Την αποτυχία του ευρωπαϊκού σχεδίου διάσωσης των ισπανικών τραπεζών προεξόφλησε- πριν την επίσημη ανακοίνωσή του- ο Τζόζεφ Στίγκλιτς.
Παρά την αισιοδοξία και την θερμή αντίδραση των «αγορών», ο νομπελίστας οικονομολόγος υποστήριξε σε συνέντευξή του την Παρασκευή στο πρακτορείο Ρόιτερς, η οποία δημοσιεύεται σήμερα από την εφημερίδα Ελ Μούντο, ότι η βοήθεια προς τις ισπανικές τράπεζες οδηγεί σε ένα φαύλο κύκλο αλληλοεξάρτησης τραπεζικού συστήματος και δημοσίου χρέους, σε μία «οικονομία βουντού», όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ προέκρινε ως μόνη λύση για την ευρωζώνη τη δημιουργία ενιαίας τραπεζικής αρχής και την προώθηση πολιτικών ανάπτυξης.
«Η ισπανική κυβέρνηση στηρίζει τις ισπανικές τράπεζες και οι ισπανικές τράπεζες στηρίζουν την ισπανική κυβέρνηση», είπε ο κ. Στίγκλιτς, προειδοποιώντας ότι ουσιαστικά πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο. Τι σημαίνει ακριβώς αυτό; Αν η Μαδρίτη αποφασίσει να κάνει χρήση όλου του ποσού των 100 δισ. ευρώ που προβλέπει το σχέδιο διάσωσης των ισπανικών τραπεζών, το δημόσιο χρέος της ως προς το ΑΕΠ αναμένεται να επιβαρυνθεί κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες.
Ηδη χωρίς την αύξηση που θα προσθέσει το σχέδιο διάσωσης των τραπεζών, το χρέος της Ισπανίας ως ποσοστό του ΑΕΠ θα ανερχόταν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, στο 80%, από 68,5% που ήταν στα τέλη του 2011. Η αύξηση του χρέους με τη σειρά της σημαίνει αύξηση του κόστους δανεισμού του ισπανικού κράτους από τους διεθνείς επενδυτές.
Ο φαύλος κύκλος ωστόσο δεν κλείνει εδώ. Οι ισπανικές τράπεζες, ανάμεσά τους και η Τράπεζα της Ισπανίας, ήταν, σύμφωνα με έκθεση της ισπανικής κεντρικής τράπεζας που επικαλείται το Ρόιτερς, οι βασικοί αγοραστές του ισπανικού χρέους που εκδόθηκε μέσα στο 2011. Σε περίπτωση αύξησης των επιτοκίων δανεισμού της Ισπανίας, αυξάνεται και ο κίνδυνος να αναγκαστεί να καταφύγει το ισπανικό κράτος πάλι στις τράπεζες της χώρας- τις οποίες σήμερα καλείται να διασώσει.
«Πρόκειται για οικονομία βουντού», προειδοποίησε χαρακτηριστικά ο κ. Στίγκλιτς. «Δεν πρόκειται να λειτουργήσει και δεν έχει ήδη λειτουργήσει (σ.σ. όπου έχει εφαρμοστεί)», τόνισε.
Αυτό που πρέπει να κάνει η ΕΕ είναι να επιταχύνει τις συζητήσεις για ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα. Οπως είπε ο κ. Στίγκλιτς, «δεν μπορεί σε καμία περίπτωση μία οικονομία η οποία οδηγείται σε ύφεση να μπορέσει να συντηρήσει πολιτικές που θα αποκαταστήσουν την ανάπτυξη χωρίς την ύπαρξη κάποιου είδους ευρωπαϊκού συστήματος».
«Το να έχεις τοίχους προστασίας τη στιγμή που ρίχνεις κηροζίνη στη φωτιά δεν πρόκειται να λειτουργήσει. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα που υποβόσκει, δηλαδή να τονώσεις την ανάπτυξη», είπε.
Ο νομπελίστας οικονομολόγος κάλεσε τη Γερμανία να προχωρήσει σε τολμηρές αποφάσεις, υποστηρίζοντας ότι μία πιθανή διάλυση του ευρώ θα στοιχίσει στη χώρα περισσότερο από όσο θα στοίχιζε η ανάληψη του κόστος των αδύναμων χωρών της ευρωζώνης.
«Η Γερμανία δεν παύει να επαναλαμβάνει ότι η ενίσχυση της ευρωζώνης θα επέλθει με δημοσιονομική πειθαρχία. Η συγκεκριμένη διάγνωση ωστόσο είναι εντελώς λάθος», τόνισε ο κ. Στίγκλτις.
«Η Γερμανία πρέπει να έρθει αντιμέτωπη με το ερώτημα αν θέλει να πληρώσει το τίμημα της διάλυσης του ευρώ ή το τίμημα του να κρατηθεί το ευρώ». «Νομίζω ότι το τίμημα που θα πληρώσει αν διαλυθεί το ευρώ θα είναι μεγαλύτερο από το τίμημα της διατήρησης του ευρώ», υποστήριξε ο κ. Στίγκλιτς και πρόσθεσε: «ελπίζω ότι θα το καταλάβει (σσ η Γερμανία) αυτό, αλλά πάλι ίσως και να μην το καταλάβει».
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου