06-02-2012 19:42:11
Στα πρόθυρα ενός εμφυλίου πολέμου με απρόβλεπτες διαστάσεις βρίσκεται η Συρία με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία να κλείνουν τις πρεσβείες τους στη Δαμασκό διατάσσοντας την απόσυρση όλων των διπλωματών τους από τη Συρία.
Σύροι στρατιωτικοί που έχουν αποστατήσει από τον τακτικό Στρατό της Συρίας ανακοίνωσαν την ίδρυση του «Ανώτατου Επαναστατικού Συμβουλίου».
Παράλληλα η πόλη Χομς προπύργιο των επαναστατών είναι περικυκλωμένη από κυβερνητικά στρατεύματα και σύμφωνα με πηγές από τη Δαμασκό είναι θέμα χρόνου το πότε θα πραγματοποιηθεί μια γενική επέμβαση έτσι ώστε να εξαλειφθεί ο κυριότερος πυρήνας αντίστασης στο καθεστώς. Ένας πυρήνας αντίστασης που όπως προσθέτουν Σύροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι απαρτίζεται σε ένα μεγάλο ποσοστό από μισθοφόρους οι οποίοι εκδράμουν από την Τουρκία.
Παράλληλα ο γγ του Αραβικού Συνδέσμου, δήλωσε πως η κατάσταση στη Συρία κινείται προς «σοβαρή κατεύθυνση», προσθέτοντας πως η κρίση δημιουργεί συνθήκες «λίγο πριν τον εμφύλιο πόλεμο».
Την ίδια στιγμή δεν έχουν κοπάσει οι αντιδράσεις των δυτικών κυβερνήσεων για το βέτο Ρωσίας και Κίνας* στο ψήφισμα που προτάθηκε το Σάββατο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Η Γαλλία ανέφερε πως θα έχει συνομιλίες με την ρωσική ηγεσία για το θέμα. Ο Νικολά Σαρκοζί δήλωσε τη Δευτέρα πως σκοπεύει να συζητήσει την «σκανδαλώδη», όπως είπε, κατάσταση στη Συρία με τον Ρώσο ομόλογο του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ενώ επαφές με τον Βλάντιμιρ Πούτιν θα έχει και ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν.
Με το Παρίσι συντάσσεται πλήρως και η Γερμανία: Στην κοινή της συνέντευξη με τον Σαρκοζί, η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ υπογράμμισε πως «η Ρωσία πρέπει να αναρωτηθεί εάν βρισκόμαστε σε μία ιστορική περίσταση κατά την οποία η πολιτική μπορεί να ασκηθεί ξεχωριστά από τον Αραβικό Σύνδεσμο».
Έντονη ήταν και η αντίδραση των ΗΠΑ, με την Αμερικανίδα πρέσβη στον ΟΗΕ Σούζαν Ράις να εκτιμά πως «η Μόσχα και το Πεκίνο τελικά θα μετανιώσουν για την αρνητική τους ψήφο» στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανέφερε πως στόχος είναι η ενίσχυση της πίεσης στον Άσαντ με την εφαρμογή κυρώσεων, λέγοντας πως η κρίση πρέπει να επιλυθεί «χωρίς εξωτερική στρατιωτική παρέμβαση».
Η ίδια η Μόσχα κάνει λόγο για «υστερία» των δυτικών κυβερνήσεων στο ζήτημα του βέτο, υπερασπιζόμενη -μετά το Πεκίνο- την στάση της λέγοντας πως το ψήφισμα δεν ασκούσε τη δέουσα πίεση στους αντικαθεστωτικούς.
Η Ρωσία καυτηρίασε την άρνηση των συντακτών του ψηφίσματος να αναβάλουν την ψηφοφορία μετά την επίσκεψη του Ρώσου ΥΠΕΞ στη Δαμασκό την Τρίτη
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
-----------------------------------------------
*Πεκίνο : "Γιατί ασκήσαμε βέτο στον ΟΗΕ"
Η Κίνα απορρίπτει τις κατηγορίες της Ουάσινγκτον ότι παρέχει προστασία στο καθεστώς της Δαμασκού, μετά την προβολή του βέτο της σε σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καταδικάζει τις θηριωδίες του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ.«Δεν προστατεύουμε κανέναν. Υπερασπιζόμαστε τη δικαιοσύνη για τη συριακή υπόθεση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λιού Γουεϊμίν κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, αναφερόμενος στις κατηγορίες που διατύπωσε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον για τη στάση που τήρησαν η Κίνα και η Ρωσία κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας και προκάλεσε την παγκόσμια κατακραυγή.
Η Κίνα «δεν αποδέχεται τις κατηγορίες» των Ηνωμένων Πολιτειών για το σινο-ρωσικό βέτο για τη Συρία, δήλωσε ο Λιου Γουεϊμίν, αναφερόμενος στις δηλώσεις της Χίλαρι Κλίντον, σύμφωνα με τις οποίες «οι χώρες που αρνήθηκαν να υποστηρίξουν το σχέδιο του Αραβικού Συνδέσμου φέρουν ακέραια την ευθύνη για την προστασία του καθεστώτος της Δαμασκού».
Η Κίνα έκανε την εξίσωση ανάμεσα στο καθεστώς της Δαμασκού και τους αντικαθεστωτικούς και ζήτησε από «όλες τις πλευρές να τερματίσουν τη βία».«Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες του Αραβικού Συνδέσμου για την πολιτική διευθέτηση της συριακής υπόθεσης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.«Δυστυχώς, οι υποστηρικτές του σχεδίου απόφασης άσκησαν πιέσεις για την ψήφισή του τη στιγμή που παρέμεναν οι διαφωνίες", συνέχισε ο εκπρόσωπος προσθέτοντας ότι αυτού του είδους οι πρακτικές δεν βοηθούν στη διατήρηση της ενότητας και του κύρους του Συμβουλίου Ασφαλείας, ούτε στην επίλυση του θέματος. Κατά συνέπεια, η Κίνα καταψήφισε το σχέδιο».
Ωστόσο έδωσε τη διαβεβαίωση ότι το Πεκίνο είναι έτοιμο να συνεργασθεί με τη διεθνή κοινότητα "για να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο στην επίλυση του συριακού προβλήματος", χωρίς να διευκρινίσει τους τρόπους με τους οποίους θεωρεί ότι θα γίνει αυτό.
Το ειρηνευτικό σχέδιο του Αραβικού Συνδέσμου, επί του οποίου βασίσθηκε στο μεγαλύτερο μέρος του το σχέδιο απόφασης που παρουσιάσθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προβλέπει τον τερματισμό της βίας και την μεταβίβαση στης εξουσίας του Μπασάρ αλ Ασαντ στον αντιπρόεδρο πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την συριακή αντιπολίτευση.
«Αυτό που συνέβη χθες στα Ηνωμένα Εθνη ήταν μία παρωδία», δήλωσε η Χίλαρι Κλίντον, εκφράζοντας τους φόβους της για το ξέσπασμα άγριου εμφυλίου πολέμου.«Πολλοί Σύροι που δέχονται επίθεση από την ίδια την κυβέρνησή τους αποφάσισαν να αμυνθούν, ως ανεμένετο», εξήγησε η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
-------------------------------------------------
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου