13 Ιουνίου 2010
ΑΓΓΛΙΑ:Περικοπές 20% στις δημόσιες δαπάνες
Πρελούδιο των μέτρων αποτέλεσαν οι διαδοχικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Νικ Κλέγκ, που με διαφορετικές αποχρώσεις ο καθένας επιχειρούν να προετοιμάσουν την κοινή γνώμη που δεν έχει πειστεί για την αναγκαιότητα των μέτρων. Ο μηδενισμός του δημοσίου ελλείμματος που φθάνει το 11,1% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος ή 156 δις στερλίνες μέσα στην επόμενη πενταετία αποτελεί την απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης συνασπισμού Συντηρητικών-Φιλελευθέρων.
Ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν ανακοινώνει σήμερα την έναρξη διαπραγματεύσεων με εκπροσώπους όλων των τάξεων συμπεριλαμβανομένων και απλών πολιτών για τη φύση και τη διάρκεια των μέτρων. Στο στόχαστρο θα βρεθούν κοινωνικές παροχές που σύμφωνα με την κυβέρνηση έχουν ξεφύγει από κάθε έλεγχο, όπως επιδόματα παιδιών, στέγασης και αναπηρίας. Από το πακέτο μέτρων θα εξαιρεθούν οι τομείς υγείας, παιδείας και ασφάλειας. Ενα από τα βασικά επιχειρήματα του οικονομικού επιτελείου αποτελεί η προειδοποίηση του οίκου αξιολόγησης FITCH ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα περιορισμού του ελλείμματος, η βρετανική οικονομία θα κινδυνεύσει με υποβάθμιση.
Παράλληλα, ένα νέο μέτωπο για τη Βρετανία στο πλαίσιο της Ευρώπης άνοιξε με την πρόταση του προέδρου της ΕΕ που προβλέπει την υποβολή από όλες τις χώρες του προϋπολογισμού τους πρώτα στην Ευρωπαική Επιτροπή και το ΕΚΟΦΙΝ και μετά στα εθνικά κοινοβούλια. Ο υφυπουργός Οικονομικών Ντάνυ Αλεξάντερ, που συμμετείχε στο χθεσινο ΕΚΟΦΙΝ, απέρριψε αναφανδόν την πρόταση. “Δεν θα υπονομεύσουμε τη δημοκρατία μας και τον κύριο εκφραστή της το Κοινοβούλιο”, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών στο Λονδίνο. Αυτό αναμένεται να είναι ένα ακόμη θέμα τριβής με τις Βρυξέλλες κατά την πρώτη εμφάνιση του Ντέιβιντ Κάμερον στη Σύνοδο Κορυφής την επόμενη εβδομάδα.
Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο -- Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου