«Η μετάλλαξη του πολιτικού σκηνικού έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό. Η ομαδική ανταρσία βουλευτών απλώς επιταχύνει τις εξελίξεις» υποστήριζαν την επομένη της ψηφοφορίας στη Βουλή βουλευτές από όλα τα κόμματα, προβλέποντας ότι η ανανέωση στα κοινοβουλευτικά έδρανα θα είναι σε αυτές τις εκλογές μεγαλύτερη από ποτέ άλλοτε.
Στις αμέτρητες συναντήσεις και στα αναρίθμητα δείπνα που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, κυρίως μεταξύ βουλευτών και στελεχών του ΠαΣοΚ και της ΝΔ που αναζητούν νέα πολιτική στέγη, πολλοί υποστήριξαν ότι τα γεγονότα της περασμένης Κυριακής σηματοδοτούν το τέλος της Μεταπολίτευσης και την έναρξη μιας νέας πολιτικής περιόδου που θα έχει ως χαρακτηριστικό της τη δραστηριοποίηση νέων πολιτικών δυνάμεων με εντελώς διαφορετικό πολιτικό λόγο και νέα πολιτική συμπεριφορά. Το ζήτημα είναι ότι, ενώ πολλοί δηλώνουν πρόθυμοι να ενταχθούν σε ένα νέο πολιτικό σχήμα, συμφωνούν ότι δεν υπάρχουν προς το παρόν τα πολιτικά πρόσωπα που θα μπορούσαν να ηγηθούν ενός τέτοιου σχήματος λόγω της γενικότερης απαξίωσης που επικρατεί για τα κόμματα και τους πολιτικούς σχηματισμούς.
Ως την περασμένη εβδομάδα πιο πιθανό ήταν το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός νέου πολιτικού πόλου στο ΠαΣοΚ καθώς τα στελέχη του προβλέπουν ότι ιδιαίτερα μετά τις διαγραφές της Κυριακής δύσκολα μπορεί πια να παραμείνει ενωμένο. Μετά την Κυριακή όμως εξίσου πιθανή θεωρείται η δημιουργία μιας νέας πολιτικής κίνησης και στη ΝΔ αφού το ρήγμα που έχει προκληθεί μεταξύ της ηγεσίας του κόμματος και των εκπροσώπων της λαϊκής Δεξιάς δείχνει αγεφύρωτο.
Ενδεικτικό της λαϊκής οργής που ξεσπάει είναι ότι απλοί πολίτες που κατέβηκαν την Κυριακή στο Σύνταγμα για να διαδηλώσουν ειρηνικά λειτούργησαν ως ηθικοί αυτουργοί σε μερικές περιπτώσεις στις καταστροφές που προκλήθηκαν σε πολυκαταστήματα και σε υποκαταστήματα τραπεζών. Η Αστυνομία κατέγραψε αρκετά περιστατικά πολιτών που παρακολουθούσαν αμίλητοι αλλά χωρίς να αντιδρούν στους βανδαλισμούς κτιρίων, ενώ σε μερικές περιπτώσεις πολίτες ενθάρρυναν τους ταραξίες να προβούν σε καταστροφές καταστημάτων θεωρώντας ότι έτσι πλήττονται μεγάλα συμφέροντα που διαχρονικά ευνοούνται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις.
Σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές, συμμαχίες δεν δημιουργούνται όμως μόνο στους πολεμίους του μνημονίου αλλά και στον κύκλο των υποστηρικτών του. Το δίλημμα αυτών των εκλογών θα είναι αντίστοιχο με αυτό των περιφερειακών εκλογών, παρατηρούν κάποιοι. Αν η πλειονότητα των πολιτών εξακολουθεί να πιστεύει ότι πρέπει να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη και να προχωρήσουν ταχέως οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις, τότε αυτό θα εκφραστεί και στο εκλογικό αποτέλεσμα. Αλλά θα πρέπει να υπάρχει και η πολιτική δύναμη που μπορεί να τις εγγυηθεί, συμπληρώνουν, επισημαίνοντας ότι οι Ελληνες δεν πιστεύουν ότι μπορεί να υπηρετήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα ούτε το ΠαΣοΚ ούτε η ΝΔ.
Υπό το πρίσμα αυτό δεν θα πρέπει να θεωρείται απίθανη η συγκρότηση μιας νέας πολιτικής κίνησης από στελέχη των δύο μεγαλύτερων κομμάτων που υποστηρίζουν σταθερά τη μακρόχρονη συνεργασία τους. Τέτοιες συζητήσεις έχουν γίνει πολλές τις τελευταίες εβδομάδες μεταξύ στελεχών του ΠαΣοΚ και της ΝΔ, αλλά δεν έχει τολμήσει κανείς ακόμη να κάνει το πρώτο βήμα επειδή δεν έχει βρεθεί ακόμη το πρόσωπο που θα τεθεί επικεφαλής μιας τέτοιας πρωτοβουλίας. Οσοι συζητούν γι' αυτό το ζήτημα συμφωνούν ότι επικεφαλής ενός τέτοιου σχήματος θα πρέπει να τεθεί ο πρωθυπουργός κ. Λ. Παπαδήμος και για τον λόγο αυτόν θα αναμένουν τις δικές του αποφάσεις μετά τη διάλυση της Βουλής που τοποθετείται στα τέλη Μαρτίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου