Ο ΚΑΙΡΟΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΕΜΕΙΝΕ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΕΛΑΧΙΣΤΟΣ, ΑΣ ΚΙΝΗΘΟΥΜΕ !!!!
Μια "μικρή επιβάρυνση" €2,4 δισ., ωρολογιακή βόμβα για την ύφεση
"Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα η επιβάρυνση στον ρυθμό εμβάθυνσης της ύφεσης που θα προκαλέσει για το 2012" η απόφαση της Κυβέρνησης να επιβάλει για μία διετία έκτακτη εισφορά στα ακίνητα συνολικής αξίας περί τα 5 δισ. ευρώ (2 Χ 2,4 δισ. ευρώ).
Σε ερώτημα του Capital.gr, αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος παραδέχθηκε ότι ο νέος φόρος που ανακοίνωσε ο κ. Βενιζέλος "αφαιρεί" άμεσα από την ιδιωτική καταναλωτική δαπάνη 2,4 δισ. ευρώ μέσα στο επόμενο πεντάμηνο, με συνέπειες στην οικονομική δραστηριότητα οι οποίες "δεν μπορούν ακόμα να εκτιμηθούν" λόγω της ρευστότητας της κατάστασης τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό οικονομικό περιβάλλον.
Είναι βέβαιο όμως ότι η αφαίρεση σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα ποσού ίσου με το 1% του ΑΕΠ (για το επόμενο πεντάμηνο) από την ιδιωτική κατανάλωση σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες φορολογικές υποχρεώσεις στο ίδιο διάστημα, δημιουργεί προϋποθέσεις μεγαλύτερης ύφεσης η οποία υπονομεύει τον σχεδιασμό του νέου προϋπολογισμού.
Το ενδιαφέρον είναι ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα πάρει το οριστικό πράσινο φως για την κίνηση αυτή καθώς η απαίτηση της τρόικα ήταν και παραμένει η κάλυψη του "δημοσιονομικού κενού", δηλαδή της τρύπας του προϋπολογισμού να κλείσει με "μόνιμα" και όχι εφάπαξ μέτρα.
Η επίδραση του μέτρου φορολόγησης των ακινήτων στην επιδείνωση της ύφεσης προκαλεί νέο πονοκέφαλο στο ΥΠΟΙΚ καθώς στον σχεδιασμό του προϋπολογισμού για το 2012, που θα πρέπει να ετοιμασθεί για να αξιολογηθεί από την τρόικα την επόμενη εβδομάδα, θα πρέπει να βρεθούν νέα μέτρα (ή αύξηση της έκτασης των ήδη προβλεπόμενων) για να καλυφθεί η "ζημιά" από την επιπλέον ύφεση του 2012.
Αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος υποστήριξε πάντως στο Capital.gr ότι η λήψη της απόφασης ήταν μονόδρομος για την κυβέρνηση, καθώς οποιαδήποτε άλλη "κίνηση" θα είχε πολύ μεγαλύτερες συνέπειες. Σε κάθε περίπτωση πάντως, στο οικονομικό επιτελείο του κ. Βενιζέλου παραδέχονται ότι το πακέτο των ανακοινώσεων του υπουργού δεν έχει ακόμα διασφαλίσει την δρομολόγηση της 6ης δόσης ούτε και το χρονοδιάγραμμα εκταμίευσής της, ακόμα και αν τα μέτρα γίνουν κριθούν αποδεκτά.
Το άλλο μεγάλο αγκάθι με την τρόικα είναι η υπόθεση της "εργασιακής εφεδρείας" για την οποία η τρόικα διατηρεί επιφυλάξεις καθώς δεν προσφέρει το ζητούμενο δημοσιονομικό αποτέλεσμα μέσα στο 2012. Η τρόικα έχει ζητήσει την μείωση των δημόσιων δαπανών για μισθούς και συντάξεις κατά 30% με το μισό αυτών να προέρχεται από την μείωση των αμοιβών και το άλλο μισό από την μείωση του αριθμού των εργαζόμενων...
Ταραχή πάντως έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση η προδημοσίευση άρθρου του Γερμανού υπουργού οικονομικών κ. Φίλιπ Ρέσλερ (όπως έχει γράψει το Capital.gr), ο οποίος ένα περίπου μήνα πριν τον ερχομό του στην Αθήνα, δημοσιεύει άρθρο στην έκδοση της Die Welt της Δευτέρας σύμφωνα με το οποίο θεωρεί ανοικτό το ενδεχόμενο ελεγχόμενου χρεοστασίου της Ελλάδας προκειμένου να σταθεροποιηθεί το ευρώ. Το δημοσίευμα βγήκε στα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων και στο Capital.gr στη διάρκεια της συνέντευξης του πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη. Υπουργοί της κυβέρνησης οι οποίοι κλήθηκαν από το Capital.gr να σχολιάσουν το δημοσίευμα αρνήθηκαν να το κάνουν μέχρι την ολοκληρωμένη δημοσίευση του άρθρου στην Die Welt.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου