Σε 15 ημέρες τίθεται σε ισχύ ο νόμος για τις γενοκτονίες παρά την οργή της Τουρκίας
- Εκατοντάδες τουρκικής καταγωγής πολίτες είχαν συγκεντρωθεί έξω από τη γαλλική Γερουσία στο Παρίσι (Φωτογραφία: ΑΠΕ )--ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΟΥ ΟΠΩΣ ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΑΔΕΛΦΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ !!!
Μετά την έγκριση από την Γερουσία με 127 έναντι 86 ψήφων –τον Δεκέμβριο είχε ψηφίσει και η Εθνοσυνέλευση– ο νόμος απαιτεί την υπογραφή του προέδρου Σαρκοζί για τεθεί σε ισχύ.
Η ανακοίνωση της προεδρίας διευκρίνιζε ότι θα τηρηθεί η τυπική διαδικασία επικύρωσης, δηλαδή μέσα σε δύο εβδομάδες.
Θεωρητικά πάντως υπάρχει το ενδεχόμενο προσφυγής εναντίον στο Συνταγματικό Δικαστήριο από βουλευτές.
Ο νόμος θεσπίζει πρόστιμα μέχρι 45.000 ευρώ και φυλάκιση μέχρι ένα έτος σε όποιον αρνηθεί την ύπαρξη γενοκτονιών αναγνωρισμένων από γαλλικούς νόμους.
Επιπλέον από την προεδρία δημοσιοποιήθηκε και επιστολή του Σαρκοζί στον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με ημερομηνία 18 Ιανουαρίου. Ο Σαρκοζί διαβεβαίωνε τον Τούρκο πρωθυπουργό ότι ο νόμος δεν στοχεύει κατά συγκεκριμένων χωρών ενώ τον προέτρεψε να ληφθούν υπόψη τα κοινά συμφέροντα των δύο χωρών.
Παραταύτα, όπως προειδοποίησε ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, οι σχέσεις της Γαλλίας και της Τουρκίας μπαίνουν σε νέα φάση μετά την ψήφιση του νόμου.
Στην περίπτωση που το νομοσχέδιο πάρει τελικά μορφή νόμου (κάτι που είναι σχεδόν βέβαιο από την πλευρά της Γαλλίας) είναι ξεκάθαρο ότι οι τουρκογαλλικές σχέσεις «θα κινηθούν σε μία πολύ διαφορετική διάσταση», δήλωσε ο Γκιουλ.
Η Γαλλία, εξήγησε οι Τούρκος πρόεδρος, ανήκει πλέον «στην κατηγορία των χωρών που περιορίζουν την ελευθερία έκφρασης και την ελεύθερη επιστημονική εργασία». ΔΕΣ ΒΔΕΛΥΡΟ ΘΡΑΣΟΣ !!!
Συνέδεσε μάλιστα την ψήφιση του νόμου με τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές που θα διεξαχτούν τον Απρίλιο. «Το γεγονός είναι επιπρόσθετα δυσάρεστο επειδή συνέβη ως προεκλογική επένδυση, πράγμα που μειώνει μία μεγάλη χώρα σαν τη Γαλλία», επισήμανε.
Τις οθωμανικές ρίζες του Σαρκοζί θυμάται ο Ερντογάν
Από την πλευρά του ο Ταγίπ Ερντογάν μιλά για τα «βήματα του φασισμού στην Ευρώπη» και χαρακτηρίζει την απόφαση «διάκριση, ρατσισμό και ξεκάθαρο βιασμό της ελευθερίας της σκέψης».
Επιπλέον, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του AKP φρόντισε να υπογραμμίσει τις οθωμανικές ρίζες των προγόνων του γάλλου Προέδρου και τόνισε πως η Άγκυρα θα περιμένει να δει την έκβαση της υπόθεσης.
«Ο προπάππος του Νικολά Σαρκοζί έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στη Θεσσαλονίκη, δηλαδή στα τότε οθωμανικά εδάφη. Ο παππούς του είναι από τους εβραίους που εκδιώχθηκαν από την Ισπανία, τους οποίους αγκάλιασαν οι Οθωμανοί. Όσο και να δείχνει εχθρότητα, όσο και να κρατά ρατσιστική τάση, είναι ένα άτομο το γένος του οποίου κρατά από τους Οθωμανούς και στην πραγματικότητα η ιστορία του τέμνεται με την Τουρκία
» Όση εχθρότητα και ρατσισμό και να επιδείξει, δεν θα μπορέσει να διαγράψει το παρελθόν του και να σκιάσει την οθωμανική ανοχή» είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός.
Το νομοσχέδιο εξήγησε στους βουλευτές «δεν έχει ισχύ για την Τουρκία» ενώ πρόσθεσε πως «στη φάση αυτή συνεχίζουμε τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Γάλλων γερουσιαστών που καταψήφισαν το νομοσχέδιο».
«Αυτό που έγινε [στη Γαλλία] είναι ψηφοθηρία μέσω της εχθρότητας εναντίον της Τουρκίας. Είναι αδικία προς την ιστορία της Γαλλίας και της Ευρώπης. Όσοι σιωπούν απέναντι σε αυτές τις διακρίσεις και τις ρατσιστικές πρωτοβουλίες, θα ευθύνονται επειδή δεν θα έχουν ακούσει τα βήματα του φασισμού στην Ευρώπη», τόνισε.
Εικονικά χαστούκια
Ήδη από την ψήφισή του στην Εθνοσυνέλευση προκάλεσε την οργή Τούρκων πολιτών και πολιτικών που κινητοποιήθηκαν στη Γαλλία και σε άλλες χώρες.
Όπως θα ήταν αναμενόμενο οι Τούρκοι έχουν πλέον τη δυνατότητα να εκτονώσουν εικονικά την οργή τους χαστουκίζοντας εικονικά τον Νικολά Σαρκοζί σε παιχνίδι που προβάλει τουρκικός ιστότοπος.
«Τι λέτε για ένα Οθωμανικό χαστούκι στο Σαρκοζί» είναι ο τίτλος του παιχνιδιού της τουρκικής ιστοσελίδας www.sunoyun.com που δίνει στους παίκτες να χαστουκίσουν εικονικά τον πρόεδρο της Γαλλίας ο οποίος εμφανίζεται πλάι στον πύργο του Άιφελ.
Το παιχνίδι είναι διαθέσιμο σε επτά γλώσσες (τουρκικά, αγγλικά, ισπανικά, ιταλικά, γερμανικά, ρωσικά και κινεζικά) αλλά όχι στα γαλλικά.
«Θελήσαμε να δείξουμε την αντίδρασή μας προς τον Σαρκοζί στον οποίο αντιδρούν όχι μόνο οι Τούρκοι πολίτες, αλλά πολλά δημοκρατικά έθνη», λένε οι δημιουργοί του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου