Αισιόδοξη για τη μείωση του ελληνικού χρέους σήλωσε η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε. Κατά την άποψή της, η χώρα θα μπορέσει μέχρι το 2020 να μειώσει το χρέος της τόσο, ώστε να μπορέσει και πάλι να αναχρηματοδοτηθεί μόνη της. «Η Ελλάδα έχει μια ευκαιρία το έτος 2020 με βιωσιμότητα του χρέους γύρω στο 120% να επιστρέψει και πάλι στις αγορές», δήλωσε στο Βερολίνο μετά τη συνάντησή της με την ομάδα εμπειρογνωμόνων «Νέα αρχιτεκτονική των χρηματαγορών», με επικεφαλής τον πρώην επικεφαλής οικονομολόγο της ΕΚΤ ¨Οτμαρ Ίσινγκ.
Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες στην Ελλάδα, η Μέρκελ απέρριψε αιτήματα να καταστεί ηπιότερο το πρόγραμμα λιτότητας και μεταρρυθμίσεων. «Αλλαγή αυτού του προγράμματος δεν μπορεί να γίνει και δεν θα γίνει», τόνισε. Η Μέρκελ χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» τη συναίνεση του ελληνικού κοινοβουλίου στα νέα μέτρα λιτότητας.
Τόνισε όμως ότι δεν πρόκειται μόνο για μέτρα λιτότητας, αλλά και για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας πρέπει να τονωθεί. Θα παρασχεθεί επίσης βοήθεια για τις ιδιωτικοποιήσεις, καθώς και για τη διαχείριση του φορολογικού συστήματος, επεσήμανε η καγκελάριος, παραπέμποντας στο ότι μπορούν να διατεθούν και πόροι από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία και άλλες πηγές. «Κάνουμε τα πάντα για να διατεθούν χρήματα και για την ανάπτυξη. Αλλά αυτά τα χρήματα θα πρέπει φτάσουν και στο σωστό μέρος» είπε.
Σύμφωνα με τον υπουργό οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τα μέτρα δεν έχουν στόχο «να βασανίσουν κάποιον». Στόχος είναι να βοηθηθεί η Ελλάδα να επανέλθει στο δρόμο της ανταγωνιστικής και αναπτυσσόμενης οικονομίας. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος, οι νομοθετικά κατοχυρωμένοι κατώτατοι μισθοί στην Ελλάδα είναι σαφώς μεγαλύτεροι του μέσου όρου των χωρών της Ευρωζώνης: «Στον ανταγωνισμό η Ελλάδα είναι υπερβολικά ακριβή» είπε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου