Ο πολίτης εμφανίζεται να βιώνει μια ανασφάλεια που δεν είχε νιώσει ποτέ στο παρελθόν - τουλάχιστον, όπως σημειώνεται στα συμπεράσματα της έρευνας, στα χρόνια της Μεταπολίτευσης.
Ο πολίτης περισσότερο παρά ποτέ δείχνει να έχει ανάγκη από ειλικρίνεια, προοπτική, ελπίδα και ισχυρές ηγεσίες που θα τον απομακρύνουν από την επιλογή «κανένας ή κανένα».
Στην πρόθεση ψήφου το ΠαΣοΚ προηγείται με 8 ποσοστιαίες μονάδες, με τις συσπειρώσεις ψηφοφόρων να καταγράφονται στο 67% για το ΠαΣοΚ και στο 63,3% για τη ΝΔ. Συγκεκριμένα, το ΠαΣοΚ συγκεντρώνει 28,1%, η ΝΔ 20,1%, το ΚΚΕ 7%, ο ΛΑΟΣ 4,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ 3,6%, οι Οικολόγοι 2,5%, το «άλλο κόμμα» 3% και η αδιευκρίνιστη ψήφος 31%. Τη μείωση των ποσοστών του δικομματισμού δεν την καρπώνονται τα μικρότερα κόμματα, η δύναμη των οποίων εμφανίζεται σταθερή σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση. Ιδιαίτερη αύξηση όμως εμφανίζει το ποσοστό των πολιτών που συνειδητά δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να προσέλθουν στις κάλπες.
Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό ο κ. Παπανδρέου προηγείται του κ. Σαμαρά κατά 10,7%. Συγκεκριμένα, ο κ. Παπανδρέου συγκεντρώνει το 31,4% των προτιμήσεων των πολιτών, ο κ. Σαμαράς το 20,7%, ενώ 46,1% λέει «κανένας».
Οσον αφορά όμως την άποψη των πολιτών για τους πολιτικούς αρχηγούς, για όλους ανεξαιρέτως η αρνητική άποψη υπερβαίνει σε ποσοστό τη θετική, με τον Πρωθυπουργό να συγκεντρώνει τις περισσότερες θετικές γνώμες. Η θετική άποψη για τον κ. Παπανδρέου είναι 37,7% και η αρνητική 53,2%. Για τον κ. Σαμαρά η θετική άποψη είναι 25,7% και η αρνητική 54,7%. Για την κυρία Αλέκα Παπαρήγα η θετική είναι 16,7% και η αρνητική 67,2%, για τον κ. Γ. Καρατζαφέρη η θετική είναι 19,7% και η αρνητική 65,1% και, τέλος, για τον κ. Αλ. Τσίπρα η θετική είναι 15,7% και η αρνητική 68,2%.
Στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης η πλειοψηφία των πολιτών νιώθει απογοήτευση (70,1%), οργή (57,9%), φόβο (49,2%), ντροπή (37,3%), ενώ οι εννέα στους δέκα (ποσοστό 91,1%) θεωρεί ότι τα πράγματα πάνε πολύ άσχημα για τη χώρα, το 73,5% βλέπει την οικονομική κατάσταση «κακή» και το 75,7% πιστεύει ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας θα επιδεινωθεί.
Περισσότεροι από τους μισούς πολίτες (52,6%) θεωρούν πολύ ή αρκετά πιθανό το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας, αφού το 61,4% θεωρεί ότι η κυβέρνηση μάλλον ή σίγουρα δεν θα μπορέσει να υλοποιήσει τους όρους που έχουν τεθεί στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης.
Παρά ταύτα, οι γνώμες διχάζονται για το πότε θα προκηρυχθούν εκλογές. Το 44,1% εκτιμά ότι θα γίνουν μαζί με τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές και το 43,2% στο τέλος της τετραετίας.
**************
Τα μηνύματα των πολιτών
ΕΘΝΟΣ Γ Ν Ω Μ Η |