Οι σύγχρονοι Έλληνες –και όχι μόνο- απολαμβάνουν μια μοναδική τροφή που αποτελεί φάρμακο για τον ανθρώπινο οργανισμό, μια τροφή την οποία ο Όμηρος, ο μεγαλύτερος ποιητής όλων των εποχών, αποκάλεσε «υγρό χρυσάφι» ενώ ο Ιπποκράτης, ο δημιουργός της επιστημονικής Ιατρικής, «μεγάλο θεραπευτή» : Ο λόγος φυσικά για το ελαιόλαδο, τον ευλογημένο καρπό της ελιάς, που απλώνεται σε ολόκληρη την ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα, σαν ένα Θείο δώρο, με περισσότερα από 150.000.000 ελαιόδεντρα αποτελώντας την βάση της «Μεσογειακής Διατροφής».
Αλήθεια πώς να μην είναι αυθεντικό «υγρό χρυσάφι» και «μεγάλος θεραπευτής» όταν σήμερα το ελαιόδεντρο θεωρείται από όλους τους επιστήμονες άριστο προϊόν υγιεινής διατροφής λόγω της περιεκτικότητάς του σε μονοακόρεστα λιπαρά; Όταν το ελαιόλαδο, χάρις στα πολύτιμα συστατικά του (Βιταμίνες Α, B, C, D και E, αρωματικές ενώσεις κα) μεταξύ άλλων, χαρίζει υγεία, ευεξία και μακροβιότητα; Όταν είναι πλέον αποδεδειγμένο πως αποτελεί χαρισματικό «όπλο» κατά πλήθους «προβλημάτων» του ανθρώπινου οργανισμού όπως είναι η μείωση της «κακής» χοληστερίνης στο αίμα με ταυτόχρονη συντήρηση της «καλής», η συμβολή στην καλή λειτουργία του εντέρου, η πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων, η διευκόλυνση της πέψης, η συμβολή στην μείωση των γαστρικών υγρών και στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου από τον ανθρώπινο οργανισμό, η αναζωογόνηση του δέρματος και η συμβολή στον σωστό μεταβολισμό των διαβητικών όσο και στην πρόληψη του καρκίνου; Σε πείσμα μάλιστα των μέχρι σήμερα παγιωμένων απόψεων ότι (δήθεν) το ελαιόλαδο συμβάλλει στην παχυσαρκία, σύγχρονες έρευνες επιβεβαιώνουν ακριβώς το αντίθετο: Το ελαιόλαδο συμβάλλει σημαντικά στην μείωση του λίπους – ιδίως γύρω από την κοιλιά!
Με αυτόν ακριβώς τον ευλογημένο καρπό της Ελληνικής γης, η φύση προίκισε απλόχερα την χώρα μας, αφού η Ελλάδα είναι σήμερα η τρίτη σε μέγεθος ελαιοπαραγωγός χώρα του κόσμου (μετά την Ισπανία και την Ιταλία) αλλά πρώτη, και μάλιστα με μεγάλη απόσταση, σε ποιότητα: Περισσότερο από το 70% της συνολικής Ελληνικής παραγωγής ανήκει στην υψηλότερη ποιοτική κατηγορία, δηλαδή το «Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο» με οξύτητα από 0,3 έως 0,8%!
Η Ελλάδα παρόλο που διαθέτει, σε παγκόσμιο επίπεδο, την καλύτερη ποιότητα ελαιόλαδου, οι εξαγωγές της δεν ανταποκρίνονται στον μοναδικό συνδυασμό μεγάλης παραγωγής και εξαιρετικής ποιότητας: Αν και τρίτη σε μέγεθος παραγωγός του 16% περίπου της παγκόσμιας παραγωγής ελαιόλαδου (Ισπανία και Ιταλία παράγουν μεγαλύτερες ποσότητες), το μερίδιο της στην παγκόσμια αγορά ελαιολάδου μόλις ξεπέρασε τα επίπεδα του 4% περίπου!
Οι εντατικές προσπάθειες τυποποίησης με την ολοένα και μεγαλύτερη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας, η καλύτερη παρουσίαση του Ελληνικού ελαιολάδου σε ολοένα και καλύτερες συσκευασίες που προσδίδουν στο «υγρό χρυσάφι» της Ελληνικής γης την τεράστια διατροφική και θεραπευτική του αξία, αρχίζουν σταδιακά να παρουσιάζουν εντυπωσιακή πρόοδο.
Με ετήσια κατά κεφαλή κατανάλωση ελαιολάδου που υπολογίζεται στα 20 λίτρα και ετήσια παραγωγή που κυμαίνεται στους 300.000 τόνους, οι εξαγωγές Ελληνικού «παρθένου ελαιόλαδου» την τελευταία τριετία παρουσίασαν σημαντική αύξηση, όπως φαίνεται από τον ΠΙΝΑΚΑ 1 που ακολουθεί:
ΠΙΝΑΚΑΣ 1 : ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΠΑΡΘΕΝΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ
ΕΤΟΣ
|
ΠΟΣΟΤΗΤΑ Κιλά
|
ΑΞΙΑ σε Ευρώ
|
ΑΞΙΑ / κιλό
|
2010
|
73.922.374
|
199.494.690
|
2,70 Ευρώ
|
2011
|
86.481.113
|
222.587.561
|
2,57 Ευρώ
|
2012
|
114.926.604
|
289.106.407
|
2,52 Ευρώ
|
Πίνακας: Λεωνίδας Κουμάκης. Πηγή: Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Αντίστοιχη αύξηση παρουσίασαν και οι συνολικές εξαγωγές Ελληνικού ελαιολάδου (γενικά στην κατηγορία «Έλαια» υπάρχουν 16 διαφορετικές κατηγορίες / κλάσεις, ενώ στην ειδική κατηγορία «Ελαιόλαδο» μόνο τρείς). Στον ΠΙΝΑΚΑ 2 που ακολουθεί καταγράφονται οι συνολικές εξαγωγές Ελληνικού ελαιόλαδου (και οι τρείς κατηγορίες / δασμολογικές κλάσεις μαζί) την τελευταία τριετία:
ΠΙΝΑΚΑΣ 2 : ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ
ΕΤΟΣ
|
ΠΟΣΟΤΗΤΑ Κιλά
|
ΑΞΙΑ σε Ευρώ
|
ΑΞΙΑ / κιλό
|
2010
|
79.423.716
|
241.600.000
|
2,67 Ευρώ
|
2011
|
91.826.179
|
234.769.073
|
2,55 Ευρώ
|
2012
|
125.941.642
|
313.418.923
|
2,49 Ευρώ
|
Πίνακας: Λεωνίδας Κουμάκης. Πηγή: Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Όπως προκύπτει από τους παραπάνω πίνακες, το έτος 2012 οι εξαγωγές ελληνικού ελαιόλαδου αυξήθηκαν σε ποσότητα –ούτε λίγο, ούτε πολύ- κατά 37,1% και σε αξία κατά 33,5%!
Όσον αφορά τις χώρες εξαγωγής Ελληνικού ελαιόλαδου η Ιταλία, αν και μεγαλύτερη παραγωγός από την Ελλάδα αφού βρίσκεται στο Νο 2 της παγκόσμιας κατάταξης, αποτελεί μακράν τον καλύτερο πελάτη του Ελληνικού ελαιόλαδου, σε χαμηλές όμως μέσες τιμές. Η Ισπανία, Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης, με τεράστιες διακυμάνσεις στις ποσότητες που αγοράζει, ανάλογα με την πορεία της δικής της παραγωγής, απορροφά συνήθως ελαιόλαδο της δασμολογικής κλάσης «Παρθένο ελαιόλαδο μειονεκτικό» και της κλάσης «Άλλο ελαιόλαδο εκτός από παρθένο» σε εξαιρετικά χαμηλά τιμές, μειώνοντας σημαντικά την μέση τιμή του ελληνικού ελαιολάδου.
Οι χώρες που πρωταγωνιστούν στην αύξηση των Ελληνικών εξαγωγών ελαιολάδου είναι η Κίνα (+176% σε ποσότητα σε σχέση με το 2011), η Ρουμανία (+153,7%), η Αυστρία +95,97%), η Γαλλία (+63,8%), η Αυστραλία (+59,1%), η Γερμανία (+51%), οι Ηνωμένες Πολιτείες (+30,2%) – το σύνολο των Top 20 εξαγωγικών αγορών του ελληνικού ελαιόλαδου σημείωσαν εντυπωσιακές αυξήσεις μέσα στο 2012 με μοναδική εξαίρεση την Βραζιλία!
Οι κορυφαίες εξαγωγικές αγορές του υψηλής ποιοτικής αξίας (θρεπτικής και θεραπευτικής) «εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου» που επιτυγχάνουν ικανοποιητικές μέσες τιμές εξαγωγής είναι, για το έτος 2012, η Ιαπωνία (5,22 Ευρώ / λίτρο), η Ελβετία (5,10 Ευρώ), η Αυστρία (4,65 Ευρώ), η Βραζιλία (4,22 Ευρώ) και η Ρωσία (4,16 Ευρώ), όπως προκύπτει από τον Πίνακα Νο 3 που ακολουθεί με τις 20 κορυφαίες εξαγωγικές αγορές της χώρας μας για το Ελληνικό ελαιόλαδο:
ΠΙΝΑΚΑΣ 3 : ΟΙ 20 ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΧΩΡΕΣ ΕΞΑΓΩΓΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ
ΧΩΡΑ
|
ΠΟΣΟΤΗΤΑ σε τόνους
|
ΑΞΙΑ σε εκατ. Ευρώ
|
ΜΕΣΗ ΤΙΜΗ
|
|
2012
|
2011
|
2010
|
2012
|
2011
|
2010
|
2012
|
2011
|
2010
|
(1) Ιταλία
|
90,052
|
66,356
|
53,488
|
199,107
|
145,916
|
119,764
|
2,21
|
2,20
|
2,24
|
(2) Γερμανία
|
8,540
|
5,637
|
5,323
|
28,335
|
21,310
|
20,881
|
3,32
|
3,78
|
3,92
|
(3) Η Π Α
|
3,608
|
2,771
|
3,267
|
12,509
|
9,830
|
11,992
|
3,47
|
3,55
|
3,67
|
(4) Ισπανία
|
2,905
|
1,165
|
585
|
5,181
|
1,010
|
528
|
1,78
|
0,88
|
0,90
|
(5) Καναδάς
|
2,505
|
2,461
|
2,459
|
8,404
|
8,278
|
8,316
|
3,35
|
3,66
|
3,38
|
(6) Κίνα
|
2,491
|
1,645
|
937
|
8,968
|
5,900
|
3,298
|
3,60
|
3,58
|
3,52
|
(7) Αυστραλία
|
1,756
|
1,104
|
1,299
|
5,107
|
3,587
|
4,178
|
2,91
|
3,25
|
3,22
|
(8) Η Βασίλειο
|
1,660
|
1,016
|
1,355
|
3,999
|
3,310
|
4,157
|
2,41
|
3,26
|
3,07
|
(9) Ρωσία
|
1,469
|
1,389
|
1,090
|
6,112
|
6,027
|
4,810
|
4,16
|
4,33
|
4,41
|
(10) Ρουμανία
|
911
|
359
|
70
|
2,357
|
402
|
262
|
2,59
|
1,12
|
3,73
|
(11) Αυστρία
|
827
|
422
|
599
|
3,846
|
1,803
|
2,612
|
4,65
|
4,27
|
4,36
|
(12) Γαλλία
|
801
|
489
|
872
|
1,986
|
1,719
|
2,768
|
2,48
|
3,51
|
3,17
|
(13) Κύπρος
|
773
|
527
|
1,152
|
2,297
|
1,670
|
3,695
|
2,97
|
3,17
|
3,21
|
14) Βουλγαρία
|
709
|
653
|
418
|
1,859
|
1,762
|
1,282
|
2,62
|
2,70
|
3,07
|
(15) Ελβετία
|
580
|
565
|
592
|
2,959
|
2,819
|
2,822
|
5,10
|
4,99
|
4,77
|
(16) Βέλγιο
|
558
|
403
|
406
|
1,964
|
1,684
|
1,839
|
3,52
|
4,18
|
4,53
|
(17) Ιαπωνία
|
521
|
346
|
482
|
2,757
|
1,677
|
2,227
|
5,29
|
4,84
|
4,62
|
(18) Σουηδία
|
512
|
426
|
406
|
1,988
|
1,680
|
1,553
|
3,88
|
3,94
|
3,82
|
(19) Ουκρανία
|
458
|
382
|
303
|
1,775
|
1,398
|
1,223
|
3,87
|
3,66
|
4,04
|
(20) Βραζιλία
|
288
|
346
|
385
|
1,217
|
1,381
|
1,573
|
4,22
|
3,99
|
4,08
|
ΣΥΝΟΛΟ ΤΟP 20
|
121,924
|
88,462
|
75,488
|
302,727
|
223,163
|
199,780
|
2,49
|
2,52
|
2,59
|
Λοιπές χώρες
|
4,017
|
3,364
|
3,935
|
10,692
|
11,606
|
12,466
|
2,66
|
3,45
|
3,17
|
Πίνακας: Λεωνίδας Κουμάκης. Στοιχεία: Ελληνική Στατιστική Αρχή (Μάρτιος 2013)
Ελαιόδεντρο ηλικίας 850 περίπου ετών στην Μεσσηνία – Φωτογραφία Φώτης Τζιώλης
Όσο το εξαιρετικής ποιότητος Ελληνικό «εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο» γίνεται ευρύτερα γνωστό στις αγορές του κόσμου τόσο θα διευρύνονται οι εξαγωγικές του επιδόσεις, με την συνδρομή μιας ολοένα και μεγαλύτερης αναβάθμισης της συσκευασίας του από τους Έλληνες εξαγωγείς οι οποίοι με ανεξάντλητη φαντασία δημιουργούν εκπληκτικές συσκευασίες, οι οποίες ξεχωρίζουν σε ελληνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς, για το «υγρό χρυσάφι» της Ελληνικής γης. Επί πλέον υιοθετούν στην παραγωγική τους διαδικασία μεθόδους που επιτρέπουν την εφαρμογή συστημάτων ιχνηλασημότητας, όπως εκείνο της Κρητικής «Terra Creta»* η οποία εξάγει το συντριπτικό ποσοστό της ετήσιας παραγωγής της και έχει υιοθετήσει στην συσκευασία της ένα σύστημα με το οποίο ο τελικός καταναλωτής, οπουδήποτε και αν βρίσκεται, μπορεί να ιχνηλατήσει την διαδρομή του προϊόντος από τον ελαιώνα μέχρι το σημείο της πώλησης!
To έτος 2013 είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσει μια ακόμα μεγαλύτερη εξαγωγική «επίδοση» της χώρας μας με (επί πλέον) αφορμή την καταστροφή σημαντικού μέρους της Ισπανικής παραγωγής ελαιολάδου που υπολογίζεται στα επίπεδα των 700.000 τόνων, μειωμένη κατά 60% από την αμέσως προηγούμενη παραγωγή! Βρετανοί ειδικοί εκτιμούν ότι το κενό που δημιουργείται δεν μπορεί να καλυφτεί από άλλες χώρες (Ιταλία, Ελλάδα, Τουρκία, Τυνησία) επειδή η παραγωγή της Ισπανίας αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 55% της συνολικής παραγωγής ελαιολάδου όλων των Μεσογειακών χωρών, με αποτέλεσμα να αναμένεται αύξηση των τιμών του «υγρού χρυσού» σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Η συγκυρία αυτή είναι βέβαιο πως δημιουργεί προϋποθέσεις διείσδυσης του επώνυμου, Ελληνικού «εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου» σε νέες ή ήδη υφιστάμενες αγορές του εξωτερικού, χωρίς να παρίσταται ανάγκη διάθεσης του χύμα σε πολύ χαμηλές τιμές!
Λεωνίδας Κουμάκης
11 Μαρτίου 2013
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου