24 Αυγούστου 2010
Tο ΧΑ, οι σύμβουλοι της εκποίησης και το …φιάσκο
Στο Χρηματιστήριο και τα τραπεζικά παρασκήνια ήταν κοινό μυστικό από καιρό, ότι το υπουργείο Οικονομικών θα επιχειρούσε, με αιχμή την ανάθεση μεγάλης δουλειάς συμβούλων σε διεθνείς οίκους, ενόψει της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος, να αναθερμάνει το διεθνές ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά. Η προσπάθεια, όμως, φαίνεται ότι καταλήγει σε φιάσκο, με σοβαρές παρενέργειες στο ΧΑ.
Πολλές εβδομάδες μετά την πρόταση Σάλλα για την ΑΤΕ και το Τ.Τ., που έδωσε την αφορμή για την πρόσληψη συμβούλων από το Δημόσιο, ώστε να αποτιμηθούν οι τραπεζικές συμμετοχές του και να ξεκαθαρίσει η στρατηγική της κυβέρνησης για το τραπεζικό σύστημα, επίσημη ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών για το επιλεγέν σχήμα συμβούλων δεν έχει γίνει και αναμένονται εξελίξεις μέσα στην εβδομάδα.
Όμως, επίμονες «διαρροές» από το υπουργείο ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα, ότι έχουν ήδη επιλεγεί ως σύμβουλοι, με τη γνωστή αδιαφανή διαδικασία απευθείας ανάθεσης που είθισται να ακολουθείται σε τέτοιες περιπτώσεις, δύο τράπεζες από τις οποίες περιμένει πολλά το Δημόσιο σε άλλα «μέτωπα» (π.χ.: στην αγορά κρατικών ομολόγων), η Deutsche Bank και η HSBC, οι οποίες σημειώνεται ότι έχουν συνολική έκθεση της τάξεως των 3 δις. ευρώ στην αγορά κρατικών ομολόγων, σύμφωνα με στοιχεία που περιλαμβάνονται στην πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν για την πορεία εφαρμογής του προγράμματος σταθεροποίησης.
Η τρίτη τράπεζα της «παρέας» των συμβούλων φέρεται να είναι η Lazard, η μικρή σε μέγεθος, αλλά ιδιαίτερα σημαντική στους διεθνείς συσχετισμούς, τράπεζα, που κατά καιρούς έχει ακουσθεί ότι σταθερά συμβουλεύει την κυβέρνηση, πριν ακόμη σχηματοποιηθεί το μνημόνιο για τη διεθνή συμφωνία χρηματοδότησης. Η στενή σχέση της Lazard με την κυβέρνηση, που επιβεβαιώθηκε σε μυστική σύσκεψη στο Μαξίμου στα δραματικά 24ωρα πριν τη διεθνή συμφωνία χρηματοδότησης, έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις, καθώς οι οίκος ειδικεύεται στις αναδιαρθρώσεις χρέους –διαψεύδεται, πάντως, ότι έχει συνεργασία σε αυτό το πεδίο με την κυβέρνηση.
Νωρίτερα, υπήρχε έντονη φημολογία, ότι στο σχήμα των συμβούλων θα έμπαινε και μια μεγάλη αμερικανική τράπεζα, η Morgan Stanley, και με τον τρόπο αυτό θα δινόταν ένα «σήμα» προς την Νέα Υόρκη από την κυβέρνηση, ότι έγινε το πρώτο βήμα για να σπάσει το ιδιότυπο «εμπάργκο» από την ελληνική και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προς τις αμερικανικές τράπεζες, οι οποίες είχαν κατηγορηθεί ανοικτά από αρκετούς, ότι βρίσκονταν πίσω από τις επιθέσεις στην Ελλάδα και στο ευρώ.
Η ελληνική κυβέρνηση, όπως είναι γνωστό, είχε μια ατυχή περιπέτεια στα πρώτα βήματά της μετά τον Οκτώβριο του 2009, με την Goldman Sachs, η οποία εθεωρείτο ότι είχε ένα ρόλο άτυπου, αλλά ισχυρού, συμβούλου σε όλα τα θέματα που άπτονταν της σχέσης της χώρας με τις αγορές. Η κακή κατάληξη αυτής της σχέσης θεωρείται ότι δεν ήταν άσχετη με τις μεγάλες επιθέσεις από την Goldman και ομάδα hedge fund της επιρροής της, που κατέληξαν στην «αποβολή» της χώρας από τις αγορές και στην αναγκαστική στροφή προς τη διεθνή χρηματοδότηση από την τρόικα.
Τελικά, όμως, φαίνεται, αν επαληθευθούν οι «διαρροέες», ότι το «εμπάργκο» διατηρείται, αφού του σχήμα συμβούλων θα είναι αμιγώς ευρωπαϊκό, και κάπου εδώ φαίνεται ότι τελειώνει ο «ενάρετος κύκλος» που είχε ανοίξει, έστω και με… τεχνητή υποστήριξη, στο ελληνικό Χρηματιστήριο:
Ενόψει της επιλογής συμβούλων από την κυβέρνηση και της ευρύτερης κινητικότητας στο τραπεζικό σύστημα ήταν κοινό μυστικό (και έχει επανειλημμένα επισημανθεί από το “S”) ότι οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες κινούσαν νήματα από το Λονδίνο υπέρ των ελληνικών μετοχών, κυρίως των τραπεζικών, σε μια προσπάθεια να δείξουν «καλή διαγωγή» στην κυβέρνηση, να επανέλθουν σε ρόλο συμβούλου του Δημοσίου, αλλά και να διεκδικήσουν από καλύτερη θέση δουλειές και στο τραπεζικό σύστημα («σκληρές» αναδοχές αυξήσεων κεφαλαίου, κ.λπ.).
Η επιλογή Ευρωπαίων συμβούλων σηματοδοτεί την απροθυμία της κυβέρνησης –και, πιθανότατα, ως εκ τούτου των ισχυρών τραπεζιτών- να επαναφέρουν τις αμερικανικές τράπεζες στον πρωταγωνιστικό ρόλο που είχαν παλαιότερα στις ελληνικές δουλειές πέριξ του Δημοσίου και του τραπεζικού συστήματος. Αυτό δεν θεωρείται άσχετο με τους μαζικούς «πυροβολισμούς» κυρίως τραπεζικών μετοχών στη συνεδρίαση της Παρασκευής, που θεωρείται στην αγορά ότι συνδέονται με τη δυσαρέσκεια των αμερικανικών οίκων του Λονδίνου.
Τις επόμενες θα φανεί αν έχουν βάθος αυτές οι αντιδράσεις και πόσο μπορεί να επηρεάσουν την πορεία της αγοράς. Όμως, οι χειρισμοί που έχουν γίνει ως τώρα από το Δημόσιο δεν φαίνεται πιθανό να επιτρέψουν τελικά στη διαδικασία επιλογής συμβούλων να λειτουργήσει σαν καταλύτης για τη διεθνή αναθέρμανση του ενδιαφέροντος για το ΧΑ. Την ίδια στιγμή, μάλιστα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τη διαδικασία δεν απογοητεύθηκαν μόνο οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες, αλλά και οι εγχώριες χρηματιστηριακές δυνάμεις, που αποτελούν ένα από τα τελευταία στηρίγματα της αγοράς.
Η απόφαση του υπουργού Οικονομικών να αποκλείσει από τη διαδικασία αξιολόγησης των υποψήφιων συμβούλων την κοινοπραξία μελών του ΣΜΕΧΑ που διεκδίκησαν με αξιώσεις ένα ρόλο στη δουλειά αυτή, παρότι μάλιστα ο ΣΜΕΧΑ εγείρει σοβαρές ενστάσεις για αδιαφάνεια της διαδικασίας επιλογής και αντίθεσή της με το κοινοτικό Δίκαιο, αφήνει απογοητευμένους άλλη μια φορά τους Έλληνες χρηματιστές, σε μια περίοδο μάλιστα που τα καθημερινά έσοδά τους από τις συναλλαγές στην «καχεκτική» Σοφοκλέους φέρνουν αρκετές αξιόλογες εταιρείες σε μια σοβαρή δοκιμασία επιβίωσης.
Με τόσους και τόσο σοβαρούς για τη λειτουργία της αγοράς παράγοντες του ΧΑ να μένουν απογοητευμένοι από τη διαδικασία επιλογής συμβούλων, για να εξυπηρετηθεί με μάλλον κοντόφθαλμα κριτήρια από το υπ. Οικονομικών η προσπάθεια επιστροφής του Δημοσίου στην αγορά ομολόγων από το 2012, το Χρηματιστήριο δεν φαίνεται ότι θα είναι από τους κερδισμένους της υπόθεσης…
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου