Ο εκδότης είναι ο Βρετανός Πίτερ ΜακΓκίκ, πρόεδρος της εκδοτικής Albertas του Λονδίνου, και επιβεβαίωσε στο Reuters πως θα θέσει σε κυκλοφορία ένθετα 16 σελίδων με αποσπάσματα του βιβλίου, τα οποία θα συνοδεύονται με κριτικά σχόλια.
Τα ένθετα θα κυκλοφορήσουν μαζί με το εβδομαδιαίο Zeitungszeugen ("Μαρτυρίες των Εφημερίδων"), στο οποίο ανατυπώνονται σελίδες των γερμανικών εφημερίδων της δεκαετίας του 1930.
Το βιβλίο δεν κυκλοφορεί στη Γερμανία από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου, στην οποία προπαγανδιστικό ναζιστικό υλικό γίνεται ανεκτό μόνο για εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς σκοπούς. Το επιχείρημα του εκδότη είναι πως η επαναφορά του θα απομυθοποιήσει μία και καλή το «πόνημα» και θα αφαιρέσει οποιαδήποτε γοητεία μπορεί να του δίνει η απαγόρευσή του.
«Πρόκειται για ευαίσθητο θέμα στη Γερμανία, αλλά το απίστευτο είναι πως οι περισσότεροι Γερμανοί δεν έχουν πρόσβαση στο Mein Kampf» ανέφερε, λέγοντας πως «θέλουμε το βιβλίο να εκτεθεί, να το δει ο κόσμος για αυτό που είναι, και μετά να το ρίξει στον κάλαθο της βιβλιογραφίας».
Το γερμανικό κράτος όμως δεν έχει την ίδια άποψη: Το υπουργείο Οικονομικών του κρατιδίου της Βαυαρίας, που (ως νομικός "κληρονόμος" του Χίτλερ) έχει τα πνευματικά δικαιώματα του βιβλίου, εξετάζει το εάν μπορεί να εμποδίσει νομικά την κυκλοφορία του Zeitungszeugen. Ο εκδότης υποστηρίζει πως η έκδοση των αποσπασμάτων δεν θα παραβιάζει το νομικό πλαίσιο.
Το γερμανικό κράτος, στο οποίο είναι ποινικά κολάσιμη η χρήση ναζιστικών συμβόλων, έχει καταφέρει να κρατήσει εκτός βιβλιοπωλείων το Mein Kampf εδώ και δεκαετίες. Στην εποχή του Διαδικτύου όμως, ο κάθε ένας μπορεί εύκολα να αποκτήσει πρόσβαση στο κείμενο -και μάλιστα, στην «αγνή» μορφή του σε ιστοσελίδες ακροδεξιών αποχρώσεων.
Ακόμη και το κρατικό Ινστιτούτο Σύγχρονης Ιστορίας, σημείωνουν τα γερμανικά ΜΜΕ, δεν σκοπεύει να κυκλοφορήσει την κριτική έκδοση του Mein Kampf, μόνο μετά το 2015, οπότε και εκπνέουν τα πνευματικά του δικαιώματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου