Ἐγὼ τώρα ἐξαπλώνω ἰσχυρὰν δεξιὰν καὶ τὴν ἄτιμον σφίγγω πλεξίδα τῶν τυράννων δολιοφρόνων . . . . καίω τῆς δεισιδαιμονίας τὸ βαρὺ βάκτρον. [Ἀν. Κάλβος]


******************************************************
****************************************************************************************************************************************
****************************************************************************************************************************************

ΑΙΘΗΡ ΜΕΝ ΨΥΧΑΣ ΥΠΕΔΕΞΑΤΟ… 810 σελίδες, μεγέθους Α4.

ΑΙΘΗΡ ΜΕΝ ΨΥΧΑΣ ΥΠΕΔΕΞΑΤΟ… 810 σελίδες, μεγέθους Α4.
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

****************************************************************************************************************************************

TO SALUTO LA ROMANA

TO SALUTO  LA ROMANA
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
****************************************************************************************************************************************

ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΠΟΔΕΙΞΙΣ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΕΩΣ ΤΩΝ ΓΙΓΑΝΤΩΝ

ΕΥΡΗΜΑ ΥΨΗΛΗΣ ΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΤΟΣΟΝ ΔΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗΝ ΤΗΣ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑΣ ΟΣΟΝ ΚΑΙ ΔΙΑ ΜΙΑΝ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΘΕΜΕΛΙΩΣΙΝ ΤΗΣ ΙΔΕΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΚΑΤΑΚΛΥΣΜΙΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ Η ΑΝΕΥΡΕΣΙΣ ΤΟΥ ΜΟΜΜΙΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΟΥ ΔΑΚΤΥΛΟΥ! ΙΔΕ:
Οι γίγαντες της Αιγύπτου – Ανήκε κάποτε το δάχτυλο αυτό σε ένα «μυθικό» γίγαντα
=============================================

.

.
κλικ στην εικόνα

.

.
κλικ στην εικόνα

.

.
κλικ στην εικόνα

19 Μαρτίου 2012

Απόβαση Ρώσων Πεζοναυτών στη Συρία – Σφοδρές μάχες στη Δαμασκό

Απόβαση Ρώσων Πεζοναυτών στη Συρία – Σφοδρές μάχες στη Δαμασκό
19-03-2012 19:04:01



Ρώσοι Πεζοναύτες έχουν αποβιβαστεί σε συριακό έδαφος σύμφωνα με τα όσα έκανε γνωστά στο ρωσικό τηλεοπτικό σταθμό Russia Today ανώνυμη πηγή από το αρχηγείο του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας στη Σεβαστούπολη.
"Δυνάμεις Ρώσων πεζοναυτών αποβιβάστηκαν σήμερα στο λιμάνι Tartus της Συρίας με σκοπό, όπως αναφέρθηκε, την προστασία των ρωσικών συμφερόντων στη χώρα όπως και την απομάκρυνση –εάν τελικά απαιτηθεί- Ρώσων πολιτών που βρίσκονται σε αυτή". Να σημειωθεί ότι στην Tartus το ρωσικό Ναυτικό μεγάλη ναυτική βάση. 
Οι πληροφορίες για το πιο σκάφος αποβίβασε τη ρωσική δύναμη –κατ΄ άλλες πηγές πρόκειται για μονάδα ειδικών επιχειρήσεων- είναι συγκεχυμένες, αλλά με τα μέχρι τώρα δεδομένα το σκάφος είναι το Ivan Bobnov που ανήκει στο Στόλο της Μαύρης Θάλασσας. Η αποστολή της ρωσικής δύναμης δεν είναι πάντως απόλυτα ξεκαθαρισμένη, εάν δηλαδή αυτή θα περιοριστεί στο χώρο της ναυτικής βάσης ή αν θα πραγματοποιήσει αποστολές και έξω από αυτόν.
Πάντως και σύμφωνα; με νεότερες  πληροφορίες η δύναμη  η οποία αποβιβάστηκε προέρχεται από το 431 Τάγμα της δύναμης VMF και επανδρώνεται από Spetsnaz  του Ναυτικού.
Έτσι αυτή μπορεί να αφορά είτε την προστασία της ναυτικής βάσης εκεί, παράλληλα με το προσωπικό που υπάρχει εκεί, είτε ενδεχομένως  να περιλαμβάνει την προστασία των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-300 και των βλημάτων εδάφους-επιφανείας P-800 Yakhnot τα οποία χειρίζονται Ρώσοι σύμβουλοι και σε καμιά περίπτωση η Μόσχα δεν θέλει τα συστήματα αυτά να πέσουν στα χέρια των μισθοφόρων και κατά συνέπεια των δυτικών δυνάμεων.
Όλα αυτά τη στιγμή που μάχες με σφοδρές ανταλλαγές πυρών εξελίσσονται στη Δαμασκό σε μια προσπάθεια των ανταρτών και των μισθοφόρων που τους υποστηρίζουν να μεταφέρουν την εξέγερση μέσα στην ίδια τη συριακή πρωτεύουσα.
Πιο συγκριμένα ένοπλες δυνάμεις εξεγερμένων εντοπίστηκαν στο προάστιο του al-Mazzeh περιοχή στην οποία βρίσκονται πρεσβείες, κτίρια υπηρεσιών ασφαλείας καθώς και οικίες μελών του στενού κύκλου του προέδρου της Συρία Bashar al Assad. Σύμφωνα με τους εξεγερμένους τουλάχιστον 80 στρατιώτες του συριακού Στρατού σκοτώθηκαν και 18 ακόμη τραυματίστηκαν,  ενώ σύμφωνα με άλλες πηγές ο αριθμός των νεκρών και από τις δύο πλευρές φτάνει τους 100. Οι μάχες στη Δαμασκό, οι οποίες  συνεχίζονται είναι οι σκληρότερες που έχουν σημειωθεί στη πρωτεύουσα της Συρίας και έρχονται δύο ημέρες μετά τη διπλή βομβιστική επίθεση σε κυβερνητικά κτίρια.
Αναμφισβήτητα οι σημερινές μάχες αποτελούν μια σαφή ένδειξη της σταδιακής αποσταθεροποίησης που υφίσταται το καθεστώς Assad και για αυτό το λόγο οι Ρώσοι θεωρούν πως είναι καιρός να αποστείλουν στρατιωτικές δυνάμεις με σκοπό την προστασία των συμφερόντων τους στη χώρα αυτή αλλά και των πολιτών τους που βρίσκονται εκεί.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

John Bryant

ΣΤΟ http://hercolano2.blogspot.com/
ΣΗΜΕΡΟΝ: ΤΕΣΣΕΡΑ ΕΚΤΕΝΗ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ John Bryant

Icap: Αυξήθηκαν κατά 181% την τελευταία διετία οι ασυνεπείς επιχειρήσεις

 
Icap: Αυξήθηκαν κατά 181% την τελευταία διετία οι ασυνεπείς επιχειρήσεις
Αιτίες η οικονομική ύφεση και η μείωση της κατανάλωσης

Η ανοδική τάση της ασυνέπειας επιβεβαιώνεται σε όλους τους τομείς της βιομηχανίας, του εμπορίου και των υπηρεσιών. Σε απόλυτη συνάρτηση με την εξέλιξη της ασυνέπειας των επιχειρήσεων, τα στοιχεία της μελέτης καταγράφουν την σημαντική επιβάρυνση της πιστοληπτικής ικανότητας των επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της διετίας 2010 – 2011.


Πιο συγκεκριμένα, το 58,91% των εταιρειών, ήτοι 6 στις 10 επιχειρήσεις, επιδείνωσε την πιστοληπτική ικανότητά της έστω και κατά μια διαβάθμιση. Αναλογικά, λοιπόν, για κάθε μία επιχείρηση της οποίας η πιστοληπτική ικανότητα αναβαθμίστηκε αντιστοιχούν 4,9 επιχειρήσεις των οποίων η πιστοληπτική ικανότητα επιδεινώθηκε.


Χαρακτηριστικό του μεγέθους και της εκτεταμένης κλίμακας των επιπτώσεων της κρίσης είναι το γεγονός ότι η επιδείνωση αφορά το σύνολο των επιμέρους τομέων δραστηριότητας, με τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, οι οποίες παραδοσιακά εμφάνιζαν υψηλότερη πιστοληπτική ικανότητα να καταγράφουν την σημαντικότερη επιδείνωση ακολουθούμενες από το εμπόριο και την βιομηχανία.


Πιο συγκεκριμένα:


-Επιχειρήσεις Βιομηχανίας:

Το ποσοστό των βιομηχανικών επιχειρήσεων που επιδείνωσαν την πιστοληπτική τους ικανότητα υπολογίζεται στο 53,59% έναντι του 13,54% των εταιρειών που την βελτίωσαν. Ο λόγος υποβαθμίσεων προς αναβαθμίσεις υπολογίζεται στο 3.96:1.

-Επιχειρήσεις Εμπορίου:

Το ποσοστό των εμπορικών επιχειρήσεων που επιδείνωσαν την πιστοληπτική τους ικανότητα υπολογίζεται στο 58,07% έναντι του 12,73% των εταιρειών που την βελτίωσαν. Ο λόγος υποβαθμίσεων προς αναβαθμίσεις υπολογίζεται στο 4.56:1.

-Επιχειρήσεις Υπηρεσιών:

Το ποσοστό των επιχειρήσεων παροχής Υπηρεσιών που επιδείνωσαν την πιστοληπτική τους ικανότητα υπολογίζεται στο 68,16% έναντι του 8,88% των εταιριών που την βελτίωσαν. Ο λόγος υποβαθμίσεων προς αναβαθμίσεις υπολογίζεται στο 7.68:1.

Τέλος, εκτός από το ευρύτερο μακρο-οικονομικό περιβάλλον, αρνητικό αντίκτυπο στη πιστοληπτική ικανότητα μιας επιχείρησης έχει και η εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών της. Συγκεκριμένα, κοινά χαρακτηριστικά των εταιρειών των οποίων η πιστοληπτική ικανότητα υποβαθμίστηκε είναι η πτωτική πορεία των εσόδων και των κερδών, οι δυσκολίες στην είσπραξη των απαιτήσεων, η αύξηση των υποχρεώσεων και των χρηματο-οικονομικών εξόδων. Υπογραμμίζεται ότι τα παραπάνω συμπεράσματα αποτυπώνουν την εξέλιξη των εν λόγω μεγεθών βάσει Ισολογισμών χρήσης 2009 και 2010. Όσο η οικονομική ύφεση είναι σε εξέλιξη, τόσο θα επιβαρύνεται η πιστοληπτική ικανότητα των επιχειρήσεων.

έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική-Aνάγκη για εγρήγορση και πολιτική συναίνεση ζητά ο Γ. Προβόπουλος


Aνάγκη για εγρήγορση και πολιτική συναίνεση ζητά ο Γ. Προβόπουλος


Την έλλειψη αποφασιστικότητας της κυβέρνησης τη διετία 2010- 2011 αλλά και την «ιστορική ευθύνη» να υλοποιηθεί το νέο πρόγραμμα με πολιτική και κοινωνική συναίνεση, καταγράφει ο Διοικητής της ΤτΕ Γ Προβόπουλος.

Στην έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή εκτιμά ύφεση 4,5% φέτος, 0,5% το 2013 και ανεργία πάνω από 19%. Προβλέπει επιστροφή στην ανάπτυξη από το 2014 και παραθέτει μία σειρά από παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν ώστε αυτή να διασφαλιστεί, θεωρώντας ότι θα αποτελέσει το κλειδί της επιτυχίας του προγράμματος.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι η απόφαση για το νέο δάνειο δημιουργεί ένα νέο πλαίσιο για την οικονομία που διευκολύνει την ανάπτυξη. Με τις παρεμβάσεις που προβλέπονται επιδιώκεται να αρχίσει στη διάρκεια του 2013 η ανάκαμψη της οικονομίας και να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για διατηρήσιμη ανάπτυξη στη συνέχεια.

Επισημαίνει όμως ότι «ο υψηλός βαθμός βεβαιότητας για την προοπτική διατηρήσιμης ανάπτυξης αποτελεί ίσως τον κρισιμότερο παράγοντα προκειμένου να θεωρείται διατηρήσιμο και το δημόσιο χρέος». Γίνεται λόγος για την «ιστορική ευθύνη της χώρας να αξιοποιήσει την ευκαιρία που της παρέχεται» Επισημαίνεται ότι «εξακολουθεί να κυριαρχεί δυσπιστία όσον αφορά την ικανότητα και τη βούληση των κυβερνήσεων και της κοινωνίας να προχωρήσουν αποφασιστικά στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται. Η δυσπιστία είναι δικαιολογημένη. Πολλές φορές στο παρελθόν μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες έχουν προσκρούσει στην ψευδαίσθηση ότι το σύστημα που παρήγε ευημερία με ελλείμματα και χρέη θα μπορούσε να διατηρηθεί επ’ άπειρον. Σήμερα δεν υπάρχει πλέον περιθώριο για τέτοιου είδους ψευδαισθήσεις. Οι όντως σημαντικές και επώδυνες απώλειες που υφίστανται οι πολίτες δεν είναι δυνατόν να ανακτηθούν με επιστροφή στο παρελθόν. Στις σημερινές συνθήκες, αυτό θα συνεπαγόταν πλήρη διάλυση της κοινωνικής συνοχής και καταβαράθρωση των εισοδημάτων».

Για το παρελθόν εκτιμάται η ΤτΕ ότι παρά την πρόοδο από το 2010, δεν έχει αποκατασταθεί ακόμη η εμπιστοσύνη. Και τούτο διότι οι επιδόσεις σε δημοσιονομική προσαρμογή και διαθρωτικά ζητήματα «»δεν ήταν αμελητέες, ήταν όμως κατώτερες των προσδοκιών». Επισημαίνεται ότι «έλειπε η μεταρρυθμιστική αποφασιστικότητα, η ξεκάθαρη, έμπρακτη βούληση ότι αυτή τη φορά θα προχωρήσουμε εκεί που διστάσαμε στο παρελθόν. Δεν συνειδητοποιήθηκε επαρκώς η αδήριτη αναγκαιότητα νέων επιλογών που έπρεπε να γίνουν ακόμη και αν δεν υπήρχε το Μνημόνιο».

Ο Διοικητής εξηγεί ότι «οι αλλαγές αντιμετωπίστηκαν ως επιταγές των δανειστών και όχι ως αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που δεν είναι δυνατόν να αναβληθούν χωρίς καταστροφικές επιπτώσεις. Η στάση αυτή υπονόμευσε την αποτελεσματικότητα πολιτικών που είχαν τεθεί σε εφαρμογή και συντήρησε την αβεβαιότητα ως προς την ικανότητα της οικονομίας να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους που έπρεπε ούτως ή άλλως να επιδιώξει. Αυτό μεγέθυνε τις επιπτώσεις της δημοσιονομικής προσαρμογής στη ζήτηση, όξυνε την ύφεση και επέτεινε το πρόβλημα της ανεργίας. Η ύφεση τέλος, με τη σειρά της, καθιστούσε πιο δυσχερή την επίτευξη των στόχων για το έλλειμμα και το χρέος, γεγονός που αποδυνάμωνε ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη».

Η ΤτΕ εκτιμά ότι η κατάσταση παρουσίασε επιδείνωση στα τέλη του 2011 «και η έξαρση της αβεβαιότητας έθεσαν σε αμφισβήτηση την παραμονή της χώρας στο ευρώ».

«Συνεχίζονται οι πιέσεις στις τράπεζες»

Επιτακτική ανάγκη χαρακτηρίζει η ΤτΕ την συμπίεση του κόστους λειτουργίας των τραπεζών. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, οι πιέσεις στο τραπεζικό σύστημα εντάθηκαν το 2011 και συνεχίζονται και τους πρώτους μήνες του 2012.
Επισημαίνεται ότι οι τράπεζες συνέχισαν να αντιμετωπίζουν σημαντικού ύψους εκροή καταθέσεων από επιχειρήσεις και νοικοκυριά (ύψους περίπου 35 δισ. ευρώ συνολικά για το έτος). Ο λόγος των δανείων σε καθυστέρηση προς το σύνολο των δανείων ανήλθε στο τέλος Σεπτεμβρίου 2011 σε 14,7%, από 10,5% στο τέλος Δεκεμβρίου 2010, ενώ εκτιμάται περαιτέρω άνοδός του στο τέλος Δεκεμβρίου 2011. «Ο περαιτέρω εξορθολογισμός του κόστους λειτουργίας -με δεδομένες τις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί- αποτελεί επιτακτική ανάγκη» επισημαίνεται.
Επισημαίνεται επίσης ότι το 2012 είναι ορόσημο για το τραπεζικό σύστημα. «Οι τράπεζες θα κληθούν να προχωρήσουν σε πλήρη επαναπροσδιορισμό των επιχειρησιακών τους σχεδίων, ώστε να είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες προκλήσεις που δημιουργεί η ύφεση και να προβούν σε σημαντικού ύψους ενίσχυση της κεφαλαιακής τους βάσης, μέχρι το τέλος του γ’ τριμήνου του 2012» αναφέρεται.
Η ΤτΕ αναφέρει ακόμη ότι «η ανασυγκρότηση του τραπεζικού συστήματος είναι προϋπόθεση για την ενίσχυση της ρευστότητας». Αποτελούν επίσης προϋπόθεση για την προοδευτική άρση του αποκλεισμού των ελληνικών τραπεζών από τις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίων.

Πηγή:www.capital.gr

Χτυπούσαν οδηγούς στα φανάρια !

Χτυπούσαν οδηγούς στα φανάρια !


Τελευταία ενημέρωση: 19.03.2012 | 13:21 -- NEWSIT

Το έγκλημα δεν έχει σύνορα και έτσι τέσσερις δράστες από τέσσερις διαφορετικές χώρες, ένας από το Ιρακ, ένας από την Παλαιστίνη, ένας από το Πακιστάν και ακόμη ένας από της Αλγερία είχαν κάνει συμμορία που έκλεβε αυτοκίνητα την ώρα που οι οδηγοί σταματούσαν στο φανάρι.

Η μέθοδός τους είναι πλέον... κλασική στην Ελλάδα, συνήθως οι δράστες δρουν σε ζευγάρια. Στέκονται στο φανάρι και επιλέγουν στόχο.
Πλησιάζουν το αυτοκίνητο όταν ακινητοποιείται και απλά ... ανοίγουν την πόρτα. Αν πάλι ο οδηγός έχει προνοήσει και έχει κλειδώσει τις ασφάλειες τότε δεν διστάζουν να σπάσουν το τζάμι για να αρπάξουν την τσάντα ή ό,τι άλλο τους έχει κινήσει το ενδιαφέρον.
Οι αστυνομικοί που συνέλαβαν τους τέσσερις στο Νέο Κόσμο άκουσαν έκπληκτοι τους δράστες να ομολογούν πως είχαν χτυπήσει 19 αυτοκίνητα, συνήθως παρκαρισμένα, όμως σε τουλάχιστον 3 περιπτώσεις είχαν επιτεθεί την ώρα που οι οδηγοί είχαν σταματήσει σε φανάρι. 

Ποια είναι η σχέση σας με την Teva, κ. Μόσιαλε;

ΤΑ ΓΕΝΟΣΗΜΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ!

---------------------------------------------
http://www.newsbomb.gr/politikh/story/120806/poia-einai-i-shesi-sas-me-tin-teva--k-mosiale

Ποια είναι η σχέση σας με την Teva, κ. Μόσιαλε;

Το newsbomb.gr φέρνει στη δημοσιότητα μελέτη, στην οποία ο «εκλεκτός» του Παπανδρέου εκθείαζε την ισραηλινή φαρμακοβιομηχανία, την εποχή που ο αμερικανικός ΕΟΦ την κατήγγειλε για νοθευμένα σκευάσματα!

Ποια είναι η σχέση σας με την Teva, κ. Μόσιαλε;
 Το 2009 ο κ. Ηλίας Μόσιαλος επιμελείται και δημοσιεύει μελέτη για το σύστημα Υγείας του Ισραήλ, στην οποία πλέκει το εγκώμιο της Teva. Εκθειάζει την ισραηλινή φαρμακοβιομηχανία για το πόσο ασφαλή σκευάσματα παράγει και αναφέρει την Teva ως το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα.
Ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων (FDA), όμως, έχει εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη. Την ίδια χρονιά (2009), οι αμερικανικές αρχές εντοπίζουν νοθευμένα φάρμακα -και όχι μόνο- σε επιτόπου έλεγχο εργοστασίου της Teva!
To 2011 η κυβέρνηση Παπανδρέου, της οποίας ο κ. Μόσιαλος είναι –τότε- εκπρόσωπος, ανοίγει διάπλατα το δρόμο, ώστε η Teva να κατακλύσει την Ελλάδα με τα πάμφθηνα (αλλά αμφιβόλου ποιότητας, σύμφωνα με τον FDA) σκευάσματα που παράγει σε χώρες του Τρίτου Κόσμου!
Με δυο λόγια; Ο «εκλεκτός» του Γ. Παπανδρέου εκθειάζει την Teva, οι σοκαριστικές επίσημες καταγγελίες του αμερικανικού ΕΟΦ αγνοούνται, ο Ελληνας ασθενής προσφέρεται ως πρόβατο επί σφαγή στο «βρόμικο» (σ.σ.: οι Αμερικανοί ανακάλυψαν ακάθαρτα εργαλεία σε εργοστάσιό της) πιάτο της Teva. Σκανδαλώδες, είπατε;
Αναλυτικά:
- Το 1998 ο κ. Μόσιαλος ιδρύει το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τα Συστήματα και τις Πολιτικές Υγείας, με συνέταιρο –μεταξύ άλλων- και την Παγκόσμια Τράπεζα. Το 2003, το Παρατηρητήριο δημοσιεύει έκθεση με αντικείμενο το σύστημα Υγείας του Ισραήλ, την οποία επιμελήθηκε («edited by») ο ίδιος ο κ. Μόσιαλος.
system
Πρόκειται –κατά τα άλλα- για αυστηρά επιστημονική μελέτη, στην οποία όμως ξενίζει η αναφορά (σελ. 78) στην ισραηλινή φαρμακοβιομηχανία και, ειδικότερα, το γεγονός ότι από όλο τον κλάδο ξεχωρίζει και εκθειάζει μία συγκεκριμένη εταιρεία. Την Teva. Συγκεκριμένα, εντύπωση προκαλούν –καθώς διαφοροποιούνται σαφώς από το υπόλοιπο ύφος του κειμένου των 168 σελίδων- οι φράσεις «secure, safe and stable supply of (...) pharmaceuticals» (διασφαλισμένη, ασφαλή και σταθερή παροχή φαρμάκων), «large, successful and growing pharmaceutical industry» (μεγάλη, επιτυχημένη και αναπτυσσόμενη φαρμακοβιομηχανία) και «most notably Teva» (με πιο χαρακτηριστική την Teva):farmaka-egrafo
Μάλιστα, το ίδιο ακριβώς κείμενο έχει αντιγραφεί -λέξη προς λέξη- και σε άλλη έρευνα του Παρατηρητηρίου, το 2009, στην οποία ο κ. Μόσιαλος εμφανίζεται ως αρχισυντάκτης (editor in chief). Αυτή τη φορά, η έρευνα εκτείνεται σε 253 σελίδες, η αναφορά στην Teva (σελ. 129), όμως, παραμένει απαράλλαχτη! (Α! ΄Εχει, μεταξύ 2003 και 2009 προστεθεί και ένα επιπλέον εγκώμιο: «Teva, the world's leading generics company» - Teva, η εταιρεία-ηγέτης της παγκόσμιας βιομηχανίας γενοσήμων):
keimeno

keimeno2
- Το 2009 ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων (FDA) δημοσιεύει έκθεση-κόλαφο για την Teva (την εταιρεία-υπόδειγμα, κατά τον κ. Μόσιαλο...), μετά από έλεγχο σε εργοστάσιό της και τα όσα σοκαριστικά ανακάλυψε εκεί. Δεν είναι μόνο ότι εντόπισε νοθευμένα φάρμακα! Είναι και τα βρόμικα εργαλεία και ο εξοπλισμός που χρησιμοποιούσε η Teva στην παραγωγή τους. Είναι και οι σοβαροί προβληματισμοί που διατυπώσει ο FDA για την ασφάλεια, την ποιότητα, την καθαρότητα και την αποτελεσματικότητα των σκευασμάτων (αυτών ακριβώς που ενθουσίασαν –από επιστημονική άποψη, πάντα- τον κ. Μόσιαλο!):
paper-tev
Σα να μην έφταναν αυτά, το 2011 ο FDA εκδίδει και άλλη έκθεση-κόλαφο για την Teva, αφού οι έλεγχοι των αμερικανικών αρχών σε εργοστάσιο της εταιρείας στο Ισραήλ εντόπισαν και πάλι νοθευμένα φάρμακα, αλλά και ακαθαρσίες, μαύρα σωματίδια άγνωστης σύνθεσης, ανεπαρκείς ελέγχους, μη επιστημονικά ορθές μελέτες, ακύρωση ελέγχων με αρνητικά αποτελέσματα και αντικατάστασή τους από άλλα πιο «βολικά»... Η λίστα είναι μεγάλη...
paper-teva
Μάλιστα, την ίδια χρονιά, ο FDA έβαλε λουκέτο σε άλλο εργοστάσιο του ομίλου, στις ΗΠΑ!
- Το 2009 ο κ. Μόσιαλος προσγειώνεται στην πολιτική ζωή της Ελλάδας, με βασική του ιδιότητα αυτή του «εκλεκτού» του Γ. Παπανδρέου (τον οποίο, αργότερα, θα έσπευδε να «πουλήσει» προσχωρώντας από τους πρώτους στις κινήσεις διαδοχής, όμως αυτό είναι μια άλλη ιστορία...). Βεβαίως, δεν τίθεται στην κρίση του ελληνικού λαού, αλλά του χαρίζεται κατευθείαν εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Ως βουλευτής δε σταματά να παρεμβαίνει για θέματα υγείας και αδυνατεί να κρύψει το διακαή του πόθο να αναλάβει το υπουργείο. Αντί αυτού, το καλοκαίρι του 2011, ορίζεται υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ –σύμφωνα με το βιογραφικό του- διατηρεί (ακόμη και σήμερα) την ιδιότυητα του συμβούλου του υπουργείου Υγείας. Είναι η εποχή που λειτουργεί ως το δεξί χέρι του πρωθυπουργού.
- Είναι, όμως, και η εποχή που ο Ελληνας ασθενής παραδίδεται στο πιάτο της Teva (της εταιρείας που εκθείαζε, όλα τα τελευταία χρόνια, ο κ. Μόσιαλος). Η αρχή γίνεται μέσω των διαγωνισμών για την προμήθεια φαρμάκων στα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία. Οι όροι τους –που πλέον επιλέγουν μόνο βάση της τιμής και όχι της ποιότητας- είναι βούτυρο στο ψωμί της Teva. Απόδειξη; Η ισραηλινή εταιρεία σαρώνει στη δεύτερη ηλεκτρονική δημοπρασία, κερδίζοντας τα εννέα (9) από τα 23 σκευάσματα! Ναι, πρόκειται για την εταιρεία που φιγουράριζε ως «πρότυπο» στις μελέτες δια χειρός Μόσιαλου. Την ίδια εταιρεία που ξεμπρόστιασε για νοθευμένα φάρμακα ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων!
teva_new_slide
Κατόπιν τούτων, εύλογα αναρωτιέται ο ΄Ελληνας πολίτης:
1. Ηταν τυχαίο το εγκώμιο που πλέκουν στην Teva δύο εκθέσεις με την υπογραφή Μόσιαλου;
2. Ηταν τυχαία η πρωτοφανής εκτόξευση του κ. Μόσιαλου από το μηδέν στις κορυφαίες θέσεις της ελληνικής πολιτικής ζωής;
3. Ηταν τυχαία η σχεδόν ολοκληρωτική εξαφάνιση της ποιότητας από τα κριτήρια επιλογής των σκευασμάτων που θα χορηγούνται πλέον στον Ελληνα ασθενή, δεδομένων και των σοκαριστικών εκθέσεων του αμερικανικού ΕΟΦ εις βάρος της Teva για τις απαράδεκτες συνθήκες παραγωγής φαρμάκων;
4. Ηταν τυχαία η προώθηση της τιμής ως μοναδικού πλέον κριτηρίου, γεγονός που επιτρέπει στην Teva να σαρώνει ήδη στους σχετικούς διαγωνισμούς, με τα πάμφθηνα (αλλά αμφιβόλου ποιότητας, σύμφωνα με τον FDA) φάρμακά της;
5. Ηταν τυχαίο το γεγονός ότι όλα αυτά συνέβησαν όταν ο κ. Μόσιαλος, «έκοβε και έραβε» στο πλάι του πρωθυπουργου;
Το ξαναλέμε για να το εμπεδώσουμε: Πρώτα, ο «εκλεκτός» του Γ. Παπανδρέου εκθειάζει την Teva. Μετά, αγνοούνται οι σοκαριστικές επίσημες καταγγελίες του αμερικανικού ΕΟΦ. Τελικά, ο 'Ελληνας ασθενής προσφέρεται ως πρόβατο επί σφαγή στο (βρόμικο) πιάτο της Teva.
Αν ο εισαγγελέας δεν οφείλει να παρέμβει σε αυτή την υπόθεση, σε ποια οφείλει;
--------------------------------------------------------

Γιατί δεν απαντάτε για την Teva, κ. Μόσιαλε;

Τη μπάλα στην κερκίδα ρίχνει από το προφίλ του στο facebook - Ούτε λέξη ως απάντηση για τις καταγγελίες σχετικά με την ισραηλινή φαρμακοβιομηχανία.

Γιατί δεν απαντάτε για την Teva, κ. Μόσιαλε;
Τη γνωστή «καραμέλα» τον συμφερόντων που τον πολεμούν, επειδή τυχαίνει να είναι ο μοναδικός… σταυροφόρος της κάθαρσης, επικαλείται ο Ηλίας Μόσιαλος, κάτω από την πίεση των αποκαλύψεών μας.
Μπορεί να τιτλοφορεί τη σχετική ανάρτηση στο προφίλ του στο facebook «Απάντηση σε πρόσφατα δημοσιεύματα blogs», ωστόσο αυτή δεν περιλαμβάνει τίποτε που να μοιάζει καν με απάντηση στα όσα του καταλογίζει το ρεπορτάζ του newsbomb.gr .
Ούτε λέξη για τις εκθέσεις με την υπογραφή του, οι οποίες εκθείαζαν την ισραηλινή φαρμακοβιομηχανία Teva, την εποχή που ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων εντόπιζε νοθευμένα φάρμακα στα εργοστάσιά της! Μόνο ένα παραλήρημα, στο κρεσέντο του οποίου ο κ. Μόσιαλος δεν ντρέπεται καν να ισχυριστεί ότι όταν κάποιος καταγγέλλει τον ίδιο, καταγγέλλει ολόκληρη την κοινωνία των πολιτών! Και θα περίμενε κανείς η θητεία του στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου να του είχε διδάξει ότι η αμετροέπεια ισοδυναμεί με ύβρη…
FACEBOOK_-_MOSIALOS
Φαίνεται, όμως, πως μ’ όποιον δάσκαλο καθίσεις… Τα ίδια δεν έκανε και ο μέντοράς του, Γ. Παπανδρέου, ο οποίος μόλις συνειδητοποίησε ότι χάνει οριστικά το παιχνίδι (εξαιτίας των δικών του εγκληματικών -πολιτικών και άλλων- λαθών), θυμήθηκε ότι τον πολεμούν τα εκδοτικά συμφέροντα; Μόνο που «ξέχασε» να μας πει ότι αυτά τα… συμφέροντα, τα είχε καλέσει ο ίδιος στο γραφείο του, παρακαλώντας τα -μάλιστα- να μπουν από την πίσω πόρτα!
Είναι πολύ εντυπωσιακό, πάντως, το γεγονός ότι ο κ. Μόσιαλος στο παραλήρημά του δε βρίσκει ούτε μια λέξη να πει για την ταμπακέρα. Η λέξη «Teva» δεν αναφέρεται ούτε μία φορά (προφανώς, κάνει… τζιζ!).

Ο κ. Μόσιαλος αποφεύγει να απαντήσει στις καταγγελίες του newsbomb.gr, παρότι αυτές είναι πολύ συγκεκριμένες. Με τη γνωστή τακτική, πετάει τη μπάλα στην κερκίδα. Εμείς του υπενθυμίζουμε τα ερωτήματα και τον προκαλούμε -έστω και την ύστατη αυτή ώρα- να δώσει απαντήσεις:
1. Ηταν τυχαίο το εγκώμιο που πλέκουν στην Teva δύο εκθέσεις με την υπογραφή Μόσιαλου;
2. Ηταν τυχαία η πρωτοφανής εκτόξευση του κ. Μόσιαλου από το μηδέν στις κορυφαίες θέσεις της ελληνικής πολιτικής ζωής;
3. Ηταν τυχαία η σχεδόν ολοκληρωτική εξαφάνιση της ποιότητας από τα κριτήρια επιλογής των σκευασμάτων που θα χορηγούνται πλέον στον Ελληνα ασθενή, δεδομένων και των σοκαριστικών εκθέσεων του αμερικανικού ΕΟΦ εις βάρος της Teva για τις απαράδεκτες συνθήκες παραγωγής φαρμάκων;
4. Ηταν τυχαία η προώθηση της τιμής ως μοναδικού πλέον κριτηρίου, γεγονός που επιτρέπει στην Teva να σαρώνει ήδη στους σχετικούς διαγωνισμούς, με τα πάμφθηνα (αλλά αμφιβόλου ποιότητας, σύμφωνα με τον FDA) φάρμακά της;
5. Ηταν τυχαίο το γεγονός ότι όλα αυτά συνέβησαν όταν ο κ. Μόσιαλος, «έκοβε και έραβε» στο πλάι του πρωθυπουργού;

κ. Μόσιαλε,

Ρίχνοντας την ποιότητα των φαρμάκων όλοι μπορούν να κάνουν οικονομία. Το ζητούμενο ήταν η εξοικονόμηση φαρμακευτικής δαπάνης να μην θέσει σε κίνδυνο την ποιότητα των φαρμάκων και την δημόσια υγεία με σκευάσματα αγνώστου προελεύσεως (έχουμε δικαίωμα να αγνοούμε τα ευρήματα του αμερικάνικου ΕΟΦ;). Αντ’ αυτού η κυβέρνηση της οποίας ήσασταν εκπρόσωπος απάλειψε το κριτήριο της ποιότητας των σκευασμάτων θέτοντας όλους μας σε κίνδυνο. Αυτόν ακριβώς τον κίνδυνο επισημαίνουμε στην κοινωνία που θα υποστεί τις «παρενέργειες». Για αυτό η «κοινωνία των πολιτών» απαιτεί συγκεκριμένες απαντήσεις. Όχι υπεκφυγές.
Υ.Γ. Και, βέβαια, προς υπεράσπιση του κ. Μόσιαλου σπεύδει -με σχόλιό της στο προφίλ του- η ιατρική συντάκτρια του ΣΚΑΪ, κυρία Μελίνα Τσέλιου, η οποία πριν από λίγες μέρες αποδείχτηκε ότι παραπλάνησε την ελληνική κοινή γνώμη, επικαλούμενη στοιχεία που καμία σχέση δεν είχαν με την πραγματικότητα…
 -----------------------------------------------------------------

Κυριακή, 18 Μαρτίου 2012

Τυχαίο; Εσείς τι νομιζετε;

Ο νέος νόμος για την Υγεία είναι –κατ’ εντολήν της τρόικα- κομμένος και ραμμένος στα μέτρα ισραηλινής πολυεθνικής, για να κατακλύσει την ελληνική αγορά με τα....
πάμφθηνα φάρμακά της, την στιγμή που ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων επανειλημμένως έχει καταγγείλει ότι έχει εντοπίσει νοθευμένα σκευάσματα της ίδιας εταιρείας. Από πολλές πηγές που ανενόχλητα κάνουν το γύρο του διαδικτύου, υπάρχουν ενδείξεις ότι ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος και «σοφός» του Γιώργου Παπανδρέου επί θεμάτων Υγείας, κ. Ηλίας Μόσιαλος είναι εβραίος και, μάλιστα, ότι τα βιβλία του πωλούνται στο Internet με το όνομα «Ελάιας Μόσια – Elias Mossia». Τυχαίο; Εσείς τι νομίζετε;
 Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Μετά το νέο μνημόνιο, η ελληνική κυβέρνηση ψήφισε τον εφαρμοστικό νόμο για την Υγεία, ο οποίος –με τη ρύθμιση για τη δραστική ουσία- θα μας ταΐζει, πλέον, υποχρεωτικά πάμφθηνα σκευάσματα που παράγονται σε χώρες του Τρίτου Κόσμου, όπως η Ινδία, το Πακιστάν, το Ισραήλ, το Μπαγκλαντές κ.ά. Ουσιαστικά, η καινούρια ρύθμιση απαγορεύει στον γιατρό να συνταγογραφεί ένα συγκεκριμένο φάρμακο.
Του επιβάλλει να συνταγογραφεί δραστική ουσία, όπως επιβάλλει στον φαρμακοποιό να χορηγεί στον ασθενή το φθηνότερο σκεύασμα με την ίδια δραστική ουσία. Με τον τρόπο αυτό, μοναδικό κριτήριο επιλογής του φαρμάκου καθίσταται στο εξής η φθηνή τιμή, αδιαφορώντας για την ποιότητα (αλλά και για τις καταγγελίες των γιατρών ότι σκευάσματα με την ίδια δραστική παρουσιάζουν πολύ διαφορετικές ιδιότητες και μπορούν να έχουν συνέπειες, από την αναποτελεσματικότητα στην καταπολέμηση της ασθένειας, μέχρι πολύ σοβαρές παρενέργειες).
 Ετσι, ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για τη μονοπώληση της ελληνικής αγοράς από τις ξένες πολυεθνικές των πάμφθηνων no name φαρμάκων και για την εξαφάνιση των ποιοτικών σκευασμάτων που παρασκευάζονται στην Ελλάδα και την Ευρώπη, υπό υψηλές ποιοτικές προδιαγραφές. Κατ’ επέκταση, καθώς είναι αδύνατο τα ποιοτικά αυτά φάρμακα να πωλούνται στις τιμές των made in India ανταγωνιστών τους, θα εξαφανιστούν από τα ράφια των φαρμακείων και των νοσοκομείων. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, την οποία ο ίδιος ο Economist έχει χαρακτηρίσει «ανερχόμενο αστέρα» της ελληνικής οικονομίας, θα βάλει λουκέτο, αφήνοντας στο δρόμο 20.000 οικογένειες.
Σε δεύτερο χρόνο, το ελληνικό δημόσιο θα χάσει εκατομμύρια από τη φορολόγηση επιχειρήσεων και εργαζομένων (οι οποίοι θα επιβαρύνουν και τα Ταμεία Ανεργίας), ενώ οι ξένες πολυεθνικές –που θα έχουν πλέον μονοπωλήσει την αγορά- θα εκτοξεύσουν τις τιμές τους, αφού θα παίζουν πλέον χωρίς ανταγωνισμό. Όχι, δεν πρόκειται για ένα σενάριο που απειλεί να αποτελέσει τη ζοφερή καθημερινότητά μας κάποια στιγμή στο απώτερο μέλλον. Εχει ήδη αρχίσει να συμβαίνει. Καθώς η προμήθεια φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία έχει θεσμοθετηθεί στα νοσοκομεία, ήδη η ισραηλινή εταιρεία φαρμάκων Teva σαρώνει στις ηλεκτρονικές δημοπρασίες.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι στη δεύτερη ηλεκτρονική δημοπρασία για τα ελληνικά νοσοκομεία η Teva κέρδισε την προμήθεια εννέα (9) από τα 23 υπό δημοπράτηση σκευάσματα! Η δεύτερη σε επιτυχίες εταιρεία κέρδισε μόλις τρία (3)!

Η Ελλάδα μπορούσε να διαγράψει μονομερώς το χρέος της από το 2010

Η Ελλάδα μπορούσε να διαγράψει μονομερώς το χρέος της από το 2010
19-03-2012 14:06:06



 Μια εντυπωσιακή αποκάλυψη για τον τρόπο που η Ελλάδα θα μπορούσε να διαγράψει τα χρέη της ήρθε στο φως της δημοσιότητας και έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον αυτές τις ημέρες. Σύμφωνα με μελέτη που υπογράφουν o Μίτου Γκουλάτι, καθηγητής του Πανεπιστημίου Duke των ΗΠΑ και ο Λέο Μπουχάϊτ, νομικός ειδικευμένος σε θέματα αναδιάρθρωσης του κρατικού χρέους, η Ελλάδα από το Μάιο του 2010 θα μπορούσε μονομερώς να επιλέξει σε ποιo ποσοστό θα κουρευθεί το χρέος της, χωρίς να δώσει λογαριασμό σε κανέναν και ειδικότερα να μην υποχρεωθεί να καταληστέψει το λαό.

Στην μελέτη τους, οι δύο επιστήμονες υποστηρίζουν πως η ελληνική Βουλή μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να αλλάξει τους όρους που έχουν εκδοθεί όσα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου υπάγονται στο ελληνικό δίκαιο. Μάλιστα, τονίζουν πως η ελληνική Βουλή μπορεί όποια στιγμή επιθυμεί να μειώσει το επιτόκιο ή ακόμα και να αυξήσει την περίοδο αποπληρωμής των ομολόγων, τα οποία αποτελούσαν το 2010 το 90% του συνολικού χρέους της χώρας.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr  

Λούκα Κατσέλη : «Θα βρεθούμε πάλι με το μαχαίρι στο λαιμό και τον Ιούνιο και τον Ιούλιο»

Λούκα Κατσέλη : «Θα βρεθούμε πάλι με το μαχαίρι στο λαιμό και τον Ιούνιο και τον Ιούλιο»
19-03-2012 14:26:04

 «Θα βρεθούμε πάλι με το μαχαίρι στο λαιμό και τον Ιούνιο και τον Ιούλιο», εκτίμησε η πρόεδρος του κόμματος «Κοινωνική Συμφωνία», μιλώντας στον Real Fm.

Η Λούκα Κατσέλη ευχήθηκε «τα καλύτερα στο νέο αρχηγό του ΠΑΣΟΚ» και σημείωσε ότι «η αντιπαράθεσή μας θα είναι βαθύτατα πολιτική γιατί είναι οι πολιτικές διαφορές που μας έκαναν να φτιάξουμε και να ξεκινήσουμε το καινούριο κόμμα».

Στο ερώτημα αν η «Κοινωνική Συμφωνία» θα δεχτεί την υπογραφή που έβαλε η κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου στο δεύτερο Μνημόνιο, η κ. Κατσέλη είπε: «Θα πρέπει όλα τα θέματα του δεύτερου Μνημονίου να ξανανοιχτούν και είμαι σίγουρη ότι οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας θα θέλουν να τα ξανακοιτάξουν, διότι η ύφεση στην Ελλάδα θα είναι πολύ βαθιά».
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Ο Χρήστος Ζώης προσχώρησε στους Ανεξάρτητους Έλληνες - ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΔΗΛΩΣΗ

Ο Χρήστος Ζώης προσχώρησε στους Ανεξάρτητους Έλληνες
19-03-2012 16:12:54

 «Οι Έλληνες δεν είμαστε παρίες ούτε πειραματόζωα. Θα εργαστώ για την Εθνική Στροφή που έχει ανάγκη ο τόπος». Με τα λόγια αυτά ο ανεξάρτητος βουλευτής Χρήστος Ζώης ανακοίνωσε πριν λίγο την συνεργασία του με το κίνημα του Πάνου Καμμένου.

Στην επιστολή του ο ανεξάρτητος βουλευτής κάνει λόγο για «μια κλειστή ομάδα γύρω από την ηγεσία της ΝΔ η οποία υπέδειξε αλλαγή πορείας και πολιτικής», ξεκαθαρίζει πως «τον κόσμο της ΝΔ τον έχει στην καρδιά του γιατί είναι πολλά αυτά που μας ενώνουν» και δηλώνει πως «η Ελλάδα δεν είναι αποικία».

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Ζώη:

«Στις 12 Φεβρουαρίου 2012 ο Πρόεδρος της Ν.Δ. αποφάσισε, πριν ακόμη ολοκληρωθεί η ψηφοφορία του 2ου μνημονίου, τη διαγραφή μου απ’ την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. αλλά και από την ίδια τη Ν.Δ.  Έτσι, με μία ψυχρή, κυνική και αντιδημοκρατική απόφαση, εκδιώχθηκα από το κόμμα που υπηρέτησα απ’ τα μαθητικά μου χρόνια.  Αυτό συνέβη γιατί μία κλειστή ομάδα γύρω από την ηγεσία υπέδειξε αλλαγή πορείας και πολιτικής χωρίς να ερωτηθούν ποτέ τα αρμόδια όργανα του κόμματος.  Ανακοινώνοντας ειλημμένες αποφάσεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, απειλώντας και εκβιάζοντας βουλευτές με διαγραφή, υιοθετήθηκε η ρητορική της καταστροφής και του τρόμου και αντιγράφηκε το καταδικασμένο απ’ την κοινωνία μοντέλο ΠΑΣΟΚ.

Όσοι αποφάσισαν να υποστείλουν τη σημαία της διαπραγμάτευσης και της διεκδίκησης θα πρέπει να εξηγήσουν σε τί ακριβώς διαφέρουν απ’ το ΠΑΣΟΚ του ΔΝΤ και των μνημονίων.  Θα πρέπει ρητά να απαντήσουν τί διαφορετικό μπορούν να κάνουν απ’ το ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου εντός του πλαισίου που ορίζει η αποδοχή του 2ου μνημονίου.  Εγκλώβισαν τα στελέχη και τον κόσμο της Ν.Δ. με μία υποδειγματική κυβίστηση, γύρισαν την πλάτη σε όσους με ελπίδα είχαν ακουμπήσει πάνω τους και υπονόμευσαν την αξιοπιστία τους.

Με τον κόσμο της Ν.Δ. δε με χωρίζει τίποτα.  Μας ενώνουν μόνο αγώνες.  Τον έχω στην καρδιά μου.  Μοιραζόμαστε τις ίδιες αρχές και αξίες.  Αγωνιούμε και αμφιβάλλουμε για τους ίδιους λόγους.  Μας απογοητεύουν οι ίδιες λογικές και πρακτικές.  Κατανοώ και συμμερίζομαι πλήρως τη θέση τους.  Αντιλαμβάνομαι την έκπληξή τους για όσα έχουν συμβεί.  Έχουν την αγάπη και τον σεβασμό μου.

Τις ημέρες που προηγήθηκαν άκουσα πολλούς, πάρα πολλούς και μέτρησα τις γνώμες και τις παροτρύνσεις τους.  Δεν διακατέχομαι απ’ το άγχος της «πολιτικής αποκατάστασης» ούτε ορίζουν τις αποφάσεις μου οι «υποσχέσεις» και οι κάθε είδους «αμοιβές».  Μόνο κίνητρο μου είναι η πορεία της χώρας και η ανάγκη να εργαστούμε για ν’ αλλάξουμε τη μοίρα μας.  Τη μοίρα που ορίζουν σήμερα ψυχροί, αδιάφοροι και κυνικοί λογιστές που βλέπουν μπροστά τους μόνο το κέρδος και αγνοούν τον άνθρωπο.

Σ’ αυτήν την κρίσιμη περίοδο αποδέχομαι την πρόταση του Κινήματος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και συστρατεύομαι στον αγώνα τους.   Θα εργαστώ για να αποτελέσουμε όχι μόνο μία δύναμη έκφρασης της λαϊκής αντίδρασης αλλά και φορέα μίας πρότασης η οποία θα συμβάλλει στην αναγκαία για τον τόπο Εθνική Στροφή.

Με ρόλο ισότιμο στην Ευρώπη. Η Ελλάδα δεν είναι αποικία.

Με Εθνική Αξιοπρέπεια.  Οι Έλληνες δεν είμαστε παρίες ούτε πειραματόζωα».

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr  
 

ΔΟΥ Αγ.Παρασκευής: H απόγνωση που έφεραν οι φόροι του Μνημονίου του όπλισε το χέρι

ΔΟΥ Αγ.Παρασκευής: H απόγνωση που έφεραν οι φόροι του Μνημονίου του όπλισε το χέρι
19-03-2012 12:28:32


Στην Ελλάδα του Μνημονίου τη μια μέρα οι πολίτες αυτοπυρπολούνται, όπως συνέβη με την 81χρονη στην Ζάκυνθο για να μην είναι βάρος στην οικογένεια που δεν έχει να φάει και την άλλη προβαίνουν σε ενεργητική αντίσταση με όπλα κατά της εφορίας.
Αν και συνελήφθη αναίμακτα τελικά ο 71χρονος Γ.Π. που εισέβαλε στη ΔΟΥ Αγίας Παρασκευής πυροβολώντας με την καραμπίνα του στον αέρα, εν τούτοις το γεγονός δεν ξενίζει: Πολλοί είναι οι Έλληνες που απειλούν καθημερινά τους υπαλλήλους των ΔΟΥ ότι "Θα πάρω το όπλο μου και όποιον πάρει ο χάρος. Εσείς μου καταστρέψατε τη ζωή εγώ θα πάρω τη δική σας" φωνάζουν οι απελπισμένοι πολίτες στους υπαλλήλους των ΔΟΥ, λόγω των εξοντωτικών φορολογικών μέτρων.
Έστω και αν αυτοί είναι οι τελευταίοι που ευθύνονται, αφού πλέον οι εντολές και οι κατασχέσεις βγαίνουν μεν στο όνομα των κατά τόπους ΔΟΥ, αλλά εκδίδονται από την ομάδα των Γερμανών και των συνεργατών τους, του υπουργείου Οικονομικών.
Αλλά όπως ανέφεραν αστυνομικές πηγές "Ήταν περίπου αναμενόμενο. Χιλιάδες απειλούν είτε ότι θα σκοτώσουν είτε ότι θα σκοτωθούν καθημερινά στις εφορίες. Κάποτε θα γινόταν. Περιμένουμε και πολύ χειρότερα. Δεν ξέρουμε τι θα μπορούσε να συμβεί αν αντί για μια απλή καραμπίνα ο 70χρονος είζχε πάρει από την μαύρη αγορά που πουλιούνται για ένα 500άρικο ένα ΑΚ-47. Σφαγή θα είχε γίνει"
Όπως ήδη έχει ματαδόσει το defencenet.gr στις τελευταίες ειδήσεις, ένας 70χρονος φορολογούμενος εισέβαλε πριν από περίπου μιάμιση ώρα περίπου, στο κτίριο της ΔΟΥ Αγίας Παρασκευής επί της λεωφόρου Μεσογείων.

Πυροβόλησε - πιθανότατα δύο φορές στον αέρα- και στη συνέχεια οχυρώθηκε μέσα σε ένα από τα γραφεία φωνάζοντας "Εδώ θα σκοτωθώ, αφού πάρω μαζί μου και κάποιους από εσάς. Εσείς με σκοτώσατε με τους φόρους, εγώ θα σας σκοτώσω με το όπλο μου. Πο…ς δεν πρόκειται να μου πάρετε το σπίτι»" ενώ την ίδια στιγμή επιδείκνυε στους υπαλλήλους κατασχετήριο τράπεζας με το οποίο του γνωστοποιούσαν ότι βγάζουν σε δημοπρασία την οικία του.

Όπως διαπιστώθηκε, ο δράστης είχε μαζί του ένα σακ βουαγιάζ μέσα στο οποίο έχει διάφορα αντικείμενα, μεταξύ των οποίων ομοίωμα χειροβομβίδας και μεταλλικό αντικείμενο για το οποίο έλεγε ότι ήταν εκρηκτικός μηχανισμός. Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, περικυκλώνοντας το κτίριο.

Οι αστυνομικοί κατάφεραν να τον ηρεμήσουν και να παραδώσει το όπλο. Αυτή την ώρα έχει μεταφερθεί στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής, όπου διενεργείται προανάκριση.
Ευτυχώς δεν αναφέρθηκε μέχρι στιγμής κάποιος τραυματισμός, καθώς η ΔΟΥ ήτανη γεμέτη από κόσμο.
Πριν 20 λεπτά τελικά συνελήφθη, παραδίδοντας το όπλο του. Δεν κράτησε κανέναν όμηρο.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Ο "Μεγάλος Αδελφός", έρχεται - Ο εφιάλτης θα είναι γεγονός το 2013

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Ο "Μεγάλος Αδελφός", έρχεται - Ο εφιάλτης θα είναι γεγονός το 2013
19-03-2012 15:26:07



Ένα τεραστίων διαστάσεων κέντρο παρακολούθησης τηλεφωνικών επικοινωνιών, διαδικτυακών επικοινωνιών, ελέγχου κινητών τηλεφώνων και μετατροπής τους σε πομπούς παρακολούθησης δεδομένων φωνής ακόμα και όταν είναι κλειστά τα κινητά, δημιουργούν αυτή την στιγμή οι ΗΠΑ σε μία έκταση 970 στρεμμάτων στην στρατιωτική βάση Camp Williams κοντά στην πόλη Bluffdale της πολιτείας Utah. 
Πρόκειται ουσιαστικά για την δημιουργία ενός παγκόσμιου "Μεγάλου Αδελφού", από τον οποίο κανείς και τίποτε δεν θα μπορεί να ξεφεύγει. "Μπροστά σε αυτό που θα κατασκευάσουμε το παγκόσμιο σύστημα παρακολούθησης Echelon θα μοιάζει με αθώα παιδική κάμερα", σημείωνε στέλεχος του NSA! 
Η νέα εγκατάσταση αποκαλύφθηκε από τις μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας οι οποίες υποστηρίζουν ότι θα είναι έτοιμη το 2013. Το νέο κέντρο παρακολούθησης θα μπορεί να παρακολουθήσει, να συλλέξει και να επεξεργαστεί πληροφορίες από τα emails, το Facebook, τις αναζητήσεις στην Wikipedia, τα Fax, αναζήτηση σε διαδικτυακές μηχανές αναζήτησης όπως το Google, πιστωτικές κάρτες, κάθε είδους ηλεκτρονική κάρτα που χρησιμοποιείται για συναλλαγές, ηλεκτρονικές ταυτότητες, τηλεφωνικές συνομιλίες.
Οι παρακολούθηση θα γίνεται τόσο σε συναλλαγές ή επικοινωνία στο εσωτερικό των ΗΠΑ όσο και προς άλλες χώρες. Η συνολική έκταση των εγκαταστάσεων αυτού του νέου οργουελικής σύλληψης κέντρου θα είναι 92.900 τετραγωνικά μέτρα εκ των οποίων το κέντρο υπολογιστών θα έχει έκταση 9300 τετραγωνικά μέτρα. Η συνολική έκταση των εγκαταστάσεων θα είναι διπλάσια από την έκταση που καταλαμβάνει το Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον.
Το έργο κατασκευής των εγκαταστάσεων ξεκίνησε το 2010 και θα ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο του 2013, το δε κόστος της επένδυσης φτάνει τα 2 δισ  δολάρια, ενώ η αρμόδια υπηρεσία που επιβλέπει την κατασκευή και θα κάνει χρήση των υποδομών αυτών είναι η περίφημη National Security Agency.
Το σύστημα παρακολούθησης θα μπορεί να παρακολουθεί εγχώριες και διεθνείς κλήσεις και συναλλαγές αποτελώντας τον μεγαλύτερο στον κόσμο «κοριό» που έχει κατασκευαστεί θέτοντας υπό παρακολούθηση και καταχώρηση τις δραστηριότητες όχι μόνο των Αμερικανών πολιτών αλλά κάθε  κατοίκου αυτού του πλανήτη που πραγματοποιεί ηλεκτρονική συναλλαγή η οποία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σχετίζεται με τις ΗΠΑ ή συστήματα που είναι εγκατεστημένα στις ΗΠΑ.
Χάρις σε αυτό το υπερ σύστημα παρακολούθησης και επεξεργασίας ηλεκτρονικών πληροφοριών τίποτα δεν θα μπορεί να είναι κρυφό αφού οι υπερ υπολογιστές που θα διαθέτει μπορούν να σπάσουν κωδικούς και διαβαθμισμένες πληροφορίες οι οποίες προστατεύονται από κωδικούς. Ακόμα και καλά προστατευμένες πληροφορίες θα μπορούν να αποθηκευτούν και να αποκωδικοποιηθούν στο μέλλον όταν τα κατάλληλα εργαλεία θα είναι έτοιμα.
Σημαντική βοήθεια στην συλλογή των πληροφοριών παρέχουν τα επιμέρους κέντρα συλλογής που η NSA έχει δημιουργήσει εδώ και αρκετά χρόνια σε όλες τις σημαντικές αμερικανικές εγκαταστάσεις τηλεπικοινωνιών.
Σε γενικές γραμμές όπως αναφέρει το δημοσίευμα κανένας που πραγματοποιεί ηλεκτρονικές συναλλαγές δεν θα μπορεί να κρυφτεί από την αμερικανική υπηρεσία και κανένας δεν θα μπορεί να είναι σίγουρος για την ασφάλεια και την εμπιστευτικότητα των πληροφοριών που διοχετεύει στο διαδίκυο ή σε οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονικής μορφής συνδιαλλαγή.
Ο Μεγάλος Αδερφός τελικά δεν ήρθε το 1948 όπως έγραφε ο Τζωτρτζ Όργουελ, αλλά το 2013... 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

INCREDIBLE:The Indefinite Detention Bill DOES Apply to American Citizens on U.S. Soil

911 - CHRISTOPHER BOLLYN - Shanksville

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΝΟΡΒΗΓΙΑΣ!

 ΣΧΟΛΙΟΝ:
ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΠΟΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΟΡΒΗΓΙΑ "ΑΠΟ ΠΡΩΤΟ ΧΕΡΙ", ΛΕΓΟΜΕ ΟΤΙ ΕΚΕΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΟ ΕΞΗΣ:
1. ΟΤΑΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΟΚΗΡΥΞΙΣ ΘΕΣΕΩΣ ΣΙΩΠΗΛΩΣ ΠΡΟΤΙΜΑΤΑΙ Ο ΑΛΛΟΔΑΠΟΣ!
2. ΟΙ ΑΝΑ ΤΟΝ ΤΡΙΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ ΠΡΕΣΒΕΙΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΔΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΙΝ!
3. ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΔΙΔΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΜΙΣΘΟΣ ΔΙΑ ΤΡΙΑ ΕΤΗ ΟΠΟΤΕ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΡΜΟΖΕΤΑΙ!
4. Η ΔΑΣΚΑΛΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΑΚΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΝΕΑΡΑ ΠΕΡΣΙΔΑ Η ΟΠΟΙΑ ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΠΑΔΟΣ ΤΟΥ κ.ΧΑΤΑΜΙ (ΚΑΙ ΔΙΟΛΟΥ ΠΡΟΣΗΡΜΟΣΜΕΝΗ, ΟΠΑΔΟΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ) ΚΑΘΩΣ ΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΚΕΚΑΝΟΝΙΣΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΣΙΑ ΣΤΟΛΗΝ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ (ΓΚΡΙΖΟ ΚΟΣΤΟΥΜΙ ΚΑΙ ΛΕΥΚΟ ΤΣΕΜΠΕΡΙ)! ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΔΑΣΚΑΛΑ ΕΙΝΑΙ ΚΙΝΕΖΑ! ΣΕ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΠΟΛΗ, ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΟΥ ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΚΑΠΩΣ ΝΟΡΒΗΓΟΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΚΑΙ Ο ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ!
5. ΟΤΑΝ ΠΙΕΣΕΙΣ ΚΑΠΩΣ ΤΟΥΣ ΝΟΡΒΗΓΟΥΣ, ΕΡΩΤΟΝΤΑΣ ΓΙΑΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟ, ΣΟΥ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΕΞΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΟΥ: «ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΟΙ ΝΟΡΒΗΓΟΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ»!!! 
6. ΟΙ ΝΟΡΒΗΓΟΙ ΕΙΝΑΙ ΗΣΥΧΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ, ΔΙΟΛΟΥ ΕΥΕΞΑΠΤΟΙ ΚΑΙ ΦΩΝΑΚΛΑΔΕΣ, ΟΠΩΣ ΕΜΕΙΣ! ΟΜΩΣ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΥΒΡΙΖΟΥΝ ΑΣΧΗΜΑ ΟΤΑΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ ΤΟΝ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟ ΚΟΥΪΣΛΙΝΓΚ!

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: ΟΠΩΣ ΣΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ: Ο ΠΕΡΙΕΡΓΟΣ ΤΥΠΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΓΕΜΕΝΟ ΑΥΛΟ ΤΟΥΣ ΟΔΗΓΕΙ, ΑΦΙΟΝΙΣΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΥΠΝΩΤΙΣΜΕΝΟΥΣ ΟΛΟΥΣ, ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΘΡΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ!  ΛΥΠΗΡΟΝ!!!  
-----------------------------------

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ  --- Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2012

Μέχρι το 2040 οι μισοί κάτοικοι του Όσλο θα είναι μετανάστες


Οι μετανάστες θα αποτελούν σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού του Όσλο το 2040, σύμφωνα με νέα στοιχεία από την Στατιστική Υπηρεσία της Νορβηγίας.
Σε λιγότερο από 30 χρόνια από τώρα, το 70 τοις εκατό της πρώτης και της δεύτερης γενιάς μεταναστών της νορβηγικής πρωτεύουσας θα έχουν τις ρίζες τους σε χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η μελέτη, που είναι η πρώτη που δημοσιεύει τις τάσεις της μετανάστευσης στη Νορβηγία, δείχνει ότι οι μεγαλύτερες πόλεις, θα γνωρίσουν τη μεγαλύτερη αύξηση των μεταναστευτικών αριθμών.
Ως μετανάστες ορίζονται στα στατιστικά στοιχεία είτε εκείνα τα άτομα που ήρθαν στη Νορβηγία από άλλη χώρα, ή που γεννήθηκαν στη Νορβηγία και είναι παιδιά πρώτης γενιάς μεταναστών.
Σύμφωνα με το πιθανότερο σενάριο της Στατιστικής Υπηρεσίας της Νορβηγίας, στο Όσλο ο μεταναστευτικός πληθυσμός θα αυξηθεί από 28 τοις εκατό σήμερα σε 47 τοις εκατό το 2040.
Στη χώρα συνολικά, ο πληθυσμός των μεταναστών αναμένεται να ανέβει από το 12 στο 24 τοις εκατό του συνόλου του πληθυσμού, ή από 600.000 ανθρώπους που είναι σήμερα στο 1,5 εκατομμύριο το 2040.
Για την Siv Jensen, την πρόεδρο του Κόμματος Προόδου, (Progress Party / Fremskrittspartiet) η τάση είναι βαθιά ανησυχητική.
"Για πάρα πολύ καιρό η Νορβηγία ήταν μια ελκυστική χώρα για τους αιτούντες άσυλο και τους μετανάστες. Το κόμμα μας πιστεύει ότι είναι καιρός για πιο περιοριστικές πολιτικές ", είπε.
«Όσο περισσότεροι μετανάστες υπάρχουν τόσο πιο δύσκολο θα είναι να υπάρξει ενσωμάτωση», λέει η 42χρονη επικεφαλής του λαϊκιστικού κόμματος της αντιπολίτευσης, που ζητά από καιρό αυστηρότερους κανόνες στη μετανάστευση.
Η Jensen είπε το Κόμμα Προόδου της Νορβηγίας ήθελε να δοθούν λιγότερες άδειες παραμονής στους μετανάστες. Έκανε, επίσης, έκκληση η χώρα να κάνει πιο σφιχτή τη μεταναστευτική της πολιτική.
Για παράδειγμα, πρότεινε ότι ένας μετανάστης που παντρεύεται άτομο από την ίδια χώρα προέλευσης στη Νορβηγία, δεν θα πρέπει αυτομάτως να αποκτάει άδεια παραμονής. {ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΟΛΛΗ ΣΚΕΨΙΣ! ΙΔΟΥ ΥΓΙΕΣ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΧΩΡΑΣ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑΧΕΙ ΜΕΛΛΟΝ:Ο ΠΕΡΙ ΜΙΚΤΩΝ ΓΑΜΩΝ ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ 13/7/2003 ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ!}
"Πρέπει να παραδεχτούμε ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές όσον αφορά τα είδη των προκλήσεων που θέτει η ενσωμάτωση των μεταναστών από διαφορετικές χώρες.
"Η Νορβηγία έχει ακόμα σημαντική ανάγκη για εργαζόμενους, και οι εργαζόμενοι μετανάστες από την Ανατολική Ευρώπη παρουσιάζουν εντελώς διαφορετικές προκλήσεις από την ένταξη της μεταναστών από την Ανατολική Αφρική," είπε η Jensen.
ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ

Iraq snapshot - March 16, 2012

Scoundrel Media Afghan Massacre Cover-Up

Rogue Soldier, Rogue Superpower

Israel's Racial Purity Laws

http://hercolano2.blogspot.com/2012/03/israels-racial-purity-laws.html

ΕΣΔΡΑΣ Β 10

 ΚΑΙ ὡς προσηύξατο ῎Εσδρας καὶ ὡς ἐξηγόρευσε κλαίων καὶ προσευχόμενος ἐνώπιον οἴκου τοῦ Θεοῦ, συνήχθησαν πρὸς αὐτὸν ἀπὸ ᾿Ισραὴλ ἐκκλησία πολλὴ σφόδρα, ἄνδρες καὶ γυναῖκες καὶ νεανίσκοι, ὅτι ἔκλαυσαν ὁ λαὸς καὶ ὕψωσε κλαίων. 2 καὶ ἀπεκρίθη Σεχενίας υἱὸς ᾿Ιεὴλ ἀπὸ υἱῶν ᾿Ηλάμ, καὶ εἶπε τῷ ῎Εσδρᾳ· ἡμεῖς ἠσυνθετήσαμεν τῷ Θεῷ ἡμῶν καὶ ἐκαθίσαμεν γυναῖκας ἀλλοτρίας ἀπὸ τῶν λαῶν τῆς γῆς· καὶ νῦν ἐστιν ὑπομονὴ τῷ ᾿Ισραὴλ ἐπὶ τούτῳ. 3 καὶ νῦν διαθώμεθα διαθήκην τῷ Θεῷ ἡμῶν ἐκβαλεῖν πάσας τὰς γυναῖκας καὶ τὰ γενόμενα ἐξ αὐτῶν, ὡς ἂν βούλη· ἀνάστηθι, καὶ φοβέρισον αὐτοὺς ἐν ἐντολαῖς Θεοῦ ἡμῶν, καὶ ὡς ὁ νόμος γενηθήτω. 4 ἀνάστα, ὅτι ἐπὶ σὲ τὸ ρῆμα, καὶ ἡμεῖς μετὰ σοῦ· κραταιοῦ καὶ ποίησον. 5 καὶ ἀνέστη ῎Εσδρας καὶ ὥρκισε τοὺς ἄρχοντας, τοὺς ἱερεῖς καὶ Λευίτας καὶ πάντα ᾿Ισραὴλ τοῦ ποιῆσαι κατὰ τὸ ρῆμα τοῦτο· καὶ ὤμοσαν. 6 καὶ ἀνέστη ῎Εσδρας ἀπὸ προσώπου οἴκου τοῦ Θεοῦ καὶ ἐπορεύθη εἰς γαζοφυλάκιον ᾿Ιωανὰν υἱοῦ ᾿Ελισοὺβ καὶ ἐπορεύθη ἐκεῖ· ἄρτον οὐκ ἔφαγεν καὶ ὕδωρ οὐκ ἔπιεν, ὅτι ἐπένθει ἐπὶ τῇ ἀσυνθεσίᾳ τῆς ἀποικίας. 7 καὶ παρήνεγκαν φωνὴν ἐν ᾿Ιούδᾳ καὶ ἐν ῾Ιερουσαλὴμ πᾶσι τοῖς υἱοῖς τῆς ἀποικίας τοῦ συναθροισθῆναι εἰς ῾Ιερουαλήμ, 8 πᾶς, ὃς ἂν μὴ ἔλθῃ εἰς τρεῖς ἡμέρας, ὡς ἡ βουλὴ τῶν ἀρχόντων καὶ τῶν πρεσβυτέρων, ἀναθεματισθήσεται πᾶσα ἡ ὕπαρξις αὐτοῦ, καὶ αὐτὸς διασταλήσεται ἀπὸ ἐκκλησίας τῆς ἀποικίας. 9 Καὶ συνήχθησαν πάντες ἄνδρες ᾿Ιούδα καὶ Βενιαμὶν εἰς ῾Ιερουσαλὴμ εἰς τὰς τρεῖς ἡμέρας, οὗτος ὁ μὴν ὁ ἔνατος· ἐν εἰκάδι τοῦ μηνὸς ἐκάθισε πᾶς ὁ λαὸς ἐν πλατείᾳ οἴκου τοῦ Θεοῦ ἀπὸ θορύβου αὐτῶν περὶ τοῦ ρήματος καὶ ἀπὸ τοῦ χειμῶνος. 10 καὶ ἀνέστη ῎Εσδρας ὁ ἱερεὺς καὶ εἶπε πρὸς αὐτούς· ὑμεῖς ἠσυνθετήκατε καὶ ἐκαθίσατε γυναῖκας ἀλλοτρίας τοῦ προσθεῖναι ἐπὶ πλημμέλειαν ᾿Ισραήλ· 11 καὶ νῦν δότε αἴνεσιν Κυρίῳ Θεῷ τῶν πατέρων ἡμῶν καὶ ποιήσατε τὸ ἀρεστὸν ἐνώπιον αὐτοῦ καὶ διαστάλητε ἀπὸ λαῶν τῆς γῆς καὶ ἀπὸ τῶν γυναικῶν τῶν ἀλλοτρίων. 12 καὶ ἀπεκρίθησαν πᾶσα ἡ ἐκκλησία καὶ εἶπαν· μέγα τοῦτο τὸ ρῆμά σου ἐφ᾿ ἡμᾶς ποιῆσαι· 13 ἀλλὰ ὁ λαὸς πολύς, καὶ ὁ καιρὸς χειμερινός, καὶ οὐκ ἔστι δύναμις στῆναι ἔξω· καὶ τὸ ἔργον οὐκ εἰς ἡμέραν μίαν καὶ οὐκ εἰς δύο, ὅτι ἐπληθύναμεν τοῦ ἀδικῆσαι ἐν τῷ ρήματι τούτῳ. 14 στήτωσαν δὴ ἄρχοντες ἡμῶν πάσῃ τῇ ἐκκλησίᾳ καὶ πάντες οἱ ἐν πόλεσιν ἡμῶν, ὃς ἐκάθισε γυναῖκας ἀλλοτρίας, ἐλθέτωσαν εἰς καιροὺς ἀπὸ συνταγῶν καὶ μετ᾿ αὐτῶν πρεσβύτεροι πόλεως καὶ πόλεως καὶ κριταὶ τοῦ ἀποστρέψαι ὀργὴν θυμοῦ Θεοῦ ἡμῶν ἐξ ἡμῶν περὶ τοῦ ρήματος τούτου. 15 πλὴν ᾿Ιωνάθαν υἱὸς ᾿Ασαὴλ καὶ ᾿Ιαζίας υἱὸς Θεκωὲ μετ᾿ ἐμοῦ περὶ τούτου, καὶ Μεσολλὰμ καὶ Σαββαθαΐ ὁ Λευίτης βοηθῶν αὐτοῖς. 16 καὶ ἐποίησαν οὕτως υἱοὶ τῆς ἀποικίας. καὶ διεστάλησαν ῎Εσδρας ὁ ἱερεὺς καὶ ἄνδρες ἄρχοντες πατριῶν τῷ οἴκῳ καὶ πάντες ἐν ὀνόμασιν, ὅτι ἐπέστρεψαν ἐν ἡμέρᾳ μιᾷ τοῦ μηνὸς τοῦ δεκάτου ἐκζητῆσαι τὸ ρῆμα. 17 καὶ ἐτέλεσαν ἐν πᾶσιν ἀνδράσιν, οἳ ἐκάθισαν γυναῖκας ἀλλοτρίας, ἕως ἡμέρας μιᾶς τοῦ μηνὸς τοῦ πρώτου.
--------------------------------------------------

ΣΥΡΙΖΑ : «Ψεύτικο περιτύλιγμα, ίδιο σάπιο περιεχόμενο»

ΣΥΡΙΖΑ : «Ψεύτικο περιτύλιγμα, ίδιο σάπιο περιεχόμενο»
18-03-2012 20:08:50



 «Μέσα από το ψεύτικο περιτύλιγμα του νέου ξεκινήματος, υπάρχει το ίδιο σάπιο περιεχόμενο, η ίδια δέσμευση στα μνημόνια χρεοκοπίας, ο ίδιος στόχος εξυπηρέτησης των συμφερόντων των λίγων εις βάρος των πολλών», τονίζει ο ΣΥΝ με ανακοίνωσή του για τις εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ και προσθέτει ότι δεν υπάρχει καμία προοπτική εξόδου από την κρίση από αυτούς που έχουν ισοπεδώσει τη χώρα, από αυτούς που έχουν ήδη δεσμευτεί για επιπλέον νέα μέτρα ανεργίας και φτώχειας.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Φρικιαστική δολοφονία

Κύριος Χρυσοχοΐδης: "για την ασφάλεια των πολιτών είναι η Αστυνομία και οι αρμόδιες υπηρεσίες, όπως προβλέπονται από το Σύνταγμα"! Ευχαριστούμε πολύ για την κηδεμονία και την ασφάλεια!

Κρήτη: Φρικιαστική δολοφονία για 2.000€

Τελευταία ενημέρωση: 19.03.2012 | 09:42 -- NEWSIT

Το χρηματικό ποσό των 2.000 ευρώ που είχε "σηκώσει" από την τράπεζα, για το μνημόσυνο του αδικοχαμένου εγγονού της φέρεται να ήταν το κίνητρο των δολοφόνων της 85χρονης...

Σοφίας Κορναράκη από την Επισκοπή Ηρακλείου. Η άτυχη γυναίκα βρήκε μαρτυρικό θάνατο στα χέρια των δολοφόνων της, οι οποίοι γνώριζαν καλά τις κινήσεις της ηλικιωμένης.

Η 85χρονη βρέθηκε νεκρή με τα ρούχα της και τα παπούτσια της, γεγονός που σημαίνει ότι την σκότωσαν το βράδυ του Σαββάτου (17-03-2012), μόλις επέστρεψε στο σπίτι της. Ο φρικτός θάνατος της 85χρονης έχει προκαλέσει θλίψη αλλά και οργή στην τοπική κοινωνία. Συγχωριανοί του θύματος απειλούν να πάρουν το νόμο στα χέρια τους και στοχοποιούν αλλοδαπούς, διαμηνύοντας ότι θα τους διώξουν από την περιοχή.

Η απουσία της 85χρονης Σοφίας Κορναράκη από την Kυριακάτικη λειτουργία παραξένεψε την κόρη της, η οποία ανησύχησε και αναζήτησε την υπερήλικη μητέρα της στο κατάστημα ψιλικών που διατηρούσε χρόνια στην Μεσοχωριά της Επισκοπής.

Την ανησυχία της επέτεινε το γεγονός ότι η πόρτα του μαγαζιού ήταν ανοιχτή και ο χώρος αναστατωμένος. Λίγα λεπτά αργότερα θα βρισκόταν αντιμέτωπη με το μακάβριο θέαμα. Η άτυχη γυναίκα ήταν πεσμένη μπρούμυτα δίπλα από το κρεβάτι της, στο σπίτι της. Φιμωμένη και με τα μάτια καλυμμένα με ένα πανί.

Η τραγική είδηση έγινε γνωστή σε κλάσματα δευτερολέπτου, συγκλονίζοντας την τοπική κοινωνία της Επισκοπής, από τις πιο ήσυχες περιοχές στην Κρήτη.

Η Ασφάλεια έχει στην διάθεση της ένα τετράδιο με τα ονόματα των αλλοδαπών που χρωστούσαν στην 85χρονη, η οποία ωστόσο ουδέποτε τους πιέζε για τα χρήματα.

Συγχωριανοί του θύματος και ειδικά άνθρωποι που την ζούσαν καθημερινά, υποστηρίζουν ότι είναι πιθανόν πίσω από την δολοφονία να κρύβονται αλλοδαποί και μάλιστα ζητούν να ελεγχθούν συγκεκριμένα πρόσωπα, τα οποία είχαν "διεισδύσει" στην ζωή της άτυχης γυναίκας ποντάροντας στη φιλευσπλαγχνία της.

Σύμφωνα με το cretalive.gr, εξετάζεται η κατάθεση κατοίκου του χωριού, ο οποίος ανέφερε ότι γύρω στις 21.30 το βράδυ του Σαββάτου, περνώντας από το ψιλικατζίδικο της 85χρονης για να επισκεφθεί συγγενικό του πρόσωπο, είδε δύο αλλοδαπούς, οι οποίοι του φάνηκαν παράξενοι.

Ο ίδιος περιγράφει τον σωματότυπο τους. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τους ρώτησε τι γύρευαν, εκείνοι όμως δεν απάντησαν και απομακρύνθηκαν ταχύτατα. Μέχρι και χθες είχαν γίνει περίπου έξι με επτά προσαγωγές υπόπτων.

The Federal Reserve Cartel and The House of Rothschild

http://hercolano2.blogspot.com/2012/03/federal-reserve-cartel-and-house-of.html
----------------------------------------------------

Our Noble Warriors

IMPORTANT - KONY 2012: State Propaganda for a New Generation

ΚΑΤΕΥΘΑΣΕ Η ΝΕΑ (ΣΑΤΑΝΙΚΗ) ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ !!!
http://hercolano2.blogspot.com/2012/03/important-kony-2012-state-propaganda.html
-----------------------------------------

Η ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ - ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ - ΟΛΗ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ

Σ. Τζουμάκας: «Οι σώγαμπροι έγιναν υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ»




Ολόκληρη η ανακοίνωσή του!


««Επιβεβαιώθηκαν οι  θέσεις που εκφράσαμε στο Εθνικό Συμβούλιο  του ΠΑΣΟΚ:

-για τις συνέπειες των  πολιτικών αποκλεισμών,

-για την πολιτική αποχή από τη διαδικασία 175 και πλέον μελών του Εθνικού Συμβουλίου

-για το διάτρητο χαρακτήρα της σημερινής διαδικασίας και της ψηφοφορίας για εκλογή προέδρου στο ΠΑΣΟΚ .

Οι μεθοδεύσεις αυτές συνδέονται πολιτικά με μελανές περιόδους της νεότερης Ιστορίας της χώρας. Πρωτοφανής και εκτεταμένη ήταν η νοθεία σε πανελλήνια κλίμακα με κύριες κατευθύνσεις την παραβίαση της αρχής της μυστικότητας και την αλλοίωση του αποτελέσματος. Σε πολλά εκλογικά τμήματα δεν παρέχονταν λευκά ψηφοδέλτια. Το 2007 δίνονταν λευκά ψηφοδέλτια. Επίσης, δεν παρέχονταν φάκελοι γεγονός που συνιστά ευθεία παραβίαση της αρχής μυστικότητας -πολύ περισσότερο τώρα που μόνο το ένα εκ των δύο ψηφοδελτίων ήταν τυπωμένο- Το 2007 δίνονταν φάκελοι.

Δεν εδίδετο απόδειξη για τη συνδρομή και δεν τηρήθηκε ονομαστικός κατάλογος συνδρομών για να μπορεί να «φουσκωθεί», εκ των υστέρων το αποτέλεσμα. Το 2007 εδίδετο απόδειξη και τηρείτο ονομαστικός κατάλογος για την συνδρομή. Περιέφεραν ψηφοφόρους  σε περιοχές της Αθήνας.

 Μεθόδευση προκειμένου να προστεθούν ψηφοδέλτια ανεξέλεγκτα αποτέλεσε και η μη τήρηση ονομαστικών καταλόγων των ψηφισάντων. Το 2007 τηρούνταν ονομαστικοί κατάλογοι. ψηφισάντων. Συγκεκριμένα, έγκυρο θα πρέπει να είναι μόνο ένα αποτέλεσμα που θα περιλαμβάνει ονομαστικούς καταλόγους ψηφισάντων κατά Νομό και εκλογικό κέντρο. Σε πολλές περιπτώσεις δεν τηρήθηκαν ονομαστικοί κατάλογοι,  προκειμένου να «προστεθούν» εκ των υστέρων ψηφοφόροι «μαϊμού» στους υπολογιστές.

Το 2007 προσήλθαν στη ψηφοφορία 770 χιλιάδες. Σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες μέλη και στελέχη δεν συνέπραξαν σε αυτή την αντιδημοκρατική παρακμή, δεν  παρακολουθήσαν αυτές τις μεθοδεύσεις και γύρισαν την πλάτη σε αυτές τις αντιδημοκρατικές πρακτικές.

Τώρα τον αριθμό των ψηφισάντων θα τον προσδιορίσουν οι καλπονοθείες και οι μεθοδεύσεις μέσω των κομπιούτερ.

Αυτή δεν είναι πολιτική αρχών, είναι συνέχεια αντιδημοκρατικών μεθοδεύσεων. Αυτά δεν μπορούν να αποτελούν πολιτικές κατακτήσεις, όπως και η ανακήρυξη ενός υποψηφίου ως αρχηγού,  γιατί περί αυτού πρόκειται.

Στο ΠΑΣΟΚ η κρίση θα συνεχίζεται. Γιατί η χώρα χρειάζεται προοδευτική πολιτική ηγεσία και προοδευτική πολιτική εξόδου από τη κρίση που οδήγησαν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές και τα αποτυχημένα μνημόνια, συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης, σε αντιδιαστολή με τα σενάρια συγκυβέρνησης με τη Δεξιά που αποτελεί βέβαιη συνταγή για τη διαιώνιση της κρίσης και την αδιέξοδη πολιτική στη χώρα καθώς και η υποστήριξη των κοινωνικών κινημάτων των εργαζομένων για να επανακτήσουν εισοδήματα και δικαιώματα και των ανθρώπων του επιχειρείν για να συγκροτήσουν επιχειρήσεις στο χώρο της πραγματικής οικονομίας.

Η συντριπτική πλειοψηφία των προοδευτικών ανθρώπων του ΠΑΣΟΚ και των Ελλήνων πολιτών γενικότερα, γνωρίζει ότι ο μονόδρομος είναι ένας: Η οργάνωση και η συνέχιση των αγώνων για δημοκρατία, δικαιώματα, εργασία, παραγωγή, δημιουργία  και αξιοπρεπή διαβίωση.»»

 -------------------------

Ιδού η μαζική ψηφοφορία από κάλπη της Ρόδου!

-----------------------------------
 

H λαθρομετανάστευση βόμβα και για το ασφαλιστικό!

Aπασφαλισμένη "πυρηνική βόμβα" έτοιμη ανά πάσα στιγμή να αντιναχθεί με απρόβλεπτες συνέπειες για την ελληνική κοινωνία, τα ασφαλιστικά ταμεία, το σύστημα υγείας και τη δημόσια ασφάλεια χαρακτηρίζουν ανοιχτά πλέον το μεταναστευτικό παράγοντες της αγοράς εργασίας.
Τα ίδια στελέχη εκτιμούν ότι για το μέγεθος της παραοικονομίας που ξεπερνά το 20% του ΑΕΠ ευθύνονται κατά κύριο λόγο οι αλλοδαποί, οι οποίοι στο σύνολό τους  ....δεν θέλουν να νομιμοποιηθούν,. Παρά τις συνεχείς ευκαιρίες που τους προσφέρονται από το ελληνικό κράτος.

Μελέτες του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Αθηνών καθώς και το Ινστιτούτο Εργασίας (ΙΝΕ) ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ καταρρίπτουν πλήρως τον μύθο ότι οι αλλογενείς θα σώσουν το ασφαλιστικό μας σύστημα: 

"Η ευεργετική τους παρουσία, σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν θα υπερβαίνει τα 20 χρόνια γιατί μετά τα ταμεία θα κληθούν να καταβάλλουν σε αυτούς συνταξιοδοτικές παροχές με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τα αποθεματικά τους". Όπως σημειώνεται μάλιστα στην έρευνα του Πανεπιστημίου Αιγαίου "Εάν δεν ληφθούν σοβαρά μέτρα στο καθεστώς ασφάλισης, όταν θα πρέπει να αποδοθούν οι υποσχόμενες παροχές στον μεγάλο αριθμό των μεταναστών που είναι στην αγορά εργασίας, η ευεργετική επίδραση μιας σειράς ετών όπου οι αλλοδαποί θα εισφέρουν στους ασφαλιστικούς φορείς χωρίς αντίστοιχα να αξιώνουν σύνταξη, θα αντιστραφεί".

Παραμύθι του Νασρεντίν Χότζα δηλαδή, αποτελούν οι ισχυρισμοί των ανεπάγγελτων θολοκουλτουριάρηδων περί "θετικής συμβολής των ξένων εργατικών χεριών στη διαμόρφωση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος."

Από έρευνες που διεξήχθησαν για λογαριασμό του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής που κατήργησε (γιατί άραγε;) το ΠΑΣΟΚ προέκυψε ότι η συνεισφορά των αλλοδαπών στο ετήσιο ΑΕΠ φτάνει μόλις το 2,6% όταν αποτελούν το ¼ του πληθυσμού της χώρας.

Αυτή η συμμετοχή θεωρείται μηδαμινή, αφού δεν είναι ανάλογη με τον αριθμό τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με έρευνα-καμπανάκι του Παντείου Πανεπιστημίου, εάν συνεχισθεί η  σημερινή "εισβολή λαθρομεταναστών" το 2050 θα έχουμε τουλάχιστον 14 εκατ. αλλογενών με τους γηγενείς να μην ξεπερνούν στην καλύτερη περίπτωση τα 11 εκατομμύρια.

Προκειμένου να απομυθοποιήσουμε πλήρως τα περί μεγάλης συνεισφοράς των αλλοδαπών στο συνταξιοδοτικό σύστημα αναφέρουμε το πόρισμα του ΙΝΕ που αναφέρει επί λέξει
 "οι αλλοδαποί που έχουν ενταχθεί στο ΙΚΑ δεν συνεισφέρουν οικονομικά όσο ένας Έλληνας ασφαλισμένος και γενικά οι εισφορές δεν ανταποκρίνονται στον αριθμό τους".

Σε απλά ελληνικά να μην περιμένουμε, όπως μας τάζουν οι "προοδευτικοί", οι μετανάστες να μας εξασφαλίσουν τη σύνταξη τους όταν εξέλθουμε από την αγορά εργασίας!
www.elkosmos.gr

Β. Βιλιάρδος - ΑΝΑΠΤΥΞΗ, Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΛΥΣΗ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ, Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΛΥΣΗ: Στην Ελλάδα σήμερα καίγονται χρήματα, οργιάζει η ανεργία, βυθίζεται στα χρέη το δημόσιο και καταδικάζονται χιλιάδες επιχειρήσεις στη χρεοκοπία – γεγονός που σημαίνει ότι, βιώνουμε μία δεύτερη αποικιοκρατική εποχή, με θύμα την εθνική μας κυριαρχία

Η υπερβολικά υψηλή ανεργία είναι ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της ύφεσης – της αδυναμίας ανάπτυξης δηλαδή ενός κράτους. Μόνιμη ή προσωρινή, επιδεινούμενη ή όχι, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ανεργία αποτελούσε πάντοτε μάστιγα – ενώ η δυνατότητα εξάλειψης της ήταν ανέκαθεν μέρος των ισχυρισμών περί της (δήθεν) ανωτερότητας του κομμουνιστικού καθεστώτος.  (J.Schumpeter).

Ο κοινωνικός καπιταλισμός, η μικτή οικονομία καλύτερα, (στην οποία οι κοινωφελείς, οι στρατηγικές και οι κερδοφόρες μονοπωλιακές επιχειρήσεις ανήκουν στο κράτος, ενώ όλες οι υπόλοιπες στους ιδιώτες), σε συνθήκες ήρεμης ανάπτυξης και σε «περιβάλλον» άμεσης δημοκρατίας, όπου οι Πολίτες συμμετέχουν μέσω δημοψηφισμάτων τόσο στις αποφάσεις, όσο και στον έλεγχο του κράτους, μπορεί να εγγυηθεί την καταπολέμηση της ανεργίας – όπως επίσης τη δίκαιη αναδιανομή των εισοδημάτων και την ελευθερία.  

Αντίθετα το άκρο αντίθετο του κομμουνισμού, ο νεοφιλελευθερισμός, σύμφωνα με τον οποίο όλες οι επιχειρήσεις πρέπει να ανήκουν στους ιδιώτες (με αποτέλεσμα να μετατρέπονται σε τεράστιες γραφειοκρατικές οργανώσεις «μονοπωλιακής μορφής» εις βάρος της ελεύθερης αγοράς και της ατομικής πρωτοβουλίας), δεν μπορεί να εγγυηθεί τίποτα - πόσο μάλλον όταν επιβάλει μια πολιτική λιτότητας στις εισοδηματικά ασθενέστερες τάξεις, σε συνθήκες ύφεσης, η οποία συνήθως εκβάλλει σε μεγάλες αναταραχές, σε κοινωνικές εξεγέρσεις, στην αύξηση της εγκληματικότητας, στην αναβίωση δικτατορικών καθεστώτων κλπ.   
 
Ανάλυση

Έχοντας την άποψη ότι, οφείλουμε να αφήσουμε για πάντα πίσω μας το παρελθόν, σχεδιάζοντας με «αισιόδοξη προσοχή» πλέον το μέλλον, καθώς επίσης γνωρίζοντας πως η γνώση είναι δύναμη, θεωρούμε σκόπιμη την αναφορά μας στην ανάπτυξη – αφού, χωρίς ανάπτυξη, είναι αδύνατον να ξεφύγουμε τόσο από τη μάστιγα της ανεργίας, όσο και από την παγίδα του χρέους, στην οποία πιθανότατα οδηγηθήκαμε σκόπιμα (άρθρο μας).

Άλλωστε όλες οι προηγούμενες δυνατότητες και επιλογές μας, οι οποίες ήταν πάρα πολλές, έχουν πλέον σε μεγάλο βαθμό «αναιρεθεί» από τα γεγονότα. Μεταξύ αυτών, η τυχόν επιστροφή μας στο εθνικό νόμισμα αφού, με κριτήριο το νέο μνημόνιο και την καινούργια δανειακή σύμβαση (αμφότερα καταστροφικά, εάν όχι εγκληματικά και προδοτικά), δεν θα μπορούσαμε πια να μετατρέψουμε το δημόσιο χρέος σε δραχμές – με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη τόσο η βιωσιμότητα, όσο και η διαχείριση του (αν και ποτέ δεν είμαστε υπέρ της εξόδου της χώρας μας από την Ευρωζώνη – την οποία δεν είναι λογικό να καταδικάζουμε επειδή μία και μόνο χώρα, η πρωσική Γερμανία δηλαδή, δεν συμπεριφέρεται ως οφείλει).    

Παράλληλα βέβαια έχει χαθεί και η δυνατότητα σωστής εφαρμογής του σεναρίου του δολαρίου ή του ελβετικού φράγκου (του ρωσικού ρουβλίου ίσως όχι ακόμη) – πάντοτε φυσικά υπό την προϋπόθεση της μη αθέτησης της πληρωμής των οφειλών εκ μέρους του κράτους. Ακόμη και η Ισλανδία, η οποία καταπολέμησε με επιτυχία την κρίση χρέους, εξετάζει τη σύνδεση του νομίσματος της με κάποιο άλλο – με το καναδικό δολάριο στην προκειμένη περίπτωση. Ίσως οφείλουμε να σημειώσουμε εδώ ότι, σαν αποτέλεσμα της υποτίμησης της κορώνας με το ξέσπασμα της κρίσης, το δημόσιο χρέος της Ισλανδίας αυξήθηκε, σε όρους δολαρίου, από το περίπου 50% του ΑΕΠ στο 130% - σε χρόνο μηδέν. 

Περαιτέρω οι τράπεζες μας, από τις υγιέστερες της Ευρώπης κάποτε, αντιμετωπίζουν επίσης μεγάλα προβλήματα – από τα οποία πολύ δύσκολα θα ξεφύγουν, εάν δεν επιστρέψει η Ελλάδα άμεσα στην ανάπτυξη. Για παράδειγμα πρόσφατα, μόλις στις 22 Φεβρουαρίου, η Alpha Bank έλαβε εγγύηση εκ μέρους του κράτους, για τη βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση της με ένα ομόλογο ύψους 2 δις € - το οποίο λήγει στις 22 Μαΐου! Δύο ημέρες αργότερα, η Εθνική τράπεζα δανείσθηκε 3 δις €, επίσης με την εγγύηση του δημοσίου - ενώ η Πειραιώς 2,087 δις € στις 5 Μαρτίου.       

Τέλος, έχει επίσης χαθεί η δυνατότητα της εσωτερικής χρηματοδότησης, μέσω της έκδοσης εθνικών ομολόγων – έτσι όπως την είχαμε παρουσιάσει το Οκτώβριο του 2009, αλλά και πρόσφατα (άρθρο μας). Η διαδικασία της ανταλλαγής ομολόγων, ιδιαίτερα η καταναγκαστική διαγραφή των απαιτήσεων των μικροεπενδυτών, οι οποίοι είχαν εμπιστευθεί το Ελληνικό Δημόσιο, τοποθετώντας στα ομόλογα του τις όποιες αποταμιεύσεις τους, έχει πλέον «κάψει» τη συγκεκριμένη δυνατότητα, για πάρα πολλά χρόνια – επίσης την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές, την αξιοπιστία της, την εικόνα της στο εξωτερικό (τουρισμός) και τόσα πολλά άλλα, για τα οποία θα έπρεπε κάποτε να τιμωρηθούν παραδειγματικά όλοι οι υπεύθυνοι (άρθρο μας).

Αν σκεφθεί κανείς δε ότι δεν κερδίσαμε απολύτως τίποτα (από τα 107 δις € της διαγραφής, πάνω από τα 50 δις € ήταν δικά μας, ενώ τα υπόλοιπα θα διατεθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών – 48 δις € - καθώς επίσης των ασφαλιστικών ταμείων, οπότε θα αυξήσουν ξανά το δημόσιο χρέος), τότε θα καταλάβει καλύτερα το μέγεθος της «εσχάτης προδοσίας» απέναντι στην πατρίδα μας.     

Ενδεχομένως βέβαια, αυτά που ακόμη δεν έχουν χαθεί είναι τα νέα γεωπολιτικά μας πλεονεκτήματα – τα οποία, σύμφωνα με τους ειδικούς (Ι. Μάζης), είναι πάρα πολλά, για πρώτη φορά στην Ιστορία μας. Εν τούτοις, ο τομέας αυτός δεν ανήκει στο δικό μας γνωστικό πεδίο, οπότε θα ήταν ανόητο να προσπαθήσουμε να τα αναλύσουμε. Πάντως, με κριτήριο το ότι οι πολύ μεγάλες οικονομικές κρίσεις καταλήγουν σε σημαντικές γεωπολιτικές ανακατατάξεις, δεν θα μας έκανε καθόλου εντύπωση, μεταξύ άλλων, η τυχόν υιοθέτηση κοινών «θρησκευτικών νομισμάτων» - όπως για τις ισλαμικές χώρες, για τις ορθόδοξες κλπ.

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ

Είναι γνωστό ότι η λιτότητα χωρίς ανάπτυξη είναι πολύ πιο καταστροφική, από την ανάπτυξη χωρίς λιτότητα – ιδιαίτερα επειδή «καίγονται» χρήματα (πιστωτική συρρίκνωση), προκαλείται τεράστια ανεργία, περιορίζεται σε επικίνδυνο βαθμό η ιδιωτική κατανάλωση και καταδικάζεται στη χρεοκοπία η πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Στα πλαίσια αυτά, η πολιτική της ΕΕ, η οποία θεωρούσε για πάρα πολλά χρόνια ότι, οι ενσωματωμένες, ελεύθερες  αγορές, σε συνδυασμό με ένα σταθερό, κοινό νόμισμα, θα αποτελούσαν εγγύηση για την ανάπτυξη, αποδείχθηκε εντελώς εσφαλμένη.

Η διοίκηση της ΕΕ επικεντρώθηκε σε μία οικονομική πολιτική, η βάση της οποίας ήταν η προσφορά – θεωρώντας ότι η αυξημένη ανταγωνιστικότητα, έτσι όπως αυτή αποτυπώθηκε στη συνθήκη της Λισαβόνας, θα εξασφάλιζε την ανάπτυξη της Ευρώπης. Δεν δόθηκε λοιπόν καμία σημασία στην αναδιανομή των εισοδημάτων, καθώς επίσης στην προθυμία χρέωσης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών - παράγοντες οι οποίοι καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τη ζήτηση, με αποτέλεσμα η ανάπτυξη της ΕΕ να παραμένει «αναιμική» για πολλά χρόνια.

Όταν επιτέλους άρχισε να αναπτύσσεται δυναμικά η Ευρώπη, στηρίχθηκε κυρίως στην αυξημένη ζήτηση, η οποία όμως ήταν δυστυχώς το αποτέλεσμα της υπερκατανάλωσης μέσω δανείων με χαμηλά επιτόκια, καθώς επίσης των επενδύσεων σε μη παραγωγικές δραστηριότητες (ακίνητα κλπ.), εκ μέρους  των εισοδηματικά ασθενέστερων κρατών της – γεγονός που σταμάτησε απότομα, με το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΕ ΤΟ ΔΑΝΕΙΣΜΟ

Από την πλευρά της προσφοράς, η ανάπτυξη είναι το αποτέλεσμα της αύξησης του χρόνου εργασίας ή/και της υψηλότερης παραγωγικότητας – η οποία όμως διαφέρει από χώρα σε χώρα. Για παράδειγμα, η αύξηση της παραγωγικότητας σε μία βιομηχανική χώρα, όπως η Γερμανία, είναι σχετικά εύκολη – αφού απαιτούνται απλά νέες επενδύσεις σε σύγχρονα μηχανήματα.

Αντίθετα, η αύξηση της παραγωγικότητας σε χώρες όπως η Ελλάδα, η οποία στηρίζεται στις υπηρεσίες (τουρισμός κλπ.), είναι κατά πολύ πιο δύσκολη – αφού οι επενδύσεις δεν «αριστοποιούν» την ανθρώπινη εργασία. Ακριβώς για το λογο αυτό απαιτείται σήμερα μία συνεχής μείωση των αμοιβών των εργαζομένων (από το ΔΝΤ), επειδή στη χώρα μας οι μισθοί συμμετέχουν πολύ περισσότερο στο τελικό προϊόν (υπηρεσίες), από ότι στα βιομηχανικά κράτη.

Τα περισσότερα «προϊόντα» τώρα, τα οποία προέρχονται από την ανάπτυξη μέσω της αύξησης της προσφοράς, μπορεί τότε μόνο να βρουν την αντίστοιχη ζήτηση, εάν αυξάνεται ανάλογα η αγοραστική δυνατότητα των καταναλωτών (εισοδήματα), ή εάν μειώνονται οι τιμές πώλησης – έτσι ώστε, με την ίδια αγοραστική δυνατότητα, με τον ίδιο μισθό καλύτερα, να μπορεί κανείς να αγοράζει περισσότερα προϊόντα.

Στην τελευταία περίπτωση, όταν μειώνονται δηλαδή οι τιμές των προϊόντων, χωρίς να αυξάνονται τα εισοδήματα, δεν έχουμε καθόλου ονομαστική ανάπτυξη (πόσο μάλλον όταν μειώνονται οι μισθοί, όπως απαιτεί σήμερα το ΔΝΤ από την Ελλάδα, παράλληλα με τον περιορισμό των τιμών – μία, μεσοπρόθεσμα, εξαιρετικά υφεσιακή συνταγή, «δολοφονική» για χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος ως προς το ΑΕΠ). Ένα από τα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας είναι οι επενδύσεις, οι οποίες δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας ή/και αυξάνουν την παραγωγικότητα, να μην πραγματοποιούνται (αφού οι επιχειρήσεις δεν προσβλέπουν σε αύξηση των κερδών τους).

Αντίθετα, σε κανονικές συνθήκες δηλαδή, οι επενδύσεις χρηματοδοτούνται από πιστώσεις (δάνεια), με τις οποίες αυξάνεται η ποσότητα χρήματος στην εκάστοτε αγορά και δημιουργείται ζήτηση - η οποία στηρίζεται σε μία αυξημένη αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Επομένως, η ανάπτυξη προϋποθέτει την αύξηση των δαπανών, οι οποίες υπερκαλύπτουν τα έσοδα – να καταναλώνει ή να επενδύει λοιπόν κανείς, περισσότερα από όσα εισπράττει, προσβλέποντας στην κάλυψη του κενού από τη μελλοντική ανάπτυξη (αυξήσεις μισθών κλπ.).   

Κάτι τέτοιο είναι όμως τότε μόνο εφικτό, εάν οι ιδιοκτήτες περιουσιακών στοιχείων είναι πρόθυμοι να πάψουν να αποταμιεύουν ή/και να πουλήσουν μέρος των περιουσιακών στοιχείων τους, καταναλώνοντας ή επενδύοντας – επίσης, όταν οι υπόλοιποι συμμετέχοντες στην αγορά, αυτοί δηλαδή οι οποίοι δεν έχουν χρήματα, είναι πρόθυμοι να δανειστούν, για τους ίδιους σκοπούς.

Παράλληλα βέβαια, ο χρηματοπιστωτικός κλάδος θα πρέπει να είναι πρόθυμος να  παρέχει περισσότερες πιστώσεις, από τις καταθέσεις που έχει στη διάθεση του – αφού διαφορετικά θα μπορούσαν να διατεθούν μόνο όλα τα έσοδα του, όπως επίσης οι αποταμιεύσεις των καταθετών του. Η αιτία είναι το ότι, μία σταθερή ή βραδύτερη από την προσφορά (προϊόντων, υπηρεσιών κλπ.) αύξηση της ποσότητας χρήματος, οδηγεί σε μείωση των τιμών – εμποδίζοντας τη διεξαγωγή επενδύσεων.  

Σε κάθε περίπτωση, η αύξηση των επενδύσεων εκ μέρους του ιδιωτικού τομέα, μειώνει την ανάγκη επενδύσεων εκ μέρους του δημοσίου – με αποτέλεσμα να περιορίζεται το δημόσιο χρέος, αυξανομένου του ιδιωτικού, οπότε να γίνεται συνεχώς καλύτερη η σχέση τους. Ειδικά στην Ελλάδα, όπου το δημόσιο χρέος είναι στο 170% του ΑΕΠ (προ διαγραφής), ενώ το ιδιωτικό στο 160% (250% στην Ιταλία), η εξισορρόπηση μεταξύ τους (80% δημόσιο και 250% ιδιωτικό), θα έλυνε αμέσως το πρόβλημα της χώρας – χωρίς φυσικά να οδηγηθεί στα νύχια του ΔΝΤ και της Γερμανίας.    

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ

Κατά κανόνα, χρεώνονται τόσο οι επιχειρήσεις, όσο και τα νοικοκυριά μίας χώρας, για να επενδύσουν ή για να καταναλώσουν. Εάν όμως δεν το κάνουν, τότε δεν απομένει άλλος από το δημόσιο ή/και το εξωτερικό.

Τα ελλείμματα τώρα (πλεονάσματα) του ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών, είναι το σύνολο των τριών εγχώριων τομέων – του δημοσίου, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Στη Γερμανία, ο μοναδικός σχεδόν τομέας, λίγο πριν από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, ο οποίος εμφάνιζε πλεονάσματα (έσοδα μεγαλύτερα από τις δαπάνες), ήταν ο εξαγωγικός. Στα πλαίσια αυτά σωστά αναφέρεται ότι, η γερμανική ανάπτυξη χρηματοδοτήθηκε από τις αδύναμες χώρες, κυρίως αυτές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, καθώς επίσης από τα φτωχά νοικοκυριά των Η.Π.Α. – μέσω της αύξησης του δανεισμού τους, μεταξύ των ετών 2002 και 2008 (subprimes).

Εν τούτοις, επειδή τα πάντα ισορροπούν στη φύση, η «μονοσήμαντη» ανάπτυξη μέσω των εξαγωγών και εις βάρος των άλλων κρατών, είναι συνδεδεμένη με πολλά άλλα προβλήματα. Το σημαντικότερο όλων είναι ίσως ο δανεισμός των ελλειμματικών χωρών από τις πλεονασματικές, ο οποίος συνήθως  καταλήγει σε απώλεια χρημάτων – όπως συνέβη με τα αμερικανικά νοικοκυριά, οι ζημίες των οποίων τελικά επιβάρυναν τη Γερμανία, μέσω της Lehman Brothers (θεωρείται ως η μεγαλύτερη και μάλιστα νόμιμη ληστεία όλων των εποχών). Ο Πίνακας Ι που ακολουθεί, στον οποίο αναφέρονται οι απαιτήσεις των Γερμανικών τραπεζών απέναντι σε άλλες χώρες, είναι χαρακτηριστικός: 

ΠΙΝΑΚΑΣ Ι: Εξωτερικές απαιτήσεις (δάνεια) των γερμανικών τραπεζών σε δις €, στις «ελλειμματικές» χώρες του Νότου, με ημερομηνία καταγραφής τέλη Αυγούστου 2010

Χώρες
Συνολικά
Τράπεζες
Επιχειρήσεις
Δημόσιο





Ισπανία
146.755
62.963
63.439
20.353
Ιταλία
133.296
48.138
45.664
39.494
114.707
43.025
69.318
2.364
Πορτογαλία
28.685
13.130
9.862
5.693
Ελλάδα
27.990
2.451
7.614
17.925





Ευρώπη
1.524.366



Λοιπός κόσμος
928.625



Γενικό σύνολο**
2.452.991



Πηγή: Bundesbank
Πίνακας: Β. Βιλιάρδος
* Το ΑΕΠ της Ιρλανδίας το 2008 ήταν 185,7 δις €, οπότε το χρέος της απέναντι στις Γερμανικές τράπεζες ήταν περίπου 62% του ΑΕΠ. Για σύγκριση, το αντίστοιχο χρέος της Ελλάδας (ΑΕΠ 2008 στα 242,9 δις €) ήταν μόλις 11,5% του ΑΕΠ. 
** Τεράστιο ποσόν, περίπου όσο το ΑΕΠ της. Ας μην ξεχνάμε εδώ και τα χρέη της ΕΚΤ απέναντι στην Bundesbank από το target II, τα οποία υπολογίζονται στα 500 δις €.

Η μοίρα λοιπόν των πλεονασματικών χωρών, αυτών δηλαδή που δεν στηρίζουν την ανάπτυξη τους στην εσωτερική αγορά, αλλά στις εξαγωγές, όπως η Γερμανία, είναι να δανείζουν τις ελλειμματικές - αφενός μεν για να πουλούν τα προϊόντα τους, αφετέρου για να επενδύουν τα πλεονάσματα τους. Σε περιόδους όμως κρίσης, όπως στη σημερινή, αυτός που συνήθως ζημιώνεται στο τέλος δεν είναι ο οφειλέτης, αλλά ο δανειστής – γεγονός που πολύ σωστά τρομοκρατεί τη Γερμανική κυβέρνηση, παρά τα όσα ανακριβή ανακοινώνει στους Πολίτες της.   

Συνεχίζοντας στο θέμα μας, ένα μέρος φυσικά αυτών των δανείων θα μπορούσε να θεωρηθεί ανεύθυνο – αφού στηριζόταν σε υπερβολικές προσδοκίες ανάπτυξης. Ειδικά όσον αφορά την Ελλάδα και με κριτήριο το συνολικό χρέος της, δημόσιο και ιδιωτικό, το οποίο είναι από τα χαμηλότερα διεθνώς (η τρίτη λιγότερο χρεωμένη οικονομία, μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ), ο μοναδικός σχεδόν υπαίτιος της υπερχρέωσης ήταν ο δημόσιος τομέας – ενώ ο ιδιωτικός παρέμεινε ελάχιστα χρεωμένος (Πίνακας II).

ΠΙΝΑΚΑΣ II: Συνολικά χρέη, δημόσια και ιδιωτικά, ως ποσοστό επί του ΑΕΠ

Χώρα
Σύνολο
Τράπεζες
Επιχειρήσεις
Νοικοκυριά
Δημόσιο






Η.Π.Α.
376
94
90
92
100
Ελλάδα
333
22
74
71
166
Γερμανία
321
98
80
60
83
Πηγή: MM (IMF), 2011
Πίνακας: Β. Βιλιάρδος

Παρά τους ισχυρισμούς λοιπόν πως οι Έλληνες κατανάλωναν δανειζόμενοι πολύ περισσότερα, από όσα εισέπρατταν, ότι δηλαδή ζούσαν πάνω από τις δυνατότητες τους, ο Πίνακας ΙΙ αποδεικνύει την αυθαιρεσία αυτών των συμπερασμάτων κατά μέσον όρο φυσικά και χωρίς να θεωρούμε ότι δεν υπήρχαν εξαιρέσεις. Ειδικά όσον αφορά τις τράπεζες, το χρέος των οποίων ήταν πριν από τη διαγραφή των ομολόγων του δημοσίου μόλις 22% του ΑΕΠ, θα μπορούσε εύκολα να συμπεράνει κανείς ότι ήταν οι υγιέστερες της Ευρωζώνης.

ΧΡΕΩΣΗ ΚΑΙ ΥΠΕΡΧΡΕΩΣΗ

Σύμφωνα με τα παραπάνω, η ανάπτυξη απαιτεί την αύξηση του δανεισμού, τα χρέη δηλαδή – χωρίς όμως να εξελιχθεί σε υπερχρέωση. Εν τούτοις, το μέγεθος της υπερχρέωσης είναι σε άμεση εξάρτηση με την ανάπτυξη.

Εάν αναπτύσσεται σωστά η οικονομία μίας χώρας (εάν αυξάνεται το ΑΕΠ της με υψηλότερο ρυθμό από τα χρέη της), τότε μεγεθύνονται τα εισοδήματα - καθώς επίσης οι αξίες των περιουσιακών στοιχείων. Στην περίπτωση αυτή δεν προκαλείται καμία γενική υπερχρέωση, ακόμη και αν κάποιοι από τους συμμετέχοντες χρεοκοπούν. Ειδικότερα, όταν το ΑΕΠ μίας χώρας αυξάνεται, τότε ο δημόσιος τομέας της έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει να δανείζεται, χωρίς να αυξάνει η σχέση του χρέους ως προς το ΑΕΠ και χωρίς να «υποφέρει» ο προϋπολογισμός, υπό το βάρος των τόκων εξυπηρέτησης του χρέους. Επομένως, είναι εύλογο να προσπαθεί ένα κράτος να αναπτύσσεται, μέσω της αύξησης του δανεισμού του.

Στα πλαίσια αυτά, το οικονομικό εργαλείο «πρώτης επιλογής» είναι η πολιτική των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας. Όσο χαμηλότερα είναι τα επιτόκια δανεισμού εκ μέρους της, τόσο πιο πρόθυμα είναι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις να δανείζονται, με στόχο την κατανάλωση και τις επενδύσεις – αφού τόσο πιο εύκολη είναι η εξυπηρέτηση τόκων και χρεολυσίων. Όταν το κόστος χρηματοδότησης είναι χαμηλό, είναι πολύ πιο εύκολη η κερδοφορία μίας επιχείρησης – ενώ οι επενδύσεις γίνονται, με κριτήριο το προσδοκόμενο κέρδος να είναι υψηλότερο από το επιτόκιο των καταθέσεων.

Από την άλλη πλευρά βέβαια, τα χαμηλά επιτόκια προκαλούν υπεραισιόδοξες και κερδοσκοπικές συμπεριφορές. Σαν αποτέλεσμα αυτής της λειτουργίας, τόσο τα νοικοκυριά, όσο και οι επιχειρήσεις υπερεκτιμούν τις δυνατότητες τους να έχουν «πλεονασματικούς προϋπολογισμούς», με αποτέλεσμα να υπερχρεώνονται και να δυσκολεύονται ή να αδυνατούν να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους. Ο «δείκτης» τώρα, μέσω του οποίου διαπιστώνεται μακροοικονομικά η υπερβολική πιστωτική επέκταση, δεν είναι άλλος από το ύψος του πληθωρισμού – ο οποίος όμως συνήθως, πριν από την εκάστοτε κρίση, διαπιστώνεται περισσότερο στην αύξηση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων και λιγότερο στις τιμές των προϊόντων.

Ο πληθωρισμός δείχνει ότι, η αύξηση της προσφοράς προϊόντων και υπηρεσιών, δεν είναι ανάλογη με την αύξηση της ζήτησης. Το γεγονός αυτό οφείλεται συνήθως στο ότι, οι επιχειρήσεις δεν επενδύουν σημαντικά στην παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών, για την κάλυψη της ζήτησης - είτε επειδή θεωρούν ότι δεν στηρίζεται σε υγιείς βάσεις, ότι είναι βραχυπρόθεσμη δηλαδή, είτε επειδή δεν καλύπτεται το χρηματοπιστωτικό κόστος, είτε για άλλους λόγους.  

Παράλληλα όμως ο πληθωρισμός διευκολύνει την εξυπηρέτηση των χρεών, επειδή τα ονομαστικά εισοδήματα (μισθοί κλπ.), καθώς επίσης οι αξίες των περιουσιακών στοιχείων, αυξάνονται ανάλογα (σπιράλ μισθών-τιμών). Εάν στην περίπτωση αυτή η κεντρική τράπεζα αντιδράσει με αυστηρότερη νομισματική πολιτική (αύξηση των επιτοκίων, μείωση της ποσότητας χρήματος), έτσι ώστε να σταθεροποιηθούν οι τιμές, τότε οδηγείται μία σειρά επιχειρήσεων και νοικοκυριών στη χρεοκοπία.

Ένα κύμα χρεοκοπιών όμως θέτει σε κίνδυνο τις τράπεζες – με αποτέλεσμα να αναγκάζεται το κράτος, σε συνεργασία με την κεντρική τράπεζα, να τις διασώσει, να τις ανακεφαλαιοποιήσει ή/και να αυξήσει τη ρευστότητα τους (Ιρλανδία, Ισπανία). Το γεγονός αυτό με τη σειρά του αυξάνει το δημόσιο χρέος του κράτους, δυσκολεύει την εξυπηρέτηση του κλπ. – με τελικό αποτέλεσμα να κινδυνεύει ολόκληρη η οικονομία, η οποία εισέρχεται σε έναν οδυνηρό καθοδικό σπειροειδή κύκλο ύφεσης (περιορίζονται οι επενδύσεις και η κατανάλωση, μειώνεται το ΑΕΠ, αυξάνεται ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ, μεγεθύνονται τα ελλείμματα του προϋπολογισμού κοκ.).

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Τα κράτη είναι υποχρεωμένα και πρέπει να δανείζονται, έτσι ώστε να προβαίνουν στη χρηματοδότηση δημοσίων επενδύσεων, στα πλαίσια μίας αντικυκλικής δημοσιονομικής πολιτικής (Keynes). Ο λόγος είναι ότι τα κράτη, όταν έρχονται αντιμέτωπα με την «αποχή» του ιδιωτικού τομέα από τις επενδύσεις και την κατανάλωση, οφείλουν να εξισορροπούν τον περιορισμό της ζήτησης, έτσι ώστε να σταθεροποιούν την ανάπτυξη.

Εάν δεν το κάνουν, είτε επειδή δεν θέλουν (όπως η Γερμανία, η οποία επιμένει στην πολιτική λιτότητας), είτε επειδή δεν μπορούν (όπως η Ελλάδα, λόγω της υπερχρέωσης του δημοσίου), τότε οι ιδιωτικές αποταμιεύσεις κατευθύνονται στο εξωτερικό. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται μεν η περαιτέρω χρέωση ή υπερχρέωση του δημοσίου, αλλά τόσο οι ιδιώτες επενδυτές, όσο και οι τράπεζες, οι οποίες μεταφέρουν τις καταθέσεις των πελατών τους στο εξωτερικό, εξαρτώνται πλέον από τη φερεγγυότητα των ξένων δανειζόμενων – ενώ παράλληλα επιταχύνουν και επιδεινώνουν την ύφεση στη χώρα τους (φαύλος κύκλος).   

Ολοκληρώνοντας, σχεδόν όλες οι δαπάνες του δημοσίου αυξάνουν άμεσα ή έμμεσα τα εισοδήματα των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Η μείωση τους λοιπόν οδηγεί στην ύφεση – ενώ η αύξηση τους δημιουργεί ανάπτυξη, ακόμη και αν είναι μόνο ονομαστική (πληθωρισμός). Η ανάπτυξη όμως αυξάνει τα φορολογικά έσοδα του κράτους και μειώνει τις κοινωνικές δαπάνες – με αποτέλεσμα να εισέρχονται στα κρατικά ταμεία περισσότερα χρήματα, με τη βοήθεια των οποίων εξυπηρετούνται τα δημόσια χρέη.

Επομένως, εάν ένα κράτος υποχρεώνεται, ειδικά εν μέσω παγκόσμιας ύφεσης, σε μία «μονοσήμαντη» πολιτική λιτότητας, τότε καταδικάζεται στη χρεοκοπία τόσο ο δημόσιος, όσο και ο ιδιωτικός του τομέας. Κατ’ επέκταση, ο μοναδικός σκοπός μιας ανάλογης πολιτικής λιτότητας δεν μπορεί να είναι άλλος από τη λεηλασία της ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας του συγκεκριμένου κράτους, καθώς επίσης από τη μετατροπή του σε προτεκτοράτο των δανειστών του – όπου ο ορισμός του προτεκτοράτου είναι η απώλεια της πολιτικής και δημοσιονομικής του ανεξαρτησίας.  

Αθήνα, 18. Μαρτίου 2012