Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ρόλο του κ. Προβόπουλου στο διάστημα που προηγήθηκε του πρώτου μνημονίου η κυρία Κατσέλη υπαινίχθηκε σαφώς ότι δεν υπήρξε εκ μέρους του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος έγκαιρη προειδοποίηση για το κλείσιμο των αγορών.
«Πότε κατάλαβε ο κ. Προβόπουλος ότι οι αγορές θα έκλειναν ; Τι έκανε γι' αυτό και τι συμβούλεψε τον τότε υπουργό Οικονομικών ;» αναρωτήθηκε η κυρία Κατσέλη.
Από την πλευρά του ο κ. Καστανίδης ανέφερε ότι για τα θέματα αυτά θα πρέπει να ερωτηθεί κάποια στιγμή και ο ίδιος ο κ. Προβόπουλος και επισήμανε ότι «αν είχε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας άποψη για την οικονομική κατάσταση της χώρας γιατί δεν παραιτήθηκε;».
Ο κ. Καστανίδης επισήμανε επίσης ότι κατά τη διάρκεια του βίου της κυβέρνησης Παπανδρέου υπήρξε εξ' αρχής εσωτερική σύγκρουση στο ΠαΣοΚ ανάμεσα σε ένα νεοφιλελεύθερο ρεύμα και σε ένα κοινωνικό ρεύμα.
Και η σύγκρουση αυτή εξελίχθηκε σε έκρηξη τον Οκτώβριο του 2011. Τόσο ο κ. Καστανίδης όσο και η κυρία Κατσέλη επανέλαβαν ότι για το δεύτερο Μνημόνιο δεν έγινε καμία απολύτως διαπραγμάτευση ενώ ο πρώην υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι στην κυβέρνηση Παπανδρέου υπήρχαν πρόσωπα που στήριζαν τον πρώην πρωθυπουργό , υπονομεύοντας την πολιτική που εφάρμοζε και άλλα που τον υπονόμευαν, στηρίζοντας την ακολουθούμενη πολιτική.
Η κυρία Κατσέλη υπογράμμισε μεταξύ των άλλων ότι η δανειακή σύμβαση που εγκρίθηκε από τη Βουλή είναι επικίνδυνη επειδή δένει τη χώρα χειροπόδαρα με υποχρεώσεις που δεν μπορούν και δεν πρόκειται να υλοποιηθούν ενώ στο πλαίσιο αυτό είπε ότι η κυβέρνηση και ο κ. Βενιζέλος, σαν υπουργός Οικονομικών, έχουν τεράστιες ευθύνες.
Εν' όψει των επικείμενων εκλογών οι δυο επικεφαλής της «Κοινωνικής Συμφωνίας» υπογράμμισαν ότι πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατόν για να εκφρασθεί ο λαός, ο οποίος σε κρίσιμες στιγμές δεν εκφράσθηκε.
Σε ερώτηση ως προς το τι απαντούν στους ψηφοφόρους του ΠαΣοΚ, που δείχνουν να στρέφονται προς την Δημοκρατική Αριστερά ο κ, Καστανίδης επισήμανε ότι το κόμμα του κ.Κουβέλη δεν έχει καταθέσει καμία συγκεκριμένη πρόταση πέραν της άρνησής του στο μνημόνιο.
Αντιθέτως, η Κοινωνική Συμφωνία, όπως είπε έχει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις στη βάση των εθνικών ισοδύναμων και ανέφερε χαρακτηριστικά ως παράδειγμα τους πόρους που θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν από τη στέγαση υπηρεσιών του δημοσίου προκειμένου να μην περικοπούν τα 350 εκατ. ευρώ από συντάξεις και κοινωνικές παροχές,
Στο ίδιο ερώτημα η κυρία Κατσέλη προέταξε ως πλεονεκτήματα της Κοινωνικής Συμφωνίας την εμπειρία διοίκησης και διαχείρισης καθώς και την εμπειρία της διαπραγμάτευσης.
Και οι δύο χαρακτήρισαν ψευτοδιλήμματα τις συζητήσεις περί εξόδου της χώρας από το ευρώ ενώ η κυρία Κατσέλη με αφορμή την κριτική της για το δεύτερο μνημόνιο υπογράμμισε ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή ώστε οι πρόσοδοι από πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας να μην δεσμευθούν σε ένα ειδικό ταμείο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου