Ο νεοφιλελευθερισμός για κάποιον που διαθέτει στοιχειώδεις εγκυκλοπαιδικές γνώσεις είναι κάτι σαν τον ιδανικό κομμουνισμό: δεν υπάρχει πουθενά.

Τώρα πως βρέθηκε να πολιορκεί την  Ελλάδα με τόσες «μεραρχίες» επί δεκαετίες, είναι μια άλλη ιστορία που βρίσκεται στα μυαλά της αριστεράς που όπως όλα τα σύνολα συγκροτούνται ευκολότερα εν τη αντιθέσει, απ’ ό,τι εν τη συνθέσει...


Αυτό που ονομάζεται ελεύθερη οικονομία και έχει δαιμονοποιηθεί με τον όρο νεοφιλελευθερισμός είναι αυτό που περιγράφει ο αμερικάνος οικονομολόγος Λάρι Σικρεστ, παρακάτω:
 
«Με απτούς όρους, λέγοντας ελεύθερo καπιταλισμό, εννοώ μια οικονομία χωρίς κλιμακωτή φορολόγηση, χωρίς κεντρική τράπεζα, χωρίς χαρτονομίσματα, χωρίς απαγορεύσεις περί ναρκωτικών, χωρίς προγράμματα θετικής δράσης υπέρ μειονοτήτων, χωρίς δημόσιο σύστημα υγείας, κεντρικά ομοσπονδιακά όργανα παιδείας, εργασίας και δημόσιας τάξης, χωρίς δημόσιες υπηρεσίες αρωγής, χωρίς σώματα δίωξης ναρκωτικών ή ελέγχου εμπορίου, οπλοκατοχής, προστασίας του εθνικού νομίσματος και περιβάλλοντος, χωρίς κατώτατα όρια μισθών και τιμών, χωρίς κρατική πρόνοια οποιουδήποτε είδους για το εσωτερικό ή το εξωτερικό, για τις αγροτικές περιοχές ή τις πόλεις, για τους φτωχούς ή τους πλούσιους. Ξέρετε κάποια ελεύθερη οικονομία;»

Πιστεύει κάποιος πως εφαρμόστηκε στην Ελλάδα κάτι που να μοιάζει με το παραπάνω περίγραμμα; Πιστεύει κανείς ότι το παραπάνω περίγραμμα έχει σχέση με το μοντέλο του αμερικάνικου καπιταλισμού ή με το μοντέλο Ρήγκαν και Θάτσερ;

Ο πλέον ακραίος ρεπουμπλικάνος θα έφριττε μπροστά σε ένα τέτοιο πρόγραμμα. Κατά συνέπεια αυτό που εφαρμόζεται στη Δύση είναι διάφορα μοντέλα κρατικού καπιταλισμού με την νομιμοποιητική αποδοχή της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας.


Στον πλανήτη υπάρχουν και άλλα μοντέλα καπιταλισμού όπως ο εθνικιστικός (π.χ. Ρωσία), ο κομμουνιστικός ολιγαρχικός (π.χ. Κίνα), Μαφιόζικος, αυτοκρατορικός, ισλαμικός κλπ κλπ.


Αν τον περασμένο αιώνα είχαμε τον ανταγωνισμό μεταξύ σοβιετικού μοντέλου και δυτικού κρατικού καπιταλισμού σε αυτό που ξεκίνησε έχουμε τον ανταγωνισμό μεταξύ του δυτικού κρατικού καπιταλισμού με τον ολιγαρχικό και τον εθνικιστικό...