Ακέφαλο παραμένει το κράτος επτά ολόκληρους μήνες από την αλλαγή διακυβέρνησης της χώρας, γεγονός που προκαλεί εμφανείς πλέον δυσχέρειες στην ομαλή λειτουργία και κυρίως στην αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα.Από τις περίπου 10.800 διευθυντικές και επιτελικές θέσεις του κρατικού τομέα για τις οποίες την αποκλειστική ευθύνη των διορισμών έχει η κυβέρνηση, μέχρι στιγμής έχουν καλυφθεί περίπου 1.000, δηλαδή μόλις το ένα δέκατο. Το opengov (ηλεκτρονική διαδικασία υποβολής αιτήσεων) προχωρά με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς, ενώ ακόμη και θέσεις για τις οποίες έχουν γίνει προσκλήσεις ενδιαφέροντος μέσω της σχετικής ιστοσελίδας, δεν έχουν ακόμη καλυφθεί.
Η δυσλειτουργία του δημοσίου τομέα που προκαλείται σε μεγάλο βαθμό από την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην κάλυψη των επιτελικών θέσεων, σύμφωνα με πληροφορίες έχει προκαλέσει προβληματισμό και στον Πρωθυπουργό, ο οποίος έχει δεχτεί εισηγήσεις να επισπεύσει τις σχετικές διαδικασίες. «Πρέπει να καλυφθούν οι κενές διοικητικές θέσεις. Δεν προχωράει τίποτα» έχουν πει στον Γ. Παπανδρέου στενοί του συνεργάτες.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα ο Πρωθυπουργός
να δώσει εντολή στους υπουργούς να ορίσουν το συντομότερο δυνατόν «διοικήσεις παντού», χωρίς ωστόσο να θιγεί η διαδικασία αξιολόγησης μέσω του opengov, την πολιτική ευθύνη για το οποίο – όπως αναφέρεται και στη σχετική ιστοσελίδα- έχει ο υφυπουργός Παιδείας, Ιωάννης Πανάρετος. Βεβαίως πολλοί εντός του ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι οι εμπλοκές στους διορισμούς σε μεγάλο βαθμό οφείλονται και σε συνεργάτες του Πρωθυπουργού εντός του Μαξίμου, οι οποίοι επιστρέφουν ως απαράδεκτες πολλές από τις εισηγήσεις των υπουργών.
Τα μεγαλύτερα προβλήματα πάντως εντοπίζονται στα ασφαλιστικά ταμεία και στα νοσοκομεία της χώρας, στα οποία τοποθετήθηκαν μεν οι διευθυντές, ωστόσο δεν έχουν διοριστεί τα διοικητικά συμβούλια. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και την ώρα που τίθεται σε δημόσια διαβούλευση
το Ασφαλιστικό, σε κανένα από τα ασφαλιστικά ταμεία δεν έχει οριστεί νέα διοίκηση.
Ανησυχία
Κυβερνητικά στελέχη και παράγοντες του ΠΑΣΟΚ κάνουν λόγο για πρωτοφανή κατάσταση και στις μεταξύ τους συζητήσεις διερωτώνται αν «είναι δυνατόν να συζητάμε το Ασφαλιστικό και οι διοικητές στα Ταμεία να μην είναι ΠΑΣΟΚ;». Ακόμη και κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης εξομολογήθηκε χθες στα «ΝΕΑ» πως η κατάσταση είναι τραγική και ότι σκεφτόταν να πάρει και ο ίδιος τηλέφωνο ως πολίτης και να πει: «Μα, ακόμη δεν έχετε βάλει διοικητή στο ΙΚΑ και την Εργατική Εστία;». Πάντως κύκλοι του υπουργείου Εργασίας επισημαίνουν πως οι καθυστερήσεις είναι ανεξάρτητες από το υπουργείο και ότι έχουν κατατεθεί οι σχετικές προτάσεις «υποδειγματικά και με βάση το opengov».
Στα νοσοκομεία, ακόμη και οι νέοι διευθυντές που διορίστηκαν με καθυστέρηση έχουν δεμένα τα χέρια, καθώς δεν μπορούν να πάρουν καμία απόφαση εφόσον αυτή δεν έχει εγκριθεί συνολικά από τη διοίκηση του νοσηλευτικού φορέα. Στην πράξη, τα νοσηλευτικά ιδρύματα δεν μπορούν να προχωρήσουν σε παραγγελίες για προμήθειες ακόμη και για αναγκαίο εξοπλισμό.
Ακέφαλοι παραμένουν και άλλοι νευραλγικής σημασίας οργανισμοί, όπως για παράδειγμα η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), κρατικά πρακτορεία ειδήσεων (ΑΠΕ- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων), Οργανισμοί Λιμένος και η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών του υπουργείου Αμυνας. Στο υπουργείο Εσωτερικών αντικαταστάθηκε χθες ο περιφερειάρχης Ιονίου, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί η κατάργηση του ΙΜΕΠΟ (Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής). Η μη στελέχωση των οργανισμών του Δημοσίου αποτελεί πάντως ένα από τα πιο συχνά αντικείμενα συζήτησης εντός της κυβέρνησης. Είναι ενδεικτικό ότι προσφάτως σε πηγαδάκι που είχαν στήσει μέλη της κυβέρνησης και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή ανέφεραν ότι διοικητής μεγάλου οργανισμού στην Πάτρα δηλώνει δεξιά και αριστερά πως «το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ικανό ούτε να με διώξει».
Εμπειρα στελέχη της Ιπποκράτους λένε πως οι εναπομείνασες διοικήσεις της προηγούμενης κυβέρνησης διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: «Σε έντιμους δεξιούς που αφήνουν απλώς το πράγμα να λιμνάζει και δεν κάνουν τίποτα και σε μη έντιμους που κάνουν πάρτι λεηλασίας». Και προσθέτουν: «Κάποια στιγμή αυτό πρέπει να σταματήσει».
ΑΡΓΟΣΥΡΤΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: 12 Μαΐου 2010
Με αλλά λόγια, επτά μήνες μετά τις εκλογές δεν έχουν τοποθετηθεί μέλη σε αμέτρητα διοικητικά συμβούλια ασφαλιστικών ταμείων και οργανισμών του δημόσιου τομέα, επιτελικά διοικητικά στελέχη και λοιποί αξιωματούχοι.
Είναι μία αποκάλυψη που εκπλήσσει. Με ευχάριστο, αλλά και με δυσάρεστο τρόπο.
Το ευχάριστο είναι ότι με τη σημερινή κυβέρνηση τελειώνει η παλαιά συνήθεια των κομμάτων εξουσίας να εκλαμβάνουν τα δημόσια αξιώματα ως λάφυρα της εκλογικής νίκης τους και να επιτρέπουν σε στελέχη τους να τα καταλαμβάνουν την επομένη των εκλογών εξ εφόδου.
Είδαμε από τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να τίθενται σε κίνηση πρωτόγνωρες διαδικασίες που επιδίωξαν την αξιοκρατία, με την προκήρυξη ακόμη και κυβερνητικών θέσεων, όπως είναι οι γενικοί γραμματείς στα υπουργεία.
Παρά τα λάθη και τις καθυστερήσεις αυτή η μέθοδος χαιρετίστηκε ως απαρχή μιας νέας εποχής, στην οποία δεν θα ισχύει ο θανάσιμος εναγκαλισμός του κράτους από το κόμμα.
Υ πάρχει όμως και η δυσάρεστη πλευρά. Αυτή που αφορά τη λειτουργία οργανισμών, υπηρεσιών και λοιπών φορέων του Δημοσίου.
Χωρίς επιτελική στελέχωση η διοίκηση παραλύει.
Τ α νοσοκομεία υπολειτουργούν χωρίς διοικητικά συμβούλια με πλήρη σύνθεση και ευχέρεια λήψης αποφάσεων.
Τα ασφαλιστικά ταμεία μένουν μακριά από τον διάλογο και τις αλλαγές που συντελούνται.
Στρατηγικές μονάδες της διοίκησης περιμένουν οδηγίες που δεν έρχονται, ελλείψει προϊσταμένων.
Ως παράπλευρη απώλεια αυτής της καθυστέρησης σημειώνεται η αδράνειατουλάχιστον- των προσώπων που είχαν τοποθετηθεί σ΄ αυτές τις θέσεις από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Αν δεν υπονομεύουν πάντως δεν διακρίνονται για τον ενθουσιασμό τους, καθώς οι περισσότεροι αναμένουν την αντικατάστασή τους.
Συμπέρασμα. Η πολιτική και παιδαγωγική αξία της λεγόμενης «ανοικτής διακυβέρνησης» κινδυνεύει να ακυρωθεί από την αργόσυρτη εφαρμογή της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου