CAPITAL.GR -- ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 14:48
Των Δήμητρας Καδδά - Μαρίνας Μάνη
Μέρος του προσχεδίου του νέου μνημονίου στην αγγλική γλώσσα, με το οποίο προσήλθαν οι αρχηγοί στη χθεσινή σύσκεψη, εξασφάλισε το Capital.gr, το οποίο περιλαμβάνει νέες παρεμβάσεις αξίας 10-11 δισ. ευρώ, επιπλέον του πακέτου των 3,2 δισ. ευρώ που πρέπει να ληφθούν εδώ και τώρα.
Τα μέτρα θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή την τριετία 2013-2015 αλλά θα αποφασιστούν φέτος τον Ιούνιο στο νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Αυτά θα περιλαμβάνουν παρεμβάσεις σε μισθούς δημοσίου και απολύσεις, περικοπές των ειδικών μισθολογίων που φέρονται να είναι πολύ μικρές, νέα μεταρρύθμιση σε ασφαλιστικό, μαζικές καταργήσεις και περικοπές επιδομάτων, διαδοχικά κύματα απολύσεων -μέσω εφεδρείας- στο δημόσιο, αλλά και ευρύτατες ιδιωτικοποιήσεις χωρίς κόκκινες γραμμές είναι το αντάλλαγμα του νέου δανείου.
Τα μέτρα αναφέρονται ως ποσοστό του ΑΕΠ και είναι 1,5% για φέτος και 5% του ΑΕΠ για τα επόμενα χρόνια. Η περίοδος δημοσιονομικής προσαρμογής που ολοκληρωνόταν το 2014 επεκτείνεται κατά ένα έτος έως το τέλος του 2015.
Ένα επαχθές πακέτο που υποκαθιστά την αδυναμία της κυβέρνησης να πατάξει φοροδιαφυγή και σπατάλη με επώδυνες παρεμβάσεις στην καρδιά του κοινωνικού κράτους διαπραγματεύονται οι αρχηγοί των κομμάτων. Το πακέτο περιέχει ευρύτατες παρεμβάσεις στο δημόσιο, ενώ στο τελικό κείμενο που ήρθε προς συζήτηση περικόπτονται στο 0,2% του ΑΕΠ από 0,3% προηγουμένως οι παρεμβάσεις στα ειδικά μισθολόγια.
Η τρόικα ζητά από την κυβέρνηση να παραδεχθεί στο κείμενο ότι οι παρεμβάσεις για τη φοροδιαφυγή «παρέχουν μακροπρόθεσμα συντηρητικά» κέρδη που «αναμένεται να σωρευθούν μόνο από το 2013». Έτσι, ζητά δεσμεύσεις ότι δεν θα μειωθούν οι συντελεστές ΦΠΑ, ότι αν το έλλειμμα δεν μειώνεται θα περιοριστούν και άλλο οι μισθοί του δημοσίου, οι κοινωνικές και οι αμυντικές δαπάνες.
Πίσω από το θρίλερ της διαπραγμάτευσης με επίκεντρο τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, περιλαμβάνονται δεκάδες επώδυνες παρεμβάσεις. Πολλές εξ αυτών εκφράζονται με γενικό και «κομψό» τρόπο, αλλά θα θίξουν για μία ακόμη φορά αυτούς που έχουν ήδη πληρώσει το τίμημα: συνταξιούχους, μισθωτούς και τα χαμηλά εισοδήματα.
Το μνημόνιο επεκτείνεται έως το 2015 αντί για το 2012 που έληγε το προηγούμενο. Ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα αναβάλλεται για το 2013, ενώ για φέτος προβλέπεται πρωτογενές έλλειμμα 1% του ΑΕΠ.
Είναι γραμμένο σε δύο… κύματα:
1. Τις προαπαιτούμενες δράσεις που πρέπει να προηγηθούν της επικύρωσης του από τη τρόικα. Οι δράσεις περιλαμβάνουν και τα μέτρα 1,5% του ΑΕΠ (3,2 δις ευρώ). Πέρα από το «αγκάθι» των επικουρικών, περιλαμβάνουν τις περικοπές στο φάρμακο, στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (περικοπή 0,2% του ΑΕΠ), στις αμυντικές δαπάνες (0,15% του ΑΕΠ), λειοτυργικές δαπάνες και δαπάνες ΟΤΑ (0,2% του ΑΕΠ). Απαιτείται νόμος για τη μεταρρύθμιση των επικουρικών συντάξεων και του εφάπαξ, ο οποίος θα προβλέπει από τώρα τις πρόσθετες περικοπές των συντάξεων για την περίοδο 2013 – 2015.
2. Τα δεκάδες μέτρα που θα εφαρμοσθούν για την περίοδο ισχύος του Μνημονίου, έως το 2015 και θα συνοδεύουν την εκταμίευση των τρίμηνων δόσεων. Η κυβέρνηση θα πρέπει να περάσει 12 τριμηνιαίες επιθεωρήσεις και ζητείται δέσμευση ότι θα λάβει πρόσθετα μέτρα σε περίπτωση που η τρόικα κρίνα ότι οι στόχοι δεν επιτυγχάνονται. Το κείμενο που θα υπογραφεί από τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο, αναφέρει ότι η επίτευξη των στόχων «θα χρειαστεί πολιτική απόφαση και καθορισμένη εφαρμογή πολιτικής για πολλά χρόνια». Στο κείμενο γίνεται αποδεκτό ότι η ύφεση φέτος θα είναι 4-5% και η ανάκαμψη θα έρθει από το μέσο του 2013
Τα βασικότερα εκ των μέτρων του μνημονίου που θα εφαρμοσθούν μετά τη ψήφισή του είναι:
• Παρεμβάσεις για την μόνιμη μείωση της συνολικής μισθολογικής δαπάνης κατά 1,5% του ΑΕΠ (3,2 δις ευρώ) που θα περιλαμβάνουν και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων αλλά και νέες μισθολογικές περικοπές.
• Νέα μεταρρύθμιση των μισθών στο δημόσιο έως τον Ιούνιο. Παρεμβάσεις στα ειδικά μισθολόγια (δικαστικών, ιατρών, καθηγητών, διπλωματών, πολιτικού προσωπικού, αστυνομίας, ενόπλων δυνάμεων). Η απόδοση των μέτρων περιορίστηκε στο τελικό προς συζήτηση κείμενο σε 0,2% από 0,3% του ΑΕΠ. Προστασία αποδοχών όσων είναι σε χαμηλές μισθολογικές κλίμακες. Νέα αναθεώρηση συστήματος προαγωγών.
• Μείωση απασχόλησης στο δημόσιο κατά τουλάχιστο 150.000 έως το 2015 με αυστηρή εφαρμογή του κανόνα 1 προς 5. Αν παραβιάζεται παγώνουν οι προσλήψεις. Προβλέπονται πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, εφεδρεία 15.000 φέτος (με υποχρεωτική απόλυση στη συνέχεια) και μεγαλύτερα κύματα εφέδρων τα επόμενα χρόνια. Προβλέπονται απολύσεις υπεράριθμων υπαλλήλων από το προσωπικό φορέων που θα κλείσουν, συγχωνευθούν ή συρρικνωθούν.
• Μείωση προσλήψεων σε σχολές αστυνομίας, στρατού και δημοσίων ακαδημιών. Εξάλειψη κενών θέσεων. Αύξηση σε ετήσια βάση της εργασιακής εφεδρείας.
• Επιπλέον παρεμβάσεις 5% του ΑΕΠ με επίκεντρο το ασφαλιστικό και τις κοινωνικές δαπάνες.
• Συγχώνευση έως τον Μάιο όλων των επικουρικών ταμείων και μέτρα εξάλειψης ελλειμμάτων στα ταμεία παροχής εφάπαξ.
• Συγχώνευση όλων των ταμείων υγείας στο ΕΟΠΥΥ και μεταφορά ευθύνης στο υπουργείο υγείας. Διατήρηση έως και το 2015 του ανώτατου πλαφόν (2,8 δις ευρώ φέτος) στην φαρμακευτική δαπάνη.
• Ευρείες περικοπές κοινωνικών επιδομάτων την περίοδο 2013- 2015 που θα αποφασιστούν τον Ιούνιο και θα περιλαμβάνουν κατάργηση πολλών επιδομάτων, θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων και ενίσχυση ή «εξορθολογισμό» των οικογενειακών επιδομάτων και του επιδόματος ανεργίας.
• Εως τον Ιούνιο θα ληφθούν οι αποφάσεις για κλείσιμο γενικών κρατικών μονάδων, η ανάθεση εργασιών σε τρίτους. Περιλαμβάνονται και οι αμυντικές δαπάνες χωρίς να εκτίθενται οι αμυντικές δυνατότητες.
• Φορολογική μεταρρύθμιση τον Ιούνιο του 2012 μειώσεις σε επιλεγμένους φορολογικούς συντελεστές για την στήριξη της ανταγωνιστικότητας, αλλά δέσμευση να μην μειωθούν οι συντελεστές ΦΠΑ, κατάργηση πολλών φοροαπαλλαγών και προνομιακών καθεστώτων.
• Στενός έλεγχος δαπανών, δυνατότητα άμεσης ψήφισης συμπληρωματικών προϋπολογισμών, κυρώσεις για φορείς που δεν δίδουν λογαριασμό, λογιστικοί αξιωματούχοι στα υπουργεία. Διυπουργική επιτροπή έως τον Μάρτιο για την παρακολούθηση και τον έλεγχο του προϋπολογισμού. Εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων και διακοπή χρηματοδότησης υπουργείων – φορέων που συγκεντρώνουν νέες οφειλές και δεν δίνουν λογαριασμό. Διεύθυνση σχεδιασμού έως το τέλος Φεβρουαρίου στο γραφείο του Πρωθυπουργού.
• Αναθεώρηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Στόχος η άντληση τουλάχιστον 19 δισ. ευρώ έως το 2015. Παραμένει ο στόχος των 50 δισ. ευρώ ο οποίος μετατοπίζεται χρονικά και για να διασφαλιστεί το πρόγραμμα διευρύνεται περιλαμβανομένων μεριδίων σε δημόσιες επιχειρήσεις οι οποίες σήμερα εξαιρούνται από τη λίστα των αποκρατικοποιήσεων.
• Νέος νόμος για άρση των περιορισμών στα κλειστά επαγγέλματα. Μεταξύ άλλων, θα καταργεί την υποχρεωτική παρουσία δικηγόρου σε συναλλαγές που παρίσταται συμβολαιογράφος, τις ελάχιστες αμοιβές σε έμμισθους δικηγόρους και την άρση των περιορισμών σε 20 επιπλέον επαγγέλματα. Στο κείμενο που συζήτησαν οι πολιτικοί αρχηγοί δεν περιλαμβάνεται η κατάργηση της υποχρεωτικής δημοσίευσης των ισολογισμών.
Της Ρούλας Σαλούρου
Προκαταρκτικά μέτρα για να επιτραπεί η μείωση των ονομαστικών μισθών, χαρακτηρίζει η κυβέρνηση τα μέτρα - σοκ που περιλαμβάνονται στο νέο μίνι μνημόνιο που αλλάζει άρδην τις εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα, οδηγώντας μονομιάς τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα τουλάχιστον μια 10ετία πίσω. Μάλιστα, σε όλο το κείμενο, στο οποίο συμφώνησαν οι πολιτικοί αρχηγοί που συμμετέχουν στην κυβέρνηση του Λ. Παπαδήμου, υπάρχει... option για νέα σκληρότερα μέτρα, εντός 6μήνου. Τα συνδικάτα χαρακτηρίζουν το νέο μνημόνιο μνημείο πρωτοφανούς βαρβαρότητας και εκτιμούν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, η μείωση όλων των βασικών μισθών κατά 22%, μαζί με την κατάργηση της μετενέργειας 3 μήνες μετά τη λήξη αλλά και την κατάργηση του συνόλου των επιδομάτων μετά την παρέλευση 9 μηνών από τη λήξη της εκάστοτε σύμβασης, οδηγούν σε κούρεμα των μισθών έως και κατά 50%!
Τα μέτρα της κυβέρνησης, σε συνεργασία με την Τρόικα, γκρεμίζουν το σύνολο των εργασιακών σχέσεων, καταργούν όλα τα επιδόματα από τον κατώτατο μισθό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, τον οποίο και μειώνουν στο επίπεδο των 586 ευρώ μεικτά και αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης, του 13ου και 14ου μισθού, ώστε τελικά, οι μισθοί στην Ελλάδα να γίνουν συγκρίσιμοι με αυτούς της Πορτογαλίας, της Τουρκίας, της Κεντρικής και της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης...
Παράλληλα, καταργείται η μονιμότητα των εργαζόμενων σε ΔΕΚΟ και Τράπεζες, όπου ισχύουν συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου 35ετούς διάρκειας, δίνεται δικαίωμα μονομερούς απόφασης για μετατροπή της απασχόλησης από πλήρη σε μερική, ενώ μονομερώς θα αποφασίζει ο εργοδότες και στην περίπτωση της εκ περιτροπής εργασίας. Αντίθετα, καταργείται η δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας, ενώ προβλέπεται ότι πλέον, οι διαιτητές θα μπορούν να αποφασίσουν μόνο για το ύψος των βασικών μισθών και όχι για άλλα επιδόματα.
Την ίδια στιγμή που από την Eurostat επισημοποιούνταν η δραματική αύξηση της φτώχιας στη χώρα μας, με το 13,8% των εργαζόμενων να ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας, (συνολικά ένας στους 3 Έλληνες να ζουν στο όριο της φτώχιας, το 28,7% των παιδιών ως 17 ετών, το 27,7% του πληθυσμού ηλικίας από 18 ως 64 ετών και το 26,7% των Ελλήνων άνω των 65 ετών) κυβέρνηση και δανειστές συμφωνούσαν στην ισοπέδωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Η μείωση κατά 22% συμπαρασύρει το σύνολο των μισθολογικών κλιμακίων, ανεξάρτητα από το χρόνο προϋπηρεσίας ή τον κλάδο εργασίας. Παράλληλα, παγώνουν επ’ αόριστον οι μισθολογικές ωριμάνσεις (μέχρι να φθάσει η ανεργία σε μονοψήφιο ποσοστό), καταργούνται όλες οι ισχύουσες συμβάσεις μέσα στους επόμενους 12 μήνες, οι νέες συμβάσεις θα έχουν το πολύ τριετή διάρκεια, ενώ μετά την παρέλευση 3 μηνών από τη λήξη της εκάστοτε σύμβασης, ο εργαζόμενος θα δέχεται μείωση των αποδοχών του, με μόνο κατώφλι ασφαλείας, τον μειωμένο κατώτατο μισθό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Μάλιστα, εάν δεν υπογραφεί νέα σύμβαση, ανά τρεις μήνες, θα χάνει και μέρος από τα επιδόματα. Συγκεκριμένα, τρεις μήνες μετά την κανονική λήξη της σύμβασης, θα καταβάλλονται μόνο τα επιδόματα εκπαίδευσης, επικινδυνότητας και το οικογενειακό. Έξι μήνες μετά θα παύουν να καταβάλλονται το οικογενειακό επίδομα και το επίδομα επικινδυνότητας, ενώ μετά από συνολικά 9 μήνες θα καταργούνται όλα τα επιδόματα. Μοναδικό δίχτυ ασφαλείας παραμένει ο κατώτατος μισθός.
Οι μισθοί των νέων έως 25 ετών θα αποκλίνουν κατά 32% από τα σημερινά όρια της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης και θα πέσουν κάτω από τα 400 ευρώ (καθαρά), λίγο πιο πάνω από τα νέα επίπεδα στα οποία διαμορφώνεται το επίδομα ανεργίας, που θα πέσει στα 361 ευρώ.
Και στο βάθος νέο ασφαλιστικό
Αν και το θέμα των συντάξεων αναδείχηκε σε μείζον θέμα για την κυβέρνηση, εκτός από τα μέτρα που τίθενται υπό αναδιαπραγμάτευση, το τελικό κείμενο προβλέπει και νέο ασφαλιστικό το αργότερο μέσα στο 2013. Συγκεκριμένα, για να μειωθεί εντός του 2012, κατά 2% το μη μισθολογικό κόστος, καταργούνται οι δύο βασικοί οργανισμοί άσκησης κοινωνικής πολιτικής του υπουργείου Εργασίας, ο ΟΕΚ και η Εργατική Εστία. Εδώ να σημειωθεί ότι η κατάργηση των δύο αυτών οργανισμών θα οδηγήσει στη διακοπή της χρηματοδότησης των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Επιπλέον, η συμφωνία προβλέπει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2013 θα μειωθούν οι εισφορές προς το ΙΚΑ κατά επιπλέον 3%, με την κυβέρνηση να δεσμεύεται για νέες περικοπές στις κύριες συντάξεις. Και αυτό γιατί υπογράφει κείμενο που ορίζει ότι εάν η μείωση των εισφορών οδηγήσει σε μείωση των εσόδων, κάτι που θεωρείται αυτονόητο εάν δεν υπάρξουν τρόποι αναπλήρωσής τους, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αναπροσαρμογή των κύριων συντάξεων.
Στο -12% οι μισθοί στην Εμπορική
Πριν καλά καλά συμφωνηθούν όλα τα παραπάνω, το διοικητικό συμβούλιο της Εμπορικής Τράπεζας αποφάσιζε την κατάργηση των επιδομάτων που προβλέπονται στην επιχειρησιακή σύμβαση. Κατά μέσο όρο, η μείωση των αποδοχών είναι της τάξης του 12%. Εκτιμάται δε, ότι για μια μικρή μερίδα εργαζόμενων που λαμβάνουν όλα τα προβλεπόμενα επιδόματα, οι περικοπές θα προσεγγίσουν το 18%. Να σημειωθεί ότι η επιχειρησιακή σύμβαση, που καταργήθηκε με την απόφαση της διοίκησης της Εμπορικής, είχε λήξει τον περασμένο Ιούνιο και μέχρι και το Δεκέμβριο παρέμενε σε ισχύ λόγω της μετενέργειας.
Πηγή:www.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου