Ἐγὼ τώρα ἐξαπλώνω ἰσχυρὰν δεξιὰν καὶ τὴν ἄτιμον σφίγγω πλεξίδα τῶν τυράννων δολιοφρόνων . . . . καίω τῆς δεισιδαιμονίας τὸ βαρὺ βάκτρον. [Ἀν. Κάλβος]


******************************************************
****************************************************************************************************************************************
****************************************************************************************************************************************

ΑΙΘΗΡ ΜΕΝ ΨΥΧΑΣ ΥΠΕΔΕΞΑΤΟ… 810 σελίδες, μεγέθους Α4.

ΑΙΘΗΡ ΜΕΝ ΨΥΧΑΣ ΥΠΕΔΕΞΑΤΟ… 810 σελίδες, μεγέθους Α4.
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

****************************************************************************************************************************************

TO SALUTO LA ROMANA

TO SALUTO  LA ROMANA
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
****************************************************************************************************************************************

ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΠΟΔΕΙΞΙΣ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΕΩΣ ΤΩΝ ΓΙΓΑΝΤΩΝ

ΕΥΡΗΜΑ ΥΨΗΛΗΣ ΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΤΟΣΟΝ ΔΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗΝ ΤΗΣ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑΣ ΟΣΟΝ ΚΑΙ ΔΙΑ ΜΙΑΝ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΘΕΜΕΛΙΩΣΙΝ ΤΗΣ ΙΔΕΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΚΑΤΑΚΛΥΣΜΙΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ Η ΑΝΕΥΡΕΣΙΣ ΤΟΥ ΜΟΜΜΙΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΟΥ ΔΑΚΤΥΛΟΥ! ΙΔΕ:
Οι γίγαντες της Αιγύπτου – Ανήκε κάποτε το δάχτυλο αυτό σε ένα «μυθικό» γίγαντα
=============================================

.

.
κλικ στην εικόνα

.

.
κλικ στην εικόνα

.

.
κλικ στην εικόνα

22 Φεβρουαρίου 2012

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΝ-Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το κείμενο της συμφωνίας και φούντωσε η αμφισβήτηση της

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το κείμενο της συμφωνίας και φούντωσε η αμφισβήτηση της – Παίρνουμε σχεδόν 300 δις ευρώ αλλά η ανάπτυξη...αναζητείται!

NEWSIT

 - Αγορές, οικονομολόγοι και διεθνής τύπος κατακρίνουν από την πρώτη στιγμή

- ''Το νέο πρόγραμμα δεν πρόκειται να σώσει την Ελλάδα. Θα σώσει την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία'' είναι ο τίτλος ανάλυσης στο Dow Jones Newswires
- Financial Times: ''Κέρασαν την Ελλάδα ψωμί και νερό αντί για ξαφνικό θάνατο''
- Στα ύψη παραμένουν τα επιτόκια δανεισμού ενώ περίμεναν πως θα έπεφταν ταχύτατα

Μία ημέρα μετά την ιστορική συμφωνία για την Ελλάδα, που προσεγγίζει το ποσό μαμούθ των 300 δις ευρώ, η μεγάλη έκπληξη είναι πως εκτός των πολιτικών σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική, κανείς δεν είναι περισσότερο αισιόδοξος.

Τα ελληνικά spreads παραμένουν στα ύψη, στις 3.142 μονάδες βάσης, τα χρηματιστήρια, και ιδίως της Αθήνας, έπεσαν, και ο διεθνής τύπος επιμένει στα σενάρια χρεοκοπίας, με τη διαφορά πως μας δίνουν μερικούς μήνες παραπάνω.


Αιτία όλων αυτών είναι η πανθομολογούμενη διαπίστωση πως δεν προκύπτει από πουθενά ανάπτυξη για την χώρα μας.

Ενδεικτικό είναι το σημερινό δημοσίευμα από το πρακτορείο Dow Jones Newswires που έχει τον χαρακτηριστικό τίτλο ''Το νέο "πακέτο" δεν θα σώσει την Ελλάδα, αλλά άλλες χώρες''.

Στο άρθρο αυτό αναφέρεται πως ''Η Μαδρίτη, η Ρώμη και η Λισαβόνα δεν θα πρέπει απλά να συγχαρούν την Αθήνα για το νέο πακέτο της. Θα πρέπει να της χρωστούν αιώνια ευγνωμοσύνη.

Το νέο πρόγραμμα δεν πρόκειται να σώσει την Ελλάδα. Θα σώσει την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία''.

Γιατί φτάνουν σε αυτή τη διαπίστωση;

''Αρκεί να εξετάσει κανείς τους όρους αυτού του δεύτερου προγράμματος στήριξης.
Η Ελλάδα δεν καλείται απλώς να βυθίσει την ήδη συρρικνούμενη οικονομία της σε μία υφεσιακή δίνη αορίστου χρόνου, αλλά αναγκάζεται να παραχωρήσει μεγαλύτερο μέρος της εθνικής της κυριαρχίας έχοντας μόνιμους επόπτες της τρόικα να παρακολουθούν το δημόσιο ταμείο''.

Το δημοσίευμα καταλήγει :''Υπάρχει λοιπόν ισχυρό ενδεχόμενο οι Έλληνες να εξεγερθούν, επιλέγοντας μια κυβέρνηση που μπορεί και να αποχωρήσει από το «τραπέζι» των Βρυξελλών.Με την ύφεση να ματαιώνει τις προσπάθειες μείωσης του χρέους και με τη λαϊκή κατακραυγή να διογκώνεται, εξακολουθούμε να αναμένουμε πως η Ελλάδα θα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη πριν από τα τέλη του τρέχοντος έτους''.


Ίδια και χειρότερα γράφουν οι Financial Times κάτω από τον τίτλο: Κι έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα;

Η αρχή του δημοσιεύματος είναι ενδεικτική.

''Υπήρχε μια αίσθηση αναπόφευκτου στην συμφωνία διάσωσης της Ελλάδας που υπογράφηκε τις πρώτες πρωινές ώρες στις Βρυξέλλες. Οι συνομιλητές προτίμησαν να πιούν οι ίδιοι τον καφέ τους και να κεράσουν ψωμί και νερό την Ελλάδα, αντί να πιάσουν τα μπουκάλια Mort Subite (Ξαφνικός Θάνατος), της βελγικής μπύρας που αξίζει το όνομά της''.

Τα ερωτήματα που βάζουν οι Financial Times είναι :


''Μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να διατηρήσει τον έλεγχο των δρόμων; Μέχρι στιγμής τα έχει καταφέρει, αλλά η ατμόσφαιρα στην κοινωνία της Αθήνας, και αλλού, είναι πολύ εύθραυστη.


Το δεύτερο ερώτημα είναι: Τι είδους κυβέρνηση θα προκύψει τον Μάρτιο; Ο Γερμανός υπουργός Wolfgang Schäuble πρόδωσε την αγωνία του για το εκλογικό αποτέλεσμα, όταν πρότεινε μια ιταλικού τύπου κυβέρνηση τεχνοκρατών. Οι εκλογές στην Ελλάδα θα είναι κρίσιμης σημασίας και υπάρχουν ενδείξεις ότι τα κόμματα που αποστασιοποιήθηκαν από τις συνομιλίες θα έχουν καλή παρουσία. Όμως ένας εύθραυστος συνασπισμός ίσως δεν επαρκεί για να εφαρμοστούν οι δραματικές περικοπές δαπανών που επιβάλλει η συμφωνία.


Μόνο η τρίτη και τελευταία ερώτηση είναι οικονομικής φύσεως: Θα μπορέσει η ελληνική οικονομία να σταματήσει την ελεύθερη πτώση και να αρχίσει να σταθεροποιείται φέτος; Ακόμη και οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές των όρων του ελληνικού πακέτου αναγνωρίζουν ότι η λιτότητα δεν θα βοηθήσει παραπάνω. Αν δεν επιστρέψει σχετικά σύντομα σε ανάπτυξη η χώρα, το βουνό του χρέους θα μεγαλώνει τόσο γρήγορα, που η τρόικα δεν θα μπορεί να το αντιμετωπίσει''.
----------------------------------
Reuters: Το απίθανο σχέδιο για την Ελλάδα
«Με τέτοιους μισθούς πώς περιμένουν ανάπτυξη;»
Reuters: Το απίθανο σχέδιο για την Ελλάδα
ΤΟ ΒΗΜΑ
 
Το νέο ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια παράταση χρόνου προκειμένου να δημιουργηθεί ένα τείχος για να αντέξει την πτώχευση και τις συνέπειές της στην ευρωζώνη, εκτιμά σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters.

Η ανάλυση ξεκινά με τη διαπίστωση ότι «
η Ελλάδα είναι και επισήμως υπό την επιτήρηση της διεθνούς κοινότητας» καθώς, όπως σημειώνεται, η συμφωνία επικυρώνει ότι «ακόμα κι αν όλα εξελιχθούν βάσει σχεδίου, (η Ελλάδα) δεν θα είναι οικονομικά ανεξάρτητη για πάρα πολλά χρόνια ακόμα».

Όμως για τον αρθρογράφο
Φέλιξ Σάλμον «το πρόβλημα είναι ότι κανένας έλεγχος και κανένας ''ειδικός λογαριασμός'' δεν μπορεί να ανορθώσει την ελληνική οικονομία όταν αυτή επιβαρύνεται με ένα υπερτιμημένο νόμισμα και δεν έχει καμία ικανότητα να εφαρμόσει κανενός είδους πολιτική στήριξης της οικονομίας».

Ο ίδιος εκτιμά ότι ακόμα και οι προβλέψεις της τρόικας στην τελευταία έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους προκαλούν «
έκπληξη με την αισιοδοξία τους» σχετικά με την πιθανότητα ανάκαμψης από το 2014 και μετά.

«
Από πού θα προέλθει όλη αυτή η ανάπτυξη σε μια χώρα που πλήττεται από τη μαζική υποτίμηση των μισθών;» διερωτάται ο συντάκτης του Reuters.

Συνεχίζοντας την κριτική στις εκτιμήσεις του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης ο ίδιος επισημαίνει ότι πρακτικά «
δεν θα υπάρχει ικανότητα της Ελλάδας να δανειστεί από τις διεθνείς αγορές στο ορατό μέλλον εφόσον βρίσκεται σε ισχύ το σχέδιο διάσωσης».

«
Ακόμα και με τα πολύ χαμηλά επιτόκια που συμφωνήθηκαν η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να επιστρέψει τα χρήματα που δανείστηκε» εκτιμά ο ίδιος συσχετίζοντας τις χρηματοδοτικές ανάγκες και το ακαθάριστο εθνικό προϊόν που παράγεται στην Ελλάδα.

Εκτός των οικονομικών στοιχείων ο αρθρογράφος εστιάζει και σε δύο ακόμα τρωτά σημεία του ευρωπαϊκού σχεδίου «
τα οποία ξεφεύγουν από τον έλεγχο της τρόικας».

Το πρώτο, σύμφωνα με την εκτίμησή του, είναι ότι πιθανότατα οι ιδιώτες πιστωτές δεν θα συμμετάσχουν σε ποσοστό 95% (όπως έχει προβλεφθεί) στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους επιδεινώνοντας τις προοπτικές διαχείρισής του. Επιπλέον «
δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι θα επιδειχθεί η βούληση εφαρμογής των μέτρων από τους έλληνες πολιτικούς αλλά ούτε και ότι ο πληθυσμός της Ελλάδας θα ανεχθεί κάτι τέτοιο».
------------------------------
Του Παναγιώτη Μπουσμπουρέλη

Οι διεθνείς αντιμνημονιακοί ξεπέρασαν τον εαυτό τους χθες βράδυ στο debate για το θέμα της δραχμής με κατά μέτωπο επίθεση του καθηγητή Λαπαβίτσα κατά του Λουκά Παπαδήμου χαρακτηρίζοντάς τον μη εκλεγμένο πρωθυπουργό, που αδιαφανώς διαπραγματεύεται παραχωρώντας έδαφος στους πιστωτές! Ο Ρουμπινί στην γνωστή υποτιμητική φιλοσοφία.

Με το σύνολο των επενδυτικών οίκων να εκφράζουν την επιφυλακτικότητά τους για την αποτελεσματικότητα του Μνημονίου και ειδικά για την δυνατότητα της επίτευξης του μέσου ρυθμού ανάπτυξης 2,2% μέχρι το 2020, οι αγορές δείχνουν ότι περιμένουν σαφή δείγματα γραφής.

Την ίδια ώρα το ΕΒΕΑ διαμέσου του προέδρου του Κ. Μίχαλου υπογραμμίζει την έλλειψη αναπτυξιακών μέτρων στο μνημόνιο δείχνοντας τα μεγάλα κενά που υπάρχουν για την επόμενη μέρα της οικονομίας.

Το αξιοσημείωτο πάντως όσον αφορά τις απόψεις ενός οικονομολόγου της κλάσης του Ρουμπινί δεν είναι τόσο η έξοδος από το νόμισμα, όσο η κριτική του αδιεξόδου του υφεσιακού μνημονιακού πακέτου. Ολα αυτά δείχνουν ότι η γερμανική λύση που μας κρατά μέσα στο ευρώ θα περάσει από ένα πραγματικό crash test,που η ελληνική οικονομία θα κληθεί να περάσει.

Προς το παρόν τουλάχιστον είμαστε ασφαλείς, το μέλλον όμως θα χρειασθεί μεγάλη προσπάθεια. Το γνωστο debate Ρουμπινί είχε την ατάκα κλεισίματος από την Μιράντα Ξαφά "Δεν μπορούμε να ξαναδώσουμε σε αυτήν την πολιτική τάξη το νομισματοκοπείο."
 
----------
Βαθύτερη ύφεση και κοινωνική έκρηξη "βλέπει" για την Ελλάδα ο γνωστόw οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί.
"Αν συνεχιστεί η ύφεση θα βγουν τα τανκς", δήλωσε, στο περιθώριο του ντιμπέιτ που οργανώθηκε για λογαριασμό του BBC News - World το βράδυ της Τρίτης, στο Ίδρυμα Ελληνικός Κόσμος.

Όπως τόνισε ο γνωστός καθηγητής, ο οποίος πρώτος προέβλεψε την πτώση της Lehman Brothers, "η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει, λόγω των σκληρών μέτρων, σε ένα φαύλο κύκλο και η ύφεση θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη μέσα στον χρόνο".



"Είτε θα εξέλθετε από την Eυρωζώνη, είτε θα πρέπει να προετοιμαστείτε για ύφεση άλλων πέντε ετών τουλάχιστον. Ύφεση που θα οδηγήσει σε πολιτική και κοινωνική αποσταθεροποίηση", επισήμανε ο κ. Ρουμπινί

Επιστροφή στο εθνικό νόμισμα
Ο Ν. Ρουμπινί παράλληλα υποστήριξε ότι "η ανάπτυξη, η ανταγωνιστικότητα και η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας θα επανέλθουν μόνο με την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα".

Ο καθηγητής οικονομικών Κώστας Λαπαβίτσας, τάχθηκε επίσης υπέρ της εξόδου από το ευρώ, τονίζοντας ότι "η πρόσφατη συμφωνία, δεν λύνει αλλά αντίθετα επιδεινώνει το πρόβλημα. Ακόμα και μετά την αναδιάρθρωση του χρέους (PSI) και το νέο πακέτο στήριξης των 130 δισ. ευρώ το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν θα γίνει βιώσιμο, εκτίμησε ο οικονομολόγος". Ο κ. Λαπαβίτσας επισήμανε ακόμα ότι "το πρόγραμμα των 130 δισ. ευρώ δεν αποτελεί πακέτο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, καθώς πρόκειται για δάνειο που κάποτε θα πρέπει να αποπληρωθεί". Σε ό,τι αφορά το PSI, Ν. Ρουμπινί και Κ. Λαπαβίτσας σημείωσαν ότι "δεν θεωρούν πως το 53,5% που τελικώς συμφωνήθηκε στο Eurogroup, είναι αρκετό".
-------------------------------- 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου