ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 13 Ιουλίου 2010
Δίκοπο μαχαίρι αποδεικνύεται η προσπάθεια της κυβέρνησης να συμμαζέψει τα οικονομικά της χώρας και να πετύχει τους σκληρούς στόχους που έχει συμφωνήσει με την τρόικα.
Και αυτό γιατί ναι μεν από τη μια πλευρά καταφέρνει, όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία, να πετύχει τους στόχους για τη μείωση των ελλειμμάτων και να ψηφίσει χωρίς σοβαρούς εσωτερικούς κλυδωνισμούς δύσκολες μεταρρυθμίσεις, όπως το Ασφαλιστικό, αλλά από την άλλη πλευρά τα μέτρα που έχει πάρει έχουν δυσμενέστατες επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία.
Και μπορεί δικαίως να πανηγυρίζει ότι στην περίπτωση του ελλείμματος ξεπέρασε τις προσδοκίες, αφού πέτυχε μείωση της τάξης του 46% από 39% που είχε θέσει ως όριο η τρόικα, αλλά την ίδια ώρα οφείλει να προβληματιστεί σοβαρά για την κατάσταση των επιχειρήσεων, την κρίση στην αγορά, την αύξηση της ανεργίας, τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, για το ότι συρρικνώνεται συνεχώς ο τζίρος, άρα και τα εισοδήματα.
Χαρακτηριστικό της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί είναι το σημερινό ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ» (Σελ. 8), σύμφωνα με το οποίο 60.000 επιχειρήσεις θα έχουν κλείσει μέχρι το τέλος του χρόνου και άλλοι 110.000 εργαζόμενοι θα έχουν χάσει τη δουλειά τους, ενώ παρατηρείται σημαντική μείωση των πωλήσεων ακόμη και ειδών πρώτης ανάγκης. Επιχειρήσεις που μέχρι πριν από λίγο ήταν κερδοφόρες και απασχολούσαν χιλιάδες εργαζομένους σήμερα αδυνατούν να πληρώσουν τρέχουσες υποχρεώσεις, επειδή δεν έχουν αντικείμενο εργασίας, αφού η περικοπή των δημοσίων δαπανών και η αδυναμία αξιοποίησης των κοινοτικών κονδυλίων- όπως του ΕΣΠΑ- τις έχουν οδηγήσει σε πλήρη απραξία.
Oμως και η μείωση των κρατικών δαπανών δεν είναι αποτέλεσμα κάποιου ουσιαστικού νοικοκυρέματος των οικονομικών του κράτους ούτε του περιορισμού της σπατάλης. Είναι αποτέλεσμα της στάσης πληρωμών που ουσιαστικά έχει επιβάλει το Δημόσιο μη πληρώνοντας ένα σωρό υποχρεώσεις του, όπως για παράδειγμα η επιστροφή του ΦΠΑ, καθώς και της μείωσης μισθών και συντάξεων.
Συμπέρασμα: Μπορεί η κυβέρνηση να βρίσκεται στον σωστό δρόμο, αλλά η αντιμετώπιση της κρίσης απαιτεί μια πιο συνολική, συντονισμένη και πιο πολύπλευρη πολιτική με αναπτυξιακή προοπτική, που για την ώρα δεν είναι ορατή.
[ΕΜΕΙΣ ΠΙΣΤΕΥΟΜΕ ΟΤΙ Η ΚΡΙΣΙΣ ΗΤΟ ΤΕΧΝΗΤΗ (ιδέ τα κείμενα του Π. Παναγιώτου) ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΥΤΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΗΤΟ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ! Ο ΑΦΑΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ!]
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου