Αγορά χρόνου, όχι λύσης
Tου Σταυρου Λυγερου
Ο ελληνικός λαός έχει για τα καλά εισέλθει στον δρόμο που επέλεξαν γι’ αυτόν, αφενός η τρόικα κι αφετέρου η άρχουσα τάξη. Είναι ένας δρόμος χωρίς επιστροφή. Εάν το νέο πρόγραμμα αποτύχει, η Ελλάδα θα καταστεί για δεκαετίες έρμαιο των δανειστών της. Μπορεί η κυβέρνηση Παπαδήμου να μην το λέει, αλλά η χώρα έχει παραιτηθεί από την ασυλία που –σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο– απολαμβάνει κάθε κυρίαρχο κράτος έναντι όσων κατέχουν ομόλογα. Με άλλα λόγια, το ελληνικό χρέος είναι πια καθ’ ολοκληρίαν ουσιαστικά ενυπόθηκο.
Ο κυβερνητικός συνασπισμός αποφεύγει όλο αυτό το διάστημα να στηρίξει θετικά την κρίσιμη πολιτική επιλογή του. Απέφυγε επιμελώς να δώσει τεκμηριωμένες διαβεβαιώσεις ότι το νέο πακέτο (PSI, νέα δανειακή σύμβαση και νέο Μνημόνιο) μπορεί να ξαναστήσει την οικονομία στα πόδια της. Ολη η προπαγανδιστική δύναμη πυρός των υποστηρικτών του νέου Μνημονίου χρησιμοποιήθηκε για να πείσει την κοινή γνώμη ότι η άρνηση του νέου πακέτου θα ισοδυναμούσε με καταστροφή. Στο πλαίσιο αυτής της εκστρατείας περίσσεψαν η άκρατη κινδυνολογία, οι αντιαισθητικές υπερβολές, οι μισές αλήθειες, αλλά και τα εξόφθαλμα ψεύδη.
Η κυρίαρχη ρητορική περί μονοδρόμου, όμως, έχει μία βάση. Οχι, επειδή αντικειμενικά δεν υπάρχει άλλος δρόμος σε σχέση με το εθνικό συμφέρον, αλλά επειδή είναι μονοδρομισμένοι αυτοί που βρίσκονται στο τιμόνι της χώρας. Προϋπόθεση για να αποδώσει μια πολιτική είναι αυτοί που την εφαρμόζουν να την πιστεύουν και να είναι διατεθειμένοι να την προωθήσουν, χειριζόμενοι δημιουργικά τα όποια προβλήματα ανακύπτουν. Η κυβέρνηση Παπαδήμου δεν έχει κρύψει ότι τη μόνη πολιτική που μπορεί να υπηρετήσει είναι η πολιτική του Μνημονίου. Ακόμα και εάν υποχρεωνόταν από τις εξελίξεις να εφαρμόσει μια άλλη πολιτική, το πιθανότερο είναι ότι με τη στάση της θα επέφερε την καταστροφή που είχε προαναγγείλει.
Εχει σημασία να υπογραμμισθεί ότι όταν θα ολοκληρωθεί το PSI, η σύνθεση των δανειστών μας θα έχει αλλάξει ριζικά. Οι ιδιώτες θα κατέχουν αρκετά λιγότερο από το 20% του συνολικού ελληνικού χρέους. Το υπόλοιπο θα είναι κυρίως προς τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης και προς το ΔΝΤ. Αυτό σημαίνει ότι εάν η Ελλάδα φθάσει στο σημείο να μην μπορεί να πληρώσει θα είναι και νομικά και πολιτικά απροστάτευτη.
Προς το παρόν, οι δανειστές είναι εξασφαλισμένοι. Το νέο δάνειο θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για να πληρώνονται κανονικά οι δανειστές. Για τον ίδιο λόγο θα διατίθεται και ένα μέρος των δημοσίων εσόδων. Με άλλα λόγια, το κράτος πρέπει να εισπράττει από την οικονομία περισσότερα απ’ όσα χρειάζεται για να χρηματοδοτήσει τις δημόσιες δαπάνες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι με δεδομένη τη βύθιση της οικονομίας στον φαύλο κύκλο της ύφεσης και τον πολλαπλασιασμό των οικονομικών και κοινωνικών ερειπίων, η παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος θα καταστεί σισύφειο έργο. Με το νέο πακέτο η Ελλάδα αγόρασε πανάκριβα χρόνο, αλλά όχι λύση στο πρόβλημά της.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Οταν... μας επέβαλλαν το βρετανικό δίκαιο
Της Ζέζας Ζήκου
Tο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους μέσω της διαδικασίας του PSI, ανέδειξε την κραυγαλέα αδυναμία της ελληνικής πλευράς στις διαπραγματεύσεις. Οι ξένες τράπεζες (δηλαδή οι ιδιώτες επενδυτές του PSI) που κατέχουν «κουρέψιμα» ελληνικά ομόλογα απαίτησαν και πέτυχαν την υπαγωγή των νέων ομολόγων στο βρετανικό δίκαιο. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωνε με υπερφίαλο ύφος πως διαπραγματεύεται σκληρά την υπαγωγή του χρέους μας στο ελληνικό δίκαιο. Είναι προφανές ότι οι τράπεζες δεν ήθελαν να χάσουν τίποτε με το εθελοντικό «κούρεμα» ούτε να ρισκάρουν οποιαδήποτε μέλλουσα αναδιάρθρωση σε περίπτωση χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας ή επιστροφής στη δραχμή όπως με επιμονή προβλέπει ο πολύς Νουριέλ Ρουμπινί. Οι δηλώσεις του στον Αλέξη Παπαχελά είναι χαρακτηριστικές.
Χθες, υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, για τους «κανόνες τροποποιήσεως τίτλων, εκδόσεως ή εγγυήσεως του ελληνικού Δημοσίου με συμφωνία των ομολογιούχων» -το PSI- έχοντας συζητηθεί στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, χωρίς ενδοιασμούς παρά μόνο από την Αριστερά!
Oι ξένες τράπεζες απαίτησαν ως εγγύηση τη δυνατότητα κατάσχεσης κρατικής περιουσίας της Ελλάδας - διότι αυτή τη δυνατότητα προσφέρει το βρετανικό δίκαιο. Aντιθέτως, το εθνικό και εν μέρει το διεθνές δίκαιο προστατεύουν τα κρατικά περιουσιακά στοιχεία. Η ελληνική πλευρά έπεσε στην παγίδα της απειλής μη βιωσιμότητας του χρέους και του επαπειλούμενου κινδύνου να χρεοκοπήσει ατάκτως η Ελλάδα.
Ετσι, δυστυχώς, απέτυχε η κυβέρνηση Παπαδήμου να επιτελέσει τη σπουδαία αποστολή της υπεράσπισης του εθνικού συμφέροντος στη ζωτικής σημασίας περίπτωση της αναδιάρθρωσης του χρέους (PSI) και να μην υποθηκεύσει το μέλλον. Η ζημία που έχει υποστεί η χώρα είναι ήδη τεράστια.
-------------------------------------
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου