Ἐγὼ τώρα ἐξαπλώνω ἰσχυρὰν δεξιὰν καὶ τὴν ἄτιμον σφίγγω πλεξίδα τῶν τυράννων δολιοφρόνων . . . . καίω τῆς δεισιδαιμονίας τὸ βαρὺ βάκτρον. [Ἀν. Κάλβος]


******************************************************
****************************************************************************************************************************************
****************************************************************************************************************************************

ΑΙΘΗΡ ΜΕΝ ΨΥΧΑΣ ΥΠΕΔΕΞΑΤΟ… 810 σελίδες, μεγέθους Α4.

ΑΙΘΗΡ ΜΕΝ ΨΥΧΑΣ ΥΠΕΔΕΞΑΤΟ… 810 σελίδες, μεγέθους Α4.
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

****************************************************************************************************************************************

TO SALUTO LA ROMANA

TO SALUTO  LA ROMANA
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
****************************************************************************************************************************************

ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΠΟΔΕΙΞΙΣ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΕΩΣ ΤΩΝ ΓΙΓΑΝΤΩΝ

ΕΥΡΗΜΑ ΥΨΗΛΗΣ ΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΤΟΣΟΝ ΔΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗΝ ΤΗΣ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑΣ ΟΣΟΝ ΚΑΙ ΔΙΑ ΜΙΑΝ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΘΕΜΕΛΙΩΣΙΝ ΤΗΣ ΙΔΕΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΚΑΤΑΚΛΥΣΜΙΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ Η ΑΝΕΥΡΕΣΙΣ ΤΟΥ ΜΟΜΜΙΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΟΥ ΔΑΚΤΥΛΟΥ! ΙΔΕ:
Οι γίγαντες της Αιγύπτου – Ανήκε κάποτε το δάχτυλο αυτό σε ένα «μυθικό» γίγαντα
=============================================

.

.
κλικ στην εικόνα

.

.
κλικ στην εικόνα

.

.
κλικ στην εικόνα

13 Ιουλίου 2010

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΝ: Το πρόβλημα της 'χρηματιστηριοποίησης' του πλανήτη

Το πρόβλημα της 'χρηματιστηριοποίησης' του πλανήτη

Βιώνουμε την περίοδο (και τα αποτελέσματα) της απόπειρας του έξυπνου χρήματος να μεγαλώσει τη χρηματιστηριακή οικονομία όσο το δυνατόν περισσότερο, ούτως ώστε να μπορεί να ελέγχει πιο άμεσα την πραγματική οικονομία και παράλληλα να πείσει ολόκληρο τον κόσμο πως δεν είναι αυτό που φταίει για την οικονομική ύφεση (δηλώσεις Μπεν Μπερνάνκι) αλλά η έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών, που αν αντιμετωπιστεί, πάντα με τα μέτρα που αυτό προτείνει και με το ίδιο στο τιμόνι του ελέγχου, τότε δε θα υπάρξει στο μέλλον κανένα παρόμοιο πρόβλημα και θα αποτραπούν τα όποια κερδοσκοπικά παιχνίδια.
Σε παλαιότερο άρθρο μου *** είχα παραθέσει ένα παράδειγμα παρόμοιας λειτουργίας του έξυπνου χρήματος από το απώτερο παρελθόν, γράφοντας για κρίσεις που έλαβαν χώρα πριν 100 και περισσότερα χρόνια. Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθώ σε πιο πρόσφατες περιπτώσεις.
Στα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι τομείς της οικονομίας μετατρέπονται σε χρηματιστηριακούς και τα προϊόντα τους σε χρηματιστηριακά προϊόντα που διαπραγματεύονται σα να ήταν μετοχές μίας εταιρίας. Ένα βασικό πρόβλημα με αυτήν την πρακτική, είναι ότι στη χρηματιστηριακή οικονομία επικρατούν άλλοι κανόνες απ' ότι στην πραγματική και έτσι μπορεί η τιμή ενός προϊόντος να αυξομειωθεί υπερβολικά και σε πάρα πολύ μικρό χρονικό διάστημα, προκαλώντας τεράστια προβλήματα και αλυσιδωτές αντιδράσεις στην πραγματική οικονομία.
Το πιο χαρακτηριστικό και γνωστό παράδειγμα προϊόντος το οποίο έχει μετατραπεί σε χρηματιστηριακό, είναι αυτό του πετρελαίου, το οποίο από τα 88 δολάρια, το Μάρτιο του 2008, εκτινάχτηκε στα 147,90 μέσα σε 5 μήνες, προκαλώντας τριγμούς στην παγκόσμια οικονομία η οποία στηρίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στο πετρέλαιο ως βασική μορφή ενέργειας. Στη συνέχεια και μέχρι το Δεκέμβριο του 2009, το πετρέλαιο κατέρρευσε στα 35 δολάρια, δηλαδή κάτω από την τιμή κόστους για τις περισσότερες χώρες παραγωγούς πετρελαίου, με αποτέλεσμα να τις φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.
Τόσο στη μία όσο και στην άλλη περίπτωση το πρόβλημα συνίσταται στο εξαιρετικά μεγάλο μέγεθος της μεταβολής των τιμών και στο πολύ μικρό διάστημα στο οποίο αυτή συντελείται. Το αποτέλεσμα στην πρώτη περίπτωση ήταν η οικονομία να δεχτεί ένα σοκ, γιατί οι τιμές αυξήθηκαν πολύ, πάρα πολύ γρήγορα και έτσι ήταν αδύνατη η προσαρμογή στη νέα κατάσταση και στη δεύτερη περίπτωση το σοκ δέχτηκαν οι χώρες που παράγουν και εξάγουν πετρέλαιο, καθώς βρέθηκαν μέσα σε 6 μήνες να το πουλούν από τα 140 στα 35 δολάρια.
Αυτό σημαίνει δραματική μείωση των εσόδων και απαιτεί συνολική αλλαγή του επιχειρηματικού πλάνου, με μείωση των εξόδων, απόλυση προσωπικού, πάγωμα αναζήτησης νέων πετρελαιοπηγών, παύση σε έργα υποδομής κλπ τα οποία απαιτούν χρόνο και σχεδιασμό, που εξ ορισμού δεν υπάρχει κάτω από τέτοιες ακραίες συνθήκες, όσο προετοιμασμένος και αν είναι κανείς. Με την ίδια λογική, η ταχύτατη και τεράστια αύξηση των τιμών φέρνει σε ανάλογα δυσχερή θέση την παγκόσμια βιομηχανία, τα εργοστάσια και τις μεγάλες επιχειρήσεις (ένα απλό παράδειγμα είναι οι αεροπορικές εταιρίες), με τα έξοδα τους να αυξάνονται κατακόρυφα και αυτές να είναι αδύνατον να αντεπεξέλθουν.
Όμως, ο υπερβάλλων ζήλος του έξυπνου χρήματος να μετατρέψει σε χρηματιστηριακό, κάθε χρήσιμο προϊόν του πλανήτη, δε σταματά μόνο στο πετρέλαιο αλλά επεκτείνεται και σε όλα τα αγροτικά εμπορεύματα, στο χρυσό και στα υπόλοιπα πολύτιμα μέταλλα, στο χαλκό, το σίδηρο ενώ υπάρχουν και παραδείγματα όπου η κατάσταση ξέφυγε τόσο πολύ από τον έλεγχο που το έξυπνο χρήμα αναγκάστηκε να αναστείλει την προσπάθεια μετατροπής ενός προϊόντος σε χρηματιστηριακό, πριν η βλάβη στην οικονομία γίνει ανεπανόρθωτη.
Ένα από αυτά έχει να κάνει με την εκρηκτική αύξηση των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος στην Καλιφόρνια, μεταξύ του 2000 – 2001, όταν η Enron, η εταιρία που προκάλεσε το μεγαλύτερο σκάνδαλο στη χρηματιστηριακή ιστορία και που αποτελούσε έναν από τους βασικότερους χρηματοδότες του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ, Μπους, πέτυχε να ψηφιστεί νόμος που επέτρεψε τη μετατροπή του ηλεκτρικού ρεύματος σε χρηματιστηριακό προϊόν με αποτέλεσμα οι traders της εταιρίας να ωθήσουν την τιμή από τα 30 δολάρια την κιλοβατώρα, πριν τη “χρηματιστηριοποίηση του ρεύματος”, στις 3000 δολάρια!! λίγους μήνες μετά, οδηγώντας σε οικονομική κατάρρευση την πολιτεία και σε απελπιστική θέση του πολίτες της.
Σύμφωνα με τη σχετική δικαστική απόφαση του Μαρτίου του 2003, οι traders ηλεκτρικού ρεύματος είχαν σκηνοθετήσει ακόμη και μπλακ άουτ, λαδώνοντας δημοτικούς υπαλλήλους με εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια προκειμένου να 'κατεβάσουν' για λίγα λεπτά το ρεύμα, προκαλώντας έτσι πανικό και ξαφνική μείωση της προσφοράς ώστε να αυξηθεί η τιμή. Υπήρξαν ημέρες που το trading ηλεκτρικού ρεύματος απέδωσε μέχρι 1 δις δολάρια στην Enron χάρη στις πράξεις των traders που αγόραζαν και πουλούσαν τα σχετικά συμβόλαια ρεύματος.
Όταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπους, Dick Cheney, ρωτήθηκε αναφορικά με το θέμα, απάντησε ότι το πρόβλημα δεν ήταν η μετατροπή του ρεύματος σε χρηματιστηριακό προϊόν αλλά η έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών που θα μπορούσαν να εγγυηθούν την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και την αποτροπή κερδοσκοπικών παιχνιδιών στο μέλλον. Σας θυμίζει κάτι;
Πάνος Παναγιώτου – Διευθυντής ΕΚΤΑ
http://www.analitis.com/index.php?option=com_content&view=article&id=6882:-----&catid=38:ektaanalysis&Itemid=98 

**
Η ιστορια ξαναγραφετε η επαναλαμβανετε!!! Καλο ειναι να ξερουμε!!!
Διαβαστε με προσοχη αξιζει!!!


Κρίσεις: είναι δυνατόν να αποτελούν κατασκευασμένο προϊόν;

Ο επιστήμονας τεχνικός αναλυτής αναζητά τη χρηματιστηριακή αλήθεια. Τί γίνεται, όμως, όταν η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική από αυτήν που προβάλλεται στην κοινή γνώμη και που υποστηρίζεται από τους οικονομικούς και πολιτικούς ιθύνοντες; Τί πρέπει να πράξει όταν η συλλογή και ένωση των κομματιών που δημιουργούν το χρηματιστηριακό παζλ, αποκαλύπτει μία εικόνα που είναι τόσο ξεκάθαρη όσο και οικονομικά και πολιτικά δυσβάσταχτη;

Σε αυτήν την περίπτωση, το χρέος του αναλυτή είναι να παρουσιάσει τα χρηματιστηριακά του ευρήματα και στοιχεία όσο πιο αντικειμενικά και ορθολογικά μπορεί, να αποκαλύψει την εικόνα του παζλ και να εκτιμήσει πώς όλα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο χρηματιστηριακό στίβο για να προστατέψουν τα συμφέροντα των επενδυτών. Οτιδήποτε περισσότερο μπορεί να υπονομεύσει το έργο του και να γίνει αντικείμενο ποικίλων ερμηνειών.

Στο παρόν άρθρο θα παρουσιάσω κάποια κομμάτια του χρηματιστηριακού παζλ των οικονομικών “κρίσεων” συγκρίνοντας την πρώτη γνωστή κρίση της χρηματιστηριακής ιστορίας με αυτήν που βιώνουμε σήμερα, με στοιχεία από την ύλη του σεμιναρίου “Συστημική Τεχνική Ανάλυση” που διδάσκω στην ΕΚΤΑ.

Η ιστορία μας πάει πίσω στο 1790 και στην ίδρυση της “Πρώτης Τράπεζα Των ΗΠΑ” η οποία αν και δεν ήταν αυτό που έλεγε το όνομά της, καθώς προϋπήρχαν αυτής άλλες τράπεζες, ήταν στην πράξη η πρώτη Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, με την άδεια να τυπώνει χρήμα και να το δανείζει στο αμερικανικό κράτος.

Η ίδρυση της έγινε εν μέσω τεράστιων και ιστορικών αντιρρήσεων από πολλούς πολιτικούς, με κεντρικό πρωταγωνιστή των μετέπειτα Πρόεδρο των ΗΠΑ Τόμας Τζέφερσον. Ο τότε Πρόεδρος Τζορτζ Ουάσιγκτον δίσταζε για πολύ καιρό να υπογράψει την έγκριση ίδρυσης της τράπεζας και γι' αυτό συμβουλεύτηκε ανώτατους εισαγγελείς της χώρας οι οποίοι και του απάντησαν ότι η ίδρυση της θα ήταν αντισυνταγματική.

Παρόλα αυτά, ο Ουάσιγκτον υπέκυψε σε πιέσεις που δέχονταν και υπέγραψε τη σχετική έγκριση επιτρέποντας τη δημιουργία της πρώτης Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Μέσα από την ύλη του σεμιναρίου διαβάζουμε τί ακολούθησε: “ Η ίδρυση της Πρώτης Τράπεζα Των ΗΠΑ είχε τρομακτικές συνέπειες στην οικονομία μέσα στους πρώτους 10 μήνες λειτουργίας της. Από την πρώτη κιόλας ημέρα, πλημμύρισε τις επιχειρήσεις με δάνεια και τραπεζογραμμάτια.. Ενώ στην αρχή η τεράστια ρευστότητα βοήθησε την αγορά χρεογράφων να εκτοξευτεί, το κλείσιμο της στρόφιγγας και το στέγνωμα της ρευστότητας που ακολούθησε όταν η Τράπεζα ακολούθησε πιο σφιχτή νομισματική πολιτική, οδήγησε στο πρώτο αμερικανικό κραχ, εξωθώντας τους κερδοσκόπους να πουλήσουν τα χρεόγραφα τους σε πολύ χαμηλές τιμές.

Η περίοδος ονομάστηκε “Πανικός του 1792” και ξεπεράστηκε όπως προκλήθηκε, με την παρέμβαση της Τράπεζας, η οποία έκανε ενέσεις ρευστότητας στην αγορά και επιπλέον προέβη σε αγορά χρεογράφων από τον μεγαλύτερο σε μέγεθος και όγκο συναλλαγών κερδοσκόπο της εποχής, William Duer, η επενδυτική εταιρία του οποίου είχε καταρρεύσει, προκαλώντας το πρώτο κύμα πανικού.

Η δημιουργία της φούσκας χρεογράφων και το σπάσιμό της προκάλεσε τις αντιδράσεις των πολέμιων της ίδρυσης της Τράπεζας, οι οποίοι θυμούνταν και αναφέρονταν στο γεγονός για πολλά χρόνια μετά.

Μέσα στον πανικό του 1792 ο Πρόεδρος της Πρώτης Τράπεζας των ΗΠΑ έγραψε στον William Senton, ταμεία της Τράπεζας της Νέας Υόρκης, προτείνοντας του οι χρηματιστές ομολόγων που δεν είχαν καταστραφεί από την κρίση να προχωρήσουν στη δημιουργία ενός χρηματιστηριακού οργανισμού, με την εγγύηση της Τράπεζας της Νέας Υόρκης και του Υπουργείου Οικονομικών, στο οποίο θα γίνονταν η διαπραγμάτευση των ομολόγων κάτω από έλεγχο.

Το σκεπτικό ήταν ότι αυτό που έφταιγε για την κρίση ήταν η έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών. Κάτω από την πίεση της οικονομικής κρίσης και του χρηματιστηριακού πανικού, οι πολιτικοί αποδέχτηκαν την την υπογραφή της 'Συμφωνίας Μπάτονγουντ”. Σύμφωνα με αυτήν, όσοι υπέγραφαν τη συμφωνία, κυρίως χρηματιστές και κερδοσκόποι, θα μπορούσαν να συναλλάσσονται μεταξύ τους υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Νέας Υόρκη. Η ομάδα των συναλλασσόμενων μεγάλωσε, σταδιακά και κατέληξε το 1817 στη δημιουργία του New York Stock Exchange Board, δηλαδή του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, του οποίου ο έλεγχος και η εποπτεία βρίσκονταν στα χέρια της Κεντρικής Τράπεζας και των συνεργατών της. Μα το κυριότερο, ίσως, απ' όλα, ο πανικός του 1792 οδήγησε τις ΗΠΑ σε μεγάλη αύξηση του δημόσιου χρέους. ”

Έχοντας διαβάσει τα παραπάνω σας προτρέπω να ανατρέξετε σε παλαιότερα άρθρα μας σχετικά με την τρέχουσα κρίση αλλά και να διαβάσετε προσεκτικά την ειδησεογραφία των τελευταίων ημερών. Όπως το 1792 έτσι και σήμερα, το “έξυπνο χρήμα” ζητά περισσότερο έλεγχο χρηματιστηριακών αγορών που το ίδιο δημιούργησε, ρίχνοντας το φταίξιμο της κρίσης στην “έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών”. Έλεγχος της αγοράς ενυπόθηκων δανείων, της αγοράς ασφαλίστρων ενυπόθηκων δανείων, των hedge funds, των off shore τραπεζών, της χρηματιστηριακής αγοράς πετρελαίου. Υπογραφή διακρατικών συμφωνιών, επανεξέταση του ζητήματος ενός διεθνούς νομίσματος, ενίσχυση του ελεγκτικού ρόλου οργανισμών όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κλπ.

Όσον αφορά στο χρέος που δημιουργήθηκε από την τρέχουσα κρίση, είναι, με βάση πρόχειρους υπολογισμούς, το μεγαλύτερο που έχει δημιουργηθεί σε αντίστοιχο διάστημα στη μοντέρνα ιστορία, εν καιρώ ειρήνης.


Πάνος Παναγιώτου - Διευθυντής 3FVIP.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου