80 δις ευρώ θέλει να εξοικονομήσει η γερμανική κυβέρνηση μέχρι το 2014: με περικοπές στον κοινωνικό τομέα, ειδικούς φόρους στον τομέα της ενέργειας, κατάργηση τουλάχιστον 10.000 θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα.
Μετά από μαραθώνιες διήμερες διαβουλεύσεις και διαμάχες πολλών εβδομάδων η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε το πακέτο περικοπών, το οποίο αφορά τον προϋπολογισμό του 2011 αλλά και έναν ευρύτερο σχεδιασμό μέχρι το 2014.
Η καγκελάριος στην κοινή συνέντευξη τύπου, που έδωσε με τον αντικαγκελάριο Γκίντο Βεστερβέλε, τόνισε πως η κατάσταση της Ελλάδας και άλλων χωρών της ευρωζώνης κατέδειξε τη μεγάλη σημασία μιας στέρεης οικονομικής βάσης.
Στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με την καγκελάριο είναι η εξυγίανση των δημοσιονομικών και η δημιουργία θέσεων εργασίας. Για τον προϋπολογισμό του 2011 προβλέπονται περικοπές περίπου 11 δις ευρώ, ενώ μέχρι το 2014 το ποσόν αυτό προβλέπεται ότι θα φθάσει τα 80 δις ευρώ. Αναλυτικότερα για το 2012 αναμένεται να εξοικονομηθούν 19,1 δις ευρώ και την επόμενη χρονιά 24,7 δις ευρώ.
Τα χρήματα θα προέλθουν κυρίως από την κατάργηση 10.000 θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα, ενώ περικοπές προβλέπονται στον κοινωνικό τομέα.
Στο γερμανικό δημόσιο απασχολούνται 278.000 εργαζόμενοι.
Στον κοινωνικό τομέα περικοπές θα γίνουν κυρίως στα επιδόματα ανεργίας καθώς και στα επιδόματα γονέων. Από αυτή την τελευταία κατηγορία η κυβέρνηση ευελπιστεί να εξοικονομήσει 600 εκατομμύρια ευρώ.
Γλιτώνουν παιδεία και έρευνα…
Η κυρία Μέρκελ τόνισε όμως πως δεν θα υπάρξουν περικοπές στον τομέα της παιδείας, της έρευνας καθώς και στους τομείς των συγκοινωνιών και των οικοδομών. Επίσης δεν θα επιβληθεί αύξηση της φορολογίας εισοδήματος ούτε θα επιβληθεί αύξηση στον ΦΠΑ.
Παράλληλα η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε πως θα επιβληθεί ειδικός φόρος στα εργοστάσια παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, ενώ ταυτόχρονα θα καταργηθεί μια σειρά φοροαπαλλαγών στον τομέα της ενέργειας. Η πολιτική αυτή αναμένεται να εξασφαλίσει 2,3 δις ευρώ. Η γερμανική κυβέρνηση σκοπεύει να επιβάλει ειδικό φόρο στις αερομεταφορές.
Παράλληλα περικοπές σχεδιάζονται και στον αμυντικό τομέα και ο υπουργός Άμυνας Καρλ Τέοντορ τσου Γκούτεμπεργκ θα εξετάσει μέχρι το φθινόπωρο εάν υπάρχει η δυνατότητα να μειωθεί η στρατιωτική δύναμη του γερμανικού στρατού κατά 40.000.
Σήμερα ο γερμανικός στρατός αριθμεί 250.000 στρατιώτες.
Έντονες είναι πάντως οι αντιδράσεις των συνδικαλιστικών φορέων που θεωρούν τα μέτρα άδικα και αντικοινωνικά.
DPA / KNA/ Μαρία Ρηγούτσου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου