Ἐγὼ τώρα ἐξαπλώνω ἰσχυρὰν δεξιὰν καὶ τὴν ἄτιμον σφίγγω πλεξίδα τῶν τυράννων δολιοφρόνων . . . . καίω τῆς δεισιδαιμονίας τὸ βαρὺ βάκτρον. [Ἀν. Κάλβος]


******************************************************
****************************************************************************************************************************************
****************************************************************************************************************************************

ΑΙΘΗΡ ΜΕΝ ΨΥΧΑΣ ΥΠΕΔΕΞΑΤΟ… 810 σελίδες, μεγέθους Α4.

ΑΙΘΗΡ ΜΕΝ ΨΥΧΑΣ ΥΠΕΔΕΞΑΤΟ… 810 σελίδες, μεγέθους Α4.
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

****************************************************************************************************************************************

TO SALUTO LA ROMANA

TO SALUTO  LA ROMANA
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
****************************************************************************************************************************************

ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΠΟΔΕΙΞΙΣ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΕΩΣ ΤΩΝ ΓΙΓΑΝΤΩΝ

ΕΥΡΗΜΑ ΥΨΗΛΗΣ ΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΤΟΣΟΝ ΔΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗΝ ΤΗΣ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑΣ ΟΣΟΝ ΚΑΙ ΔΙΑ ΜΙΑΝ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΘΕΜΕΛΙΩΣΙΝ ΤΗΣ ΙΔΕΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΚΑΤΑΚΛΥΣΜΙΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ Η ΑΝΕΥΡΕΣΙΣ ΤΟΥ ΜΟΜΜΙΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΟΥ ΔΑΚΤΥΛΟΥ! ΙΔΕ:
Οι γίγαντες της Αιγύπτου – Ανήκε κάποτε το δάχτυλο αυτό σε ένα «μυθικό» γίγαντα
=============================================

.

.
κλικ στην εικόνα

.

.
κλικ στην εικόνα

.

.
κλικ στην εικόνα

14 Απριλίου 2012

Καραδοκούν για να αγοράσουν φθηνά ελληνική γη!!!


Καραδοκούν για να αγοράσουν φθηνά ελληνική γη!!!



Μικρά και μεγάλα πορτοφόλια από το εξωτερικό, έχουν πέσει στο ψαχνό για να αγοράσουν ελληνική γη!!! Ψάχνουν για ακίνητα στην Ελλάδα αναζητώντας μέσα στην κρίση ευκαιρίες αλλά και ήλιο όλο και περισσότεροι Βορειοευρωπαίοι, γεγονός που συνδέεται άμεσα με τη μεγάλη πτώση των τιμών στην παραθεριστική κατοικία κατά την τελευταία διετία φτάνει ή και ξεπερνά το 40%.

Το ενδιαφέρον αυτό ωστόσο δεν προχωρά ακόμη μαζικά τουλάχιστον, στην υπογραφή συμβολαίων, καθώς οι υποψήφιοι αγοραστές περιμένουν να πέσουν και άλλο οι τιμές για να επενδύσουν. Ενδιαφέρον δείχνουν τόσο όσοι ψάχνουν για παραθεριστική κατοικία (ή μόνιμη για τους συνατξιούχους) όσο και οι ετειρίες που αναζητούν επένδυση.

Σύμφωνα με κτηματομεσιτικά γραφεία της Ελλάδας και της Γερμανίας, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον προέρχεται από Γερμανούς, Αυστριακούς, Ελβετούς, Βρετανούς και, φυσικά, από Ρώσους.

Ωστόσο το καινούργιο στοιχείο σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν είναι ότι οι Γερμανοί, για παράδειγμα, βλέπουν την αγορά κατοικίας στην Ελλάδα όχι μόνο για προσωπική τους χρήση αλλά και ως επενδυτική ευκαιρία, δηλαδή με το σκεπτικό να τη νοικιάζουν για να τους αποφέρει μια ετήσια απόδοση.

Επίσης, καινούργιο στοιχείο είναι το γεγονός ότι ενδιαφέρον καταγράφεται πλέον από νέες κατηγορίες υποψήφιων αγοραστών.

Συγκεκριμένα, από ξένους με πολύ υψηλά εισοδήματα που αναζητούν ακίνητα αξίας άνω του ενός ή ενάμισι εκατομμυρίου ευρώ, καθώς και από ξενοδοχειακές αλυσίδες, ακόμη και από μεγάλους ομίλους κρουαζιερόπλοιων.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον των υποψήφιων αγοραστών δεν περιορίζεται σε έτοιμα ακίνητα αλλά επεκτείνεται και σε παραθαλάσσια οικόπεδα, τα οποία στη Ρόδο είναι ιδιαίτερα προσιτά για το μέσο γερμανικό εισόδημα.

Μετά και την πτώση των τιμών, ένα οικόπεδο στο οποίο μπορεί να κτιστεί κατοικία 100 τ.μ. κοστίζει γύρω στα 30.000 ευρώ. 

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με γερμανικά κτηματομεσιτικά γραφεία, η Ρόδος επικεντρώνει περισσότερο από κάθε άλλο μέρος της Ελλάδας το ενδιαφέρον για επενδύσεις στην εξοχική κατοικία, όχι μόνο λόγω της φυσικής της ομορφιάς και της μεγάλης διάρκειας ηλιοφάνειας αλλά και της ύπαρξης κτηματολογίου, όπως άλλωστε ισχύει σε όλα τα Δωδεκάνησα, από τον καιρό της ιταλικής κυριαρχίας.

Το γεγονός αυτό, όπως αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής «Die Welt», καθιστά πιο εύκολες τις αγοραπωλησίες στα Δωδεκάνησα καθώς υπάρχουν καθαροί τίτλοι ιδιοκτησίας, αντίθετα απ' ό,τι συμβαίνει σε άλλα μέρη όπως η Κρήτη και η Χαλκιδική όπου, σύμφωνα με τον γερμανό συντάκτη, η απουσία κτηματολογίου έχει συχνά ως αποτέλεσμα το ενδιαφέρον να παραμένει «ενδιαφέρον».

Μια άλλη κατηγορία ενδιαφερομένων είναι ξένες ξενοδοχειακές αλυσίδες, όπως για παράδειγμα αμερικανικές, οι οποίες αναζητούν για να αγοράσουν εκτάσεις - φιλέτα ή έτοιμες τουριστικές μονάδες στην Ελλάδα και να τις εντάξουν στο χαρτοφυλάκιό τους. Ενδιαφέρον έχει επίσης το γεγονός ότι τον τελευταίο καιρό παρατηρείται ζήτηση για αγορά ή ενοικίαση παραθαλάσσιων εκτάσεων σε Πελοπόννησο, Στερεά και Μακεδονία από μεγάλους ξένους ομίλους κρουαζιερόπλοιων με σκοπό την ανάπτυξη εκεί εγκαταστάσεων, εστίασης και διαμονής των επιβατών τους κατά τη διάρκεια παραμονής του πλοίου στη περιοχή.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Γιατί οι οπλοφόροι είναι ...ψηλοί και μεγαλόσωμοι. Τι δείχνει έρευνα!


Γιατί οι οπλοφόροι είναι ...ψηλοί και μεγαλόσωμοι. Τι δείχνει έρευνα!



Να λοιπόν γιατί τα θύματα ληστείς βλέπουν ψηλούς και σωματώδεις τους ληστές! Γιατί το όπλο δεν κάνει τον ...άνδρα, φαίνεται όμως ότι τον κάνει  να φαίνεται πιο ψηλός και σωματώδης, αποκαλύπτει πείραμα ψυχολόγων στις ΗΠΑ.

Η μελέτη, την οποία χρηματοδότησε το Γραφείο Επιστημονικής Έρευνας της Πολεμικής Αεροπορίας, εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας για την κατανόηση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων σε απειλητικές ή βίαιες καταστάσεις.

Στους ανθρώπους, η εμφάνιση ενός όπλου είναι καλός λόγος για να οπισθοχωρήσει κανείς. Πώς όμως αξιολογούμε αυτή την απειλή αυτόματα, χωρίς να χρειαστεί καν να το σκεφτούμε;

Ο Δρ Φέσλερ πιστεύει ότι η απειλή αναπαρίσταται με έναν ιδιαίτερα απλό, έως και πρωτόγονο τρόπο στον εγκέφαλο: ο απειλητικός εχθρός απλά φαίνεται μεγαλύτερος.

Για να δείξει ότι αυτό ισχύει, ο ερευνητής ζήτησε από εκατοντάδες εθελοντές να κοιτάξουν σε φωτογραφίες χεριών που κρατούσαν διάφορα αντικείμενα -από αληθινά πιστόλια μέχρι τρυπάνια και νεροπίστολα- και να εκτιμήσουν το ύψος του προσώπου που κρατά αυτά τα αντικείμενα αλλά δεν διακρίνεται στην εικόνα. Οι ερευνητές είχαν φροντίσει ώστε όλα τα χέρια να μοιάζουν σε εμφάνιση και μέγεθος.

Η ανάλυση έδειξε ότι τα άτομα των οποίων τα χέρια κρατούσαν όπλα κρίθηκαν κατά μέσο όρο 17% ψηλότεροι από ό,τι εάν κρατούσαν ένα πιστόλι σιλικόνης -η διαφορά αυτή αντιστοιχούσε σε περίπου πέντε επιπλέον εκατοστά. Επιπλέον, το όπλο έκανε τον κάτοχο να φαντάζει πιο μυώδης.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Διλήμματα για αφελείς μπροστά στη κάλπη.

Διλήμματα για αφελείς μπροστά στη κάλπη. Πούναι τα ευρώ?


Από νωρίς ξεκίνησαν το σήριαλ της ακυβερνησίας, έχοντας δει τις καταδικαστικές δημοσκοπήσεις. Ενώ ο Ράϊχενμπαχ είναι εδώ και θα παραμείνει μαζί με τα κάθε λογής επιτελεία τα οποία καλοπληρώνει η χώρα για να... αποφαίνονται, ότι οι άλλοι πρέπει να απολύονται, να μένουν άνεργοι, να μειώνονται οι αποδοχές τους, να πληρώνουν φόρους κλπ. Και οι άλλοι να τα παίρνουν για να συμβουλεύουν και να κάνουν αυτά, ανεβάζοντας το έλλειμμα...

Δηλαδή αν οι ουσιαστικοί κυβερνήτες της χώρας δεν αλλάζουν πολιτική ούτε μετακινούνται, κάποιοι τολμούν να κοροϊδεύουν επισείοντας ψευδεπίγραφους φόβους περί ακυβερνησίας. Αφού έκαψαν τους εγκεφάλους των αφελών με αυτό, τώρα στην τελική ευθεία των εκλογών επιστρατεύουν το κορυφαίο δίλημμα: Της δραχμής ή του ευρώ!!! Και δεν λένε ότι αυτή τη στιγμή ο κόσμος δεν έχει ούτε ευρώ αλλά ούτε και δραχμή στην τσέπη, ότι η πείνα έχει ξεκινήσει κι ότι τελικά με την πολιτική αυτή, οι ακόμα μεγαλύτερες θυσίες μαθηματικά οδηγούν σε απώλεια του ευρώ, έξοδο από την Ευρωζώνη και μάλιστα με μη εθνικό νόμισμα της επιλογής των Ευρωπαίων. Αλλά δεν έμεινε κάτι άλλο να πουλήσουν εκτός από διλήμματα...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δε συνελήφθη ο δολοφόνος του Μανώλη Καντάρη;



Δε συνελήφθη ο δολοφόνος του Μανώλη Καντάρη;ΕκτύπωσηE-mail

14-04-2012 19:27:39


Ανατροπή στην υπόθεση της δολοφονίας του Μανώλη Καντάρη, πριν από ένα χρόνο, στο κέντρο της Αθήνας, φέρνει η αποκάλυψη ότι ο πραγματικός δράστης μπορεί να ήταν ένας Πακιστανός, ο οποίος παραμένει ασύλληπτος.

Όπως γράφει σήμερα η Real Νews, το θανατηφόρο χτύπημα στον άτυχο πατέρα δεν κατάφερε ο Αφγανός που συνελήφθη, αλλά ο Πακιστανός. Αυτό προκύπτει από κάμερα ασφαλείας ιδιωτικής επιχείρησης, αλλά και από έναν μάρτυρα κλειδί.

Στο υλικό από την κάμερα ασφαλείας, ο άγνωστος Πακιστανός περπατά μαζί με τους δύο Αφγανούς.

Συγχρόνως, μία μαρτυρία, όχι μόνο τον τοποθετεί την ώρα που έγινε ο φόνος στο συγκεκριμένο σημείο μαζί με τους δύο συνεργούς του, αλλά πολύ περισσότερο προσδίδει και δόλο στους δύο Αφγανούς, οι οποίοι είχαν ισχυριστεί ούτε λίγο ούτε πολύ πως ήταν η κακιά στιγμή που λένε.

Ο μάρτυρας υποστηρίζει πως ήρθε στο μαγαζί του ο ένας εκ των δραστών, τον οποίον είχε αναγνωρίσει από φωτογραφίες, για να του πουλήσει μία κάμερα.

«...αυτήν τη βιντεοκάμερα που την βρήκες», τον ρώτησε ο μάρτυρας για να λάβει την απάντηση:
«μη σε νοιάζει».

Στη συνέχεια ο καταστηματάρχης και μάρτυρας, ο οποίος ήξερε πια για τη δολοφονία, (δεν γνώριζε την πρώτη φορά που τον επισκέφθηκε ο φερόμενος ως φονιάς), τον ρώτησε εάν σκότωσε άνθρωπο για μια κάμερα. Τότε ο Αφγανός του αποκάλυψε την πλήρη αλήθεια, καθώς του απάντησε: «Φώναζε πολύ. Τι να έκανα;».


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
 

Πάσχα στα στρατόπεδα: Για πρώτη φορά χωρίς υπουργό Άμυνας!


Πάσχα στα στρατόπεδα: Για πρώτη φορά χωρίς υπουργό Άμυνας!ΕκτύπωσηE-mail

14-04-2012 17:34:44


Για πρώτη φορά στην μεταπολεμική ιστορία των Ενόπλων Δυνάμεων δεν θα επισκεφθεί κάποια μονάδα τους ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. 
Ο Δ.Αβραμόπουλος, για άγνωστους λόγους, αποφάσισε να μην ακολουθήσει τον συμβολισμό που θέλει την πολιτική ηγεσία να περνάει σε στρατόπεδο την Άγια Ημέρα του Πάσχα για να συνεορτάσει με το προσωπικό των Ε.Δ. 
την μεγαλύτερη εορτή της Ορθοδοξίας

Δίνοντας, έτσι, τροφή στις φήμες που κυκλοφορούν ότι δεν πρόκειται η επομένη των εκλογών να τον ξαναβρεί στο υπουργείο εθνικής Άμυνας.

Είτε γιατί ο ίδιος στοχεύει για πιο ψηλά, είτε γιατί ο Α.Σαμαράς έχει αποφασίσει ότι στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας χρειάζεται κάποιος με πιο "καθαρές" πατριωτικές θέσεις και απόψεις από τον συγκεκριμένο... Αν βέβαια καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση ο Α.Σαμαράς.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Χιλιάδες Ιταλοί διαδήλωσαν κατά των αλλαγών στο ασφαλιστικό

 
Χιλιάδες Ιταλοί διαδήλωσαν κατά των αλλαγών στο ασφαλιστικό
Σύγκρουση Μόντι - συνδικάτων για τη μεταρρύθμιση 
 
Χιλιάδες Ιταλοί διαδήλωσαν την Παρασκευή υπό βροχή στους δρόμους της Ρώμης κόντρα στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος που μπορεί να αφήσει χωρίς σύνταξη για μία πενταετία 60.000 εργαζόμενους που δέχθηκαν εθελούσια έξοδο, καθώς και ενάντια στις αλλαγές στον χάρτη εργασίας που διευκολύνουν τις απολύσεις.

«Δεν μισώ τον Μόντι, αλλά οι δυστυχώς οι τεχνοκράτες δεν γνωρίζουν ότι πίσω από τους αριθμούς βρίσκονται πραγματικοί άνθρωποι»
δήλωσε ο 58χρονος συνταξιούχος Αντόνιο Λουπάνο, ένας από τους χιλιάδες Ιταλούς που έδωσαν το «παρών» στην ογκώδη διαδήλωση που κατέληξε στην πλατεία Σάντι Απόστολι της Ρώμης.

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας κόντρα στους χειρισμούς της κυβέρνησης του Μάριο Μόντι στο μέτωπο της οικονομίας κάλεσαν τα τρία μεγαλύτερα συνδικάτα Cigl Cisl και Uil, κηρύσσοντας οκτάωρη γενική απεργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.


Κύρια αιτία της κινητοποίησης, η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και της αγοράς της εργασίας, που διευκολύνει τις απολύσεις.


Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό δημιουργούν τον κίνδυνο να μείνουν χωρίς σύνταξη, για διάστημα μέχρι και πέντε χρόνων, τουλάχιστον 60.000 εργαζόμενοι που είχαν δεχθεί τους περασμένους μήνες την «εθελούσια έξοδο» η οποία τους προτάθηκε από διάφορες επιχειρήσεις (ιταλικά ταχυδρομεία, εταιρείες τηλεπικοινωνιών)


«Το φαινόμενο αυτό αφορά πολλούς περισσότερους εργαζόμενους από όσους πιστεύει η κυβέρνηση. Το μήνυμα που στέλνουμε σήμερα είναι ότι κανείς δεν μπορεί να επιτρέψει στον εαυτό του να παίξει με το μέλλον, με την ζωή των εργαζομένων και των συνταξιούχων δήλωσε η
Σουζάνα Καμούσο, γραμματέας του κεντροαριστερού συνδικάτου Cgil.

Bάσει υπολογισμών του συνδικάτου, τα «θύματα της εθελούσιας εξόδου» μπορεί να φθάνουν και τα 300.000 άτομα.


«Η υπουργός εργασίας έχωσε το κεφάλι κάτω από την άμμο, όπως κάνουν οι στρουθοκάμηλοι. Πρέπει να δοθούν άμεσες απαντήσεις στο πρόβλημα όσων έμειναν χωρίς δουλειά και χωρίς σύνταξη λόγω της εθελούσιας εξόδου. Πρόκειται για χιλιάδες συμπολίτες μας» τόνισε ο επικεφαλής του συνδικάτου Cisl, Ραφαέλε Ανζτελέτι.


Συνεργάτες της Ιταλίδας υπουργού Εργασίας
Ελσα Φορνέρο έχουν αφήσει να διαρρεύσει ότι το πρόβλημα θα λυθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες και ότι πρόκειται, πιθανότατα, να διατίθενται τρία δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο, μέχρι το 2017, για να παρασχεθεί επαρκής οικονομική κάλυψη.

Κύρια συνθήματα των σημερινών κινητοποιήσεων ήταν «Έλσα μην κλαις, κλαίμε ήδη εμείς και είμαστε πάρα πολλοί», «Μόντι -Φορνέρο, δεν θα μας πάτε στο νεκροταφείο» και «Η αξιοπρέπειά μας δεν γνωρίζει μεταρρυθμίσεις».


Εν τω μεταξύ, τα επίσημα στοιχεία που αφορούν την βιομηχανική παραγωγή, αποτελούν μια ακόμη απόδειξη της οικονομικής ύφεσης που πλήττει τη χώρα. Τον περασμένο Φεβρουάριο, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2011, σημειώθηκε πτώση 6,8%.


Οι αρνητικότερες επιδόσεις, παρατηρήθηκαν στον τομέα χημικών προϊόντων (-14%), πώλησης αυτοκινήτων (-11,2%), και στα κύρια καταναλωτικά αγαθά (-10%).

Justice for Rachel Corrie Delayed

ΡΑΧΗΛ,
ΗΣΟΥΝ ΜΙΚΡΗ, 23 ΕΤΩΝ, ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΣΕ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΣΕ!
ΖΗΤΟΥΣΕΣ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ, ΔΕΝ ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ ΧΑΘΗΚΕ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΜΕΣ' ΤΑ ΑΠΟΚΑΪΔΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ!
ΑΝΗΚΕΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΕΥΚΟΛΟΠΙΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΛΑΝΕΜΕΝΟΥΣ!
ΠΙΣΤΕΥΕΣ ΚΙ ΕΣΥ ΚΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΓΥΡΩ ΣΟΥ, ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΙΔΗΣΙ!
ΔΑΚΡΥΔΟΧΟ ΝΟΗΤΗ ΑΠΟΘΕΤΩ ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΚΛΑΔΟ ΦΟΙΝΙΚΟΣ!


http://hercolano6.blogspot.com/2012/04/justice-for-rachel-corrie-delayed.html
---------------------------------------------------

The AIDS Hoax

http://hercolano6.blogspot.com/2012/04/aids-hoax.html
-----------------------------------------

ΣΟΚ: Η Ρόδος αιχμάλωτη απο κλέφτες Πακιστανούς και Αλβανούς

Ανεξέλεκτο είναι πλέον το νησί μας και στα χέρια Πακιστανών και Αλβανών που χωρίς να τους "ενοχλεί" καμία αρμόδια αρχή, μπαίνουν στα σπίτια μας ανοίγουν μέρα μεσημέρι τα αυτοκίνητα μας...
και δεν έχουν αφήσει τίποτα όρθιο στο πέρασμα τους!
Ο κόσμος πλέον ανάγκαζεται να πάρει τον νόμο στα χέρια του αφού η πολιτεία αδυνατεί να προστατέψει τους Ελληνες πολίτες!
Σοκ προκαλούν τα στοιχεία της αστυνομίας που τον τελευταίο χρόνο και με βάσει του πληθυσμού οι ληστείες στο νησί μας έχουν ξεπεράσει και αυτές της Αθήνας.
Εντύπωση προκαλεί μια περίπτωση στο Φαληράκι που κάποιος συμπολίτης μας άφησε το αυτοκίνητο του για 15 λεπτά και του το διέρρηξαν με τρόπο προκλητικό παίρνοντας ακόμη και τις ρόδες του οχήματος!
Ο κόσμος έχει αγανακτήσει και ανάγκαζεται να πάρει μέτρα που κάνεις δεν θα ήθελε.... Η πολιτεία αν δεν προστατέψει τους Ελληνες φορολογούμενους οι εξελίξεις σίγουρα θα είναι τραγικές!
Κύριοι το ποτήρι ξεχείλισε!
Αναγνωστης.

Pulse RC - Εκλογική...«αξονική τομογραφία»

(ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ “Π” ΣΤΙΣ 12-04-12)


Εκλογική...«αξονική τομογραφία»


Του Γιώργου Ηλ. Αράπογλου,
γεν. διευθυντή της Pulse RC

Η ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού, οι πολλοί νέοι πρωταγωνιστές και οι πρωτόγνωρες συνθήκες κάτω από τις οποίες θα διεξαχθούν οι επικείμενες εθνικές εκλογές, καθιστούν το έργο των ερευνητών και των αναλυτών πιο δύσκολο από κάθε άλλη φορά. Αν και οι δημοσκοπήσεις δεν αποτελούν, ούτε επιδιώκουν, πρόβλεψη του εκλογικού αποτελέσματος, ο βαθμός αβεβαιότητας σήμερα έχει αυξηθεί και οι απορίες έχουν πολλαπλασια­στεί.

Οι νέες συνθήκες απαιτούν την προσαρμογή των «εργαλείων» μας σε αυτές. Στην πρώτη προεκλογική μας δημοσκόπηση επιλέξαμε - μαζί με την ομάδα σύνταξης της εφημερίδας - να προσεγγί­σουμε κάπως διαφορετικά τις απόψεις και τις δια­θέσεις των πολιτών. Προτιμήσαμε, αυτή τη φορά, να διερευνήσουμε το ερώτημα της «Πιθανότη­τας Ψήφου», που αν και δεν αποτελεί «Πρόθεση Ψήφου» - ούτε φυσικά πρόβλεψη του εκλογι­κού αποτελέσματος - μας προσφέρει πολύτιμη πρόσθετη πληροφόρηση και συμπληρώνει (δεν αντικαθιστά) το καθιερωμένο ερώτημα της «Πρό­θεσης Ψήφου». Η εξέταση των διαθέσεων των ψηφοφόρων με αυτόν τον τρόπο μοιάζει σαν «α­ξονική τομογραφία», αφού ρωτήθηκε κάθε συμ­μετέχοντας για κάθε κόμμα χωριστά!

Η πιο ενδιαφέρουσα πλευρά της σημερινής απο­καλυπτικής δημοσκόπησης δεν είναι οι απόλυτοι αριθμοί. Άλλωστε, κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος ότι οι μετακινήσεις και οι «πιθανότητες» που καταγράφονται σε αυτή, θα διατηρηθούν μέ­χρι την ημέρα των εκλογών και, πολύ περισσότε­ρο, θα αποτυπωθούν στο αποτέλεσμα της κάλπης. Οι ευμετάβλητες διαθέσεις επηρεάζονται και αλ­λάζουν ακόμα και από την επικαιρότητα της ημέ­ρας. Το πιο σημαντικό είναι τα πολιτικά συμπερά­σματα που μπορεί κανείς να εξάγει από τις απα­ντήσεις που δόθηκαν τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Η «άρνηση» των πολιτών προς τα δύο «μεγάλα» κόμματα (Πιθανότητα Ψήφου = «λίγο έως καθό­λου») παραμένει υψηλή: 70% για τη Νέα Δημο­κρατία και 76% για το ΠΑΣΟΚ!
Ο «θυμός» των ψηφοφόρων μαζί τους, τουλάχιστον προς το παρόν, δεν έχει ξεθυμάνει.
Ως επακόλουθο, οι «Πιθανότητες Ψήφου» των δύο μεγάλων κομμτων είναι σήμερα ιδιαίτερα χαμηλές. Πάντως, τα «εκλογικά» τους ποσοστά θα «ενισχυ­θούν», αφού σε αυτά δεν λαμβάνονται υπόψη η Αποχή και τα Λευκά/Άκυρα...
Η προσπάθειά τους να αυξήσουν σημαντικά τις δημοσκοπικές και εκλογικές τους επιδόσεις δεν θα είναι εύκολη! Στόχος τους δεν αρκεί να είναι μόνο η εξάντληση των (χαμηλών) «δεξαμενών» και «περιθωρίων» που φαίνεται να διαθέτουν σή­μερα.

Τα υπόλοιπα κόμματα φαίνεται να διαθέτουν με­γαλύτερα «περιθώρια». Ξεκινούν με χαμηλότερα ποσοστά «αποφασισμένων» ψηφοφόρων. Αρκε­τοί πολίτες, όμως, αφήνουν «ανοικτό» το ενδεχόμενο να τα ψηφίσουν – χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει το τι θα γίνει τελικά.

Κατά πάσα πιθανότητα, η επόμενη Βουλή θα έχει περισσότερα κόμματα – αρκετά από αυτά με αξιό­λογη αντιπροσώπευση!

Το «σώμα» των (προηγούμενων) ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ είναι κατακερματισμένο, με κύριους «προορισμούς» μετακινήσεων τη Δημοκρατική Α­ριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι (προηγούμενοι) ψηφοφόροι της Νέας Δημο­κρατίας «έλκονται» σε σημαντικό βαθμό από τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου! Οι μικρές ή μεγάλες «εκπλήξεις», τη βραδιά των εκλογών, δεν μπορούν να αποκλειστούν.
Ίσως οι επικείμενες εκλογές να αποδειχθούν ένα πρώτο στάδιο εξελίξεων και ανακατατάξεων…


Η πρόθεση των ερωτηθέντων, σε ποσοστό 76%, να... μην ψηφίσουν το ΠΑΣΟΚ, σε συνδυασμό με το 7% αυτών που δεν απαντούν, περιορίζει την ορατή δεξαμενή του σε 17%. Ό,τι παραπάνω επιθυμεί θα πρέπει να το κερδίσει με σκληρό αγώνα.


Η δυσαρέσκεια του 57% των ψηφοφόρων του των εκλογών του 2009, μαζί με τη «μη απάντηση» του 7%, αποτυπώνει το εξαιρετικά δυσμενές κλίμα που επικρατεί ακόμη και στον κόσμο ο οποίος προσέφερε το 2009 την αυτοδυναμία στο ΠΑΣΟΚ.


Η άρνηση ψήφου προς τη Ν.Δ. σε ποσοστό 70% (συν 8% χωρίς απάντηση) «κουρεύει» δραστικά τα όνειρά της για την επίτευξη αυτοδυναμίας. Αν θεωρήσουμε δεδομένο ότι θα συλλέξει το 22% που αποτυπώνει το γράφημα, από εκεί και πέρα αρχίζει ο... Γολγοθάς.


Και για τη Ν.Δ. υπάρχει πολύ μεγάλο «εσωτερικό» πρόβλημα, όπως άλλωστε έχει αποτυπωθεί και στην προηγούμενη έρευνα της Pulse RC. Το 42% όσων την ψήφισαν το 2009 αποτελείται από τέως «δικές της» ψήφους, οι οποίες πρέπει να διεκδικηθούν εξ αρχής!


Για το ΚΚΕ η βάση εκκίνησης είναι το 7% των αποφασισμένων να το ψηφίσουν, το οποίο αναμένεται να εμπλουτιστεί με το 5% του «Αρκετά» στην πιθανότητα ψήφου. Ένα ποσοστό που θα υπερβαίνει το 10% αλλάζει το εκλογικό στάτους του κόμματος.


Βάση εκκίνησης το 7% και για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος με την «αρκετή» πιθανότητα του 6% βλέπει το εκλογικό του μέλλον επίσης ευοίωνο και μια – πολύ πιθανή – επίδοση άνω του 10% θα αποτελέσει υπερδιπλασιασμό του ποσοστού του 2009.


Για τον ΛΑΟΣ έχει προφανώς περάσει η εποχή των παχέων δημοσκοπικών... «αγελάδων». Με βάση εκκίνησης το 2%, θα πρέπει να αγωνιστεί σκληρά για το άλλο 2% της «αρκετής» πιθανότητας. Έτσι ή αλλιώς το 6% της «μέτριας» δεν φαίνεται προσεγγίσιμο.


Η Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη βρίσκεται στην ίδια θέση με τον ΛΑΟΣ, αλλά με τη διαφορά ότι εδώ και μήνες δεν έχει επιδείξει δημοσκοπική τάση για κάτι σημαντικά καλύτερο. Και η δική της προσπάθεια μοιάζει εξαιρετικά δύσκολη.


Οι Οικολόγοι - Πράσινοι εκκινούν από το 2%, αλλά, συγκριτικά με τον ΛΑΟΣ και τη Δημοκρατική Συμμαχία, εμφανίζουν υψηλότερο ποσοστό στην ευρύτερη περιοχή της «αρκετής» πιθανότητας (5%). Ίσως έτσι εξηγείται και η μεγαλύτερη διακύμανση που διαχρονικά εμφανίζουν.


Η Δημοκρατική Αριστερά του Φ. Κουβέλη είναι ένα πραγματικό εκκρεμές. Με εκκίνηση από το 5% εμφανίζει, όχι μόνο μεγάλο ποσοστό «αρκετής πιθανότητας», αλλά και τη μεγαλύτερη τοποθέτηση από κάθε άλλο κόμμα στην περιοχή της «μέτριας».


Το Άρμα Πολιτών του Γ. Δημαρά έχει ως εκκίνηση το 1% που εσχάτως «βρίσκει» η «Πρόθεση ψήφου» των δημοσκοπήσεων. Θα πρέπει να εξαντλήσει σχεδόν τη δύσκολη για τα μεγέθη του περιοχή της «αρκετής πιθανότητας» για να ελπίζει.


Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του Πάνου Καμμένου έχουν υψηλή εκκίνηση από το 8% με ευρείες και τις περιοχές της «αρκετής» (6%) και της «μέτριας» πιθανότητας, παρότι από κόμματα που δεν διεκδικούν εξουσία η «μέτρια» πρόθεση δεν αξιοποιείται.


Η Χρυσή Αυγή συνεχίζει να εκπλήσσει εκκινώντας πλέον από το 5% και βλέπει την «αρκετή» πιθανότητα στο 3%. Η ανοδική τάση είναι άγνωστο αν θα διατηρηθεί, ωστόσο η μέχρι τώρα καταγραφή της προοιωνίζεται υψηλή πιθανότητα εισόδου στη Βουλή.


Με βάση το γράφημα η πιθανότητα Αποχής, Λευκού και Άκυρου μοιάζει να έχει βάση εκκίνησης το 20%, ποσοστό από το οποίο θα πέσει πολύ δύσκολα. Δεδομένου όμως ότι μόλις χθες προκηρύχθηκαν οι εκλογές το μέγεθος αυτό θα πρέπει να επανεκτιμηθεί.