17 Μαΐου 2010
Η αυτοϋπονόμευση των ελληνικών θέσεων.
Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΔΕΝ ΕΛΥΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Το οικονομικό πλεονέκτημα στην Τουρκία
17-05-2010
Ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου συνέχισε, με την επίσημη επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, μια παράδοση εντυπωσιακά αναποτελεσματικής ελληνικής διπλωματίας. Από τα τσιφτετέλια στις κουμπαριές και από τις κουμπαριές στη στενή φιλία των ηγετών, όλα έχουν μετατραπεί σε ένα επικοινωνιακό σόου που δεν κρύβει την αμηχανία της ελληνικής πλευράς και τα σημαντικά κέρδη της τουρκικής.
Αυτοϋπονόμευση
Με τον τρόπο που κινείται η κυβέρνηση Παπανδρέου συνεχίζεται η αυτοϋπονόμευση των ελληνικών θέσεων. Σύμφωνα με το επίσημο ελληνικό δόγμα -το οποίο με το πέρασμα του χρόνου περιορίζεται στην εσωτερική πολιτική κατανάλωση-, η Τουρκία ακολουθεί μία επεκτατική πολιτική έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου και αμφισβητεί βασικά κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις ΗΠΑ έχουν εντελώς διαφορετική άποψη για τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας. Θεωρούν την Άγκυρα σοβαρό συνομιλητή και ανερχόμενη περιφερειακή δύναμη και αντιμετωπίζουν την Αθήνα σαν μια απόλυτα εσωστρεφή πρωτεύουσα, που έχει εγκλωβιστεί στο παρελθόν.
Από τη στιγμή που ο κ. Παπανδρέου τονίζει τη στενή πολιτική του σχέση με τον κ. Ερντογάν και δείχνει να ελπίζει τόσο πολύ στην τουρκική παρέμβαση για την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας, είναι λογικό να ακυρώνεται το βασικό ελληνικό επιχείρημα για υποτιθέμενη τουρκική απειλή κατά της Ελλάδας και της Κύπρου. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι Βρυξέλλες δεν παίρνουν πλέον στα σοβαρά τις ελληνικές θέσεις, οι οποίες συνδυάζονται και με μία δυναμική εκστρατεία υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τις σοβαρές αντιρρήσεις κυβερνήσεων ισχυρών χωρών, όπως της Γερμανίας και της Γαλλίας.
Μεγάλη ανατροπή
Από το 1999, οπότε η κυβέρνηση Σημίτη δέχθηκε την ενταξιμότητα της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανατράπηκε πλήρως ο οικονομικός συσχετισμός δυνάμεων μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών.
Η Τουρκία προσέλκυσε σημαντικές ξένες επενδύσεις εν όψει της ένταξής της, σε βάθος χρόνου, στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συνδύασε τα ευρωπαϊκά οικονομικά ανοίγματα με την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας με τη Ρωσία, την Κίνα, το Ιράκ, το Ιράν, τις αραβικές και τις βαλκανικές χώρες.
Αντίθετα, η Ελλάδα έχασε εντυπωσιακές ευρωπαϊκές αναπτυξιακές ευκαιρίες και βρέθηκε, λόγω του υπερβολικού δημοσιονομικού ελλείμματος και της υπερχρέωσής της, στο περιθώριο των ευρωπαϊκών οικονομικών εξελίξεων. Τα τελευταία 12 χρόνια κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να ακυρώσουμε το ευρωπαϊκό συγκριτικό πλεονέκτημα που είχαμε έναντι της Τουρκίας και να προωθήσουμε την ευρωπαϊκή στρατηγική της Άγκυρας.
Η ανατροπή του οικονομικού συσχετισμού δυνάμεων σε βάρος της Ελλάδας και σε όφελος της Τουρκίας προσδιορίζει πλέον τις εξελίξεις. Η Ελλάδα εμφανίζεται σαν μία προβληματική ευρωπαϊκή χώρα, που χρειάζεται την τουρκική συνεργασία, ακόμη και τουρκικές επενδύσεις σε στρατηγικής σημασίας νησιά του Αιγαίου, για να ανακόψει την τουριστική της παρακμή. Αντίθετα, η Τουρκία εμφανίζεται σαν ο ισχυρός παίκτης σε μια ζώνη περιφερειακής συνεργασίας που μπορεί πλέον να επιτύχει τις στρατηγικές του επιδιώξεις με οικονομικά μέσα.
Έχουμε να κάνουμε με ένα πρωτοφανές οικονομικό και διπλωματικό κατάντημα της Αθήνας, το οποίο θα οδηγήσει, πιθανότατα, σε τακτοποίηση εκκρεμοτήτων με όρους που θεωρούσαμε μέχρι τις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου εντελώς απαράδεκτους.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου