Ἐγὼ τώρα ἐξαπλώνω ἰσχυρὰν δεξιὰν καὶ τὴν ἄτιμον σφίγγω πλεξίδα τῶν τυράννων δολιοφρόνων . . . . καίω τῆς δεισιδαιμονίας τὸ βαρὺ βάκτρον. [Ἀν. Κάλβος]


******************************************************
****************************************************************************************************************************************
****************************************************************************************************************************************

ΑΙΘΗΡ ΜΕΝ ΨΥΧΑΣ ΥΠΕΔΕΞΑΤΟ… 810 σελίδες, μεγέθους Α4.

ΑΙΘΗΡ ΜΕΝ ΨΥΧΑΣ ΥΠΕΔΕΞΑΤΟ… 810 σελίδες, μεγέθους Α4.
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

****************************************************************************************************************************************

TO SALUTO LA ROMANA

TO SALUTO  LA ROMANA
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
****************************************************************************************************************************************

ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΠΟΔΕΙΞΙΣ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΕΩΣ ΤΩΝ ΓΙΓΑΝΤΩΝ

ΕΥΡΗΜΑ ΥΨΗΛΗΣ ΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΤΟΣΟΝ ΔΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗΝ ΤΗΣ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑΣ ΟΣΟΝ ΚΑΙ ΔΙΑ ΜΙΑΝ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΘΕΜΕΛΙΩΣΙΝ ΤΗΣ ΙΔΕΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΚΑΤΑΚΛΥΣΜΙΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ Η ΑΝΕΥΡΕΣΙΣ ΤΟΥ ΜΟΜΜΙΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΟΥ ΔΑΚΤΥΛΟΥ! ΙΔΕ:
Οι γίγαντες της Αιγύπτου – Ανήκε κάποτε το δάχτυλο αυτό σε ένα «μυθικό» γίγαντα
=============================================

.

.
κλικ στην εικόνα

.

.
κλικ στην εικόνα

.

.
κλικ στην εικόνα

13 Οκτωβρίου 2012

Γιώργος Κύρτσος-O τελευταίος παρακαλείται να κλείσει την πόρτα


Άλλος για Λουξεμβούργο τράβηξε κι άλλος για Ελβετία.
O τελευταίος παρακαλείται να κλείσει την πόρτα
Την περασμένη εβδομάδα δύο πολύ γνωστές εταιρείες ανακοίνωσαν εντυπωσιακές κινήσεις μέσα από τις οποίες προσπαθούν να περιορίσουν την έκθεσή τους στον ελληνικό κίνδυνο.

Περιορισμός του ελληνικού κινδύνου
Η ΦΑΓΕ της οικογένειας Φιλίππου μεταφέρει την έδρα της στο Λουξεμβούργο. Οι δραστηριότητες της εταιρείας στην Ελλάδα θα ελέγχονται από τη Fage International S.A., τη μητρική που θα εδρεύει στο Λουξεμβούργο, και θα διεκπεραιώνονται από την ελληνική θυγατρική Fage Dairy Industry S.A. Σύμφωνα με τη διεύθυνση της εταιρείας, η μεταφορά της έδρας εκτός Ελλάδας δεν οδηγεί στη διακοπή των παραγωγικών δραστηριοτήτων της ΦΑΓΕ στη χώρα μας, ούτε σε περιορισμό της απασχόλησης στα τρία εργοστάσια της εταιρείας, που βρίσκονται στη Μεταμόρφωση Αττικής, στο Αμύνταιο Φλώρινας και στα Τρίκαλα Θεσσαλίας. Ο όμιλος ΦΑΓΕ πραγματοποιεί ήδη το 68,4% των συνολικών πωλήσεών του στο εξωτερικό και ακολουθεί μία εντυπωσιακά ανοδική πορεία στην εξαιρετικά ανταγωνιστική αγορά των ΗΠΑ. Είναι φανερό ότι οι παγκοσμιοποιημένες δραστηριότητες της ΦΑΓΕ θα εξυπηρετηθούν καλύτερα με τη μεταφορά της έδρας του ομίλου στο Λουξεμβούργο. Η πρόσβαση στην τραπεζική χρηματοδότηση θα βελτιωθεί, η φορολογική μεταχείριση του ομίλου θα γίνει ευνοϊκότερη και κυρίως θα περιοριστεί η εξάρτηση της δραστηριότητάς του από την οικονομική και κοινωνική κατάσταση στη χώρα μας.
Ανάλογοι υπολογισμοί οδηγούν στην απόσυρση, με τη σημερινή της μορφή, της Coca-Cola Ελληνική Εταιρία Εμφιαλώσεως Α.Ε. από το ελληνικό Χρηματιστήριο και στη μεταφορά της έδρας της στην Ελβετία. Οι βασικοί μέτοχοι της Coca-Cola Ελληνική Εταιρία Εμφιαλώσεως Α.Ε. προχωρούν στη δημιουργία μιας ελβετικής εταιρείας συμμετοχών με στόχο την αναβαθμισμένη παρουσία του νέου εταιρικού σχήματος στα Χρηματιστήρια Αξιών του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης. Η Coca-Cola 3E είναι μία εταιρεία-πρωταθλητής, με βάση την κεφαλαιοποίησή της, τον κύκλο εργασιών και την κερδοφορία της. Είναι φανερό ότι δεν διεκδικεί πλέον τον τίτλο του εθνικού πρωταθλητή και δίνει απόλυτη προτεραιότητα στην ανάπτυξη της παγκοσμιοποιημένης στρατηγικής της.

Έξοδος Ελλήνων επενδυτών
Η ΦΑΓΕ και η Coca-Cola 3Ε είναι κορυφαία παραδείγματα επιτυχημένων ελληνικών επιχειρήσεων που διεθνοποίησαν τις δραστηριότητές τους και θέλουν να περιορίσουν τα ελληνικά χαρακτηριστικά τους για προφανείς επιχειρηματικούς, οικονομικούς λόγους. Οι εταιρικές ανακοινώσεις είναι προσεκτικά διατυπωμένες, γιατί ο κύκλος εργασιών τους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την καλή διάθεση των Ελλήνων καταναλωτών.
Άλλες εταιρείες με εντυπωσιακή διαδρομή περιορίζουν την ελληνική τους διάσταση μέσα από την ουσιαστική ένταξή τους σε διεθνείς ομίλους με ευρύτερη στρατηγική.
Προ ημερών ανακοινώθηκε η πώληση του 67,7% της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρείας αρδευτικών συστημάτων Eurodrip στον αμερικανικό επενδυτικό οίκο Paine & Partners έναντι 68 εκατ. ευρώ. Από αυτά η Global Finance του Άγγελου Πλακόπιτα, η οποία ελέγχει το 56,4% της Eurodrip, θα εισπράξει ένα ποσό της τάξης των 38,3 εκατ. ευρώ.
Η Eurodrip ειδικεύεται σε ολοκληρωμένες εφαρμογές στον τομέα της στάγδην άρδευσης, οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα στους αγρότες να μεγιστοποιούν την απόδοση της καλλιέργειας χωρίς να σπαταλούν νερό. Η εταιρεία έχει εγκαταστάσεις στην Ελλάδα, τις ΗΠΑ, την Τουρκία, την Αίγυπτο, την Ιορδανία και το Περού, και εμπορική παρουσία σε 70 χώρες. Πραγματοποιώντας το 93% των πωλήσεών της στο εξωτερικό, μπορεί να αποκτήσει νέες δυνατότητες σαν τμήμα ενός αμερικανικού ομίλου με μεγάλες επενδύσεις στον τομέα των τροφίμων και της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων.
Εντυπωσιακή είναι και η συμφωνία μεταξύ της Folli Follie Group και της ελβετικής Dufry AG για τη μεταβίβαση του 51% των Καταστημάτων Αφορολόγητων Ειδών (ΚΑΕ) έναντι τιμήματος 200,5 εκατ. ευρώ, που θα αξιοποιηθεί για τη μείωση του δανεισμού της Folli Follie. Τα ΚΑΕ είχαν το 2011 κύκλο εργασιών 291 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 80% προήλθε από διεθνείς ταξιδιώτες. Η δυναμική εταιρεία απασχολεί 1.910 υπαλλήλους και χάνει την ελληνική της ταυτότητα προκειμένου να υπερβεί τις δυσκολίες χρηματοδότησης και να αξιοποιήσει πλήρως τις ευκαιρίες που προσφέρει η παγκοσμιοποιημένη στρατηγική των Ελβετών επενδυτών. Οι τελευταίοι διατηρούν τη δυνατότητα να αποκτήσουν και το υπόλοιπο 49% των μετοχών κατά τη διάρκεια της επόμενης τετραετίας.
Οι απόλυτα λογικές, από οικονομική και επιχειρηματική άποψη, επιλογές των βασικών μετόχων της Eurodrip και των ΚΑΕ οδηγούν στην απόσυρση Ελλήνων επενδυτών σε όφελος ισχυρών ξένων επενδυτών, που ακολουθούν στρατηγική που στηρίζεται λιγότερο στην παρουσία στην Ελλάδα.

Τραπεζική υποχώρηση
Το παράδειγμα για δραστική μείωση του ελληνικού κινδύνου στο χαρτοφυλάκιό τους έδωσαν οι γαλλικές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας χάνοντας πολλά δισεκατομμύρια ευρώ. Η Crédit Agricole περιορίζεται σε συμβολική παρουσία στην Emporiki Bank, μεταβιβάζοντάς τη στην Alpha Bank. Η επίσης γαλλική Société Générale, η οποία ελέγχει τη Γενική Τράπεζα, ετοιμάζει την αποχώρησή της από την ελληνική αγορά, παραχωρώντας την τελευταία στην Τράπεζα Πειραιώς. Και οι δύο συμφωνίες πραγματοποιούνται χωρίς να καταβάλουν οι ελληνικές τράπεζες οποιοδήποτε τίμημα. Αναλαμβάνουν όμως ρητές δεσμεύσεις για τον τρόπο που θα ρευστοποιηθούν περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών, προκειμένου να περιορίσουν οι Γάλλοι επενδυτές τις ζημιές τους.
Σύνθετη επιχείρηση μείωσης του ελληνικού κινδύνου ήταν και η αυτονόμηση της Eurobank από τον διεθνή τραπεζικό όμιλο του κ. Λάτση, με παράλληλο πέρασμα των μετοχών στην πολυπληθέστερη νέα γενιά της οικογένειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, και η Millennium Bank μοιάζει να εγκαταλείπεται από τον βασικό της μέτοχο, την πορτογαλική τράπεζα BCP, που θέλει κι αυτή να περιορίσει την έκθεσή της στον ελληνικό κίνδυνο.
Με βάση τα παραπάνω, οι συγχωνεύσεις των τραπεζών και η δημιουργία μεγαλύτερων τραπεζικών ομίλων δεν οφείλονται σε επιθετικές κινήσεις που θα κάνουν τον τραπεζικό τομέα περισσότερο ανταγωνιστικό, αλλά σε μια αμυντική στρατηγική, που οφείλεται στην αποχώρηση ή στον περιορισμένο ζήλο των επενδυτών και θα έχει τεράστιο κόστος για το ελληνικό Δημόσιο και τους φορολογούμενους πολίτες.

Καπιταλιστική παραίτηση
Εάν κρίνουμε από την επιχειρηματική δυναμική που αναπτύσσεται, ο ελληνικός καπιταλισμός μπαίνει σε φάση αυτοκατάργησης. Εταιρείες που θα μπορούσαν να παίξουν το ρόλο εθνικών πρωταθλητών οργανώνουν τη μετεγκατάστασή τους στο εξωτερικό, σε αναζήτηση καλύτερης παγκοσμιοποιημένης τύχης. Έλληνες κεφαλαιούχοι που απέδειξαν στη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών ότι συνδυάζουν το ταλέντο με το δυναμισμό κρίνουν ότι έφτασε η ώρα να ρευστοποιήσουν τη συμμετοχή τους και να παραδώσουν τον έλεγχο των επιχειρήσεών τους σε ξένους επενδυτές, η στρατηγική των οποίων ελάχιστα επηρεάζεται από τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Εάν στα παραπάνω προσθέσουμε την οργανωμένη έξοδο μεγάλων επενδυτών από τον τραπεζικό τομέα και τη λειτουργία του τελευταίου ουσιαστικά με δημόσιο χρήμα, δεν μένουν πολλά από τον ελληνικού τύπου καπιταλισμό.
Στους πλούσιους Έλληνες, που, όπως μας υπενθυμίζει κάθε τόσο η κ. Μέρκελ, έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό αντί να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της δημοσιονομικής, οικονομικής κρίσης, προστίθενται και οι επενδυτές που εγκαταλείπουν ή περιορίζουν την παρουσία τους στην ελληνική οικονομία σε μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο.
Η καπιταλιστική παραίτηση που παρατηρείται στη χώρα μας είναι απόλυτα λογική με βάση τους κανόνες λειτουργίας του συστήματος, εφόσον οι περισσότεροι σοβαροί επενδυτές δεν θέλουν να εγκλωβιστούν στη μίζερη ελληνική πραγματικότητα τη στιγμή που έχουν πολλές επιλογές σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Δεν είναι δύσκολο να προβλέψουμε ότι το 75% των Ελλήνων που δέχεται φοβερή οικονομική και κοινωνική πίεση εξαιτίας της κρίσης δεν πρόκειται να εκτιμήσει τη συμπεριφορά των κορυφαίων του επιχειρηματικού κόσμου και πως τα αντισυστημικά κόμματα της Αριστεράς και της άκρας Δεξιάς θα αντλήσουν σημαντικά πολιτικά οφέλη από την κατάσταση που διαμορφώνεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου