12 Μαρτίου 2013
ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΗΜΙΤΗ
ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΗΜΙΤΗ
To έγκλημα κατά της ελληνικής οικονομίας, αλλά και γενικότερα κατά της Ελλάδας, το οποίο διέπραξε η κυβέρνηση Σημίτη με την απόκρυψη των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που είχαν εντοπιστεί στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης τώρα με την δημοσιοποίηση απόρρητης έκθεσης της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου του 1997.
Στην έκθεση περιλαμβάνονται χάρτες στους οποίους αποτυπώνονται αντίστοιχες σεισμικές καταγραφές με αυτές που προέκυψαν κατά την πρόσφατη έρευνα της νορβηγικής εταιρείας PGS.
Η απόρρητη έκθεση των 200 σελίδων με τον τίτλο International Mediterranean Ridge Seismic Experiment (IMERSE), μετά την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας από την κυβέρνηση Σημίτη και την δημιουργία της νέας εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε., τον Απρίλιο του 1998 "θάφτηκε" στην Ελλάδα, αλλά ... μοιράστηκε στους ενδιαφερόμενους στο εξωτερικό, που άρχισαν να στέλνουν παράνομα ερευνητικά πλοία για να επιβεβαιώσουν τα ευρήματα.
Αμέσως σήμανε συναγερμός στην διεθνή κοινότητα εταιρειών ερευνών υδρογονανθράκων και στα κράτη που παρακολουθούν τα διεθνή αποθέματα
Οι ΗΠΑ (USCG) από το 2002 είχαν βεβαιώσει την ύπαρξη των κοιτασμάτων. Η έρευνα ξεκίνησε το 1995, όπως επιβεβαιώνει και η Real News και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος MAST II από τη ΔΕΠ-ΕΚΥ Α.Ε., σε κοινοπραξία με το Γερμανικό Ερευνητικό Κέντρο Geomar του Κιέλου και με τη συμμετοχή του Ιδρύματος Ecole Normale Superieure του Παρισιού, του Imperial College του Λονδίνου και των πανεπιστημίων της Τριέστης και του Μπέρμιγχαμ.
Στον χώρο μεταξύ Πελοποννήσου -λιβυκών θαλάσσιων συνόρων και Κρήτης έγιναν καταγραφές συνολικού μήκους 2.650 χλμ., με τους ξένους ερευνητές να υποστηρίζουν με την τεχνογνωσία και τον θαλάσσιο εξοπλισμό το όλο εγχείρημα, ενώ η ΔΕΠ- ΕΚΥ Α.Ε. ήταν αυτή που ανέλαβε το δύσκολο έργο της ανάλυσης και επεξεργασίας των δεδομένων της έρευνας, καθώς διέθετε πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια και εξειδικευμένο προσωπικό.
Η εξαιρετική ποιότητα των καταγραφών εκείνης της εποχής επέτρεψε να εντοπιστούν, όπως αποτυπώνεται στην έκθεση, περιοχές κοιτασμάτων, ένας εκ των οποίων παρουσιάζει έκταση η οποία ξεπερνά τα 1.000 τ.χλμ. Περίπου τρεις φορές μεγαλύτερο, δηλαδή, από το κοίτασμα Λεβιάθαν του Ισραήλ που έχει έκταση 370 τ.χλμ. και βρίσκεται νότια της Κρήτης!
Μάλιστα, στην έκθεση αποτυπωνόταν και η αξία των κοιτασμάτων στην εν λόγω περιοχή με μια πρώτη οικονομοτεχνική μελέτη. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την πιθανότητα ύπαρξης 80% πετρελαίου και 20% φυσικού αερίου, οι επιστήμονες εκτιμούσαν ότι μπορεί να δώσει από 5 έως 10 δισ. βαρέλια πετρελαίου, αξίας 500 δισ. δολαρίων και καθαρής αξίας για τα ταμεία του κράτους, αν αφαιρεθούν τα έξοδα ερευνών, 150 δισ. δολαρίων.
Αν είχαν ξεκινήσει τότε οι γεωτρήσεις, η Ελλάδα θα είχε μεταμορφωθεί στην μεγαλύτερη χώρα παραγωγής υδρογονανθράκων της Ευρώπης και φυσικά δεν θα υπήρχε ούτε Μνημόνιο ούτε εξαθλίωση. Υπολογίζεται ότι ακόμα και με αργούς ρυθμούς να είχε κινηθεί ο κρατικός μηχανισμός, το 2005-2005 θα είχε ξεκινήσει η εξόρυξη που θα απέφερε στην Ελλάδα το ολιγότερο 15 δισ. ευρώ κάθε χρόνο!
Τα ερωτήματα είναι πολλά: Ποιοι έθαψαν εκείνη την έκθεση; Ποιοι την μοίρασαν στο εξωτερικό; Ποιος ο ρόλος της νέας διοίκησης που ανέλαβε τότε; Γιατί οι συντάκτες της έκθεσης σιώπησαν;
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου