Ἐγὼ τώρα ἐξαπλώνω ἰσχυρὰν δεξιὰν καὶ τὴν ἄτιμον σφίγγω πλεξίδα τῶν τυράννων δολιοφρόνων . . . . καίω τῆς δεισιδαιμονίας τὸ βαρὺ βάκτρον. [Ἀν. Κάλβος]


****************************************************************************************************************************************

.

.
-----------

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΙΣ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΕΠΟΧΗΣ

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΙΣ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΕΠΟΧΗΣ
ΔΩΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΜΑΣ - κλικ στην εικόνα

.

.
ΔΩΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΜΑΣ - κείμενα του Παν. Μαρίνη δημοσιευμένα μεταξύ Σεπτεμβρίου 2016 και Απριλίου 2017.
******************************************************

ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΒΑΣΤΙΚΑΣ

ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΒΑΣΤΙΚΑΣ
ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΒΑΣΤΙΚΑΣ - ΔΩΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΜΑΣ - κλικ στην εικόνα

.

.
ΔΩΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΜΑΣ - κλικ στην εικόνα
****************************************************************************************************************************************

ΤΟ ΝΕΟΝ ΒΙΒΛΙΟΝ ΤΟΥ ΠΑΝ. ΜΑΡΙΝΗ

ΤΟ ΝΕΟΝ ΒΙΒΛΙΟΝ ΤΟΥ ΠΑΝ. ΜΑΡΙΝΗ
κλικ στην εικόνα
****************************************************************************************************************************************

TO SALUTO LA ROMANA

TO SALUTO  LA ROMANA
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
****************************************************************************************************************************************

ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΠΟΔΕΙΞΙΣ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΕΩΣ ΤΩΝ ΓΙΓΑΝΤΩΝ

ΕΥΡΗΜΑ ΥΨΗΛΗΣ ΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΤΟΣΟΝ ΔΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗΝ ΤΗΣ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑΣ ΟΣΟΝ ΚΑΙ ΔΙΑ ΜΙΑΝ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΘΕΜΕΛΙΩΣΙΝ ΤΗΣ ΙΔΕΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΚΑΤΑΚΛΥΣΜΙΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ Η ΑΝΕΥΡΕΣΙΣ ΤΟΥ ΜΟΜΜΙΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΟΥ ΔΑΚΤΥΛΟΥ! ΙΔΕ:
Οι γίγαντες της Αιγύπτου – Ανήκε κάποτε το δάχτυλο αυτό σε ένα «μυθικό» γίγαντα
=============================================

.

.
κλικ στην εικόνα

.

.
κλικ στην εικόνα

.

.
κλικ στην εικόνα

.

.
κλικ στην εικόνα

21 Μαρτίου 2012

Η επερχόμενη κοινωνία χωρίς μετρητά - Ο ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΒΙΟΥ

ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΒΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΘΕ ΣΤΙΓΜΗΣ ΤΟΥ !!!

Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2012


Η Σουηδία οδεύει προς μια οικονομία χωρίς μετρητάΗ Σουηδία ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που εισήγαγε χαρτονομίσματα το 1661. Τώρα έχει έρθει φτάσει η ώρα που ετοιμάζεται να απαλλαγεί από αυτά.
«Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πρέπει να εκτυπώνουμε χαρτονομίσματα πλέον», λέει ο Bjoern Ulvaeus, πρώην μέλος των ΑΒΒΑ, του διάσημου ποπ συγκροτήματος του 1970, που είναι ένθερμος υπερασπιστής ενός κόσμου χωρίς μετρητά.
Το περίγραμμα αυτής της κοινωνίας έχει αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά σε αυτό το υψηλής τεχνολογίας έθνος, εμποδίζοντας όσους προτιμούν να χρησιμοποιούν νομίσματα και χαρτονομίσματα αντί για ψηφιακό χρήμα.
Στις περισσότερες πόλεις της Σουηδίας, τα δημόσια λεωφορεία δεν δέχονται μετρητά. Τα εισιτήρια προπληρώνονται ή αγοράζονται με ένα γραπτό μήνυμα από το κινητό. Ένας μικρός αλλά αυξανόμενος αριθμός επιχειρήσεων λαμβάνει πλέον μόνο κάρτες, και μερικές τράπεζες – που κάνουν χρήματα για ηλεκτρονικές συναλλαγές - έχουν σταματήσει εντελώς να χειρίζονται μετρητά.
«Υπάρχουν πόλεις όπου δεν είναι καθόλου δυνατό πια να μπεις σε μια τράπεζα και να χρησιμοποιήσεις μετρητά», παραπονιέται ο Curt Persson, πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Συνταξιούχων της Σουηδίας.
Λέει ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα για τους ηλικιωμένους στις αγροτικές περιοχές που δεν έχουν πιστωτικές κάρτες ή δεν ξέρουν πώς να τις χρησιμοποιήσουν για την ανάληψη μετρητών.
Η μείωση των μετρητών είναι αισθητή ακόμα και σε εκκλησίες, όπως η Εκκλησία Carl Gustaf στο Karlshamn της νότιας Σουηδίας, όπου ο εφημέριος Johan Tyrberg εγκατέστησε πρόσφατα έναν αναγνώστη καρτών για να καταστεί ευκολότερο για τους προσκυνητές να κάνουν προσφορές.
"Πολλοί άνθρωποι ήρθαν σε μένα αρκετές φορές και είπαν ότι δεν έχουν μετρητά, αλλά θα ήθελαν να δωρίσουν χρήματα," λέει ο Tyrberg.
Τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα δεν αντιπροσωπεύουν παρά το 3 τοις εκατό της οικονομίας της Σουηδίας, σε σύγκριση με το μέσο όρο του 9 τοις εκατό στην ευρωζώνη και του 7 τοις εκατό στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, μία οργάνωση-ομπρέλα για τις κεντρικές τράπεζες του κόσμου.
Όμως και το τρία τοις εκατό είναι ακόμα πάρα πολύ, αν θέλετε να ρωτήσετε τον Ulvaeus. Μια κοινωνία χωρίς μετρητά μπορεί να φαίνεται σαν ένα περίεργο όραμα για κάποιον που έκανε μια περιουσία με το "Money, Money, Money" και άλλες επιτυχίες των ΑΒΒΑ, αλλά για τον Ulvaeus είναι θέμα ασφάλειας.
Αφότου ο γιος του έπεσε θύμα ληστείας για τρίτη φορά άρχισε να υποστηρίζει μια πιο γρήγορη μετάβαση σε μια πλήρως ψηφιακή οικονομία, έστω και μόνο για να γίνει πιο δύσκολη η ζωή για τους κλέφτες.
"Εάν δεν υπάρχουν μετρητά, τι θα κάνουν;" λέει ο 66χρονος Ulvaeus.
Ο Σουηδικός Σύνδεσμος Τραπεζιτών, λέει ότι η συρρίκνωση της οικονομίας μετρητών έχει ήδη αντίκτυπο στις στατιστικές της εγκληματικότητας.
Ο αριθμός των ληστειών σε τράπεζες στη Σουηδία μειώθηκε από 110 το 2008 σε 16 το 2011 - το χαμηλότερο επίπεδο από τότε που άρχισαν να τηρούνται αρχεία πριν από 30 χρόνια. Λέει ότι οι κλοπές σε εταιρίες security που μεταφέρουν χρήματα έχουν επίσης μειωθεί.
"Το να κυκλοφορούν λιγότερα μετρητά κάνει τα πράγματα πιο ασφαλή, τόσο για το προσωπικό που τα διαχειρίζονται όσο φυσικά και για το κοινό», λέει ο Par Karlsson, ειδικός σε θέματα ασφαλείας του Συνδέσμου.
Η επικράτηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών - και το ψηφιακό ίχνος που παράγουν - βοηθά επίσης να εξηγηθεί γιατί η Σουηδία έχει ελάχιστα προβλήματα με τον χρηματισμό (κοινώς λάδωμα) σε σχέση με χώρες με ισχυρή κουλτούρα στα μετρητά, όπως η Ιταλία ή η Ελλάδα, λέει ο καθηγητής οικονομικών Friedrich Schneider του Πανεπιστημίου Johannes Kepler στο Αυστρία.
«Εάν οι άνθρωποι χρησιμοποιούν περισσότερο τις κάρτες, ασχολούνται λιγότερο με δραστηριότητες παραοικονομίας», λέει ο Schneider, που είναι εμπειρογνώμονας σε υπόγειες οικονομίες.
Στην Ιταλία - όπου τα μετρητά είναι ένα κοινό μέσο για την αποφυγή του φόρου προστιθέμενης αξίας και την απόκρυψη των κερδών από την εφορία - ο Πρωθυπουργός κ. Mario Monti, τον Δεκέμβριο πρότεινε μέτρα για τον περιορισμό των συναλλαγών σε μετρητά για πληρωμές πάνω από 1.000 ευρώ, από 2.500 ευρώ που ήταν πριν.
Η άλλη πλευρά όμως είναι ο κίνδυνος των εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο. Σύμφωνα με το σουηδικό Εθνικό Συμβούλιο για την Πρόληψη του Εγκλήματος, ο αριθμός των περιπτώσεων απάτης πληροφορικής, συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων ‘skimming’ (τοποθέτηση συσκευών υποκλοπής σε αυτόματες ταμειακές μηχανές), διογκώθηκε σε περίπου 20.000 το 2011 από 3.304 που ήταν το 2000.
Ο Oscar Swartz, ο ιδρυτής του ‘Banhof’, του πρώτου παροχέα Internet στη Σουηδία, λέει ότι η ψηφιακή οικονομία δημιουργεί επίσης θέματα προστασίας της ιδιωτικής ζωής λόγω του ηλεκτρονικού αποτυπώματος που έχουν οι συναλλαγές. Υποστηρίζει την ιδέα της σταδιακής κατάργησης των μετρητών, αλλά λέει ότι θα πρέπει να εισαχθούν άλλοι ανώνυμοι τρόποι πληρωμής.
"Κάποιος πρέπει να είναι σε θέση να στείλει χρήματα και να δωρίσει χρήματα σε διαφορετικούς οργανισμούς, χωρίς να εντοπίζεται κάθε φορά», λέει.
Δεν αποτελεί έκπληξη ότι η Σουηδία και άλλες σκανδιναβικές χώρες βρίσκονται στην πρωτοπορία των εξελίξεων αυτών, δίνοντας έμφαση δίνεται στην τεχνολογία και την καινοτομία.
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η Σουηδία κατέχει την πρώτη θέση στο Global Information Technology Report που κυκλοφόρησε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ τον Ιανουάριο. (Το Global Information Technology Report επισημαίνει το βασικό ρόλο των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών ως καταλύτη για το μετασχηματισμό της κοινωνίας και της οικονομίας στην επόμενη δεκαετία, μέσω του εκσυγχρονισμού και της καινοτομίας).
Το Economist Intelligence Unit επίσης βάζει την Σουηδία στην κορυφή της τελευταίας ψηφιακής οικονομικής της κατάταξης, το 2010. Και οι δύο βαθμολογίες μετρούν πόσο μακριά έχουν προχωρήσει οι χώρες στην ενσωμάτωση τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών στις οικονομίες τους.
Τα διαδικτυακά startups στη Σουηδία και αλλού εργάζονται τώρα σκληρά για την ανάπτυξη πληρωμής τραπεζικών υπηρεσιών για smartphones.
Η σουηδική εταιρεία iZettel έχει αναπτύξει μια συσκευή για μικρές επιχειρήσεις, παρόμοια με την Square των ΗΠΑ, που συνδέεται στο πίσω μέρος ενός iPhone και μπορεί να λειτουργήσει σαν ένα τερματικό πιστωτικών καρτών. Οι μεγαλύτερες τράπεζες της Σουηδίας αναμένεται να ξεκινήσουν μια κοινή υπηρεσία εντός του τρέχοντος έτους, που θα επιτρέπει στους πελάτες να μεταφέρουν χρήματα από ένα λογαριασμό στον άλλο σε πραγματικό χρόνο με τα κινητά τους.
Οι περισσότεροι ειδικοί δεν αναμένουν τα μετρητά να εξαφανιστούν σύντομα, αλλά ότι το ποσοστό τους στην οικονομία θα συνεχίσει να μειώνεται καθώς τέτοιες επιλογές πληρωμής θα είναι διαθέσιμες. Πριν να αποσυρθεί ως αναπληρωτής διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Σουηδίας, ο Lars Nyberg είπε πέρυσι ότι τα μετρητά θα επιβιώσουν, "όπως ο κροκόδειλος, ακόμα κι αν αναγκαστεί να δει το ‘βιότοπό’ του σταδιακά να αποψιλώνεται."
Η Andrea Wramfelt, της οποίας το μπόουλινγκ στη νότια πόλη του Landskrona σταμάτησε να δέχεται μετρητά από το 2010, κάνει μια πιο τολμηρή πρόβλεψη: Πιστεύει ότι τα κέρματα και τα χαρτονομίσματα θα πάψουν να υφίστανται στη Σουηδία μέσα σε 20 χρόνια.
«Προσωπικά νομίζω ότι αυτό είναι που οι άνθρωποι θα πρέπει να περιμένουν στο μέλλον», λέει.
Αλλά υπάρχουν θύλακες αντίστασης. Ο Hanna Celik, του οποίου η οικογένεια έχει ένα περίπτερο εφημερίδων σε ένα εμπορικό κέντρο της Στοκχόλμης, λέει ότι η ψηφιακή οικονομία είναι ένα θέμα των τραπεζών που αναζητούν μεγαλύτερα κέρδη.
Ο Celik λέει ότι χρεώνει περίπου 5 σουηδικές κορόνες ($ 0,80) για κάθε συναλλαγή με πιστωτική κάρτα, και ένας νόμο που ψηφίστηκε από το Σουηδικό Κοινοβούλιο τον εμποδίζει να μεταφέρει αυτή την επιβάρυνση στον καταναλωτή.
«Αυτό βρωμάει», λέει. «Γι 'αυτούς (τις τράπεζες), αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κερδίσουν πολλά χρήματα, αυτό είναι το όλο θέμα. Κάνουν τεράστια κέρδη».
------------------------------------------

Η Μ. Βρετανία θα είναι κοινωνία χωρίς μετρητά το 2016


Μια νέα έκθεση δείχνει ότι η Βρετανία θα είναι σε μεγάλο βαθμό κοινωνία χωρίς μετρητά (αχρήματη κοινωνία) από το έτος 2016, με την διάδοση της τεχνολογίας των έξυπνων ανέπαφων καρτών σε καταστήματα και άλλους χώρους.
Το έγγραφο, που συνέταξε η ανεξάρτητη εταιρεία διεξαγωγής τεχνολογικών και οικονομικών μελετών Forrester, αναφέρει ότι τα παιδιά που γεννιούνται σήμερα θα είναι η πρώτη γενιά χωρίς μετρητά, αφού θα είναι σε θέση να πληρώνουν για αγαθά και υπηρεσίες με ένα κινητό πορτοφόλι.
Αυτό το συμπέρασμα βγήκε με την ομιλία σε ανώτερα στελέχη βρετανικών εταιρειών, όπου οι εννέα στους δέκα δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι η «ψηφιακή μετάβαση» θα έχει λάβει χώρα μέσα σε τέσσερα χρόνια από σήμερα.
Ωστόσο, οι μισοί από τους ερωτηθέντες δήλωσαν ότι η αλλαγή θα μπορούσε να συμβεί μέσα σε τρία χρόνια καθώς οι άνθρωποι αρχίζουν να συνειδητοποιούν τα οφέλη που αυτή η τεχνολογίας μπορεί να τους προσφέρει.
«Θα δούμε μια τεράστια αλλαγή για τα επόμενα χρόνια στον τρόπο που θα ψωνίζουν και θα πληρώνουν για αγαθά οι άνθρωποι» δήλωσε ο Carl Scheible από το PayPal, την εταιρεία για την οποία έγινε η μελέτη.
«Έως το 2016, θα είστε σε θέση να αφήσετε το πορτοφόλι σας στο σπίτι και να χρησιμοποιήσετε το κινητό σας ως το ψηφιακό πορτοφόλι του 21ου αιώνα».
Ωστόσο, αναφέρθηκε ότι τα μετρητά, οι κάρτες και οι επιταγές δεν θα έχουν εξαφανιστεί τελείως, αλλά θα συμπληρώνουν τις ανέπαφες πληρωμές.
Η Orange και η Barclaycard και οι δύο σήμερα προσφέρουν στους πελάτες τους την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία Near Field Communication (NFC - επικοινωνία σε κοντινό πεδίο) για να πληρώσουν για αγαθά με τα κινητά τους ή τις πιστωτικές τους κάρτες.
Εν τω μεταξύ, η Coca-Cola βρίσκεται επίσης σε συνομιλίες για την εισαγωγή μηχανημάτων αυτόματης πώλησης χωρίς τη χρήση μετρητών, στο Λονδίνο το χρόνο της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012, αναφέρει πρόσφατα το περιοδικό Marketing.
Ωστόσο, οι καταναλωτές δεν θα περιορίζονται στη χρήση της τεχνολογίας, όταν θα είναι έξω και σε διάφορα μέρη, καθώς η Intel ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με την MasterCard για να προσθέσει τεχνολογία NFC σε ορισμένους από τους νέους φορητούς υπολογιστές της.
Οι Online αγοραστές θα είναι σε θέση να κουνάνε μια κάρτα μπροστά από έναν αναγνώστη για να πληρώσουν για τις αγορές τους, αντί να χρειάζεται να συμπληρώνουν σελίδες με λεπτομέρειες για την επαλήθευση των στοιχείων τους.
-----------------------------------------

Εισβολή των Σαρωτών Φλέβας για μία Αχρήματη Κοινωνία


Του Brandon Turbeville (Activist Post) / μετ. ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ
Σε ένα άρθρο που είχα γράψει στα τέλη Οκτωβρίου του 2011 ("Τα Μεταφορικά Μέσα στο Νιου Τζέρσεϋ Κάνουν Άνοιγμα στην Κοινωνία Χωρίς Μετρητά Με το Google Wallet App για Πληρωμές Μέσω Smartphone"), περιέγραψα λεπτομερώς μια νέα πολιτική που εφαρμόζεται στους Σταθμούς Διέλευσης του Νιου Τζέρσεϋ και το Σιδηροδρομικό Σταθμό του Διεθνούς Αεροδρομίου Newark Liberty, καθώς και σε στο σταθμό Penn και τον Τερματικό Σταθμό Λεωφορείων της Αρχής Λιμένος Νέας Υόρκης, στη Νέα Υόρκη. Εκείνη την εποχή, έκρινα το πρόγραμμα, ως "την πιο πρόσφατη οργουελική πολιτική Μεγάλου Αδελφού υπό το πρόσχημα της «μεγαλύτερης ευκολίας για τον ταξιδιώτη». Μια ιστορία για την εισβολή στην ιδιωτική ζωή, που γίνεται όλο και πιο δημοφιλής, όταν επιχειρεί να εισαγάγει το hi-tech αστυνομικό κράτος πλέγμα ασφαλείας . "
Ουσιαστικά, η νέα διαδικασία που εισάγεται είναι ένα ασύρματο πρόγραμμα πληρωμής που επιτρέπει στους επιβάτες να κουνάνε τα smartphones τους μπροστά από ένα ειδικό αισθητήρα για να αγοράσουν ένα εισιτήριο για το ταξίδι. Ο αισθητήρας βρίσκεται πάνω στο μηχάνημα αυτόματης πώλησης εισιτηρίων, ενώ τα εισιτήρια και του τρένου και του λεωφορείου υπάρχει πρόσβαση μέσω του Google Wallet - μιας εφαρμογής που παρέχει δυνατότητες για ασύρματες πληρωμές. Στο άρθρο που αναφέρεται πιο πάνω, υποστήριξα ότι η εφαρμογή μιας τέτοιας τεχνολογίας είναι η προαναγγελία της επερχόμενης κοινωνίας χωρίς μετρητά η οποία θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο πλέγμα ελέγχου του ολοκληρωτικού αστυνομικού κράτους που έχει εγκατασταθεί μπροστά στα μάτια μας.
Δυστυχώς, όμως, το αστυνομικό κράτος και η αχρήματη κοινωνία έχουν προχωρήσει πέρα ​​από την χρήση των smartphones και άλλων κομματιών της σκληρής τεχνολογίας με την οποία εγκαθίστανται ως η νέα κανονική κατάσταση στο μυαλό και την κουλτούρα μιας ολόκληρης γενιάς.
Πηγαίνοντας το αχρήματο δίκτυο ελέγχου ένα βήμα παραπέρα, ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στις 8 Αυγούστου 2011 στο περιοδικό Technology Review, με τίτλο «Πέρα από τα Κινητά - Πορτοφόλια, η Βιομετρική Υπόσχεται Πραγματικά το Μέλλον χωρίς Πορτοφόλι» (“Beyond Cell Phone Wallets, Biometrics Promise Truly Wallet-Free Future,”), εξηγεί ότι οι μεγάλες εταιρείες δεν περιμένουν καν για το ‘ψηφιακό πορτοφόλι’ να πιάσει. Στην πραγματικότητα κινούνται προς τα εμπρός με ένα σύστημα που θα επιτρέπει σε ένα άτομο να κουνάει την παλάμη του, όχι το τηλέφωνό του, μπροστά από μια ψηφιακή συσκευή αναγνώρισης, προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση σε διάφορα κτίρια, να πληρώσει για τα εμπορεύματα, ή αλλιώς για να εντοπιστεί ο ίδιος.
Αν και η τεχνολογία γνωστή ως PalmSecureδεν είναι τεχνολογία Near Field Communication, (NFC - επικοινωνία κοντινού πεδίου) επιτρέπει όμως στους χρήστες να παρακάμψουν τελείως τις πιστωτικές κάρτες και τα μετρητά με τα τηλέφωνά τους, ήταν πιο αργή για να πιάσει στις Ηνωμένες Πολιτείες από ό, τι έχει σε ορισμένες περιοχές της Ασίας – στην Ιαπωνία ειδικότερα. Παρ 'όλα αυτά, η εμμονή με την ‘ευκολία’ που έχει το αμερικανικό κοινό χωρίς αμφιβολία, θα την κάνει να γίνει αποδεκτή μαζικά και σε μεγάλους αριθμούς από τη στιγμή που βγαίνει όλο και ευρύτερα στην αγορά και είναι διαθέσιμη.
Το νέο σύστημα, γνωστό ως PalmSecure, δεν είναι NFC. Το PalmSecure δεν απαιτεί κανένα απτό υλικό από την πλευρά του χρήστη, έτσι ώστε τα τηλέφωνα δεν είναι απαραίτητα. Το μόνο που απαιτεί είναι ότι να κουνήσει ο χρήστης τα χέρια του μπροστά από έναν ηλεκτρονικό αναγνώστη και η μικρή συσκευή θα διαβάσει το μοναδικό πρότυπο των φλεβών, μέσω του εγγύς υπέρυθρου φωτός.
Η νέα μέθοδος πληρωμής που επιτρέπεται την πρόσβαση με βάση τα βιομετρικά στοιχεία είναι αυτή που από μίλια μακριά μπορούσαμε εύκολα να δούμε ότι έρχεται. Στην πραγματικότητα, πολλοί, συμπεριλαμβανομένου και εμού, έχουν προειδοποιήσει για τους κινδύνους αυτού του τύπου τεχνολογίας για κάποιο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, το δέλεαρ της «ευκολίας» σε συνδυασμό με τη διαφήμιση για «καλύτερη ασφάλεια» κατά πάσα πιθανότητα θα κάνουν το νέο σύστημα ακόμα πιο εύπεπτο για το ευρύ κοινό.
Πράγματι, αυτό το νέο είδος τεχνολογίας, ακόμα και αυτό το συγκεκριμένο προϊόν, έχει ήδη εισαχθεί σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Για παράδειγμα, Ιατρικό Κέντρο Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης έχει ήδη εφαρμόσει τους σαρωτές φλέβας σε ορισμένες από τις ιατρικές εγκαταστάσεις του. Κατασκευασμένες από την Fujitsu, οι σαρωτές τοποθετούνται εντός του νοσοκομείου υπό το πρόσχημα της «μεγαλύτερης ευκολίας» και της ταχύτερης πρόσβασης σε ιατρικά αρχεία. Τα ιατρικά ιστορικά, οι μορφές ασφάλισης, και άλλα έγγραφα, όλα διεξάγονται ηλεκτρονικά και με πολύ ταχύτερους ρυθμούς, με τη βοήθεια των νέων σαρωτών φλέβας.
Όπως ο Jonathan Allen αναφέρει στο Reuters:
Το αρχικό set-up για ένα νέο ασθενή διαρκεί περίπου ένα λεπτό, δηλώνει το νοσοκομείο, ενώ σε μεταγενέστερους ελέγχους χρειάζεται μόνο περίπου ένα δευτερόλεπτο.
"Μπορούμε στη συνέχεια να κάνουμε μία μόνο ερώτηση: «Έχει αλλάξει η ασφάλειά σας;» λέει ο Bernard Birnbaum, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος και επικεφαλής των δραστηριοτήτων του νοσοκομείου. Εάν «όχι», δεν χρειάζεται να συμπληρώσουν ένα ενιαίο έντυπο. "
Επί του παρόντος, το πρόγραμμα είναι προαιρετικό και ο Birnbaum ισχυρίζεται ότι μόνο το 1% των ασθενών έχει αντιρρήσεις.
Δυστυχώς, στο 2011, αυτό είναι απολύτως πιστευτό.
Θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι σχεδόν κάθε στοιχείο του κάθε δικτύου ελέγχου ξεκινά με το να είναι «προαιρετικό», όταν εισάγεται για πρώτη φορά στον πληθυσμό που έχει ως στόχο. Αλλά, καθώς όλο και περισσότερα άτομα θα συναινούν με το σύστημα, τόσο πιο άβολο και δύσκολο θα είναι στη συνέχεια, για εμάς τους υπόλοιπους να αποχωρήσουμε. Τελικά, η ικανότητα να αποχωρήσει κάποιος θα αφαιρεθεί εντελώς.
Αν και το πρόγραμμα του NYU έχει λάβει περισσότερη προσοχή από ό, τι οι άλλοι σταθμοί με σαρωτές φλέβας, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι δεν είναι το μοναδικό στο είδος του. Είναι απλώς ένα από τα πρώτα που θα εφαρμοστούν σε ένα νοσοκομείο στα βορειοανατολικά. Αρκετά άλλα νοσοκομεία έχουν ήδη εισαγάγει το σύστημα και κατά πάσα πιθανότητα θα ακολουθήσουν και άλλα.
Τα σχολεία, επίσης, έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν τα συστήματα της Fujitsu. Για παράδειγμα, η σχολική περιφέρεια της επαρχίας Pinellas στη Φλόριντα ανακοίνωσε πρόσφατα ότι έχει εισαγάγει το σύστημα, προκειμένου «να αναγνωρίσει τους μαθητές και, συνεπώς, να μειώσει τις απουσίες και την απειλή της πλαστοπροσωπίας."
Με τους νέους σαρωτές, οι μαθητές είναι σε θέση να αφαιρείται η τιμή από τα γεύματά τους από το λογαριασμό τους, μετά τη σάρωση της παλάμης τους, καθώς στέκονται στην ουρά για την σίτιση κατά τη διάρκεια του γεύματος. Φυσικά, αυτό το είδος της τεχνολογίας δεν είναι νέο στην Pinellas County. Οι μαθητές πρέπει να χρησιμοποιήσουν τους σαρωτές δαχτύλων, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στο γεύμα τους για χρόνια.
Προφανώς, η εισαγωγή των σαρωτών φλέβας της Fijitsu στο νοσοκομεία της NYU και στο Pinellas County School District είναι απλώς δύο ακόμη παραδείγματα για το πώς βαθμιαία χρήση τέτοιων συστημάτων χρησιμοποιείται για την πλήρη αποδοχή των εν λόγω τεχνολογιών ως «αναγκαίων στην ζωή» από το κοινό. Συγκεκριμένα, αν η νέα γενιά μπορεί να εκπαιδευτεί για να αποδεχθεί να σαρώνεται η παλάμη της ακόμη και για τα πιο βασικά και κοινά αγαθά και υπηρεσίες, τότε η γενιά αυτή αλλά και η επόμενη ποτέ δεν θα σκεφτεί να αμφισβητήσει τη διογκούμενη ψηφιακή φυλακή όταν αυτή εξαπλωθεί σε κάθε τομέα της ζωής και της κοινωνίας.
Όχι μόνο μια ολόκληρη γενιά θα δεχθεί τους σαρωτές ως κάτι συνηθισμένο, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι τελικά θα τους απαιτήσουν. Πράγματι, κανείς δεν πιστεύει ότι θα πρέπει να περιμένουμε να έρθει μια επόμενη γενιά που θα έχει πλήρως κατηχηθεί για κάτι τέτοιο.
Όπως γράφει ο Christopher Mims στο Technology Review:
Αν η αργή εξάπλωση των NFC δίνει κάποιο μάθημα, είναι ότι το σπάσιμο του μονοπωλίου του υφιστάμενου συστήματος πληρωμών είναι δύσκολο, ειδικά όταν οι έμποροι αναλαμβάνουν τα έξοδα. Όμως, ένα βιομετρικό σύστημα αναγνώρισης θα μπορούσε να είναι ένα μοναδικό αναγνωριστικό που θα μπορούσε να δικαιολογήσει τα επιπλέον έξοδα για μερικούς πωλητές. Αν νομίζετε ότι το να κουνάτε το τηλέφωνό σας για να πληρώσετε για κάτι είναι βολικό αρκετά για να σας πείσει να πάτε σε ένα coffee shop, φανταστείτε πόσο ενθουσιασμένοι οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι αν θα πρέπει απλώς να σηκώσουν το χέρι τους;
Αν αυτό όντως συμβαίνει, τότε όσοι από εμάς θεωρούμε ύψιστες αξίες την προστασία της ιδιωτικής ζωής και της ελευθερίας καλύτερα να αρχίσουμε να φωνάζουμε.
ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου