Δηλαδή οι Πορτογάλοι πολιτικοί συμφώνησαν να απαγορεύσουν δια νόμου τα ελλείμματα, διαφορετικά να επιβάλουν επιπλέον πρόστιμο στο λαό τους, συμφωνώντας σε μία άνευ προηγουμένου υποχρέωση να ΜΗΝ είναι ευέλικτοι, σε καιρό κρίσης και αν αδυνατίζουν την χώρα το λαό και την οικονομία τους, επειδή έτσι θέλουν οι Γερμανοί και τα διεθνή τραπεζικά λόμπυ.
Το Δημοσιονομικό Σύμφωνο υπεγράφη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου από τους Ευρωπαίους ηγέτες με εξαίρεση τη Βρετανία και την Τσεχία.
Βάσει του Συμφώνου, η Πορτογαλία καλείται να διατηρήσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της κατά μέσο όρο στο 0,5% του ΑΕΠ και να μειώσει το συνολικό χρέος στο 60% του ΑΕΠ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Dow Jones.
Στο πορτογαλικό Κοινοβούλιο θα συνεχιστεί η συζήτηση σχετικά με το εάν θα συμπεριληφθεί στο Σύνταγμα ο κανόνας για το έλλειμμα του προϋπολογισμού ή εάν θα αρκεστεί σε νόμο που θα μπορεί να ανατραπεί με πλειοψηφία δύο τρίτων. Η αξιωματική αντιπολίτευση των Σοσιαλιστών τάσσεται υπέρ της δεύτερης επιλογής, ενώ η κυβέρνησης επιδιώκει την ενσωμάτωση του κανόνα στο Σύνταγμα.
Πολλές από τις 25 χώρες που έχουν υπογράψει το Δημοσιονομικό Σύμφωνο αναμένεται να προχωρήσουν σε επικύρωση αργότερα εντός του έτους, μετά τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία και το ιρλανδικό δημοψήφισμα που θα διενεργηθεί επί της Συνθήκης.
Ο υποψήφιος των Γάλλων Σοσιαλιστών για την προεδρία Φρανσουά Ολάντ έχει θέσει ως κεντρική προεκλογική του δέσμευση την επαναδιαπραγμάτευση του Δημοσιονομικού Συμφώνου, αλλά είναι άγνωστο τι εννοεί και αν πρόκειται για τη συνήθη προεκλογική διγλωσσία των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών που κατά βάθος είναι νεοφιλελεύθεροι...
Προκειμένου να τεθεί σε ισχύ το Δημοσιονομικό Σύμφωνο απαιτείται η κύρωσή του από 12 χώρες.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου