1 : ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΠΑΡΘΕΝΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ  
ΕΤΟΣ
ΠΟΣΟΤΗΤΑ Κιλά
ΑΞΙΑ σε Ευρώ
ΑΞΙΑ / κιλό
2010
73.922.374
199.494.690
2,70 Ευρώ
2011
86.481.113
222.587.561
2,57 Ευρώ
2012
114.926.604
289.106.407
2,52 Ευρώ
Πίνακας: Λεωνίδας Κουμάκης. Πηγή: Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Αντίστοιχη αύξηση παρουσίασαν και οι συνολικές εξαγωγές Ελληνικού ελαιολάδου (γενικά στην κατηγορία «Έλαια» υπάρχουν 16 διαφορετικές κατηγορίες / κλάσεις, ενώ στην ειδική κατηγορία «Ελαιόλαδο» μόνο τρείς). Στον ΠΙΝΑΚΑ 2 που ακολουθεί καταγράφονται οι συνολικές εξαγωγές Ελληνικού ελαιόλαδου (και οι τρείς κατηγορίες / δασμολογικές κλάσεις μαζί) την τελευταία τριετία:
ΠΙΝΑΚΑΣ 2 : ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ  
ΕΤΟΣ
ΠΟΣΟΤΗΤΑ Κιλά
ΑΞΙΑ σε Ευρώ
ΑΞΙΑ / κιλό
2010
79.423.716
241.600.000
2,67 Ευρώ
2011
91.826.179
234.769.073
2,55 Ευρώ
2012
125.941.642
313.418.923
2,49 Ευρώ
Πίνακας: Λεωνίδας Κουμάκης. Πηγή: Ελληνική Στατιστική Αρχή.
     

Όπως προκύπτει από τους παραπάνω πίνακες, το έτος 2012 οι εξαγωγές ελληνικού ελαιόλαδου αυξήθηκαν σε ποσότητα –ούτε λίγο, ούτε πολύ- κατά 37,1% και σε αξία κατά 33,5%!
Όσον αφορά τις χώρες εξαγωγής Ελληνικού ελαιόλαδου η Ιταλία, αν και μεγαλύτερη παραγωγός από την Ελλάδα αφού βρίσκεται στο Νο 2 της παγκόσμιας κατάταξης, αποτελεί μακράν τον καλύτερο πελάτη του Ελληνικού ελαιόλαδου, σε χαμηλές όμως μέσες τιμές. Η Ισπανία, Νο 1  της παγκόσμιας κατάταξης, με τεράστιες διακυμάνσεις στις ποσότητες που αγοράζει, ανάλογα με την πορεία της δικής της παραγωγής, απορροφά συνήθως ελαιόλαδο της δασμολογικής κλάσης «Παρθένο ελαιόλαδο μειονεκτικό» και της κλάσης «Άλλο ελαιόλαδο εκτός από παρθένο» σε εξαιρετικά χαμηλά τιμές, μειώνοντας σημαντικά την μέση τιμή του ελληνικού ελαιολάδου.
Οι χώρες που πρωταγωνιστούν στην αύξηση των Ελληνικών εξαγωγών ελαιολάδου είναι η Κίνα (+176% σε ποσότητα σε σχέση με το 2011), η Ρουμανία (+153,7%), η Αυστρία +95,97%), η Γαλλία (+63,8%), η Αυστραλία (+59,1%), η Γερμανία (+51%), οι Ηνωμένες Πολιτείες (+30,2%) – το σύνολο των Top 20 εξαγωγικών αγορών του ελληνικού ελαιόλαδου σημείωσαν εντυπωσιακές αυξήσεις μέσα στο 2012 με μοναδική εξαίρεση την Βραζιλία!
Οι κορυφαίες εξαγωγικές αγορές του υψηλής ποιοτικής αξίας (θρεπτικής και θεραπευτικής) «εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου» που επιτυγχάνουν ικανοποιητικές μέσες τιμές εξαγωγής είναι, για το έτος 2012, η Ιαπωνία (5,22 Ευρώ / λίτρο), η Ελβετία (5,10 Ευρώ), η Αυστρία (4,65 Ευρώ), η Βραζιλία (4,22 Ευρώ) και η Ρωσία (4,16 Ευρώ), όπως προκύπτει από τον Πίνακα Νο 3 που ακολουθεί με τις 20 κορυφαίες εξαγωγικές αγορές της χώρας μας για το Ελληνικό ελαιόλαδο:

ΠΙΝΑΚΑΣ 3 : ΟΙ 20 ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΧΩΡΕΣ ΕΞΑΓΩΓΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ
ΧΩΡΑ
ΠΟΣΟΤΗΤΑ σε τόνους
ΑΞΙΑ σε εκατ. Ευρώ
ΜΕΣΗ ΤΙΜΗ

2012
2011
2010
2012
2011
2010
2012
2011
2010
(1) Ιταλία
90,052
66,356
53,488
199,107
145,916
119,764
2,21
2,20
2,24
(2) Γερμανία
8,540
5,637
5,323
28,335
21,310
20,881
3,32
3,78
3,92
(3) Η Π Α
3,608
2,771
3,267
12,509
9,830
11,992
3,47
3,55
3,67
(4) Ισπανία
2,905
1,165
585
5,181
1,010
528
1,78
0,88
0,90
(5) Καναδάς
2,505
2,461
2,459
8,404
8,278
8,316
3,35
3,66
3,38
(6)  Κίνα
2,491
1,645
937
8,968
5,900
3,298
3,60
3,58
3,52
(7) Αυστραλία
1,756
1,104
1,299
5,107
3,587
4,178
2,91
3,25
3,22
(8) Η Βασίλειο
1,660
1,016
1,355
3,999
3,310
4,157
2,41
3,26
3,07
(9) Ρωσία
1,469
1,389
1,090
6,112
6,027
4,810
4,16
4,33
4,41
(10) Ρουμανία
911
359
70
2,357
402
262
2,59
1,12
3,73
(11) Αυστρία
827
422
599
3,846
1,803
2,612
4,65
4,27
4,36
(12) Γαλλία
801
489
872
1,986
1,719
2,768
2,48
3,51
3,17
 (13) Κύπρος
773
527
1,152
2,297
1,670
3,695
2,97
3,17
3,21
14) Βουλγαρία
709
653
418
1,859
1,762
1,282
2,62
2,70
3,07
(15)  Ελβετία
580
565
592
2,959
2,819
2,822
5,10
4,99
4,77
(16) Βέλγιο
558
403
406
1,964
1,684
1,839
3,52
4,18
4,53
(17) Ιαπωνία
521
346
482
2,757
1,677
2,227
5,29
4,84
4,62
(18) Σουηδία
512
426
406
1,988
1,680
1,553
3,88
3,94
3,82
(19) Ουκρανία
458
382
303
1,775
1,398
1,223
3,87
3,66
4,04
(20) Βραζιλία
288
346
385
1,217
1,381
1,573
4,22
3,99
4,08
ΣΥΝΟΛΟ ΤΟP 20
121,924
88,462
75,488
302,727
223,163
199,780
2,49
2,52
2,59
Λοιπές χώρες
4,017
3,364
3,935
10,692
11,606
12,466
2,66
3,45
3,17
 Πίνακας: Λεωνίδας Κουμάκης. Στοιχεία: Ελληνική Στατιστική Αρχή (Μάρτιος 2013)

Ελαιόδεντρο ηλικίας 850 περίπου ετών στην Μεσσηνία – Φωτογραφία Φώτης Τζιώλης

Όσο το εξαιρετικής ποιότητος Ελληνικό «εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο» γίνεται ευρύτερα γνωστό στις αγορές του κόσμου τόσο θα διευρύνονται οι εξαγωγικές του επιδόσεις, με την συνδρομή μιας ολοένα και μεγαλύτερης αναβάθμισης της συσκευασίας του από τους Έλληνες εξαγωγείς οι οποίοι με ανεξάντλητη φαντασία δημιουργούν εκπληκτικές συσκευασίες, οι οποίες ξεχωρίζουν σε ελληνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς, για το «υγρό χρυσάφι» της Ελληνικής γης. Επί πλέον υιοθετούν στην παραγωγική τους διαδικασία μεθόδους που επιτρέπουν την εφαρμογή συστημάτων ιχνηλασημότητας, όπως εκείνο της Κρητικής «Terra Creta»* η οποία εξάγει το συντριπτικό ποσοστό της ετήσιας παραγωγής της και έχει υιοθετήσει στην συσκευασία της ένα σύστημα με το οποίο ο τελικός καταναλωτής, οπουδήποτε και αν βρίσκεται, μπορεί να ιχνηλατήσει την διαδρομή του προϊόντος από τον ελαιώνα μέχρι το σημείο της πώλησης!
To έτος 2013 είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσει μια ακόμα μεγαλύτερη εξαγωγική «επίδοση» της χώρας μας με (επί πλέον) αφορμή  την καταστροφή σημαντικού μέρους της Ισπανικής παραγωγής ελαιολάδου που υπολογίζεται στα επίπεδα των 700.000 τόνων, μειωμένη κατά 60% από την αμέσως προηγούμενη παραγωγή!  Βρετανοί ειδικοί εκτιμούν ότι το κενό που δημιουργείται δεν μπορεί να καλυφτεί από άλλες χώρες (Ιταλία, Ελλάδα, Τουρκία, Τυνησία) επειδή η παραγωγή της Ισπανίας αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 55% της συνολικής παραγωγής ελαιολάδου όλων των Μεσογειακών χωρών, με αποτέλεσμα να αναμένεται αύξηση των τιμών του «υγρού χρυσού» σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Η συγκυρία αυτή είναι βέβαιο πως δημιουργεί προϋποθέσεις διείσδυσης του επώνυμου, Ελληνικού «εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου» σε νέες ή ήδη υφιστάμενες αγορές του εξωτερικού, χωρίς να παρίσταται ανάγκη διάθεσης του χύμα σε πολύ χαμηλές τιμές!   
Λεωνίδας Κουμάκης
11 Μαρτίου 2013