Ἐγὼ τώρα ἐξαπλώνω ἰσχυρὰν δεξιὰν καὶ τὴν ἄτιμον σφίγγω πλεξίδα τῶν τυράννων δολιοφρόνων . . . . καίω τῆς δεισιδαιμονίας τὸ βαρὺ βάκτρον. [Ἀν. Κάλβος]


******************************************************
****************************************************************************************************************************************
****************************************************************************************************************************************

ΑΙΘΗΡ ΜΕΝ ΨΥΧΑΣ ΥΠΕΔΕΞΑΤΟ… 810 σελίδες, μεγέθους Α4.

ΑΙΘΗΡ ΜΕΝ ΨΥΧΑΣ ΥΠΕΔΕΞΑΤΟ… 810 σελίδες, μεγέθους Α4.
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

****************************************************************************************************************************************

TO SALUTO LA ROMANA

TO SALUTO  LA ROMANA
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
****************************************************************************************************************************************

ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΠΟΔΕΙΞΙΣ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΕΩΣ ΤΩΝ ΓΙΓΑΝΤΩΝ

ΕΥΡΗΜΑ ΥΨΗΛΗΣ ΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΤΟΣΟΝ ΔΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗΝ ΤΗΣ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑΣ ΟΣΟΝ ΚΑΙ ΔΙΑ ΜΙΑΝ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΘΕΜΕΛΙΩΣΙΝ ΤΗΣ ΙΔΕΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΚΑΤΑΚΛΥΣΜΙΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ Η ΑΝΕΥΡΕΣΙΣ ΤΟΥ ΜΟΜΜΙΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΟΥ ΔΑΚΤΥΛΟΥ! ΙΔΕ:
Οι γίγαντες της Αιγύπτου – Ανήκε κάποτε το δάχτυλο αυτό σε ένα «μυθικό» γίγαντα
=============================================

.

.
κλικ στην εικόνα

.

.
κλικ στην εικόνα

.

.
κλικ στην εικόνα

4 Μαΐου 2011

Ο αξιότιμος φίλος κ. Αθεμπίγιο

Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΙΑΨΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΡΑΥΓΑΛΕΕΣ ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ

Ελευθεροτυπία, Τετάρτη 4 Μαΐου 2011 

Αποκαλυπτικές αντιφάσεις

Με ένα συντονισμένο μπαράζ δηλώσεων, η κυβέρνηση επιχείρησε χθες να διαψεύσει συνολικά το χθεσινό δημοσίευμα της «Ε» περί αποχώρησης της εταιρείας του Κατάρ από το έργο του Ελληνικού, πέφτοντας όμως σε αντιφάσεις και κραυγαλέες ανακρίβειες.
Το βιογραφικό του Αθεμπίγιο, όπως εμφανίζεται στην ιστοσελίδα της Barcelona Strategic Urban Systems (BcnSus). Το βιογραφικό του Αθεμπίγιο, όπως εμφανίζεται στην ιστοσελίδα της Barcelona Strategic Urban Systems (BcnSus). Τη σκυτάλη των διαψεύσεων ανέλαβε από νωρίς χθες το πρωί ο υπουργός Επικρατείας Χ. Παμπούκης, ο οποίος με άψογη κομματική φρασεολογία αναφέρθηκε στο δημοσίευμα της «Ε» ως «μπούρδες κατσαρές» και δημοσίευμα που εξυπηρετεί την ακινησία (sic).
Ο εκνευρισμός του κ. Παμπούκη είναι παρά ταύτα δικαιολογημένος, αφού μετά την ηχηρή πομφόλυγα της επένδυσης του Αστακού από το Κατάρ, βλέπει τώρα να ανατρέπεται και το δεύτερο «δημιούργημά» του, η πολυδιαφημισμένη επένδυση του Κατάρ στο Ελληνικό.
Ο κ. Παμπούκης σε δηλώσεις του έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, όπου ενημέρωσε σε κλειστή συνεδρίαση για την πορεία των αποκρατικοποιήσεων και του φαστ τρακ, ανέφερε ότι δεν έχει αποσύρει το ενδιαφέρον του το Κατάρ, δεν υπάρχει καμία εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ούτε και της Γερμανίας και υποστήριξε ότι «έχει δημιουργηθεί μια ιστορία χωρίς καμία πραγματική βάση και αφήνει πολύ μεγάλα και αναπάντητα ερωτηματικά...».
Επέμεινε μάλιστα ότι έχει επικοινωνία με τους Καταριανούς, οι οποίοι επιβεβαιώνουν το ενδιαφέρον τους...
Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε στη ΝΕΤ ότι «το ρεπορτάζ της "Ε" είναι μύθευμα», ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι το δημοσίευμα είναι αβάσιμο και ανυπόστατο και τόνισε ότι «το σχέδιο αξιοποίησης του Ελληνικού δεν έχει εγκαταλειφθεί...».
Επί της ουσίας:
Η Ο κ. Παμπούκης στις δηλώσεις του έσπευσε να... υποβιβάσει όσο το δυνατόν περισσότερο τον κ. Αθεμπίγιο σε επίπεδο απλού «υπαλλήλου της εταιρείας "Barcelona Strategic Urb Systems" και μάλιστα με... χαμηλό μισθό. Ο Αθεμπίγιο απ' ό,τι γνωρίζω είναι υπάλληλος της εταιρείας αυτής και η εταιρεία είναι μια ιδιότυπη εταιρεία. (...) Οταν συμβάλλεται μια εταιρεία, στην οποία μεταξύ άλλων είναι και 3-4 μελετητές οι οποίοι εργάζονται γι' αυτήν, τι σημαίνει. Βλέπετε τίποτα το περίεργο σ' αυτό; Ετσι γίνονται όλες οι συμβάσεις παντού...».
Το περίεργο είναι ότι ο αρμόδιος υπουργός της κυβέρνησης Χ. Παμπούκης εμφανίζεται να μη γνώριζε (;) ότι ο κ. Αθεμπίγιο είναι ο... ιδρυτής της Barcelona και ο διευθύνων σύμβουλός της (βλ. διπλανές στήλες).
Ο κ. Παμπούκης τα «μάσησε» κανονικά όταν ρωτήθηκε αν το έργο του Ελληνικού θα γίνει με απ' ευθείας ανάθεση ή με διαγωνισμό.
Υποστήριξε χθες ότι ούτε ανάθεση θα γίνει, αλλά σκέπτεται «τι μορφή θα έχει η διαγωνιστική διαδικασία...».
Ομως από τον περασμένο Σεπτέμβριο μέχρι τον Μάρτιο, σε επίσημες δηλώσεις του ο κ. Παμπούκης επέμενε ότι το έργο θα είναι απ' ευθείας ανάθεσης, διότι με διαγωνισμό οι Καταριανοί θα φύγουν...
Η δέσμευση της κυβέρνησης για προνομιακή μεταχείριση της εταιρείας του Κατάρ προκύπτει από το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας - Κατάρ που υπεγράφη με τυμπανοκρουσίες πέρσι τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη. Η δέσμευση της κυβέρνησης για προνομιακή μεταχείριση του Κατάρ καταγράφεται στο άρθρο 2 παρ. 3 του μνημονίου με το Κατάρ (όπως δείχνει και το απόσπασμα του δημοσιεύματος).
Το μνημόνιο εξάλλου καταγράφει το ενδιαφέρον του Κατάρ για ευρύτερες επενδύσεις στην Ελλάδα στους τομείς των κτηματομεσιτικών, του τουρισμού, των μεταφορών, των αεροπορικών ή λιμενικών διευκολύνσεων, στον τραπεζικό τομέα, στις κοινές επενδύσεις και άλλους τομείς. Αυτό δίνει το δικαίωμα στον κ. Παμπούκη να επιμένει ότι παραμένει ακόμα ζωντανό το ενδιαφέρον των Καταριανών για επενδύσεις στην Ελλάδα, χωρίς αυτό να σημαίνει κατ' ανάγκη ότι περιορίζεται στο Ελληνικό.
Τέλος, ο κ. Παμπούκης ισχυρίστηκε χθες ότι δεν υπάρχει καμία εμπλοκή της Επιτροπής στην υπόθεση του Ελληνικού.
Ομως η «Ε» επικοινώνησε χθες με τρεις κοινοτικές υπηρεσίες, οι οποίες όχι μόνον είναι απολύτως ενήμερες της υπόθεσης, αλλά την παρακολουθούν συστηματικότατα, εγείροντας θέματα ευθείας παραβίασης κοινοτικών κανόνων εσωτερικής αγοράς και ανταγωνισμού, μέχρι του σημείου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Το μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας-Κατάρ στην παράγραφο 2 αναφέρει: Η Κοινή Επιτροπή επιφορτίζεται με τα εξής καθήκοντα... iii (να) επανεξετάσει το νομικό πεδίο της Ελληνικής Δημοκρατίας και (να) διασφαλίσει ότι η εταιρεία του Κατάρ και οι θυγατρικές της θα τύχουν του μέγιστου ευνοϊκού επενδυτικού καθεστώτος, συμπεριλαμβανομένων του σεβασμού στα επενδυτικά οφέλη, τα προνόμια, τις εξαιρέσεις, προστασίες και της έκδοσης αδειών με fast track διαδικασίες Το μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας-Κατάρ στην παράγραφο 2 αναφέρει: Η Κοινή Επιτροπή επιφορτίζεται με τα εξής καθήκοντα... iii (να) επανεξετάσει το νομικό πεδίο της Ελληνικής Δημοκρατίας και (να) διασφαλίσει ότι η εταιρεία του Κατάρ και οι θυγατρικές της θα τύχουν του μέγιστου ευνοϊκού επενδυτικού καθεστώτος, συμπεριλαμβανομένων του σεβασμού στα επενδυτικά οφέλη, τα προνόμια, τις εξαιρέσεις, προστασίες και της έκδοσης αδειών με fast track διαδικασίες
-----------------------------------------------------------

Κύριο άρθρο

Λίγη σοβαρότητα, κ. υπουργέ

Η ΧΩΡΑ βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση. Η ύφεση καλπάζει και η ανεργία έχει ξεπεράσει κάθε ρεκόρ. Χρειάζεται, λοιπόν, επενδύσεις. Αλλά για να γίνουν αυτές απαιτούνται σταθερό πλαίσιο και προπαντός σοβαρότητα και προσοχή στους χειρισμούς εκ μέρους των υπεύθυνων υπουργών.
ΟΜΩΣ, οι μέχρι τώρα χειρισμοί του υπουργού Επικρατείας, ο οποίος έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας το σχέδιο «γρήγορων επενδύσεων» (fast track), κάθε άλλο παρά πληρούν αυτά τα κριτήρια. Αντίθετα, με αφορμή το χθεσινό δημοσίευμα της «Ε» για την υπόθεση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, κατέφυγε σε ανοίκειους χαρακτηρισμούς και ανούσιες διαψεύσεις.
ΠΡΙΝ από δυόμισι μήνες (25 Φεβρουαρίου), ο υπουργός είχε δηλώσει ορθά-κοφτά ότι η αξιοποίηση της έκτασης του Ελληνικού πρέπει να δοθεί στους Αραβες με διακρατική συμφωνία και όχι με διαγωνισμό. «Αν γίνει διαγωνισμός, το Κατάρ δεν θα συμμετάσχει», είχε πει επί λέξει. Χθες, όμως, ο ίδιος δήλωσε ότι δεν θα γίνει καμία ανάθεση, αντίθετα θα γίνει «διαγωνιστική διαδικασία», στην οποία θα συμμετάσχει όποιος θέλει.
ΤΟ πρώτο ερώτημα που ανακύπτει είναι: Πότε έλεγε την αλήθεια ο κ. Παμπούκης; Τον Φεβρουάριο ή χθες; Αγνωστον. Προφανώς, τον Φεβρουάριο εξέφραζε την επιθυμία του. Ενώ χθες έκανε την ανάγκη φιλοτιμία και άλλαξε θέση. Διότι, προφανώς, αντελήφθη ότι η Ελλάδα ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ενωση και οι απ' ευθείας αναθέσεις θα βρεθούν στο στόχαστρο των κοινοτικών αρχών. Θα μπορούσε επ' αυτού να ρωτήσει τον -και συναρμόδιο- αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, ο οποίος γνωρίζει καλύτερα τα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
ΑΠ' ΟΛΑ αυτά προκύπτει ένα δεύτερο ερώτημα: Τι διέψευσε χθες ο κ. Παμπούκης; Οτι το Κατάρ απέσυρε το ενδιαφέρον του για το Ελληνικό, όπως έγραψε η «Ε»; Ή μήπως τον ίδιο του τον εαυτό της 25ης Φεβρουαρίου, ότι το Κατάρ δεν θα συμμετάσχει, αν γίνει διαγωνισμός; Ηθικόν δίδαγμα: Πριν διαψεύσει, δεν έψαχνε στο αρχείο του να βρει τι είχε πει ο ίδιος πριν από δυόμισι μήνες;
ΟΣΟ για την άλλη διάψευση, που αφορά τον Ισπανό αρχιτέκτονα Αθεμπίγιο (ο οποίος, κατά τα λεγόμενα του υπουργού, είναι... απλός εργαζόμενος στην εταιρεία που ο ίδιος έχει ιδρύσει!), δεν χρειάζεται απάντηση. Τα στοιχεία μιλάνε από μόνα τους. Ας τα διαβάσει ο υπουργός στις ειδησεογραφικές σελίδες.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ, αλλά όχι έσχατο, ατόπημα του κ. Παμπούκη, ήταν ο ισχυρισμός ότι το δημοσίευμα της «Ε» είναι «ανεύθυνο» και «εξυπηρετεί την ακινησία». Θα έπρεπε να γνωρίζει ότι για την όποια ακινησία (καθυστερήσεις, αλλαγές επί αλλαγών στο νομικό πλαίσιο κ.λπ.) ευθύνονται οι κυβερνήσεις και όχι οι εφημερίδες. Θα έπρεπε, επίσης, να γνωρίζει ότι ο ρόλος του Τύπου είναι να ελέγχει τις πράξεις και τις παραλείψεις της εξουσίας. Οχι να τις υπηρετεί.
ΑΥΤΗ είναι η ευθύνη και της «Ε». Η ανευθυνότητα και η επιπολαιότητα χαρακτηρίζουν όσους αλλάζουν τόσο εύκολα τις θέσεις τους μέσα σε δυόμισι μήνες και μετά επιχειρούν να κάνουν το άσπρο μαύρο. Λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει.
-------------------------------------------------

Ο αξιότιμος φίλος κ. Αθεμπίγιο και η διάψευση που «μιλάει»

Απλός υπάλληλος της εταιρείας Barcelona Strategic Urban Systems είναι ο Χοσέ Αθεμπίγιο, σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας. Ερωτηθείς σχετικά ο Χάρης Παμπούκης για τη σχέση του Καταλανού αρχιτέκτονα με την BcnSus, στην οποία έχει ανατεθεί ο ρόλος τεχνικού συμβούλου, δήλωσε πως «...εξ όσων γνωρίζει είναι υπάλληλος της εταιρείας αυτής. Και αυτή είναι μία ιδιότυπη εταιρεία στην οποία συμμετέχουν διάφοροι κοινωνικοί φορείς και εταίροι».
Ωστόσο, τα όσα αναφέρονται στον επίσημο ιστότοπο της BcnSus διαψεύδουν τον υπουργό Επικρατείας, καθ' ότι ο Χοσέ Αθεμπίγιο εμφανίζεται στην κεντρική σελίδα ως ιδρυτής, partner (μέτοχος), ενώ στο πλουσιότατο βιογραφικό του αποσαφηνίζεται ο ακριβής ρόλος του CEO του σχήματος, που αναλαμβάνει προγράμματα αξιοποίησης χώρων, πράσινης ανάπτυξης και διαμόρφωσης, και μάλιστα αναφέρεται ρητά και χωρίς καμία αμφισβήτηση ως ο βασικός ιδρυτής της Barcelona Strategic Urb Systems.
Προφανώς, ο διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας -εργαζόμενος της BcnSus, σύμφωνα με την... εκδοχή του κυβερνητικού εκπροσώπου- αποτελεί και το ισχυρό χαρτί της, καθώς στην ιστοσελίδα υπάρχει μόνο το δικό του όνομα με τη σχετική φωτογραφία.
Η φιλία του αρχιτέκτονα με τον Ελληνα πρωθυπουργό ήταν ισχυρή για να του ανατεθεί αρχικά ο ρόλος του συμβούλου και να ζητηθεί η συνδρομή του πάνω στο θέμα της αξιοποίησης της περιοχής του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό. Μάλιστα προκειμένου να παρακαμφθούν οι ενστάσεις ξένων και Ελλήνων αρχιτεκτόνων αλλά και μελετητικών γραφείων για την απ' ευθείας ανάθεση είχε υποστηριχθεί από κυβερνητικής πλευράς πως παρέχει αμισθί τις υπηρεσίες του.
Ομως στην εταιρεία της οποίας είναι ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος έχει ανατεθεί ο ρόλος του τεχνικού συμβούλου έπειτα από πρόσφατη απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων/ΔΕΑΑ στο πλαίσιο του περίφημου πακέτου... εκποίησης δημόσιας περιουσίας ύψους έως 50 δισ. ευρώ. Και ως ορίζεται από τη διεθνή πρακτική, οι συμμετέχοντες σε ένα τόσο μεγάλο και φιλόδοξο πρόγραμμα αμείβονται και μάλιστα με συγκεκριμένες υψηλές συμβάσεις.
Οσον αφορά τον τρόπο που θα προχωρήσει το έργο, ο υπουργός Επικρατείας φρόντισε να διαψεύσει παλιότερες δηλώσεις του, ενώ δεν φάνηκε να θυμάται επ' ακριβώς τους όρους του διμερούς μνημονίου Ελλάδας-Κατάρ!
«Ανάθεση δεν θα γίνει. Σκεφτόμαστε τη μορφή που θα έχει η διαγωνιστική διαδικασία», δήλωσε χθες εξερχόμενος από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος όμως ήταν τον Φεβρουάριο όταν διευκρίνιζε (όπως στην εκπομπή «Φάκελοι» του «Σκάι») πως η διαδικασία θα προχωρήσει «...μέσω διακρατικής συμφωνίας με το Κατάρ, δηλαδή χωρίς να γίνει διαγωνισμός». Ερωτηθείς μάλιστα εάν θα επιλεγεί απ' ευθείας ανάθεση ή διαγωνισμός απάντησε πως «είναι δύο πράγματα τα οποία είναι διαφορετικά. Προφανώς θα υπάρχουν όλες οι εγγυήσεις για κάποιον ο οποίος έχει την πραγματική δυνατότητα να συμμετάσχει σε αυτό, εφ' όσον έχει ενδιαφέρον να παρουσιαστεί. Είναι προφανές αυτό».
Εύλογα γεννάται το ερώτημα εάν η διακρατική συμφωνία των δύο χωρών ισχύει και εάν ναι, πώς παρακάμπτεται η πρόβλεψη για προνομιακή ανάθεση. Ή εάν η ελληνική πλευρά, κάτω πιθανόν από την πίεση της Κοινότητας, κάνει στροφή 180 μοιρών και βάζει στο... τραπέζι την προοπτική ενός διεθνούς διαγωνισμού. Σε αυτή την περίπτωση βέβαια ακυρώνεται στην πράξη η συμφωνία Ελλάδας-Κατάρ. Αλλωστε ο ίδιος είχε διευκρινίσει (στις 25/2/2011) πως «αν γίνει διαγωνισμός, το Κατάρ θα αποχωρήσει»...
Αλλά ο υπουργός Επικρατείας περιέπεσε και σε άλλο ατόπημα χθες. Διαψεύδοντας σε υψηλούς τόνους και με οξείς χαρακτηρισμούς το χθεσινό δημοσίευμα της «Ε» -περί ματαίωσης της επένδυσης του Ελληνικού από το Κατάρ- πληροφορούσε τους δημοσιογράφους ότι το αραβικό εμιράτο δεν αποσύρει τη συνολική επένδυσή του από τη χώρα. Απέκρυψε έτσι ότι την έχει αποσύρει από το Ελληνικό, όπως έγραφε η «Ε». Η λεπτή αυτή διαφορά, φυσικά, δεν έγινε αντιληπτή από τους δημοσιογράφους.
-----------------------------------------------

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου