Ἐγὼ τώρα ἐξαπλώνω ἰσχυρὰν δεξιὰν καὶ τὴν ἄτιμον σφίγγω πλεξίδα τῶν τυράννων δολιοφρόνων . . . . καίω τῆς δεισιδαιμονίας τὸ βαρὺ βάκτρον. [Ἀν. Κάλβος]


******************************************************
****************************************************************************************************************************************
****************************************************************************************************************************************

ΑΙΘΗΡ ΜΕΝ ΨΥΧΑΣ ΥΠΕΔΕΞΑΤΟ… 810 σελίδες, μεγέθους Α4.

ΑΙΘΗΡ ΜΕΝ ΨΥΧΑΣ ΥΠΕΔΕΞΑΤΟ… 810 σελίδες, μεγέθους Α4.
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

****************************************************************************************************************************************

TO SALUTO LA ROMANA

TO SALUTO  LA ROMANA
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
****************************************************************************************************************************************

ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΠΟΔΕΙΞΙΣ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΕΩΣ ΤΩΝ ΓΙΓΑΝΤΩΝ

ΕΥΡΗΜΑ ΥΨΗΛΗΣ ΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΤΟΣΟΝ ΔΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗΝ ΤΗΣ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑΣ ΟΣΟΝ ΚΑΙ ΔΙΑ ΜΙΑΝ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΘΕΜΕΛΙΩΣΙΝ ΤΗΣ ΙΔΕΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΚΑΤΑΚΛΥΣΜΙΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ Η ΑΝΕΥΡΕΣΙΣ ΤΟΥ ΜΟΜΜΙΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΟΥ ΔΑΚΤΥΛΟΥ! ΙΔΕ:
Οι γίγαντες της Αιγύπτου – Ανήκε κάποτε το δάχτυλο αυτό σε ένα «μυθικό» γίγαντα
=============================================

.

.
κλικ στην εικόνα

.

.
κλικ στην εικόνα

.

.
κλικ στην εικόνα

26 Ιουνίου 2011

Το σύνδρομο των σπασμένων γυαλιών και ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ)

Το σύνδρομο των σπασμένων γυαλιών και ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) : Υπέρμετρη αυστηρότητα ή μήπως πρόσκαιρη σκοπιμότητα;



 



Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) συστάθηκε το 1999 (ΦΕΚ 199/28.9.1999) με πολύ σοβαρές καταστατικές «ευθύνες» μεταξύ των οποίων  η προστασία του καταναλωτή από δόλιες ή παραπλανητικές εμπορικές πρακτικές ή από την νόθευση τροφίμων, ο καθορισμός των προδιαγραφών ποιότητας τις οποίες πρέπει να πληρούν τα προσφερόμενα στην κατανάλωση τρόφιμα, η διενέργεια με τα όργανά του ή η παραγγελία σε άλλες αρχές ή υπηρεσίες, ο συντονισμός και η διεύθυνση ελέγχων σε όλα τα στάδια, ο συστηματικός και απρόσκοπτος έλεγχος των τροφίμων κατά την διακίνηση, εμπορία και διάθεση τους και πολλές άλλες.

Οι σοβαρές αυτές υποχρεώσεις, σύμφωνα με τους κανόνες της Γενικής Λειτουργίας του ΕΦΕΤ, δημιουργούν ένα τεράστιο εύρος δυναμικής του φορέα αλλά και συνιστούν ταυτόχρονα μια πελώρια ευθύνη απέναντι στην Ελληνική κοινωνία.

Η σφοδρή οικονομική κρίση που πλήττει την χώρα μας άρχισε αναπόφευκτα να βάζει βαθειά το νυστέρι σε κατεστημένα, συντεχνίες και πολυδάπανες υπηρεσίες του υπερτροφικού Δημόσιου τομέα προκαλώντας αντιδράσεις των «θιγόμενων». Ο τομέας βέβαια της δημόσιας υγείας έχει μια σημαντική ιδιαιτερότητα που απαιτεί συνεχή επαγρύπνηση και μεγάλη προσοχή. Παρ΄ όλα αυτά, ο ΕΦΕΤ δεν αποτελεί εξαίρεση στην γενική προσπάθεια «εξορθολογισμού» του δημόσιου τομέα:

Φέτος από την αρχή του χρόνου η Επιτροπή Σοφών, δηλαδή η Επιτροπή Ειδικών Εμπειρογνωμόνων σε θέματα Υγείας, άρχισε να καταρτίζει μια έκθεση προς τον Υπουργό Υγείας για το συμμάζεμα του σπάταλου Κράτους που επιβάλλει δυσβάστακτα οικονομικά βάρη στον αναιμικό Δημόσιο Προϋπολογισμό.   

Αργότερα, τον Απρίλιο 2011, η Επιτροπή Σοφών με την Έκθεση που παρέδωσε στον Υπουργό Υγείας, πρότεινε την κατάργηση του ΕΦΕΤ και του ΕΟΦ και την συγχώνευση τους σε ένα ενιαίο Οργανισμό Φαρμάκων και Διατροφής. Οι οριστικές αποφάσεις για το θέμα αυτό θα ληφθούν μέσα στο καλοκαίρι.

Σύμφωνα με την Πρόεδρο του Συλλόγου Μονίμων Εργαζομένων του ΕΦΕΤ  Ασπασία Μαρούγκα  (Επίκαιρα 26/5/2011) οι μόνιμοι εργαζόμενοι στον ΕΦΕΤ είναι σήμερα 230 (έναντι 500 που θα έπρεπε να είναι), με ανάγκες 6 εκ. Ευρώ μόνο για μισθοδοσία (Σημ. Συντ. μέσος όρος 26.000 Ευρώ ανά εργαζόμενο) πλέον λειτουργικά έξοδα για την διενέργεια ελέγχων και μικροβιολογικών εξετάσεων.

Σύμφωνα πάντα με την Πρόεδρο του Συλλόγου Μονίμων Εργαζομένων του ΕΦΕΤ, «αυτή τη στιγμή στο χώρο της ασφάλειας των τροφίμων επικρατεί κυριολεκτικά αλαλούμ. Αλληλοεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων, πορίσματα που εμπλέκουν τη διατροφική πολιτική και την ασφάλεια των τροφίμων, διευθύνσεις που αδυνατούν να συντονιστούν και να συνεργαστούν συνθέτουν μια εικόνα μπάχαλου στην αγορά. Την όλη κατάσταση επέτεινε και η μεταφορά του ΕΦΕΤ στο υπουργείο Υγείας που, απ’ ό,τι φαίνεται, πραγματοποιήθηκε με περίσσεια προχειρότητα. Πολλές φορές, για παράδειγμα, παρατηρείται το φαινόμενο να συγχέονται οι αρμοδιότητες του ΕΦΕΤ με αυτές των υπηρεσιών του υπουργείου διατροφικής πολιτικής. Οι εργαζόμενοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και ζητούν ξεκάθαρα και διακριτά όρια στο χώρο της ασφάλειας των τροφίμων».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, η Πρόεδρος των εργαζομένων στον ΕΦΕΤ, τονίζει:

«Αρκετές φορές οι υπάλληλοι καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπά­θειες προκειμένου να ανταποκριθούν στο υπηρεσιακό τους έργο. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που αναγκάζονται να φουλάρουν τα ρεζερβουάρ των οχημάτων με δικά τους έξοδα. Η διενέργεια των ελέγχων επαφίεται στην ευσυνειδησία των εργαζομένων ή στις αρμόδιες υπηρεσίες των πρώην νομαρχιών που πλέον έχουν υπαχθεί στους νέους «καλλικρατικούς» δήμους και τις περιφέρειες. Μόνο που και σε αυτή την περίπτωση η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Οι υπηρεσίες των πρώην νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων, που πραγματοποιούσαν σχετικούς ελέγχους, είτε έχουν διαλυθεί είτε έχουν διασπαστεί είτε έχουν «ξεμείνει» από προσωπικό. Άλλωστε, κοινό μυστικό αποτελεί το γεγονός ότι ο «Καλλικράτης» ακόμη δεν έχει βρει το βηματισμό του. Από τις πολεοδομικές μέχρι και τις υγειονομικές υπηρεσίες επικρατεί κυριολεκτικά ένα μπάχαλο, που δυστυχώς το μόνο που επιφέρει είναι εκπτώσεις στην προστασία της δημόσιας υγείας».

Μέσα σε αυτό το κλίμα διάλυσης, όπως μας βεβαιώνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, που επικρατεί στον τομέα ασφάλειας των τροφίμων, τις τελευταίες εβδομάδες παρακολουθούμε μια ιδιαίτερα έντονη δραστηριότητα του ΕΦΕΤ με επιβολή δεκάδων προστίμων με διάφορες αιτιολογίες μεταξύ των οποίων «μη τήρηση επαρκών μέτρων αυτοελέγχου», «αποκλίσεις από τις απαιτήσεις σχετικά με τον εξοπλισμό» ή ακόμα για «ελλιπή τεκμηρίωση εκπαίδευσης προσωπικού».

Παράλληλα, πάντα τις τελευταίες εβδομάδες, διατάχτηκαν αποσύρσεις προϊόντων μεταξύ των οποίων παστέλι, ριζότο με θαλασσινό, φακές Τουρκίας, γυάλινα ποτήρια, φάβα έτοιμη για σερβίρισμα, ρύζι, ρυζομακάρονα, βακαλάο, ζυμαρικά, μανιτάρια και άλλα.

Εκείνο όμως που κάνει ιδιαίτερη εντύπωση όσον αφορά την πληθωρική δραστηριότητα του ΕΦΕΤ των τελευταίων εβδομάδων, παρά τα πολύ μεγάλα και σοβαρά προβλήματα του Οργανισμού, είναι μια ιδιότυπη «επίθεση» στην Ελληνική Βιομηχανία με το «σύνδρομο του γυαλιού».

Στην ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο που περνάει η Ελληνική Οικονομία και εκατομμύρια των Ελλήνων, είναι απόλυτα λογικό να επιδιώκουμε να προστατέψουμε με κάθε τρόπο την «πηγή» της υγιούς απασχόλησης, των υγειών επενδύσεων, της υγιούς φορολογίας: Την Ελληνική Βιομηχανία που δεν αντιμετωπίζει μόνο τα προβλήματα της οικονομικής κρίσης αλλά και τα τρομακτικά προβλήματα της ελληνικής γραφειοκρατίας που «αποκεφαλίζει», ψυχρά και κυνικά, χωρίς ίχνος ενδοιασμού, δικαίους και αδίκους. Μια από τις εκφάνσεις της γραφειοκρατίας αυτής είναι και το «σύνδρομο του γυαλιού» που κατέλαβε τον ΕΦΕΤ τις τελευταίες βδομάδες.

Κατά το παρελθόν, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων – ΣΕΒΤ έχει διακηρύξει πολλές φορές πως «οι θεσμικοί μηχανισμοί ελέγχου που αναπτύσσονται με στόχο την αναβάθμιση του ΕΦΕΤ πρέπει να διασφαλίζουν αντιπροσωπευτικότητα και διαφάνεια και να επιδιώκουν την αντικειμενικότητα και τη συναίνεση. Αυτό εξασφαλίζεται εφόσον, οι ενέργειες και οι αποφάσεις του ΕΦΕΤ, εκφράζουν το αποτέλεσμα μελέτης και εργασίας συλλογικού, με διεπιστημονική σύνθεση, οργάνου, και όχι, την κρίση ενός μονομελούς οργάνου, είτε πρόκειται για τον επικεφαλής του φορέα, είτε για τον πολιτικό του προϊστάμενο».  

Δυστυχώς η πράξη μας δείχνει τελείως διαφορετικά πράγματα:

Στο τέλος Απριλίου μια ιδιαίτερα δημοφιλής και ανερχόμενη Ελληνική Βιομηχανία Αναψυκτικών δεν είχε να αντιμετωπίσει μόνο τους τεράστιους (πολυεθνικούς) ανταγωνιστές της. Είχε να αντιμετωπίσει και ένα απίστευτο διασυρμό εξ αιτίας του ΕΦΕΤ αφού αναγκάστηκε να αποσύρει, μετά από «διαταγή» του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, μια ολόκληρη παρτίδα προϊόντος της με την αιτιολογία ότι κάποιος καταναλωτής «κατήγγειλε» σε Αστυνομικό Τμήμα ότι αφού άνοιξε το αναψυκτικό που κυκλοφορεί σε πλαστική φιάλη, και (προφανώς απόλαυσε μέρος του περιεχομένου του), διαπίστωσε την ύπαρξη ενός τεμαχίου γυαλιού μέσα στο πλαστικό μπουκάλι. 

Η «καταγγελία» αυτή ήταν αρκετή για τον ΕΦΕΤ για να εκδώσει «διαταγή προληπτικής απόσυρσης» ολόκληρης της παρτίδας (δηλαδή χιλιάδων πλαστικών φιαλών) προκαλώντας όχι μόνο οικονομική ζημιά αλλά και τεράστια δυσφήμιση στην έκπληκτη και ανυπεράσπιστη Ελληνική Βιομηχανία η οποία δεν έμαθε την «προληπτική απόσυρση» από τον ΕΦΕΤ αλλά από τον ηλεκτρονικό τύπο που οργίαζε εναντίον της!

Με άλλα λόγια ο ΕΦΕΤ έβγαλε «διαταγή απόσυρσης προϊόντος» χωρίς να μπει καν στον κόπο να ελέγξει τις εγκαταστάσεις εμφιάλωσης που, συμπωματικά, λειτουργούν με την τελευταία λέξη της σύγχρονης τεχνολογίας, ούτε και να ενημερώσει την επιχείρηση πριν εξαπολύσει εναντίον της την δυσφημιστή «διαταγή απόσυρσης». Η επιχείρηση ενημερώθηκε αφού απευθύνθηκε η ίδια στον ΕΦΕΤ παρακινούμενη από το όργιο των δυσφημιστικών αναρτήσεων στο διαδίκτυο!!!!

Παρόμοια «σοβαρότητα» ενός τόσο σημαντικού Φορέα, μόνο σε όσα περιγράφει η Πρόεδρος των εργαζομένων του μπορεί να αναζητηθεί και μόνο στην χώρα μας μπορεί να «επιβιώνει». Σε οποιαδήποτε άλλη ευνομούμενη Ευρωπαϊκή χώρα θα είχε ήδη διαλυθεί.  

Δεν πέρασαν όμως λίγες εβδομάδες και το «σύνδρομο του γυαλιού» ζευγάρωσε. Θύμα αυτή τη φορά μια από τις μεγαλύτερες Ελληνικές Γαλακτοβιομηχανίες της πατρίδας μας που θα ζήλευαν πολλές ξένες: Ένας «καταναλωτής κατήγγειλε» ότι βρήκε σε ένα επιδόρπιο γιαουρτιού τεμάχιο γυαλιού (πάλι!). Αυτό βέβαια ήταν υπερ-αρκετό για τον ΕΦΕΤ να διατάξει «για προληπτικούς λόγους» τους καταναλωτές που είχαν αγοράσει το προϊόν από την ίδια παρτίδα να μην το καταναλώσουν! Νέος θόρυβος, νέος πανικός, νέα δυσφήμιση, νέα «απόσυρση», χωρίς δεκάρα τσακιστή για τις ολέθριες συνέπειες. Η «υγεία του λαού», προληπτικά παρακαλώ, (και ο φύλακας-άγγελος της δημόσιας υγείας μας) πάνω απ΄ όλα!

Το κακό όμως τρίτωσε σε χρόνο-ρεκόρ: Άλλη θορυβώδης «εντολή απόσυρσης» αυτή τη φορά εναντίον μιας ανερχόμενης Ελληνικής Οινοβιομηχανίας με ολοένα και μεγαλύτερη εξαγωγική δραστηριότητα. Η αιτία; Τι άλλο, γυαλί σε (ανοιχτές πάντα) φιάλες κρασιού!!!! Η «διαταγή απόσυρσης» εκδόθηκε για  «υποψία ύπαρξης ξένου σώματος (γυαλιού) εντός φιαλών κρασιού συσκευασίας» αλλά οι παθόντες πρέπει να αισθάνονται πολύ ικανοποιημένοι: Το έμαθαν από τον ίδιο τον  ΕΦΕΤ και όχι από τον έντυπο ή τον ηλεκτρονικό τύπο!

Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και την «δημοσκόπηση» που διαβάζουμε στην κεντρική ιστοσελίδα του ΕΦΕΤ (συμμετείχαν 184 (!) άτομα) σύμφωνα με την οποία το 72% των ερωτηθέντων αποφαίνονται ότι «ο ΕΦΕΤ κάνει πολύ καλά την δουλειά του» (μόνο το 3% αποφαίνεται ότι την  «κάνει άσχημα»), δεν είναι λογικό να αναρωτιόμαστε αν όλο αυτό το «σκηνικό» αποτελεί μια πρόσκαιρη σκοπιμότητα εν όψει των κρίσιμων αποφάσεων περί κατάργησης του ΕΦΕΤ και της συγχώνευσης του με τον ΕΟΦ

Αν ένας καταναλωτής, ας υποθέσουμε ο υπογράφων, άνοιγε μια φιάλη Coca Cola ή Pepsi Cola ή Heineken, απολάμβανε ένα μέρος του περιεχομένου τους και στην συνέχεια τοποθετούσε μερικά συμπαθητικά έντομα ή τεμάχια γυαλιού τολμώντας να «κάνει  καταγγελία» με την παράδοση των ανοιγμένων και αλλοιωμένων εκ των υστέρων μπουκαλιών, ο ΕΦΕΤ σύμφωνα με την γνωστή «πρακτική» του θα διέταζε αμέσως «προληπτική απόσυρση» μερικών εκατοντάδων χιλιάδων φιαλών. Ο «καταγγέλλων» όμως είναι βέβαιο πως θα αντιμετώπιζε την δίκαιη οργή των παραγωγών με μια μήνυση για «συκοφαντική δυσφήμιση» και στην συνέχεια μια υπέρογκη αλλά τελείως δικαιολογημένη  «αγωγή αποζημίωσης». Είναι επίσης πολύ πιθανό και ο ΕΦΕΤ να είχε την ίδια ακριβώς αντιμετώπιση για την ελαφρότητα που επιδεικνύει σε τόσο σοβαρά θέματα φήμης προϊόντων θεωρώντας «αυτονόητα αξιόπιστους» τους καταγγέλλοντες με αμφισβητούμενες «αποδείξεις».  

Στην δημοκρατία μας –καλώς ή κακώς- η αμφιβολία είναι υπέρ του κατηγορουμένου ακόμα κι αν πρόκειται για έμπορο ναρκωτικών, πολύ περισσότερο αν πρόκειται για μια Ελληνική Βιομηχανία με εκατοντάδες εργαζόμενους που «πολεμάει» όχι μόνο την κρίση της αγοράς αλλά και την τερατώδη και επικίνδυνη ελληνική γραφειοκρατία που (υποτίθεται) έπρεπε να την υποστηρίζει και όχι να την σκοτώνει.

Από σχετική έρευνα για «απόσυρση προϊόντων» (Product Recall) που κάναμε σε ΗΠΑ, Αγγλία και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες δεν καταφέραμε να εντοπίσουμε περίπτωση απόσυρσης ολόκληρων παρτίδων προϊόντων από «καταγγελία» ενός και μόνο καταναλωτή με ανοιγμένο προϊόν!

Είπαμε, ο ΕΦΕΤ να μας προστατεύει, να ξεριζώνει το λίπος της νοθείας και της παρανομίας. Δεν είπαμε όμως να κατασπαράζει και το ίδιο μας το κρέας!
ΕΜΕΙΣ ΠΙΣΤΕΥΟΜΕ (ΕΙΜΕΘΑ, ΔΗΛΑΔΗ, ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΒΕΒΑΙΟΙ) ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΩΘΕΝ, ΕΚ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ, ΣΧΕΔΙΟΝ ΚΑΙ ΕΝΤΟΛΗ, ΓΙΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ, ΜΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ, ΜΕ ΚΑΘΕ ΕΓΧΩΡΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ!!! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου