Ἐγὼ τώρα ἐξαπλώνω ἰσχυρὰν δεξιὰν καὶ τὴν ἄτιμον σφίγγω πλεξίδα τῶν τυράννων δολιοφρόνων . . . . καίω τῆς δεισιδαιμονίας τὸ βαρὺ βάκτρον. [Ἀν. Κάλβος]

******************************************************

ΕΑΡΙΝΗ ΙΣΗΜΕΡΙΑ

ΕΑΡΙΝΗ ΙΣΗΜΕΡΙΑ
.
****************************************************************************************************************************************
****************************************************************************************************************************************

ΑΡΡΩΣΤΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ, Ιστορική ανάλυσις της Εποχής της Νεωτερικότητος απ'τον 18ον αιώνα ως σήμερον

ΑΡΡΩΣΤΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ, Ιστορική ανάλυσις της Εποχής της Νεωτερικότητος απ'τον 18ον αιώνα ως σήμερον
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

****************************************************************************************************************************************

TO SALUTO LA ROMANA

TO SALUTO  LA ROMANA
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
****************************************************************************************************************************************

ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΠΟΔΕΙΞΙΣ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΕΩΣ ΤΩΝ ΓΙΓΑΝΤΩΝ

ΕΥΡΗΜΑ ΥΨΗΛΗΣ ΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΤΟΣΟΝ ΔΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗΝ ΤΗΣ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑΣ ΟΣΟΝ ΚΑΙ ΔΙΑ ΜΙΑΝ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΘΕΜΕΛΙΩΣΙΝ ΤΗΣ ΙΔΕΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΚΑΤΑΚΛΥΣΜΙΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ Η ΑΝΕΥΡΕΣΙΣ ΤΟΥ ΜΟΜΜΙΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΟΥ ΔΑΚΤΥΛΟΥ! ΙΔΕ:
Οι γίγαντες της Αιγύπτου – Ανήκε κάποτε το δάχτυλο αυτό σε ένα «μυθικό» γίγαντα
=============================================

.

.
κλικ στην εικόνα

.

.
κλικ στην εικόνα

.

.
κλικ στην εικόνα

22 Μαΐου 2011

Το ελαιόλαδο και οι εξαγωγικές του επιδόσεις

Ελαιόλαδο: Το υγρό χρυσάφι της Ελλάδος και οι εξαγωγικές του επιδόσεις σε Top-20 αγορές του εξωτερικού.
Στον πίνακα που ακολουθεί καταγράφονται οι 20 κυριότερες χώρες εξαγωγής ελληνικού παρθένου ελαιόλαδου, η αξία, η ποσότητα και η μέση τιμή εξαγωγής σε κάθε χώρα, καθώς και η διαφορά στην αξία εξαγωγών του έτους 2010, σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο έτος 2009:

 

Το ελαιόλαδο, ο ευλογημένος καρπός της ελιάς αποτελεί βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής και θεωρείται άριστο προϊόν υγιεινής διατροφής λόγω της περιεκτικότητάς του σε μονοακόρεστα λιπαρά.

Το ελαιόλαδο, χάρις στα πολύτιμα συστατικά του (Βιταμίνες Α, B, C, D και E, αρωματικές ενώσεις κα)  χαρίζει υγεία, ευεξία και μακροβιότητα.

Αποτελεί χαρισματικό «όπλο» κατά πλήθους «προβλημάτων» του ανθρώπινου οργανισμού: Μειώνει την «κακή» χοληστερίνη στο αίμα ενώ συντηρεί την «καλή», συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εντέρου, προλαμβάνει καρδιαγγειακές παθήσεις, διευκολύνει την πέψη, συμβάλλει στην μείωση των γαστρικών υγρών και στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου από τον ανθρώπινο οργανισμό, αναζωογονεί το δέρμα και συμβάλλει τόσο στον σωστό μεταβολισμό των διαβητικών όσο και στην πρόληψη του καρκίνου. Σε πείσμα μάλιστα των μέχρι σήμερα παγιωμένων απόψεων ότι (δήθεν) το ελαιόλαδο συμβάλλει στην παχυσαρκία, νεότερες έρευνες επιβεβαιώνουν ακριβώς το αντίθετο: Το ελαιόλαδο συμβάλλει σημαντικά στην μείωση του λίπους – ιδίως γύρω από την κοιλιά!

Με όλα αυτά τα δεδομένα, δικαιώνονται απόλυτα οι ρήσεις που διατυπωθήκαν πριν από χιλιάδες χρόνια: υγρό χρυσάφι κατά τον διαχρονικό Όμηρο, το καλύτερο φάρμακο κατά τον πατέρα της ιατρικής Ιπποκράτη.

Αυτό λοιπόν το υγρό χρυσάφι και το καλύτερο φάρμακο συνεχίζει να μας χαρίζει απλόχερα η ελληνική γη αφού σήμερα η Ελλάδα κατέχει, σε παγκόσμιο επίπεδο, την τρίτη θέση στην παραγωγή ελαιόλαδου.

Εμείς αφ’ ενός μεν συνεχίζουμε να το απολαμβάνουμε (κατά κεφαλή κατανάλωση 20 κιλά ετησίως), αφ΄ ετέρου δε συνεχίζουμε να το εξάγουμε. Η εξαιρετική ποιότητα του ελληνικού ελαιόλαδου οδηγεί τις σημαντικότερες (και ανταγωνίστριες στον διεθνή στίβο) μεσογειακές  χώρες που παράγουν ελαιόλαδο (κυρίως η Ιταλία και σε μικρότερο βαθμό η Ισπανία) να αγοράζουν σημαντικές ποσότητες από την χώρα μας προκειμένου να «βελτιώσουν» το ποιοτικό επίπεδο της δικής τους παραγωγής. 

Υπολογίζεται ότι στην χώρα μας υπάρχουν διάσπαρτα περισσότερα από 150 εκατομμύρια ελαιόδεντρα τόσο σε παραδοσιακούς όσο και σε σύγχρονους ελαιώνες, ενώ η μέση συνολική μας παραγωγή την τελευταία πενταετία κυμαίνεται πέριξ των 300.000 τόνων καλύπτοντας το 16% περίπου της παγκόσμιας παραγωγής ελαιόλαδου.

Αν λάβουμε υπ΄ όψη ότι το 80% περίπου της ελληνικής παραγωγής ελαιολάδου ανήκει στην κορυφαία ποιότητα του εξαιρετικού παρθένου (δηλαδή οξύτητας μέχρι 0,8%), η Ελλάδα κατατάσσεται στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών που παράγουν εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Παρ΄ όλα αυτά, η χώρα μας καλύπτει με τις εξαγωγές της λιγότερο από το 4% της παγκόσμιας αγοράς, ενώ παράγει το 16% της παγκόσμιας παραγωγής!

Το γεγονός αυτό δείχνει τις μεγάλες δυνατότητες αύξησης των εξαγωγών του ελληνικού ελαιόλαδου που διαθέτει εξαιρετικά υψηλό ποιοτικό δυναμικό, παρά τον οξύτατο ανταγωνισμό που αντιμετωπίζει.

Το 2010, σύμφωνα με σχετική ανάλυση του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ) το σύνολο των εξαγωγών ελαιόλαδου έφθασε τα 241,4 εκατομμύρια Ευρώ έναντι 265,8 εκ. Ευρώ του 2010, σημειώνοντας πτώση κατά 9,1% (η αντίστοιχη πτώση σε ποσότητα ήταν -12,9%, από 129,3 χιλιάδες τόνους το 2009, σε 112,5 χιλιάδες τόνους το 2010).

Από το σύνολο των εξαγωγών προϊόντων ελαιόλαδου, τα οποία  χωρίζονται σε 16 διαφορετικές κατηγορίες (κλάσεις), η σημαντικότερη όλων είναι εκείνη του «παρθένου ελαιόλαδου» η οποία απορροφά το 82% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών.   

Στην σημαντική αυτή κατηγορία το 2010 εξήχθησαν 75,3 χιλιάδες τόνοι συνολικής αξίας 197,9 εκατ. Ευρώ (μέση αξία 2,54 Ευρώ / κιλό).

Οι αντίστοιχες εξαγωγές του 2009 ήταν 86,4 χιλιάδες τόνοι συνολικής αξίας 219,8 εκατ. Ευρώ (μέση αξία 2,54 Ευρώ / κιλό), δηλαδή οι εξαγωγές του 2010 ήσαν μειωμένες σε αξία -με την ίδια περίπου μέση τιμή- κατά 10% και σε ποσότητα κατά 12,8% περίπου.



ΧΩΡΑ
ΑΞΙΑ Εξαγωγών σε εκατομ. Ευρώ
ΠΟΣΟΤΗΤΑ σε τόνους
Μέση Τιμή Ευρώ/κιλό
Διαφορά % αξίας με το 2009
ΙΤΑΛΙΑ
114,1
50.392
2,26
-18,4
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
17,3
6.154
2,81
+23,2
Η Π Α
11,8
3.224
3,65
+7,3
ΚΑΝΑΔΑΣ
8,3
2.456
3,38
+7,9
ΡΩΣΙΑ
4,6
1.055
4,41
+136,6
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
3,8
1.207
3,14
+3,9
ΚΥΠΡΟΣ
3,4
1.041
3,26
-56,5
ΚΙΝΑ
3,2
930
3,44
+32,8
ΗΝ.ΒΑΣΙΛΕΙΟ
2,8
924
3,11
-20,7
ΕΛΒΕΤΙΑ
2,8
589
4,76
+15,8
ΑΥΣΤΡΙΑ
2,2
522
4,34
+18,3
ΓΑΛΛΙΑ
2,2
576
3,89
-6,46
ΙΑΠΩΝΙΑ
2,2
477
4,61
32,5
ΤΣΕΧΙΑ
1,6
436
3,69
-31,8
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
1,5
385
4,08
+10,3
ΣΟΥΗΔΙΑ
1,4
365
3,89
-12,5
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
1,2
302
4,03
+41,5
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
1,2
387
3,11
+32,9
ΒΕΛΓΙΟ
1,08
281
3,96
+10,9
ΙΣΡΑΗΛ
1,05
432
2,44
+100
ΣΥΝΟΛΟ
ΤΟP 20
187,73
72.135
2,60
-10,1
ΛΟΙΠΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ
10,25
3.241
3,16
+11,6
ΣΥΝΟΛΟ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΠΑΡΘ. ΕΛ.
197,98
75.376
2,62 Ευρώ / κιλό

-9,95









Πίνακας Λ.Κ. με βάση στοιχεία του Ο.Π.Ε.

Όπως προκύπτει από τον παραπάνω πίνακα, η Ρωσική αγορά το 2010 υπερδιπλασίασε τις εισαγωγές ελληνικού παρθένου ελαιόλαδου σε σχέση με το 2009 (σε ποσοστό 136,6%), η αγορά του Ισραήλ τις διπλασίασε (ποσοστό 100%), ενώ η Ιταλία (πρώτη στον κατάλογο των χωρών εισαγωγής) το 2010 μείωσε τις εισαγωγές ελληνικού παρθένου ελαιόλαδου κατά 18,4% σε αξία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου