Ἐγὼ τώρα ἐξαπλώνω ἰσχυρὰν δεξιὰν καὶ τὴν ἄτιμον σφίγγω πλεξίδα τῶν τυράννων δολιοφρόνων . . . . καίω τῆς δεισιδαιμονίας τὸ βαρὺ βάκτρον. [Ἀν. Κάλβος]

******************************************************

ΘΕΡΙΝΟΝ ΗΛΙΟΣΤΑΣΙΟΝ

ΘΕΡΙΝΟΝ ΗΛΙΟΣΤΑΣΙΟΝ
.
****************************************************************************************************************************************
****************************************************************************************************************************************

ΑΡΡΩΣΤΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ, Ιστορική ανάλυσις της Εποχής της Νεωτερικότητος απ'τον 18ον αιώνα ως σήμερον

ΑΡΡΩΣΤΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ, Ιστορική ανάλυσις της Εποχής της Νεωτερικότητος απ'τον 18ον αιώνα ως σήμερον
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

****************************************************************************************************************************************

TO SALUTO LA ROMANA

TO SALUTO  LA ROMANA
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
****************************************************************************************************************************************

ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΠΟΔΕΙΞΙΣ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΕΩΣ ΤΩΝ ΓΙΓΑΝΤΩΝ

ΕΥΡΗΜΑ ΥΨΗΛΗΣ ΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΤΟΣΟΝ ΔΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗΝ ΤΗΣ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑΣ ΟΣΟΝ ΚΑΙ ΔΙΑ ΜΙΑΝ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΘΕΜΕΛΙΩΣΙΝ ΤΗΣ ΙΔΕΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΚΑΤΑΚΛΥΣΜΙΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ Η ΑΝΕΥΡΕΣΙΣ ΤΟΥ ΜΟΜΜΙΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΟΥ ΔΑΚΤΥΛΟΥ! ΙΔΕ:
Οι γίγαντες της Αιγύπτου – Ανήκε κάποτε το δάχτυλο αυτό σε ένα «μυθικό» γίγαντα
=============================================

.

.
κλικ στην εικόνα

.

.
κλικ στην εικόνα

.

.
κλικ στην εικόνα

31 Ιουλίου 2011

ΣHMANTIKON-Χρ. Γιανναρᾶς-Τα τρία σημάδια παλιγγενεσίας


Hμερομηνία :  31-07-11


Τα τρία σημάδια παλιγγενεσίας


Tου Χρηστου Γιανναρα


Aμέσως μετά τον δεύτερο μεγάλο πόλεμο, τη γερμανική κατοχή, τον λιμό της κατοχής και την πολυαίμακτη κομμουνιστική ανταρσία, οι πρώτοι «τουρίστες» που έφτασαν μαζικά στη συφοριασμένη Ελλάδα ήταν Ελληνοαμερικανοί. Ερχονταν να ξαναβρούν όσους συγγενείς επέζησαν, να μετρήσουν νεκρούς, να κομίσουν όποια ιδιωτική βοήθεια ήταν μπορετό, κυρίως σε ρουχισμό.
Πρέπει αυτές οι επισκέψεις να έγιναν αισθητές στην ελλαδική κοινωνία, ήταν εκτεταμένο φαινόμενο. Ο Ελληνοαμερικανός συγγενής αποτέλεσε αξιοπερίεργη παρουσία, σχολιάστηκε, κρίθηκε, ταξινομήθηκε: Η αμερικανίζουσα προφορά των ελληνικών, η διάνθισή τους με ελληνοποιημένες αμερικάνικες λέξεις, οι περίεργες αμφιέσεις, οι συνεχείς συγκρίσεις του αμερικανικού με τον ελληνικό τρόπο του βίου, μαζί και μια αφέλεια εμπιστοσύνης τις ανθρώπινες σχέσεις (σε αντίθεση με την οξυμμένη πάντοτε καχυποψία των Ελλαδιτών), όλα αυτά μαζί, συγκροτούσαν τον τύπο που χαρακτηρίστηκε σκωπτικά: ο «μπρούκλης» (προφανώς από τον κάτοικο του Brooklyn) ή «το αμερικανάκι» [ΛAΘOΣ! «το αμερικανάκι» EINAI O ΣKΩΠTIKOΣ XAPAKTHPIΣMOΣ TΩN AMEPIKANΩN TOY 6ου ΣTOΛOY OTAN TOYΣ ΓNΩPIΣAN OI EΛΛHNEΣ KAΘΩΣ NAYΛOXOYΣAN ΣYXNA ΣTO ΦAΛHPO].


Η ελλαδική κοινωνία έβγαινε τότε από μια συντελεσμένη καταστροφή, η χώρα ήταν ερειπωμένη, πάρα πολλά χωριά εγκαταλελειμμένα, στέρηση και φτώχεια απροσμέτρητη, η ανασφάλεια κυρίαρχο αίσθημα. Κι όμως ο Ελλαδίτης έβλεπε τον φανταχτερό σε όλα του «μπρούκλη» με συμπάθεια αλλά αφ' υψηλού. Δεν παραδόθηκε με κεχηνότα θαυμασμό στο «μοδέρνο» και στο φανταχτερό, στάθηκε όχι απλώς κριτικά, αλλά και με σκώμμα, που σημαίνει: με κάποια συναίσθηση υπεροχής.


Ειρωνεύτηκαν και σατίρισαν οι Ελλαδίτες την αισθητική των Ελληνοαμερικανών και τη γλωσσική τους υποβάθμιση. Δεν μπορούσαν, τότε, να μην περιγελάσουν (διακριτικά ή εκ των υστέρων) το θέαμα ενήλικου άνδρα με πολύχρωμα σορτς και λουλουδάτο πουκαμισάκι ή της ώριμης γυναίκας με ξέχειλα από μαραμένες σάρκες εξώπλατα φορέματα και πελώρια ντεκολτέ. «Σνόμπαρε» αυτή την ανεμελιά για την αισθητική ο Ελλαδίτης, όπως τη σνομπάρει πάντοτε κάθε καλλιεργημένος άνθρωπος, που ξέρει να ξεχωρίζει το τι του ταιριάζει από το τι ομοιότροπα επιβάλλει η μόδα. Καθόλου τυχαία ο αισθητικός εκβαρβαρισμός της αμφίεσσης στις ΗΠΑ συμβαδίζει με τα τεράστια ποσοστά παχυσαρκίας του πληθυσμού και τα ανάλογα ποσοστά των «λειτουργικώς αναλφαβήτων».


Λειτούργησε επίσης τότε, ως αφορμή αφ' υψηλού θεώρησης των «μπρούκληδων», η κακή γλωσσική τους εκφραστική: γελούσαν οι Ελλαδίτες με τα γραμματικά και συντακτικά λάθη στη γλώσσα τους. Καταστραμμένοι, ρημαγμένοι, ζώντας με μεγάλες στερήσεις, επέμεναν να αξιολογούν τους ανθρώπους από τη γλώσσα που μιλούσαν, όχι από τα λεφτά τους, όχι από τις χρυσές καδένες. Ο Μποστ, ιδιοφυής σκιτσογράφος, κατάκτησε την ελλαδική κοινωνία ποντάροντας ακριβώς στη γραμματική και συντακτική ευαισθησία (και κατάρτιση) των Ελλήνων - σήμερα κανένας δεν θα γελούσε με το καυστικό του χιούμορ, αφού το στραπατσάρισμα της γλώσσας που χαρακτήριζε άλλοτε τους απαίδευτους και τους ολιγόνοες είναι σήμερα γνώρισμα υπουργών και πρωθυπουργών.


Είναι συναρπαστικό να μελετήσει κανείς την παραλληλία γλωσσικής ευαισθησίας (ακόμα και άσχετης από σχολική φοίτηση και σπουδές) με τις αισθητικές απαιτήσεις στην ένδυση, σε προγενέστερα χρόνια. Να μελετήσει κυρίως το πώς προσέλαβαν το δυτικό ένδυμα οι Ελληνες στο ελλαδικό κράτος και πώς οι Ελληνες οι εκτός ελλαδικού κράτους. Γιατί κάποτε η Ελληνίδα της Αλεξάνδρειας, της Σμύρνης, της Οδησσού, της Τραπεζούντας φορούσε τη μακριά τουαλέτα με την τέλεια άνεση της οποιασδήποτε Ευρωπαίας, ενώ η Ελλαδίτισσα που πρωτόβαλε τέτοιο φόρεμα στο Μπρούκλιν ή στο Σικάγο έμοιαζε αμέσως να μιμείται κάτι ξένο και γι' αυτό να μοιάζει κωμική. Το ίδιο και ο άντρας με το φράκο ή το σμόκιν.


Το μυστικό πρέπει να ήταν ότι οι Ελληλνες οι εκτός ελλαδικού κράτους ένιωθαν περήφανοι για την ελληνικότητά τους, ζούσαν την ελληνικότητα ως πολιτισμική υπεροχή, ως ποιότητα ζωής. Με αυτή τη βιωματική σιγουριά είχαν την αυτονόητη άνεση να προσλαμβάνουν οτιδήποτε καινούργιο που το εύρισκαν ταιριαχτό με τα γούστα τους, να το αφομοιώνουν στον «αέρα» της ευγενικής τους καταγωγής. Αυτή τη στάση πρέπει να υπονοούσε ο Γιάννης Τσαρούχης όταν έλεγε: «Για να είσαι κοσμοπολίτης, πρέπει πρώτα να είσαι Ελληνας».


Η επίσημη ιδεολογία του «εθνικού» κράτους (τόσο στην εκπαίδευση όσο και στην πολιτική πρακτική - στη συγκρότηση των θεσμών και στη λειτουργία τους) ήταν πάντοτε στους αντίποδες της κοσμοπολίτικης αρχοντιάς: Το κράτος προϋπέθετε την Ελλάδα βαλκανική επαρχία της Ευρώπης, που για να εκπολιτιστεί και εκσυγχρονιστεί, όφειλε να μιμηθεί (όχι να προσλάβει) τη Δύση. «Πρόοδος» ήταν η αντιγραφή, ο πιθηκισμός από μειονεξία ή ξιπασιά, που καθηλώνει στον ρόλο του ουραγού, στο ρίσκο της παρωδίας, της καρικατούρας - τον «μπρούκλη» τον γέννησε το ελλαδικό κράτος, όχι η αμερικανική κοινωνία.


Το κακοφορεμένο φράκο συνοδεύτηκε στην κρατική Ελλάδα από δάνειες αντιλήψεις για τη γλώσσα (κοραϊκή «καθαρεύουσα» και ψυχαρική «δημοτική») και από επαχθή δάνεια χρηματικά που κράτησαν τους Ελλαδίτες πάντοτε υποτελείς των «φίλων» και «συμμάχων» τους Ευρωπαίων. 
Τι σύμπτωση, που ο εκπασοκισμός της ελλαδικής κοινωνίας, τα τελευταία τριάντα επτά χρόνια, αναζωπύρωσε εντυπωσιακά το ίδιο τριπλό σύμπτωμα: Κατάστρεψε, σε βαθμό αναπηρίας, τη νεοελληνική γλώσσα και έκφραση. Προπαγάνδισε την «ανεμελιά» στην αμφίεση βυθίζοντας μεγάλες πληθυσμικές ομάδες σε ενδυματολογική ακαλαισθησία, την πιο επιδεικτική που γνώρισε ποτέ αυτός ο τόπος. Και καταδίκασε το κράτος σε ανήκεστη οικονομική υποτέλεια, για το υπόλοιπο του αιώνα, λόγω εξωφρενικού δανεισμού με τους πιο ταπεινωτικούς όρους.


Συμπέρασμα: Αν υπάρξει ποτέ πολιτική παράταξη με συνεπή και προγραμματικό αντι-πασοκισμό, θα το αντιληφθούμε από τρία σημάδια: Θα έχει πρώτη προτεραιότητα, τη γλώσσα. Η εξωτερική εμφάνιση των μπροστάρηδων θα απηχεί την αρχοντιά της ελληνικής λαϊκής παράδοσης, αυτήν που μεταγγίζεται με το γάλα της μάνας. Και τρίτο, θα συνεγείρει τους Ελληνες σε αγώνα απεξάρτησης από τον πατριδοκτόνο δανεισμό.
Αυτά τα τρία.

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_2_31/07/2011_1295913

KΛIMAKΩNETAI H EΠIΘEΣIΣ ΦIMΩΣEΩΣ TOY ΔIAΔIKTYOY

KΛIMAKΩNETAI H EΠIΘEΣIΣ ΦIMΩΣEΩΣ TOY ΔIAΔIKTYOY KAI EIΣ AYTHN ENTAΣΣETAI TO KATΩTEPΩ

KYPION APΘPON THΣ KAΘHMEPINHΣ

Hμερομηνία :  28-07-11 Το Διαδίκτυο έχει καταστεί παγκοσμίως σημαντικό μέσο έκφρασης των πολιτών και στοιχείο κάθε ώριμης δημοκρατίας. Στην Ελλάδα δυστυχώς εξετράφη τα τελευταία χρόνια ένα άρρωστο φαινόμενο ανώνυμων ιστοσελίδων, οι οποίες επιδίδονται σε προσωπικές επιθέσεις, απειλές, ακόμη και εκβιασμούς. Ο μέσος πολίτης δεν μπορεί όμως ποτέ να γνωρίζει ποιος, ή μάλλον ποια συμφέροντα κρύβονται πίσω από τις διάφορες ιστοσελίδες, σε αντίθεση με τις εφημερίδες και τα άλλα μέσα ενημέρωσης, που έχουν όνομα και διεύθυνση. Καιρός είναι, λοιπόν, να υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση που θα επιβάλει στο Διαδίκτυο τους κανόνες και τους νόμους που διέπουν την ενημέρωση σε όλα τα υπόλοιπα μέσα.
------------------------------


<<Ο μέσος πολίτης δεν μπορεί όμως ποτέ να γνωρίζει ποιος, ή μάλλον ποια συμφέροντα κρύβονται πίσω από τις διάφορες ιστοσελίδες, σε αντίθεση με τις εφημερίδες και τα άλλα μέσα ενημέρωσης, που έχουν όνομα και διεύθυνση. Καιρός είναι, λοιπόν, να υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση που θα επιβάλει στο Διαδίκτυο τους κανόνες και τους νόμους που διέπουν την ενημέρωση σε όλα τα υπόλοιπα μέσα.>> 
ΣTA AΛΛA MME BΛEΠOME "όνομα και διεύθυνση"?? 
TI MOY ΛEΓEI EMENA TO ONOMA π.χ. "THΛETYΠOΣ A.E." ??? ΠPOΦANΩΣ TIΠOTE!!! ANΩNYMEΣ OI ETAIPIEΣ KAI OI METOXEΣ TOYΣ ΠOY TIΣ KATEXOYN AΛΛEΣ ANΩNYMEΣ ETAIPIEΣ !!! 
OMΩΣ YΠAPXOYN KAI OI "KATA NOMON YΠEYΘYNOI", ΦYΣIKA ΠPOΣΩΠA AYTA !!! KAΠOIOI KAKOMOIPHΔEΣ YΠAΛΛHΛOI THΣ ΓPAMMATEIAΣ THΣ EΦHMEPIΔOΣ !! 
AΛΛA KAI EKEI OΠOY KAΠOIOΣ EMΦANIZETAI ΠOMΠOΔΩΣ ΩΣ EKΔOTHΣ KAI EKEI OYΔEIΣ ΓNΩPIZEI EAN AYTOΣ KATEXEI TAΣ METOXAΣ ή EINAI KAI AYTOΣ AXYPANΘPΩΠOΣ (MIA TAKTIKH ΠOY AKOΛOYΘEI O ΔIABOHTOΣ MEPNTOX EINAI H EΞHΣ: AΓOPAZEI TO ΠΛEIOΨHΦIKO ΠAKETTO METOXΩN ENOΣ ΠPOΫΠAPXONTOΣ MEΣOY KAI ΔIATHPEI THN ΠAΛAIAN ΔIOIKHΣIN KAI EΠITPEΠEI ΣTON ΠPΩHN IΔIOKTHTH NA EΞAKOΛOYΘH NA EMΦANIZETAI ΩΣ EKΔOTHΣ (TON "BOΛEYEI" H ΠΛAΣTH "ΠOΛYΦΩNIA"---EΠI THι EYKAIPIAι : ΦIΛOΣ, O OΠOIOΣ ΣYNEPΓAZETAI ME TA KENTPIKA EYPΩΠAΪKA ΓPAΦEIA TOY MEPNTOX, MAΣ ΛEΓEI OTI O EKEI ANHPTHMENOΣ KATAΛOΓOΣ TΩN  MME IΔIOKTHΣIAΣ MEPNTOX KAI YΠO THN ΔIAXEIPIΣIN TOY EN ΛOΓΩ ΓPAΦEIOY, ΠEPIΛAMBANEI MEΓAΛHN IΣTOPIKHN AΘHNAΪKHN EΦHMEPIΔA KAI ΓNΩΣTON PAΔIO-THΛEOΠTIKON ΣTAΘMON)!!! 

H ΔIAΦΘOPA KAΛΠAZEI AKAΘEKTH-colpo grosso με τον OΠAΠ !!!

KAΛΠAZEI KANONIKA H ΓNΩΣTH ΠAΣOKIKH KYBEPNHTIKH ΔIAΦΘOPA TOY MEΣΩ TOY OΠAΠ " αδιαφανούς μοιράσματος εκατομμυρίων ευρώ" KAI TOY ΠAPANOMOY (ΠOΛΛAΠΛΩΣ KATAΓΓEΛΘENTOΣ) YΠEPΠΛOYTIΣMOY "συγκεκριμένου προμηθευτή που ο ΟΠΑΠ έχει τα τελευταία χρόνια καταστεί όμηρος"---BEBAIΩΣ, OΛA ΓINONTAI "ΓIA NA ΣΩΘH H ΠATPIΔA", OΠΩΣ ΔEN KOYPAZETAI NA EΠANAΛAMBANH O κ. ΠPΩΘYΠOYPΓOΣ (ΠΩΣ  AΠO THN ATOMOKENTPIKH NEΩTEPIKH ΣOΣIAΛIΣTIKH KOΣMOΘEAΣI BPEΘHKAME ΞAΦNIKA ΣTHN YΠHPEΣIA THΣ ΠPONEΩTEPIKHΣ IΔEAΣ THΣ ΠATPIΔOΣ ? MYΣTHPIO !)! OΠΩΣ AΠEΔEIXΘH OΛOI OI "ΠOΛITIKOI" MAΣ EINAI AΓNOI KAI AMΩMOI KAI AΣΠIΛOI KAI AMOΛYNTOI AΠO KAΘE YΠOΠTH ΔIAΠΛOKH, ME MONH EΞAIPEΣH TON AΦEΛEΣTEPO, TON κ. TΣOXATZOΠOYΛO! KAI AYTO EΞHΓEI TO ΔIATI "TOY THN EΠEΣAN" OΛOI MAZI (ΓIA NA IKANOΠOIHΘH O ΛAOYTZIKOΣ ΠOY OΛIΓAPKHΣ ON ΩΣ ΣYNHΘΩΣ ΘEΛEI AΠΛΩΣ "NA ΠAH ENAΣ ΦYΛAKH")!!!TO KYPION APΘPON THΣ "KAΘHMEPINHΣ"

Hμερομηνία :  29-07-11             


Ο ΟΠΑΠ

Η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ με την πώληση του υπολοίπου της κρατικής συμμετοχής σε αυτόν. Παραδόξως, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε αλλαγή πολιτικής προκαλώντας πολλά ερωτήματα. Ο ΟΠΑΠ έχει τα τελευταία χρόνια καταστεί όμηρος ενός συγκεκριμένου προμηθευτή και αυτό παρά τις προσπάθειες προηγούμενων κυβερνήσεων που επιχείρησαν να κόψουν τον «ομφάλιο λώρο» της διαπλοκής. Η συνέχιση της σημερινής κατάστασης εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα και μόνο, και πάντως όχι το δημόσιο συμφέρον. Πέραν τούτου, καιρός είναι να σταματήσει το φαινόμενο του αδιαφανούς μοιράσματος εκατομμυρίων ευρώ σε συλλόγους, μέσα ενημέρωσης και μη κυβερνητικές οργανώσεις που έχει καταστήσει τον ΟΠΑΠ τον τελευταίο μηχανισμό έμμεσης παροχής «πολιτικού» χρήματος. Οι μόνοι που θα χάσουν από την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ συνεπώς είναι όσοι τον απομυζούν με τη μορφή χορηγιών και οι αποκλειστικοί του προμηθευτές.


-------------------------------------------


"Φρουτάκια", το colpo grosso του Βενιζέλου...


"Φρουτάκια": Το colpo grosso του Βενιζέλου!

Αλλο κείμενο εστάλη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, άλλο σχέδιο νόμου κατέθεσαν στη Βουλή και άλλα μαθαίνουν οι βουλευτές και η αγορά κάθε ημέρα που περνάει. Μπορεί το νομοσχέδιο να αλλάζει καθημερινά, όπως και ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την τύχη του ΟΠΑΠ (πωλείται το 34% μέχρι τα τέλη τους έτους ή όχι;), αλλά κάτι παραμένει σταθερό: Και αυτό είναι το πέπλο της αδιαφάνειας που εξακολουθεί να καλύπτει τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες στον τομέα των τυχερών παιχνιδιών, πάντα «για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος».
Το δημόσιο συμφέρον δεν προστατεύεται, πάντως, με την κυκλοφορία τριών – τεσσάρων διαφορετικών εκδόσεων του ιδίου σχεδίου νόμουπροκειμένου να βρεθούν κάποιοι προ τετελεσμένων. Ούτε με τη δημιουργία νέων μονοπωλίων στις παιχνιδομηχανές (VLTs – φρουτάκια), με άλλοθι την αύξηση της αξίας του ΟΠΑΠ. Στην κυβέρνηση κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν: η αντιπολίτευση μίλησε χθες για χαριστικές ρυθμίσεις και για προβλέψεις που διαιωνίζουν τη διαπλοκή στον οργανισμό.
Εδώ και εβδομάδες αρκετοί μιλούν για τη διάταξη περί «κάρτας τζογαδόρου» που ευνοεί συγκεκριμένη εταιρεία. Εδώ και μήνες επισημαίνεται πως το σημερινό καθεστώς, που στην ουσία παρατείνεται μέσω θεσμικών ακροβατισμών, λειτουργεί υπέρ των αιωνίων συνεργατών του ΟΠΑΠ.
Οι αλλαγές

Χθες το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε μια ακόμα αλλαγή.
Ο Ευαγγ. Βενιζέλος ενημέρωσε τους έκπληκτους βουλευτές πως και οι 35.000 παιχνιδομηχανές θα τεθούν υπό τη διαχείριση του ΟΠΑΠ ο οποίος θα πάρει τη μία και μοναδική άδεια. Το σχέδιο νόμου που κατέθεσε στη Βουλή έλεγε πως ο ΟΠΑΠ θα πάρει μία άδεια για 16.500 φρουτάκια και 18.500 θα διατεθούν στην υπόλοιπη αγορά. Τώρα μαθαίνουμε πως τα 16.500 VLTs θα εγκατασταθούν σε πρακτορεία του οργανισμού και τα υπόλοιπα θα τα μοιράσει κατά το δοκούν ο ΟΠΑΠ σε τέσσερις έως δέκα υποπαραχωρησιούχους. Ο κ. Βενιζέλος έφτασε μέχρι του σημείου να υποστηρίξει πως οι υπό-άδειες θα «δημοπρατηθούν με διαφανείς και ανταγωνιστικούς όρους υπό τον έλεγχο του Δημοσίου και της Βουλής» όταν γνωρίζει πως πρόκειται για τον οργανισμό που αρνείται να καταθέσει στο Κοινοβούλιο τις περίφημες συμβάσεις με την Intralot με το επιχείρημα πως αποτελούν εμπορικά μυστικά, κλπ. Οταν σε ολόκληρο το κείμενο του σχεδίου νόμου δεν αναφέρεται ούτε λέξη για το πως θα μοιράσει ο ΟΠΑΠ τα VLTs, για τις προδιαγραφές των παιχνιδομηχανών, κλπ.
Οταν το σχέδιο νόμου επιβάλλει στον οργανισμό να λειτουργήσει τα φρουτάκια εντός ενός έτους από τη λήψη της αδείας και συνεπώςπροσφέρει αυτομάτως πλεονεκτήματα στους γνωστούς – αγνώστουςμονίμους συνεταίρους που έχουν προετοιμαστεί σχετικά. Οι υπόλοιποι δεν θα προλάβουν...
Οι σύμβουλοι του υπουργού Οικονομικών μάλλον παρέλειψαν να αναφέρουν πως οι κοινοτικές αρχές θα απορρίψουν την απευθείας ανάθεση των VLTs στον ΟΠΑΠ αφού δεν υπαγορεύεται από καμία άλλη λογική πλην της εξυπηρέτησης των μετόχων (η πλειοψηφία των οποίων είναι ιδιώτες) και των πολυετών συνεργατών του οργανισμού. Είναι δυνατόν να πιστεύουν πως οι υπόλοιποι «παίκτες» (καζίνο, κάτοχοι παιχνιδομηχανών προς της απαγόρευσης που μας στοίχησε κάτι εκατομμύρια, κλπ) θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια;

Ουδείς πιστεύει τις κυβερνητικές κορώνες περί παράχωρησης των παιχνιδομηχανών προκειμένου να αυξηθεί η αξία του ΟΠΑΠ. Εδώ ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει πως δεν είναι σίγουρη η πώληση του 34% του οργανισμού, μολονότι περιλαμβάνεται στο μεσοπρόθεσμο που τόσο αγώνα έκανε για να εγκριθεί. «Έχουμε δεσμευτεί ότι θα έχουμε έσοδα, όχι ότι θα πουλήσουμε τον ΟΠΑΠ» είπε χθες ο κ. Βενιζέλος. Δεν είχε διαβάσει τη σχετική σελίδα του Μεσοπρόθεσμου που αναφέρει «πώληση μετοχών» για τον ΟΠΑΠ;
Και, τέλος πάντων, αφού δεν προκείται να πωληθεί το 34% γιατί του παραχωρούμε τόσα προνόμια;
------------------------------------