ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ | |
Στην Κυρηναϊκή αντλείται το 70% του πετρελαίου της Λιβύης και όπως είναι αυτονόητο ενδεχόμενη απόσχιση αυτής της περιοχής θα βυθίσει την υπόλοιπη χώρα στη φτώχεια.
Παρόλο που τα αιτήματα του συνεδρίου της Βεγγάζης ήταν ήπια (στην απόφασή τους οι φύλαρχοι και οι πολέμαρχοι δήλωναν π.χ. ότι το πετρέλαιο θα ανήκει σε όλον τον λιβυκό λαό), οι Λιβύοι ηγέτες αντέδρασαν στην Τρίπολη με πολύ έντονο τρόπο, γνωρίζοντας προφανώς τις πραγματικές διαθέσεις των αποσχιστικών δυνάμεων.
«Θα διατηρήσουμε την εθνική ενότητα ακόμη και με τη βία, αν χρειαστεί» δήλωσε ο πρόεδρος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου Μουσταφά Αμπντάλ Τζαλίλ, ο οποίος μάλιστα κατάγεται από την Κυρηναϊκή. «Δεν θα επιτραπεί διαμελισμός της χώρας, ο οποίος υποκινείται από ξένες δυνάμεις», πρόσθεσε χωρίς πάντως να κατονομάσει ποιες χώρες προωθούν τη διάλυση της Λιβύης για να αρπάξουν ευκολότερα τον πετρελαϊκό της πλούτο.
Ανεξαρτήτως πάντως του αν όντως ξένες δυνάμεις παίζουν ουσιαστικό ρόλο στις διαδικασίες αυτές, το βέβαιο είναι ότι τόσο οι φύλαρχοι όσο και οι αμέτρητες ένοπλες συμμορίες της Κυρηναϊκής περιμένουν πώς και τι να πλουτίσουν από τα έσοδα του πετρελαίου. Θέλουν να πάρουν τις πετρελαιοπηγές υπό τον έλεγχό τους και να εισπράττουν οι ίδιοι και όχι φυσικά να πηγαίνουν τα έσοδα στην Τρίπολη και να περιμένουν πόσα και πότε θα δεήσουν να τους δώσουν τα άλλα «κοράκια» της πρωτεύουσας, αφού πρώτα χορτάσουν τα ίδια.
Είναι χαρακτηριστικό της «σφαγής» που θα επακολουθήσει για το μοίρασμα των εσόδων από το πετρέλαιο ότι την ώρα που συνεδρίαζε το «Συνέδριο για τον Λαό της Κυρηναϊκής» χιλιάδες Λίβυοι διαδήλωναν εναντίον του συνεδρίου στην ίδια τη Βεγγάζη!
Τις αποφάσεις του συνεδρίου απέρριψε και ο μεταβατικός Λίβυος πρωθυπουργός Αμπντελραχίμ αλ - Κιμπ με κατηγορηματικό τρόπο, ιδίως σε ό,τι αφορά στην ομοσπονδοποίηση της Λιβύης.
Η αλήθεια βέβαια είναι ότι δεν χρειάζεται να υιοθετηθεί η ομοσπονδοποίηση για να προωθηθεί η αποσύνθεση της χώρας, γιατί αυτό που ήδη συμβαίνει είναι πολύ χειρότερο. Μόνο κατ' όνομα η Λιβύη αποτελεί κράτος σήμερα. Η «κεντρική εξουσία» δεν ελέγχει τίποτα σχεδόν, ούτε καν ολόκληρη την πρωτεύουσα!
Οι φύλαρχοι και οι συμμορίες ενόπλων ελέγχουν τα πάντα κατά τόπους και δεν υπακούουν στις εντολές κανενός κυβερνητικού στελέχους. Ούτε καν μέσα στην Τρίπολη! Δεν πρόκειται για υπερβολή. Οπως τονίζει εκτεταμένο τηλεγράφημα του Ασοσιέιτεντ Πρες που δημοσιεύθηκε προχθές στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», στην πρωτεύουσα έχουν διεισδύσει ένοπλες συμμορίες από τις πόλεις Ζιντάν και Μισράτα που βρίσκονται στο δυτικό τμήμα της Λιβύης «και επιβάλλουν τη θέλησή τους στις κυβερνητικές αρχές». Οπως αναφέρει το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, δύο τέτοιες συμμορίες πολέμαρχων «όρμησαν στην πρωτεύουσα κατά την έφοδο που ανέτρεψε τον συνταγματάρχη Καντάφι και από τότε έχουν λάβει θέσεις γύρω από ζωτικής σημασίας σημεία, συμπεριλαμβανομένου του αεροδρομίου»!
Οι αποσχιστικές δυνάμεις της Κυρηναϊκής προσπαθούν να δικαιολογήσουν το αίτημα της ομοσπονδοποίησης και με ιστορικές αναφορές.
Επικαλούνται την κατάσταση που επικρατούσε όταν η Λιβύη ήταν ιταλική αποικία και το Σύνταγμα της απόλυτης μοναρχίας του 1951, το οποίο διαιρούσε τη χώρα σε τρεις περιοχές - την Κυρηναϊκή ανατολικά, την Τριπολίτιδα δυτικά και τη Φεζάν στα νότια.
ΕΚΛΟΓΕΣ
Βγάζουν δικά τους όργανα διοίκησης
ΤΑΧΥΤΑΤΗ εκλογή τοπικού οργάνου διοίκησης αποφάσισε το συνέδριο των αποσχιστικών δυνάμεων της Κυρηναϊκής. Μέσα σε δύο μόλις εβδομάδες θα εκλεγεί ένα «Υψηλό Συμβούλιο της Κυρηναϊκής» αποτελούμενο από 300 μέλη, το οποίο θα εξουσιοδοτηθεί να ασκεί την εξουσία σε μια σειρά τομείς στην επαρχία αυτή. Στην ουσία θα πρόκειται για δεύτερη κυβέρνηση, ανταγωνιστική προς εκείνη της Τρίπολης, χωρίς πάντως επισήμως να αποκαλείται έτσι. Το αν θα πετύχουν ή όχι τα σχέδια των αποσχιστικών δυνάμεων θα κριθεί στην πράξη. Θα εξαρτηθεί δηλαδή από το κατά πόσο το συμβούλιο αυτό θα μπορέσει να ασκήσει εξουσία ή να γίνει αποδεκτό από τους φυλάρχους και τους πολέμαρχους της Κυρηναϊκής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου