Τί "φέρνουν" τα λουκέτα στα εμπορικά ακίνητα
Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2010, η απασχόληση στο εμπόριο συρρικνώθηκε κατά 2%, συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο πέρυσι. Και αυτό, την στιγμή που μέχρι και το 2009 το αντίστοιχο μέγεθος κατέγραφε θετικές τάσεις.
Την ίδια στιγμή, η εφαρμογή των νέων συντελεστών του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας από την πρώτη Ιουλίου οδηγεί ακόμη ταχύτερα στην επαλήθευση των προβλέψεων που κάνουν λόγο για κίνδυνο χρεοκοπίας, εντός του 2010, συνολικά 65.000 επιχειρήσεων.
Αλλάζουν όλα
Τόσο η ύφεση της ελληνικής οικονομίας, όσο και το νομοσχέδιο Κατσέλη για τις εμπορικές μισθώσεις, δημιουργούν νέα τάξη πραγμάτων στα εμπορικά ακίνητα για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές.
Πρώτον, η οικονομική κρίση έχει καταστήσει τον «αέρα» προνόμιο ελάχιστων ιδιοκτητών που διαθέτουν ακίνητα σε «μοναδικά» σημεία (π.χ. στο Σύνταγμα). Την ίδια στιγμή, η συρρίκνωση της κατανάλωσης έχει αλλάξει τον χαρακτήρα παραδοσιακών εμπορικών συνοικιών (π.χ. Ερμού, Μεταξά στην Κηφισιά): οι αδιάθετοι χώροι πολλαπλασιάζονται και κατά συνέπεια το ύψος του μισθώματος υποχωρεί.
«Σε σχέση με τις μισθωτικές αξίες που αναμενόταν να καταγράψουν φέτος τα εμπορικά ακίνητα, παρατηρείται μείωση 20%-30%» σημειώνει o πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Atria-CB Richard Ellis, κ. Γ. Περρωτής
Δεύτερον, η ισχύς του νόμου Κατσέλη, που καθιστά «παιχνιδάκι» την λύση της μισθωτικής συμφωνίας, οδηγεί σε κατακόρυφη μείωση των μισθωμάτων και επιταχύνει τις επαναδιαπραγματεύσεις για μείωση του ενοικίου.
Έτσι, ήδη τα μισθώματα έχουν υποχωρήσει ακόμη και περισσότερο από 50%, ενώ, όπως αποκαλύπτει στο Capital.gr υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλης τράπεζας, «η αναδιαπραγμάτευση οδήγησε στην μείωση του ύψους του ενοικίου για το σύνολο των υποκαταστημάτων από 8% στα Βόρεια Προάστια έως και 48% στην Καλλιθέα».
Βλέπουν την κρίση ως ευκαιρία
Παράλληλα, μεγάλοι εγχώριοι και ξένοι όμιλοι επιδιώκουν να αυξήσουν το μερίδιο που κατέχουν στην αγορά, επωφελούμενοι το «κενό» που δημιουργεί ο «θάνατος» του εμποράκου. [ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ, Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ, ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΣΚΟΠΟ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΣΕ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ/ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ, ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΑ ΜΙΚΡΟΜΑΓΑΖΑ!] Όπως επισημαίνουν παράγοντες του real estate, πρόκειται για εταιρείες του λιανεμπορίου που κινούνται στρατηγικά και επεκτείνονται σε μία περίοδο που οι ανταγωνιστές τους μειώνονται.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως συστήνει ο κ. Περρωτής, «οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να διευκολύνουν τους ενοικιαστές-εμπόρους στη σημερινή δύσκολη συγκυρία, χωρίς ωστόσο να ζημιώνουν σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα την απόδοση του ακινήτου τους».
Αντίστροφη μέτρηση για την τροπολογία Κατσέλη
Κατά πληροφορίες του Capital.gr, σχεδόν έτοιμη είναι η γνωμοδότηση έγκριτου συνταγματολόγου για την επίμαχη τροπολογία που εμπεριέχεται στο νομοσχέδιο για την απλοποίηση ίδρυσης εμπορικών επιχειρήσεων.
Η συγκεκριμένη τροπολογία επιτρέπει στον ενοικιαστή επαγγελματικού ή εμπορικού ακινήτου να καταγγείλει την μισθωτική σύμβαση, έστω και εάν έχει παραιτηθεί από το νόμιμο δικαίωμά του για λύση της μίσθωσης μετά την πάροδο διετίας.
Όπως προκύπτει από την σχετική γνωμοδότηση, η διάταξη αυτή, της οποίας η ισχύς εκτιμάται από κτηματομεσίτες ότι θα ανατρέψει πλήρως την ομαλή λειτουργία της αγοράς, αντίκειται στις αρχές των Ευρωπαϊκών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Σ.Ε.Δ.).
Στο πλαίσιο αυτό, η γνωμοδότηση θα χρησιμοποιηθεί προκειμένου η εν λόγω τροπολογία να κηρυχθεί αντισυνταγματική, ενώ φορείς του real estate σχεδιάζουν συνάντηση με την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κα Λούκα Κατσέλη, προκειμένου να της θέσουν υπόψη την γνωμοδότηση.
dimitris.delevegos@capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου