Ἐγὼ τώρα ἐξαπλώνω ἰσχυρὰν δεξιὰν καὶ τὴν ἄτιμον σφίγγω πλεξίδα τῶν τυράννων δολιοφρόνων . . . . καίω τῆς δεισιδαιμονίας τὸ βαρὺ βάκτρον. [Ἀν. Κάλβος]


******************************************************
****************************************************************************************************************************************
****************************************************************************************************************************************

ΑΙΘΗΡ ΜΕΝ ΨΥΧΑΣ ΥΠΕΔΕΞΑΤΟ… 810 σελίδες, μεγέθους Α4.

ΑΙΘΗΡ ΜΕΝ ΨΥΧΑΣ ΥΠΕΔΕΞΑΤΟ… 810 σελίδες, μεγέθους Α4.
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

****************************************************************************************************************************************

TO SALUTO LA ROMANA

TO SALUTO  LA ROMANA
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
****************************************************************************************************************************************

ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΠΟΔΕΙΞΙΣ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΕΩΣ ΤΩΝ ΓΙΓΑΝΤΩΝ

ΕΥΡΗΜΑ ΥΨΗΛΗΣ ΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΤΟΣΟΝ ΔΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗΝ ΤΗΣ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑΣ ΟΣΟΝ ΚΑΙ ΔΙΑ ΜΙΑΝ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΘΕΜΕΛΙΩΣΙΝ ΤΗΣ ΙΔΕΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΚΑΤΑΚΛΥΣΜΙΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ Η ΑΝΕΥΡΕΣΙΣ ΤΟΥ ΜΟΜΜΙΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΟΥ ΔΑΚΤΥΛΟΥ! ΙΔΕ:
Οι γίγαντες της Αιγύπτου – Ανήκε κάποτε το δάχτυλο αυτό σε ένα «μυθικό» γίγαντα
=============================================

.

.
κλικ στην εικόνα

.

.
κλικ στην εικόνα

.

.
κλικ στην εικόνα

27 Αυγούστου 2012

Ιούλιος 2012 ο θερμότατος!!!

Ιούλιος 2012: Ο πιο ζεστός μήνας όλων των εποχών για το Βόρειο Ημισφαίριο


Η συνδυασμένη μέση παγκόσμια θερμοκρασία στη ξηρά και τις θάλασσες του πλανήτη διαμορφώθηκε στους 16,42 βαθμούς Κελσίου και ήταν κατά 0,62 βαθμούς μεγαλύτερη από τον μέσο όρο του 20ού αιώνα (15,8 βαθμοί). Η μέση θερμοκρασία της ξηράς ήταν κατά 0,92 βαθμούς υψηλότερη από τον παγκόσμιο μέσο όρο του προηγούμενου αιώνα και ειδικά στο Βόρειο Ημισφαίριο ήταν 1,19 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο του προηγούμενου αιώνα. Είναι ο τέταρτος συνεχόμενος μήνας που στο Βόρειο Ημισφαίριο καταγράφηκε ένα νέο ιστορικό μηνιαίο ρεκόρ θερμοκρασίας.

Οι τρεις προηγούμενοι μήνες του 2012 (Απρίλιος, Μάιος και Ιούνιος) επίσης ανήκαν ο καθένας στους πέντε πιο ζεστούς μετά το 1880. Ο Ιούλιος του 2012 είναι ο 36ος συνεχόμενος Ιούλιος με τη θερμοκρασία του πάνω από τον μέσο όρο του 20ού αιώνα.

Στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2012 η συνδυασμένη μέση παγκόσμια θερμοκρασία στη στεριά και τη θάλασσα ήταν η δέκατη πιο ζεστή στη σύγχρονη μετεωρολογική ιστορία. Ειδικά στην ξηρά, στο πρώτο επτάμηνο του φετινού έτους η μέση παγκόσμια θερμοκρασία ήταν η έκτη μεγαλύτερη μετά το 1880.

Στους ωκεανούς της Γης ο φετινός Ιούλιος ήταν ο έβδομος πιο θερμός στη σύγχρονη ιστορία με μισό βαθμό Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο τού προηγούμενου αιώνα (16,4 βαθμοί).
=====================================
http://e-meteolarissa.blogspot.gr/2012/08/2012_8.html


Ιούλιος 2012 ο θερμότατος!!!

Τελικά πόσο ζεστός ήταν ο Ιούλιος?? Πόσο υπέφερε ο κόσμος?? Ήταν απλά ένας θερμός μήνας και τίποτα παραπάνω αφού δεν έκανε και καμία θερμοκρασία ρεκόρ?? Όλα αυτά απαντήθηκαν εν μέρη πριν μερικές μέρες από τα στοιχεία των σταθμών DAVIS. Βέβαια όπως είχα γράψει σε προηγούμενο άρθρο μόνο η ΕΜΥ έχει αρχείο αξιόλογο και ομοιογενές από μια 60ετια τουλάχιστον. Έτσι περιμένοντας τα στοιχεία ήλπιζα να μην είναι τόσο θερμά τα νέα. Τελικά είναι πολύ θερμά αφού αρκετά ρεκόρ σπάσανε στη ΜΕΣΗ ΜΗΝΙΑΙΑ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ αλλά και στη Μέση Ελάχιστη και Μέση Μέγιστη.

Η απόκλιση από την κλιματική τιμή (περίοδο 1955-1997) της μέση μηνιαίας θερμοκρασίας ήταν σε μερικούς χαρακτηριστικούς σταθμούς.
Ηράκλειο +2,1οC
Μεθώνη +2,3οC
Σούδα +2,6οC
Καλαμάτα +2,7οC
Σάμος +3,0oC
Ελληνικό +3,2οC
Κέρκυρα +3,7οC
Λάρισα +3,9οC
Θεσσαλονίκη +4,0οC

Η απόκλιση από την κλιματική τιμή (περίοδο 1955-1997) της μέση μηνιαίας ελάχιστης θερμοκρασίας ήταν σε μερικούς χαρακτηριστικούς σταθμούς.
Ελληνικό +0,2oC
Μεθώνη +1,7oC
Ηράκλειο +1,8oC
Καλαμάτα +2,0oC
Σούδα +2,4oC
Λάρισα +3,3oC
Σάμος +3,8oC
Θεσσαλονίκη +4,1oC
Κέρκυρα +4,2oC

Η απόκλιση από την κλιματική τιμή (περίοδο 1955-1997) της μέση μηνιαίας μέγιστης θερμοκρασίας ήταν σε μερικούς χαρακτηριστικούς σταθμούς.
Ηράκλειο +1,8oC
Μεθώνη +2,6oC
Καλαμάτα +2,8oC
Σάμος +2,8oC
Θεσσαλονίκη +3,2oC
Σούδα +3,2oC
Λάρισα +3,5oC
Κέρκυρα +4,0oC
Ελληνικό +4,6oC

Οι αποκλίσεις αυξάνονται όσο Δυτικά και Βόρεια στην Ελλάδα καθώς και σε ηπειρωτικές περιοχές. Το Αιγαίο λόγω των συνεχόμενων βοριάδων το φετινό καλοκαίρι κράτησε τις αποκλίσεις (πάντα θετικές) σε μικρότερα επίπεδα. Είναι εντυπωσιακό το φαινόμενο σε καλοκαιρινό μήνα που ο καιρός είναι σταθερός από θέμα βρoχων-καταιγίδων και ελάχιστης νεφοκαλυψης η μέση θερμοκρασία να βρίσκεται ακόμα και 4 βαθμούς πάνω από τα κλιματικά δεδομένα. Η επιβάρυνση στον ανθρωπινό οργανισμό είναι έντονη καθώς βέβαια και στον ύπνο μιας και ο οργανισμός δεν μπορεί να πάρει ανάσες δροσιάς τη νύχτα.

Ο σταθμός του Ελληνικού έχει πάρει χαρακτηριστικά ηπειρωτικής περιοχής αφού η απόκλιση στην μέση ελάχιστη θερμοκρασία ήταν μηδαμινή ενώ στη μέση μέγιστη ηταν η μέγιστη από τους 9 σταθμούς. Έτσι το ΗΘΕ (ημερήσιο θερμομετρικό εύρος) είναι αυξημένο, πράγμα που δείχνει πιο ηπειρωτικό κλίμα. Δεν ξέρω πραγματικά που οφείλεται αυτό!!! Ίσως σε πυρκαγιές του Υμηττού και των άλλων βουνών της Αττικής που τα έχουν αποψιλώσει ή στο τσιμέντο που έχει κατακλύσει μια τεράστια έκταση. Πάντως είναι γεγονός ότι το Ελληνικό δεν είναι η παραθαλάσσια περιοχή που τα κλιματικά στοιχεία περιγράφουν εδώ και χρόνια. Μια τελευταία εξήγηση είναι να έχει αλλάξει θέση ο σταθμός ή να είναι στοιχεία από αυτόματο σταθμό που όπως έχουμε πει τσιμπάει αρκετά σε σχέση με τους κλασικούς κλωβούς Stevenson.

Τέλος οι μέσες μηνιαίες θερμοκρασίες που σημειώθηκαν τον Ιούλιο 2012 ήταν και ρεκόρ των τελευταίων 60ετων στους εξής σταθμούς:
Λάρισας με 0,8 βαθμούς πιο πάνω από το προηγούμενο ρεκόρ
Θεσσαλονίκης με 1,3 βαθμούς πιο πάνω από το προηγούμενο ρεκόρ
Ελληνικού με 0,4 βαθμούς πιο πάνω από το προηγούμενο ρεκόρ
Καλαμάτα με 0,4 βαθμούς πιο πάνω από το προηγούμενο ρεκόρ
Κέρκυρα με 0,9 βαθμούς πιο πάνω από το προηγούμενο ρεκόρ
Σούδα με 0,4 βαθμούς πιο πάνω από το προηγούμενο ρεκόρ
ενώ στο 
Ηράκλειο ΔΕΝ ήταν ρεκόρ για 0,1 βαθμούς μόνο!!!

Όταν θα έχουμε και το αναλυτικό κλιματικό δελτίο της ΕΜΥ θα βγάλουμε συμπέρασμα για τις αποκλίσεις και άλλων σταθμών.
 Το βασικό πάντως συμπέρασμα είναι ζήσαμε σε πολύ μεγάλο μέρος της χώρας τον θερμότερο μήνα της σύγχρονης κλιματολογικής ιστορίας μας (1950-2011).
Το αν και το καλοκαίρι βγει το θερμότερο στην ιστορία μας θα φανεί σε μερικές ημέρες όταν τελειώσει και ο Αυγούστου. Μετά πάντως από Ιούνιο και Ιούλιο των ρεκόρ είναι κοντά και το ρεκόρ θερμοτερου καλοκαιριού από το 1950 και μετά τουλάχιστον.
=========================

Επεισόδια καύσωνα στη Λάρισα (1955-2011).



Στην παρούσα μελέτη θα μελετήσουμε τα επεισόδια καύσωνα μιας από τις πρωταγωνίστριες θερμές πόλεις , της Λάρισας.

Ως επεισόδιο καύσωνα αναφέρεται μια σειρά τουλάχιστον 3 ημερων που η μέγιστη θερμοκρασία ήταν ανώτερη ή ίση των 36,5 βαθμών Κελσίου. Ακολουθούμε αυτό τον κανόνα σύμφωνα με το βιβλίο του μετεωρολογου κ Δημητρίου Ζιακοπουλου, ο Γιος της Γης και του Ήλιου. Τα στοιχεία είναι από το σταθμό της ΕΜΥ στη Λάρισα την περίοδο 1955-2011 μετά από ανάλυση και επεξεργασία των στοιχείων από το Meteolarissa PWS group.

Στον πιο κάτω διάγραμμα είναι αποτυπωμένα τα επεισόδια καύσωνα ανα έτος από το 1955 εως και το 2011 στη Λάρισα καθώς και η τάση αυτών. Τα συμπεράσματα είναι ότι:

1) τρεις χρονιές παρατηρήθηκαν από 4 επεισόδια σε ένα καλοκαίρι το 1962 , το 1979 και το 2007.

2) Αντίθετα υπάρχουν και αρκετές ψυχρές χρονιές που δεν υπήρξε καμία τριάδα διαδοχικών ημερων με θερμοκρασίες άνω των 36,5 βαθμών. Αυτά είναι το 1959 , 1960 , 1964 , 1971 , 1975 , 1976 , 1983 , 1986 , 1989 , 1991, 1992 , 1995 , 1996 , 2004.

3) Επισης μεγαλο ενδιαφερον εχει η γραμμικη ταση που ειναι τελειως ισια. Δεν εχει δηλαδη μεταβληθει σε βαθος χρονου το πληθος των επεισοδιων καύσωνα που συμβαινουν στη Λαρισα. Εχει αλλαξει βεβαια το θερμοκρασιακο προφιλ αφου παρατηρούνται υψηλοτερες θερμοκρασιες τα καλοκαίρια απο οτι παλαιοτερα αλλα αυτο δεν ειναι της παρουσης να αναλυθει.

4) Η μεγαλύτερη περιοδος χωρις κανενα επεισόδιο καύσωνα είναι 2 χρονια και εχει παρατηρηθει 4 φορες στα 57 χρονια.

5) Η μεγαλύτερη συνεχη περίοδο που εχει σημειωθει τουλάχιστον ενα επεισόδιο καύσωνα καθε ετος ειναι 7 χρονια. Εχει συμβει την περιοδο 1997-2003 και την περίοδο 2005-2011. Αν ειχε συμβει και το 2004 εστω ενα επεισοδιο θα ειχαμε μια εντυπωσιακη περίοδο 15 χρονων που καθε χρονο εκανε εστω και ενα επεισόδιο καύσωνα.

6) Απο το 1997 και μετά είναι εμφανης μια αυξηση των επεισοδιων καυσωνα και γινεται κανονας να υπαρχει εστω ενας καυσωνας καθε χρονο!!! Βεβαια ακομα δεν εχει ξεφυγει ο συνολικος αριθμος επεισοδίων κάθε χρονο (εως 4 επεισόδια) αλλά η ταση είναι δεδομενη.

Αν θελησουμε να χωρισουμε το παραπανω διαστημα σε δεκαετιες θα δουμε οτι εχουμε θερμες αλλα και ψυχρες δεκαετιες. Η πρωτη δεκαετια(1955-1964) είναι και η πιο θερμη με 16 επεισοδια καυσωνα ενω αντιθετα η δεκαετια 1985-1994 η πιο ψυχρη με μολις 8. Οι υπολοιπες δεκαετιες είναι στα ιδια επιπεδα με 12 εως 14 επεισόδια. Ενδιαφερον εχει οτι η τελευταια περιοδος δεν εχει ακόμα συμπληρωσει 10ετια και ηδη μεσα σε μια 7ετια εχουμε φτασει στο μεσο ορο των 13 επεισοδιων καύσωνα. Θα μελετηθει αν τα ετη 2012-2013 και 2014 δεν σημειωθει κανενα επεισοδιο καύσωνα ή αντιθετα σημειωθουν αρκετα καθιστωντας τη δεκαετια 2005-2014 την πιο θερμη ακόμα και από την πρωτη (1955-1964).
Η κατανομη των επεισοδίων καύσωνα ανα δεκαημερο είναι η παρακατω και είναι εμφανής η εμφανιση του καυσωνα πιο συχνα απο το 3ο δεκαημερο του Ιουνιου εως και το 2ο δεκαημερο του Αυγουστο. Παρολο αυτα επεισόδια καύσωνα εχουν παρατηρηθει και τον Μαιο (3ο δεκαημερο) αλλα και τον Σεπτεμβριο (1ο δεκαημερο).  Εντυπωση προκαλει οτι μετά απο 57 χρονια καταγραφων δεν έχει σημειωθεί ακόμα επεισόδιο καύσωνα το 1ο δεκαημερο Ιουνιου αν και βέβαια τα δυο επεισοδια του Μαιου ειχαν συνεχεια στο 1ο δεκαημερο του Ιουνιου. 
Η διαρκεια ενος επεισοδιου καύσωνα επισης παιζει σημαντικο ρολο. Για αυτο το λογο εχουμε διαχωρισει την διαρκεια σε 3ημερων, 4 εως 6 ημερων , 7 εως 9 ημερων και 10 ημερων και ανω. Στο παρακατω διάγραμμα φαινεται η κατανομη και είναι και εδω εμφανής οτι ο Ιουλιος και ο Αυγουστος είναι οι μηνες με τους πιο μεγαλης διαρκειας καυσωνες. Αξιζει βεβαια να τονιστει οτι τον Ιουνιο εχει εμφανιστει καυσωνας 10ημερων κατι που δεν εχει συμβει Αυγουστο αλλα ο Αυγουστος εχει σχεδον την ιδια δυναμικη με τον Ιουλιο σε καυσωνες απο 4 εως 9 ημερων.





 ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΙΟ
Το Μαιο οι θερμοκρασίες αρχιζουν να ανεβαινουν και είναι συχνες τιμες ανω των 35 βαθμών να σημειώνονται στη Λάρισα. Είναι ομως δυσκολο να παρατηρηθουν 3 διαδοχικες ημερες με θερμοκρασίες άνω των 36,5 βαθμών με αποτελεσμα απο την ανάλυση των στοιχείων να υπαρχουν δυο επεισόδια καύσωνα. Αυτά και τα δυο παρατηρήθηκαν το 3ο δεκαημερο και μαλιστα τις τελευταιες ημερες του μηνα και τις πρωτες του Ιουνιου. Το 1962 και το 1969 ήταν οι μονες χρονιες που σημειωθηκε επεισόδιο καύσωνα Μαιο στην Λάρισα. Το 1969 ειναι και η χρονια που εχει σημειωθεί η μεγιστη θερμοκρασια για Μαιο. Αξιζει να σημειωθει οτι το γεγονος για οποιαδηποτε αλλη περιοχη της χώρας είναι ακόμα πιο σπανιο και μονο η Ν.Φιλαδελφεια εχει σημειωσει 1 επεισόδιο καύσωνα Μαιο μηνα. Η διαρκεια αυτων ηταν 4 και 5 ημερες και μερος αυτων βρεθηκε στις αρχες Ιουνη. Ο μεσος ορος ειναι 1 επεισοδιο καυσωνα τον Μαιο καθε 28 χρονια περιπου.


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ
Tον Ιουνιο οι θερμοκρασιες ανεβαινουν σταθερα και το αποτελεσμα ειναι να σημειωνονται επεισοδια καυσωνα το 2ο και 3ο δεκαημερο του μηνα. Οι περισσοτεροι απο αυτους ειναι διαρκειας απο 3 εως 6 ημερες μιας και συνηθως δεν υπαρχει ακομα μεγαλο θερμικο δυναμικο. Υπαρχουν ομως και 2 περιπτωσεις που σημειωθηκαν σημαντικης διαρκειας επεισοδια. Το 1957 ειχε διαρκεια 7 ημερες ενω το 2007 ειχε διαρκεια 10ημερες. Το 2007 ειχαμε και σημαντικο ρεκορ μεγιστης θερμοκρασιας για τον Ιουνιο της περιοδου 1955-2011. Ο μεσος ορος ειναι 1 επεισοδιο καυσωνα τον Ιουνιο καθε 4 χρονια περιπου.


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ
Τον Ιουλιο οι θερμοκρασίες βρισκονται σε υψηλα επιπεδα και ετσι τα επεισοδια καυσωνα ειναι συχνα. Οι περισσοτεροι απο αυτους ειναι διαρκειας 3 εως 6 ημερων αλλά υπάρχει και ενα σημαντικο μερος που εχουν διαρκεια 7 εως 10 ημερων. Τον Ιουλιο του 1987 σημειωθηκε ο μοναδικος καύσωνας διαρκειας 10ημερων ενω τον Ιουλιο του 1988 το 2000 και το 2007 σημειωθηκαν καυσωνες των 7 εως 9 ημερων. Τον Ιουλιο του 2000 σημειωθηκε και το ρεκορ μεγιστης θερμοκρασιας όλης της περιοδου 1955-2011. Ο μεσος ορος ειναι 1 επεισόδιο καύσωνα τον Ιουλιο κάθε 1,5 χρόνο περιπου.


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ
Τον Αυγουστο οι θερμοκρασίες βρισκονται σε υψηλα επιπεδα με κάμψη από τα τέλη του μηνα. Οι καυσωνες ειναι συχνοι τα πρωτα δυο δεκαημερα και η διαρκεια αυτων ειναι 3 εως 6 ημερων. Υπαρχουν βεβαια και τεσσερις περιπτωσεις με την διαρκεια να ειναι 7εως 9 ημερες. Αυτές οι χρονιές είναι το 1957 , το 1958 , το 1963 και το 2010. Τον Αυγουστο του 1958 σημειωθηκε και η μεγιστη θερμοκρασια που έχει παρατηρηθεί αυτό το μηνα την περιοδο 1955-2011. Ο μεσος ορος ειναι 1 επεισόδιο καύσωνα τον Αυγουστο κάθε 2 χρόνια περιπου.



ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ
Τον Σεπτεμβριο οι θερμοκρασίες εχουν σαφώς καθοδική τάση με αποτελεσμα είναι πολύ δυσκολο να παρατηρηθουν 3 διαδοχικες ημερες με θερμοκρασίες άνω των 36,5 βαθμών Κελσιού. Μόνο μια περίπτωση καύσωνα σημειωθηκε και αυτή το 1ο δεκαημερο και η διαρκεια αυτου ηταν 3 ημερες το 1961. Ο μεσος ορος ειναι 1 επεισόδιο καύσωνα τον Σεπτεμβριο κάθε 55 χρόνια περιπου. Το 2000 σημειωθηκε το ρεκορ θερμοκρασιας για το Σεπτεμβριο της περιοδου 1955-2011.

H ανάλυση έγινε πάνω στα στοιχεία από το αεροδρόμιο που βρίσκεται 4 κμ ανατολικά της πόλης σε σχετικά δροσερό μερος. Η πόλη σαφως και εχει πιο υψηλές θερμοκρασίες και οι καυσωνες αν υπήρχε σταθμός μεσα στην πολη θα ηταν ελαφρώς διαφοροποιημένοι σε πλήθος αλλά και σε ένταση. Νομίζω ότι η Λάρισα χωρίς να έχει το πανελλήνιο ρεκορ μεγιστης θερμοκρασιας είναι η πιο ακραία πόλη σε θέμα καυσωνων μαζί ίσως με τον Αλίαρτο και την Σπάρτη.
==============================

Ανασκόπηση Ιουλίου 2012.

Τελείωσε ένας μήνας ακόμα που η θερμοκρασία βρέθηκε σε πολύ ψηλότερα επίπεδα από τα κλιματικά δεδομένα σε μεγάλο μέρος της χώρας. Σε μελέτη των hot-spot σταθμών (Davis fan aspirated ΠΑΝΤΑ) φαίνεται ότι η μέση μέγιστη θερμοκρασία στη Δυτική και Νότια χώρα έφτασε σε πολύ υψηλά επίπεδα. Αν λάβουμε υπ όψιν ότι από τα στοιχεία της ΕΜΥ οι κλιματικές τιμές της μέσης μέγιστης θερμοκρασίας είναι μέχρι 33.5 βαθμούς Κελσίου την περίοδο (1955-1997) για τις ζεστές περιοχές της χώρας , τον φετινό Ιούλιο έχουμε πάρα πολλές περιοχές με μέση μέγιστη πάνω από 35 βαθμούς !!! Στον παρακάτω πίνακα φαίνεται η τεράστια απόκλιση περιοχών όπως η Σπάρτη , η Λάρισα οι Μοίρες και η Γαβαλου από τα κλιματικά στοιχεία. Η πρώτη στήλη έχει το όνομα του σταθμού. Στην επόμενη έχουμε την Μέση Μεγίστη Θερμοκρασία του μήνα ενώ στις επόμενες δυο έχουμε το πλήθος των ημερών του μήνα που σημειώθηκαν πάνω από 36,5 βαθμοί και πάνω από 40 βαθμοί αντίστοιχα. Τέλος στην τελευταία στήλη σημειώνεται η Μεγίστη θερμοκρασία όλου του μήνα στον κάθε σταθμό.

Οι τιμές των πρώτων 6 σταθμών είναι εντυπωσιακά υψηλές και θα μπορούσαν να συγκριθούν με σταθμούς της βόρεια Αφρικής!!! Είναι τουλάχιστον 3.5 βαθμούς πιο πάνω από τις κλιματικές τιμές.

Στις ημέρες καύσωνα (Τmax>36,5βαθμους) βλέπουμε ότι σε πολλούς σταθμούς ξεπέρασαν το μισό μήνα(πάνω από 15 ημέρες) και μάλιστα στη Σπάρτη τη Γαβαλου και τη Λάρισα ΑΤΑ σημείωσαν μέγιστη πάνω από 36,5 βαθμούς  πάνω από 20μερες!!!

Στις ημέρες με μέγιστη θερμοκρασία πάνω από 40 βαθμούς δεν είχαμε κάποιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα αφού οι θερμές εισβολές ήταν συνεχείς αλλά χωρίς τρομερή ένταση. Έτσι η Σπάρτη ,η Γαβαλου Αιτωλοακαρνανίας ,η Λάρισα , τα Τρίκαλα και οι Μοίρες Ηράκλειου σημείωσαν από 3 έως 5 ημέρες με μέγιστη πάνω από 40 βαθμούς.

Οι απόλυτα μέγιστες θερμοκρασίες του μήνα σημειώθηκαν στη Λιβαδειά με 43,4 βαθμούς , στη Σπάρτη με 43,2 βαθμούς , στα Τρίκαλα με 43,1 βαθμούς και στη Λάρισα με 42,4 βαθμούς Κελσίου. Ήταν υψηλές αλλά όχι σε επίπεδα ρεκόρ αφού όπως τονίσαμε το φετινό καλοκαίρι χαρακτηρίζει η πολύ μεγάλη διάρκεια της ζέστης χωρίς δροσερά διαλείμματα και όχι οι ακραίες εκφάνσεις της.

-------------------------------------------------------

Ένας άλλος θερμοκρασιακός δείκτης είναι και η μέση μηνιαία θερμοκρασία ενός σταθμού. Όταν μάλιστα αυτός ο μέσος όρoς παράγεται όσο το δυνατόν από περισσότερες μετρήσεις είναι και πιο αντιπροσωπευτικός. 

ΤΡΟΠΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΕΜΥ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΧΩΡΩΝ.
Οι διάφορες μετεωρολογικές υπηρεσίες χάριν συντομίας χρησιμοποιούν από τέσσερις ημερήσιες μετρήσεις μέχρι και μόνο δυο με αποτέλεσμα η μέση ημερήσια θερμοκρασία να μην ειναι απολυτα αντιπροσωπευτικες. Στη συνέχεια οι 30 ημερήσιες μέσες θερμοκρασίες προσθέτονται και  το άθροισμα διαιρείται με το 30. 

ΤΡΟΠΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΑΠΟ WEATHERLINK-WDISPLAY-CUMULUS κτλ.
Οι σταθμοί Davis και το σόφτγουερ που τους συνοδεύει καθώς και τα περισσότερα σόφτγουερ ερασιτεχνικών μετεωρολογικών σταθμών παράγουν την ημερήσια μέση θερμοκρασία από 24 ωριαίες μετρήσεις και έτσι λαμβάνουν υπ όψιν διάφορες μικροαλλαγες λόγω φαινόμενων κτλ στην καθημερινή μέση θερμοκρασία και είναι σαφώς πιο σωστή. Στη συνέχεια προσθέτονται οι 30 ημερήσιες μέσες θερμοκρασίες και το άθροισμα διαιρείται με το 30.

Ο 2ος τρόπος είναι αυτός που εκφράζει την Meteolarissa PWS group μιας και ασχολείται μόνο με μηχανικά αεριζομενους σταθμούς και κατά βάση Davis σταθμούς. Στον παρακάτω πίνακα φαίνεται ότι οι σταθμοί που βρίσκονται μέσα σε πόλεις είχαν και την μεγαλύτερη μέση μηνιαία θερμοκρασία. Η Αθήνα κατά πρώτο λόγο και η Λάρισα στη συνέχεια είναι οι πιο θερμές αστικές περιοχές της χώρας αφού άρχισε να παρατηρείται ολο και πιο συχνά έλλειψη πρωινής αύρας μέσα στην πόλη της Λάρισας. Η Παλαιοχωρα Χανίων και ο Λεντας Ηρακλείου όχι τοσο λόγω θερμονησιδας αλλά λόγω νοτιοτερης θεσης εδωσαν εντυπωσιακη μέση  μηνιαία θερμοκρασία με 31,1 και 30,5 βαθμούς αντίστοιχα!!!

----------------------------------------------------

Για τη Λάρισα πιο συγκεκριμένα έχουμε στοιχεία από το 2006 και μετά από σταθμούς Davis fan aspirated. Ο Ιούλιος 2012 ήταν ο πιο θερμός Ιούλιος από το 2006 με μέση θερμοκρασία 30,5 βαθμούς Κελσίου ενώ ο αμέσως επόμενος ήταν ο Ιούλιος του 2007 με μόλις 29,2 βαθμούς Κελσίου. Είναι εντυπωσιακό πως ενώ τον Ιούλιο 2007 είχαμε 18 ημέρες με μέγιστη άνω των 35 βαθμών φέτος είχαμε 24 ημέρες. H μέση υγρασία του μήνα ήταν μόλις 39% και είναι μετά το 36% του Ιουλίου 2007 η πιο χαμηλή. Δεν σημειώθηκε βροχή-καταιγίδα ούτε μια μέρα όλο το μήνα ενω η μέση βαρομετρική πίεση ήταν 1010,0 hPa. Tελος ο επικρατων άνεμος ήταν ο Ανατολικός με μέση ταχύτητα 3,2km/h.

-------------------------------------------------------

Οι σταθμοί του Αστεροσκοπείου Αθηνών έχουν εγκατασταθεί από το 2006 και μετά με αποτέλεσμα να μην έχουμε μεγάλης διάρκειας χρονοσειρα για εξαγωγή συμπερασμάτων. Είναι αναποφευκτο να περιμένουμε να στοιχεία απο την ΕΜΥ ώστε να τα συγκρινουμε με τα δικα της κλιματικα στοιχεια που ειναι ομοιογενη. Τα πρωτα στοιχεια απο 8 σταθμούς της χωρας ειναι οτι ο φετινος Ιουλιος ηταν ο θερμοτερος μηνας της περιοδου 1955-2012 οσο δηλαδη έχουμε αξιοπιστα δεδομενα απο την ΕΜΥ. Είναι πραγματικα εντυπωσιακο οτι εχοντας περασει ενα ετος σταθμος στην συγχρονη κλιματολογικη ιστορια της χωρας ,το 2007, τοσο συντομα να εχουμε νεο ρεκορ στη μέση θερμοκρασια και μαλιστα με πολυ χαμηλοτερες απόλυτα μεγιστες θερμοκρασιες από ότι είχαν σημειωθει το 2007...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου